drugie danie - 14640 przepisów (strona:537/976)

SZPINAK dla opornych - DANIE Z MAKARONEM 186

choć oczywiście może poleżeć kilka dni w lodówce i nic mu nie będzie ale nie o to chodzi. Im świeższy tym bardziej jędrne liście i ogólnie lepszy smak. Po drugie myjemy go porządnie, żeby ziemia nie chrupała potem w zębach ;) Po trzecie - gotujemy. Zaczynamy od wstawienia garnka z wodą na makaron - razowe świdry albo spaghetti będą pasować najlepiej(...)przyjdzie już sezon na młode liście, będziemy wcinać go na surowo, w postaci sałatowej, np. takiej jak  ta . A póki co możecie zacząć próbować obiadowo, jak my dziś :) Daj-cie mu szansę! Daj-cie mu szansę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Karpatka 169

tych ciast, które zawsze znajdzie swoich amatorów, do którego smaku każdy chętnie wraca. Pięknie wygląda, wręcz urzekająco... Ostrzegam tylko, ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)złoty kolor. Wystudzić. Drugi placek upiec w ten sam sposób.  Krem budyniowo-maślany: 750 ml mleka 3,2% 300 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3-4 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka + cukier puder 2 szklanki mleka zagotować z cukrami. Odstawić. W drugim naczyniu umieścić pozostałe mleko, mąki

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto Lodowiec 837

Ciasto bez pieczenia. Z pysznymi truskawkami w galaretce, masą śmietanową z mascarpone przełożoną warstwami biszkoptów. Oryginalny przepis zawiera masę budyniową, ja zrobiłam bitą śmietanę usztywnianą serkiem mascarpone, dodatkowo dałam żelatynę, aby masa była sztywniejsza. Ale żelatynę można pominąć.Dodałam też dużo, bardzo dużo truskawek, dzięki czemu ciasto było bardzo rześkie, owocowe i orzeźwiające. 2 paczki biszkoptów 0,5 l. śmietany(...)mieszać (nie mieszać zbyt długo, żeby nie przebić śmietany). Do masy dodać letnią żelatynę, wymieszać do połączenia składników. Masę podzielić na pół, do jednej części wsypać kakao i rozmieszać, drugą pozostawić niezmienioną. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty namoczone w galaretce. Na biszkopty wyłożyć ciemną masę śmietanową. Przykryć drugą warstwą biszkoptów również namoczonych w galaretce

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Szarlotka z waniliowym budyniem i jabłkami 122

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem  Na osłodę dnia polecam to pyszne ciasto które nie jest ani za słodkie ani za mdłe. Uwielbiam roznoszący się

Mój pomysł na
Schab po kowalsku 591

daniu kalorii nie brakuje;) Jest idealne by zrobić go w porze zimowej. I choć pewnie większość z Was już zaczyna liczyć kalorie myśląc o zbliżającej się wiośnie, zachęcam do jego przygotowania. W zasadzie to tradycyjnie opanierowany i usmażony kotlet. Kropkę nad „i” stanowią natomiast dodatki – podsmażona z przyprawą curry cebulka, tarty ser oraz majonez i ketchup(...)łyżki masła Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem (ja zwykle jedną stronę doprawiam solą i pieprzem a drugą stronę posypuję granulowanym czosnkiem i układam kotlety jeden na drugim, tak by mogły jeszcze przyjąć przyprawy od siebie nawzajem). Zostawiamy doprawione kotlety na około 10-20 minut, po czym panierujemy je w rozmąconym jajku oraz

Smaki Na Talerzu
naleśniki z ryżu bez mąki, cukru, jajek i mleka 125

składniki: 600 g ryżu 700 ml wody 60 ml oleju wykonanie: Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia całość przelewamy do

Domowy Smak Jedzenia
POLĘDWICZKI W BOCZKU ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI 151

Zapiekane ziemniaki, chrupiąca cebulka i pieczarki - wszystko aromatycznie doprawione, a do tego pachnące czosnkiem polędwiczki otulone boczkiem... Taką oto zapiekankę dziś Wam proponuję na obiad :) Danie łatwe i przyjemne, nie napracujecie się przy nim dużo, a efekt jest naprawdę zaskakujący. Do tego całość pięknie wygląda na talerzu. Czego chcieć więcej! To co?! Do dzieła! :) SKŁADNIKI(...)łyżki  oleju, sól, pieprz i czosnek granulowany, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. W międzyczasie obrane ziemniaki pokrój w niewielką kostkę, a cebulę w ósemki. Wrzuć warzywa do drugiej miski, dodaj pieczarki, wlej 4 łyżki  oleju, wsyp paprykę oraz drobno posiekany rozmaryn, posól i popierz. Zamarynowane kawałki polędwiczek owiń w połówki plasterków boczku. Piekarnik nagrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak w karmelu - wariacja na temat kuchni chinskiej. 154

Chociaż na pierwszy rzut oka jest dużo składników, są to głównie warzywa, z którymi nie trzeba dużo pracować. Wystarczy pokroić i wrzucić do woka :) Pamiętajcie, że najlepszą proporcją do dań tego typu jest zachowanie proporcji: 1/3 mięsa, 1/3 warzyw i 1/3 ryżu. Nie jest to złota reguła i niewielkie odchylenia są ok. Powoduje to jednak ład(...)później kroimy w paski. Zostawiamy wodę z moczenia, później wlejemy ją do woka. Wstawiamy do gotowania ryż - chodzi o to, żeby był gotowy w tym samym czasie, co reszta dania. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, w zależności od jego rodzaju. Do wody dodajemy sól i łyżeczkę kurkumy - nada ryżowi intensywną żółtą barwę (można pominąć). Po ugotowaniu nie przepłukujemy

Kuchnia od dwojga
Pieczona szynka czosnkowa 103

Pieczeń można wykorzystać na kilka sposobów. Jako danie obiadowe oraz jako mięsiwo na kanapki a nawet jako dodatek do sałatek. Wybór należy do Was. U mnie była obiadem i śniadaniem. Składniki: Szynka około 2 kg 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 spora łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 kostki czosnkowe knorr 8 ząbków(...)zamarynowania w lodówce najlepiej na całą noc. Następnie pieczemy w temperaturze 190 o  C przez około 2 ½ godziny. W czasie pieczenia podpiekamy z jednej strony, przekładamy, podpiekamy z drugiej strony. Przykrywamy folią aluminiową i pozostały czas pieczemy pod przykryciem. Podajemy na ciepło do obiadu wraz z powstałym sosem lub na zimno do kanapek. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Kotlety drobiowe siekane 1296

Kotleciki siekane z piersi kurczaka, to smaczna odmiana dla zwykłych sznycli drobiowych, które często przygotowywane mogą spowszednieć. Prezentowane kotlety drobiowe nabrały cudownego aromatu i smaku dzięki

Kuchcik gotuje
Kaszka manna z truskawkellą i bananem 80

Drugie śniadanie w formie deseru :) Takie miał dziś mój młody. Siedzi w domu, bo trochę gardło boli i tylko cały czas jakieś życzenia. To to, to znowu tamto, to coś dobrego mi zrób, tego nie będzie, ale to z chęcią. Na kaszkę miał ochotę, miałam w domu banana i truskawkellę od Eterno . Świetna jest. W słoiczku są kawałki(...)mieszając do momentu, aż kaszka nam zgęstniała. Zdjęłam z ognia, odstawiłam na chwilkę do przestudzenia. Ciepłą (nie gorącą) przełożyłam do pucharka. Banana obrałam i rozgniotłam widelcem. Na ciepłą kaszkę dała trochę truskawkelli, na nią rozgniecionego banana. Podałam jeszcze ciepłe

kruche babeczki
Pankejki z kiwi 186

Wypiekanie na śniadanie ..u mnie w sumie było na kolację..ale to mniejsza z tym..dawno nie robiłam takich placuszków...pancakes...i postanowiłam zrobić...nie miałam truskawek , więc dałam to co miałam..kiwi ,..były także z rabarbarem.Ja swoje pankejki smażyłam na naleśnikarce. Placki z innymi owoacami itp.można zobaczyć u : 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego 2 duże jajka(...)odstępy (placki urosną podczas smażenia). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki kiwi.Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej

Moje domowe kucharzenie
Placuszki z manogo 124

Delikatne placuszki dobre na obiad, podwieczorek lub śniadanko. Dojrzałe mango obrać ze skórki, cały miąż obrać za pomocą nożyka i zmiksować. Żółtka wymieszać z cukrem, dodać

Kuchnia Pokoleń
Omlet z pomidorkami i szpinakiem 158

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia to śniadanie. Takie z pewnością da nam energię do dalszego działania. Niby zwykły omlet, ale jednak odmieniony. I bardzo dobry! 2 porcje   4 jajka łyżeczka masła 2 szalotki (ewentulanie mała  biała cebula) 8 -10 pomidorków koktajlowych garść szpinaku baby sól i pieprz do smaku ewentualnie szczypiorek do posypania   Na dużej patelni rozpuszczamy masło(...)doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu podważając boki omletu tak, aby cała płynna zawartość spłynęła na boki patelni. Gdy spód jest już delikatnie zezłocony przekręcamy omlet na druga stronę za pomocą dużego talerza. Smażymy z drugiej strony dosłownie kilanaście sekund, aby tylko jajka sie ścięły.   Podajemy posypany szczypiorkiem. Smacznego

Simple Dish
Bulion warzywny 176

Tak naprawdę istnieje wiele rodzajów bulionów. Już dosyć dawno temu opublikowaliśmy przepis na bulion mięsno-warzywny , gdyż jest on prawdopodobnie najbardziej typową i najczęściej stosowaną jego

Kulinarna Pokusa