drugie danie - 14640 przepisów (strona:515/976)

Owsiankowanie #1 W pakiecie czy bez, śniadanie ważna rzecz! 296

nastało po... Gizmolu. Wcześniej nie zwracałam większej uwagi jak, gdzie i kiedy jem.  Śniadanie. To kawa wypita gdzieś pomiędzy wciskaniem w dżinsy, a myciem paszczaka.  Drugie. Kawa. Pączek. Kawa. I praca. I kawa. I praca. Bo pracoholiczką jestem. I kawopijem. Obiad. Z biegu. W biegu. Lub wcale. A kolacja... hmm. Bez komentarza. Jedzona grubo po dopuszczalnych(...)coś między dojeniami. W tym krótkim powiek zmrużeniu. Bo sen jego heh, teoretyczny ;) Po secundo. Wypadało coś zrobić. I to nie tak na odwal się sumienie. Chciałeś, to masz. Daj mi spokój. Matka, poza bezgraniczną miłością przekazuje swemu dziecku jak trzej Królowie dary. Wyssane z mlekiem zdrowie. Inteligencję. Odporność. A to się z powietrza nie bierze. Jak zaraza. To wymaga

bastalena
Tajski ramen z kurczakiem i warzywami 414

Są takie zupy, których jedzenie po prostu wciąga. Taki jest ten ramen w tajskim stylu. Esencjonalny wywar i mięso z kurczaka w roli sporej dawki białka

Karo in the Kitchen
KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU 244

klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się w ustach. Aby podbić ich smak podałam je z prażonymi śliwkami w miodowym karmelu z dodatkiem cynamonu. Danie jest co tu dużo gadać - palce lizać! PRZEPIS NA KLUSKI KŁADZIONE Z BATATÓW: potrzebujesz: - 4 spore ziemniaki bataty - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - mąkę pszenną (poniżej(...)pomocą dwóch łyżek formuj kluseczki i wkładaj na wodę.  Opiszę jak to robimy dokładnie, dla tych, którzy będą je robić pierwszy raz, nabieramy całą łyżkę masy, a drugą łyżką z góry, zbieramy nadmiar masy, tworząc coś jakby trójkąt z masy na łyżce, łyżkę z masą  ( z tym trójkątem) wkładamy do wody i ściągamy łyżką całą masę (trójkąt

SMYKWKUCHNI
RYBA W PANIERCE PIECZONA W PIEKARNIKU 167

Uwielbiam ryby. Tym razem przygotowałam rybę w panierce, ale pieczona w piekarniku. Dzięki temu danie jest lekkie, dietetyczne a ryba nie nasiąka tłuszczem podczas smażenia. Tak przygotowana rybka dobrze sprawdzi się na piątkowy obiad z dodatkiem frytek (oczywiście z piekarnika;)) albo pieczonych ziemniaków (również z piekarnika).  Do przygotowania ryby wykorzystałam  panierki razowej(...)smaku * szczypta ostrej papryki mielonej * szczypta słodkiej papryki mielonej  * przyprawa do ryby do smaku Wykonanie: W misce rozklepać jajka, dodać sól, obie papryki i przyprawę do ryby. Do drugiej miski wsypać panierkę. Filety ryby moczyć w jajku z przyprawami, następnie w panierce. Piekarnik nagrzać do 180'C. Panierowane ryby układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić

Zrób to smacznie
Zupa marchewkowa z chili 193

Przyszedł czas na zupę. Jak się domyślacie jest ona dietetyczna. Posiada dokładnie dobrane i policzone składniki. W domu zupę traktujemy jako drugie śniadanie a jak Wy ją potraktujecie zależy wyłącznie od Was. Po czasie spędzonym na dworze idealnie rozgrzewa. Składniki: na 4 porcje 100 g fileta z kurczaka 300 g marchwi 100 g korzenia pietruszki 50 g korzenia(...)rękawiczki i zdecydowania nie należy dotykać oczu ani też twarzy ). Papryczkę bardzo drobno siekamy. W zależności jaką chcemy uzyskać ostrość tyle dodajemy posiekanej papryczki do gotującej się zupy ( ja dałam połowę ). Do wywaru dolewamy wodę aby w sumie uzyskać 2 l zupy. Zupę doprawiamy solą. Pod koniec gotowania dodajemy almette i dokładnie rozprowadzamy je z zupie. Chwilkę razem gotujemy. Zupę

Smaki Ewy
Zielone ciasteczka 177

tego przepisu wyszło mi 40 ciasteczek. Składniki: po lekkiej modyfikacji 2¾ szkl mąki 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 225 g miękkiego masła 1¹/₂ szkl cukru (ja dałam 1¹/₄) 1 jajko 1 cukier waniliowy opakowanie szpinaku (ja miałam 450 g zamrożonego) 1 szkl czekoladowych kropelek (lub czekolady drobno pokrojonej) Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć, można jeszcze rozdrobnić blenderem. Piekarnik(...)resztę mąki i ponownie wymieszać. Następnie dosypać kawałki czekolady i dobrze wymieszać łyżką. Gotową masę można nakładać na wyłożoną papierem blachę gałkownicą do lodów lub zwykłą łyżką, pomagając sobie drugą łyżką przy ściąganiu masy formując kuliste kształty. Nie muszą być foremne i gładkie. Blachę wsunąć do piekarnika nisko ale nie na najniższym poziomie.  Piec

Ukojenie Podniebienia
Jogurtowe ciasto z borówkami 1441

raptem wymieszanie składników suchych z mokrymi, mikser więc będzie zbędny ;). Jeszcze chętniej widziałabym tutaj leśne jagody, które są bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku niż borówki amerykańskie, jednak życie dało mi te ostatnie, a do życia trzeba podchodzić z pokorą więc i ja pokornie zrobiłam użytek z borówek...;). No i się opłaciło, bo wyszło przepysznie :). Polecam do przetestowania, również(...)oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. W drugim naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać miód, jogurt, olej i ewentualnie ekstrakt z wanilii i wymieszać wszystko do połączenia.  Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać wszystko widelcem, tylko

Opowieści z piekarnika
Makaron z serem 179

sentyment do tego dania Kiedy nie mam czasu i potrzebuję przygotować obiad w 15 minut to pierwszą myślą jest właśnie makaron z serem. Z czasem ulepszyłam to danie dodając do niego jajko i przyprawy. Początkowo było to jajko na miękko, a później jajko w koszulce (kiedy w końcu nauczyłam się jak przygotować ). Tę wersję lubię(...)masło się rozpuści, a ser całkowicie roztopi (w razie potrzeby, jeśli nasz ser nie chce się roztopić, lekko podgrzewamy wszytko na małym ogniu). Pod koniec gotowania makaronu, w drugim wysokim garnku zagotowujemy posoloną wodę. Kiedy woda wrze zmniejszamy płonień, żeby tylko delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do małej miseczki, albo do szklanki. Łyżką mieszamy wodę tak aby powstał

PatiGotuje
Kruche z budyniem i rabarbarem 154

Sezon na rabarbar w pełni, co mnie cieszy niezmiernie, bo go uwielbiam. Zatem czas na (chyba) kolejny klasyk z jego udziałem. Kuszące kruszonką kruche ciasto z pysznym budyniem.  Dacie się skusić? Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 200 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 2 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany(...)używam do tego malaksera. Jest znacznie szybciej i mniej blatu i rąk do mycia. Gotowe ciasto dzielę na pół. Jedną część owijam folią spożywczą i wkładam do zamrażalki, a drugą połowę wykładam na blaszkę (u mnie kwadratowa 24 cm). Równomiernie rozprowadzam i chowam do lodówki. Nie zapomnijcie owinąć wierzchu folią spożywczą, by zapachy z lodówki nie zagościły w waszym

Karczma Honorietty
Sernik dyniowy i "Królowa" 221

głównej. Dziś rzutem na taśmę (bo kończą się pewne wyzwania czytelnicze) podrzucam swoje wrażenia z lektury "Królowej" (druga część po "Hardej") Elżbiety Cherezińskiej. Akcja tej dość obszernej powieści historycznej rozgrywa się w latach 997 - 1018. Po przyjściu na świat Knuta, drugiego syna Świętosławy (siostry Bolesława Chrobrego znanej w Skandynawii pod imieniem Sigrida Storråda, zwanej też Hardą) i Svena, Bolesław(...)Bolesława. Bezprym ma teraz jeszcze lepszy powód, by zostać eremitą, z czym początkowo nie chce się zgodzić Bolesław. Z czasem zmienia swą decyzję i zamierza zostawić Polanię Mieszkowi, swemu drugiemu synowi. Bezpryma chce natomiast osadzić na granicy z Prusami i zbudować mu katedrę w tajemniczym Kałdusie. I wiele by tak jeszcze pisać, bo też Europa spokojna nie jest na początku

Weekendy w domu i ogrodzie
Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym 280

Polecamy :)  Składniki 1 kg skrzydełek kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżki soli czosnkowej 50 ml octu

R'n'G Kitchen
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 315

ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie połączenie idealnie się komponuje i sprawia, że każdy oblizuje się ze smakiem, a nawet prosi o dokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól(...)CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty, na jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ). Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół nadzienia i radełkiem bądź specjalnym wykrawaczem wycinamy kształt ravioli. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy gorące posypane parmezanem, Smacznego! Ps. mnóstwo akcesoriów kuchennych ( wśród nich m.in. wykrawacze

Ostra na Słodko
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 218

ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie połączenie idealnie się komponuje i sprawia, że każdy oblizuje się ze smakiem, a nawet prosi o dokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól(...)CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty, na jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ). Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół nadzienia i radełkiem wykrawamy kształt ravioli. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy gorące posypane parmezanem, Smacznego

Ostra na Słodko
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 214

ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie połączenie idealnie się komponuje i sprawia, że każdy oblizuje się ze smakiem, a nawet prosi o dokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól(...)CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty, na jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ). Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół nadzienia i radełkiem wykrawamy kształt ravioli. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy gorące posypane parmezanem, Smacznego

Ostra na Słodko
Penne z dynią w 15 minut 175

gałązki świeżego rozmarynu + do posypania na talerzu (jeżeli gałązki są zdrewniałe, oderwij od nich listki) 1 puszka (400 g) ciecierzycy (lub białej fasoli) 400 g makaronu penne (ja dałam razowy) 20 g parmezanu + do posypania na talerzu sól, pieprz Przygotowanie penne z dynią w 15 minut: Zagotuj wodę w czajniku. Przelej 500 ml do dzbanka i rozpuść(...)dnem, dodaj bulion i ciecierzycę z puszki razem z zalewą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu.  W drugim garnku zagotuj wodę, posól i wrzuć do niej makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż makaron będzie al dente. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj sos dyniowy do konsystencji

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania