drugie danie - 14640 przepisów (strona:553/976)

Wielkanoc 2017: Kremowy serek ziołowy z jogurtu greckiego lub gęstego jogutu naturalnego 103

blogu Kasi Guzik . Kremowy serek ziołowy z jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego Przygotuj średniej wielkości sitko, miskę, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, gazę (w miarę duży, aby dał się złożyć na 3 części), talerzyk, sznurek. Przygotuj składniki: 2 duże jogurty greckie lub gęste jogurty naturalne (700-800 g), 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek koperku, 1 pęczek szczypiorku(...)kranie lub na uchwycie szafki, pamiętając, aby pod sakiewkę postawić talerz lub miseczkę). Tak przygotowaną sakiewkę pozostaw na 12 godzin. Po upływie tego czasu gazę można związać drugim sznurkiem – mniej więcej 1 cm pod pierwszym sznurkiem. Całość należy ponownie zostawić na kolejne 12 godzin.* Po tym czasie sakiewkę z serkiem włóż na minimum 12 godzin do lodówki. Schłodzony

blog.moje-pasje.info
NAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ 239

KASZĄ GRYCZANĄ Gulasz to danie rozgrzewające, syte i treściwe. Jest to najprostsza i najszybsza wersja gulaszu. Nie zawsze każdy ma czas, by tworzyć w kuchni dania wymyślne, chodź bardzo by się chciało. Nieraz jesteśmy zmęczeni, zabiegani. Jednak to, że przepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny !  ~~SKŁADNIKI~~ (3 porcje) mięso wieprzowe np. szynka(...)przysmażamy, mieszamy. Dolewamy 1/2 szkl. wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 40 min. na bardzo małym ogniu.  Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu.  Kiedy mięso zmięknie dolewamy drugą połowę wody ( jeżeli chcecie więcej sosu, więcej wody + 1 łyżka mąki więcej do zaklepki ). Przekręcamy gaz na większy, aby woda zaczęła bulgotać. Przygotowujemy zaklepkę i dodajemy do sosu

Kuchnia Paulettes
Kalmary z warzywami i makaronem 124

Pyszne danie jednogarnkowe, które przygotowuje się ekspresowo. Wbrew pozorom nie jest również kosztowne, bo dominującym składnikiem są tanie warzywa takie jak marchewki. Warto więc spróbować. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 225 g pierścieni kalmarów 450 g mrożonej mieszanki warzyw europejskich (u mnie marchew żółta, marchew czerwona, brokuł, fasola) 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy 2 łyżki mąki(...)pieprzem, posypać mąką i wymieszać. Na głębokiej patelni podgrzać oliwę, dodać kalmary (tylko kalmary, zaś powstałą zalewę zostawić) i smażyć około 10 minut obracając je w połowie czasu na drugą stronę. Usmażone kalmary wyciągnąć do nowej miseczki. Do miski gdzie została zalewa po kalmarach wsypać warzywa, doprawić ponownie solą i pieprzem, wymieszać i wsypać do patelni, gdzie wcześniej smażyliśmy

Passions hobbies life
Kulinarne podróże Magalie - Morawy cz. II 135

osobne pomieszczenia, pierwsze z murowanym kominkiem, na którym znajduje się grill i przygotowywane są na nim między innymi mięsa zamawiane przez gości, wszystko w nieco mrocznym, pubowym klimacie.  Druga sala zaś promienieje sama w sobie - bo jest dla odmiany ... biała! A raczej biało - niebieska, urządzona w stylu żeglarskim, z marynistycznymi dodatkami.  Wynika to z faktu, iż właściciel(...)Wszystko napisane w jasny, przejrzysty sposób, bez zbędnych językowych ozdobników, a co najważniejsze - również w języku polskim! Nie będziecie mieć większego problemu, aby zamówić coś pysznego!  Polecam dwa dania, których miałam okazję próbować - grillowaną pierś z kaczki z gnocchi z szynką i szpinakiem oraz marynowane żeberka wieprzowe z sosem z owoców dzikiej róży, konfiturą z czerwonej cebuli

Garniec Magalie
Kopytka 190

Kopytka to szybkie i proste danie, ale kto ich nie lubi, jedni wolą gotowane a inni odsmażane ale w każdej postaci są przepyszne. Kopytka Składniki: - 1 kg ziemniaków - 300-350 g mąki - 1-2 jajka - sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i gorące dokładnie ugniatamy aby nie było grudek lub przeciskamy przez praskę i układamy(...)partiami kluski, zamieszamy i po wypłynięciu gotujemy ok. 2 min. Gotowe kluski wybieramy łyżką cedzakową i odsączamy. Najlepiej smakują podane z podsmażonym boczkiem i cebulką lub na drugi dzień odsmażone na patelni. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Gravlax 175

Gravlax (w dosłownym tłumaczeniu "pogrzebany łosoś") to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli, cytrynie i koperku. Jeżeli chcecie podać poniższego łososia jako przekąskę sylwestrową to należy go przygotować co najmniej 2 dni przed podaniem.  Składniki: około 3/4 kg świeżego, surowego łososia 1/2 szklanki soli morskiej (gruboziarnistej) 1 pęczek(...)talerzu ułożyć czystą ściereczkę, którą należy posmarować marynatą (tylko tam, gdzie będzie położony łosoś). Następnie położyć pierwszy kawałek ryby - skórą do dołu. Ponownie wierzch łososia posmarować marynatą. Ułożyć drugi kawałek ryby (skórą do góry) i posmarować pozostałą marynatą. Przygotowanego łososia zawinąć w ściereczkę. Następnie na zawiniętego łososia położyć deskę i obciążyć ją, np. naczyniem żaroodpornym. Tak przygotowanego

Ugotować
Panettone (najlepszy przepis) 192

przepisie :)  Jestem przekonana, że Wy również uznacie właśnie ten przepis za najlepszy na wykonanie panettone :) Składniki: 1 szklanka rodzynek w rumie 2/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczowej/ cytrynowej (dałam 4 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej, wersja domowa wydaje mi się bardziej intensywna) 3 i 3/4 szklanki mąki + kilka łyżek do obtoczenia rodzynek i podsypania ciasta 2/3 szklanki cukru pół(...)mniejszych form do panettone o śr. 13,4 cm Przygotowanie: Rodzynki odsączyć z rumu. Do miski wsypać kilka łyżek mąki i obtoczyć w niej rodzynki i kandyzowaną skórkę. W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki suche, tj. mąkę, cukier, skórkę cytrynową, drożdże i sól. W misie miksera wymieszać jajka, miód, ekstrakt waniliowy i wodę. Następnie (dalej miksując mieszadłem płaskim) dodawać

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto marchewkowe z kremem serowym 203

jednak opanować i zmniejszyłam ilość cukru w cieście i w kremie. Efekt, mój mąż zachwycony, on lubi ciasta z kremem, dla mnie ciasto odrobinkę za suche, chyba następnym razem dam więcej marchewki. Składniki na tortownicę 20 cm: 2/3 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/4 lub 1/2 szklanki cukru do wypieków 1 łyżeczka cynamonu(...)marchewki Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć, ananasa pokroić, orzechy pokroić. Goździki i ziele zmielić. W dużej misce wymieszać rózgą jajka i olej. W drugiej małej misce wymieszać mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, następnie dodać marchewkę, ananasa i orzechy, wymieszać. Przelać

moj przepis na
FASOLKA PO BRETOŃSKU 159

bretońsku   to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Fasola, pomidory, kiełbasa albo wędzony boczek i danie gotowe. Temu nieskomplikowanemu i jednogarnkowemu daniu smak nadają przyprawy. Każda z Was doprawia ją zapewne po swojemu. Podstawą jest czosnek, majeranek, tymianek i kminek. Taką dopieszczoną i domową fasolkę można przygotować  od razu(...)ossstra!) wędzonej ostrej papryki pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia mąka do zasmażki ( ja nie robiłam) Fasolę namoczyłam na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień odlałam wodę w której moczyła się fasola. Zalałam świeżą i gotowałam do miękkości, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam ją na oliwie, lekko soląc

potrawyregionalne
Chipsy gruszkowe - zdrowa suszona przekąska 172

Suszone owoce zawierają dużą ilość błonnika, dzięki czemu mogą stanowić smaczną, zdrową przekąskę. Dlatego warto mieć w domu spory zapas suszonych jabłek, gruszek, truskawek, które można dać dziecku do szkoły lub zabrać ze sobą do pracy Jednocześnie ich wykonanie nie jest ani zbyt kosztowne, ani pracochłonne. Po co więc kupować gotowe produkty, skoro niewielkim nakładem można przygotować w domu suszone(...)pokroić na plastry o grubości od 3 do 5 mm i ewentualnie delikatnie oprószyć mielonymi goździkami i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na sitach i suszyć najpierw na drugim lub trzecim poziomie przez 4-5 godzin, a następnie dosuszyć na niższym poziomie przez 2-3 godziny. Gruszki, jeśli są małe, można też suszyć pokrojone w ósemki, ale wtedy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 3 130

Tato byłby zadowolony. My, fanatycy jedzenia - średnio. Aktualna była wystawa na temat wojny w Iraku, która zrobiła na mnie dziwne wrażenie. Z jednej strony ciągle giną tam ludzie, z drugiej - nasz przewodnik - student, który, mogę się założyć, w dzieciństwie nigdy nawet nie udawał, że patyk to miecz. Wyszło więc mało emocjonalnie i płytko.  Na szczęście popołudniowe plany były(...)gdzie piwo sprzedają w... Wiadrach. Można spróbować dań kuchni koreańskiej, japońskiej, tureckiej czy brazylijskiej, można zjeść burgera, frytki, lody, najróżniejsze rodzaje mięsa, pizze... Na co tylko człowiek ma ochotę.  Mi, muszę przyznać, aż kręciło się w głowie od zapachów i ciężko mi się było zdecydować na konkretne danie. W końcu wybrałam Copper

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczone żeberka a la ratatouille 182

włączony jest termoobieg), przy czym po upływie 30 minut dodajemy posypane resztą przypraw pomidory jako ostatnią (górną) warstwę warzyw. Gotowe żeberka podajemy razem z warzywami. Uwagi Pewien „haczyk” tego dania tkwi w fakcie, że łączy ze sobą wymagające dość długiej obróbki termicznej żeberka wieprzowe z warzywami, które stają się miękkie dużo szybciej. To właśnie dlatego kawałki mięsa nie powinny(...)gallery-33 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-33 .gallery-caption {margin-left: 0;} Żeberka a la ratatouille - składniki Pokrojone warzywa Mięso podsmażamy na patelni Pierwsza warstwa - mięso + czosnek Druga warstwa - pozostałe warzywa Post Pieczone żeberka a la ratatouille pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Prosty chleb żytni 197

drugi lub nawet na trzeci dzień po upieczeniu. Ten chleb  jest bardzo prosty do zrobienia. Nie wymaga wielu składników, nie trzeba zagniatać ciasta. W środku jest mięciutki nawet drugiego dnia. Polecam wypróbować. Oto jak ja to zrobiłam : Właściwie mąki żytniej nie trzeba przesiewać, ale ja to zrobiłam. Odmierzyłam 2 i 2/3 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720, wsypałam(...)miejsce do wyrastania. U mnie zajęło to 5 godzin, ale czas  zależy od temperatury miejsca, w którym zostawiasz chleb. Ciasto przełożyłam łyżką do foremki - niestety mąka żytnia nie da się tak łatwo formować jak pszenna. Nagrzałam piekarnik do 240 stopni i w tej temperaturze piekłam 15 minut. Kolejne 25 minut w 220. *ciasta na chleb z mąki żytniej

apetytnapieczenie
Szarlotka sypana z żurawiną 136

tortowej - 2 szklanki kaszy manny - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 180g dobrze schłodzonego masła - 200 g suszonej żurawiny - 2,5 kg jabłek (dałam Golden Delicious) - cukier waniliowy - 2 łyżeczki cynamonu - masło i bułka tarta do formy       Szczelną prostokątną blaszkę o wymiarach 24 x 35cm smarujemy dość grubo masłem (spód(...)spód blaszki wsypujemy pierwszą część sypkich składników, starając się równomiernie je rozprowadzić. Jabłka dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy małymi porcjami na blaszkę, pokrywając sypkie składniki. Następnie wsypujemy drugą część sypkich składników, posypując nią warstwę jabłek. Wykładamy porcjami pozostałe jabłka (nie przyklepujemy ich, możemy delikatnie rozłożyć widelcem). Jabłka posypujemy ostatnią warstwą sypką. Wierzch ciasta pokrywamy dokładnie cieniutkimi wiórkami dobrze

mojewypiekiinietylko