tych ciast, które zawsze znajdzie swoich amatorów, do którego smaku każdy chętnie wraca. Pięknie wygląda, wręcz urzekająco... Ostrzegam tylko, ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)złoty kolor. Wystudzić. Drugi placek upiec w ten sam sposób. Krem budyniowo-maślany: 750 ml mleka 3,2% 300 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3-4 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka + cukier puder 2 szklanki mleka zagotować z cukrami. Odstawić. W drugim naczyniu umieścić pozostałe mleko, mąki
Domowa cukiernia EwyCiasto bez pieczenia. Z pysznymi truskawkami w galaretce, masą śmietanową z mascarpone przełożoną warstwami biszkoptów. Oryginalny przepis zawiera masę budyniową, ja zrobiłam bitą śmietanę usztywnianą serkiem mascarpone, dodatkowo dałam żelatynę, aby masa była sztywniejsza. Ale żelatynę można pominąć.Dodałam też dużo, bardzo dużo truskawek, dzięki czemu ciasto było bardzo rześkie, owocowe i orzeźwiające. 2 paczki biszkoptów 0,5 l. śmietany(...)mieszać (nie mieszać zbyt długo, żeby nie przebić śmietany). Do masy dodać letnią żelatynę, wymieszać do połączenia składników. Masę podzielić na pół, do jednej części wsypać kakao i rozmieszać, drugą pozostawić niezmienioną. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty namoczone w galaretce. Na biszkopty wyłożyć ciemną masę śmietanową. Przykryć drugą warstwą biszkoptów również namoczonych w galaretce
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKruche ciasto z jabłkami i budyniem Na osłodę dnia polecam to pyszne ciasto które nie jest ani za słodkie ani za mdłe. Uwielbiam roznoszący się
Mój pomysł nadaniu kalorii nie brakuje;) Jest idealne by zrobić go w porze zimowej. I choć pewnie większość z Was już zaczyna liczyć kalorie myśląc o zbliżającej się wiośnie, zachęcam do jego przygotowania. W zasadzie to tradycyjnie opanierowany i usmażony kotlet. Kropkę nad „i” stanowią natomiast dodatki – podsmażona z przyprawą curry cebulka, tarty ser oraz majonez i ketchup(...)łyżki masła Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem (ja zwykle jedną stronę doprawiam solą i pieprzem a drugą stronę posypuję granulowanym czosnkiem i układam kotlety jeden na drugim, tak by mogły jeszcze przyjąć przyprawy od siebie nawzajem). Zostawiamy doprawione kotlety na około 10-20 minut, po czym panierujemy je w rozmąconym jajku oraz
Smaki Na Talerzuskładniki: 600 g ryżu 700 ml wody 60 ml oleju wykonanie: Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia całość przelewamy do
Domowy Smak JedzeniaZapiekane ziemniaki, chrupiąca cebulka i pieczarki - wszystko aromatycznie doprawione, a do tego pachnące czosnkiem polędwiczki otulone boczkiem... Taką oto zapiekankę dziś Wam proponuję na obiad :) Danie łatwe i przyjemne, nie napracujecie się przy nim dużo, a efekt jest naprawdę zaskakujący. Do tego całość pięknie wygląda na talerzu. Czego chcieć więcej! To co?! Do dzieła! :) SKŁADNIKI(...)łyżki oleju, sól, pieprz i czosnek granulowany, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. W międzyczasie obrane ziemniaki pokrój w niewielką kostkę, a cebulę w ósemki. Wrzuć warzywa do drugiej miski, dodaj pieczarki, wlej 4 łyżki oleju, wsyp paprykę oraz drobno posiekany rozmaryn, posól i popierz. Zamarynowane kawałki polędwiczek owiń w połówki plasterków boczku. Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat IlonyChociaż na pierwszy rzut oka jest dużo składników, są to głównie warzywa, z którymi nie trzeba dużo pracować. Wystarczy pokroić i wrzucić do woka :) Pamiętajcie, że najlepszą proporcją do dań tego typu jest zachowanie proporcji: 1/3 mięsa, 1/3 warzyw i 1/3 ryżu. Nie jest to złota reguła i niewielkie odchylenia są ok. Powoduje to jednak ład(...)później kroimy w paski. Zostawiamy wodę z moczenia, później wlejemy ją do woka. Wstawiamy do gotowania ryż - chodzi o to, żeby był gotowy w tym samym czasie, co reszta dania. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, w zależności od jego rodzaju. Do wody dodajemy sól i łyżeczkę kurkumy - nada ryżowi intensywną żółtą barwę (można pominąć). Po ugotowaniu nie przepłukujemy
Kuchnia od dwojgaPieczeń można wykorzystać na kilka sposobów. Jako danie obiadowe oraz jako mięsiwo na kanapki a nawet jako dodatek do sałatek. Wybór należy do Was. U mnie była obiadem i śniadaniem. Składniki: Szynka około 2 kg 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 spora łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 kostki czosnkowe knorr 8 ząbków(...)zamarynowania w lodówce najlepiej na całą noc. Następnie pieczemy w temperaturze 190 o C przez około 2 ½ godziny. W czasie pieczenia podpiekamy z jednej strony, przekładamy, podpiekamy z drugiej strony. Przykrywamy folią aluminiową i pozostały czas pieczemy pod przykryciem. Podajemy na ciepło do obiadu wraz z powstałym sosem lub na zimno do kanapek. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyKotleciki siekane z piersi kurczaka, to smaczna odmiana dla zwykłych sznycli drobiowych, które często przygotowywane mogą spowszednieć. Prezentowane kotlety drobiowe nabrały cudownego aromatu i smaku dzięki
Kuchcik gotujeDrugie śniadanie w formie deseru :) Takie miał dziś mój młody. Siedzi w domu, bo trochę gardło boli i tylko cały czas jakieś życzenia. To to, to znowu tamto, to coś dobrego mi zrób, tego nie będzie, ale to z chęcią. Na kaszkę miał ochotę, miałam w domu banana i truskawkellę od Eterno . Świetna jest. W słoiczku są kawałki(...)mieszając do momentu, aż kaszka nam zgęstniała. Zdjęłam z ognia, odstawiłam na chwilkę do przestudzenia. Ciepłą (nie gorącą) przełożyłam do pucharka. Banana obrałam i rozgniotłam widelcem. Na ciepłą kaszkę dała trochę truskawkelli, na nią rozgniecionego banana. Podałam jeszcze ciepłe
kruche babeczkiWypiekanie na śniadanie ..u mnie w sumie było na kolację..ale to mniejsza z tym..dawno nie robiłam takich placuszków...pancakes...i postanowiłam zrobić...nie miałam truskawek , więc dałam to co miałam..kiwi ,..były także z rabarbarem.Ja swoje pankejki smażyłam na naleśnikarce. Placki z innymi owoacami itp.można zobaczyć u : 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego 2 duże jajka(...)odstępy (placki urosną podczas smażenia). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki kiwi.Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej
Moje domowe kucharzenieDelikatne placuszki dobre na obiad, podwieczorek lub śniadanko. Dojrzałe mango obrać ze skórki, cały miąż obrać za pomocą nożyka i zmiksować. Żółtka wymieszać z cukrem, dodać
Kuchnia PokoleńNajważniejszy posiłek w ciągu dnia to śniadanie. Takie z pewnością da nam energię do dalszego działania. Niby zwykły omlet, ale jednak odmieniony. I bardzo dobry! 2 porcje 4 jajka łyżeczka masła 2 szalotki (ewentulanie mała biała cebula) 8 -10 pomidorków koktajlowych garść szpinaku baby sól i pieprz do smaku ewentualnie szczypiorek do posypania Na dużej patelni rozpuszczamy masło(...)doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu podważając boki omletu tak, aby cała płynna zawartość spłynęła na boki patelni. Gdy spód jest już delikatnie zezłocony przekręcamy omlet na druga stronę za pomocą dużego talerza. Smażymy z drugiej strony dosłownie kilanaście sekund, aby tylko jajka sie ścięły. Podajemy posypany szczypiorkiem. Smacznego
Simple DishTak naprawdę istnieje wiele rodzajów bulionów. Już dosyć dawno temu opublikowaliśmy przepis na bulion mięsno-warzywny , gdyż jest on prawdopodobnie najbardziej typową i najczęściej stosowaną jego
Kulinarna PokusaCzy lubicie tort tiramisu ? Na pewno. Taki tort podbije serce nie jednej osoby. Możemy upiec biszkopt, a gdy brakuje nam czasu możemy go zastąpić gotowymi biszkopcikami
Salonik smakówI Znów zagościła na moim stole wątróbka.Mocno pachnąca cynamonem,smażona z cebulką i posypana dla lepszego ,słodszego smaku rodzynkami.Cudowna. 1/2 kg.wątróbki środkowej 3
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkichciałam zrobić granolę, nie wiem właściwie dlaczego zrobiłam ją dopiero teraz ;) Idealnie smakuje z jogurtem naturalnym albo samodzielnie, do poskubania. Przepis prosty, dla każdego. Skład można modyfikować: zamiast żurawiny dać rodzynki, dodać migdały, orzechy, pestki dyni itd. Ostatnio, to moja ulubiona przekąska na szybko i na pewno zrobię jeszcze raz jak mi się skończy :) Inspiracja Dyniowa granola Składniki(...)wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w 170 stopniach, aż się lekko przyrumienią. Przesyp je do miski, wymieszaj z otrębami, siemieniem lnianym i żurawiną. W drugiej misce wymieszaj puree z dyni, miód, olej, przyprawy. Do suchych składników wlej mokre, dokładnie wymieszaj. Rozłóż równomiernie na blaszce i piecz ok. 20 minut w 170 stopniach
Corner With Recipespotrawa przywędrowała do nas z Anglii. Moja kuzynka Danka przywiozła nam to danie jako deser na świąteczny obiad bożonarodzeniowy( który szybko stał się daniem częściej u nas goszczącym). Od tej chwili ten pyszny deser, który równie dobrze może być lekkim obiadem zagościł w naszym domu. Nie ma świąt bez ryżu z jabłkami, bo taka wersja(...)żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy warstwę ryżu, pokrywamy ją wiórkami masła, dodajemy warstwą budyniu, część warstwy pokrywamy smażonymi jabłkami, część plasterkami bananów, część jabłkami z żurawiną, następnie kładziemy drugą warstwę ryżu, wiórki masła, smażone jabłka, całość posypujemy cynamonem i do piekarnika w temp. 180 stopni na około 30-40min. do zrumienienia się wierzchu.( Uwaga można posypać
Kuchnia Beatylodówki na minimum 1h. Smacznego! ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu/ W przepisie wykorzystałam Oliwę Extra Vergine Originale, marki Bertolli , którą otrzymałam w ramach współpracy, od Pani Agaty. Jest to druga oliwa, którą otrzymałam. Pierwszą wykorzystałam w przepisie na ciasteczka z oliwą z oliwek ( klik ). Oliwa Extra Vergine ORIGINALE, marki Bertolli - jest to produkt najwyższej jakości, uznany za numer(...)śródziemnomorską nutę do Twojej kuchni. Z jej udziałem przyrządzisz wiele oryginalnych i zaskakujących potraw. Z uwagi na swój smak i aromat Oliwa Bertolli jest polecana do każdego rodzaju dań, zarówno pieczonych jak i surowych. Idealnie komponuje się ze świeżymi surówkami i sałatkami. Z jej pomocą uraczysz swoją rodzinę pysznymi tostami, czy przygotujesz oryginalny dressing. Dzięki niej codzienny posiłek
CookYourselfPyszne połączenia sernika z makowcem czyli prosty sero-makowiec, wypiek w sam raz na stół wigilijny lub domowe przyjęcie. To pyszne, wilgotne ciasto, które długo zachowuje
Smakowite DaniaSposobów na przyrządzenie piersi drobiowych jest wiele, a ten który Wam zaproponuje, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: - piersi drobiowe Składniki marynaty: - ciemny sos
mojewypiekiinietylkozamiast z truskawkami. W dodatku na kakaowym spodzie, bo skoro już kupiłam kakao, to doszłam do wniosku, że należy go używać. I tu C. zadziwił mnie po raz drugi, gdy w sobotę (a właściwie już niedzielę) wrócił do domu przed trzecią rano (z pracy, żeby nie było, że się włóczy beze mnie po nocach Bóg wie gdzie(...)jutro.Tymczasem zapraszam na pyszny, delikatny serniczek. Bardzo, bardzo truskawkowy. Niezbyt słodki. Rozpływający się w ustach.Znalazłam opakowanie żelatyny w proszku, nie miałam więc tym razem problemu z jej dozowaniem. Dałam jej sporo - moje truskawki były dość wodnite i bałam się, żeby mi całość nie popłynęła. Trzyma się dzielnie, ale konsystencja tego ciasta w dużej mierze zależy właśnie od jakości truskawek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki mleka 1 łyżka mąki dużo pieprzu sos sojowy 3 łyżki oliwy opcjonalnie starty ser garść czarnych oliwek ( Jerzy przepraszam, musiałam coś od siebie dać) Sposób przyrządzenia : Warzywa dokładnie umyć, pokroić na kawałki mniejsze większe, jak lubicie. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i najpierw podsmażyć obie papryki. Kiedy puści soki i trochę(...)rozgrzaną patelnię. Smażyć na dużym ogniu. Kiedy brzegi potrawy się zetną, przykryć patelnię dużym talerzem i odwracając ją, przełożyć z powrotem na talerz, po czym zsunąć na patelnię drugą stroną. Podawać od razu na gorąco. Z ketchupem bardzo dobrze smakuje. https://www.youtube.com/watch?v=8ZYE1cWJiUk
pieprzny smaczekZ niechęcią przyznaję, że kanapki to w mojej rodzinie wielkie wyzwanie. O ile dorosła część rodziny nie ma z tym problemu, to już młodsza jej część
Przysmaki Karolkiznowu to pyszne, fasolowe ciasto. Tym razem jeszcze lepsze, bo dwu smakowe! To danie powstało na potrzebę konkursu organizowanego przez Arla Apetina. Szczerze, nie myślałam, że może być jeszcze lepsze, ale muszę przyznać, że było ;D (w szczególności część pomidorowo-bazyliowa) ~ Dwu smakowe, fasolowe ciasto ~ Składniki: spód: kromka chleba łyżka rozbełtanego jajka(...)masą mleczną i wyrabiamy jak ciasto. Fasolę odcedzamy, dodajemy resztę składników (prócz serków) i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy jeden a do drugiej drugi serek . Kokilkę smarujemy masłem, układamy kolejno: ciasto chlebowe, dowolne dodatki, następnie masy fasolowe, uważając aby się nie zmieszały. Pieczemy 35 minut w 180*C. Jak widać na zdjęciu
Kuchenny Skrawek NiebaFestiwal szparagowy cały czas trwa ! Tym razem na talerzu ląduje frittata. Frittata doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, z odrobiną majonezu lub
Kulinarne przygody Gatitybardzo prosty przepis, mam wrażenie, że trochę zapomniany... W każdym razie, ja ostatni raz jadłam je chyba rzeczywiście przygotowane przez moją babcię. Zarazem jest to w miarę szybkie danie obiadowe, jajka możemy przecież ugotować wcześniej. Inspiracja Kuchnia Doroty . Kotlety z jajek Składniki (na 7 szt): 6 dużych jajek ugotowanych na twardo 1 jajko(...)smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Po chwili smażenia zmniejszamy ogień na średni. Gdy kotleciki będą już przyrumienione (po około 10 minutach smażenia) delikatnie przekładamy je na drugą stronę i dalej smażymy około 10 minut
Kulinarne przygody GatityŚniadanie to najważniejszy posiłek dnia i chyba każdy o tym mówi. Ale co takiego wymyślić, żeby było i smacznie i niezbyt nudno, a przy tym nisko
All My Fit LifeUżyłam między innymi jednego ciasta francuskiego, nie dwóch, jal w oryginalnym przepisie. Jednak moim zdaniem lepiej wykorzystać dwie paczki, gdyż spód będzie wtedy bardziej wyczuwalny. Polecam przepis zdecydowanie, super danie zarówno na obiad, jak i na imprezę. Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią Składniki: 1 cebula czerwona(...)Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra/dół). Formę do tarty lub tortownicę o wymiarach około 26 centymetrów smarujemy tłuszczem. Płaty ciasta francuskiego kładziemy jeden na drugim, i dociskamy aby się za sobą połączyły. Możemy do tego użyć wałka. Ciastem wyłóż spód oraz brzegi formy. Brzegi ciasta smarujemy delikatnie roztopionym masłem lub oliwą. Spód oprószamy bułką
Mania Gotowaniagoszcząc u siebie część rodziny. Dzięki temu mam możliwość wyżycia się w kuchni i przetestowania nowatorskich pomysłów. Także mogę sprawdzić, jak owe pomysły się sprawdzą i czy warto powielać dany przepis oraz, czy warto w ogóle wymyślać coś innego. Sos z tuńczyka z kaparami, sos, a raczej pasta, serowa z suszonymi pomidorami oraz sos chrzanowo-majonezowy z cytrynowego(...)sosie własnym 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu garść kaparów z zalewy Wszystkie składniki, prócz kaparów miksuję za pomocą blendera. Na końcu łączę z odsączonymi kaparami. Najlepiej smakuje na drugi dzień.W lodówce może być przechowywany w zakręconym słoiczku nawet do 3 tygodni. PASTA SEROWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW . /autorski;/ 1/2 kostka białego sera 150g jogurtu naturalnego (gęstego) słoiczek suszonych
W kuchni Karmel-itkiCiasto o bardzo wyrazistym smaku, raczej dla dorosłych Na pewno zapada w pamięć. Ciasto czekoladowo – rodzynkowe Drukuj przepis Składniki6 jajek2 szkl cukru1 szkl mąki pszennej0
CoolinarniePLtrochę się bałam czy wyjcie jak trzeba i czy będzie nam smakowała. Byłam dzisiaj w sklepie i pracuje tam pewna pani z Chin. Zapytałam ją, jak powinnam zrobić to danie. Powiedziała mi wszystko od początku do końca. Wyszło super. Przygotowanie rosołu – kurczaka umyć oczyścić z pozostałych piórek itp. Pociąć kurczaka na kawałki. Zdjąć mięso(...)Czysty rosół wlać ponownie do garnka. Mięso odłożyć. I włożyć do lodówki lub zamrażarki. Proponuje zrobić z mięsa potrawkę patrz tu http://kuchniapokolen.pl/potrawka-z-kurczaka/ Do czystego rosołu dodać pokrojoną drugą marchew na bardzo cienkie paseczki, sos sojowy, potarty imbir, makaron, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku i gotować następne 10 minut. Ponownie doprawić do smaku pieprzem. Dodać liście kapusty i gotować
Kuchnia Pokoleńmiesiąc. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie z pozostałej części wody ( 0,5 l ) ugotuj syrop z cukru i wody. Nalew zlać z owoców, przelej do drugiego słoja, szczelnie zamknij. Do owoców wlej ciepły syrop ( ale nie gorący ! ), wymieszaj, słój szczelnie zamknij i odstaw oba słoje jeszcze na 2 tygodnie. Słojem z owocami nie zapomnij wstrząsnąć(...)Trunek odstaw na co najmniej 6 miesięcy w ciemne chłodne miejsce. N alewka ta ma ładny czerwony kolor, oraz delikatnie słodko - kwaskowaty smak. R ada : Możesz dać mniej cukru ( np. 70-80 dkg ) wtedy twoja nalewka będzie mniej słodka, będzie półwytrawna
Przepisy i porady kulinarneZrobiło się już chłodno i coraz częściej mam ochotę na cięższe dania. Odkąd pamiętam byłam mięsożercą i tak mi pozostało do dzisiaj. Chyba nigdy nie wyrzeknę się mięsa. Dzisiaj na obiad były żeberka z miodem i musztardą . To świetny przepis na łatwy i smaczny obiad. Wysiłku niewiele a efekt Was zaskoczy. Polecam. ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ żeberka(...)przygotowaną marynatą posmarować żeberka i odstawić na całą noc do lodówki. Piec do przyrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez godzinkę co jakiś czas przewracając je na drugą stronę. Artykuł ŻEBERKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniabiałej fasoli (ugotowanej lub z puszki) 14 g oliwy 10 g soli 2 łyżeczki suszonego rozmaryn smalec do nasmarowania foremki Przygotowanie chleba: W połowie wody rozpuść drożdże. Drugą połową wody zalej fasolę, którą następnie dokładnie zmiksuj. Połącz razem wodę z drożdżami i wodę ze zmiksowaną fasolą. Dodaj mąkę razową i mieszaj około minuty. Dodaj pozostałe składniki: mąkę chlebową(...)ciasta powtórz po kolejnych 45 minutach. Po upłynięciu 2 godzin wstaw ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia rano wyjmij ciasto z lodówki, przełóż na oprószony mąką blat, i daj mu ocieplić się przez około 30 minut. W tym czasie wysmaruj foremkę od wewnątrz smalcem. Jednokrotnie ciasto rozciągnij i złóż, następnie uformuj z niego prostokąt, z którego rolując ukształtuj podłużny
Grahamka, weka i kajzerkalekarskiego przygotowany na bazie kilograma cukru i poddany kilkugodzinnej obróbce termicznej jest już chyba dzisiaj nieaktualny. Wszechobecny cukier, bo nawet w butelce ketchupu jest go prawie szklanka, a co drugi człowiek choruje na cukrzycę lub jest nią zagrożony to jakieś nieporozumienie. Bo jak taka miktsura może być lekarstwem??? Dodatkowo wysoka temperatura nie sprzyja zachowaniu leczniczych, substancji czynnych. Ciekawy przepis(...)jest dla Ciebie. Składniki odmierzamy na "oko": moja porcja to około 150 kwiatów mniszka ksylitol 1 wyparzony słoiczek Wykonanie: zebrać kwiaty. Rozsypać luźno np. na papierze, by dać szansę żyjątkom opuścić kwiaty kwiatek po kwiatku oskubać z płatków układać w słoiku 2 cm warstwę płatków i przesypywać warstwą ksylitolu. Lekko ugniatać. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ksylitol słoik odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!całym wachlarzu innych chorób, a w tym o nowotworach, o czym już pisaliśmy w poście: Dieta rozdzielna rozwiązaniem na raka . Rosnąca dysharmonia w organizmie może dać znać dopiero po latach, która może być pogłębiana cały czas przez antybiotyki, które zabijają na ślepo wszystkie bakterie również te pożyteczne. Odtwarzenie się przyjaznej flory bakteryjnej jest o wiele trudniejsze(...)spożywanego mięsa. Kiedy już zaczniemy dbać o bardziej przyjazne środowisko dla naszych małym pomocników w układzie pokarmowym, przychodzi czas na kolejny krok. Priobiotyki Drugim czynnikiem wspomagającym odbudowę flory mikroorganizmów to spożywanie probiotyków takich jak Lactobacillus acidophilus, który produkuje przeciwciała klasy IgA (chroniące przeciw grzybom i bakteriom) i jest w jogurtach, kefirze, maślance, kiszonej
Dieta Rozdzielna i Zdrowieimprezową przekąskę lub przystawkę przed daniem głównym. Ciasto szpinakowe jest wilgotne, a farsz ma lekko czosnkowy smak. Do tego duża ilość wędzonego łososia – danie bardzo proste w wykonaniu i oryginalne. Czas wykonania: 1 h + 1 h czas chłodzenia Ilość porcji: 16 plastrów Składniki: Ciasto szpinakowe: 450 g szpinaku mrożonego(...)formie (22 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia przez około 25 minut w 180 stopniach (po 15 minutach delikatnie przewrócić ciasto na drugą stronę). Serek kanapkowy wymieszać z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wystudzone ciasto posmarować serkiem, ułożyć plastry łososia i posypać posiekanym koperkiem. Zwinąć ciasto w roladę, zabezpieczyć
KuchniaWeDwoje.plKapusta kiszona zasmażana z grzybami to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Niezastąpiona również jako danie Wigilijne. Smaczna, pachnąca grzybami, po prostu pyszna(...)gotujemy około 20 minut. W razie konieczności dolewamy wodę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podpiekamy na niej cebulkę na złoto. Dodajemy ja do kapusty i mieszamy. Drugą łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę. Do kapusty dodajemy 2 łyżki zasmażki i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Kapustę ponownie zagotowujemy i doprawiamy
Kulinarne Fantazje MarioliRobiłam już żeberka zapiekane w kapuście kiszonej więc w ten sam sposób przygotowałam również karkówkę. Danie wzbogaciłam o pieczarki, które akurat zalegały mi w lodówce. Pieczarki mogą być ugotowane lub surowe. składniki: ok 900 g karkówki ok 900 g kiszonej kapusty 5-6 średnich pieczarek 5 listków laurowych sól, pieprz ok 400 ml bulionu czubryca zielona(...)razy. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty. Kapustę oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Na kapuście ułożyć listki laurowe i pokrojone pieczarki. Następnie ułożyć podsmażoną karkówkę. Przykryć drugą częścią kiszonej kapusty. Wierzch również oprószyć delikatnie sol i pieprzem. Całość zalać bulionem. Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywką. Zapiekać ok 1-1,5 godziny na 180 C aż karkówka
Monia miesza i gotujelata temu (14.10.2014 r.) na świat przyszedł mój drugi skarb, moja miłość życia, mój synek. Dla mnie jako matki nie ma ważniejszych dni, niż dni urodzin moich dzieci. One w końcu są moim całym światem. Oczywiście ten wyjątkowy (wczorajszy) dzień nie mógł obejść się bez tortu. Synek był zachwycony – świeczka, którą pomagała mu zdmuchnąć starsza siostra i te ozdoby(...)postaci tortu I ponownych najserdeczniejszych życzeń dla synka płynących prosto z mojego kochającego serca. Jednak po namyśle stwierdziłam, że nie będę ich tu pisać, bo… miłości nie da się wyrazić w słowach. A teraz zapraszam Was wszystkich na kawałek tortu. Przepis na tort znajdziecie tutaj . Zastosowałam naszą ulubioną wersję tego świątecznego wypieku. Dzięki uprzejmości Cukieteria.pl tort mojego synka
Słodkie okruszkijakie właściwości ma woda, opisane przez producenta - pominę, bo to jest ogólnodostępna informacja i wydaje mi się, że niemal każdy, kto sięga po opinię o produkcie, te dane już zna. Opisuję to, co było istotne dla mnie! Cena sugerowana nadrukowana na butelce 0,5 l to... 2,49 zł. Dużo. Mniej wychodzi za butelkę(...)piją tę wodę, lubią ją, mają energię i są zdrowe! A z koreczka wprost uwielbiają pić! Każda butelka tak samo - najpierw koreczek, a potem dopiero do miseczki :) Po drugie - mam to szczęście, że moje kociaki są okazami zdrowia - jak to rasa europejska :) Dostają od zawsze tylko suchą karmę i wodę do picia. Choć już są to dojrzałe koteczki
dobra gospodyni dom wesołym czyniwzięliśmy na warsztat. Mieliśmy trzy kilogramy więc zrobiliśmy trzy różne nalewki. Tak żeby na przyszły rok wiedzieć, która jest najlepsza. Kilka dni temu zamieszaliśmy pierwszy przepis , a teraz mamy drugi, trochę inny. Ta będzie taka bardziej korzenna, z goździkami i cynamonem. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście(...)mieliśmy czasu na robienie nalewki. Chowamy więc owoce na 1 dobę do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy je i czekamy około godziny żeby się lekko rozmroziły (zamrożonych nie damy rady pokroić). Kroimy je na ćwiartki i wyjmujemy pestki. Pestek będzie sporo, warto je zatrzymać. Można z nich zrobić nalewkę o migdałowym smaku (na którą przepis pojawi się
Marder&Marder Manufacturejedynie czas oczekiwania na zastygnięcie jest dość długi. U mnie do zdjęć nie zdążyła zastygnąć polewa, ale nie miałam czasu i zrobiłam takie jakie było. Składniki 1 kg sera (dałam wiaderkowy) 200 ml śmietany kremówki 36% 200 g czekolady gorzkiej 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej cukier puder do smaku 6 łyżeczek żelatyny Spód 140 g herbatników(...)wraz z masa serową, a następnie podzielić ser na trzy równe części. Do jednej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę gorzką, zmiksować i wlać na herbatniki. Do drugiej części dodać rozpuszczoną w kąpieli czekoladę mleczną, zmiksować i wlać na poprzednią warstwę sera. Do trzeciej części dodać rozpuszczoną czekoladę białą, zmiksować i wlać na wierzch ciasta. Odstawić
O kuchni z uczuciempozostawić na czas pracy i kombinowaliśmy zawsze jakąś opiekę dla nich, oczywiście babcia jest niezastąpiona, szczególnie, że mamy szczęście mieć ją tak blisko. Potem trochę u ciotki, trochę u drugiej babci, po drodze jakiś obóz przynajmniej dla starszego i wspólny wyjazd. Tak mijały wakacyjne tygodnie. Od kilku lat jest inaczej, początek wakacji to dla mnie rodzaj urlopu od domowych(...)dzieci też poczuły moją niepotrzebną nerwowość związaną ze utratą sił i spokoju. Doceniam teraz cudowny spokój witający mnie w czterech ścianach domu. Wakacje kojarzą mi się także z paroma daniami, które od dzieciństwa są dla mnie atrybutem wczasów. Oczywiście należą do nich lody w znacznie większej ilości niż w domu, chrupiące gofry w budkach nad morzem i jeziorami
I tu będę miała takie tepyszna po prostu. Następnym razem przepis troszkę zmodyfikuję pod siebie i pod rozmiar blaszki, składniki na ciasto były ok, dodałam trochę jabłek i według mnie za mało budyniu. Dałam tak jak było w przepisie, ale jak by był o jeden więcej, to byłoby idealnie, no i zmniejszyłam ilość cukru dodanego do budyniu. Poniżej podaję oryginalny przepis z którego korzystałam(...)masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto się nie lepi dodajemy jedną lub dwie łyżki śmietany 18% (ja dodawałam). Dzielimy go na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a druga ja rozwałkowałam i wyłożyłam nim blaszkę, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Jabłka obrałam, pokroiłam na ćwiartki i później na mniejsze kawałki. Wykładamy je na ciasto, w szklance
kruche babeczkisię i nikt nigdzie się nie śpieszy. Uwielbiam je też ze względu na wspólne posiłki. Staram się by każdy taki dzień był wyjątkowy, a jedzenie smaczne. Jednym z ulubionych dań jakie zajadamy w takie poranki są jajka w pomidorach nazywane też jajkami w czyśćcu. Robimy je wtedy na jednej patelni, którą stawiamy na stole, a każdy macza(...)puszce, możemy je wcześniej zmiksować, ale nie jest to konieczne. Podsmażamy przez kilka minut, a następnie łyżką delikatnie robimy wgłębienie w które wbijamy jajko. Tak samo robimy z drugim jajkiem w innym miejscu. Przykrywamy patelnię i podsmażamy, tak by ścięło się białko, ale nie ścieło żółtko. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie posypujemy szczypiorkiem. Podajemy na patelni, koniecznie
Kolizje Smakówmąka owsiana ) z tartym burakiem, podany z twarogiem i mieszanką ziaren Migdałowy Przylądek ~ Myślałam, że będzie taaaaaaki różowy, i w sumie na patelni był, dopóki nie obróciłam go na drugą stronę. Pod wpływem temperatury buraki straciły piękny kolor i placek nawet nie wygląda jakby zawierał to warzywo. Jednak smak buraka pozostał - co było plusem :) Coraz bardziej smakuje(...)powierzchnię, przykrywamy i odstawiamy na noc. Rano dodajemy mąkę i żółtko (ew. odlewamy wodę jeśli całej nie wchłoną) i mieszamy. Następnie dodajemy startego buraka i mleko (na początku lepiej dać mniej, potem można jeszcze dolać gdyby masa była za gęsta). Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Rozgrzewamy patelnie, lekko ją natłuszczamy i przekładamy masę na placek
breakfast of dreamsDanie z nutą kuchni indyjskiej. Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają ostre potrawy. 600 g filetu z kurczaka Przyprawa do gyrosa 1 cebula 300 g pieczarek 2 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 200 g ryżu (2 torebki) 1,5 szklanki bulionu drobiowego Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski(...)ryżu. Podlewamy bulionem. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą czerwoną papryką. Dusimy do miękkości ryżu. Dodajemy usmażonego kurczaka, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut. Podajemy z ugotowana drugą torebką ryżu
VioletoweKucharzenieCześć :) Przygotowaliśmy dla was coś na drugie śniadanie lub szybki lunch :) Co powiecie na sałatkę z grzankami ? Dzisiaj w klimacie bałkańsko-włoskim :) z włoskimi grzankami. Sałatka z rukoli z grzankami. (2 osoby) Składniki sałatki : 1/2 opakowania rukoli 1 duży pomidor 1 mała cebula czerwona 1 duża łyżka kukurydzy konserwowej zielone oliwki kiełki rzodkiewki ser twarogowy na styl bałkański(...)drobną kostkę ser bałkański. Polewamy oliwą oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie dodajemy, ponieważ ser bałkański jest słony. Możecie dodać drobno posiekaną papryczkę chili, jeśli lubicie ostrzejsze dania. My dla ozdoby utarliśmy na wierzch kozi ser twardy. Gotowe :) Grzanki z pomidorami : Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem i nakładamy
vegetaniestosunkowo prosto, a smak jest niesamowity. Najczęściej wprawdzie przyrządzam zapiekanki serowe, ale tym razem skusiłam się na zapiekankę z ziemniakami. Dobrze, że wszyscy domownicy podzielają mój zapał do zapiekanych dań, dużej ilości sera i oczywiście mięsa. Rzymska zapiekanka, którą dzisiaj Wam przedstawiam równie smaczna byłaby z makaronem, ale na pewno smak byłby inny. Smak przypominałby bardziej lasagne, gdyby(...)ząbki czosnku posiekać, podsmażyć na oleju, dodać mięso i podsmażyć. Do patelni dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kapustę pokroić w paski, rozgrzać w garnku olej, zeszklić posiekaną drugą cebulę, dodać kapustę, wlać 100 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić około 5-10 minut, odcedzić. W garnku rozgrzać masło, rozprowadzić w niej mąkę, dodać bulion i mleko
dom-agi.plBardzo często zdarza się nam kupować mrożone filety z ryby, które stanowią ważny element naszej diety. Zwykle są spożywane jako danie smażone w panierce itd. Nie wiem jak Wy, ale ja nie mogę jeść zbyt często smażonych potraw, dlatego też dzielę się z Wami przepisem, który też jest bardzo smaczny a co najważniejsze nadaje(...)patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, papryczke chili. Dodać pomidorki przekrojone wzdłuż a nastepnie ułożyć wszystkie filety rybne. Po 5 minutach delikatnie odwrócić na drugą stronę, posypać suszonym tymiankiem i solą. Dusić pod przykryciem przez następne 5 minut. Podawać na gorąco. SMACZNEGO
zielonacukinkaKolejny pomysł na sprawdzone przekąski imprezowe. Doskonała meksykańska uczta nie obejdzie się bez fajitas. Danie jest o tyle ciekawe, że goście mogą sami tworzyć sobie ulubione kombinację. Jedzenie i zabawa jednocześnie J Oczywiście dodatki możecie dowolnie modyfikować. Polecam! Meksykańska uczta czyli Fajitas na kilka sposobów Składniki na 2-3 osoby: 2 piersi z kurczaka(...)praskę 80 g startego sera żółtego ulubiona salsa lub sos czosnkowy Przygotowanie: Kurczaka myjemy, kroimy w podłużne paseczki. Dzielimy mięso na dwie części. Jedną doprawiamy przyprawą do kuchni meksykańskiej. Drugą ostrą i słodką papryką, sokiem i skórką otartą z połowy limonki, czosnkiem, sosem sojowym, pieprzem i obtaczamy w ziarnach sezamu. Mięso wkładamy do lodówki i marynujemy około
Mania Gotowania