Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, każde po 300g 30g mlecznej czekolady (zamiast obu czekolad i śmietanki możemy dać 3-4 łyżki nutelli) 40g gorzkiej czekolady 50ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 4 łyżki konfitury malinowej cukier puder do posypania 1. Obie czekolady połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę kremówkę(...)użyć formy do pieczenia, patrz FILM ). Wycięte serce ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować kremem czekoladowym, zachowując około 1cm odstęp od brzegu ciasta. 3. Z drugiego ciasta francuskiego również wyciąć serce, o takiej samej wielkości co pierwsze i nakryć nim ciasto z czekoladą. 4. Następnie czekoladowe serce ponacinać zaczynając od środka ( patrz FILM ), robiąc niezbyt grube paseczki
Mała Cukierenkamężczyźni powinni uważać ze względu na fitoestrogen, osoby mające problem z tarczycą (nie zagłębiając się w temat, bo nie jestem ekspertem w skrócie chodzi o jod). Ani jedno ano drugie mnie nie dotyczy, ale często u mnie tak bywa, że gdyby tofu się przydało to akurat nie mam w lodówce, albo w moim pipidówku akurat nigdzie(...)smażenia, bo uzyskuje się fajną skórkę i jest jeszcze lepsze! Przechowywane w lodówce w zamkniętym pojemniku wytrzyma około 5 dni. ps. Sprawdziłam i zasada jedna, na 150 g mąki dać 150 ml wody Składniki: 300 g mąki z ciecierzycy 300 ml wody łyżeczka soli łyżeczka suszonego/granulowane czosnku pół łyżeczka kurkumy łyżeczka mieszanki garam malasa Przygotowanie: W dużej misce wymieszać wszystkie
greenscarfZamknij oczy, weź kilka głębokich oddechów, wycisz się... i przeczytaj obie kwestie jeszcze raz, i skup się na tym co czujesz. Gdy teraz czytasz sformułowanie pierwsze, a gdy czytasz drugie: Co teraz myślisz ? Co teraz czujesz ? Jakie obrazy pojawiają się w Twojej głowie? Jakie efekty zaobserwowałeś? Coś się zmieniło? Jeśli ćwiczyłeś to w pociągu lub w autobusie(...)stwierdzenia udowodnili już Grecy. Eliminowali mięso, ale nie białko, które jest potrzebne do procesów myślowych, tworzenia komórek i połączeń nerwowych, oraz procesów zapamiętywania, czyli układania klastrów białkowych z blokami danych, informacji... Tego wszystkiego co dziś widzieliśmy, słyszeliśmy, czuliśmy oraz pomysłów i wniosków, które co przemyśleliśmy. Dlaczego Grecy nie jedli mięsa? Już wtedy doszli do jakiś wniosków
Dieta Rozdzielna i ZdrowieMuszę przyznać, że to moja pierwsza w życiu pieczeń z dzika. Trochę się obawiałam, ale niepotrzebnie… Przecież dawniej dziczyzna królowała w polskiej kuchni! Mięso jest
Oryginalny smaksię z wstępu i 9 niedługich rozdziałów , które przybliżają zalety superżywności. To z niej można się dowiedzieć dlaczego warto ją spożywać i jakie dzięki temu korzyści osiągnie nasz organizm. Druga w całości jest poświęcona konkretnym produktom, które zostały podzielone na 9 grup . W sumie opisano 54 superprodukty ! Przy każdym opisywanym produkcie znajduje się prosty przepis na pyszną(...)dzięki temu nasz organizm otrzyma wiele cennych składników, które wpłyną na jego lepszą kondycję! Opisane produkty mogą chociażby polepszyć nasz metabolizm - czy poprawić stan naszej skóry. Polecam! Dane o książce: Auror: Thorsten Weiss, Jenny Bor Liczba tron: 144 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa : miękka Wydawnictwo: Vital
Di gotujeWitam Kochani Sezon truskawkowy rozpoczął się na dobre,wiec dziś lekkie,łatwe,pyszne ciasto :) SKŁADNIKI *przepis na tortownicę 21cm BISZKOPT -3 jajka -4 łyżki cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupracy zbiorowej "Dobra kuchnia" z 1971 roku. Ponieważ przepisów z użyciem było w niej niewiele zdecydowałam się na omlet biszkoptowy, który jak piszą autorzy podajemy "nadziewany gotowanymi warzywami jako danie obiadowe lub kolacyjne." Oto dokładny przepis na omlet biszkoptowy: Składniki: ∙ 4 jaja ∙ 4 dkg mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej) ∙ 2 dkg tłuszczu (autorzy sugerują masło(...)Smażyć na niezbyt mocnym ogniu. Ścięty omlet można jeszcze włożyć na kilka minut do gorącego piekarnika i wyjąć go po lekkim zrumienieniu." Zamiast ostatniego kroku można przewrócić omlet na drugą stronę lub przykryć go pokrywką i smażyć chwilę na małym ogniu. Omlet dekorujemy plasterkami szparagów, ja dodatkowo posypałam go serem wędzonym solankowym
Gocha gotuje!czosku sōl i pieprz Dziyń naprzōd 11 wrojście 12 te golōnki do gorka, wciepcie tam prziprawy (czosnek moge być nawet we całojści) i zalyjcie wszyjsko piwym i wodōm. Na drugi dziyń dejcie 13 tyn gornek na piec i niech sie to na małym ôgniu 14 warzi- nawet i 3 godziny. Potyn wyciōngcie 15 golōnki, przełōżcie na blacha i wrojście(...)wymowie między o i u 2 przyjść 3 zacząłem 4 przygotowywane 5 była 6 tłok 7 kiedyś 8 galaretka 9 laurowych 10 ziarenek 11 wcześniej 12 włóżcie 13 dajcie 14 Ô = ło 15 wyjmijcie 16 piekarnika 17 jej 18 macie 19 przypiekły 20 przepis Artykuł Golōnka ze piwym 2 (Golonka piwna 2) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniKasza pęczak z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe do wykonania danie obiadowe. Nigdy nie przepadałam za kaszą, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakuje. 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g kaszy pęczak 250 g pieczarek 1 mała natka pietruszki 1 mała cebula 2 szklanki bulionu drobiowego łyżeczka masła 50 g parmezanu sól i pieprz(...)podsmażać na małym ogniu. Kaszę zalać jedną szklanką gorącego bulionu. Zostawić pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie wodę a pieczarki będą już podsmażone, wsypać kaszę na patelnię. Do całości dodać drugą szklankę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać około pół szklanki gorącej wody. Całość od chwili wsypania kaszy na patelnię podgrzewać
Bulliostole. Jeśli na Waszej wigilijnej kolacji ma pojawić się cała rodzina zajęć macie na prawdę nie mało i warto rozłożyć je sobie w czasie. Bo przyznajmy szczerze tylko nieliczni dadzą radę wszystko przygotować tuż przed Wigilią, a poza tym… no cóż, po takich przygotowaniach nie jedna pani domu nie byłaby w stanie cieszyć się pełnią świąt z oczywistej przyczyny(...)klik) . Po ugotowaniu każdą partię uszek studzę na sitku lekko przelewając je chłodną wodą. Następnie układam na plastikowej tacy w małych odstępach. Po pewnym czasie każde uszko obracam na drugą stronę. Uszka muszą podeschnąć. Następnie wkładam uszka z tacą do zamrażalnika. Zamrożone uszka z grzybami przekładam (każdą porcję) do torebki na mrożonki – u mnie torebki na mrożonki
Słodkie okruszkizajmuje się adopcją psów w stowarzyszeniu. Aneta, matka trzech chłopców, uświadamia sobie, że mąż jej nie szanuje i postanawia znaleźć pracę. Pracuje więc na dwa etaty - jeden w domu, drugi w agencji. Nadal jednak nie jest doceniana przez męża, a na domiar złego pomiatana przez teściową. Jagoda z kolei wyszła za mężczyznę, licząc na to, że zostanie on wziętym malarzem(...)czerpać. Książka niezwykle wciąga i chce się ją połknąć za jednym razem. Choć autorka dotyka trudnych sytuacji kobiet, książka niesie też trochę optymizmu, a przede wszystkim przesłanie, że warto dać szansę sobie i najbliższym, by cieszyć się szczęściem. A poza tym " W życiu nie warto niczego odwlekać. (...) Jeżeli można, należy wszystko robić od razu ". grudniowe szaleństwo
Weekendy w domu i ogrodzienazwy używacie, czerwona kapusta czy modra? Przyzwyczaiłam do nazwy czerwona kapusta, bo tak też i jest zwana po szwedzku. Po 26-u latach w Szwecji spolszczam wszystko co się da, ale u nas w domu faktycznie ta kapusta zawsze była czerwona. Moja mama zawsze robiła surówkę z kapusty. Prosta tradycyjna surówka z jabłkiem, cebulą, marchewką i oczywiście czerwoną kapustą. Polewana(...)jest dzisiaj trochę inna. Przygotowałam do niej dressing z tahini . Jest kremowy, lekki i fajnie pasuje do lekko gorzkiej kapusty. Dla mnie super! Dla weganów bajka! Nie ma chyba drugiego kraju jak Polska, gdzie kapusta cieszy się tak dużą popularnością, zwłaszcza surówka z kapusty zwana tu i ówdzie coleslaw . Nic w tym dziwnego. Kapusta dostępna przez cały rok jest poza
codojedzeniacukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier(...)gotujemy do zgęstnienia bydyniu (trochę trzeba się namachać bo budyń będzie bardzo gęsty, ale taki ma być). Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na noc do wystygnięcia. Na drugi dzień – spód formy do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy
mojewypiekiinietylkosoku. Porzeczkę przesypujemy partiami do dużego słoja (u mnie 5l, ale może być też 3l). Po każdej partii zasypujemy cukrem (wg uznania i słodkości owoców, ja w sumie dałam niecałe 0,5kg). Odstawiamy na kilka dni (minimum tydzień) w nasłonecznione miejsce. Co 2-3 dni należy słojem potrząsnąć. Po minimum tygodniu do słoja wlewamy 0,5 litra wódki (można też(...)nawet dwie) i powoli przelewamy zawartość słoja. Gdy cały płyn ścieknie możemy jeszcze ostrożnie wycisnąć owoce. Gotową nalewkę przelewamy do butelek. Rada: Owoce można zalać alkoholem po raz drugi, wtedy nie wyciskamy ich podczas zlewania i najlepiej zalać je już spirytusem oraz dosypać trochę cukru
Kolorowy PrzepisownikUwarzynie tego dania je łatwiyjsze, niż napisanie łod niego nazwy po francusku, a jak już je rołz 1 narychtujecie, 2 to potyn bajecie 3 co jakiś czas do niego wrołcać. Joł noprz ōd sie tym zainteresowōł, jak żech oglōndoł film „July i Julia”- fto go niy widzioł, tyn musi to nadrobić. Potyn, jak my z mojōm Babōm 4 zaprołszali(...)przirzōndza, to sprawdzōm połra receptōw, 7 a potyn- jak jaki didżej- miksuja z tego swoja wersja, a przi okazji robia jeszcze połra eksperymyntōw. Wyszło dobre i wtedy, i na drugi rołz, i na trzeci… Co potrza? 0,5 kg wołowego miysa (keby 8 Wōm w rynce 9 wlecioł jaki wiynkszy k ōnsek 10 , to sie go wejście
Chop w kuchnikochani! Święta tuż, tuż i osobiście przestawiam się już na tryb offline, żeby dać sobie czas na spokojne przygotowanie domu i stołu ale oczywiście gdzieś z tyłu głowy ciągle czuję myśl, że cały czas jeszcze ludzie szukają przepisów świątecznych "na szybko", takich co nie wymagają dużo pracy, a dają szansę na satysfakcję smakową bez konieczności siedzenia w kuchni po nocach(...)occie siedzą już od wczoraj, więc dziś rano było próbowanie i oczywiście podżeranie, tak że części tego, co było w misce, dawno już nie ma. Trzeba było więc dorobić drugą porcję, a że pewna Dominika zainspirowała mnie do zrobienia opcji bez panierki, z takim zamiarem przygotowałam dziś porcję kotletów wg tego sposobu . Teoretycznie miały być zalane zalewą octową
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIElubicie gołąbki, ten przepis jest zdecydowanie dla Was :) Procedura podobna, tyle że bez żmudnego zawijania. Wszystkie składniki na gołąbki lądują w bulionie i tak oto powstaje pyszna zupa gołąbkowa! Danie inspirowane jest przepisem ze strony Takie tam pichcenie . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 ogromny gar zupy: 1 pęczek włoszczyzny, obranej 3 liście laurowe 2 ziarna(...)sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 95 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przygotowujemy dwa garnki. Do jednego wkładamy włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy 2 litrami wody. Do drugiego wkładamy posiekana kapustę, zalewamy 1 i 1/2 litra wody. Oba garnki stawiamy na palnikach, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. 2. Na garnku
My Culinary Artpełni wydobyć smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić jej na odpowiednio długie leżakowanie w marynacie, a później poddać ją krótkiej obróbce termicznej. Taki sposób przyrządzenia da nam gwarancję, że mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. składniki dla czterech osób 1 kg piersi gęsi 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz szczypta rozmarynu sos do gęsi 70 g świeżej(...)stopni. Na zimną patelnię układamy, skórą do dołu, pierś gęsi ( nie dodajemy żadnego tłuszczu), nagrzewamy patelnię i przesmażamy gęsią pierś przez cztery, pięć minut, a następnie przewracamy ją na drugą stronę. Mięso smażymy kolejne cztery minuty, zdejmujemy z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia, układając pierś skórą do góry, podlewamy dwiema łyżkami tłuszczu ze smażenia i wkładamy do piekarnika
Miód i pieprzzahaczając o Stary Rynek, Stary Browar, Termy Maltańskie, MaltaSki, Jezioro Maltańskie, wylądowaliśmy w ciekawych wegańskich knajpach (żałuję, że niektórych nie ma u nas w Trójmieście.. jadłabym tam co drugi dzień, poważnie! Szczególnie nasze serca skradł WYPAS ), zajadaliśmy rogale Marcińskie w hurtowych ilościach i Cinnabon, piliśmy fenomenalne drineczki w słoiczkach ( Whiskey in the Jar ) oraz kilka butelek wina. Na każdą(...)Dnia Niepodległości, większość z nas spędza dzień wolny w gronie rodziny. W związku z tym, chciałabym zaproponować Wam jesienny pomysł na rodzinny obiad. Jest to jedno z tych dań, które rozgrzewa w takie chłodne, jesienne dni jak dzisiejszy. Łagodność i słodycz dyni, przeplatana lekką nutą ostrości podkreśloną przez chili i imbir w towarzystwie brązowego ryżu i liści rukoli
Be Fit Be Strongjuż zbliżają się komunie św.Jeśli ktoś z Was poszukuje czegoś innego,specjalnego ale pysznego to polecam tą schabową roladkę.Można ją podać na gorąco jako jedno z głównych dań,ale też dobrze smakuje jako dodatek do chleba. Składniki: 1 1/2 kg schabu bez kości 1/2 kg szpinaku mielonego 20 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego(...)maszynkę do mięsa,czosnek wycisnąć.Szpinak przesmażyć na tłuszczu i mocno doprawić solą,pieprzem. Cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę podzielić na 2 części:jedną dodać do mięsa wołowo- wieprzowego,drugą do mięsa drobiowego.Na rozbity płat schabu rozłożyć połowę szpinaku,na szpinak nakładać kupkami mięso drobiowe,mięso wołowo- wieprzowe oraz pozostałą część szpinaku.Całość zwinąć w rulon,obwiązać nitką,obłożyć
Niespełnione zdolności kulinarneDla miłośników cukinii mamy fajną propozycję na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym Składniki: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 1 łyżka masła - 2
Kuchenne Wariacjeobiad był gotowy w pół godziny. Talerz był zawsze zjedzony w try miga i błagającymi oczyma prosiłam zawsze o jeszcze :) Zupa wiśniowa, czy też każda inna owocowa, jest świetnym daniem w upalne dni, kiedy owoców sezonowych mamy pod dostatkiem, a czasu nam zawsze brakuje. Zupę robi się błyskawicznie, dlatego dodatkowo pokusiłam się o zrobienie domowego makaronu, bo jakoś(...)Wrzucić wydrylowane wiśnie, wlać sok z cytryny, wrzucić goździki i gotować około 20 minut na średnim ogniu. Wsypać cukier. Makaron można ugotować osobno albo w zupie. Polecam ten drugi sposób, wtedy zupa ładnie nam się zagęści od mąki. Jeśli jest za rzadka można zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w wodzie. Śmietanę hartujemy gorącą zupą i wlewamy do garnka. Smacznego
na moim stole...trochę bałaganu....ale jak to się mówi...w dobrym młynie wszystko zginie i wszystko zostało zjedzone..Takie ciacho można zrobić bez biszkoptów lub dać jedną warstwę na dno, dać dowolne owoce..kombinacje dowolne...w sumie myślałam , że będzie bardziej kolorowe..ale galaretki w połączeniu ze śmietaną utraciły swoje kolory.. Ciasto robiłam w ramach Ciasta na niedzielę ...ciekawe co inne(...)ubić z połową cukru, dodać ostudzoną jedną galaretkę i wylać na ułożone biszkopty ,poukładać pokrojone truskawki.Odstawić do stężenia.Następnie znów wyłożyć biszkopty też namoczone w galaretce i wyłożyć drugą połowę śmietany ubitą z drugą galaretką.Poukładać pokrojone truskawki i znów odstawić do stężenia.Następnie ułożyć truskawki i zalać wiśniową galaretką.Odstawić do lodówki do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenieBoczek jako danie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się tym nie powtarzalnym smakiem Składniki: 0,5 kg świeżego przerośniętego boczku 1 duża cebula garść suszonych grzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek(...)laurowy, pokruszone suszone grzyby. Wlewamy szklankę wody dusimy na wolnym ogniu przez 20 min. Robimy zasmażkę na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Gdy mąka będzie rumiana wlewamy drugą szklankę wody energicznie mieszając. Dodajemy przygotowaną zasmażkę do upieczonego boczku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami oraz surówką z buraczków. Smacznego
kgwjanczewoMoje dzisiejsze danie to kurczak w pomarańczach z żurawiną i rodzynkami. Nie wymaga ono wielkiego nakładu pracy, a jest bardzo smaczne. Rodzynki można zalać białym winem, ale ja ze względu na to , że dzieci jadły posiłek zalałam sokiem pomarańczowym. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 łyżki żurawiny 1 łyżka rodzynek 2 łyżki mąki(...)żurawinę namoczyć w 1/4 szklanki wody. Kotlety wyjąć z lodówki i obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano z każdej strony. Na drugiej patelni roztopić masło i wlać żurawinę i rodzynki wraz z sokiem. Smażyć chwilę, aż do zredukowania się części soku Pomarańczę dokładnie umyć i pokroić na plastry. Kotlety ułożyć i zalać
O kuchni z uczuciem200 g pieczarek, 1 ząbek czosnku, 1 cebula sól, cukier, pieprz, oliwa, biała rzepa, 500 ml mleka, 2 łyżki cukru, 3 łyżki masła, oliwa z chili
królestwo garówDodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 3 godz. Ciasto musi być dobrze schłodzone, aby dało się ładnie rozwałkować. Po tym czasie wyjmuję ciasto, dzielę na dwie części, każdą rozwałkowuję i wykładam na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Oba smaruję po wierzchu(...)chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję porcjami zimny budyń. Na koniec dorzucam śmietanę 18%, mieszam i wykładam masę na pierwszy placek, przykrywam drugim plackiem i odstawiam na min 12 godz, by ciasto skruszało
Ciasteczkowy PotwórSposób na najlepsze skrzydełka z grilla - zawijane, przypieczone i lekko pikantne. Idealne na grilla, jak i do piekarnika. Składniki: skrzydełka (ilość dowolna) sól, pieprz
Ugotowaćszklanki kukurydzy 1 pomidor 1/3 sera feta garść czarnych oliwek natka pietruszki sól. pieprz 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka masła ząbek czosnku pieprz cayenne sól pieprz cukier PO DRUGIE - PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w grube plastry, tak by powstały trzy kawałki z jednej piersi. Nacieramy solą, pieprzem, ziołami. Każdy kawałek zawijamy w szynkę i skrapiamy cytryną. Wkładamy(...)faszerujemy kuskusem. Papryki jak i mięso, które wyjmujemy z lodówki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. na 20 minut. Gdy danie mamy w piekarniku, możemy przygotować sos pomidorowy. Przecież wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, odrobinę cukru. Gdy sos zgęstnieje dodajemy pieprz cayenne
Mój Smak na Życiesię nie udać! Można zrobić je na mniejszej blaszce i wyłożyć herbatnikami tylko spód i wierzch i będzie wtedy więcej masy. Ja moją Stefankę zrobiłam na dużej blaszce i dałam trzy warstwy herbatników, ale to już pozostawiam do Waszej decyzji.Stefanka – składniki:1/2 kostki margaryny (125g)1 litr mleka3/4 szklanki cukru1 szklanka kaszy manny3 łyżki kakaoherbatniki (zależy od tego, jaka(...)zrobi się gęsta. 2. Połowę gorącej masy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożonej herbatnikami. Szybko na gorącą masę wyłożyć następną warstwę herbatników i wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku – cały czas mieszając – i wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami, orzechami
UgotujmyTo.plPieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko od święta. Składniki: Gęś: 2 piersi gęsi 8 ziaren jałowca 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Ziemniaki: 1/2 kg małych ziemniaków 5 ząbków czosnku 2 łyżki oleju sól Sos winny(...)dobę do lodówki. Następnie piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i czekamy aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni, odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni (tłuszczu nie wylewamy!) i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 175-180′C na 30 minut. Wyjmujemy i zostawiamy żeby
Oryginalny smakKolejny klasyczny przepis, który przerobiłem na potrzeby swojej diety to ten na kotlety mielone - niemalże klasyk w kuchni polskiej. Początkowo myślałem, że będzie ciężko. W praktyce
All My Fit LifeKto chce takie jajka na śniadanie ? Prosto , a efekt ..? idealne na Walentynkowe śniadanie..Może ktoś się skusi i zrobi takie swojej Walentynce lub Walentemu ..Każdy
Moje domowe kucharzenieKurczak pieczony w piekarniku na butelce, smakujący jak z rożna, to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jak łatwo przygotować takiego kurczaka w domu, możecie się
Smaczne Zdrowemaszynkę sok ląduje w setkach butelek i słoików. Strasznie blado wypadam z moimi potrzebami, rozmiarami kuchni i skromnymi 20 kg pomidorów, na tle “przemyslowej produkcji” moich sasiadów. Choć z drugiej strony, te 19 słoiczków pysznego przecieru( passata) wystarczy, aby przez całą zimę cieszyć się wspomnieniem lata, pod postacią aromatycznych pomidorów. Jest kilka sposobów przetwarzania pomidorów, przedstawię chyba najbardziej popularną(...)bazylii i łyżeczki soli). Pomidory (10 kg) dokladnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy “oczko”, wrzucamy do wielkiego garnka. Garnek powinien być na tyle duży, aby pomieścił pomidory i aby dało się w nim swobodnie je mieszać ( ja używałam takiego, który zajmuje 2 palniki). Do pomidorów dodajemy umyte i pokrojone (byle jak) warzywa. Pomidory wraz z warzywami doprowadzamy do wrzenia
Mia Cucina SofietaWitam Kochani Dziś zapraszam na pyszny i delikatny sernik na orzechowym cieście z kratką. Wygląda i smakuje rewelacyjnie :) Zapraszam SKŁADNIKI *blaszka 25x25cm CIASTO -2 szkl mąki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWłoska kuchnia gości u nas bardzo, bardzo często. Z kilku powodów. Dwa głównie z nich to smak potraw i czas ich przygotowania. Kilka podstawowych składników, szybka
Karo in the KitchenPyszne placuszki z truskawkami, posypane cukrem pudrem. Zamiast truskawek można użyć innych, ulubionych owoców np. jagód. Polecam Składniki na (około 13 placuszków): 1 i 1/2 szklanki
Oryginalny smakpejzażowa i lekka. Ale trudna sztuka abstrakcji i minimalizmu. Trudne i proste spotyka się w obrazie. Podobnie jak w daniach, które łączą antynomie. Dzisiaj prezentujemy jedno z nich. Danie proste, sensowne, smaczne. Doskonałe na przykład na spontaniczną kolację we dwoje. Krewetki z masłem i czosnkiem Składniki: 250 g (około 20 sztuk) krewetek Black Tiger (mrożonych(...)jeśli używamy), smażyć przez pół minuty, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony. Dodać wino i na większym ogniu odparować. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Na koniec dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra vergine roztopić i odstawić z ognia. Doprawić cytryną i solą morską. Przepis
KulinarneImpresje.plniego nie robiłem. Ten brak doświadczenia wyszedł przy pierwszej próbie smażenia kotlecików bez użycia jajka i bułki - formowały się ładnie, ale były zbyt delikatne i rozpadały się przy obracaniu. Drugie podejście wyszło już zupełnie gładko i bezproblemowo, a efekt bardzo mnie usatysfakcjonował! Kotleciki są świetne z różnego rodzaju pikantnymi sosami, a mnie osobiście najbardziej smakują na zimno. Polecam(...)imbir roztarte z solą oraz garam masalę, kurkumę i chili. Smażyć do miękkości cebuli. Wymieszać masę kalafiorową z cebulą, jajkiem i sokiem cytrynowym. Dodać tyle bułki tartej, by dało się formować kotleciki. Smażyć do zrumienienia z obu stron
zadanie-gotowanierzecz jasna wszystko zapijemy sobie wódeczką, albo winkiem. Impreza udana, dzieci znowu były zadowolone z prezentów, a wujek z daleka jest usatysfakcjonowany śpiewaniem kolęd. Zmywanie! Zakasane rękawy, jeden talerz, drugi, dwudziesty pierwszy, koniec. Jak dobrze, że można siąść przed telewizorem i pooglądać Kevina. O jutrzejsze śniadanie nie ma się co martwić, o obiad też nie, bo lodówka przecież pełna(...)trzy dni spędzone przy stole. Tradycja nakazuje świętujących narodzenie Jezusa ugościć i suto zastawić stół. Nie może dojść do sytuacji, kiedy z patery zniknie ostatni plasterek szynki, a ta da znać o swojej nagości odbijając światło pokojowej lampy. Co za gospodarz, który dopuszcza do takich sytuacji?! Wszyscy kiedyś, nawet Ci najwytrwalsi, do domu iść muszą. My zostajemy w domu
Moja Mama Gotujejuż drugi post do projektu " kolory spoza tęczy ". Miał być jeden wpis miesięcznie - jeden kolor na miesiąc. Jednakże już za niecały miesiąc rodzinka nam się powiększy. Nie chciałabym zawalić tym bardziej, iż sama nas zgłosiłam do tego projektu. Tak, więc postanowiłam trochę nadgonić i opublikować kolor różowy już dzisiaj. Mam nadzieję, że przed porodem przygotujemy jeszcze jeden kolor. Małe dziecko(...)której należę. Ktoś dodał przepis na jeża - zrobionego z babki czekoladowej. Ponieważ jednak kolor brązowy mam wymyślony tylko nie umiemy się za niego wziąć to postanowiłam sprawdzić, czy da się zrobić różowe ciastka. Jak wiadomo wujek google wie wszystko - przepis na różowe ciasteczka również zna:) Karolinka bardzo lubi pomagać w kuchni tak, więc pomysłem na różowe ciasteczka była zachwycona
Pani domowaMoja ulubiona zupa to chowder kukurydziany z Pink Flamingo. Głównym składnikiem jest śmietana (a drugim bekon), ale są też całe ziarna kukurydzy, które uwielbiam. Pink Flamingo to taka amerykańska knajpa koło Parku Szczęśliwickiego, gdzie mieszkam. Główną atrakcją jest potwornie gruby kot Tosia. Tosia była kotem sąsiadów, która przychodziła do Pink Flamingo wyjadać ze śmietnika i sępić od gości(...)taką nadwagą, robię sobie bardziej dietetyczną wersję zupy kukurydziane. Ta wersja jest też szybsza, używam koncentratu bulionu, który nie jest tak syfny jak kostka rosołowa, a skraca przygotowanie dania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak pokrojony na małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego
Ugotowane pozamiatanesię to spodobało. Przepis pochodzi z bloga Natchniona. pl 150 g mąki owsianej 100 g mączki ziemniaczanej 1 i 1/2 szkl. gorącej wody sól do smaku ( dałam 1/3 łyżeczki) Obie mąki oraz sól wsypać do miski,zalać gorącą wodą i zagnieść ciasto. Ja nie używałam robota,zagniatałam ręcznie. Trzeba z początku uważać,bo ciasto jest bardzo gorące(...)otrzymać bardzo równiutkie okrągłe placki przykładałam do każdego talerz i nożem obkroiłam wystające nierówności. Placki należy piec na bardzo rozgrzanej suchej patelni. Po obróceniu na drugą stronę placek powinien napełnić się powietrzem i stworzyć balonik, który później opadnie
Kolorowa kuchnia ElkiTacos to placki kukurydziane wywodzące się z kuchni meksykańskiej. To proste danie, które składa się z placków wypełnionych farszem. Farsz jest dowolny, mięsny, warzywny a do tego podane są pyszne sosy. Polecam przepis na tacos(...)tniemy na małe kawałki, wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek rozwałkowujemy, podsypując mąką na bardzo cieniutki placek. Pieczemy na suchej, mocno rozgrzanej patelni, około 1 minuty, z jednej i drugiej strony. Ciepłe placki zwijamy w muszelkę i rozwieszam do ostygnięcia. Ja użyłam do tego kratki z piekarnika. Kiedy placki ostygły i lekko przeschły, układamy je jeden w drugi
Kulinarne Fantazje Marioliinnego roślinnego Przygotowanie: Rabarbar umyj, osusz i pokrój w 0,5 cm kawałki, umieść w dużej misce i zasyp połową cukru. Odstaw na czas przygotowywania cista. W drugiej dużej misce umieść wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszaj. Zblenduj banany z olejem kokosowym na puszystą masę. Do suchych składników na przemian partiami dodawaj zblendowaną masę bananową i mleko kokosowe(...)przykryj ciasto spożywcza folią aluminiową, aby się zbytnio nie przypiekło. Smacznego! ps. To zielone to krem rabarbarowy, a w sumie to niezamrożone jeszcze lody, jak będziecie Chcieli przepis to dajcie znać Artykuł Wegańskie ciasto z rabarbarem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfręce dziecka, które przegląda ją popijając sobie leniwie soczek lub kakao, bo woda to jeszcze pół biedy :) a co dopiero mowa, gdy dziecko przy niej gotuje... Po drugie - książka często lubi się zamykać w nieodpowiednim momencie, a jak przepis nie był zaznaczony zakładką, a tu ręce ulepione, bo na przykład akurat zagniatamy ciasto... Sami wiecie :) Bardzo mnie(...)gotowaniu i pieczeniu, usłyszy (lub samo przeczyta jak starsze), że ma wlać szklankę mleka, to w tej samej sekundzie załapie o co chodzi, a jak powiedzieć 4-latkowi "daj mi tu Kochanie 170g mąki" to mąkę poda, ale na ilość zrobi oczy w pięć złotych :) Gotuj z dzieckiem - dlaczego warto to robić? Wspólne gotowanie bardzo do siebie zbliża! Zarówno
Kolorowy Przepisownikokresie wielkanocnym szczególnie, sklepy kuszą nas szeroką ofertą białych kiełbas. Lubię je, można z ich użyciem przygotować wiele fajnych potraw, dają duże pole do kulinarnych eksperymentów. Danie, które dziś proponuję wypatrzyłam w starym numerze gazetki "Przyślij Przepis", spodobał mi się pomysł połączenia kiełbasy z ostrym chrzanem i słodkim dżemem. Użyłam cieniutkich, parzonych kiełbasek; jeśli zdecydujemy się(...)łyżka wódki 2-3 łyżki oliwy Kiełbasę ponakłuwać wykałaczką, posmarować oliwą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 10 minut, w połowie czasu warto odwrócić kiełbaski na drugą stronę. Dżem wymieszać z chrzanem i wódką. Kiełbaski wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozłożyć połowę pasty chrzanowej. Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 10 minut, następnie wyjąć obrócić
6niebogrzbiet – wzdłuż kręgosłupa, układam na boku i od strony ogona przesuwam nóż bezpośrednio nad kręgosłupem w stronę uciętej głowy, następnie odwracam i tak samo, od strony ogona ucinam drugi filet). Pozostałe łby i kręgosłupy warto zachować i zrobić z nich zupę rybną (można je zamrozić). Z filetów można wyciągnąć największe ości. Wszystkie warzywa (oprócz zielonych części dymki) podsmażamy(...)gotujemy przez 2 minuty. Na głębokie talerze nakładamy makaron z warzywami. Kładziemy na każdej porcji filet z ryby. Polewamy sosem z patelni i posypujemy zielonymi częściami dymki. Danie można posypać także posiekaną świeżą papryczką chilli (u mnie kiełki chilli). Post Makrela w teriyaki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuDanie gotowe w kilka minut, które na pewno zasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 duża czerwona papryka 250 g przecieru pomidorowego 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól,pieprz olej do smażenia Pieczarki jeśli małe przekroić na pół(...)oregano, sól i pieprz. Wszystko razem smażyć aż pieczarki puszczą sok. Potem dodać przecier pomidorowy i dusić aż warzywa będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na drugiej patelni. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną kiełbasę i wymieszać. Leczo podawać z pieczywem lub ryżem
Monia miesza i gotujemoim kochanym, wybawiliśmy się tak bardzo, że moje nogi dzisiaj zdychają! Wprowadzając element grozy, chciałabym powiedzieć Wam o dzisiejszej nieprzyjemności, która mnie spotkała.. Wracając z uczelni, po drugiej stronie jezdni minęłam karambol, który nie zdziwił mnie jakoś bardzo, ponieważ na ul. Słowackiego w Gdańsku prawie każdego dnia ma tam miejsce jakiś wypadek. Pojechałam dalej. Zjeżdżając na obwodnicę sama(...)jabłkowo-dyniowy. Jabłko i dynia to idealne połączenie, warto wypróbować je nie tylko w postaci musu. Poniżej przedstawiam również zdjęcia z połączenia musu i naleśników dyniowych . Wyborne danie! Mus świetnie komponuje się z ryżem, ale również jako wypełnienie: ♥ orkiszowych naleśników dyniowych , ♥ bardzo kakaowych naleśników jaglanych , ♥ prawie naleśników z otrębów , Jako dodatek do śniadania z: ♥ granolą
Be Fit Be Strongbył wspaniały, zjedliśmy połowę jeszcze tego samego dnia. Fantazyjnie popękał, za co absolutnie się na niego nie obraziłam. Ani trochę się nie kruszył i smakował niesamowicie. Co więcej, na drugi dzień smakował bez najmniejszej praktycznie różnicy. Przepis dostałam od Asi Słodkiej Babeczki, a właściwie już mojej znajomej, bo spotkałyśmy się niedawno i przegadałyśmy wiele godzin, a i tak czasu było(...)chleb powstał z mojego ususzonego, a następnie reaktywowanego własnego zakwasu! Widzicie, jak ładnie urósł...? ;> Przepis cytuję za Asiek: Zaczyn: 325ml ciepłej wody 250g mąki pszennej chlebowej (ja dałam pszenną graham) 1/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 300g mąki pszennej chlebowej (ja dałam orkiszowej
Kuchnia Prezydentowejrobiłam jej chyba z 5 lat... jest świetna na ciepło i na zimno, najlepsza na drugi dzień! Idealnie sprawdza się jako obiad do pracy:) Składniki szklanka ryżu 1/2 kg wołowiny 3 duże marchewki 2 duże pietruszki garść mrożonego groszku przprawa curry sól, olej Ryż ugotować na sypko. Wołowinę pokroić na cienkie paseczki, posypać obficie curry i podsmażyć na patelni(...)ciepło, ale najlepiej smakuje jak postoi przez noc w lodówce i smaki się przegryzą. Wtedy można jeść albo zimną jako sałatkę, albo na ciepło jako rozgrzewające, pełnowartościowe danie
Kulinarne Inspiracjewięc mimo upału ochoczo zabrałam się za pieczenie szarlotki. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Delikatne kruche ciasto z prażonymi jabłkami wymieszanymi z cukrem i cynamonem dało przepyszny efekt.. Polecam.. :-) Przepis wzięłam z strony TEJ z małymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masła, śmietany i żółtek zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na dwie równe części. Każdą część ciasta zawinąć w folię i jedną włożyć do zamrażalnika a drugą schłodzić przez ok 2 godziny w lodówce. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i pokroić w półplasterki a następnie umieścić w rondelku lub garnku, zalać ¼ szklanką wody i gotować
Na słodko lub wytrawnienatłuszczenia blachy 2 łyżki bułki tartej do posypania blachy Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek ( dałam papierówki) 1 cukier waniliowy 12 łyżek cukru 1 łyżkę rodzynek ( ja dałam żurawinę ) 1 łyżeczka cynamonu Składniki na pianę: 3 białka 1/4 szklanka cukru Sposób wykonania Z podanych składników na ciasto zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i schłodzić(...)temperaturze 180 stopni C przez ok 12 minut. Z białek i 1/4 szklanki cukru ubić sztywną pianę. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową a następnie ubitą pianę. Wyjąć drugą część ciasta z lodówki i rozwałkować lub zetrzeć na tarce na pianę z białek. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawnietemperaturze pokojowej)5 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku)450 g podłużnych biszkoptów do tiramisu 1,5 szklanki mocnej świeżo zaparzonej kawy rozpuszczalnej (ostudzonej)kilka łyżek (ja dałam 8) alkoholu, amaretto lub brandy (ilość zależy od tego, jak mocno lubicie czuć alkohol w deserze)kilka łyżek kakao WYKONANIE:Garnek z gorącą wodą ustaw na gazie, na niego połóż miskę(...)podziel na dwie części. Pierwszą porcję biszkoptów maczaj w kawie i układaj na dnie naczynia, w którym będziesz podawać deser.Na to nałóż porcję kremu. To samo zrób z drugą porcją biszkoptów. Przykryj pozostałą porcją kremu.Obficie oprósz deser kakao.Wstaw całość do lodówki na około 3-5 godzin do schłodzenia. Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyŚWIĄTECZNE CIASTO MANDARYNKOWE - BEZGLUTENOWEDziś mam da Was bardzo świąteczne, oryginalne ciasto mandarynkowe:) Założę się, że rzadko kto z Was jadł takie ciasto:) Użyte do nich są całe mandarynki, wraz ze skórką i miąższem, które uprzednio należy gotować przez 2 godziny. Następnie miksuje się ja na gładko i taki mus dodaje do masy z jajek i mielonych migdałów. Do przygotowania tego(...)wierzchu dopełniają całości, dzięki czemu ciasto pięknie prezentuje się na stole. Zrobiłam na próbę to ciasto w dwóch wersjach: jedna z całymi zmiksowanymi mandarynkami, wraz ze skórką, druga zaś już z obranymi wcześniej mandarynkami. Muszę przyznać, ze zdania w mojej Rodzinie były podzielone. Jednym odpowiadał intensywny, charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak skórki, inni zaś woleli delikatniejsze w smaku ciasto
Słodko-Słony Świat Ilony