drugie danie - 14640 przepisów (strona:582/976)

Morszczuk smażony (w kawałkach) podany ze szpinakiem i pomarańczą 177

przygotowania poniższe dania zainspirował mnie przepis Kingi Paruzel z Masterchefa . Postanowiłam go lekko zmodyfikować (jakoś nigdy w życiu nie spotkałam się z solirodem) i podać na piątkowy obiad. Smażony morszczuk jest bardzo smaczny. Mięso z tej ryby jest delikatne i białe. Smażonego morszczuka możecie podać ze świeżym szpinakiem i pomarańczą lub z pieczonymi ziemniakami .  Składniki na porcję(...)usmażyć kawałki morszczuka (najlepiej na średnim ogniu).  W międzyczasie szpinak umyć i osuszyć. Pomarańcze pozbawić skórki, białej błonki, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Na drugą patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć szpinak. Przyprawić go solą. Na talerze wyłożyć przesmażony szpinak. Na sam wierzch położyć plasterki pomarańczy oraz kawałki smażonego morszczuka. Ewentualnie kawałki ryby możecie posypać

Ugotować
Pierogi ruskie. 233

ruskie są daniem dość czasochłonnym. Lecz ja zdecydowanie wolę poświęcić czas na ich zrobienie, aniżeli  zjeść kupne, które jakoś do mnie nie trafiają. Dla mnie pierogi muszą mieć cienkie i mięciutkie ciasto, a przede wszystkim muszą mieć dużo farszu, gdyż lubię go czuć. Składniki:  (na 25 pierogów)   1. Ciasto: 400g mąki pszennej ( ja dałam tortową(...)blat mąką by ciasto się nie przykleiło. Rozwałkować pierwszą część. Szklanką wykroić koła. Z farszu uformować dość spore kulki i położyć na wyciętych kołach.    Pierogi skleić. Z drugą połową ciasto postąpić tak samo. Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć. Ugotować osoloną wodę z łyżką oleju. Do gotującej się wody wrzucić pierogi, po chwili od spodu lekko zamieszać

W kuchni u Moniki
Karkówka na dziko 197

powstała po moim marnym grzybobraniu. Na szczęście znalazłam parę grzybków (dosłownie 8 sztuk!), z których udało się zrobić tradycyjny sos grzybowy. Użyłam go do prostej, tylko lekko przyprawionej karkówki. Danie powstało spontanicznie, ale już wiem, że z pewnością je powtórzę, bo było przepyszne... Kiedy tylko nazbieram więcej świeżych grzybów! :) Niestety, niechcący wykasowałam zdjęcia, cudem jakimś(...)Karkówkę lekko rozbiłam tłuczkiem, natarłam lekko przyprawami; roztartym czosnkiem, solą, pieprzem ziołowym i czarnym, posmarowałam kremowym octem balsamicznym, ułożyłam plastry jeden na drugim w ceramicznej miseczce, owinęłam folią, wstawiłam do lodówki na godzinę.  Podsmażyłam na dużym ogniu na sklarowanym maśle, przełożyłam do naczynia żaroodpornego, przykryłam i piekłam z ziarnami jałowca w 180°C godzinę, potem zdjęłam pokrywkę

Kuchnia Prezydentowej
Kruche księżyce cappuccino 186

Przekonajcie się sami! ;) Składniki: (ok. 50 sztuk) 20 g rozpuszczalnej kawy cappuccino 300 g mąki + do podsypywania 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g mielonych migdałów 100 g cukru (dałam 70 g) 200 g masła Do dekoracji: 50 g czekolady białej (lub kuwertury) 50 g czekolady ciemnej (lub kuwertury) 1. Cappuccino instant rozpuścić w 50 ml gorącej wody i dokładnie(...)blasze, do całkowitego wystudzenia. Rozpuścić kuwertury lub czekolady osobno (w kąpieli wodnej) i napełnić nimi dwa woreczki śniadaniowe i wyciąć malutkie otworki w jednym rogu, dekorować najpierw jedną, potem drugą polewą. Pozostawić minimum 30 minut do zastygnięcia. Smacznego! ;) P.S. Ach, no zapomniałabym na śmierć, że dekoracje wykonała w większości Zuzia, gdyż  mnie a nawet Asi (:O) średnio

Kuchnia Prezydentowej
NAJLEPSZE KREWETKI - NA MAŚLE Z CZOSNKIEM, ROZMARYNEM I CHILI 270

Coś pysznego! Do krewetek możecie rownież podczas smażenia dodać pół szklanki białego wina - idealnie podkresla ono ich smak. Ja jednak ze względu na moje Dzieci, dla których przygotowałam to danie, zrezygnowalam z tego dodatku:) W każdym razie - z winem czy bez - bardzo polecam! SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):250 g krewetech tygrysich (świeżych lub mrożonych(...)również wzdłuż tej zewnętrznej krawędzi przeciąć kawałek, wtedy ładnie się rozłożą podczas smażenia.Na rozgrzany tłuszcz wrzuć krewetki, smaż około 1-2 minuty z jednej strony. Przerzuć je na drugą stronę.Dodaj kolejne 2 łyżki masła, gałązki rozmarynu, papryczkę chili pokrojoną w okręgi (kilka kółeczek), dosyp do smaku płatków chili, sól, wyciśnij 2 ząbki czosnku przez praskę

Słodko-Słony Świat Ilony
Lazania z truskawką, miętą i serkiem mascarpone oraz nuta cukru różanego 203

kochamy makarony pisałam już nie raz, to że kochamy truskawki też już było:) a teraz przedstawiam wam połączenie jednego i drugiego. Banalnie proste kilka składników a jak pyszne. Pyszne wzrokowe poprzez kolory oraz smakowo a i do tego kilka struktur. Historie tej opowieści skończe  przepisem. SKŁADNIKI : truskawki ok 200 g płaty makaronu  lazania ( makaron zrobiłam sama z tego(...)zrobiłam z trzech płatów  - posypuje świeżą miętą oraz cukrem różanym     Bardzo proste a cieszy nasze kubki smakowe i nasze oko :)  Świetnie danie na lato słodkie a zarazem odświeżające Smacznego

Basia w kuchni
Kotlety nie schabowe, czyli kotleciki jajeczne 185

napojów słodkich, chipsów, fast foodów - ta myśl mnie zabijała.Spędziłam dobrych kilka godzin, na szukaniu motywacji, zjadliwych przepisów czy też ćwiczeń które w miarę mi się spodobają.Minął tydzień. Drugi..Trzeci..Samopoczucie lepsze..Cera lepsza..Coś tam ubyło..Oczy i buzia roześmiane..Spodobało się?I to jak! Owszem, zdarzyło się wiele wpadek. Wiele wieeeeele. Ale u "spowiedzi byłam", grzechów się(...)Później będzie jeszcze lepiej:)CZAS NA PRZEPIS! Składniki na placuszki jajeczne (ok. 10 małych kotlecików) : 5 jajek (4 ugotować, jedno zostawić w spokoju :>) +|- pół szkl. bułki tartej (ja dałam trochę bułki, trochę otrębów) 2 łyżki mleka Przyprawy (u mnie tylko pieprz i sól) Natka pietruszki Olej do smażenia Przygotowanie: Jajka ugotowane po obraniu i ostudzeniu rozdrobnić widelcem lub zetrzeć

Czarnawisienka
świąteczne ciasto z choinką 270

Witam Kochani Ostatnio troszkę rzadziej dodaję posty, bo zajęłam się pierniczkami :-)  Jednak przygotowałam ostatnio bardzo łatwe i ślicznie wyglądające ciasto, które zaskakuje po przekrojeniu no

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Baked Beans – pieczona fasolka 271

W Polsce króluje fasolka po bretońsku – w Stanach zjednoczonych i na Wyspach Brytyjskich – „baked beans”, czyli fasolka pieczona, wykorzystywana głownie jako dodatek do innych potraw. Moja

Karo in the Kitchen
Ulubieńcy maja i czerwca 116

pojawiły się w Rossmannie od razu je kupiłam. Próbowałam jak na razie dwóch smaków: toffii i tych z kakao. Obydwa są przepyszne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to serdecznie polecam! Drugim ulubieńcem jest również produkt firmy Super Krówka. Tym razem mam Wam do polecenia krem kakaowo-orzechowy, który na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi czekolady. Idealny do smarowania(...)często jadłam pieczone jabłka z cynamonem, które zasmakowały mi na tyle, że musiały znaleźć się na tej liście. Polecam każdemu jako zdrową i pyszna przekąskę :). Kolejnym ulubieńcem jest danie, które najbardziej zasmakowało  mi  na diecie dr Dąbrowskiej. Bardzo lubię leczo, ale nie spodziewałam się, że jego dietetyczna wersja również mi tak przypadnie

wegujemy
Kreteńskie Dakos lub Ntakos-Ντάκος z Krety 72

mamy już te kilka składników, to robimy Kreteńskie Dakos Bez względu czy masz suchary, czy chleb, musisz je skropić w pierwszej kolejności wodą, tylko nie utop ich, a w drugiej dość obficie oliwą z oliwek.  W międzyczasie kiedy kromki się moczą. Weź pomidory, tarkę z dużymi oczkami i je zetrzyj, tak tak, zetrzyj, i wyłóż na chwilę(...)używa 😊 Podczas gdy ja szykuję kolejny Grecki przepis. Ty jeśli spodobała Ci się ten, zostaw swój komentarz pod postem, będzie mi bardzo miło. Dziękuję . Oczywiście to nie jedyne danie z Grecji , które znajdziesz na mojej stronie. „Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem” To grupa kulinarna na Facebook, którą założyłem, na której są wspaniali ludzie, świetne przepisy

RafalCook
Schabowy pod pieczarkami 153

Składniki: - 6 plastrów schabu bez kości - jajko - bułka tarta - ok. 10 pieczarek - 15 dag żółtego sera (u mnie gouda) - przyprawy - sól, pieprz, tymianek - olej Przygotowanie: Schab

Kulinarne blogowanie
Tort czekoladowo-gruszkowy i wprowadzenie do kwiatów cukrowych. 214

wylewamy na niego polewę. Przy użyciu dużej, płaskiej szpatuły usuwamy jej nadmiar z wierzchu.   Czekamy, aż nadmiar polewy ścieknie. Odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego! :) Zgodnie z obietnicą, druga część dzisiejszego postu będzie na temat kwiatów cukrowych. Dostaję tyle wiadomości z prośbami o instruktarz, że musiałam się w końcu zebrać! :P Pragnę podkreślić, że kwiaty robię od marca(...)tortów. ;) Lukier plastyczny uniwersalny i masa marcepanowa. Łatwo dostępne, nawet w większych sklepach spożywczych. Są bardzo miękkie i nadają się jedynie do obłożenia, podkładki, tortu, czy wykonania nieskomplikowanych dekoracji. Da się je rozwałkować maksymalnie do   4 mm. Po upływie 1-2 godzin wierzch lukru zaczyna obsychać, ale środek wciąż jest miękki. Co za tym idzie masy nie będą zachowywały

DominikaDolci
PĄCZKI DOMOWE Z NADZIENIEM 978

się niepotrzebnie palić. • Dokładną temperaturę oleju można sprawdzić termometrem cukierniczym, bardziej tradycyjny sposób to włożenie końca rączki drewnianej łyżki i gdy spod spodu wydobywają się bąbelki - olej jest gotowy. Druga metoda nie jest zbyt dokładna :-) • Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu, a nie krótko na dużym ogniu. • Pączki smażymy po około 1,5 - 2 minuty(...)garnek i wlejmy od razu cały olej (1 litr). Nadzienie : • Pączki najwygodniej nadziewać po usmażeniu za pomocą szprycy i rękawa cukierniczego. Nadziewanie pączków po usmażeniu trwa krótko i można dać tyle nadzienia ile się chce. Możemy nadziewać pączki przed smażeniem, ale trzeba uważać aby dokładnie zlepić ciasto. • Nadzieniem dla pączków może być: marmolada wieloowocowa lub marmolada różana czy truskawkowa. Dobre

KUCHNIA POLSKA
Szaszłyki z indyka z warzywami i lekkim sosem ziołowym 149

Indycze mięso ma fascynującą właściwość– każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inną teksturę włókien mięśniowych. Każdy nadaje się też do przeróżnych

Karo in the Kitchen