drugie danie - 14640 przepisów (strona:526/976)

Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu 144

puree z dyni  oraz biscotti bez cukru Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu Składniki / na ok 50 sztuk: 200 g cukru (ja zastąpiłam mannitolem, można dać też np. ksylitol) 2 łyżki syropu z daktyli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 duże jajka 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g zwykłej mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)Kamis, 1-2 łyżki mleka Przygotowanie biscotti piernikowych: W dużej misce umieść cukier (lub wybrany słodzik), wanilię oraz jajka. Ubijaj mikserem przez ok. 5 minut, aż masa pojaśnieje. W drugiej misce wymieszaj obie mąki ze wszystkimi przyprawami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj tylko do połączenia się składników. Dodaj orzechy i wmieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Hasło tygodnia - kuchnia Meksyku. 137

najbardziej rozpoznawalnych na świecie. Chyba każdy ma związane z nią jakieś mocno ugruntowane skojarzenia. Po pierwsze pikantność - pożar w ustach, którego źródłem są ostre papryczki niezliczonych odmian. Po drugie pewnie przyjdą nam na myśl placki zawijane (lub nie) na przeróżne sposoby. Te nazwy kuszące egzotyką: burrito, quesadilla, enchilada, fajita, taco... A wewnątrz kompozycje składników pochodzących z Ameryki(...)interpretacji bazujących na różnych doświadczeniach. To jest normalne. Tego nie unikniemy zakładając na kilka dni naszą meksykańską knajpę, ale postaramy się dotrzeć do tylu autentycznych inspiracji, do ilu się da

zadanie-gotowanie
Wielkanocne muffinki czekoladowe 161

Moje dzieci uwielbiają jajka czekoladowe, które można kupić w okresie Wielkanocy. Tym razem postanowiłam umieścić je na pysznych babeczkach czekoladowych. Szczęście w podwójnym wydaniu :) Ilość porcji

Kolizje Smaków
Klopsiki 104

dań, które przygotowywałam do tej pory. Owszem były duże klopsy, ale w zupełnie innym wydaniu. Nie ukrywam, że w efekcie chciałam uzyskać klopsiki podobne do znanego mi już smaku. Myślę, że nie tylko mnie w szale zakupów zdarzyło się coś zjeść w tym markecie (z własną gastronomią). Wiadome jest, iż nie chodzi tu o wyszukane dania(...)zagnieść tak, aby wszystkie składniki były równomiernie wymieszane. Formować niewielkiej wielkości kulki. Delikatnie obtaczać w mące i wrzucać na rozgrzaną patelnię. Smażyć do zarumienienia. Dwie wersje: pierwsza solo i druga z sosem z suszonych grzybów. Sosy można dobierać wedle uznania: słone, słodkie lub ostre. Pasuje wiele opcji

Karola gotuje
Deser z chia na mleku kokosowym 89

należy bać się sięgnąć po inny rodzaj literatury, chociaż może nam się wydawać, że to nie jest „nasza bajka”. Trzeba zaryzykować, pozwolić dać się zaskoczyć, zatracić się w książce bez reszty, wpaść w fabułę po uszy. Tak było ze mną w przypadku „1Q84”   Haruki Murakamiego. Książka ta, po przełożeniu ostatniej kartki, na zawsze pozostaje w pamięci. Składa się(...)opisane pięknym językiem co sprawia, że natychmiast po skończeniu pierwszej części chcemy sięgnąć po kolejną. Z jednej strony chciałoby się czytać jak najwolniej, aby jak najdłużej smakować, a z drugiej z niecierpliwością przewracamy strony w oczekiwaniu na rozwiązanie zagadek i tajemnic, na których brak naprawdę nie możemy narzekać. Tytuł nawiązuje do "1984" George'a Orwella (po japońsku wyraz "dziewięć

Moja Mama Gotuje
Ravioli z mięsem drobiowym i sos słodko kwaśny 136

450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy nadzienie; mięso z kurczaka gotowane gotowana marchewka gotowana pietruszka ew. por , seler, sól pieprz

Gotowanie jest łatwe
Pierś kaczki „Saint-Tropez” 112

Smaczne połączenie kaczki z ulubionym śmietanowym sosem kurkowym.  Składniki 4 piersi kaczki 300 g kurek 4 szalotki szklanka bulionu drobiowego pół szklanki śmietany 18% 1/4

R'n'G Kitchen
Co Lila jadła w środę? 16 155

Zapraszam na kolejne zestawienie. Jaka była  ostatnia środa? Jednym słowem napisze "ogórkowa". Ogórki kiszone w zupie, a świeże w mizerii i na drugie śniadanie do pochrupania. U nas wielka rewolucja, bo pakujemy się i niedługo wyjeżdżamy na wakacje! Nie mogę się doczekać, strasznie potrzebuję zmiany otoczenia. Tak więc Ty łap inspiracje, a ja lecę upychać walizki. Już(...)Ogórek zielony. Zupa 13:00 Ogórkowa. Zupa (jak 99% u mnie) ugotowana na wywarze warzywnym. Swojskie ogórki kiszone, mnóstwo warzyw i troszkę jogurtu naturalnego. Pycha! II Danie 16:00 Ziemniaki, mięso z indyka w sosie własnym i mizeria (ogórki i jogurt naturalny). Podwieczorek 17:30 Omlet kakaowy z jabłkiem.  Kolacja 19:00 Fasolka z jajkiem

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Błyskawiczny sos czosnkowy 165

wszystkich sosów, z keczupem i majonezem włącznie. A prawda jest taka, że dobrze zrobiony sos czosnkowy to samo zdrowie, okraszone wyrazistym smakiem i zapachem. Świetny, uniwersalny dodatek do wielu dań. Tylko z nim nie przesadzajcie, chyba że chcecie mieć pusty przedział w pociągu. Lista zakupów: Jogurt naturalny 0% (150 ml) 2 ząbki czosnku Solidna szczypta soli Płaska łyżeczka(...)pierwsze: jest uniwersalny. Sos czosnkowy świetnie smakuje ze wszystkim. Możemy go podać na pizzy, zapiekankach, do mięs (np. karkóweczki z szynkowaru), a także np. do zapiekanki. Po drugie: jest zdrowy. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, poprawia odporność, ma mnóstwo witamin, soli mineralnych, mikroelementów i olejków eterycznych. Hamuje rozwój chorób, wspomaga trawienie, a także obniża ciśnienie krwi. Jogurt nie pozostaje

Proste-przepisy.pl
Syrnyky - ukraińskie racuchy z sera białego. 164

niezwykle delikatne - jeszcze ciepłe są kremowe w środku, tężeją dopiero po przestygnięciu. Mocno serowe. Dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Z racji tego, że syrnyky to słodkie danie, warto je podać z owocami, bitą śmietaną czy tylko z cukrem. Szczerze polecam!  Składniki: 1 kg białego miękkiego kremowego sera* 2 duże jajka 9 pełnych(...)porcje które następnie rozpłaszczyć zmoczoną w wodzie łyżką (ciasto się wtedy nie przyklei do niej) formując okrągłe placuszki. Rumienić najpierw z jednej strony, przełożyć za pomocą dwóch łyżek na drugą stronę i zrumienić z drugiej strony. Gotowe osuszyć na papierowym ręczniku. Ps. Jeżeli masz problem ze smażeniem, bo ciasto jest według Ciebie zbyt rzadkie, można dodać jeszcze trochę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Frytkownica vs. wok – 4 podstawowe różnice 150

wiele zdrowsza od tradycyjnego smażenia na patelni. Pamiętać jednak należy o kilku zasadach: smażymy z użyciem oleju o wysokim punkcie dymienia w bardzo wysokiej temperaturze najkrócej jak się da po wyjęciu zawsze odsączamy nadmiar tłuszczu Czym się różni frytkownica od woka? Po pierwsze wok służy do smażenia w ruchu i trzeba nim nieustannie potrząsać lub mieszać i przewracać produkty(...)wykorzystany również jako zwykły garnek do duszenia czy nawet gotowania. Jakkolwiek różnic pomiędzy wokiem a frytkownicą jest kilka, to jednak łączy je fakt, że z pomocą jednego jak i drugiego można samodzielnie wyczarować w domowej kuchni prawdziwe pyszności i olśnić swoim kulinarnym kunsztem gości i domowników. Pamiętać oczywiście należy, że zdrowe odżywianie to zbilansowana dieta, a nie tylko smażone potrawy

WojnaNaSmaki.pl
Muffinki piernikowe z czekoladą na święta 126

Dziś -Muffinki piernikowe z czekoladą Muffinki piernikowe z czekoladą Składniki na muffinki piernikowe z czekoladą: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu

Gotowanie-uk
Krakersy z siemienia lnianego 215

przedstawiam alternatywę :) Składniki nie są drogie, a i przygotowanie nie nastręcza trudności. Krakersy bez mąki, bez oleju, bez spulchniaczy, bez glutenu, wegańskie i do tego bardzo smaczne :) Da się? Da się! :) Składniki: 1 szklanka ziaren lnu złocistego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki pestek z dyni 15 g suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (lub ulubionych ziół) łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie(...)bardziej smakują cieńsze, są wtedy chrupiące) Pokroić na mniejsze kawałki Piec w temp. 180 st 30-40 minut przez ostatnie 10 minut pieczenia krakwersy trzeba odwrócić i piec na drugiej stronie, czyli 20-30 minut z jednej strony i 10 minut z drugiej (kontrolować stopień zrumienienia, długość pieczenia zależy od grubości krakersów) Smacznego

pyszne zdrowości
Pierś z kurczaka z masłem ziołowym 184

Zrobiłam pierś z kurczaka na wzór kotletów dewolaj (de volaille) , ale bez rozbijania mięsa. Mięsko wyszło soczyste, delikatne z wypływającym masełkiem po przekrojeniu. Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad. Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek(...)spozywczej  formujemy z masła wałek i mocno chłodzimy w lodówce. Następnie kroimy masło w plasterki i upychamy w każdą pierś z kurczaka. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę , do drugiej roztrzepane jajko z solą i pieprzem, i do trzeciej bułkę tartą. Piersi oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące , jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano

O kuchni z uczuciem
47 tygodni - Ciasto marchewkowe 189

dobre jest mnóstwo, natomiast gdzieś tam kryje się ten jedyny, najlepszy przepis i zamierzam go znaleźć. Jak na razie prezentowany poniżej przepis przebił wszystkie dotąd wypróbowane, choć jak sądzę, da się go jeszcze doszlifować i osiągnąć kolejny, wyższy level marchewkowego wtajemniczenia. W każdym razie ten przepis jest rewelacyjny i gorąco go polecam, naprawdę wart wypróbowania. Ciasto zniknęło z talerza(...)posiekanego ananasa 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki Ciasto wyjdzie najlepsze, jeśli wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej. Na wstępie w jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej zmiksować jajka z olejem i miodem. Połączyć zawartość obydwu misek, po czym dodać marchewkę, orzechy i ananasy, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175 C, przełożyć ciasto do formy (20cm

Przepysznik - BLW i nie tylko