drugie danie - 14640 przepisów (strona:531/976)

Szarlotka na cieście kruchym 203

podzielić na pół i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinkę. Składniki na nadzienie: 8 kwaskowatych jabłek, obranych i pokrojonych w półplasterki; 1/4 szklanki wody; 1 szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze); 2 łyżeczki cynamonu; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki soku z cytryny; Ponadto: kilka łyżek bułki tartej; cukier puder do posypania; Wykonanie: Pokrojone jabłka włożyć(...)część ciasta i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć przygotowane jabłka i wyłożyć na nie rozwałkowaną drugą część ciasta (można zetrzeć na tarce). Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni. Szarlotkę lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem

In my kitchen
Drugie urodziny bloga 126

zabierałam się do napisania swojego pierwszego posta. Dziś opublikowanych postów na blogu jest już ponad 650 i mam nadzieję, że będzie ich jeszcze dużo, dużo więcej :-).   Drugie urodziny bloga Dokładnie dwa lata temu założyłam bloga i pojawił się na nim pierwszy wpis i pierwsze zdjęcia... Ależ to szybko zleciało ! Na początku trochę to wszystko było(...)pomysł spisywania swoich przepisów. Łatwiej byłoby je wtedy przesyłać, gdy ktoś chciał  z nich korzystać. Broniłam się przed tym troszkę, bo szczerze powiedziawszy bałam się tego, jak sobie dam radę z blogiem od strony technicznej... ?  Blog funkcjonuje, więc radę sobie dałam, a dziś jestem z siebie dumna, że wszystko tworzyłam sama, bez niczyjej pomocy. Sama gotuję ( choć czasami

Kulinarne przygody Gatity
Sekret skrywa Charlotte 190

eksperymenty. Przepis na tę szarlotkę znalazłam na pięknym blogu Viridianki i od razu podziałał on na moją wyobraźnię. Po pierwsze z powodu konfitury z płatków róż, którą uwielbiam. Po drugie z powodu zastosowania mąki gryczanej. Kaszy gryczanej od dzieciństwa nienawidzę za zapach, od jakiegoś czasu robię jednak do niej podchody. Póki co mentalne- staram się sobie samej przemówić(...)łyżek lodowatej wody i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Chłodzimy 30 minut w lodówce, wyjmujemy i rozwałkowujemy na dwa cienkie placki wielkości formy do pieczenia. Jeden umieszczamy w formie, drugi rozkładamy na papierze. Znów chowamy do lodówki-na co najmniej dwie godziny. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem

les mirabelles
Owocowy mus na grypę i przeziębienie 191

żelazo z witaminą C. Jak wiadomo w chorobie kiepsko z apetytem dlatego mus będzie zbilansowany. W naszym musie znajdziemy avocado z dużą porcją witaminy E, białka, cynku i potasu, da nam ono poczucie sytości po zjedzeniu. Będzie też granat z ogromną ilością polifenoli które działają anty zapalnie i bakteriobójczo,pigwa z witaminą C czy imbir który rozgrzeje i rozprawi się(...)granatu oskubujemy do małego garnka i  zalewamy małą ilością wody.2/ Pigwę i imbir obieramy i kroimy na małe kawałki i również zalewamy małą ilością wody w drugim małym garnku3/ Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem granat i pigwę z imbirem przez niecałe 10minut4/ Sok z granatu odcedzamy na sitku dociskając by wydobyć cały sok, pigwę z imbirem

Kuchnia PROzdrowotna
Kruche ciasteczka z okienkiem, czyli druga część naszego menu na 1 czerwca + druga nominacja do Liebster Blog Award 192

Taki dżem możemy później pasteryzować lub nie. Z podanej ilości składników wychodzi go niewiele, więc ja przełożyłam go po prostu do wyparzonego słoiczka i przechowywałam w lodówce. Pycha :) *** Dostałam drugą nominację do Liebster Blog Award! :))) Tym razem od Ani z bloga:  http://ania-gotuje.blog.pl . Jako że kilka dni temu nominowałam już do tego wyróżnienia wybrane przeze mnie blogi(...)jednak wymyślanie nowych potraw. 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? Na pewno bez ziół i przypraw, bo to one "tworzą" danie, a poza tym, to chyba jeszcze bez mąki! ;) 4. Co skłoniło Cię do blogowania? Impuls. Często tworzę w kuchni nowe przepisy, ale później zdarza mi się je zapominać

Ratunku obiad
Sernik gotowany na makowo-kokosowo-kakaowym biszkopcie 145

W tym cieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego

Salonik smaków
Brzoskwiniowo-winogronowa fantazja 175

To ciasto zadowoli każdego łasucha, który z przyjemnością sięgnie po następną porcję.  Brzoskwiniowa pianka idealnie pasuje do puszystego biszkoptu, a galaretka z winogronami dodaje lekko

Salonik smaków
Tort Snickers. 209

Tort snickers chyba najlepszy i najszybszy w przygotowaniu tort jaki jadłem i robiłem. Prawdziwa uczta dla smakoszy! Bardzo kajmakowy i orzechowy, naprawdę warty waszej uwagi! Składniki

Kuchnia Łukasza
Piersi z kaczki w sosie ostrygowym z bok choy i czerwoną papryką 191

czerwoną papryką W przypadku tego dania szkoda czasu na wstęp. Nie ma co gadać- to trzeba po prostu zrobić, zjeść i wylizać talerz To jedno z moich popisowych dań. Efekt “wow!” gwarantowany, jeśli tego szukacie. Mój mąż je po prostu uwielbia: jest kaczka, są azjatyckie smaki- jest pełnia szczęścia i uśmiech na jego twarzy. Spróbujcie(...)dołu i ustawić woka na średnim ogniu. Nie ruszając piersi pozwolić, aby tłuszcz powoli się z nich wytapiał. Kiedy skóra będzie już bardzo ładnie zrumieniona, odwrócić piersi na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Zdjąć mięso z woka i odłożyć na chwilę na talerz, aby lekko przestygło i odpoczęło. Po kilku minutach pokroić piersi kaczki ostrym

olalacooking
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 183

Wiedźmin 3: Dziki Gon. W ostatnim wpisie wspominaliśmy o ogromnej ilości kulinarnych wzmianek podczas zwiedzania Toussaint. Króluje tam styl mocno inspirowany francuską kuchnią, a jednym z typowych dla niej daniem, które pojawia się grze, jest flamiche. Można kupić ją praktycznie od każdego karczmarza, znajdującego się na terenie Touissant, zwłaszcza w karczmie Kuroliszek czy oberży Bażanciarnia. Flamiche to potrawa słynna(...)francuskie) jak i farszu (najczęściej są żółtka, creme fraiche, ser, pory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta i wygląda bardziej jak „biała pizza”. Z powodu tych różnic długo zastanawialiśmy się, w którym kierunku pójść

Nerds Kitchen
Udka pieczone z ryżem i warzywami 61

przepisów. Bierzesz udka z kurczaka, obsmażasz na złoto, dodajesz ryż, albo kaszę – pęczak, kasze gryczaną, orkiszową – zalewasz bulionem lub wodą i do piekarnika. Po 45 minutach wyciągasz gorące, pachnące danie, mięciutkimi, pięknie upieczonymi wysepkami rumianego kurczaka, zatopionymi w morzu aromatycznego, delikatnego ryżo. Zapachniało grafomanią, ale na serio, zapiekany kurczak z warzywami to nader przyjemne jedzenie(...)zapiekanki możesz literalnie dodać każde warzywo i wędlinę jaką masz w lodówce. W naszym przepisie, wzorowanym na blogu Cafedelites.com , jest chorizo, które generalnie bardzo ładne aromatyzuje i wyostrza każde danie. Poza tym przepis ma korzenie hiszpańskie więc obecność tej wędliny jest jak najbardziej zasadna. Jeśli chodzi o dodatki to zalecamy podlanie ryżu tuż przed wstawieniem

Niedzielny kucharz
JAJKA W SEROWO-ORZECHOWEJ SKORUPCE 92

postaciami. Faszerowane tuńczykiem, szynką czy klasyczne z majonezem. Dziś... 2 tygodnie przed Wielkanocą przygotowałam jajka z skorupce. Skorupka powstaje poprzez usmażenie jajek. Tak, dobrze usłyszeliście... jajka zostały usmażone. Niestety danie nie należy do lekkich dlatego warto podczas ich jedzenia wziąć 1 tabletkę Espumisan Ma x . Dzięki wysokiej dawce symetykonu (140 mg) produkt jest wysoko skuteczny(...)mleka 1 łyżka majonezu sok z 1/2 cytryny 1 szklanka oleju sól pieprz cukier 8 jajek gotujemy na twardo. Bułkę tartą mieszamy z posiekanymi orzechami i startym serem. W drugiej miseczce mieszamy mleko z 2 jajkami i solą. Jajka po wystudzeniu obieramy ze skorki i obtaczamy je w jajku z mlekiem a następnie w orzechowo-serowej posypce. Czynność powtarzamy

Kuchnia w oparach
Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko 242

Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, każde po 300g 30g mlecznej czekolady (zamiast obu czekolad i śmietanki możemy dać 3-4 łyżki nutelli) 40g gorzkiej czekolady 50ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 4 łyżki konfitury malinowej cukier puder do posypania 1. Obie czekolady połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę kremówkę(...)użyć formy do pieczenia, patrz FILM ). Wycięte serce ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować kremem czekoladowym, zachowując około 1cm odstęp od brzegu ciasta. 3. Z drugiego ciasta francuskiego również wyciąć serce, o takiej samej wielkości co pierwsze i nakryć nim ciasto z czekoladą. 4. Następnie czekoladowe serce ponacinać zaczynając od środka ( patrz FILM ), robiąc niezbyt grube paseczki

Mała Cukierenka
Tofu z ciecierzycy w indyjskim stylu 116

mężczyźni powinni uważać ze względu na fitoestrogen, osoby mające problem z tarczycą (nie zagłębiając się w temat, bo nie jestem ekspertem w skrócie chodzi o jod). Ani jedno ano drugie mnie nie dotyczy, ale często u mnie tak bywa, że gdyby tofu się przydało to akurat nie mam w lodówce, albo w moim pipidówku akurat nigdzie(...)smażenia, bo uzyskuje się fajną skórkę i jest jeszcze lepsze! Przechowywane w lodówce w zamkniętym pojemniku wytrzyma około 5 dni. ps. Sprawdziłam i zasada jedna, na 150 g mąki dać 150 ml wody Składniki: 300 g mąki z ciecierzycy 300 ml wody łyżeczka soli łyżeczka suszonego/granulowane czosnku pół łyżeczka kurkumy łyżeczka mieszanki garam malasa Przygotowanie: W dużej misce wymieszać wszystkie

greenscarf
Myślisz tym co zjesz i ważniejsze - jak zjesz... 132

Zamknij oczy, weź kilka głębokich oddechów, wycisz się... i przeczytaj obie kwestie jeszcze raz, i skup się na tym co czujesz. Gdy teraz czytasz sformułowanie pierwsze, a gdy czytasz drugie: Co teraz myślisz ?  Co teraz czujesz ? Jakie obrazy pojawiają się w Twojej głowie? Jakie efekty zaobserwowałeś? Coś się zmieniło? Jeśli ćwiczyłeś to w pociągu lub w autobusie(...)stwierdzenia udowodnili już Grecy. Eliminowali mięso, ale nie białko, które jest potrzebne do procesów myślowych, tworzenia komórek i połączeń nerwowych, oraz procesów zapamiętywania, czyli układania klastrów białkowych z blokami danych, informacji... Tego wszystkiego co dziś widzieliśmy, słyszeliśmy, czuliśmy oraz pomysłów i wniosków, które co przemyśleliśmy.       Dlaczego Grecy nie jedli mięsa? Już wtedy doszli do jakiś wniosków

Dieta Rozdzielna i Zdrowie