drugie danie - 14640 przepisów (strona:574/976)

Babeczki z budyniem malinowym i malinami 139

dodatkowe ciepło, jednak zdecydowałam się na upieczenie czegoś na szybko. W numerze 2/2011 gazetki kulinarnej „Przepisy czytelników” znalazłam przepis na babeczki z budyniem. Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast budyniu czekoladowego dałam malinowy i dodałam do tego jeszcze mrożone maliny.  Z podanego przepisu wyszło mi 18 babeczek.    Wyszły naprawdę wspaniałe. Puszyste i delikatne z  niespodzianką w środku ;-) Składniki(...)jedną łyżką cukru. Przygotować foremki do muffinek lub papilotki.  Nałożyć ciasto do 1/3 wysokości foremki, następnie na to jedną łyżeczkę budyniu i 1 – 2 maliny. Całość przykryć drugą częścią ciasta w takiej ilości aby przykryła nam budyń i maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 2 0 – 25  minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego :-) Uczestniczę w akcji

Na słodko lub wytrawnie
Oczyszczanie owoców morza: ośmiornica i mątwa 174

świeże, ale mogą być również rozmrożone( na pół oczyszczone) lub mrożone, to te z zamrażarki z supermarketu. Wbrew pozorom są łatwe w przygotowaniu i wręcz nie sposób zepsuć dania z ich wykorzystaniem. W jednym z poprzedich wpisów przygotowałam przegrzebki  (click) , dziś czas na ośmiornicę i mątwę.  Ośmiornica to jeden z najpopularniejszych i najcześciej wykorzystywanych w kuchni włoskiej(...)oraz po miłym, morskim zapachu. Wsród skał żyją ośmiornice z dwoma rzędami przyssawek, właśnie te mają cenniejsze smakowo mięso, piaszczyste dno zamieszkują te z jednym rzędem, mięso tych drugich nie jest tak dobre. Kupujac osmiornice zwróćcie uwagę na ten fakt.   Jeśli kupicie świeżą, nieoprawianą ośmionicę, należy pozbyć się wnętrzności. W tym celu podcinamy worek ( przy styku

Mia Cucina Sofieta
Śniadaniowe placuszki z jabłkiem 177

"Lubicie późne śniadania? Ja uwielbiam, chociaż czasem moje śniadanie przeobraża się we wczesny obiad. Czasem zbyt długo zwlekam :) No niestety, mam problem z regularnym jedzeniem i

Słodkie Przyjemności
Tort bezowy z waniliowym kremem niczym z Castellarii 142

dużą ilością wanilii oraz masła- i jest, krótko opisując- wyśmienita!Inspirowałam się moim ulubionym, obłędnie smacznym i rozpływającym się w ustach tortem bezowym z Castellarii :)Wypróbujcie sami i dajcie znać czy torcik smakował, bo ja i moja rodzinka byliśmy nim zachwyceni! :)Beza:* białka- 4 szt.* cukier- 200 g* mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka* odrobina soli* płatki migdałów- mała garść* Krem:* żółtka(...)dodać skrobię i dokładnie ubijać jeszcze przez minutę.Na koniec wmieszać uprażone płatki.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ukształtować 1 dosyć spory, okrągły kształt i odrobinę mniejszy drugi blat.Piec przez 20-25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć przez minimum  2 godziny- dzięki temu beza będzie krucha z zewnątrz, a lekko ciągnąca

Kraina Miodem Płynąca
Opieńki w zalewie octowej 202

Zbliża się sezon grzybowy. Mamy nadzieję, że się zbliża. Pora grzybobrania  to najwspanialszy moment jesieni, na który czeka się cały rok. Niesamowite,  niepowtarzalne wrażenia. Tego nie da się opisać - to trzeba przeżyć.             Zaczynamy od wyprawy do lasu. W drogę. Na miejscu oczom naszym ukazuje się niesamowity widok:    Jakie wrażenia(...)ząbek czosnku     Potrzebne będą 2 solidnej wielkości garnki, duże sitko, łyżka cedzakowa i chochelka. Jeden z garnków napełniamy wodą do 2/3 wysokości i zagotowujemy wodę. W drugim przygotowujemy zalewę octową: - 9 szklanek wody (ok. 1.8 litra) - 1.5 szklanki octu - 15 łyżek cukru - 3 czubate łyżki soli - listek laurowy - ziele angielskie  Zagotowujemy zalewę.  Do garnka

Maminek kulinarny
Łazanki 131

Łazanki to również jeden ze smaków dzieciństwa. Chociaż danie wygląda niepozornie, smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Składniki: -40 dkg kapusty kiszonej -40 dkg mięsa wieprzowego, np. łopatki -20 dkg pieczarek -1 cebula -przyprawa warzywna -pieprz ziołowy i naturalny -liść laurowy i ziele angielskie -olej lub masło klarowane Do tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu(...)Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy.    Rozwałkowane placki ciasta pozostawiamy na 30 minut do przeschnięcia.    Placki tniemy na pasy, układamy jeden na drugim i odcinamy prostokąty.        Na patelnię dokładamy kapustę, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i naturalnym oraz przyprawą warzywną. W miarę potrzeby możemy dodać kilka

Maminek kulinarny
Kurczak duszony w sosie własnym z cebulką 15128

Jest to przepis zarówno na danie obiadowe, jak i na zimną przekąskę.Czasem nachodzi mnie ochota na kurczaka duszonego w mocnym i intensywnym sosie. Potrzebujemy: dla 3-4 osób  - 6 kawałków kurczaka (ja mam pierś z kurczaka + 2 uda wydrylowane z kości) - przyprawy : sól, papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz, liść laurowy - 2 szt. cebuli(...)przekładamy ją na talerz i podsmażamy na tej samej patelni  kurczaka dodając troszkę oleju , jeżeli jest taka potrzeba.Mięso kładziemy od strony skórki. Po 5-7 min.przewracamy na drugą stronę i dalej podsmażamy drugą połowę na złoty kolor. Dodajemy szklankę wody, lub bulionu warzywnego, Rosół też może być. Zagotowujemy i dodajemy cebulę. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy

Pasje Jolki
Wizyta w Kuźni - czyli jak polubiłam steki ! 138

każdej porcji serwowane są wyśmienite sosy robione na miejscu: sos salsa, sos z zielonego pieprzu i sos miodowo-musztardowy ( mój faworyt - zjadłam prawie cały ... taki był dobry :) )   Jako drugi, na stole pojawił się Angus , czyli stek z argentyńskiej wołowiny. I tu pojawiły się moje lęki ... Stek był CZERWONY ! To znaczyło, że jest słabo wysmażony, a ja takie zwyczajnie omijałam(...)aromatyczne. A polane sosem miodowo-musztardowym wynosiło me kubki smakowe na wyżyny !  Wszystkie steki są grillowane, doprawiane jedynie solą i pieprzem. w KUŹNI poza stekami zjecie jeszcze burgery, dania obiadowe, śniadania i dużo więcej. Ja tam na pewno wrócę i Wam także polecam skierować swe kroi w stronę ul. Północnej 30A w Lulinie. Kuźnia - solidna micha to miejsce

kolorowotorcikowo
Diabelskie skrzydełka 153

chłopcy wręcz uwielbiają skrzydełka! Dlatego od czasu do czasu serwuję im ich ulubione danie;) najczęściej skrzydełka przyprawiam w taki właśnie sposób, są wtedy bardzo pikantne. Do tego mocno je przypiekam. Synek stwierdził, że te skrzydełka są "charakterne":))  Składniki: 1kg skrzydełek z kurczaka, 3 łyżki soku z limonki, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki tymianku(...)około 2-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.  Następnie mięso ułożyć na blasze i piec około 70-80minut, w między czasie obracając mięso na drugą stronę

Z miłości do słodkości
Aromatyczna TET Lord Grey i muffinki herbaciane 169

satysfakcjonował musicie zwrócić uwagę na kilka kwestii: • czas parzenia - każdorazowo jest zamieszczony na opakowaniu herbaty, zbyt krótkie parzenie spowoduje, że herbata nie uwolni całego swojego aromatu, a zbyt długie da nam jedynie gorzki posmak. Z przykrością muszę stwierdzić, że wielokrotnie dostawałam w restauracjach wybitnie przeparzone herbaty, tak gorzkie, że nawet kilka łyżeczek cukru nie było w stanie im pomóc. Pamiętajcie(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki drobno zmielonej herbaty TET Lord Grey 1 duża gruszka Wykonanie: Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu, w drugim mokre. Następnie do mokrych składników dodajemy stopniowo suche i mieszamy do połączenia się. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Na koniec do ciasta dodajemy herbatę

Pora coś zjeść
APRICOT TARTLET – DISHONORED – tartaletki z morelami i mascarpone na migdałowym cieście 197

tylko te zaniedbane, ciemne zaułki miasta, ale także ma okazję pojawić się na imprezie w rezydencji Boyle’ow czy przybytku przyjemności „Golden Cat”, gdzie znaleźć można bardziej wyrafinowane dania, a w tym morelowe tartaletki. Niestety w grze próżno szukać wskazówek co do składników, więc posłużyliśmy się tradycyjnym połączeniem – kruchego spodu z migdałami, słodkiej masy z mascarpone oraz kawałków dojrzałych(...)dół. 4. WAŁKOWANIE CIASTA + NAPEŁNIANIE FORM (10 min) Schłodzone ciasto umieszczamy na blacie lub papierze od pieczenia posypanym mąką i wałkujemy na grubość ok. 3mm (można też wałkować przez drugi arkusz papieru). Następnie wykrawamy z ciasta kółka o 2 cm większe niż średnice foremek do tartaletek. Ciasto nakładamy na formy i dociskamy je palcami do dna oraz boków. Nadmiar

Nerds Kitchen
Jak przygotować przyjęcie, nie zbankrutować i nie zmęczyć się za bardzo 171

zaplanowana jest np. sałatka jarzynowa, wtedy trzeba zastanowić się ile jej potrzeba i orientacyjnie wyliczyć: np. kilogram marchwi, pół kilograma pietruszki, 2 puszki kukurydzy...i tak dalej. Przy każdym daniu zrobić podobną listę, a na końcu zsumować wszystko. Trudne? Proste, prawda? :) Kiedy lista zakupów będzie gotowa, wtedy pozostanie już tylko zdecydowanie kiedy i co będziemy przygotować. Niektóre potrawy powinny(...)ponad tygodniowe...ja jednak uważam, że ciasto najsmaczniejsze jest do maksymalnie 3 dni od przygotowania.  Pieczywo - kupione w sklepie ma zawsze określoną trwałość, jednak wiadomo, ze już na drugi dzień rzadko które jest świeże. Pieczywo upieczone własnoręcznie wystarczy owinąć w bawełnianą lub lnianą ściereczkę i wytrzyma w zależności od rodzaju od 2 do 5 dni. Sałatki owocowe - powinny być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szarlotka z budyniem + film 136

Smakowita szarlotka na kruchym cieście z budyniem to znakomity dodatek do kawy. Przepis na nią dostałam od koleżanki wydał mi się interesujący więc postanowiłam go wypróbować

Smakowite Dania
Domowa nutella 262

Chyba nie ma nikogo, kto nigdy nie próbował nutelli lub przynajmniej o niej nie słyszał. Czekoladowo-orzechowy krem to słabość wielu osób, również i moja. Jednak

peanutbuttermonster
Dżem z dojrzałych pomidorów 119

pięciu dniach deszczu padającego cięgiem. Śliwa zaatakowana w kwietniu przez mszycę urodziła kilkanaście owoców wielkości winogrona, które bardzo szybko opadły. To samo brzoskwinia – jedno wielkie, smutne nic… Jabłoń dała nam jabłek na całe dwie szarlotki i porządną porcję crumble. Bida. Ale pomidorów miałam (i jeszcze mam!) ponad 40 odmian i to z nich w tym sezonie powstał dżem – mój(...)jego gotowania będzie się różnić w zależności od wielu czynników – decyduje o tym to ile płynu puszczą pomidory po zasypaniu cukrem, jak jest ich dużo, jak wiele pestek ma dana odmiana a także od tego, jak szerokie jest naczynie w którym szykujecie dżem i jak szybko odparowuje z niego płyn. Średnio to 2-3h. OPCJA

Karo in the Kitchen