miałam miejsca w lodówce, a mieszkanko małe i już i tak się przewracam o własne nogi, postanowiłam zrobić puree. Dzięki temu mogły zaistnieć na moim blogu takie dania jak galaretka dyniowo - pomarańczowa , Drożdżowy chleb z dyni czy też Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze bardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny(...)wstawiamy do niego połowę dyni na 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia odchylamy kawałek folii. Gotową dynię wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia. Analogicznie postępujemy z drugą połową. Za pomocą łyżki wydrapujemy miąższ z dyni i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie porcjami przekładamy na sito ustawione nad dużą miską i zostawiamy każdą porcję
W poszukiwaniu inspiracjisłodkie ciasteczka tradycyjnie przygotowuje się z okazji żydowskiego święta Purim. W tym właśnie dniu, powinno zjadać się wyłącznie dania w kształcie trójkąta, np. Bourekas, Sambusak i zaprezentowane dzisiaj Hamantaschen, na znak uczczenia trzech założycieli Judaizmu - Abrahama, Izaaka i Jakuba. "Uszy Hamana" można wypełniać przeróżnymi nadzieniami. W internecie znalazłam między innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe, makowe, z suszonych(...)ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową i wanilię. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą dużej drewnianej łyżki, aż zacznie się tworzyć kruche ciasto. Odłożyć łyżkę
Świat Ciastatoaletka oraz lodówka :) nowa :) 6 Mieszkanie czy dom ? Mieszkałam i w bloku i w domku, więc mam porównanie :) Wybrałabym domek. Po pierwsze jest większy niż mieszkanie, po drugie nie masz wścibskich sąsiadów zaglądających w okna :) 7 Kto prowadzi domowy budżet ? Ja opłacam rachunki przez internet, robię spożywcze zakupy - razem ustalamy co zjemy i co gotujemy. Większe(...)zabawy Paulinę , Gosię , Justynę , Magdę , Monikę , Iwonkę , Ewę oraz Sabinę i Dorotę czyli dziewczynki z mojej wspaniałej GRUPY BABECZEK KULINARNYCH. Weekend był wyjątkowo piękny. Pogoda dopisała, odpoczywałam ile się dało. Dzisiaj podsumowanie w zdjęciach. * jedzenie z budki - czy jeszcze dobre? * tytuł zobowiązuje :) * kawa być musi :) i piękny kubek z Pepco * lody wieczorową porą niech Was nie zmylą
Magiczne Życie MartySkładniki: 60 dag mielone z szynki, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 1 sztuka jajka, 1 sztuka cebula, 1 średnia papryczka chilli, 2 łyżeczki kucharek, 1/2
W Mojej Kuchni Lubięobiad proponuję pyszny i sycący placek po węgiersku. W tym daniu każdy znajdzie dla siebie coś dobrego: gulasz po węgiersku lub placek ziemniaczany. To naprawdę dobre połączenie. Gulasz po węgiersku: - 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego - 20 dag pieczarek - 2 cebula - 1 mała cukinia - papryka czerwona i żółta - 3-4 łyżki mąki - 1 litr bulionu - 1 łyżka(...)czubate łyżki mąki - 1 cebula - ząbek czosnku - sól, pieprz, - olej do smażenia Z tych produktów smażymy placki ziemniaczane. Na połowę każdego ciepłego placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połową. Placek węgierski możemy ozdobić kleksem śmietany i natką pietruszki
Salonik smakówSkładniki: 2 tortille 1 pierś z kurczaka 1 mała puszka kukurydzy lub mieszanka (kukurydza, fasola) 100g sera żółtego 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) 1 łyżeczka
My Culinary ArtWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego pojawia się coraz więcej przepisów na świąteczne wypieki i wielkanocne dania. Mi z pomocą przyszło moje ulubione kakao DecoMorreno. Jest w mojej kuchni od lat, a niedawno otrzymana przesyłka sprawiła, że postanowiłam wykorzystać go do zrobienia wielkanocnej babki. Przyznaję, że wyszła bardzo dobra. Jak na moją pierwszą samodzielnie wykonaną babkę to jest(...)miski i wymieszać z cukrem wanilinowym. Dodać do utartej masy i wymieszać łyżką. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą, a następnie wlać do niej połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao, wiśniówkę i dokładnie wymieszać. Ciemną masę wlać do formy na warstwę białego ciasta. Lekko wymieszać widelcem ciasta, tak by później powstał marmurkowy wzór. Ciasto wstawić
Pasja Smakuzasadzie smak wydaje mi się identyczny jak dzień wcześniej. Czuć, że chleb nie był zrobiony ani dziś, ani wczoraj, ale jest bardzo smaczny, nadal bez najmniejszego problemu da się go jeść. Naprawdę nie powstydziłbym się zrobić komuś kanapki z tym chlebem. Zwłaszcza, że w kanapce smakuje jakby był zupełnie świeży, wędlina z sałatą skutecznie ukrywają jego wiek. DZIEŃ 8: Myślę(...)bardzo i czerstwy chleb właśnie na tę zupę chciałem wykorzystać. A teraz się nie uda i nie dowiem się jak smakuje. A wy nie dostaniecie przepisu :( Cóż... Z drugiej strony nie ma powodów do narzekań, chleb trzymany w lnianym worku wytrzymał prawie dwa razy dłużej niż ten trzymany w reklamówce. Dla przypomnienia: w reklamówce 5 dni, w lnianym worku
Marder&Marder Manufactureżar bijący z patelni powinien być wyraźnie wyczuwalny pod dłonią); dodać oliwę i ułożyć na patelni steki; smażyć (bez dotykania, przesuwania i przewracania!) 5 minut; następnie przewrócić i smażyć drugą stronę przez 5 minut (każda strona powinna mieć piękny, ciemno-brązowy kolor i gładką, niemal idelanie przypaloną teksturę , tzw. sear; zobacz zdjęcie z patelnią) . Wyjąć steki z patelni używając(...)steka na talerzu obiadowym i polać glazurą. Podawać ulubionymi warzywami lub ziemniakami (na zdjęciach szparagi i maślane, złote ziemniaki Yukon; przepis na przystawkę do steka wkrótce). Smacznego i dajcie znać, czy rozpłynął się w ustach. Kliknij na zdjęcie poniżej
Jem więc JestemPrzepis na muffiny w nowej, słonej wersji – z szynką, papryką, szpinakiem i serem feta. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 16 sztuk
KuchniaWeDwoje.plStek to nie tylko rzucony na patelnię i odpowiednio wysmażony kawałek mięsa. Potraktowany z większą atencją, z kilkoma aromatycznymi dodatkami i z niewielką ilością przypraw, jeden
Karo in the KitchenProste rzeczy najlepiej trafiają do naszej świadomości, dlatego też dzisiejsza propozycja to coś co może odmienić Wasze poranki raz na zawsze. Omawiana już nie raz na
Kuchnia PROzdrowotnanajbardziej lubię w tym przypadku korzystać z dzikiego łososia pacyficznego, jednak myślę, że wysokogatunkowy łosoś z hodowli ekologicznej też się nada. Oczywiście chodzi o surowy filet w formie płatu. Drugi istoty składnik to sól. Wydawałoby się, że tutaj nie ma żadnej filozofii, a jednak pod względem jakościowym różnica może być ogromna. Najlepiej do tego przepisu nadaje się sól morska(...)jest prawdziwym rarytasem. Ja lubię go po prostu w towarzystwie dużej ilości koperku. Jednak będzie smakował on wyśmienicie także w towarzystwie różnego rodzaju sosów, które także poprawią końcowe makro dania. Na przykład takich na bazie majonezu jak sos aioli lub musztardowy, chociaż dressing na bazie octu balsamicznego powinien się tutaj równie dobrze sprawdzić. Można też przyrządzić z niego tatara
Modern Cave Girlczasu na przygotowanie poczęstunku. Frytki wyśmienicie smakują polane sosem tzatziki z ogórkami i jogurtem. Drukuj Wypróbujcie frytki z cukinii z sosem tzatziki 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Fast Food Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 240 kcal Przedstawiamy frytki w nowej odmianie. Zrobione z cukinii(...)pieprz Sposób przygotowania: Cukinie umyć i pokroić na frytki o grubości ok. 1 cm. Pokrojone cukinie przełożyć do naczynia i posolić. Poczekać ok. 10 min., aż puszczą wodę. Do drugiego naczynia wsypać bułkę tartą, sól, czosnek w proszku, czerwoną paprykę, pieprz, sproszkowaną pietruszkę i parmezan. Wszystko dobrze wymieszać. Pokrojone cukinie wsypać do naczynia z bułką tartą i przyprawami. Wstrząsnąć
ProstePesto.plPodstawą risotto jest ryż włoski, który charakteryzuje się dość dużymi, owalnymi ziarenkami. Ten rodzaj ryżu po ugotowaniu pozostaje jędrny, czyli al dente. Do mojego dania użyłam następujących składników: szklankę ryżu do risotto kieliszek białego wina 1/2 kostki masła Polskiego Extra bez laktozy Mlekovta 3 szklanki bulionu warzywnego 1 małą cukinię 200 g małych pieczarek kilka pomidorów koktajlowych 1/4 łyżeczki(...)wino odparuje, dodajemy porcjami gorący bulion. Robimy to stopniowo, po chochelce. Po dodaniu każdej porcji mieszamy tak długo, aż płyn wsiąknie w ryż. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy połówki pieczarek. Chwilkę smażymy aż do zrumienienia się grzybów. Pieczarki przekładamy na talerz i lekko solimy.(Gdybyśmy posolili je wcześniej, pieczarki puściły
Kasia i jej kobiecy świat