sosem z nerkowców makaron z bobem z sosem z nerkowców tak bardzo mi posmakował ten kremowy, wegański sos z nerkowców, że w mojej głowie od razu zakiełkował przepis na danie z dynią i soczewicą z tym sosem. W sezonie zrobiłam więc taką sałatkę – z czarną soczewicą i dynią pieczoną z cebulką. Sałatka z czarnej soczewicy(...)blachę dynię z cebulą i upiec ok 15- 20 min aż dynia będzie miękka. Natkę posiekać. Sos przygotować – najlepiej go przenieść w oddzielnym małym słoiku. W drugim słoiku ułożyć soczewicę, dynię, natkę. Przed podaniem wymieszać z sosem. Można jeść na zimno albo podgrzać. The post 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku
Cooking for Emilykulinarnych, a tym co ludzie naprawdę jedzą w Polsce. A jedzą właśnie kreta. Jednak jeśli przepis na kopiec pojawia się na jakimś blogu, to zwykle jest poprzedzony disclaimerem, że dana blogerka nie jada sama takiego plebejskiego deseru, że nie rozumie jego fenomenu i robi go tylko, kiedy odwiedza ją teściowa, albo że kret jaki jest, każdy widzi(...)Zaczynamy od przygotowania ciasta. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem mikserem. Po chwili dodajemy pozostałe mokre składniki, czyli olej i mleko. Miksujemy banana z mokrymi składnikami. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę, kakao i kawę zbożową. Stopniowo dodajemy suche do mokrych, mieszając cały czas. Pieczemy 50 minut 160 stopniach na średniej półce piekarnika
Ugotowane pozamiataneteż do końca taki sam – dostosowaliśmy go nieco do połączenia z „morskimi” składnikami. Caponata z owocami morza 2016-11-25 03:13:21 Kolorowa caponata z owocami morza – tradycyjne danie z bakłażana i selera tym razem w wersji wzbogaconej o krewetki, mule czy kałamarnice. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 duży bakłażan (500g) 300g(...)kostkę i sprawiamy wg naszych porad jak przygotować bakłażana – solimy, pozostawiamy na pewien czas, po czym płuczemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy – pierwszą kroimy na półtalarki, drugi na plasterki. Z selera odcinamy końcówkę od strony korzenia i kroimy na ok. 1cm odcinki. Z pomidora usuwamy skórkę i łyko (patrz porady jak sprawiać pomidory ), następnie kroimy w grubą kostkę. Owoce
Kulinarna Pokusaglutenie mówi się coraz więcej. I coraz więcej osób deklaruje, że chce trzymać się od niego z daleka. Często słyszę też takie pytania: czy warto? Czy się da? A może by tak spróbować…? Jeśli zastanawiasz się nad odstawieniem glutenu, to mam dla Ciebie garść moich refleksji. Od czego zacząć przejście na dietę bezglutenową (lub znaczne ograniczenie glutenu)? Przede wszystkim(...)stopnia nasilenia choroby). Na tej grupie nie będę się więc skupiać (zresztą warto przebadać się w tym kierunku!). Ja sama (na szczęście) do niej nie należę. Pozostaje nam więc drugi typ motywacji. Możesz chorować na inne schorzenia. Twój organizm nie przepada za glutenem. Twoi towarzysze to albo endometrioza albo Hashimoto, a może AZS. Słowem - wszelkie choroby autoimmunologiczne i inne nieprzyjemności
Smakuje zdrowoKilka dni temu temu pisałem o włoskim likierze nocino . Czyli jak spowodować żeby paskudna nalewka na zielonych orzechach włoskich stała się pysznym likierem. Teraz mamy dla was drugą wersję tego likieru, wymyśloną przez nas. Staraliśmy się tak dobrać składniki żeby zagrały ze sobą idealnie, żeby efekt końcowy był naprawdę dobry i żeby chciało się do tego wracać. Zatem(...)miodu 3 kulki ziela angielskiego 4 goździki 6 łyżeczek suszonej trawy cytrynowej Najpierw, przede wszystkim, zakładamy gumowe rękawice. Orzechy bardzo farbują i tego brudu przez wiele dni nie da się potem domyć. Orzechy kroimy na ćwiartki, wkładamy do słoja, dodajemy również resztę składników (oprócz miodu) i zalewamy spirytusem. Macerujemy 2 miesiące. Po tym czasie zlewamy przez durszlak, tak żeby oddzielić
Marder&Marder Manufactureodwracałam głowę i uparcie ignorowałam podszepty. Nie, nie będę żarła czegoś, co jest tłuste i bez smaku! Potem okazało się, że po pierwsze – nie umiem kupować awokado, po drugie – te zielone odmiany bywają w polskich sklepach podłe i ciulowe i trafienie na idealne awokado graniczy z cudem, zupełnie jak trafienie na idealnego faceta. I tak samo(...)miłość to setki motyli, pomysłów i obietnic, że teraz będzie idealnie. No rejczel! Na początek coś prostego. Guacamole. Jak wiecie, nie ufam internetom, ufam kucharzom i ludziom mieszkającym w danym kraju. Więc skoro guacamole to Meksyk, to trzeba było pomęczyć kogoś, kto się zna. Padło na znajomego, który ożenił się z Meksykanką. Krótka rozmowa pozwoliła mi zrozumieć, dlaczego nie przepadałam
ladykitchenKotlety z żółtym serem i ananasem ("słoneczne") to danie mięsne, które króluje u mnie w domu na świątecznym stole. Uwierzcie mi na słowo, że jest to trio doskonałe - usmażone piersi z kurczaka, żółty ser i słodki ananas. Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne a'la kotlety schabowe to spróbujcie je lekko urozmaicić poprzez dodanie sera i krążka(...)przezroczystą, aby nie przykleiło się do tłuczka), przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajko wbić do głębokiego talerzyka, roztrzepać i przyprawić solą oraz pieprzem. Na drugi talerz wsypać bułkę tartę. Piersi z kurczaka obtaczać w jajku, a następnie bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć kotlety drobiowe. Smażyć na średnim ogniu. Podpieczone kotlety ułożyć na blaszce
UgotowaćPlacuszki orzechowe Składniki (na 4 porcje): pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%) po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i niesmażone) 125g (pół opakowania) serka mascarpone 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel(...)kilka chwil. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej trochę mleka, a jak za rzadkie - dosyp mąki. Smaż na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Gdy pojawią się bąbelki, przewracaj na drugą stronę. Podawaj na ciepło z musem jabłkowym lub np. z powidłami lub z ulubionym dżemem. Świetnie komponują się z czymś kwaskowatym, dlatego ja podałam z musem jabłkowym. Polecam
Anioszek w kuchnicukru pudru 3 łyzki śmietany gęstej 18% cukier waniliowy 1 kg. śliwek (jakie macie pod ręką) cynamon 3 łyzki bułki tartej 2 kiśle o czerwonym kolorze (ja dałam wiśniowy) 1 szkl. cukru kryształu 5 białek Kruszonka; 2 łyżki mąki 2 łyzki cukru kryształu 2 łyżki margaryny Przygotowanie; Z podanych składników wyrobić ciasto. Zawinąc w folie i chłodzić(...)wyłozyc papierem do pieczenia. Natłuścic i posypać bułką tarta (1 łyzka). Ciasto wyjąc z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną większą którą należy wyłozyć dno foremki.( a drugą mniejszą zostawić na dekoracyjne paski na wierzchu ciasta). Ciasto posypać bułką tarta (2 łyzki) na to wyłozyc sliwki. Miąższem do góry. Sliwki posypać delikatnie cynamonem. A na to wykładamy ubitą piane
Radość kipiąca uśmiechem.teczek. Jeżeli chodzi o papiery, karteczki, notatki i zapiski, które często robimy szybko, żeby nie wypadło nam z głowy. Sama miałam z tym problem. Zapisywałam coś na jednej kartce, drugą rzecz na innej karteczce itp. Rozwiązanie tego jest proste: N-O-T-E-S. Wystarczy informacje z kartek regularnie przepisywać do notesu, a bałagan zlikwidowany! Dodatkowo w takim zeszycie(...)kupuję w zastraszającym tempie) doszłam do wniosku, że do niektórych nie mam ochoty już wracać, więc nie są mi one potrzebne. Ot, jednorazowa lektura i tyle, niczym mnie dana książka nie urzekła, nie zatrzymała. Takie książki postanowiłam albo sprzedać, albo oddać. Kolejną partię stanowią książki, które otrzymaliśmy po wujku. Było ich bardzo dużo, część oddaliśmy od razu
Bananowe Polepodzielić na pół i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinkę. Składniki na nadzienie: 8 kwaskowatych jabłek, obranych i pokrojonych w półplasterki; 1/4 szklanki wody; 1 szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze); 2 łyżeczki cynamonu; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki soku z cytryny; Ponadto: kilka łyżek bułki tartej; cukier puder do posypania; Wykonanie: Pokrojone jabłka włożyć(...)część ciasta i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć przygotowane jabłka i wyłożyć na nie rozwałkowaną drugą część ciasta (można zetrzeć na tarce). Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni. Szarlotkę lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem
In my kitchenzabierałam się do napisania swojego pierwszego posta. Dziś opublikowanych postów na blogu jest już ponad 650 i mam nadzieję, że będzie ich jeszcze dużo, dużo więcej :-). Drugie urodziny bloga Dokładnie dwa lata temu założyłam bloga i pojawił się na nim pierwszy wpis i pierwsze zdjęcia... Ależ to szybko zleciało ! Na początku trochę to wszystko było(...)pomysł spisywania swoich przepisów. Łatwiej byłoby je wtedy przesyłać, gdy ktoś chciał z nich korzystać. Broniłam się przed tym troszkę, bo szczerze powiedziawszy bałam się tego, jak sobie dam radę z blogiem od strony technicznej... ? Blog funkcjonuje, więc radę sobie dałam, a dziś jestem z siebie dumna, że wszystko tworzyłam sama, bez niczyjej pomocy. Sama gotuję ( choć czasami
Kulinarne przygody Gatityeksperymenty. Przepis na tę szarlotkę znalazłam na pięknym blogu Viridianki i od razu podziałał on na moją wyobraźnię. Po pierwsze z powodu konfitury z płatków róż, którą uwielbiam. Po drugie z powodu zastosowania mąki gryczanej. Kaszy gryczanej od dzieciństwa nienawidzę za zapach, od jakiegoś czasu robię jednak do niej podchody. Póki co mentalne- staram się sobie samej przemówić(...)łyżek lodowatej wody i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Chłodzimy 30 minut w lodówce, wyjmujemy i rozwałkowujemy na dwa cienkie placki wielkości formy do pieczenia. Jeden umieszczamy w formie, drugi rozkładamy na papierze. Znów chowamy do lodówki-na co najmniej dwie godziny. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem
les mirabellesżelazo z witaminą C. Jak wiadomo w chorobie kiepsko z apetytem dlatego mus będzie zbilansowany. W naszym musie znajdziemy avocado z dużą porcją witaminy E, białka, cynku i potasu, da nam ono poczucie sytości po zjedzeniu. Będzie też granat z ogromną ilością polifenoli które działają anty zapalnie i bakteriobójczo,pigwa z witaminą C czy imbir który rozgrzeje i rozprawi się(...)granatu oskubujemy do małego garnka i zalewamy małą ilością wody.2/ Pigwę i imbir obieramy i kroimy na małe kawałki i również zalewamy małą ilością wody w drugim małym garnku3/ Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem granat i pigwę z imbirem przez niecałe 10minut4/ Sok z granatu odcedzamy na sitku dociskając by wydobyć cały sok, pigwę z imbirem
Kuchnia PROzdrowotnaTaki dżem możemy później pasteryzować lub nie. Z podanej ilości składników wychodzi go niewiele, więc ja przełożyłam go po prostu do wyparzonego słoiczka i przechowywałam w lodówce. Pycha :) *** Dostałam drugą nominację do Liebster Blog Award! :))) Tym razem od Ani z bloga: http://ania-gotuje.blog.pl . Jako że kilka dni temu nominowałam już do tego wyróżnienia wybrane przeze mnie blogi(...)jednak wymyślanie nowych potraw. 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? Na pewno bez ziół i przypraw, bo to one "tworzą" danie, a poza tym, to chyba jeszcze bez mąki! ;) 4. Co skłoniło Cię do blogowania? Impuls. Często tworzę w kuchni nowe przepisy, ale później zdarza mi się je zapominać
Ratunku obiad