przygotować typowe danie chińskie z ryżem? Sposobów jest wiele. My przedstawimy Ci te najlepsze. Gdy mówimy o typowym „chińczyku” z ryżem, mamy na myśli głównie dania kuchni kantońskiej. Bo to właśnie w tym regionie Państwa Środka dominują potrawy powstające z drobno posiekanych składników, podsmażanych szybko w woku. I to właśnie wok – głęboka patelnia, najczęściej żeliwna(...)gotujemy „na sypko” (można w woreczkach), a następnie wysypujemy do miseczki, gdzie następnie umieszczamy całą potrawkę, lub też podsmażamy z pozostałymi składnikami, by przesiąknął ich aromatem. To w tej drugiej postaci ryż jest najbardziej doceniany przez miłośników dobrego smaku. Co do ryżu? Wersji typowych chińskich potrawek jest bardzo wiele – każdy kucharz ma swój własny przepis. Oto kilka kompozycji, które
Kuchcik gotujesmaków i aromatów umila czas spędzony w kuchni. Przygotowując posiłki musimy mieć świadomość jakości produktów, których używamy. Warzywa i owoce są szalenie ważne w naszej diecie, plasując się na drugiej pozycji w piramidzie żywienia. Są bowiem skarbnicą składników odżywczych i źródłem witamin, a jednocześnie stanowią podstawę każdej diety odchudzającej. Niestety te w supermarketach (a nawet na bazarkach) często pochodzą(...)szpinakiem i czosnkiem . Jest to dodatek zdecydowanie w moim guście. Nie mam na myśli wykorzystania ich tylko do kanapek! Zastanawiacie się zatem jakie dania można przygotować z ich wykorzystaniem? Oto pyszna, wielokolorowa propozycja czterech dań przygotowanych przez amabasadora marki Almette Davida Gaboriaud. 1. Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo
Tradycyjna KuchniaIdealne ciepłe śniadanie na weekendowy leniwy poranek. Delikatny, puszysty smak omlet z dodatkiem aromatycznych pomidorków i cebuli. Opcjonalnie możecie dodać także pieczarki. Przygotowanie łatwe i szybkie, a danie syte - do tego pasują prawie wszystkie dodatki, warzywa, owoce, sery, wędliny, nawet smakuje na słodko z twarożkiem lub ulubioną konfiturą. Dla dzieci i nie tylko z pewnością fajna(...)międzyczasie na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty aż zobaczymy, że jest lekko ścięty na górze, omletu nie przewracamy na drugą stronę, patelnię unosimy do góry i lekko potrząsamy, by omlet się odkleił, wtedy układamy nasz pomidorowo-cebulowy farsz, chwilkę smażymy, zwijamy omlet drewnianą łyżką lub płaskim talerzem na pół
Zasmakuj Kuchnifunkcji dolna grzałka. 2. Reszta warzyw: Pierwszą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać kapustę kwaszoną i 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i krótko smażyć. Drugą cebulę pokroić w piórka, marchewkę zetrzeć na grubym oczku. Dołożyć do reszty warzyw. Dusić pod przykryciem 10 minut. 3. Drążenie talerzy: Z obu połówek upieczonej dyni wydrążyć miąższ(...)funkcji termoobiegu. W takim zestawieniu dynia piżmowa traci swój naturalnie mdły smak. Kwaśna kapusta nadaje jej wyrazistego charakteru, a mozzarella wspaniale dopełnia kompozycji i zamyka danie
Pij soki wyciskaneSkładniki: mięso mielone drobiowe 1 kg, bułka namoczona w mleku 1 duża, jajka 2 sztuki "L", kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny
W Mojej Kuchni Lubiędawna. Obserwuję również fanpage na facebooku i często korzystałem z przepisów tam zamieszczanych. Problematyczne było jedynie „dogrzebanie” się do przepisu po jakimś dłuższym czasie np. aby komuś dać linka, gdy nawał nowych przepisów przysypywał ten, którego akurat szukamy. Czasem spędzałem na blogu długie minuty szukając tego, co mnie interesuje. Bezskutecznie. Jak to mawiają – „diabeł przykrył ogonem(...)które wykonują w domu koktajle dzielą się z grubsza na dwie grupy. Pierwsza to ta, która wie, co i dlaczego wrzuca i jakie są konsekwencje spożycia takiego koktajlu. Grupę drugą, która wrzuca składniki trochę bez wiedzy na tzw. czuja można podzielić znów na trzy mniejsze. Jedna, która wrzuca składniki, które po prostu lubi i preferuje je smakowo. Druga
Mr. Tasteśmiało możecie popić np. czerwonym barszczem. Nadzienie mięsne również można zastąpić na swoje ulubione – świetnie sprawdzi się warzywne albo serowe. Koniecznie wypróbujcie! Dla mnie czebureki to taki danie, którego nigdy nie odmawiam i do którego zawsze z przyjemnością wracam! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl * woda – 0,5 szkl * sól(...)oraz majeranek. Wlewamy kefir i doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek . Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony ( na rumiano ). Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na SłodkoMoja druga propozycja z wykorzystaniem kaszy jaglanej od EcoBlik i zarazem kolejna z serii "Zdrowe słodycze" - tarta z kremem jaglanym z przepisu Marty Dymek z Jadłonomii . Najbardziej zaskoczyło mnie "ciasto" na tartę, które jest bardzo pomysłowe - proste, smaczne i bardzo plastyczne - świetnie nadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym budyniem, dzięki czemu(...)soli morskiej *u mnie 1 szkl orzechów i 1 szkl mieszanki płatków migdałów, wiórek kokosowych i pestek słonecznika Masa jaglana: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ja dałam kaszę jaglanej z suszonymi wiśniami od EcoBlik ) 1/4 szklanki brązowego cukru 3 łyżki oleju/2 łyżki masła 1-2 łyżki kakao słoik wiśni drylowanych garść płatków migdałów 1. Daktyle namoczyć w ciepłej
Kto ugości moich gości?zawsze w zapasie i taki szybki obiad lub kolację serwuję mojej Rodzinie często, jednak w większości przypadków sięgam po zdrowszy makaron razowy, który bardzo Wam polecam również do tego dania :) SKŁADNIKI (na 2-3 porcje): 200-250 g makaronu spaghetti (można użyć innego rodzaju) około 150 g krewetek 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki masła(...)osuszone na ręczniku papierowym krewetki i smaż je około 2 minuty z jednej strony. Posól, popieprz, dodaj płatki chili, drugi ząbek czosnku starty na tarce i pozostałe 0,5 łyżki masła. Zamieszaj i smaż krewetki kolejne 2 minuty z drugiej strony. Dodaj teraz pokrojone na pół pomidorki, wymieszaj wszystko dokładnie i przesmaż całość jeszcze 2 minuty
Słodko-Słony Świat IlonyPropozycja obiadowa idealna na chłodne zimowe dni. Aksamitny i aromatyczny sos, kruche i delikatne mięso - pyszny i prosty gulasz, który "robi się sam". Składniki: 1 kg
Nie tylko w kuchnidodać do suchych składników, następnie dodać przestudzoną lekko czekoladę i alkohol. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wstawić do lodówki, bo inaczej cisto absolutnie odmawia współpracy i nie chce dać się rozwałkować. Po około 1 godzinie, rozwałkować ciasto na stolnicy obsypanej cukrem, na grubość ~1 cm i wykrawać ciasteczka. Zostawić do wysuszenia na minimum 6h (lub tak jak ja na całą(...)cukrem, na grubość ok 7 mm. Wykrawać gwiazdki i zostawić na min. 6h (lub na całą noc). Ja wyrobiłam ciasto wieczorem, na obydwa rodzaje ciasteczek. a piekłam je na drugi dzień. Piec również 6 min. w 200 C. Bea w przepisie zaproponowała jeszcze posmarowanie gwiazdeczek lukrem, ja się jeszcze zastanawiam :} Dla chętnych do zrobienia lukru potrzebujemy 1 białko + 175g cukru
Przepysznik - BLW i nie tylkopieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego patyczka. 3. Przygotowujemy masę makową. Śmietankę ubijamy, dodajemy(...)czasie, warstwę brzoskwiniową możemy zrobić dzień wcześniej. Na dno tortownicy wykładamy folię spożywczą, na to płat wafla i dalej jak w opisie- brzoskwinie oraz tężejąca galaretka. Na drugi dzień gotową warstwę delikatnie przenosimy na masę makową. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziesucro ( do nabycia w internecie) 400 ml likieru kawowego. Z kalafiora wyciąć same różyczki ( nóżki można wykorzystać do bulionu ). Sparzyć różyczki w osolonej wodzie. Blanszować kilka minut. Do drugiego garnka wlać mleko, śmietankę i rozkrojoną łaskę wanilii. Zacząć podgrzewać. Odcedzić kalafiora z wody i przełożyć do mleka. Gotować kilka minut do miękkości. Doprawić solą. Kiedy kalafior będzie miękki, dodać biały(...)zapach!!! Tak prezentowały się polędwiczki wieprzowe. A efekt końcowy dostojnie prezentował się na talerzu. Pieczone polędwiczki wieprzowe z aromatycznym winnym sosem z czekoladą i kawą. Ja przy tym daniu zaniemówiłam. Mowę odebrała mi kompozycja smaków. Kiedy skończyliśmy degustować przyrządzone dania, naszym zadanie było poczuć się kiperem smaku kawy. Pan Marcin zaparzył 12 filiżanek rożnych gatunków
AZgotuj!Jola z bloga http://smakmojegodomu. blox.pl/html Gosia z bloga http://kochamgary. blogspot.com/ piekłyśmy duńskie, maślane bułeczki, Tebirkes. Przyznam się, że to mój drugi raz z tym wypiekiem, pierwszy raz piekłam je dla Mamy, "na drogę". Po prostu nie mogła się oprzeć, kiedy je zobaczyła, a ja nie mogłam się przecież oprzeć prośbie matki(...)mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe: wyrośnięty rozczyn 50 g bardzo miękkiego masła 10 g soli morskiej 20 g cukru ok. 200 g mąki pszennej (dałam ok. 230 g, bo ciasto było trochę za rzadkie do formowania) ok. 100 g masła do posmarowania ciasta (roztopiłam w garnczku, bardzo krótko trzymając na płycie) Nadzienie serowe o smaku lemon
Kuchnia Prezydentowejciasta. Jest to spowodowane tym, że przyrządzaniem deserów w moim domu zajmuje się głównie moja osoba. Jak wyfrunę z gniazdka wówczas będę mogła nieco bardziej poszaleć z nie-słodkimi daniami :) Karpatkę zna chyba każdy. I pewnie wielu z Was ma swój niezawodny przepis na ten wypiek. Ja dzisiaj prezentuję swoją wersję. Krem wzbogaciłam o cytrynę, aby nabrał bardziej zdecydowanego charakteru(...)przybrać nieco jaśniejszą barwę. Ciasto rozsmarowujemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Pieczemy około 20 - 30 minut w temperaturze 220 stopni aż ciasto się zezłoci. W ten sam sposób przygotowujemy drugi placek. * Podana porcja jest na jeden blat ciasta. Pieczemy dwa takie same placki - w tym celu podwajamy ilość podanych składników. Krem: 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka 5 łyżek
My simple kitchen