domowe słodkości w pełni naturalne, bez konserwantów i dodatków chemicznych, które bez obaw można dać do schrupania małym dzieciom. Najlepsze są oczywiście takie, których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i do których nie potrzeba wyszukanych składników. Wystarczy zaledwie szybki przegląd szafek, krótka chwilka spędzona w kuchni i pyszności już gotowe! Dzisiaj takim smakołykiem będą domowe wafle z masą(...)mleko i cukier zagotowujemy i studzimy. Dzielimy na dwie części. Do każdej dodajemy po jednej szklance mleka w proszku. Po czym do pierwszej wsypujemy trzy łyżki kakao, a do drugiej trzy dodatkowe łyżki mleka w proszku. Obie masy dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na przemian po waflu. Powinny powstać dwie warstwy jasne i dwie ciemne. Wafle dociskamy deską do krojenia
Krokusowy DomNadziewana papryka świetnie sprawdzi się na zimno jako przekąska na imprezę lub jako ciepły dodatek do dania głównego. Przepis śródziemnomorski, z aromatycznymi przyprawami i samymi zdrowymi składnikami, które każdy powinien włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Od kilku lat staram się dbać o swoje (i moich bliskich) nawyki żywieniowe. Monotonne jedzenie nie pomaga nam w walce o zdrowie(...)łyżka oregano 1 łyżeczka czosnku granulowanego Oliwa z oliwek Przygotowanie: Paprykę kroimy na pół, odcinamy ogonek i wyciągamy biały środek z pestkami. Ponownie kromy na pół i podobnie obrabiamy drugą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 25-35 min.W miseczce mieszamy jogurt z serem feta i doprawiamy pieprzem, bazylią, oregano i czosnkiem granulowanym. Faszerujemy paprykę
Czarnawisienkamokre składniki: jaja z mlekiem i olejem. **** Per preparare degli muffin prendete due ciotole. In una ciotola montate le uova con il latte e l'olio di semi. W drugiej misce mieszamy suche składniki: m ą kę pszenn ą, kakao, cukier i proszek do pieczenia. **** In un'altra ciotola mescolate la farina, il cacao, lo zucchero(...)muffinek. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pojedyncze muffinki pieczemy ok. 15-20 minut. **** Versate il composto ottenuto in una tortiera da 12 cm di diametro. Potete realizzare una torta muffin grande oppure creare circa 20 muffin piccoli. Cuocete la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 35-40 minuti, invece
La grande e la piccola cuocaNaleśniki...przysmak każdego dziecka, a i nie jeden dorosły nie przejdzie obok nich obojętnie 😉 Mogą być wytrawne lub na słodko. To danie uniwersalne, podawane na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Dziś u mnie są naleśniki na słodko w trochę odmienionej wersji...kakaowe z kremem z serka mascarpone i budyniu śmietankowego gotowanego na soku przecierowym. Palce lizać(...)serka mascarpone 3-4 łyżki cukru kokosowego cukier puder (do posypania) Wykonanie: Ciasto: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z kakao, szczyptą soli i cukrem kokosowym. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto
Kuchnia MagdaLenyIdealny pomysł dla dzieci. Zwijane parówki w cieście francuskim są przepyszne, u mnie zniknęły naprawdę szybko. Wnuki pokochały to danie i prosiły o dokładkę, a teraz kiedy tylko przyjadą do mnie w odwiedziny pytają o Faraona :D Są szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo PYSZNE(...)kroimy w niedużej wielkości paseczki. Możemy użyć do tego ozdobnego noża. Parówki owijamy paseczkami ciasta francuskiego. W niektóre miejsca dajemy po małym kawałeczku sera żółtego. Parówki układamy jeden obok drugiego na posmarowanej margaryną brytfannie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut na 180 st. Po tym czasie wyjmujemy. Z keczupu robimy oczy
Gotuję Testujętrakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku (jeśli masz mniejsze jajka "L" lub "M" to 5 i 6 sztuk dać) w trakcie wyrabiania mikserem blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, ciasto piec przez 10 minut(...)masłem mikserem na gładki krem, na połowę ciasta rozsmarować dżem z ciemnych winogron lub jaki lubisz, nałożyć połowę kremu, poukładać ciepłe lody, rozsmarować resztę kremu na lodach i przykryć drugą połową ciasta na ciasto położyć papier do pieczenia, położyć dwa talerzyki deserowe i schować do lodówki najlepiej na całą noc przed podaniem karpatkę posypać cukrem pudrem - karpatka smakuje wyśmienicie
W Mojej Kuchni LubięSezon na truskawki w pełni, w Katowicach, od niedzieli koszyk truskawek można kupić już za 5 zł, korzystam więc ile się da i przygotowuje desery, o których marzę przez cały rok. Dzisiaj zrobiłam ciasto z truskawkami i kruszonką, bez miksera, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, bo wilgotne dzięki truskawkom. Ciasto z truskawkami Składniki: na ciasto 1 i 1/2 szklanki(...)część cukru (np. 100 g) 2 części mąki (np. 200 g) do wysmarowania blachy masło bułka tarta Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypuejmy bułką tartą. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy, na wierzchu układamy truskawki. Z mąki, cukru
Moja smaczna kuchniaczyli simit. Przepis pochodzi z bloga Moniki Gotuje, bo lubi – klik ! Składniki: 7 g drożdży instant 200 ml letniej wody 100 ml mleka 2 łyżki oliwy 2 łyżki cukru (dałam jedną) 650 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki siemienia lnianego (u mnie mieszanka ciemnego i złocistego, bo nie znalazłam w mieszkaniu ani ziarnka sezamu) 1/3 szklanki pekmezu(...)kulek rozwałkować rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm (ja najpierw wałkowałam na ok. 50 cm wszystkie kulki, a potem wałkowałam ponownie na dłuższe wałki; drugie wałkowanie było znacznie szybsze i łatwiejsze, bo ciasto nie było sprężyste). Złożyć wałek na połowę i skręcić delikatnie dookoła własnej osi, aż otrzyma się świderek (robiłam 10-11 skręceń). Złączyć
Weekendy w domu i ogrodziekuchnią wegańską. Jak na razie zaobserwowałam, że większość osób chwali nowe, do tej pory mało znane dania i słodkości, jednak związanie z wyznaczonymi kiedyś sobie szablonami sprawia, że sami nie mają odwagi stanąć w kuchni i zacząć eksperymentować. Myślę, że małymi kroczkami da się, wyjść do szerszego grona odbiorców i choć w minimalnym stopniu wpłynąć na polepszenie zdrowia niejednej(...)składniki na ciasto mieszamy razem, dodajemy mleko i olej, po czym dokładnie razem ugniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Jedna z nich przekładamy do formy do pieczenia, drugą ugniatamy na płaski prostokąt, z którego wycinamy paseczki. Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok 5 min, następnie razem z wodą blendujemy. Jabłko obieramy, kroimy w płaskie plasterki, po czym układamy
healthy dreamsDorsz z cytryną i oliwkami Dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na dorsza. Danie jest szybkie, pachnące cytryną z dodatkiem oliwek i cebuli. Ryba jest delikatna i bardzo aromatyczna. Jako dodatek polecam ryż lub kaszę kuskus. Ja dorsza podsmażyłam bardzo krótko, ale możecie też włożyć go od razu do piekarnika i wydłużyć ciut czas pieczenia. Zresztą(...)wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połowę cytryny pokroić w plasterki. Z drugiej połowy zetrzeć ok. ½ łyżeczki skórki cytrynowej. Cytrynę odłożyć na bok do wyciśnięcia soku. Skórkę cytrynową wymieszać z mąkami w płaskim naczyniu. Dodać połowę tymianku. Odstawić na bok. Piekarnik rozgrzać
Pełny talerzmiałam ochotę od dłuższego czasu. Zbierałam się do jego przygotowania i zebrać się nie mogłam. Aż w końcu nadszedł ten dzień i mimo, że jest to bardzo czasochłonne danie opłacało się. Wyszło bardzo smacznie ;-) Jest to jedna z moich ulubionych zapiekanek. I jestem pewna, że będzie smakować każdemu. Wielbiciele mięsa mogą przygotować wersję(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż będzie miękki. Pod koniec dodajemy ser. Dokładnie mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści. W drugim garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej
Passion of Cookingmetra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel(...)wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel(...)wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...źródło : kulinarne szaleństwa maniusi Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki chleba zaczyn : 800g mąki pszennej typ 750 544 g wody o temp. 27st. C 0,6g suszonych drożdży (ja dałam ok.1/6 łyżeczki świeżych drożdży) ciasto : 200g mąki pszennej chlebowej typ 750 206g wody o temp. 41st. C 22g soli ok 1/2 łyżeczki świeżych drożdży lub 2 g świeżych cały zaczyn(...)minutach, a drugi raz po 60). Po upływie 3 godzin stolnicę oprószamy sporą ilością mąki i wykładamy połowę ciasta. Ciasto rozciągamy lub wałkujemy na prostokąt i składamy je jak kopertę, następnie powtarzamy to jeszcze ok 3 razy. Miskę posypujemy mąką i wkładamy do niej nasze ciasto. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i wkładamy je do drugiej
charlotte gotujetradycyjnych naszych schabowych prawie zawsze zostaje jajko i bułka tarta . wystarczy to wymieszać szczyptę dosolić i usmażyć . kotlet gotowy. dzieciaki go uwielbiają. U mnie on się przerodził w samodzielne danie , które robie w różnych ze tak powiem odsłonach. Dzisiaj było to śniadanie Składniki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/4 szklanki mleka sól, pieprz tłuszcz(...)temat- całkowita dowolność Cebulę ,pieczarki i paprykę pokroiłam drobno i podsmażyłam , posoliłam to na patelni aby szybciej zmiękło i na placuszek . Ja jem z keczupem , moja druga polowa (czyli mąż) kroi dodatkowo pomidora . Przystawka w 5 minut gotowa
Eli Gotowaniesię przy odbiorze Oscara. Podziękowałabym wszystkim, uroniła kilka łez i zapewne, znając swojego pecha, z gracją runęła na ziemię zahaczając obcasem o coś, o co teoretycznie zahaczyć się nie da. No dobra, ale miał być przepis. SZYNKA PIECZONA Składniki: - 1,5 kilograma szynki - 100 gram wędzonego boczku - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - vegeta (Nie wiem, jak długo już obiecuję(...)wedle własnego uznania. Później kładziemy na szynce plastry cebuli. Całość odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny. Po 1 godzinie odwracamy mięso na drugą stronę. Po zakończeniu pieczenia szynka musi odpocząć pod folią aluminiową (20-30 minut), aby nie straciła soczystości. Mięso spożywane od razu po wyjęciu z piekarnika będzie oddawało soki zamiast
Życie zamknięte w smakuprzyrządzić takiego omleta również z grzybów mrożonych. Połączenie kurki + rukola + camembert widziałem swego czasu na… pizzy. Była swoją drogą bardzo dobra, ale postanowiłem wykorzystać tę inspirację w daniu, które możemy bardzo szybko i łatwo przygotować w domu (co nie znaczy, że nie napiszemy w przyszłości niczego na temat pizzy). Omlet, i to taki w dość podstawowej postaci – jajka(...)ważności), bo łatwiej go wtedy kroić. Dodatkową rolą masła jest nadanie omletowi ładnego, lekko rumianego koloru. Można użyć zarówno masła „zwykłego”, jak i klarowanego – pamiętajmy jednak, że to drugie ma bardzo intensywny smak i szybciej zarumieni nam omleta, gdyż osiągnie wyższą temperaturę. Dlatego masła klarowanego użyjmy nieco mniej i nie rozgrzewajmy tak bardzo patelni w pierwszej fazie smażenia
Kulinarna Pokusachleba na zakwasie. To wcale nie jest trudne, wierzcie mi! Okej, przejdźmy do sedna sprawy ;) Czysto teoretycznie : zakwas to mieszanka kultur bakterii, której zadaniem jest przeprowadzanie fermentacji odpowiedniej dla danego procesu technologicznego - zakwas jest nie tylko na chleb, ale mamy również zakwas mleczarski (np. do jogurtów, kefirów), zakwas maślarski (ukwasza śmietankę), zakwas gorzelniczy (wykorzystywany przy produkcji drożdży stosowanych w fermentacji(...)smak. Zakwas pszenny będzie dobry do bułeczek czy ciast. Łatwiejsza do zakwaszania jest mąka razowa. Zakwas robiłam dwa razy - z mąk żytnich. Pierwszy z mąki żytniej typu 720, a drugi z mąki żytniej typu 2000. Zakwas razowy najlepiej jest robić z mąki jak najwyższego typu (najwyższy typ to 2000). Przechowywanie zakwasu Zakwas powinien być umieszczony we wcześniej wyparzonym, suchym już
chili & sugarDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w dzień pałaszować kawał ciacha z obłędnie słodkim kremem. Niemniej, od czasu do czasu, każdy z nas z przyjemnością sięga po kawałek tortu. Oczywiście, preferencje są różne - krem maślany, śmietanowy, a może(...)dwie i grzecznie podziękują, albo po prostu uciekną się bawić. Czym więc zadowolić wybredne podniebienia małych smakoszy? Odpowiedź jest, wbrew pozorom, prosta: babeczkami . Najlepiej w wersji mini. Takimi, które da się łatwo złapać w biegu, które nie wybrudzą wszystkiego i wszystkich, a najlepiej, żeby jeszcze były kolorowe. Takie maleństwa znikają w małych brzuszkach zaskakująco szybko, a i starsi biesiadnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzesezon na te grzyby już za nami użyłam kurek mrożonych. Podczas przygotowywania dania musiałam po prostu dłużej redukowac nadmiar płynu :) Źródło przepisu: Kwestia Smaku.Przypominam, że każdy czerwony wyraz w tekście każdego mojego postu to link, można kliknąc i przenieśc się na stronę z danym produktem lub tematem, którego dotyczy słowo :)Składniki na 3 osoby:ok. 140 g makaronu(...)łyżkę oliwy extra vergin. Na rozgrzany tłuszcz wrzuciłam ząbki czosnku starte na tarce o drobnych oczkach i cebulę pokrojoną w kosteczkę i smażyłam do czasu zeszklenia cebuli. Następnie dołożyłam drugą łyżkę masła i łyżkę oliwy, włożyłam kurki i smażyłam kilka minut. Tak jak wspomniałam w opisie moje kurki były mrożone, więc puściły wodę, musiałam dodatkowo odparowac nadmiar płynu
Blondynka GotujeIndyjskie placki roti... Płaskie chlebki indyjskie. Pięknie puchną podczas smażenia. Lekko chrupiące, cieniutkie. Niezastąpniony dodatek do dań kuchni indyjskiej. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypywania; 1/2 szklanki ciepłej wody; Szczypta soli; Olej do skropienia ciasta i posmarowania gotowych placków. Sposób wykonania: Mąkę wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać sól i wymieszać. Dodać wodę(...)średnicy około 12 cm. Placki smażyć na suchej, gorącej patelni. Jak placek zacznie zmieniać kolor, spód będzie miał jasnobrązowe kropki, a na wierzchu pojawią się bąble, przewrócić na drugą stronę. Kiedy na drugiej stronie pojawią się kropki i wybrzuszenia, placek ponownie przewrócić na poprzednią stronę i delikatnie nacisnąć łopatką na wybrzuszenia, dzięki czemu rozejdą się one po placku
Gospodyni Miejskaproporcji 30 g mąki i 150 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i mleko z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą(...)ostudzone do temperatury pokojowej masło i wyrabiaj dopóty, dopóki tłuszcz nie zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto waży około 600g. Podziel ciasto na trzy części - jedną o wadze 380 g, drugą o wadze 170 g i trzecią o wadze 50 g. Do największej części ciasta dodaj barwnik zielony, do średniej dodaj barwnik żółty, a do najmniejszej części ciasta barwnik czerwony. Każdą
Grahamka, weka i kajzerkaMoże u mnie dzisiaj mało wiosennie, ale na smaczny obiad nigdy nie ma nieodpowiedniej pory. Zresztą pogoda od wczoraj kiepska więc rozgrzewające danie jednogarnkowe z fasolą w roli głównej pasuje w sam raz ;) najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem choć są pewnie i tacy, którzy wolą je zjeść z ziemniakami ;) A j utro zapraszam po przepis(...)łyżka ksylitolu lub cukru świeża bazylia sól, pieprz do smaku olej do podsmażenia cebuli Przygotowanie: Fasolę namoczyć dzień wcześniej, najlepiej zostawić ją w wodzie na min 12 h. Na drugi dzień odlać wodę w której się moczyła i gotować w świeżej przez 60-90 minut do momentu kiedy będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać. Po ugotowaniu odlać wodę, dodać
Ze smakiem i z pasjąWitam Kochani tego zimowego dnia :-) Dziś przychodzę do Was z niezawodnym przepisem na najlepsze muffinki :-) Są lekkie,puszyste i wilgotne w środku. Jako,że
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMiłośnicy białej czekolady i kokosu na pewno zachwycą się smakiem tego ciasta. Pyszne rafaello z białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i bitą śmietaną na krakersach to niezwykły
Smakowite DaniaNaleśniki zapiekane w budyniu Takie naleśniki podaje się całkiem schłodzone. Gorące naleśniki zaraz po przygotowaniu, będą się rozlewać i nie da się ich pokroić. Szybkie i sycące naleśniki z dżemem łowicz, zapiekane w budyniu, pod puchową pierzynką. Przepis zaczerpnięty z ruskiej strony. Składniki: Ciasto: 3 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka sól 1 łyżeczka cukru 3 szkl(...)proszkiem do pieczenia, dodać do mleka, zmiksować. Smażyć na tłuszczu naleśniki, smarować dżemem, zwijać w rulony. Formę do pieczenia wysmarować masłem, układać w niej jedno na drugim naleśniki, posypać rodzynkami. Budyń: Budynie wsypać do garnuszka, wlać trochę mleka, rozmieszać. Pozostałe mleko przelać do garnka, zagotować z cukrem. Rozmieszany budyń, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić
Kuchnia Danusipuree z dyni oraz biscotti bez cukru Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu Składniki / na ok 50 sztuk: 200 g cukru (ja zastąpiłam mannitolem, można dać też np. ksylitol) 2 łyżki syropu z daktyli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 duże jajka 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g zwykłej mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)Kamis, 1-2 łyżki mleka Przygotowanie biscotti piernikowych: W dużej misce umieść cukier (lub wybrany słodzik), wanilię oraz jajka. Ubijaj mikserem przez ok. 5 minut, aż masa pojaśnieje. W drugiej misce wymieszaj obie mąki ze wszystkimi przyprawami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj tylko do połączenia się składników. Dodaj orzechy i wmieszaj
Chilli Czosnek i Oliwanajbardziej rozpoznawalnych na świecie. Chyba każdy ma związane z nią jakieś mocno ugruntowane skojarzenia. Po pierwsze pikantność - pożar w ustach, którego źródłem są ostre papryczki niezliczonych odmian. Po drugie pewnie przyjdą nam na myśl placki zawijane (lub nie) na przeróżne sposoby. Te nazwy kuszące egzotyką: burrito, quesadilla, enchilada, fajita, taco... A wewnątrz kompozycje składników pochodzących z Ameryki(...)interpretacji bazujących na różnych doświadczeniach. To jest normalne. Tego nie unikniemy zakładając na kilka dni naszą meksykańską knajpę, ale postaramy się dotrzeć do tylu autentycznych inspiracji, do ilu się da
zadanie-gotowanieMoje dzieci uwielbiają jajka czekoladowe, które można kupić w okresie Wielkanocy. Tym razem postanowiłam umieścić je na pysznych babeczkach czekoladowych. Szczęście w podwójnym wydaniu :) Ilość porcji
Kolizje Smakówdań, które przygotowywałam do tej pory. Owszem były duże klopsy, ale w zupełnie innym wydaniu. Nie ukrywam, że w efekcie chciałam uzyskać klopsiki podobne do znanego mi już smaku. Myślę, że nie tylko mnie w szale zakupów zdarzyło się coś zjeść w tym markecie (z własną gastronomią). Wiadome jest, iż nie chodzi tu o wyszukane dania(...)zagnieść tak, aby wszystkie składniki były równomiernie wymieszane. Formować niewielkiej wielkości kulki. Delikatnie obtaczać w mące i wrzucać na rozgrzaną patelnię. Smażyć do zarumienienia. Dwie wersje: pierwsza solo i druga z sosem z suszonych grzybów. Sosy można dobierać wedle uznania: słone, słodkie lub ostre. Pasuje wiele opcji
Karola gotujenależy bać się sięgnąć po inny rodzaj literatury, chociaż może nam się wydawać, że to nie jest „nasza bajka”. Trzeba zaryzykować, pozwolić dać się zaskoczyć, zatracić się w książce bez reszty, wpaść w fabułę po uszy. Tak było ze mną w przypadku „1Q84” Haruki Murakamiego. Książka ta, po przełożeniu ostatniej kartki, na zawsze pozostaje w pamięci. Składa się(...)opisane pięknym językiem co sprawia, że natychmiast po skończeniu pierwszej części chcemy sięgnąć po kolejną. Z jednej strony chciałoby się czytać jak najwolniej, aby jak najdłużej smakować, a z drugiej z niecierpliwością przewracamy strony w oczekiwaniu na rozwiązanie zagadek i tajemnic, na których brak naprawdę nie możemy narzekać. Tytuł nawiązuje do "1984" George'a Orwella (po japońsku wyraz "dziewięć
Moja Mama Gotuje450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy nadzienie; mięso z kurczaka gotowane gotowana marchewka gotowana pietruszka ew. por , seler, sól pieprz
Gotowanie jest łatweSmaczne połączenie kaczki z ulubionym śmietanowym sosem kurkowym. Składniki 4 piersi kaczki 300 g kurek 4 szalotki szklanka bulionu drobiowego pół szklanki śmietany 18% 1/4
R'n'G KitchenZapraszam na kolejne zestawienie. Jaka była ostatnia środa? Jednym słowem napisze "ogórkowa". Ogórki kiszone w zupie, a świeże w mizerii i na drugie śniadanie do pochrupania. U nas wielka rewolucja, bo pakujemy się i niedługo wyjeżdżamy na wakacje! Nie mogę się doczekać, strasznie potrzebuję zmiany otoczenia. Tak więc Ty łap inspiracje, a ja lecę upychać walizki. Już(...)Ogórek zielony. Zupa 13:00 Ogórkowa. Zupa (jak 99% u mnie) ugotowana na wywarze warzywnym. Swojskie ogórki kiszone, mnóstwo warzyw i troszkę jogurtu naturalnego. Pycha! II Danie 16:00 Ziemniaki, mięso z indyka w sosie własnym i mizeria (ogórki i jogurt naturalny). Podwieczorek 17:30 Omlet kakaowy z jabłkiem. Kolacja 19:00 Fasolka z jajkiem
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwszystkich sosów, z keczupem i majonezem włącznie. A prawda jest taka, że dobrze zrobiony sos czosnkowy to samo zdrowie, okraszone wyrazistym smakiem i zapachem. Świetny, uniwersalny dodatek do wielu dań. Tylko z nim nie przesadzajcie, chyba że chcecie mieć pusty przedział w pociągu. Lista zakupów: Jogurt naturalny 0% (150 ml) 2 ząbki czosnku Solidna szczypta soli Płaska łyżeczka(...)pierwsze: jest uniwersalny. Sos czosnkowy świetnie smakuje ze wszystkim. Możemy go podać na pizzy, zapiekankach, do mięs (np. karkóweczki z szynkowaru), a także np. do zapiekanki. Po drugie: jest zdrowy. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, poprawia odporność, ma mnóstwo witamin, soli mineralnych, mikroelementów i olejków eterycznych. Hamuje rozwój chorób, wspomaga trawienie, a także obniża ciśnienie krwi. Jogurt nie pozostaje
Proste-przepisy.plniezwykle delikatne - jeszcze ciepłe są kremowe w środku, tężeją dopiero po przestygnięciu. Mocno serowe. Dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Z racji tego, że syrnyky to słodkie danie, warto je podać z owocami, bitą śmietaną czy tylko z cukrem. Szczerze polecam! Składniki: 1 kg białego miękkiego kremowego sera* 2 duże jajka 9 pełnych(...)porcje które następnie rozpłaszczyć zmoczoną w wodzie łyżką (ciasto się wtedy nie przyklei do niej) formując okrągłe placuszki. Rumienić najpierw z jednej strony, przełożyć za pomocą dwóch łyżek na drugą stronę i zrumienić z drugiej strony. Gotowe osuszyć na papierowym ręczniku. Ps. Jeżeli masz problem ze smażeniem, bo ciasto jest według Ciebie zbyt rzadkie, można dodać jeszcze trochę
Poezja Smaków - blog kulinarnywiele zdrowsza od tradycyjnego smażenia na patelni. Pamiętać jednak należy o kilku zasadach: smażymy z użyciem oleju o wysokim punkcie dymienia w bardzo wysokiej temperaturze najkrócej jak się da po wyjęciu zawsze odsączamy nadmiar tłuszczu Czym się różni frytkownica od woka? Po pierwsze wok służy do smażenia w ruchu i trzeba nim nieustannie potrząsać lub mieszać i przewracać produkty(...)wykorzystany również jako zwykły garnek do duszenia czy nawet gotowania. Jakkolwiek różnic pomiędzy wokiem a frytkownicą jest kilka, to jednak łączy je fakt, że z pomocą jednego jak i drugiego można samodzielnie wyczarować w domowej kuchni prawdziwe pyszności i olśnić swoim kulinarnym kunsztem gości i domowników. Pamiętać oczywiście należy, że zdrowe odżywianie to zbilansowana dieta, a nie tylko smażone potrawy
WojnaNaSmaki.plDziś -Muffinki piernikowe z czekoladą Muffinki piernikowe z czekoladą Składniki na muffinki piernikowe z czekoladą: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu
Gotowanie-ukprzedstawiam alternatywę :) Składniki nie są drogie, a i przygotowanie nie nastręcza trudności. Krakersy bez mąki, bez oleju, bez spulchniaczy, bez glutenu, wegańskie i do tego bardzo smaczne :) Da się? Da się! :) Składniki: 1 szklanka ziaren lnu złocistego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki pestek z dyni 15 g suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (lub ulubionych ziół) łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie(...)bardziej smakują cieńsze, są wtedy chrupiące) Pokroić na mniejsze kawałki Piec w temp. 180 st 30-40 minut przez ostatnie 10 minut pieczenia krakwersy trzeba odwrócić i piec na drugiej stronie, czyli 20-30 minut z jednej strony i 10 minut z drugiej (kontrolować stopień zrumienienia, długość pieczenia zależy od grubości krakersów) Smacznego
pyszne zdrowościZrobiłam pierś z kurczaka na wzór kotletów dewolaj (de volaille) , ale bez rozbijania mięsa. Mięsko wyszło soczyste, delikatne z wypływającym masełkiem po przekrojeniu. Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad. Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek(...)spozywczej formujemy z masła wałek i mocno chłodzimy w lodówce. Następnie kroimy masło w plasterki i upychamy w każdą pierś z kurczaka. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę , do drugiej roztrzepane jajko z solą i pieprzem, i do trzeciej bułkę tartą. Piersi oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące , jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano
O kuchni z uczuciemdobre jest mnóstwo, natomiast gdzieś tam kryje się ten jedyny, najlepszy przepis i zamierzam go znaleźć. Jak na razie prezentowany poniżej przepis przebił wszystkie dotąd wypróbowane, choć jak sądzę, da się go jeszcze doszlifować i osiągnąć kolejny, wyższy level marchewkowego wtajemniczenia. W każdym razie ten przepis jest rewelacyjny i gorąco go polecam, naprawdę wart wypróbowania. Ciasto zniknęło z talerza(...)posiekanego ananasa 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki Ciasto wyjdzie najlepsze, jeśli wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej. Na wstępie w jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej zmiksować jajka z olejem i miodem. Połączyć zawartość obydwu misek, po czym dodać marchewkę, orzechy i ananasy, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175 C, przełożyć ciasto do formy (20cm
Przepysznik - BLW i nie tylkolodówce nazbierało się sporo cytryn i w takich momentach (nadmiaru danego składnika) zaczyna się kombinowanie. Trochę słodyczy, trochę kwaskowatości, w sam raz dla tych którzy za b. słodkimi wypiekami nie przepadają. Względnie zdrowe (przynajmniej taki był zamysł), idealne do zabrania na wynos. Przepis polecała Państwu Ewa ;) Składniki (12 muffinek): - 1 szklanka cukinii startej na drobnych oczkach - 2 szklanki mąki(...)cytryny - skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej) Cukinię posyp szczyptą soli i odstaw, żeby puściła wodę. Potem ją odlej. Wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodkę). W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem, potem dodaj olej, wodę/mleko, ekstrakt, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj cukinię i skórkę z cytryny, wymieszaj. Do mokrych składników wsyp suche
Corner With RecipesKiedy sezon śliwkowy w pełni, warto użyć ich do pysznego ciasta ze śliwkami i pianką. Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto idealnie pasuje do popołudniowej kawy
Smakowite DaniaSzybki obiad, czy gorąca kolacja, myślę że dobrym pomysłem jest zapiekanka. W lodówce zawsze znajdzie się coś na takie danie- poza tym jest szybka w przygotowaniu. SKŁADNIKI: 300gr. makaronu(u mnie świderki) polędwiczki drobiowe około 10-15 dag. 5 plastrów kindziuka surowego 5 plastrów wędzonej szynki 1 mała cebula około 3 cm ogórka zielonego(...)klarowanym, szynkę, kindziuk, cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do fileta, smażymy jeszcze 5min. naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy warstwę mięsa i kiełbasy,posypujemy startym serem, następnie drugą warstwę makaronu, usmażone pieczarki, posypujemy delikatnie serem, jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy resztę żółtego startego sera, dokładnie mieszamy, zalewamy zapiekankę, pilnujemy, żeby płyn dotarł do samego dna, na wierzch
Kuchnia BeatyRoladki schabowe to jedno z moich ulubionych dań :) Przygotowane w ten sposób mięso nie jest bardzo kaloryczne, głownie dlatego, że nie ma panierki. A smakuje naprawdę dobrze!Składniki:500 g schabu bez kości1 cebula150 g pieczarek3-4 ogórki kiszone (mogą być też korniszony)sól, pieprzolejSposób wykonania:1. Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 10 kotletów. Rozbić, posypać solą(...)drobną kosteczkę. Wymieszać z pieczarkami i cebulą.6. Na każdy kotlet nakładać farsz, zwinąć roladki.7. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść roladki złączeniem do dołu jedna obok drugiej. Zrumienić z każdej strony, podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić jeszcze chwilę, aż mięso będzie miękkie.8. Roladki podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z młodej kapusty
Kuchnia domowa AniMoja dzisiejsza propozycja na obiad to mięso indycze a mianowicie udziec. Pyszne mięsko tak bardzo lubiane w moim domu w którym mięso drobiowe jest bardziej lubiane
Z Majeczką w kuchniOmlet z łososiem i sosem tzatziki SKŁAD: 2 jajka L 50 g łososia wędzonego 50 g jogurtu przyprawa tzatzyki (użyłem z prymatu najlepsza jest)
Sylwetka Od KuchniZapieczemy dzisiaj jaja z ziemniaczkami z uprawy bio , razem z cebulką i białą kiełbasą.To danie robiła moja teściowa na niedzielę, gdyż na Sycylii ziemniaki kosztują tyle co mięso i je się je na serio bardzo rzadko..Taki rarytasek dostępny zazwyczaj od święta... Składniki- -świeże kurzęce jajuszka -ziemniaki -cebula -biała kiełbasa -przyprawy- jakie kto lubi(...)wierzch i pomiędzy- białą kiełbasę. Wbijamy jajuszka i posypujemy gęsto serem żółtym. Wkładamy do piekarnika na około do godziny, aż nam zmiękną ziemniaczki. Wykładamy na talerz- smacznego! Na drugi dzień , jeśli nam zostanie ta oto zapiekanka, gotujemy barszcz biały bądz żurek rzeszowski... i zalewamy nim naszą zapiekankę... Niby jemy to samo..ale jednak nie ,prawda? Wczorajsze zawsze lepiej smakuje
Z Kuchni Do Kuchni