Najważniejszy posiłek w ciągu dnia to śniadanie. Takie z pewnością da nam energię do dalszego działania. Niby zwykły omlet, ale jednak odmieniony. I bardzo dobry! 2 porcje 4 jajka łyżeczka masła 2 szalotki (ewentulanie mała biała cebula) 8 -10 pomidorków koktajlowych garść szpinaku baby sól i pieprz do smaku ewentualnie szczypiorek do posypania Na dużej patelni rozpuszczamy masło(...)doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu podważając boki omletu tak, aby cała płynna zawartość spłynęła na boki patelni. Gdy spód jest już delikatnie zezłocony przekręcamy omlet na druga stronę za pomocą dużego talerza. Smażymy z drugiej strony dosłownie kilanaście sekund, aby tylko jajka sie ścięły. Podajemy posypany szczypiorkiem. Smacznego
Simple DishTak naprawdę istnieje wiele rodzajów bulionów. Już dosyć dawno temu opublikowaliśmy przepis na bulion mięsno-warzywny , gdyż jest on prawdopodobnie najbardziej typową i najczęściej stosowaną jego
Kulinarna PokusaCzy lubicie tort tiramisu ? Na pewno. Taki tort podbije serce nie jednej osoby. Możemy upiec biszkopt, a gdy brakuje nam czasu możemy go zastąpić gotowymi biszkopcikami
Salonik smakówI Znów zagościła na moim stole wątróbka.Mocno pachnąca cynamonem,smażona z cebulką i posypana dla lepszego ,słodszego smaku rodzynkami.Cudowna. 1/2 kg.wątróbki środkowej 3
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkichciałam zrobić granolę, nie wiem właściwie dlaczego zrobiłam ją dopiero teraz ;) Idealnie smakuje z jogurtem naturalnym albo samodzielnie, do poskubania. Przepis prosty, dla każdego. Skład można modyfikować: zamiast żurawiny dać rodzynki, dodać migdały, orzechy, pestki dyni itd. Ostatnio, to moja ulubiona przekąska na szybko i na pewno zrobię jeszcze raz jak mi się skończy :) Inspiracja Dyniowa granola Składniki(...)wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w 170 stopniach, aż się lekko przyrumienią. Przesyp je do miski, wymieszaj z otrębami, siemieniem lnianym i żurawiną. W drugiej misce wymieszaj puree z dyni, miód, olej, przyprawy. Do suchych składników wlej mokre, dokładnie wymieszaj. Rozłóż równomiernie na blaszce i piecz ok. 20 minut w 170 stopniach
Corner With Recipespotrawa przywędrowała do nas z Anglii. Moja kuzynka Danka przywiozła nam to danie jako deser na świąteczny obiad bożonarodzeniowy( który szybko stał się daniem częściej u nas goszczącym). Od tej chwili ten pyszny deser, który równie dobrze może być lekkim obiadem zagościł w naszym domu. Nie ma świąt bez ryżu z jabłkami, bo taka wersja(...)żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy warstwę ryżu, pokrywamy ją wiórkami masła, dodajemy warstwą budyniu, część warstwy pokrywamy smażonymi jabłkami, część plasterkami bananów, część jabłkami z żurawiną, następnie kładziemy drugą warstwę ryżu, wiórki masła, smażone jabłka, całość posypujemy cynamonem i do piekarnika w temp. 180 stopni na około 30-40min. do zrumienienia się wierzchu.( Uwaga można posypać
Kuchnia Beatylodówki na minimum 1h. Smacznego! ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu/ W przepisie wykorzystałam Oliwę Extra Vergine Originale, marki Bertolli , którą otrzymałam w ramach współpracy, od Pani Agaty. Jest to druga oliwa, którą otrzymałam. Pierwszą wykorzystałam w przepisie na ciasteczka z oliwą z oliwek ( klik ). Oliwa Extra Vergine ORIGINALE, marki Bertolli - jest to produkt najwyższej jakości, uznany za numer(...)śródziemnomorską nutę do Twojej kuchni. Z jej udziałem przyrządzisz wiele oryginalnych i zaskakujących potraw. Z uwagi na swój smak i aromat Oliwa Bertolli jest polecana do każdego rodzaju dań, zarówno pieczonych jak i surowych. Idealnie komponuje się ze świeżymi surówkami i sałatkami. Z jej pomocą uraczysz swoją rodzinę pysznymi tostami, czy przygotujesz oryginalny dressing. Dzięki niej codzienny posiłek
CookYourselfPyszne połączenia sernika z makowcem czyli prosty sero-makowiec, wypiek w sam raz na stół wigilijny lub domowe przyjęcie. To pyszne, wilgotne ciasto, które długo zachowuje
Smakowite DaniaSposobów na przyrządzenie piersi drobiowych jest wiele, a ten który Wam zaproponuje, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: - piersi drobiowe Składniki marynaty: - ciemny sos
mojewypiekiinietylkozamiast z truskawkami. W dodatku na kakaowym spodzie, bo skoro już kupiłam kakao, to doszłam do wniosku, że należy go używać. I tu C. zadziwił mnie po raz drugi, gdy w sobotę (a właściwie już niedzielę) wrócił do domu przed trzecią rano (z pracy, żeby nie było, że się włóczy beze mnie po nocach Bóg wie gdzie(...)jutro.Tymczasem zapraszam na pyszny, delikatny serniczek. Bardzo, bardzo truskawkowy. Niezbyt słodki. Rozpływający się w ustach.Znalazłam opakowanie żelatyny w proszku, nie miałam więc tym razem problemu z jej dozowaniem. Dałam jej sporo - moje truskawki były dość wodnite i bałam się, żeby mi całość nie popłynęła. Trzyma się dzielnie, ale konsystencja tego ciasta w dużej mierze zależy właśnie od jakości truskawek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki mleka 1 łyżka mąki dużo pieprzu sos sojowy 3 łyżki oliwy opcjonalnie starty ser garść czarnych oliwek ( Jerzy przepraszam, musiałam coś od siebie dać) Sposób przyrządzenia : Warzywa dokładnie umyć, pokroić na kawałki mniejsze większe, jak lubicie. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i najpierw podsmażyć obie papryki. Kiedy puści soki i trochę(...)rozgrzaną patelnię. Smażyć na dużym ogniu. Kiedy brzegi potrawy się zetną, przykryć patelnię dużym talerzem i odwracając ją, przełożyć z powrotem na talerz, po czym zsunąć na patelnię drugą stroną. Podawać od razu na gorąco. Z ketchupem bardzo dobrze smakuje. https://www.youtube.com/watch?v=8ZYE1cWJiUk
pieprzny smaczekZ niechęcią przyznaję, że kanapki to w mojej rodzinie wielkie wyzwanie. O ile dorosła część rodziny nie ma z tym problemu, to już młodsza jej część
Przysmaki Karolkiznowu to pyszne, fasolowe ciasto. Tym razem jeszcze lepsze, bo dwu smakowe! To danie powstało na potrzebę konkursu organizowanego przez Arla Apetina. Szczerze, nie myślałam, że może być jeszcze lepsze, ale muszę przyznać, że było ;D (w szczególności część pomidorowo-bazyliowa) ~ Dwu smakowe, fasolowe ciasto ~ Składniki: spód: kromka chleba łyżka rozbełtanego jajka(...)masą mleczną i wyrabiamy jak ciasto. Fasolę odcedzamy, dodajemy resztę składników (prócz serków) i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy jeden a do drugiej drugi serek . Kokilkę smarujemy masłem, układamy kolejno: ciasto chlebowe, dowolne dodatki, następnie masy fasolowe, uważając aby się nie zmieszały. Pieczemy 35 minut w 180*C. Jak widać na zdjęciu
Kuchenny Skrawek NiebaFestiwal szparagowy cały czas trwa ! Tym razem na talerzu ląduje frittata. Frittata doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, z odrobiną majonezu lub
Kulinarne przygody Gatitybardzo prosty przepis, mam wrażenie, że trochę zapomniany... W każdym razie, ja ostatni raz jadłam je chyba rzeczywiście przygotowane przez moją babcię. Zarazem jest to w miarę szybkie danie obiadowe, jajka możemy przecież ugotować wcześniej. Inspiracja Kuchnia Doroty . Kotlety z jajek Składniki (na 7 szt): 6 dużych jajek ugotowanych na twardo 1 jajko(...)smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Po chwili smażenia zmniejszamy ogień na średni. Gdy kotleciki będą już przyrumienione (po około 10 minutach smażenia) delikatnie przekładamy je na drugą stronę i dalej smażymy około 10 minut
Kulinarne przygody Gatity