Śledź to specjał kuchni norweskiej, ale w Polsce też jest bardzo lubiany. Proponujemy przepis właśnie z kuchni norweskiej. Doskonale pasuje na ciepło jaki na zimno. Można
R'n'G KitchenSmaczna propozycja na podanie ryby, nie tylko w piątek. Wspaniałym dodatkiem do ryby jest pieprz cytrynowy od Rafex Składniki 100 g ryżu 2 duże marchewki
R'n'G KitchenSmaczne i soczyste, z lekką nutą parmezanu. Składniki 4 filety drobiowe (po 200 g) 20 g parmezanu 2 jajka 5 łyżek mąki bułka tarta olej
R'n'G KitchenZwykłe kotlety mielone już się znudziły...a zostało mi 2 wafle tortowe..na blogu już są podobne kotleciki. .ale tym razem nie są rolowane,tylko w
Moje domowe kucharzenieKarkówka z grilla to już prawie potrawa narodowa. Nie ma grilla bez karkówki. Nie ma co ukrywać, idealnie pasuje na rozżarzony węgiel drzewny. Dzięki zrównoważonej ilości
Smaki EwySkładniki: 4 piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli z kukurydzą w sosie pomidorowym 1 natka pietruszki 1 główka czosnku 2 łyżki suszonej papryki 3 łyżki
ClauditteMissCookingJak już wielokrotnie pisałam u siebie na FB ( tutaj! ) nie wyobrażam sobie dnia w pracy bez naszego krakowskiego obwarzanka!Jak tylko jest okazja to wybieram serowe
Ostra na SłodkoWszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki. Składniki farszu: -25 dkg chudego twarogu -5 ugotowanych ziemniaków -cebula -ząbek czosnku -1 jajko -warzywko -pieprz
Maminek kulinarnybardzo często sięgamy po białe pieczywo. Z prostej przyczyny, jest zazwyczaj dostępne w sklepiku po drodze, obok pracy czy uczelni. Zwykła pszenna bułka i jogurcik? Znasz to? Jedno i drugie mocno zakwasza Twój organizm i daje uczucie sytości na dość krótko, ze względu na dużą zawartość węglowodanów a znikomą błonnika czy białka. Przekonani, aby zabrać ze sobą(...)opakowaniu. Do słoiczka na dno ułóż sałatę, na to komosę, pomidorki, natkę pietruszki, i na sam wierzch usmażone krewetki. Polej całość sosem z patelni. Tak proste danie, które zrobisz w kilkanaście minut. Jeśli ugotujesz więcej komosy ryżowej, to np. na trzy dni kolejne do pracy możesz robić różne sałatki. A wtedy czas przygotowania posiłku jest jeszcze
SMYKWKUCHNIsobie tyle smaku, że aż trudno w to uwierzyć. Poniższy przepis znalazłam w książce "Włoska wyprawa Jamiego", zmodyfikowałam go nieco a potrawę podałam rodzinie na piątkowa kolację. Danie jest proste w przygotowaniu, sycące i pełnearomatu. Wbrew pozorom bardziej wyczuwalne były w nim piniole niż wspomniane wcześniej anchois :) Makaron w pomidorach z anchois i rodzynkami(...)się lekko rumienić dorzucamy piniole, rodzynki i anchois. Smażymy 2 minuty aż rybki się roztopią. Dodajemy pomidory, wino, mieszamy a następnie dusimy na niewielkim ogniu ok 5 minut. Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oliwy rumienimy bułkę tartą. Odsączamy ją na ręczniku papierowym. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem. Doprawiamy do smaku solą
Dzieje kuchennej WiewióryPieczona kaczka to danie wyjątkowe - jeżeli jest dobrze przygotowana i świeża . Kaczka ważąca 1,5kg po upieczeniu wystarcza na dwa spore dania. Mięso musi być świeże by po upieczeniu nie było twarde. Aby zachwycała swoim smakiem trzeba jej poświęcić czas. Żeby kaczka nie była sucha po upieczeniu należy ją położyć piersiami w dół aby wszystkie(...)pół 2. Kaczkę natrzyj solą , papryką i posyp majerankiem (także w środku). Ułóż kaczkę (piersiami do góry) w naczyniu żaroodpornym . Do środka włóż masło i pół główki czosnku ( drugą połowę połóż obok kaczki). Odstaw do lodówki na noc. 3. Piecz kaczkę( przykrytą) 2 godziny w temperaturze 180°C. Po upływie połowy czasu odwróć kaczkę piersiami w dół
Keto Przepisykakao. Następnie dodać lekko ciepłe masło z miodem i cukrem. Chwilę zmiksować mikserem z hakami. Przełożyć na stolnicę posypaną mąką i zagnieść gładkie ciasto, podsypując mąka tak żeby dało się zagnieść.( Nie podsypujcie za dużo żeby ciasto nie było za twarde). Gotowe ciasto podzielić na 3 lub 4 części, (mniejsze części ciasta wygodniej wałkować), zawinąć w folię aluminiową i wstawić(...)już na blaszce, albo kiedy są jeszcze ciepłe po wyciągnięciu z piekarnika. Ja tym razem zrobiłam na ciepłych piernikach. Wystudzone pierniki zamknąć w szczelnych puszkach. Polukrować można już na drugi dzień, ale można też przed samymi świętami. Wyżej podałam przepis na lukier, ale ilość cukru może być większa lub mniejsza, w zależności od tego ile "wypije" białko
Agusiowe smakołykiwiecie, że czas przelatuje między palcami i jakoś trzeba racjonalnie nim gospodarować, by być zadowolonym ze swojego życia. Oj, rozpisałam się - wracajmy do tematu :) Miało być pyszne i szybkie danie, które nazwałam: pieróg z ciasta francuskiego Pieróg z ciasta francuskiego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół piersi z kurczaka opakowanie mozzarelli pół opakowania mrożonego szpinaku jedna(...)Ciasto francuskie przekrawamy na pół. Na jedną połowę nakładamy farsz zostawiając około 1,5 cm brzegów z każdej strony. Najpierw nakładamy szpinak, potem kurczaka, na to mozzarella. Przykrywamy drugą połową ciasta francuskiego. Palcami lub widelcem delikatnie dociskamy brzegi obu warstw ciasta do siebie. (jak ktoś lubi, może posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem, ja tego nie robię) 5. Wkładamy
dobra gospodyni dom wesołym czyniSzybkie, proste, bardzo dobre do podjadania przy okazji robienia czegoś innego (jak na przykład oglądanie filmu) albo jako danie główne. Składniki: nóżki z kurczaka (same pałki) w zależności od liczby osób. 2 duże, soczyste cytryny świeży tymianek (jak nie ma, suszony też się nadaje) sos sojowy ocet balsamiczny sól pieprz Każdą nóżkę naciąć ostrym nożem dookoła(...)każdej strony. Podlać sosem sojowym i octem winnym. Kiedy sos się zredukuje, podlać wodą i dalej dusić. Włożyć jedną cytrynę pokrojoną w niezbyt cienkie plastry, wlać sok z połówki drugiej cytryny. Dusić bez przykrycia, aż mięso będzie gotowe, w razie konieczności podlewając wodą, żeby sos się nie przypalił, ale uważając, żeby mięso się nie gotowało, tylko dusiło w gęstym
stajnia gołębie od kuchniDanie na poniedziałek! Super zdrowo, szybko, tanio i najważniejsze bardzo smacznie. Wątróbka drobiowa w białym winie z porami dla tych, którzy lubią wątróbkę, bo wątróbkę albo się lubi albo nienawidzi. My bardzo lubimy i oto dla urozmaicenia następny przepis z jej udziałem. Wątróbka drobiowa duszona w białym winie, cebuli towarzyszy dodatek pora na pewno Ci posmakuje(...)Wykonanie: wątróbkę wypłukać, osuszyć, obrać z błon i powięzi. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Zgarnąć wątróbkę na jedną stronę patelni, na drugiej połowie zeszklić pokrojoną w grube krążki cebulę w międzyczasie umyć pora, pokroić w półkrążki. Dołożyć pora na patelnię, podlać białym winem, przykryć pokrywką i dusić całość przez kilka minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!