drugie danie - 14640 przepisów (strona:518/976)

Ciastka gryczane z masłem orzechowym 112

kokosowy, to doskonałe a przede wszystkim zdrowe zamienniki. Cukier również możecie zastąpić na kilka sposobów. Ciacha idealne do kawy czy jako przegryzka w chwilach słabości. Nadadzą się również na drugie śniadanie. U nas obowiązkowo z mleczkiem ( tak, wiem, że niezdrowe;p) U mnie w roli scalacza ciastek, wystąpiła mąka gryczana, z niepalonej gryki. Jeśli użyjecie mąki gryczanej(...)Składniki połączyć. Wałkować i wykrawać ciastka. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-gryczane-maslem-orzechowym/ BosowKuchni Artykuł Ciastka gryczane z masłem orzechowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
VINIFOLIES 2016 i Dolina Loary 138

Jest trzecim pod względem wielkości francuskim regionem produkcji win apelacyjnych (AOP/AOC). Jest największym we Francji regionem produkcji win białych apelacyjnych i największym regionem produkcji win musujących (wyłączając Szampanię). Drugim pod względem wielkości regionem produkcji win różowych z apelacją. Głównymi szczepami tu uprawianymi są: cabernet franc, chenin, gamay, grolleau, melon de Bourgogne i sauvignon blanc. Produkcja również jest imponująca(...)sery Wina różowe: Rosé i Cabernet d’Anjou: dania egzotyczne, kuchnia tajska, BBQ, desery z czerwonymi owocami i porzeczkami Wytrawne rosé: kuchnia libańska, drób, BBQ Szlachetne wina musujące: Aperitif, owoce morza, truskawki, desery Połączeń kulinarnych mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji, którą prowadził redaktor naczelny Magazynu Wino Tomasz Prange - Barczyński Dania do degustacji przygotowała restauracja Brasserie Warszawska . Rozpoczęliśmy

królestwo garów
Pstrąg łososiowy z sosem koperkowym 119

przygotowana ryba będzie równie dobrze smakowała jako danie obiadowe lub jako przystawka na zimno. Polecam, smakuje rewelacyjnie :) 300 g pstrąga łososiowego przyprawa do ryb w młynku do smaku łyżka soku z limonki świeżo zmielony pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia Sos koperkowy: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanego koperku odrobina(...)śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać olej ułożyć kawałki ryby skórą do spodu. Smażyć kilka minut z jednej a później z drugiej strony

Smakołyki Asi
Sałatka z ciecierzycy, bulguru z warzywami. 109

Tweetnij Bardzo rustykalne danie warzywne, które na pewno doda Wam sporo energii. Jego przygotowanie nie wymaga żadnej filozofii, tylko odrobinę organizacji. Bo ciecierzycę przed gotowaniem musimy zamoczyć na całą noc w wodzie. Zresztą samo jej gotowanie jest dość czasochłonne. Ale w tym czasie przecież możemy zająć się czymś innym. Potrzebne nam będą: 300 g ciecierzycy (cieciorki(...)oliwek, 200 g kaszy bulgur, 1 kostka rosołowa, woda. Przygotowanie: Zamaczamy ciecierzycę na noc. Następnego dnia rano odsączamy, przepłukujemy i gotujemy aż zmięknie (w dużej objętości wody). Do drugiego garnka wrzucamy cebulkę (i gotujemy aż się lekko podrumieni). Następnie dodajemy marchewkę, seler, czosnek, kostkę rosołową, kaszę bulgur. Zalewamy wodą (potrzebna nam będzie 4 – krotna objętość wody względem kaszy bulgur

MODA NA BIO
Żeberka duszone w kapuście kiszonej 155

Mięsa uduszone w jarzynach czy upieczone zawsze smakują wybornie, a jeśli odpowiednio połączymy smaki to już na samą myśl cieknie ślinka. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię takie dania jednogarnkowe. Nastawiam i samo się robi. Tym razem zrobiłam żeberka duszone w kapuście kiszonej i dodatkowo z jabłkami. Mówię Wam paluszki lizać. Kosteczki obgryzione i wszystko zjedzone.:) Nie, sama(...)pokrojoną. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki , oprószyć solą, pieprzem i włożyć do cebuli. Wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem 15 minut, obracając co jakiś czas mięso. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu. jabłko pokroić w ósemki, usunąć gniazdo nasienne i podsmażyć na smalcu. Posypać je w czasie smażenia 1 łyżką majeranku. Dno naczynia do zapiekania wyłożyć

O kuchni z uczuciem
Wegańska bezglutenowa szarlotka sypana 102

kolei: Składniki (mała blaszka lub tortownica max 20 cm) -130 g mąki kukurydzianej -130 g mąki gryczanej -100 g cukru brązowego cukru -łyżka cynamonu -pół łyżeczki mielonego kardamonu *ja dałam całe opakowanie przyprawy do pierników, bo oczywiście akurat skończył mi się cynamon, a piekłam w nocy -100 g zimnego masła kokosowego (można nawet wstawić na chwilę do zamrażalnika) *płaska łyżeczka(...)ciasta równomiernie, tak aby przykryło dno formy na to wyłóż równomiernie połowę jabłek Przysyp je kolejną 1/3 suchego ciasta i możesz też rzucić kilka wiórków masła kokosowego na to druga połowa jabłek, reszta suchego ciasta, przyduś wszystko dłonią i ułóż w miarę równomiernie wiórki zimnego masła kokosowego Piecz w temp. 200 C około 50 minut na środkowej półce piekarnika

greenscarf
Tarta cukiniowa – tarciuch cukiniowy 142

gouda) * 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę * 1 szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu * 1 szczypta chilli - dałam pieprz cayenne * sól morska (dałam zwykłą), pieprz ziołowy * sok z cytryny ( ja dałam z niecałych 2 cytryn) * 2 szczypty tymianku Do dzieła!!! Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce jarzynowej wprost do durszlaka ( duże sitko było by lepsze), posypać odrobiną pieprzu ziołowego, oprószyć(...)szczyptę tymianku, wymieszać. 2) Dodać żółtka, ser, wymieszać. 3) Dodać cebulę, szczyptę pieprzu i szczyptę chilli, wymieszać i posolić do smaku. 4) Ponownie pokropić odrobiną cytryny po chwili dodać drugą szczyptę tymianku i delikatnie wmieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami. Masę przelać do wysmarowanej masłem, żaroodpornej formy z przykrywką (lub formę do tarty przykryć folią aluminiową, ja upiekłam

sierotka maRysia w kuchni
Kokardki na obiad 136

typu . Mam mało czasu a rodzina przy stole. Lub - raz,waz, trzy ,obiad na stół. W innym przypadku ,zrobione rano zakupy z lodówki wyparują . Makaron może być różny ale danie jest leprze z makaronami szerokimi lub grubymi . Składniki na 4 porcje  2 filety drobiowe  300g makaronu  kokardki  1 marchewka 2 pory(...)wodę .Zmniejszam ogień i duszę przez ok 10 minut . Od czasu do czasu mieszam . w tym czasie umytą pierś kurczaka oprószam solą i pieprzem ,kroje na kawałki , podsmażam na drugiej patelni ok 5 minut (Mięso można podsmażyć pierwsze i przełożyć na talerz i na tym samym tłuszczu smażyć warzywa). Wkładam kawałki mięsa do warzyw dodaje jogurt , duszę

Eli Gotowanie
Omlet z owocami 105

kogo: dla kochających dania z jajek pod każdą postacią dla mających ochotę na ciepłe śniadanie dla fanów omletów Składniki: 3 jajka łyżeczka cukru 2 łyżki mąki (może być pszenna lub kukurydziana) szklanka owoców (np. borówek, malin, truskawek, brzoskwiń lub innych) masło (do smażenia) jogurt lub śmietana do polania cukier puder do posypania  - opcjonalnie Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek(...)jednolita. Na patelnię kładziemy kawałek masła i rozgrzewamy je (najlepiej zrobić to równocześnie na dwóch patelniach). Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę i smażymy kilka minut, następnie obracamy omlet na drugą stronę (najlepiej przełożyć go na drugą patelnię z również wcześniej rozgrzanym masłem). Smażymy z drugiej strony. Gotowy omlet polewamy śmietanką/jogurtem a następnie posypujemy owocami. Jeśli

Mania Wypiekania
placek manny z brzoskwinią 122

manny z brzoskwinią Aromat smażonych brzoskwiń czuć w kuchni, na długo przed podaniem placków. Nie wiem jak działa ten posiłek na innych, ale mnie zawsze wprawia w dobry nastrój. Składniki Danie dla czterech osób 2 brzoskwinie 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka masła olej Sposób przygotowania(...)tyko "pobrudzona" olejem. Na patelnię przelewamy łyżką ciasto i smażymy placki krótko z obu stron na złoty kolor. Po każdym usmażonym placku, przecieramy patelnię, ręcznikiem papierowym z olejem. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło  i przesmażamy na niej cząstki brzoskwiń przez 2-3 minuty. Placki wykładamy na talerze, układając na każdej porcji przesmażone brzoskwinie i podajemy

Miód i pieprz
rosół 148

Rosół Niewielka ilość składników, łatwość przygotowania, a przy tym wyjątkowy smak. Wszystko to sprawia że rosół, jest częstym i mile widzianym gościem, na naszych stołach. Składniki   Danie dla czterech osób 4  kacze skrzydełka (lub inne kawałki dowolnego drobiu) 3 listki laurowe 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)używamy części z kurczaka skracamy gotowanie do 30 minut)  Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego garnka, (najlepiej użyć do tego durszlaka) odrzucając wygotowane warzywa i kawałki drobiu ( możemy ich użyć na przykład do pasztetu). Do garnka z odcedzonym wywarem, dodajemy drugą obraną i pokrojoną w plastry marchew , posiekana natkę pietruszki, szczypior oraz koper, doprawiamy solą, czarnym pieprzem

Miód i pieprz
rosół 140

Rosół Rosół drobiowy Składniki   Danie dla czterech osób 4  kacze skrzydełka (lub inne kawałki dowolnego drobiu) 3 listki laurowe 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 cebula 2 marchwie 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzennego sól, pieprz czarny szczypiorek natka pietruszki koperek Sposób przygotowania Do garnka wkładamy skrzydełka(...)używamy części z kurczaka skracamy gotowanie do 30 minut)  Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego garnka, (najlepiej użyć do tego durszlaka) odrzucając wygotowane warzywa i kawałki drobiu ( możemy ich użyć na przykład do pasztetu). Do garnka z odcedzonym wywarem, dodajemy drugą obraną i pokrojoną w plastry marchew , posiekana natkę pietruszki, szczypior oraz koper, doprawiamy solą, czarnym pieprzem

Miód i pieprz
Placki z cukinii 324

Placki z cukinii to smacznym dodatek do mięs. Podane z dipem mogą stać się samodzielnym, szybkim daniem obiadowym. Proponuję dip jogurtowo-czosnkowy o wyrazistym ostrym smaku. Qchnia po prostu Składniki: 3 średnie cukinie 1/2 cebuli  1 ząbek posiekanego czosnku 2 jajka 1/4 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki około 3 łyżek posiekanej natki pietruszki sól, pieprz olej(...)ciasta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy na równomierną masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką i smażymy na złoty kolor a następnie przekładamy na drugą stronę (około 2-3 minuty po jednej stronie).  Usmażone placki układamy na papierowym ręczniku, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Qchnia po prostu Qchnia po prostu Qchnia po prostu

Qchnia po prostu
Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą 176

Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka masła - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo(...)przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy. Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim, który również smarujemy masłem. Na końcu ciasta dajemy 1 łyżkę nadzienia i zawijamy w trójkąt (kilka razy dopóki pas ciasta się nie skończy). Tak zawinięte ciasto smarujemy masłem i wkładamy

Kuchenne Wariacje
Koziołki z kwaszoną kapustą , pieczrkami i pomidorami 139

pieczarki , pomidory suszone w zalewie no i przepyszną kiszoną kapustę którą ostatnio dostałam od firmy  Orzech http://www.orzech.com.pl/ . postanowiłam jakoś   to wszystko połączyć , przyznam się że wyszło przepyszne danie które podałam  z wyśmienitym makaronem    Maltagliati ( fala duża ) Fabijańscy wykonanego z ekologicznej mąki orkiszowej i wody żródlanej(...)Pieczarki umyć obrać i także pokroić w cienkie pół plasterki. Kapustę odcedzić z wody i posiekać . Pomidory pokroić w paseczki. Parówki pokroić na kilku centymetrowe kawałki z jednej i drugiej strony przeciąć  na pół ale nie do końca. W rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić : cebulę , pieczarki i kapustę, chwilę smażyć aż cebula i pieczarki się zarumienią. Następnie dodać pomidory

Sama słodycz i szczypta chili