nieposmarowane brzegi). Polecam Wam tę z Bakallandu, bo nie jest mdła, za to jest taka wiecie „na bogato”- z naprawdę dużą ilością bakalii. Następnie przykryjcie to drugą warstwą ciasta. I najważniejsze, teraz każdą gałązkę przekręćcie 3 razy (te krótsze od góry 2 razy) a końce dobrze sklejcie. Najtrudniejsze zrobione. Teraz zostało jedynie posypać pień płatkami migdałów. Takie(...)piekarniku nagrzanym do 200º C (ciasto francuskie lubi ciepło, dlatego ciężko ją będzie zrobić w tzw. blaszaku, jakim chwilowo tylko dysponuję, bo tam temp. max to 170-180ºC- da radę ale się trochę wysuszy). Tak czy inaczej, polecam Wam ten sposób, bo jest dość efektowna a czasu na jej zrobienie potrzeba niewiele, więc dla niespodziewanych gości będzie
Arbuziakiowoce morza. Główną ideą, stojącą za taką formą podania jedzenia było umieszczenie wielu odżywczych, różnorodnych i kolorowych produktów w jednym naczyniu tak, aby – po pierwsze – były atrakcyjne wizualnie, po drugie – łatwe w przygotowaniu i spożywaniu (także na wynos; tu miskę można zastąpić zamykanym pojemnikiem), a wreszcie – odpowiednio zbilansowane. Musimy pamiętać, że barwa warzyw wskazuje nam na najcenniejsze(...)zdrowotnymi, za miskami Buddy stoi również swoista moda oraz kulinarny trend – wszak prawdą jest, że ich zawartość jest po prostu innym spojrzeniem na sałatkę. Już sama nazwa tego dania jest znakiem wszechobecnej komercjalizacji oraz próbą „uduchowienia” potrawy, która nie ma żadnych konotacji religijnych. Kiedyś trafiłam na ciekawostkę mówiącą, że miska Buddy powinna być wypełniona na tyle, by jej zawartość
Even Better FoodKuchnia wegetariańska może posmakować nawet wybitnym mięsożercom. Nie wierzycie? Spróbujcie przygotować im to danie! 180g orkiszu 2-3 buraki Kwaśna śmietana Tarty chrzan Olej rzepakowy Szalotka 2 ząbki czosnku Świeży tymianek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 50g parmezanu 2 łyżki masła Koperek Sól i pieprz Orkisz płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Po namaczaniu orkisz(...)roztarty z solą czosnek oraz tymianek. Następnie dodajemy orkisz, chwilę smażymy i dodajemy wino. Do garnka dodajemy niecały litr wody (możemy użyć buliony warzywnego) i gotujemy do odparowania. Dodajemy drugą, taką samą porcję płynu. Gdy potrawa stanie się gęsta, dodajemy buraczane puree, ser i masło. Gdy składniki się połączą doprawiamy do smaku. Podajemy z chrzanową śmietaną i koperkiem
MarcinChefnarychtowania 1 tego dania zaispirowoł mie jedyn kuchołrz ze Piekar Ślōnskich 2 , kej 3 mi ôsprawioł 4 ô karczku we trzech mostrichach- miyszocie trzi roztomajte 5 mostrichy (francuski, dijon i jakiś ajnfachowy 6 ) i wciepujecie tam karczek na dwa dni i do bratruły 7 . Joł bych chyba niy bōł mnōm 8 , kej 9 bym sam co niy pokōmbinowoł(...)whisky abo kōniaku 1 łeżka potrzaskanych ziorek jałowca Mostrichy pomiyszejcie ze sznapsym 13 i jałowcym. Szinka posmarujcie tōm marynatōm ze kołżdyj strōny i wrojście do lodōwki na noc. Na drugi dziyń rozgrzyjcie sie bratruła na 160 stopni i bez przikrycia piyczcie tam szinka bez 14 1,5 godziny. Jak przyńdzie 15 godzina, to mogecie jōm przewrōcić na drugoł strōna. Tera
Chop w kuchnigulasz grzybowy z soczewicą puy. Zielona soczewica puy jest bardzo smaczna i należy do moich ulubionych. Smakiem przypomina orzechy. Jest to jeden z powodów, dla których bardzo tą soczewicę lubię. Drugim powodem jest to, że soczewica puy nie rozpada się podczas gotowania. Zachowuje również swój piękny szarobrązowy kolor. Jakby tak szybko rzucić na nią okiem to przypomina ziarenka pieprzu(...)repertuaru. Dobrym pomysłem okazała się również mieszanka różnych grzybów. Co prawda zimą nie ma takiego wyboru ale w sklepie znalazłam portabello, shitaki i boczniaki. Wyobrażam sobie to danie późnym latem kiedy to w lesie obrodzą kozaki i prawdziki. Na pewno je wtedy znowu ugotuję! Gulasz grzybowy Składniki: na 4 porcje 120 g soczewicy puy, waga sucha
codojedzeniaPewna znana restauracja sieciowa ma w swoim menu coś co przypomina moje dzisiejsze danie. Oczywiście to z menu owej restauracji jest o wiele pyszniejsze, ale ja staram się jak mogę by doścignąć smakiem choć w części tego znanego giganta. Składniki: filet z kurczaka jajko bułka tarta mąka płatki kukurydzaine sól, pieprz biały, papryka słodka, kminek mielony(...)mąką i płatkami. Smażę na oleju. Sery ścieram na tarce, mieszam je ze sobą. Tortillę rozkładam, na połowę kładę mieszankę serów i kotleciki z fileta. Posypuję kukurydzą. Na drugą połowę nakładam obficie sos BBQ. Składam dwie połówki. Umieszczam tortillę w tosterze z wkładkami grill. Zamykam. Wyjmuję gdy ser się stopni, podaję na ciepło. Czyż to nie jest proste
MojaQchnia.plAromatyczne curry z kurczakiem i dynią. Danie dla 3-4 osób. 500 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka(...)Następnie kurczaka podsmażyć na roztopionej łyżce masła (przez kilka minut co jakiś czas mieszając). Przełożyć do garnka. Dynię obrać i miąższ pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę masła i podsmażyć przez kilka minut pokrojoną dynię. Dodać do kurczaka w garnku. Do garnka wlać mleko kokosowe, sproszkowaną paprykę, granulowany czosnek, sól i kmin rzymski i postawić
Bulliososu można wzbogacić dodając szczyptę chili w proszku lub pokrojony ząbek czosnku. Bakłażana w sosie pomidorowym podaję z ryżem, kuskusem, makaronem penne lub bagietką. Podany na ciepło może być daniem na obiad lub kolację, na zimno doskonale nadaje się na imprezy na szwedzki stół. Przed duszeniem Gotowa potrawa Bakłażan podany z ryżem i świeżą bazylią Składniki: 1 średni bakłażan(...)solą i ułożyć na sicie. Po kilku minutach z plastrów bakłażana zacznie wypływać gorzki sok. Po ok. 15 minutach przełożyć plastry bakłażana na arkusz papierowego ręcznika i przykryć drugim arkuszem ręcznika, mocno przycisnąć dłonią, aby usunąć jak najwięcej gorzkiego soku i sól. Po osuszeniu na każdym plastrze bakłażana ułożyć pokrojonego suszonego pomidora (odsączonego z zalewy) i cienki plaster
Codziennik Kuchennybiałej czekolady i malinami Biała czekolada z malinową nutą Jak przygotować te pyszności? Niektóre przepisy są naprawdę proste. ____________________________________________________________________ Babka cynamonowa z czekoladą 3 białka 2 żółtka 3 łyżki mąki - dałam 2 ryżowej i 1 orkiszowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 lub 1/2 łyżeczki stewii, 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczka syropu czekoladowego waldenfarms Białka ubijam na sztywno, dodaję żółtka(...)stron. Krem a'la nutella 4 łyżki serka jogurtu greckiego 1 łyżeczka kakao i 1 łyżeczka stewii Mieszamy na gładko. Placuszki przekładamy kremem, układając jeden na drugim i dekorujemy owocami. Pudding chia ¾ szklanki mleka orzechowego 2 łyżki nasion chia Do mleka dodajemy nasiona chia i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dodajemy ulubione dodatki oraz owoce
Tetiisheriryż i kurczaka? To To danie przypadnie ci do gustu. Jest dosyć syte i ma wyczuwalne smaki kurkumy i curry ( Mmm... to co uwielbiam). Danie w 30 min. Najlepsze rozwiązanie gdy nie masz czasu gotować. Drobiowe roladki z ryżem SKŁADNIKI: 400 g pierś z kurczaka (jedna podwójna) 12 g oliwy(...)magi PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka umyj, osusz. Pokrój wzdłuż na pół (3 części). Delikatnie rozbij by były cieńsze. Daj do miski, wlej około 10g oliwy z oliwek i wsyp zioła prowansalskie. Wymieszaj i odstaw do lodówki na noc ( możesz dać na kilka godzin). Wyciągnij pierś z kurczaka z lodówki. Pieczarki pokrój w kostkę, ser morski w plastry. Pieczarki
Misz-masz by DomiTweetnij Proste, a zarazem ładnie prezentujące się danie z kurczaka w otoczeniu warzyw. Może to być fajny pomysł na lekki i kolorowy obiad w rodzinnym gronie. Porcja dla 6-ciu osób. Potrzebne nam będą: 6 piersi z kurczaka, 1kg cukini, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 3 gałązki bazyli, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz(...)warzywa i pokrojone piersi kurczaka. Posypujemy bazylią. Zraszamy oliwą z oliwek. Solimy i doprawiamy do smaku pieprzem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut, po czym przewracamy kawałki kurczaka na drugą stronę. I dalej podpiekamy przez kolejne 15 minut. Rozkładamy na talerzach upieczone mięso kurczaka, udekorowane warzywami. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie. Beata 18 total views, 18 views
MODA NA BIOSkładniki na 2 blachy: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 3 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 50 gramów stopionego, schłodzonego masła 2 łyżki cukru- dałam puder szczypta soli cukier puder do posypania po wierzchu Przygotowanie : Zagniatam ciasto z podanych składników Następnie schłodziłam je w lodowce przez około jedną godzinę Po tym czasie wyjęłam ciasto na stolnicę(...)dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. ( na średnich oczkach). Moje chrusty pieczone były twardsze od tych smażonych , ale na pewno mniej kaloryczne, ( przechowywane w torbie foliowej na drugi dzień będą nieco kruchsze). Jeśli ktoś nie może jeść smażonych potraw, to takie faworki mogą być dla niego. Zastanawiałam się czy podczas wyrabiania ciasta można byłoby dodać spirytusu
Proste PotrawyAromatyczne curry z kurczakiem i dynią. Danie dla 3-4 osób. 500 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka(...)Następnie kurczaka podsmażyć na roztopionej łyżce masła (przez kilka minut co jakiś czas mieszając). Przełożyć do garnka. Dynię obrać i miąższ pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę masła i podsmażyć przez kilka minut pokrojoną dynię. Dodać do kurczaka w garnku. Do garnka wlać mleko kokosowe, sproszkowaną paprykę, granulowany czosnek, sól i kmin rzymski i postawić
BullioCiasto wylać na blachę o wymiarach 23x38 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-40 minut. Masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 galaretki (dałam cytrynowe) 1 łyżka masła Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondlu roztopić masło i dodać jabłka. Smażyć chwilę, a następnie zdjąć z palnika i wsypać dwie(...)wody 3 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu. Przełożenie ciasta Biszkopt przeciąć na dwie części. Na jednej ułożyć warstwę jabłek, warstwę budyniu i drugą część ciasta. Polać polewą. Zrodło Ciasta S. Anastazji kilimandżaro
O kuchni z uczuciemKurczak Karahi to fantastyczne danie dla miłośników smaków hinduskich przypraw. Pierwszy krok: przygotowanie kurczaka Składniki: kawałki kurczaka (udka kurczaka są najlepsze) 2 łyż oliwy 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku Imbir 2,5 cm utarty na tarce 2 zielone chili pokrojone w kostkę 2 pokrojone w kostkę obrane pomidory sól Przygotowanie: podzielić(...)Dodać 2 łyżki wody. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić około 30 min mieszając całość od czasu do czasu. Wyłączyć kiedy kurczak będzie dobrze ugotowany i większość sosu wyparuje. Drugi krok: przygotowanie curry Składniki: 2 łyż oliwy z oliwek 1 łyżka kurkumy 1 łyżka gram masali 1 łyżeczka chili 500 ml sosu curry 2 łyżeczki posiekanej kolendry. Przygotowanie: podgrzać olej
Smaki Przyprawy i Koloryszklanki letniego mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 15g drożdży świeżych 1 łyżeczka fruktozy lub cukru + jajko do posmarowania ciasta dowolny farsz, ja dałam podduszone na wodzie: 700g pieczarki starte na tarce 2 cebule sól, pieprz wg smaku Sposób przygotowania: W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, fruktozę i mieszamy z 2 łyżkami mąki odstawiamy(...)środku wykładamy farsz zawijamy do środka jeden bok ciasta (żeby nam się ładnie skleiło smarujemy roztrzepanym jajkiem) 10. zwijamy drugi bok tak żeby ciasto skleiło się na środku 11. przewracamy nasz wałek z ciasta na drugą stronę 12. kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki (ja zrobiłam bardzo małe paszteciki na około 3cm szerokości) 13. smarujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnasza karkówka pieczona z warzywami w rękawie . Golonka pieczona z warzywami 2015-04-20 12:41:23 Popularna golonka upieczona w niekoniecznie tradycyjnym zestawie warzyw. Jednogarnkowe, łatwe do przyrządzenia danie nawet dla tych miłośników golonki, którym brakuje czasu na gotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże golonki (po ok. 500g) 2 średnie(...)grubości ok. 1cm. Cebulę obieramy i kroimy wzdłużnie w ćwiartki. Golonkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, bez przykrycia, na 20 minut. W połowie zapiekania odwracamy na drugą stronę. Golonkę przekładamy do brytfanny, układając ją pośrodku. Okładamy ją dookoła pietruszką i liśćmi laurowymi, które przykrywamy marchewką i cebulą. Dolewamy nieco wody i posypujemy warzywa połową pozostałej jeszcze soli
Kulinarna Pokusarozsądkiem i pozyskiwać tylko tyle ile możemy przerobić, ale wierzcie mi - u mnie załącza się tryb "pazerniak" i zwykle po przyniesieniu do domu boję się, że nie damy rady zjeść wszystkiego. Na szczęście żółciaka można nie tylko smażyć czy gotować. Doskonały jest żółciak marynowany w zalewie korzennej a poza tym obgotowane i dobrze osączone owocniki można śmiało mrozić(...)żeby ją upiec ponownie bo jest bardzo smaczna. Z żółciaka można też usmażyć po prostu kotlety w formie sznycli panierowanych a'la schabowe albo żółciakowe mieleńce . Te drugie w tym roku są u nas hitem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKasza pęczak z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe do wykonania danie obiadowe. Nigdy nie przepadałam za kaszą, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakuje. 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g kaszy pęczak 250 g pieczarek 1 mała natka pietruszki 1 mała cebula 2 szklanki bulionu (lub ewentualnie gorącej wody z 2 łyżeczkami vegety) łyżeczka masła(...)podsmażać na małym ogniu. Kaszę zalać jedną szklanką gorącego bulionu. Zostawić pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie wodę a pieczarki będą już podsmażone, wsypać kaszę na patelnię. Do całości dodać drugą szklankę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać około pół szklanki gorącej wody. Całość od chwili wsypania kaszy na patelnię podgrzewać
Bulliosię dwóch rzeczy. Po pierwsze, zamiast kupować słoik gotowej tahini po prostu będę mieć słoik łuskanego sezamu i zawsze będę sobie mogła zrobić jej tyle ile mi potrzeba. Po drugie pieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń. Bakłażan jest dość mdłym warzywem, które dość długo kojarzyło mi się po włosku czyli(...)dość, napiszę jeszcze tylko, że przedstawiana sałatka to specjał Żydów irakijskich, a świeży warzywny dodatek ogórków i pomidorów to wpływy arabskie. Za dużo jednak chyba tych dociekań ile procent danego dania można przypisać danej kulturze. Jedzmy więc! Składniki sos tahini 150g łuskanego sezamu (to zazwyczaj ten, który macie w szafce) 1/2 szklanki wody 2 łyżki cytryny 1 ząbek czosnku
W kuchni wieczoremPyszne i szybkie danie z rybką. Łososia zrobiłam na dwa sposoby - z dwoma różnymi serami. Dla mnie wersja z mozzarellą a dla mężusia wersja z serem pleśniowym i oliwkami. Każdy ma to co lubi. składniki: 2 kawałki łososia bez skóry po ok 250 g 50 g sera pleśniowego ( u mnie z niebieską pleśnią) 1/2 kulki mozzarelli(...)czasie pokroić sery, mozzarellę pokroiłam w plastry a ser pleśniowy w małe prostokąciki. Po 20 minutach zapiekania na jednym kawałku ułożyć plastry mozzarelli i posypać suszonymi pomidorami. Na drugim kawałku łososia ułożyć kawałki sera pleśniowego i kilka oliwek. Zapiekać jeszcze 3-5 minut aż ser się rozpuści, ser pleśniowy szybciej się rozpuszcza więc trzeba wyjąć wcześniej aby całkowicie
Monia miesza i gotujewstążki porozwijały się podczas smażenia i były (jak dla mnie) za grube. Generalnie nie chciały współpracować i prawie mnie pokonały ;) Nie obyło się więc bez lekkiej modyfikacji przepisu i drugiego podejścia. Tym razem udało mi się wygrać ;) Moje uwagi Jeżeli gniazdka podczas smażenia lekko się porozwijają, można spróbować je szybko jeszcze raz uformować tuż po wyjęciu np. dwoma widelcami(...)mąki do środka. Gdy składniki się połączą, mocno zagnieść ciasto (przez ok. 5-8 minut). Zagniecione ciasto podzielić na 6 porcji. Każdą porcję bardzo cienko rozwałkować (jak najcieniej się da), nadając jej kształt prostokąta (można użyć maszynki do makaronu). Placki odłożyć do przesuszenia na 5 minut. Następnie pokroić we wstążki (jak tagliatelle). Ze wstążek formować niewielkie gniazdka. Lekko docisnąć końcówki
Pełny talerzTradycyjne danie mające wielu, wielu zwolenników i smakoszy tym razem w duecie z tak smacznym i zdrowym warzywem korzeniowym, jakim jest seler ! prawda, że to ciekawy duet? Składniki: 2 kotlety schabowe 1 duży seler 3 łyżki gęstej śmietany 3 łyżki mleka 3 łyżki mąki krupczatki sól, świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka bazylii pół łyżeczki gałki muszkatołowej(...)roztrzepujemy z mlekiem dodajemy bazylię oraz gałkę muszkatołową. Na dwóch patelniach rozgrzać tłuszcz na jednej smażymy kotlety obtaczając w wymieszanej śmietanie z przyprawami i mące, a na drugiej smażymy seler tak samo obtaczając w tej samej śmietanie i mące smażymy około 10 minut z obu stron aż będą rumiane. Wykładamy na talerz usmażony kotlet i seler dekorujemy
kgwjanczewotemu sprzyja. Wstałam wcześniej i przygotowałam nieco podkręconą wersję pospolitej kanapki. I tak oto powstał domowy burger z jajem sadzonym, którego mój mąż zjadł tak szybko, że nawet nie dał mi ani kawałeczka. Częstujcie się moi drodzy, bo wystygnie! :) Domowy burger z jajem sadzonym Receptura na jednego burgera: - 1 bułka wieloziarnista - 1 jajo od szczęśliwej kury - 1 cebula(...)bułki układamy od dołu: - sos tatarski - sałata - słodki sos chilii - cebulka - jajo - chipsy z boczku - suszone pomidory+papryczka jalapeno pokrojone na mniejsze kawałki - słodki sos chili - musztarda dijon - druga połówka bułki Wtykamy wykałaczkę przez środek, by buła się nie rozpadała podczas jedzenia. Smacznego! :) Tu gotowy burger... ... a tu w trakcie konsumpcji
Sajkofanka smakuKasza pęczak z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe do wykonania danie obiadowe. Nigdy nie przepadałam za kaszą, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakuje. 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g kaszy pęczak 250 g pieczarek 1 mała natka pietruszki 1 mała cebula 2 szklanki bulionu (lub ewentualnie gorącej wody z 2 łyżeczkami vegety) łyżeczka masła(...)podsmażać na małym ogniu. Kaszę zalać jedną szklanką gorącego bulionu. Zostawić pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie wodę a pieczarki będą już podsmażone, wsypać kaszę na patelnię. Do całości dodać drugą szklankę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać około pół szklanki gorącej wody. Całość od chwili wsypania kaszy na patelnię podgrzewać
Bulliomoich ulubionych książek Nigela Slatera „Tender” Vol. I. Polecam! Scroll down for recipe in English Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem (4 porcje jako dodatek do dania głównego) Składniki: 1 duży lub 2 średnie bakłażany, pokrojone wzdłuż na 0,5 cm plasterki 1 średniej wielkości cebula, obrana, przekrojona na pół i pokrojona na cienkie plasterki oliwa(...)podsmaż jeszcze przez chwilę po czym przełóż do naczynia do zapiekania. Wlej trochę oliwy do tej samej patelni i włóż plasterki bakłażana. Gdy zaczną się rumienić, odwróć je na drugą stronę (smaż partiami). Po usmażeniu wyłóż je na ręczniki papierowe aby odsączyć jak najwięcej tłuszczu. Ułóż warstwami plastry bakłażana w naczyniu z cebulką, każdą posól, popieprz i ułóż
karmelowyPyszna, lekko pikantna przystawka. Podana z ryżem może również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla 2 osób: 250 g średnich krewetek, oczyszczonych 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cm imbiru, drobno posiekany 3 łyżki oleju(...)zdejmujemy z ognia. Dodajemy krewetki i dokładnie mieszamy. 2. Na środku liścia bananowca wykładamy połowę krewetek i posypujemy połową liści limonki kaffir. Zawijamy w paczuszkę. Czynność powtarzamy z drugim liściem i resztą krewetek. 3. Paczuszki układamy "zamknięciem" do dołu na grillu lub mocno rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy 10 minut. Podajemy w liściu (którego nie jemy:)). Smacznego! :) Uwaga: Jeżeli
Tajskie smakiKurczak Karahi to fantastyczne danie dla miłośników smaków hinduskich przypraw. Pierwszy krok: przygotowanie kurczaka Składniki: kawałki kurczaka (udka kurczaka są najlepsze) 2 łyż oliwy 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku Imbir 2,5 cm utarty na tarce 2 zielone chili pokrojone w kostkę 2 pokrojone w kostkę obrane pomidory sól Przygotowanie: podzielić(...)Dodać 2 łyżki wody. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić około 30 min mieszając całość od czasu do czasu. Wyłączyć kiedy kurczak będzie dobrze ugotowany i większość sosu wyparuje. Drugi krok: przygotowanie curry Składniki: 2 łyż oliwy z oliwek 1 łyżka kurkumy 1 łyżka gram masali 1 łyżeczka chili 500 ml sosu curry 2 łyżeczki posiekanej kolendry. Przygotowanie: podgrzać olej
Kulinarna rozmowaLasange w wydaniu bez makaronu, który został zastąpiony ziemniakami. Do tego dania fantastyczne aromatyczne przyprawy od www.owocowyraj.eu Składniki na lasange na duże naczynie żaroodporne ok 45x25 cm : 1200 dag obranych ziemniaków puszka pomidorów w zalewie 2 średnie cebule 500 dag dobrego wędzonego boczku 500 dag startej mieszanki serów żółtych 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki(...)majerankiem. Następnie ułożyć połowę boczku, cebulę i lekko ją posypać solą i słodką papryką, przykryć warstwą pomidorów i zalać resztą sosu pomidorowego z puszki. Wysypać połowę startego sera, drugą część boczku i posypać raz jeszcze pieprzem, papryką i majerankiem. Można dodać natkę pietruszki. Na samą górę równo nałożyć starty ser. Zapiekać ok 35 - 40 minut w piekarniku rozgrzanym
Apetyczna babeczkarazie miałam dużo czasu na przygotowanie dzisiejszego obiadu. Tym razem zdecydowałam się na rewelacyjne połączenie szpinaku z fetą, a do tego delikatne mięso z kurczaka. Jedno z moich ulubionych dań :) ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I FETĄ (składniki na 4 roladki) - 2 piersi z kurczaka - 200 gram świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego) - 50 gram sera typu feta(...)oliwie z oliwek, dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz odrobinę soli i pieprzu. Następnie na patelnię wrzucamy szpinak. Czekamy aż zmniejszy swoją objętość, po czym dodajemy drugi ząbek czosnku oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz będzie gotowy, pora na zrobienie roladek. Na całej powierzchni kurczaka układamy szpinak, następnie pokrojoną w kostkę fetę
Zgrabne GotowanieWitam Kochani dziś podstawy kuchni, czyli coś co każda pani domu powinna potrafić :) Kopytka czy inaczej kluski leniwe-pyszne, łatwe i dające wiele możliwości. Z tych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: buraki czerwone podłużne 1 kg, woda 2 litry, smalec domowy ze skwarkami lub taki z kostki 2 łyżki czubate, cebula 1 sztuka większa, cukier 4
W Mojej Kuchni LubięU Was też tak gorąco? Tutaj za oknem wreszcie słońce i 30 stopni. Przy takiej pogodzie czasami mamy ochotę na jakiś lekki, nie rozgrzewający obiad, lunch
PaleoLifeDzisiaj kolejny przepis na grilla. Tym razem zajęłam się młodymi ziemniaczkami. Kiedy zobaczyłam małe ziemniaczki na straganie od razu pomyślałam, że będą idealnym dodatkiem do grillowanej
PatiGotujePyszne, delikatne placuszki amerykańskie z dodatkiem skórki pomarańczowej Helio . Zapraszam do wypróbowania, w sam raz na śniadanie lub kolację, z dodatkiem syropu klonowego i brzoskwiń. Mniam
Sama słodycz i szczypta chiliSzybki i pyszny domowy fast-food. Chrupiący kurczak, świeże warzywa i własnoręcznie robiony sos – zdrowsza i odchudzona wersja „bomby kalorycznej”
KuchniaWeDwoje.plPodpłomyk i grillowane faszerowane to alternatywa dla tradycyjnej kanapki. Co to jest podpłomyk? To rodzaj prymitywnego pieczywa, które ma postać okrągłego placka. Moja babcia piekła podpłomyki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubię w ten sposób przyrządzać kawałek , dobrego chudego mięska. Idealny na kanapki i z sosem na obiad. W galarecie też go robiłam , smakuje idealnie. Składniki
Eli GotowanieOgniste, chrupiące, kotlety z karkówki Z karkówki było już tyle potraw , że wydawało by się ,że nic już nowego wymyślić nie można . Otóż można i to
Ogrodnik w podróżyKażdemu może się zdarzyć gotowanie obiadu w ostatniej chwili dla niespodziewanych gości lub zwyczajnie z braku czasu. To mój ulubiony przepis na
zielonacukinkaTakich śledzi jeszcze nie robiłam ani nie jadłam ...Dziś.. tzn...wczoraj zrobiłam po raz pierwszy..zobaczymy co z tego będzie..Pomysł na dodatek curry podpatrzyłam
Moje domowe kucharzenie