drugie danie - 14640 przepisów (strona:566/976)

Kebab z mięsem z rosołu z domowymi wrapami 88

Łatwe Liczba porcji: 2 Problem co zrobić z mięsa z rosołu to jeden z największych dylematów kucharza. Z jednej strony jest to już mocno przetworzony, bo wygotowany produkt, z drugiej żal i grzech nic z niego nie zrobić. Pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? Sporo rzeczy. Polecamy np. pyszny pasztet z mięsa z rosołu, soczewicy i batata . Polecamy(...)zrobią się chrupiące jak czipsy. Jest to znakomita przekąska, którą można podjadać między posiłkami. Ten nasz stały patent podsunął nam myśl co jeszcze zrobić z mięsa z rosołu – kebaby! Danie szybkie i bardzo proste. Mięso trzeba porwać, albo pokroić na małe kawałki – uważaj, żeby nie zostawić jakichś drobnych kostek! – mocno podpiec na patelni i doprawić przyprawami

Niedzielny kucharz
Gofry gryczane (bezglutenowe) 177

Przedstawiam przepis na pyszne gofry bezglutenowe. Świetnie nadają się na drugie śniadanie. Odradzam na pory popołudniowe (jest w nich cukier, który w naszych okolicznościach powoduje nadpobudliwość). Przepis udaje się na gofrownicach o małej mocy (700 W), ale wtedy trzeba je piec około 8 minut z 30 sekundową przerwą w środku na odparowanie wilgoci. Na gofrownicy o mocy powyżej(...)wszystkie suche składniki. Inna opcja (80 g mąki gryczanej, 60 g mąki kukurydzianej, 20 g mąki ryżowej, 20 g skrobi kukurydzianej -> mieszanie tych mąk jest naprawdę dowolne, można dać mąkę jaglaną zamiast kukurydzianą itd., itd., itd., i jeszcze na koniec - ilość mleka też zależy od wchłanialności mąki, jak każda dobra kuchnia, również bezglutenowa też wymaga wyczucia). 2. Następnie dodajemy

Kawa z mlekiem
„Amerykańskie śniadanie” 133

określane jest jako „angielskie śniadanie” – i też będzie to w dużej mierze trafione. Ale tak naprawdę nasz tytuł wziął się po prostu z braku lepszego określenia na podobne danie, jakie zdarzyło mi się zobaczyć w pewnej restauracji z amerykańskim jedzeniem „Amerykańskie śniadanie” 2017-09-03 17:24:01 Jajka sadzone ze smażonym boczkiem, fasolką i grillowanymi(...)pieprzem i bazylią. Kładziemy na suchej, dobrze rozgrzanej na średnim ogniu patelni grillowej, najpierw rozciętą częścią do dołu. Grillujemy niezbyt gwałtownie przez ok. 15 minut, w międzyczasie odwracając na drugą stronę. W międzyczasie na dobrze rozgrzanej na średnim ogniu zwykłej patelni układamy „na sucho” plastry boczku. Smażymy przez ok. 3-4 minuty, na lekko rumiano i do wytopienia tłuszczu

Kulinarna Pokusa
Tort z michałkami i różami 234

dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy ok 12 min, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Dokładnie miksujemy. Odkładamy mikser. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie łączymy z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy(...)blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go kawą i nakładamy warstwę konfitury. Wykładamy krem z klasycznymi michałkami i za pomocą szpatułki rozprowadzamy go równomiernie. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy go kawą. Nakładamy konfiturę, a następnie krem z białymi michałkami. Wyrównujemy go szpatułką i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy

Słodki Pomysł
Tikil gomen i trendy kulinarne 2016 137

postarać. Fast food, który teraz chcemy jeść to dania z budek podane w restauracjach, przygotowane w bardziej przystępny dla organizmu sposób, z różnymi ciekawymi dodatkami. Coś jak haute dogi, o których pisałem rok temu. Nie wiem jak to się dzieje, że w pewnym okresie staje się modna kuchnia z danej części świata. W tym roku może być to wynik(...)mocno doprawione dania wkracza do świata, który uważa się za bardziej cywilizowany, a właściwie na stoły w tym świecie. No, bo czasem chce się zjeść coś egzotycznego w przerwie od dań regionalnych :) W związku z powyższym przedstawiam Wam pierwsze z dań kuchni afrykańskiej, które dla Was przygotuję. Danie pochodzi z Etiopii

Kryzysowa Książka Kucharska
Nalewka z kitu pszczelego (propolisu) i "Boże Narodzenie w Lost River" 164

pszczeli jest substancją, której nie da się do końca przebadać, bo pszczoły pozyskują go z młodych pędów różnych drzew. W każdej rodzinie pszczelej zatem kit jest inny w ciągu danego roku. Różni się nie tylko składem, ale też kolorem i konsystencją (im cieplej tym bardziej jest miękki i kleisty, w chłodzie staje się substancją stałą). W ulu pełni rolę uszczelki(...)pszczeli (propolis) W dużej butelce z szerokim otworem umieścić rozdrobniony kit pszczeli. Wlać do butelki spirytus. Potrząsnąć i odstawić w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Potrząsać zawartością co drugi dzień, by nalewka dobrze się macerowała. Nalewkę stosować po miesiącu macerowania. Nie usuwać osadu z dna! Można go ponownie zalać setką spirytusu albo użyć do gojenia ran. Stosowanie : najwygodniej: na łyżce

Weekendy w domu i ogrodzie
HUMMUS 178

procesie rozdrabniania uprażonych nasion.  Pastę sezamową tahini łatwo przygotować w domu. Sezamowa pasta  jest idealna  w diecie wegetariańskiej i wegańskiej,  jako dodatek do przeróżnych dań. Najbardziej znane to hummus i   i   baba ghanous. Można  również wykorzystać ją  do chałwy, lodów lub  sezamek. W Azji sezam uważany jest(...)cytryny 0,5 łyżeczki kuminu (opcjonalnie) około 50 ml oliwy (np.sezamowej) Główny składnik czyli ciecierzycę wypłukałam i zalałam zimną wodą. Odstawiłam na całą noc aby zmiękła i napęczniała. Na drugi dzień gotowałam ją przez około 1-1,5 godziny  do miękkości pod przykryciem w lekko osolonej wodzie. Odsączyłam ją i przełożyłam do malaksera. Dodałam czosnek, kumin, sok z cytryny

potrawyregionalne
Pieczone kotlety z karkówki 213

Karkówka to bardzo popularne mięso na grilla oraz pieczeń. Dziś zrobimy z niej pieczone kotlety. Zapraszam! Do przygotowania tego dania potrzebujemy: Karkówka Czosnek Przyprawa do wieprzowiny Rozmaryn Majeranek Młode ziemniaki Sól Pieprz Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem kroimy na odpowiadające nam porcje. Jeżeli trafimy na zbyt tłustą karkówkę, nadmiaru tłuszczu możemy się pozbyć. Mięso polewamy(...)Każdego ziemniaka dokładnie szorujemy. Będą pieczone w całości. Wybieramy te mniejsze ziemniaki. Staramy się, by miały jednakową wielkość. Możemy przekroić, gdy część jest zbyt duża. Ziemniaki na drugiej blaszce lub w drugim naczyniu polewamy oliwą i doprawiamy solą. Można użyć przyprawy do ziemniaków lub ziół prowansalskich, ale wtedy uważajmy z solą. Nasze mięso miało być w piecu

MarcinChef
Pierś z kaczki z karmelizowaną gruszką i pak choi 148

wydaje się wymyślne i nieco skomplikowane, jednak jej przygotowanie jest niezmiernie proste i szybkie;) (ale ciii nie musicie o tym mówić swoim gościom;) którzy z pewnościa będą zachwyceni tym daniem). 1 pierś z kaczki przyprawa "pięć smaków" 4 gałązki grubego szczypioru 4 małe pak choi 100ml bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 gruszka 3 łyżki(...)minut. Położyć na dobrze rozgrzanej patelni skórą do dołu, zmniejszyć gaz i smażyć przez około 10 minut, aż skóra będzie dobrze przypieczona, złota i chrupiąca, następnie przewrócić pierś na drugą stronę i smażyć kolejne 10 minut (lub dłużej w zależności czy chcemy pierś krwistą czy dobrze wypieczoną). W międzyczasie na patelnię dodać gwiazdkę anyżu, pokrojony w plasterki szczypior

Codzienne Gotowanie
Razowe łazanki z młodą kapusta i olejem lnianym 82

smaki, które gościły u mnie w rodzinnym domu. Dzięki młodej kapuście danie robi się nadzwyczaj szybko. Nadwyżkę makaronu można wysuszyć i mieć pod ręką w słoju. Doprawiona Maggi smakuje wyśmienicie. Mój mięsożerny syn pochwalił moją"robotę". 500 gram mąki razowej 2 jaka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki zimnej wody Z podanych składników zagnieć makaron. Rozwałkuj(...)wlej wodę, tak aby była na wysokości 2-3 cm. Włóż poszatkowaną kapustę, przyprawy. Zacznij gotować na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj przyprawę Maggi i odrobinę oleju rzepakowego. Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do kapusty. Spróbuj czy jest dobrze doprawione. Duś jeszcze klika minut. Potem wrzuć makaron i mieszaj razem z warzywami. Dodaj drobno

AZgotuj!
Placki z mąki jaglanej 85

okna przesunie się metr w lewo to będzie lepiej. A te książki na półce to właściwie ładnie leżą, ale jak zamieni się je półkami, tzn. te z górnej półki da się na dolną i na odwrót to przecież znacznie lepiej będzie, no nie? Jak powiedziałem: nie rozumiem tego, ale podobno tak ma być i trzeba to akceptować  :) Więc(...)uporała z moimi mąkami i dość szybko z plackami. I kolacja gotowa :) Potrawa nie jest może jakaś wykwintna i wizualnie atrakcyjna, ale po pierwsze jest smaczna, a po drugie mąka jaglana nie jest jakoś tak wielce popularna i w sumie nie tak łatwo znaleźć przepis, w którym można by ją wykorzystać. Więc jeśli przypadkiem posiadacie taką mąkę

Marder&Marder Manufacture
Z wizytą w Fabryce Lubelli 131

stale obserwują pracę na hali, niemniej jednak żadna ludzka ręka nie tyka produktu. Jaki z tego wniosek ? Ano taki, że makarony Lubella są produkowane w najwyższych standardach jakości. Drugim zwiedzanym obiektem był młyn. Fabryka Lubelli jest bowiem samowystarczalna. Nie kupuje mąki z zewnątrz, a robi ją sama, na miejscu, we własnym młynie. Gdyby ktoś pytał - mąki nie sprzedaje(...)zakończyła się na lubelskim Starym Mieście, w restauracji Browar Grodzka 15. Nie zgadniecie co jedliśmy ! ... Tak, tak  - makarony. Były i  takie na zimno, w sałatkach i w daniach na ciepło. Niestety, z racji popołudniowych planów, musiałam szybko opuścić lokal i wracać do domu. Zabrakło czasu na luźne rozmowy... Oj, będzie ku temu jeszcze nie jedna okazja. Taką

kolorowotorcikowo
Pieczony batat z puree z groszku i tołpygą 136

smakowo się komponują i do tołpygi idealnie pasują. Groszek, który jest na parze przygotowany, a potem zamrażany, w kilka min się gotuje i dzięki temu bardzo dobrze smakuje. To danie jest kolorowe i w smaku wyjątkowe.  Składniki 6 porcji:  p uree: 250 g groszku zielonego gotowanego na parze Bonduelle, 1 łyżka masła, sól(...)wcieramy sól i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i podsmażamy na nim rybę od str. skóry. Ryba powinna być podsmażona do ¾ jej grubości. Następnie odwracamy ja na drugą str. i pozostawiamy na ok. 30 sek. Tołpygę przekładamy na blachę do pieczenia, skórą do góry. W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, posiekany ząbek czosnku

Moniki Smakołyki
Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką 2102

pozostaje tylko włożenie łososia do piekarnika i upieczenie go. Łosoś był dość syty, szczególnie gdy poprzedzony został wyśmienitym pierwszym daniem, jakim był Krem z groszku podanym z jabłkiem , i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać Piracką rybę w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką. Składniki(...)przykryj kołderką z przygotowanej pasty. Blachę przykryj pokrywą lub owiń folią (aluminiową lub spożywczą), aby zapachem rybnym nie przeszły inne produkty i wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Piecz rybę przykrytą pastą przez około 50 minut (ja piekłam 40 minut). Podawaj na gorąco. The post Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką

Moja Delicja