drugie danie - 14640 przepisów (strona:532/976)

Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej papryki i batata 147

Muszę przyznać, że to moja pierwsza w życiu pieczeń z dzika. Trochę się obawiałam, ale niepotrzebnie… Przecież dawniej dziczyzna królowała w polskiej kuchni! Mięso jest

Oryginalny smak
Żywność funkcjonalna - Thorsten Weiss, Jenny Bor - recenzja 98

się z wstępu i 9 niedługich rozdziałów , które przybliżają zalety superżywności. To z niej można się dowiedzieć dlaczego warto ją spożywać i jakie dzięki temu korzyści osiągnie nasz organizm. Druga w całości jest poświęcona konkretnym produktom, które zostały podzielone na 9 grup . W sumie opisano 54 superprodukty !    Przy każdym opisywanym produkcie znajduje się prosty przepis na pyszną(...)dzięki temu nasz organizm otrzyma wiele cennych składników, które wpłyną na jego lepszą kondycję!  Opisane produkty mogą chociażby polepszyć nasz metabolizm - czy poprawić stan naszej skóry. Polecam! Dane o książce: Auror: Thorsten Weiss, Jenny Bor Liczba tron: 144 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa : miękka Wydawnictwo: Vital

Di gotuje
Lekki torcik z truskawkami 136

Witam Kochani Sezon truskawkowy rozpoczął się na dobre,wiec dziś lekkie,łatwe,pyszne  ciasto :) SKŁADNIKI *przepis na tortownicę 21cm BISZKOPT -3 jajka -4 łyżki cukru

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Omlet biszkoptowy ze szparagami i serem wędzonym 158

pracy zbiorowej "Dobra kuchnia" z 1971 roku. Ponieważ przepisów z użyciem było w niej niewiele zdecydowałam się na omlet biszkoptowy, który jak piszą autorzy podajemy "nadziewany gotowanymi warzywami jako danie obiadowe lub kolacyjne." Oto dokładny przepis na omlet biszkoptowy: Składniki: ∙ 4 jaja ∙ 4 dkg mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej) ∙ 2 dkg tłuszczu (autorzy sugerują masło(...)Smażyć na niezbyt mocnym ogniu. Ścięty omlet można jeszcze włożyć na kilka minut do gorącego piekarnika i wyjąć go po lekkim zrumienieniu." Zamiast ostatniego kroku można przewrócić omlet na drugą stronę lub przykryć go pokrywką i smażyć chwilę na małym ogniu. Omlet dekorujemy plasterkami szparagów, ja dodatkowo posypałam go serem wędzonym solankowym

Gocha gotuje!
Golōnka ze piwym 2 (Golonka piwna 2) 133

czosku sōl i pieprz Dziyń naprzōd 11 wrojście 12 te golōnki do gorka, wciepcie tam prziprawy (czosnek moge być nawet we całojści) i zalyjcie wszyjsko piwym i wodōm. Na drugi dziyń dejcie 13 tyn gornek na piec i niech sie to na małym ôgniu 14 warzi- nawet i 3 godziny. Potyn wyciōngcie 15 golōnki, przełōżcie na blacha i wrojście(...)wymowie między o i u 2 przyjść 3 zacząłem 4 przygotowywane 5 była 6 tłok 7 kiedyś 8 galaretka 9 laurowych 10 ziarenek 11 wcześniej 12 włóżcie 13 dajcie 14 Ô = ło 15 wyjmijcie 16 piekarnika 17 jej 18 macie 19 przypiekły 20 przepis Artykuł Golōnka ze piwym 2 (Golonka piwna 2) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Pęczak z kurczakiem i pieczarkami 97

Kasza pęczak z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe do wykonania danie obiadowe. Nigdy nie przepadałam za kaszą, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakuje. 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g kaszy pęczak 250 g pieczarek 1 mała natka pietruszki 1 mała cebula 2 szklanki bulionu drobiowego łyżeczka masła 50 g parmezanu sól i pieprz(...)podsmażać na małym ogniu. Kaszę zalać jedną szklanką gorącego bulionu. Zostawić pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie wodę a pieczarki będą już podsmażone, wsypać kaszę na patelnię. Do całości dodać drugą szklankę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać około pół szklanki gorącej wody. Całość od chwili wsypania kaszy na patelnię podgrzewać

Bullio
Przygotowania do Wigilii. Przechowywanie produktów. 173

stole. Jeśli na Waszej wigilijnej kolacji ma pojawić się cała rodzina zajęć macie na prawdę nie mało i warto rozłożyć je sobie w czasie. Bo przyznajmy szczerze tylko nieliczni dadzą radę wszystko przygotować tuż przed Wigilią, a poza tym… no cóż, po takich przygotowaniach nie jedna pani domu nie byłaby w stanie cieszyć się pełnią świąt z oczywistej przyczyny(...)klik) . Po ugotowaniu każdą partię uszek studzę na sitku lekko przelewając je chłodną wodą. Następnie układam na plastikowej tacy w małych odstępach. Po pewnym czasie każde uszko obracam na drugą stronę. Uszka muszą podeschnąć. Następnie wkładam uszka z tacą do zamrażalnika. Zamrożone uszka z grzybami przekładam (każdą porcję) do torebki na mrożonki – u mnie torebki na mrożonki

Słodkie okruszki
Sałatka z brokułów i tuńczyka oraz "Stojąc pod tęczą" 182

zajmuje się adopcją psów w stowarzyszeniu. Aneta, matka trzech chłopców, uświadamia sobie, że mąż jej nie szanuje i postanawia znaleźć pracę. Pracuje więc na dwa etaty - jeden w domu, drugi w agencji. Nadal jednak nie jest doceniana przez męża, a na domiar złego pomiatana przez teściową. Jagoda z kolei wyszła za mężczyznę, licząc na to, że zostanie on wziętym malarzem(...)czerpać. Książka niezwykle wciąga i chce się ją połknąć za jednym razem. Choć autorka dotyka trudnych sytuacji kobiet, książka niesie też trochę optymizmu, a przede wszystkim przesłanie, że warto dać szansę sobie i najbliższym, by cieszyć się szczęściem. A poza tym " W życiu nie warto niczego odwlekać. (...) Jeżeli można, należy wszystko robić od razu ". grudniowe szaleństwo

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z kapusty – czerwona czy modra 238

nazwy używacie, czerwona kapusta czy modra? Przyzwyczaiłam do nazwy czerwona kapusta, bo tak też i jest zwana po szwedzku. Po 26-u latach w Szwecji spolszczam wszystko co się da, ale u nas w domu faktycznie ta kapusta zawsze była czerwona. Moja mama zawsze robiła surówkę z kapusty. Prosta tradycyjna surówka z jabłkiem, cebulą, marchewką i oczywiście czerwoną kapustą. Polewana(...)jest dzisiaj trochę inna. Przygotowałam do niej dressing z tahini . Jest kremowy, lekki i fajnie pasuje do lekko gorzkiej kapusty. Dla mnie super! Dla weganów bajka! Nie ma chyba drugiego kraju jak Polska, gdzie kapusta cieszy się tak dużą popularnością, zwłaszcza surówka z kapusty zwana tu i ówdzie coleslaw . Nic w tym dziwnego. Kapusta dostępna przez cały rok jest poza

codojedzenia
Malinowa tarta 142

cukru - 227g masła (temp. pokojowa) - 250g serka mascarpone - opcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier(...)gotujemy do zgęstnienia bydyniu (trochę trzeba się namachać bo budyń będzie bardzo gęsty, ale taki ma być). Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na noc do wystygnięcia. Na drugi dzień – spód formy do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy

mojewypiekiinietylko
Nalewka z czarnej porzeczki i... news :) 142

soku. Porzeczkę przesypujemy partiami do dużego słoja (u mnie 5l, ale może być też 3l). Po każdej partii zasypujemy cukrem (wg uznania i słodkości owoców, ja w sumie dałam niecałe 0,5kg). Odstawiamy na kilka dni (minimum tydzień) w nasłonecznione miejsce. Co 2-3 dni należy słojem potrząsnąć. Po minimum tygodniu do słoja wlewamy 0,5 litra wódki (można też(...)nawet dwie) i powoli przelewamy zawartość słoja. Gdy cały płyn ścieknie możemy jeszcze ostrożnie wycisnąć owoce. Gotową nalewkę przelewamy do butelek. Rada: Owoce można zalać alkoholem po raz drugi, wtedy nie wyciskamy ich podczas zlewania i najlepiej zalać je już spirytusem oraz dosypać trochę cukru

Kolorowy Przepisownik
Ożarto wołowina (Boeuf à la bourguignon ;) ) 124

Uwarzynie tego dania je łatwiyjsze, niż napisanie łod niego nazwy po francusku, a jak już je rołz 1 narychtujecie, 2 to potyn bajecie 3 co jakiś czas do niego wrołcać. Joł noprz ōd sie tym zainteresowōł, jak żech oglōndoł film „July i Julia”- fto go niy widzioł, tyn musi to nadrobić. Potyn, jak my z mojōm Babōm 4 zaprołszali(...)przirzōndza, to sprawdzōm połra receptōw, 7 a potyn- jak jaki didżej- miksuja z tego swoja wersja, a przi okazji robia jeszcze połra eksperymyntōw. Wyszło dobre i wtedy, i na drugi rołz, i na trzeci… Co potrza? 0,5 kg wołowego miysa (keby 8 Wōm w rynce 9 wlecioł jaki wiynkszy k ōnsek 10 , to sie go wejście

Chop w kuchni
KOTLETY SOJOWE W GALARECIE z zalewy octowej 207

kochani! Święta tuż, tuż i osobiście przestawiam się już na tryb offline, żeby dać sobie czas na spokojne przygotowanie domu i stołu ale oczywiście gdzieś z tyłu głowy ciągle czuję myśl, że cały czas jeszcze ludzie szukają przepisów świątecznych "na szybko", takich co nie wymagają dużo pracy, a dają szansę na satysfakcję smakową bez konieczności siedzenia w kuchni po nocach(...)occie siedzą już od wczoraj, więc dziś rano było próbowanie i oczywiście podżeranie, tak że części tego, co było w misce, dawno już nie ma. Trzeba było więc dorobić drugą porcję, a że pewna Dominika zainspirowała mnie do zrobienia opcji bez panierki, z takim zamiarem przygotowałam dziś porcję kotletów wg tego sposobu . Teoretycznie miały być zalane zalewą octową

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa gołąbkowa 194

lubicie gołąbki, ten przepis jest zdecydowanie dla Was :) Procedura podobna, tyle że bez żmudnego zawijania. Wszystkie składniki na gołąbki lądują w bulionie i tak oto powstaje pyszna zupa gołąbkowa! Danie inspirowane jest przepisem ze strony Takie tam pichcenie . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 ogromny gar zupy: 1 pęczek włoszczyzny, obranej 3 liście laurowe 2 ziarna(...)sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 95 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przygotowujemy dwa garnki. Do jednego wkładamy włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy 2 litrami wody. Do drugiego wkładamy posiekana kapustę, zalewamy 1 i 1/2 litra wody. Oba garnki stawiamy na palnikach, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. 2. Na garnku

My Culinary Art
pierś gęsi w śliwkowo żurawinowym sosie 107

pełni wydobyć  smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić jej na odpowiednio długie leżakowanie w marynacie, a później poddać ją krótkiej obróbce termicznej. Taki sposób przyrządzenia da nam gwarancję, że mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. składniki dla czterech osób 1 kg piersi gęsi  1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz szczypta rozmarynu sos do gęsi 70 g świeżej(...)stopni. Na zimną patelnię układamy, skórą do dołu, pierś gęsi ( nie dodajemy żadnego tłuszczu), nagrzewamy patelnię i przesmażamy gęsią pierś przez cztery, pięć minut, a następnie przewracamy ją na drugą stronę. Mięso smażymy kolejne cztery minuty, zdejmujemy z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia, układając pierś skórą do góry, podlewamy dwiema łyżkami tłuszczu ze smażenia i wkładamy do piekarnika

Miód i pieprz