Uwielbiam wegetariańskie potrawy za to, że wymagają ode mnie nieco więcej kreatywności niż dania mięsne. Przede wszystkim do ich wykonania muszę wykorzystać jak najwięcej warzyw, by potrawa wyszła naprawdę pożywna i smaczna. Sporym plusem jest również to, że przy okazji skutecznie pozbywam się z lodówki różnorakich, jedzeniowych resztek (których normalnie nie potrafię sensownie wykorzystać), a które wpływają na finalny(...)Ostatnio powróciłam do mojej ulubionej papryki. Leżała samotnie na obrzeżach lodówki czekając aż spełni swoje życiowe przeznaczenie i odegra główną rolę w jednym z moich przepisów! Do niej, jako druga główna bohaterka, dołączyła kasza gryczana. Akurat znalazłam w szafce saszetkę z kaszą która była już zapakowana wraz z przyprawami i suszonymi warzywami, a wiecie, nie chciałam marnować jedzenia
Kuchnia EllieQuesadilla to zapieczona tortilla z dodatkami w środku. Najlepiej smakuje na ciepło. Najważniejszym składnikiem jest ser. Polecam ser cheedar, nadaje świetny smak całemu daniu (możecie zastąpić „zwykłym” serem żółtym np: edamskim). Do przygotowania możesz użyć opiekacza lub patelni teflonowej. Moja quesadilla z szynką została zapieczona na suchej teflonowej patelni. Składniki na 8 kawałków: 2 placki(...)startego sera. Układamy połowę porcji szynki, kilka liści rukoli, a na koniec posypujemy 1/4 porcji sera. Pustą część tortilli dociskamy do farszu i układamy na patelni. Identycznie postępujemy z drugą tortilla. Zapiekamy z dwóch stron, na średnim ogniu dosłownie chwilę, placki szybko się zarumienią, a ser rozpuści. Moja patelnia ma 28 cm średnicy, więc jestem w stanie zapiekać
Rusty Forksię, że wracam na właściwe tory ;) Maciek zarządził tydzień meksykański , czym sprawił mi ogromną przyjemność. Od razu poleciałam do sklepu po tortille, żeby przygotować quasedilla z kurczakiem i serem. Danie proste, szybkie i smaczne. W moim wydaniu umiarkowanie ostre, ale kto chce może poszaleć ;) Składniki: 4 tortille 300 g filetu z piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy(...)czasie mięso usmażyć na oliwie. Pomidor z zalewy pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortillę podgrzać z jednej strony na suchej patelni, następnie przełożyć na drugą stronę i na połówce ułożyć kurczaka, kukurydzę, suszone pomidory i starty ser. Następnie placek złożyć na pół i smażyć z obu stron przez ok. 30 sekund. Podawać z ulubionym, sosem mniej
zadanie-gotowaniezależności od regionu trochę inaczej gotuje się go w kuchniach kijowskich, połtawskich, w Odessie czy na Podkarpaciu - no i każda z tych wersji jest oczywiście jedyną słuszną :) Przygotowałam to danie wg. receptury i wskazówek mojej znajomej (właśnie zza naszej wschodniej granicy). Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny(...)mięsny z fasolą, gotowany powoli, czyszczony z szumowin. Oczywiście z ziemniakami (bo ziemniaki na Ukrainie trafiają do każdej zupy), z kapustą słodką lub kiszoną (albo z jedną i drugą), papryką, pomidorami lub ich koncentratem.Tak naprawdę prawdziwego smaku nabiera dopiero na drugi dzień, kiedy 'naciągnie' już przyprawami oraz warzywami. No i na koniec bardzo ważna rzecz. Na Ukrainie barszcz obowiązkowo
Moja Książka Kucharskawręcz oburzy, ale ja mówię takiemu menu zdecydowane NIE. Owszem, lubię czasami zjeść coś treściwego, szczególnie, gdy za oknem mróz, jednak od dawna nie są to słodkie wypieki. Nie da się ukryć, że raczej wolę lekką kuchnię pełną owoców i warzyw. Rozumiem, że zimą może być trudno o to zadbać, ale czasami warto się postarać i poszukać składników przyjaznych(...)chyba nic zdrowszego, niż sałatka. Ta jest czerwona, nie bez powodu ;) Po pierwsze jak już wiecie, kiedy przygotowuję posiłki, uwielbiam bawić się kolorami, po drugie czerwone warzywa i owoce zawierają przeciwutleniacze, takie jak antocyjany i likopen, które chronią przed chorobami układu krwionośnego, mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Bardzo dużo przeciwutleniaczy zawiera dzika róża, którą (w postaci dżemu
Quinoa Raz!Czasem robię jakąś potrawę po raz pierwszy i zastanawiam się czemu wcześniej na to nie wpadłam Tak właśnie jest z tym daniem, jest banalnie proste i przepyszne. Na pewno będę je często robić. Przepis na dwie porcje. 300 g mięsa z piersi kurczaka 1 duży por 1 średnia cebula 1 czubata łyżka masła 3 łyżki śmietany 22% sól(...)patelni rozpuścić masło i lekko podsmażyć na nim pora i cebulę. Dodać wodę i podsmażać na małym ogniu. W tym czasie przygotować kurczaka. Na drugiej patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim z obu stron kurczaka (do lekko brązowego koloru). Kiedy kurczak będzie gotowy, na patelnię z porem dodać śmietanę i dokładnie zamieszać. Pory przełożyć na patelnię z kurczakiem
BullioBigos gotuję raz w roku, pod koniec listopada. Dużą porcję, żeby starczyło na "zaś". Bigosu przez wielkie "B" nie da się ugotować w jeden dzień. Zanim mój tegoroczny osiągnął pożądany aromat gotowałam go niemal tydzień ale efekt w pełni nas zadowala :-) składniki: 1 1/2 kg białej kapusty 1 1/2 kg kapusty kiszonej 1 kg łopatki 1/2 kg karkówki(...)soku ani jej nie płukałam. Dla aromatu dodałam skóry z wędzonego boczku (odcinam je i zamrażam, wykorzystuję do bigosu, fasolki po bretońsku czy grochówki). Białą kapustę poszatkowałam, włożyłam do drugiego garnka, lekko osoliłam, podlałam odrobiną wody i dusiłam. W tym czasie umyłam mięso, łopatkę i karkówkę pokroiłam w kostkę, żeberko zostawiłam w całości. Mięso dołożyłam (bez podsmażania) do kapusty
babka w formiedanie jednogarnkowe doskonałe na niedzielny obiad ,jak zarówno na obiad w tygodniu .Uwielbiam dania takie w których wrzucę wszytko co mam np w lodówce z mięsa czy warzyw ,przyprawie i do pieca .Bo jak każdy z nas nie zawsze ma czas na poświęcenie więcej czasu na przygotowanie obiadu . Składniki(...)następnie cebulę pokrojoną w talarki wymieszać z mięsem i dostawić na całą noc do lodówki przykrywając folią spożywczą . Następnego dnia wykładamy mięso do żaroodpornego naczynia na jedną połowę na drugą połowę wykładamy ziemniaki . Składniki na ziemniaki 1 kg ziemniaków nie za dużych 1 łyżka papryki czerwonej pół łyżeczki papryki
Mój Smakdoprawione, duszone, pieczone, w przeróżnych sosach. Wariacji jest dość sporo. Jak w przypadku większości tradycyjnych potraw- co dom, to nieco inny przepis. Ja przygotowałam ziemniaczane gołąbki tak, by w daniu dominował smak przede wszystkim kapusty i ziemniaków. Warto spróbować. W moim menu na pewno będą gościły często. Do przygotowania 8 niedużych gołąbków potrzebujcie: średnią główkę włoskiej kapusty około(...)tyle by lekko przykrywał gołąbki. Kapustę, z wykrojonym głąbem, wrzucam do wrzątku i gotuję przez kilka minut. Dzięki temu liście łatwiej oddzielą się od główki; zdejmuję jeden po drugim. Lekko zblanszowane będą łatwiej się zwijały i nie połamią się. Ziemniaki i cebulę ścieram na tarce, tak samo jak na placki ziemniaczane. Masę pozbawiam nadmiaru wody wyciskając ją przez
PichceniomaniaBardzo polecam podanie takiego dania,szybkie smaczne i z małą ilością kalorii-nie patrząc na" boczusia" ha ha:) 20 dag.mielonego z kurczaka 1 cebula 3 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej 1 jajko kilka cienkich plastrów wędzonego boczku sól pieprz papryka ostra przyprawa uniwersalna sok z limonki 1/2 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę drobno siekamy,szklimy na 1 łyżce oleju,dodajemy(...)patyczki wraz z plastrami boczku na przemian.Pieczemy na rożnie lub patelni obracając je przez 10min-15 min.Posypujemy je w między czasie ostra papryką z jednej i drugiej strony.Można też je podpiec w piekarniku w 180st..Podawać zaraz po przyrządzeniu.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciasto jest zbyt kruche i się nie klei, dodajemy kilka łyżek lodowatej wody. Ciasto dzielimy na dwie części - mniej więcej 40% i 60 % ( u mnie jak wyjdzie, jedna większa, druga mniejsza). Zamrażamy min. na ok 1h. Blachę wysmarować tłuszczem. Na blachę ścieramy większą część zamrożonego ciasta. Rozkładamy je po całym dnie i lekko dociskamy. Podpiekamy spód w 190 stopniach(...)wysokich obrotach. Dodajemy proszek budyniowy. Wolniutko wlewamy olej cały czas miksując 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/kruche-ciasto-owocami-budyniowa-pianka/ BosowKuchni Artykuł Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuokazji Dnia Rewolucji Żywności Jamiego Olivera / Jamie's Food Revolution zrobiłam swoją wersję omleta serowego z propozycji przepisów J. Olivera na pożywne dania ;) Składniki: ser żółty (np. Włoszczowski) 3 jaja szczypta kardamonu szczypta słodkiej papryki oregano ok. płaskiej łyżeczki świeżo rozdrobniony pieprz czarny i sól himalajska do smaku oliwa z oliwek Wykonanie: Ser zetrzeć na tarce lub jeśli ktoś(...)patelnie i w trakcie podsmażania lekko rozgrzebywać po całej powierzchni. Gdy mikstura zacznie się ścinać ale na wierzchu nadal będzie surowe jajko, wyłożyć ser na połowie powierzchni a drugą zawinąć omlet tak aby powstał półksiężyc. Poczekać chwilkę aż się dobrze wysmaży w środku i obrócić na drugą stronę smażąc jeszcze przez chwilę. Aby omlet bardziej napęczniał, można włożyć
Ukojenie Podniebieniadala od drzwi). Następnego dnia i w dni kolejne (zawsze o tej samej porze) czynność powtarzamy i dokładnie mieszamy zawartość słoika z nową porcją mąki i wody. Już drugiego dnia zauważymy lekkie bąbelki powietrza, a z każdym dniem będzie ich coraz więcej. Gdyby w czasie produkcji zakwas próbował uciekać ze słoika należy go przemieszać, a jeśli z wierzchu zbytnio wyschnie(...)zaczął pracować, wziąć ile trzeba i znów "uśpić, czyli schować w lodówce. Zakwasem na chleb można się dzielić z innymi - wystarczy do oddzielnego słoika przełożyć trochę zakwasu, dokarmić i dać komuś, kto go potrzebuje wraz z instrukcją postępowania
Kolorowy Przepisownikszklanki ugotowanej kaszy jaglanej ½ szklanki uprażonego słonecznika ¼ szklanki uprażonego sezamu 2 łyżki chia 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (można dać mniej lub pominąć) 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (słodkiej) 2-3 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki Piekarnik rozgzrać do 180°C. Buraki(...)jeszcze trochę bułki i oleju. Uformować kotlety. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Piec przez 30-40 minut. W połowie pieczenia można obrócić burgery na drugą stronę. Podawać z bułkami (w lżejszej wersji tylko połówka bułki + kotlet buraczany) i wybranymi dodatkami - u mnie kiełki, awokado, ostry sos chili, pomidor, sałata) Smacznego! Inspiracja od Agaty , przepis
Pełny talerzDanie dla prawdziwych mężczyzn, choć przyznam się Wam bez bicia, że sama też lubię skubnąć kawałeczek, albo nawet i dwa. Szczególnie takiej dobrze odgotowanej.Mięsko soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Gotujemy w aromatycznym rosole pomału,spokojnie, ok 3 godz. Potem możemy zapiec lub nie...Jak kto lubi.Ostatnia godzina gotowania może upłynąć wyrównywaniem wygotowującego się(...)biała piwo- niekoniecznie sól, pieprz czarny mielony D podania z musztardami ROLESKI Wykonanie: Golonki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem.Odkładamy na min. noc do lodówki. Na drugi dzień zagotowujemy bulion, dokładamy obrane warzywa i przyprawy. Golonkę gotujemy na średnim ogniu ok 3 godzin. Jak ubywa płynu, dolewamy, aby golonki były cały czas zakryte. Po dwóch godzinach gotowania
Z Majeczką w kuchnichcę dzisiaj opisać to nie maja konkretnego przepisu ,zawsze coś w nich zmieniam ,to w plynnych składnikach , to w rodzajach sypkich. Zawsze próbuje coś innego . Często robie tego typu dania ,ponieważ są stosunkowo proste i mało pracochłonne , a dzieci lubią wszelkiego rodzaju placuszki Skladniki na 10 plackow 1,1/2 szklanki mąki 150 g kefiru 2 jajka 1 łyżeczka(...)środek ciasto ( ja stosuje łyżkę do sosów- mała wazowa) pozwalam aby swobodnie rozpłynęło się . Placek powinien mieś średnicy ok,15cm. ( jeśli jest większy to też nie problem) Do drugiej miski wkładam twaróg , jogurt mieszam aby składniki polączyły się , dodaje pokrojone w kostkę pomidory i ogórki ,jeszcze raz mieszam ,doprawiam solą i pieprzem i przekladam na placki . dwie albo
Eli Gotowaniezawsze mi się to udaje, to przynajmniej próbuję. Dzisiaj łosoś zapiekany w cieście francuskim. Zrobiłam jeden błąd, bo nie zrobiłam zdjęcia po przekrojeniu całości. Musicie uwierzyć na słowo, że danie pięknie wyglądało. Tak pochłonęło mnie pałaszowanie ryby, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia. Składniki: Kawałki łososia ( u mnie były dwa, ale zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć ) Gotowe(...)praskę czosnkiem. Z ciasta francuskiego odcinamy tyle ciasta ( razem z papierem ), aby każdy kawałek był w nim dokładnie zamknięty. W połowie ciasta kładziemy rybę, na nią szpinak i przykrywamy drugą częścią. Brzegi porządnie zlepiamy. Na górze w cieście robimy małe otworki aby ewentualna para miała gdzie się wydobywać. Łososia pieczemy na nagrzanym piekarniku, zgodnie z napisem na opakowaniu
Smaki EwyKolejny niesamowicie smaczny przepis na rybkę – tym razem dorsza.Uduszony , a potem jeszcze podsmażony , by skórka była chrupiąca , podany z warzywami w mleku kokosowym i aromatycznych
Ostra na Słodkoocet/ ocet jabłkowy/ winny/ sok z cytryny (dowolnie) - majeranek - natka pietruszki do posypania (nie trzeba) Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować (ja dałam tylko część z tych 4,5l). Doprawić solą i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.40 minut (do miękkości warzyw). Do dużego garnka wsypać garść suszonych grzybów, dodać ziele angielskie(...)octu. Zamieszać. Buraki powinny być całe zanurzone w wodzie. Garnek zestawić z palnika, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Ja po wystudzeniu odstawiłam do lodówki. Na drugi dzień całość zagotować, przecedzić, doprawić do smaku octem, solą, ksylitolem (lub cukrem) i świeżo mielonym pieprzem. Grzybki dorzuciłam do barszczu, można je zużyć również do przygotowania uszek. Ja dodałam dodatkowo
Smaczne Zdrowe250g zimnego masła - 100g syropu z buraka cukrowego lub dowolnego innego syropu np.ryżowego, orkiszowego - 80g skrobi kukurydzianej -120g wiórków kokosowych - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 40g amarantusa ekspandowanego (dałam z melasą) W misie miksera umieścić mąki: ryżową, kukurydzianą, z nasion amarantusa i skrobię kukurydzianą, dodać wiórki kokosowe, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, syrop z buraka cukrowego, ekstrakt waniliowy(...)kokosowych i amarantusie U nas wszystkie wersje cieszą się takim samym powodzeniem. Zapełnioną blaszkę proponuję wstawić na kilka minut do lodówki. Ja wstawiam pierwszą blaszkę, w tym czasie przygotowuję drugą i trzecią. Blaszka z lodówki wędruje do piekarnika a na jej miejsce wstawiam następną. 12 minut chłodzenia w zupełności wystarcza. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu
Smaczne Zdrowemożemy je zachować np. na rosół. Do miski dodajemy 1 łyżeczkę sproszkowanego czosnku, 1 łyżeczkę ostrej papryki, sok z połówki cytryny, pieprz. Wrzucamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy 300 gram mąki, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czosnku sproszkowanego, 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy wszystko razem. Następnie obtaczamy skrzydełka we wcześniej przygotowanej mące z przyprawami. W garnku(...)cukru i około 200ml ketchupu. Dodajemy 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1 łyżeczkę czosnku. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż się zredukuje. Skrzydełka polewamy sosem i nasze danie jest już gotowe
Animelka Blogteż byłam ciekawa nowych smaków. Do przetestowania dostałam dwa smaki wafli ryżowych z kukurydzą Rizo&Go: o smaku Barbecue Brazilian oraz o smaku Mango Chutney. Troszkę sobie pochrupaliśmy, dałam też posmakować nowych wafli rodzince oraz znajomym. Na profilu GoodFood , już wcześniej wspominali o nowych smakach. Nazwy mango i barbecue oraz wafle ryżowe obiły mi się o uszy(...)pierwszym kęsie oba smaki wydały mi sie podobne i nawet sprawdziłam opakowania czy nie otworzyłam dwóch takich samcyh. No ale jak się bierze gryza jednego a zaraz potem gryza drugiego to nie ma się co dziwić :P Jednak po dłuższej konsumpcji wyszło jednak ze smaki są inne, ale oba bardzo intensywne. Wafelki o smaku Mango Chutney składniki: pełnoziarnisty ryż brązowy
Monia miesza i gotujeniczym innym zastąpić". Cóż, pomyślałam sobie, kefiru sojowego nie mam, bo grzybka tybetańskiego też nie mam i jakoś nie czułam pociągu do zdobycia i hodowania go, a skoro nie da się niczym innym zastąpić to trudno, z lekkim żalem ale odpuściłam sobie ten cholerny ser. Wiele miesięcy później okazało się, że jednak można zrobić "ser" z ziemniaka bez grzybka(...)ziemniaków!). Drugi najważniejszy składnik to podsmażona/zeszklona na oleju cebula. Wierzcie mi, bez cebuli, choćby dosypać do ziemniaków i pół paczki płatków drożdżowych, nie otrzyma się TEGO smaku, co najwyżej drożdże podane na zmiksowanych ziemniakach. Specjalnie próbowaliśmy kiedyś robić ser najpierw bez cebuli i nawet dosypując coraz więcej drożdży, to nie było to. W drugą stronę - skosztujcie kiedyś samych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzisiaj przepis na kolejne ciasto, za które nie jeden dałby się pokroić Do przygotowania tego przepisu i upieczenia sernika zainspirował mnie mój znajomy Bloger kulinarny, Karol, który prowadzi bloga Kosą po patelni (zaglądnijcie do niego, bo ma naprawdę świetne przepisy! :)). Przepis może nie należy do gatunku tych prosty i szybkich, ale smak sernika wynagradza wszystko! Sernik piekłam w tortownicy(...)spód sernika). 18. Dodajemy pianę do masy serowej i delikatnie wszystko mieszamy. 19. Całość przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni bez termoobiegu, na drugi poziom od dołu, na 30 minut. 20. Po upływie tego czasu, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Góra nie powinno się w tej temperaturze zbytnio
Okiem Blondynki by McBlondiwięc poszukała studia, jak się okazało, znajdującego się kawałeczek za Dworcem Centralnym. Całe studio to po prostu przerobione mieszkanie do tychże celów, w starej warszawskiej byłej fabryki serów na drugim piętrze, pośród zabudowań i magazynów innych firm, gdzie potworzyło wię mnóstwo różnych małych lokali takich jak np., studio craft czy tym podobne, co teraz jest na topie. Wnętrze(...)robimy jedno, dwa dania, uczymy się, szlifujemy swój kunszt. Wiele znów nowych rzeczy Karmel-itka się dowiedziała oraz nauczyła i tak, ale przede wszystkim chodziło o dobrą zabawę, miłą atmosferę i o robienie tego, co się kocha, co jest naszą pasją. Karmel-itka miała to szczęście, że Grzegorz bardzo jej pomagał i praktycznie przygotowywali dania wspólnie, chociaż
W kuchni Karmel-itkiPyszne bardzo słodkie ciasto. Czas wykonania: 1 h 30 min + 6-8 h oczekiwania Ilość porcji: 16 – 20 kawałków (forma 22 x 27 cm
KuchniaWeDwoje.plŚledź to specjał kuchni norweskiej, ale w Polsce też jest bardzo lubiany. Proponujemy przepis właśnie z kuchni norweskiej. Doskonale pasuje na ciepło jaki na zimno. Można
R'n'G KitchenSmaczna propozycja na podanie ryby, nie tylko w piątek. Wspaniałym dodatkiem do ryby jest pieprz cytrynowy od Rafex Składniki 100 g ryżu 2 duże marchewki
R'n'G KitchenSmaczne i soczyste, z lekką nutą parmezanu. Składniki 4 filety drobiowe (po 200 g) 20 g parmezanu 2 jajka 5 łyżek mąki bułka tarta olej
R'n'G KitchenZwykłe kotlety mielone już się znudziły...a zostało mi 2 wafle tortowe..na blogu już są podobne kotleciki. .ale tym razem nie są rolowane,tylko w
Moje domowe kucharzenieKarkówka z grilla to już prawie potrawa narodowa. Nie ma grilla bez karkówki. Nie ma co ukrywać, idealnie pasuje na rozżarzony węgiel drzewny. Dzięki zrównoważonej ilości
Smaki EwySkładniki: 4 piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli z kukurydzą w sosie pomidorowym 1 natka pietruszki 1 główka czosnku 2 łyżki suszonej papryki 3 łyżki
ClauditteMissCookingJak już wielokrotnie pisałam u siebie na FB ( tutaj! ) nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez naszego krakowskiego obwarzanka!Jak tylko jest okazja to wybieram serowe
Ostra na SłodkoWszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki. Składniki farszu: -25 dkg chudego twarogu -5 ugotowanych ziemniaków -cebula -ząbek czosnku -1 jajko -warzywko -pieprz
Maminek kulinarny