schiacciata è preparata con pochi e semplici ingredienti: la pasta del pane arricchita con l'uva fragola, lo zucchero e l'olio extravergine d'oliva. E' un dolce caratterizzato da un sapore intenso e particolare. La schiacciata con l'uva è perfetta per una merenda o colazione. Buon appetito! SKŁADNIKI 500 g m ą ki pszennej typu(...)formy do pieczenia, który posypujemy połową winogron, 1 łyżką cukru i polewamy 1 łyżką oleju extravergine d'oliva. Pierwszy placek przykrywamy drugim, na który wykładamy resztę winogron i cukru oraz 2 łyżki oleju extravergine d'oliva. Focaccie z winogronami pieczemy w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuocamoże być lepsze od dróżdzówki z serem? Krucha różyczka z serem! Te kruche różyczki są idealne. Nie dość, że pięknie wyglądają, to doskonale smakują. Zwykłe drożdżówki drugiego dnia są niekoniecznie porywające w smaku. Te kruche różyczki nic ze smaku nie tracą, nawet trzeciego dnia. Niespotykany wygląd czyli płatki kwiatu otulające delikatny, serowy środek. Wszystko zwieńczone kołderką z cukru pudru. Tylko(...)Zaginamy jeden płatek w okół nadzienia I teraz mamy dwie szkoły. A tak naprawdę wybieramy wariant, który daje ładniejszy według nas kształt Jako drugi płatek zawijamy płatek sąsiedni, dociskając końcówki płatka do poprzedniego. W wariancie drugim, zawijamy płatek przeciwległy. Na fotce niestety tylko wariant pierwszy. Zawijamy trzeci płatek, dociskając go do poprzedniego. Zawijamy ostatni płatek, dobrze dociskając
Mieszam w Garnkucałkiem smaczne ;) Jako że Mąż bardzo lubi grzybową, postanowiłam skorzystać z okazji i przygotować właśnie taki krem, który na bazie domowej warzywnej kostki spokojnie może być Waszym wigilijnym daniem. Jako dodatek sprawdzi się tak naprawdę wszystko. U mnie były to ciasteczka z ciasta francuskiego, groszek ptysiowy i zielony mech, na który przepis znajdziecie już na blogu, właśnie --> TUTAJ(...)łyżka śmietany 500ml wody 500ml wody z moczenia grzybów Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania w Tefal Companion: Grzyby suszone zalewamy wodą- tak by całkowicie je pokryła, a na drugi dzień odsączamy (wodę zostawiamy) i podsmażamy ok 10 minut na maśle. Jarzyny obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do misy TC z nożem ultra blade. Uruchamiamy na prędkości
Kuchnia w czekoladziebardzo aromatyczne dzięki pomarańczom i o lekkim korzennym smaku - nie myślcie, że pierniki zepsują smak kaczki, o nie! One podniosą jej smak w bardzo subtelny sposób. To słodko-wytrawne danie warto wykonać 25 grudnia, by zaskoczyć zgromadzoną rodzinę. Polecam! Świąteczna kaczka z pomarańczami faszerowana piernikami. Składniki: Sprawiona kaczka o wadze około(...)celu połączyć: rozdrobnione pierniki, jedną obraną i rozdrobnioną pomarańczę, anyż oraz imbir. Farsz wsunąć w środek kaczki, a fałd skórny zaszyć nićmi. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, a drugą pokroić w cienkie plasterki. Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym grzbietem do góry, wylać na nią połowę soku, przykryć i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Poezja Smaków - blog kulinarnycieście czekoladowym, które przeważnie robi się z wiśniami, ale wiśnie są równie kwaskowate, więc to połączenie nie mogło się nie udać! Ciasto jest naprawdę łatwe do wykonania, nie da się go spieprzyć. Wystarczy wszystko wymieszać i upiec. Podane składniki są na standardową dużą, prostokątna blachę, więc jeżeli macie np tortownicę 26 cm, to radzę użyć połowę składników. Aha, i śmiało(...)roślinnego czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao lub karobu Przygotowanie: Do jednej dużej miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce zblenduj banany, olej, mleko i cukier. Posiekaj czekoladę. Wymieszaj składniki z obu misek do połączenia się składników, nie dłużej. Podaj owoce i czekoladę. Połącz. Przełóż na blachę wyłożoną
greenscarfUwielbiam dania proste - z jednego garnka czy jednej blachy :) Dzisiaj jedna z takich propozycji - podudzia kurczaka pieczone z młodymi ziemniaczkami, pomidorkami cherry i zielonymi szparagami :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 8 pałek z kurczaka 500 g malutkich młodych ziemniaczków 1 pęczek zielonych szparagów 500 g pomidorków cherry 3 łyżki oliwy z oliwek pierz, sól, słodka papryka, czosnek granulowany tymianek PRZYGOTOWANIE(...)odłamujemy zdrewniałe końce. Pomidorki myjemy - pozostawiając na gałązkach. Udka rozkładamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na pół godziny. Po tym czasie przekręcamy je na drugą stronę, dorzucamy ziemniaczki, gałązki pomidorków i szparagi. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy jeszcze 15-20 minut, aż ziemniaczki i szparagi będą miękkie, a pomidorki trochę popękają
Moje Kuchenne RewelacjeŚniadanie powinno być syte i zdrowe aby dało energię na resztę dnia. Dla tych, którzy wolą słodką wersję śniadania mam przepis na przepyszne placuszki z serka i płatków owsianych z dodatkiem nowych prozdrowotnych dżemów Łowicz 100% Rokitnik i Czarny Bez . Słodkie placuszki doskonale smakują z kwaskowatym dżemem. Po takim posiłku dzień musi zacząć się wspaniale :) 150 g serka homogenizowanego jajko(...)serkiem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Na suchej patelni (lub z odrobiną oleju) smażyć nieduże okrągłe placuszki. Placuszki posmarować dżemem z czarnego bzu i układać jeden na drugim. Na placuszkach kładziemy łyżeczkę dżemu z rokitnika. Placuszki dekorujemy malinami i melisą
Smakołyki Asisosem z nerkowców makaron z bobem z sosem z nerkowców tak bardzo mi posmakował ten kremowy, wegański sos z nerkowców, że w mojej głowie od razu zakiełkował przepis na danie z dynią i soczewicą z tym sosem. W sezonie zrobiłam więc taką sałatkę – z czarną soczewicą i dynią pieczoną z cebulką. Sałatka z czarnej soczewicy(...)blachę dynię z cebulą i upiec ok 15- 20 min aż dynia będzie miękka. Natkę posiekać. Sos przygotować – najlepiej go przenieść w oddzielnym małym słoiku. W drugim słoiku ułożyć soczewicę, dynię, natkę. Przed podaniem wymieszać z sosem. Można jeść na zimno albo podgrzać. The post 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku
Cooking for Emilykulinarnych, a tym co ludzie naprawdę jedzą w Polsce. A jedzą właśnie kreta. Jednak jeśli przepis na kopiec pojawia się na jakimś blogu, to zwykle jest poprzedzony disclaimerem, że dana blogerka nie jada sama takiego plebejskiego deseru, że nie rozumie jego fenomenu i robi go tylko, kiedy odwiedza ją teściowa, albo że kret jaki jest, każdy widzi(...)Zaczynamy od przygotowania ciasta. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem mikserem. Po chwili dodajemy pozostałe mokre składniki, czyli olej i mleko. Miksujemy banana z mokrymi składnikami. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę, kakao i kawę zbożową. Stopniowo dodajemy suche do mokrych, mieszając cały czas. Pieczemy 50 minut 160 stopniach na średniej półce piekarnika
Ugotowane pozamiataneteż do końca taki sam – dostosowaliśmy go nieco do połączenia z „morskimi” składnikami. Caponata z owocami morza 2016-11-25 03:13:21 Kolorowa caponata z owocami morza – tradycyjne danie z bakłażana i selera tym razem w wersji wzbogaconej o krewetki, mule czy kałamarnice. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 duży bakłażan (500g) 300g(...)kostkę i sprawiamy wg naszych porad jak przygotować bakłażana – solimy, pozostawiamy na pewien czas, po czym płuczemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy – pierwszą kroimy na półtalarki, drugi na plasterki. Z selera odcinamy końcówkę od strony korzenia i kroimy na ok. 1cm odcinki. Z pomidora usuwamy skórkę i łyko (patrz porady jak sprawiać pomidory ), następnie kroimy w grubą kostkę. Owoce
Kulinarna Pokusaglutenie mówi się coraz więcej. I coraz więcej osób deklaruje, że chce trzymać się od niego z daleka. Często słyszę też takie pytania: czy warto? Czy się da? A może by tak spróbować…? Jeśli zastanawiasz się nad odstawieniem glutenu, to mam dla Ciebie garść moich refleksji. Od czego zacząć przejście na dietę bezglutenową (lub znaczne ograniczenie glutenu)? Przede wszystkim(...)stopnia nasilenia choroby). Na tej grupie nie będę się więc skupiać (zresztą warto przebadać się w tym kierunku!). Ja sama (na szczęście) do niej nie należę. Pozostaje nam więc drugi typ motywacji. Możesz chorować na inne schorzenia. Twój organizm nie przepada za glutenem. Twoi towarzysze to albo endometrioza albo Hashimoto, a może AZS. Słowem - wszelkie choroby autoimmunologiczne i inne nieprzyjemności
Smakuje zdrowoKilka dni temu temu pisałem o włoskim likierze nocino . Czyli jak spowodować żeby paskudna nalewka na zielonych orzechach włoskich stała się pysznym likierem. Teraz mamy dla was drugą wersję tego likieru, wymyśloną przez nas. Staraliśmy się tak dobrać składniki żeby zagrały ze sobą idealnie, żeby efekt końcowy był naprawdę dobry i żeby chciało się do tego wracać. Zatem(...)miodu 3 kulki ziela angielskiego 4 goździki 6 łyżeczek suszonej trawy cytrynowej Najpierw, przede wszystkim, zakładamy gumowe rękawice. Orzechy bardzo farbują i tego brudu przez wiele dni nie da się potem domyć. Orzechy kroimy na ćwiartki, wkładamy do słoja, dodajemy również resztę składników (oprócz miodu) i zalewamy spirytusem. Macerujemy 2 miesiące. Po tym czasie zlewamy przez durszlak, tak żeby oddzielić
Marder&Marder Manufactureodwracałam głowę i uparcie ignorowałam podszepty. Nie, nie będę żarła czegoś, co jest tłuste i bez smaku! Potem okazało się, że po pierwsze – nie umiem kupować awokado, po drugie – te zielone odmiany bywają w polskich sklepach podłe i ciulowe i trafienie na idealne awokado graniczy z cudem, zupełnie jak trafienie na idealnego faceta. I tak samo(...)miłość to setki motyli, pomysłów i obietnic, że teraz będzie idealnie. No rejczel! Na początek coś prostego. Guacamole. Jak wiecie, nie ufam internetom, ufam kucharzom i ludziom mieszkającym w danym kraju. Więc skoro guacamole to Meksyk, to trzeba było pomęczyć kogoś, kto się zna. Padło na znajomego, który ożenił się z Meksykanką. Krótka rozmowa pozwoliła mi zrozumieć, dlaczego nie przepadałam
ladykitchenKotlety z żółtym serem i ananasem ("słoneczne") to danie mięsne, które króluje u mnie w domu na świątecznym stole. Uwierzcie mi na słowo, że jest to trio doskonałe - usmażone piersi z kurczaka, żółty ser i słodki ananas. Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne a'la kotlety schabowe to spróbujcie je lekko urozmaicić poprzez dodanie sera i krążka(...)przezroczystą, aby nie przykleiło się do tłuczka), przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajko wbić do głębokiego talerzyka, roztrzepać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na drugi talerz wsypać bułkę tartę. Piersi z kurczaka obtaczać w jajku, a następnie bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć kotlety drobiowe. Smażyć na średnim ogniu. Podpieczone kotlety ułożyć na blaszce
UgotowaćPlacuszki orzechowe Składniki (na 4 porcje): pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%) po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i niesmażone) 125g (pół opakowania) serka mascarpone 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel(...)kilka chwil. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej trochę mleka, a jak za rzadkie - dosyp mąki. Smaż na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Gdy pojawią się bąbelki, przewracaj na drugą stronę. Podawaj na ciepło z musem jabłkowym lub np. z powidłami lub z ulubionym dżemem. Świetnie komponują się z czymś kwaskowatym, dlatego ja podałam z musem jabłkowym. Polecam
Anioszek w kuchni