ekspresowym tempie. Może i Wy skusicie się na tak przygotowane skrzydełka z kurczaka. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki 10 skrzydełek z kurczaka 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ryżowej na czubek łyżeczki(...)strony. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć skrzydełka i skropić delikatnie olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C wraz z termoobiegiem około 20 minut. Obrócić na drugą stronę i posmarować sosem ułożyć na nich cebulkę i piec około 10-15 minut skrzydełka po indiańsku
O kuchni z uczuciemNiejednokrotnie widziałam zastosowanie odżywek białkowych jako polewy do słodkich dań - placków, omletów, owsianek. Musiałam i ja wypróbować ten patent. W tym celu przygotowałam mega puszysty, wegański omlet bananowy, który oblałam właśnie wspomnianym wcześniej sosem proteinowym, zrobionym z odżywki o smaku Mokka od Sunwarrior Polska . Jest to dobre rozwiązaniem na dostarczenie sobie niskokalorycznej słodyczy, bogatej w cenne składniki odżywcze(...)kokosowego). Dokładnie wymieszaj, odstaw na 5 minut, aby ciasto nieco zgęstniało. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wlej masę na omlet. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem. Przewróć na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki i smaż jeszcze kilka minut. Przygotuj sos mieszając odżywkę z wodą. Gotowy omlet udekoruj wybranymi dodatkami i polej przygotowanym sosem proteinowym
Zdrowie na języku :Pwcześniej albo kilka godzin wcześniej ...niech będzie; marynuję go w przyprawach wymienionych w składnikach oraz polewam kilkoma łyżkami oleju, dobrze mieszam, tak by każdy kawałek był w przyprawach; na drugi dzień... - na oleju podsmażam zamarynowanego kurczaka, gdy zmieni kolor i upłynie 2 - 3 minuty to dodaję warzywa takie jak: paprykę (połowę), suszone pomidory, chilli, gdy zmiękną dodaję sos słodko - kwaśny(...)Zawijam dół (tak do około połowy gotowej tortilli) w folię aluminiową, dzięki czemu wiem, że farsz mi nie wypłynie (są też inne plusy: łatwiej się trzyma danie i mamy więcej szans na to, że podczas jedzenia nie ubrudzimy się aż tak:) Podpiekam na środkowej półce piekarnika w temp. 160C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez
Zasmakuj Kuchnikawa zbożowa jest po prostu zdrowa. Jest to naturalny napój przygotowywany z prażonych nasion wybranych zbóż (czasem jeszcze dodatków, ale też naturalnych - żadnych konserwantów czy barwników!). Po drugie - z mlekiem sojowym, które jest ostatnio u mnie zawsze w lodówce, bo zwyczajnie polubiłam ten smak. I tym samym jest to propozycja kawy wegańskiej! Po trzecie - z aptecznymi kropelkami(...)minuty, by wyraźnie oddzieliła się pianka od mleka - piankę zbieramy do miseczki lub szklanki. Do dwóch szklanek przelewamy zaparzoną Inkę, dolewamy oddzielone mleko sojowe i kropelki miętowe (*ja dałam po 1 łyżeczce na szklankę i kawa była intensywnie miętowa i orzeźwiająca, dlatego jeśli chcecie delikatniejszy smak należy zmniejszyć ilość kropelek o połowę). Po wymieszaniu na wierzch kawy nakładamy piankę
Kolorowy Przepisownikząbki czosnku starte na tarce ¹⁄₂ papryczki chili /drobno posiekanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 płaska łyżeczka startego imbiru (jest mocno wyczuwalny, można dać mniej) 5 łyżek oliwy sól morska, pieprz DODATKOWO: pestki granatu, prażone orzechy włoskie, opieczona bagietka WYKONANIE DRESSING : W miseczce mieszamy miód, sok i skórkę z cytryny, posiekaną papryczkę chili, natkę(...)Nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kładziemy na suchej, zimnej patelni skórą do dołu i ogrzewamy na umiarkowanym ogniu, przez około 15 minut, stopniowo wytapiając skórkę. Przewracamy na drugą stronę i smażymy około 2 minuty. Podsmażone piersi układamy w nagrzanej żaroodpornej formie, skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy na deskę i zostawiamy
cool and mintygdzie-bądź My zajadaliśmy się nią w ten weekend do grillowanego mięsa – rewelacyjne zestawienie. Świeże warzywa plus ostro-słodki dressing na bazie sosu sriracha i naprawdę otrzymujemy fajne drugie śniadanie czy dodatek do obiadu. Jak zwykle nie podaję dokładnych ilości, bo to zależy od wielkości Waszego głodu i słoika. Składniki na sałatkę pomidorki koktajlowe cukinia marchewka natka(...)skórki, dzięki czemu uzyskałem dwukolorowe, idealne do dekoracji pasy, a tym samym cukinia utrzymała się dłużej chrupka. Wszystkie przygotowane warzywa układamy warstwami w słoiku pamiętając, aby na spód sałatki dać nasz dresing. Smacznego! Sałatka w słoiku. Artykuł sałatka w słoiku z dressingiem z sosu sriracha. pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifesmaku olej kokosowy Skworcu do smażenia rzodkiewka z pióropuszem Najpierw rozmrażamy rybę, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajo roztrzepujemy z solą i pieprzem,a na drugim talerzu dajemy płatki owsiane. Panierujemy najpierw w jaju potem w płatkach. Patelnię - u mnie patelnia wysoka o średnicy 28 cmz linii WOLL Szafir - rozgrzałam i wypędzlowałam olejem kokosowym(...)odsączać na papierowym ręczniku. Przyjemnie chrupie i właściwie można ją zjeść od tak ,jako przekąska, bez chleba. Podałam z rzodkiewką i cytryną, pomidorem koktajlowym. Jest to danie nad wyraz szybkie i smaczne. Zimna rybkę włożyłam głodomorkowi w bułkę i zrobiłam jej fish burgera ,po mojemu. Smacznego ! Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchnikrokiety z pieczarkami a dzisiaj coś innego i równie smacznego. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem. Smaczne i bardzo syte. Podałam je z czystym czerwonym barszczem w filiżance. Świetne danie na imprezy, zawsze się sprawdzają i są szybkie w przygotowaniu. Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka(...)farszu dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty ser i wymieszać Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety. Na talerz wybić jajka i roztrzepać widelcem, posolić. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć krokiety z dwóch stron na rumiany kolor. Krokiety podaję
O kuchni z uczuciemprzygotowania poniższe dania zainspirował mnie przepis Kingi Paruzel z Masterchefa . Postanowiłam go lekko zmodyfikować (jakoś nigdy w życiu nie spotkałam się z solirodem) i podać na piątkowy obiad. Smażony morszczuk jest bardzo smaczny. Mięso z tej ryby jest delikatne i białe. Smażonego morszczuka możecie podać ze świeżym szpinakiem i pomarańczą lub z pieczonymi ziemniakami . Składniki na porcję(...)usmażyć kawałki morszczuka (najlepiej na średnim ogniu). W międzyczasie szpinak umyć i osuszyć. Pomarańcze pozbawić skórki, białej błonki, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Na drugą patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć szpinak. Przyprawić go solą. Na talerze wyłożyć przesmażony szpinak. Na sam wierzch położyć plasterki pomarańczy oraz kawałki smażonego morszczuka. Ewentualnie kawałki ryby możecie posypać
Ugotowaćruskie są daniem dość czasochłonnym. Lecz ja zdecydowanie wolę poświęcić czas na ich zrobienie, aniżeli zjeść kupne, które jakoś do mnie nie trafiają. Dla mnie pierogi muszą mieć cienkie i mięciutkie ciasto, a przede wszystkim muszą mieć dużo farszu, gdyż lubię go czuć. Składniki: (na 25 pierogów) 1. Ciasto: 400g mąki pszennej ( ja dałam tortową(...)blat mąką by ciasto się nie przykleiło. Rozwałkować pierwszą część. Szklanką wykroić koła. Z farszu uformować dość spore kulki i położyć na wyciętych kołach. Pierogi skleić. Z drugą połową ciasto postąpić tak samo. Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć. Ugotować osoloną wodę z łyżką oleju. Do gotującej się wody wrzucić pierogi, po chwili od spodu lekko zamieszać
W kuchni u Monikipowstała po moim marnym grzybobraniu. Na szczęście znalazłam parę grzybków (dosłownie 8 sztuk!), z których udało się zrobić tradycyjny sos grzybowy. Użyłam go do prostej, tylko lekko przyprawionej karkówki. Danie powstało spontanicznie, ale już wiem, że z pewnością je powtórzę, bo było przepyszne... Kiedy tylko nazbieram więcej świeżych grzybów! :) Niestety, niechcący wykasowałam zdjęcia, cudem jakimś(...)Karkówkę lekko rozbiłam tłuczkiem, natarłam lekko przyprawami; roztartym czosnkiem, solą, pieprzem ziołowym i czarnym, posmarowałam kremowym octem balsamicznym, ułożyłam plastry jeden na drugim w ceramicznej miseczce, owinęłam folią, wstawiłam do lodówki na godzinę. Podsmażyłam na dużym ogniu na sklarowanym maśle, przełożyłam do naczynia żaroodpornego, przykryłam i piekłam z ziarnami jałowca w 180°C godzinę, potem zdjęłam pokrywkę
Kuchnia PrezydentowejPrzekonajcie się sami! ;) Składniki: (ok. 50 sztuk) 20 g rozpuszczalnej kawy cappuccino 300 g mąki + do podsypywania 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g mielonych migdałów 100 g cukru (dałam 70 g) 200 g masła Do dekoracji: 50 g czekolady białej (lub kuwertury) 50 g czekolady ciemnej (lub kuwertury) 1. Cappuccino instant rozpuścić w 50 ml gorącej wody i dokładnie(...)blasze, do całkowitego wystudzenia. Rozpuścić kuwertury lub czekolady osobno (w kąpieli wodnej) i napełnić nimi dwa woreczki śniadaniowe i wyciąć malutkie otworki w jednym rogu, dekorować najpierw jedną, potem drugą polewą. Pozostawić minimum 30 minut do zastygnięcia. Smacznego! ;) P.S. Ach, no zapomniałabym na śmierć, że dekoracje wykonała w większości Zuzia, gdyż mnie a nawet Asi (:O) średnio
Kuchnia PrezydentowejCoś pysznego! Do krewetek możecie rownież podczas smażenia dodać pół szklanki białego wina - idealnie podkresla ono ich smak. Ja jednak ze względu na moje Dzieci, dla których przygotowałam to danie, zrezygnowalam z tego dodatku:) W każdym razie - z winem czy bez - bardzo polecam! SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):250 g krewetech tygrysich (świeżych lub mrożonych(...)również wzdłuż tej zewnętrznej krawędzi przeciąć kawałek, wtedy ładnie się rozłożą podczas smażenia.Na rozgrzany tłuszcz wrzuć krewetki, smaż około 1-2 minuty z jednej strony. Przerzuć je na drugą stronę.Dodaj kolejne 2 łyżki masła, gałązki rozmarynu, papryczkę chili pokrojoną w okręgi (kilka kółeczek), dosyp do smaku płatków chili, sól, wyciśnij 2 ząbki czosnku przez praskę
Słodko-Słony Świat Ilonykochamy makarony pisałam już nie raz, to że kochamy truskawki też już było:) a teraz przedstawiam wam połączenie jednego i drugiego. Banalnie proste kilka składników a jak pyszne. Pyszne wzrokowe poprzez kolory oraz smakowo a i do tego kilka struktur. Historie tej opowieści skończe przepisem. SKŁADNIKI : truskawki ok 200 g płaty makaronu lazania ( makaron zrobiłam sama z tego(...)zrobiłam z trzech płatów - posypuje świeżą miętą oraz cukrem różanym Bardzo proste a cieszy nasze kubki smakowe i nasze oko :) Świetnie danie na lato słodkie a zarazem odświeżające Smacznego
Basia w kuchni