fino ad ottenere un composto denso e bianco. A questo punto aggiungete i tuorli, poi la farina setacciata con il cacao. Mescolate delicatamente il tutto. Fo derate con carta da forno una teglia rettangolare di 30x40 cm e versate l'impasto. Infornate la torta in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 10 minuti. Una volta cotta, lasciate(...)wykrawamy k ó ł ka o średnicy 8 cm. **** Dall'impasto ricavate dei cerchi di 8 cm di diametro. Torciki przekładamy przygotowanym kremem. Układamy jeden na drugi, tworząc 3 warstwy. Wierzch torcików dekorujemy kremem chantilly, oprószamy gorzk ą czekolad ą. Przed podaniem torciki schładzamy w lod ó wce. **** Distribuite la crema chantilly su due dischi
La grande e la piccola cuocakwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej (dałam crème fraîche) - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 250g masła - 400g miodu Masa orzechowa: - 400 g wyłuskanych orzechów (dałam różne – włoskie, laskowe, nerkowca, migdały) - 1 szklanka cukru pudru - 1,5 szklanki mleka - 400 g miękkiego masła - 7 łyżek mleka w proszku - 2 łyżeczki kakao - aromat rumowy (opcjonalnie) Polewa(...)wystudzony miód – ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Po wymieszaniu ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki (lub w jakieś chłodne miejsce). Na drugi dzień ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką, dosyć cienko rozwałkowujemy i wykrawamy foremką kółka. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkomiska) miksujemy jajka z cukrem. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę i szczyptę soli. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy(...)kroimy roladę na równe krążki (szerokość ok. 4 cm) i od razu układamy na dużej blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Tą samą czynność powtarzamy z drugi kawałkiem ciasta. Trak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy na 190°C - 200°C. Przed pieczeniem wierzch roladek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na 2 poziomie
Moniki Smakołykiswojego apetytu na takie zawijaski - proszę, niech napisze jak to zrobić. Zawijaski czosnkowe. Ponieważ nie wszyscy lubią z czosnkiem zrobiłam podwójną porcję ciasta i jedną zawinęłam z czosnkiem a drugą z cebulką smażoną i tymiankiem. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj lub na FB Ja przepis trochę wzbogaciłam o ziarna i otręby nie licząc farszu. Zawijaski cebulowe(...)godzinę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Masło roztop w garnuszku, przestudź. Do letniego masła wrzuć czosnek i dodaj trochę soli. Odstaw by masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować. Ciasto rozwałkuj niezbyt cienko na kształt prostokąta i posmaruj masłem z czosnkiem. Złóż je w pół i pokrój w ok. 2-3 cm szerokości pasy (długość dowolna). Jeśli wolisz
Gotuj Sam!Witajcie:) ostatnio Monika założyła grupę Intergalaktyczne gotowanie . Jest to bardzo fajne bo w tym samym czasie w naszych domach powstają pyszne te same dania, chociaż wszystkie mieszkamy daleko od siebie to jednak przez takie gotowanie coś nas łączy, jesteśmy tak jak by razem :) W ten weekend pieczemy mięsa dowolne ale z dodatkiem cynamonu i miodu(...)rękawa do pieczenia, cebulę obieramy i kroimy w ósemki.Przekładamy do mięsa razem z gałązkami rozmarynu i tymianku, zawiązujemy dobrze końce worka i odkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso z rękawem przekładamy do blaszki lub brytfanki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 2 godzin co najmniej. Po włożeniu widelca mięso musi być miękkie. Powiem Wam że moja
Sama słodycz i szczypta chiliktórych trudno dotrzeć przeciętnemu, zwykłemu człowiekowi. Coraz więcej ludzi może urzeczywistniać i urzeczywistnia marzenia o dalekich wyprawach, w egzotyczne zakątki globu. Obecność zaś przedstawicieli odmiennej kultury czy rasy w danym rejonie już zupełnie nie dziwi miejscowych. Niewiele jest bowiem miejsc, do których za pośrednictwem telewizji czy internetu nie dociera wiedza o pozostałych zakątkach ziemi. Czy sprawia to, że ludzie przestają(...)wahania kupiła bilet. I tak, pewnego dnia wylądowała w Kenii. Świat, który odkryła na miejscu z jednej strony stanowił ucieleśnienie jej wyobrażeń, tych pozytywnych przekonań o wymarzonym miejscu, z drugiej zaś stanowił całkowite zderzenie z jej delikatnością, brakiem życiowego doświadczenia i dość mocno wywierał negatywny wpływ na jej osobę. Kenia okazała się zarówno miejscem wspaniałym, pełnym ludzi przyjaznych, służących
Krzywa Prostasmażonych na maśle borowików z orzechami laskowymi tworzy fantastyczną całość. Tworzy danie, któremu nikt się nie oprze i które każdy będzie zajadał ze smakiem! Danie smakuje obłędnie! Smaki fantastycznie się komponują, przegryzają i uzupełniają! Każdy kęs jest początkiem kolejnego! Taka tarta ptysiowa jest fantastycznym pomysłem na przyjęcie! Jest wygodna do podania, pyszna(...)wbijamy dopiero w momencie, kiedy poprzednie będzie całkowicie wymieszane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskamy „gniazdka” na blachę wyłożoną papierem. Wyciskamy jedno gniazdo obok drugiego, tak by się łączyły i tworzyły okrągłą tartę. Pieczemy na złoto – ok. 20-25 minut / 190C. FARSZ: Rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, posypujemy szczyptą cukru
Ostra na Słodkopowtórka przepisów. Ale jak tylko mam „wolną rękę” to już coś nowego wymyślam. Tym razem był to obiad dla dwóch osób, czyli dla mojego męża i dla mnie. Oczywiście danie musiało być i smaczne i musiało przyciągnąć wzrok. A co... ? My też jemy tak ładnie i tak elegancko.... J Dzisiaj mam dla Was wspaniały przepis(...)kostkę cebulę. Po chwili dodałam tymianek. Wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Chwilę podsmażyłam i dodałam pozostałe składniki konfitury. Smażyłam do momentu, kiedy sos się trochę zredukował. Na drugiej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Na gorącą patelnię wkładałam odsączone z marynaty polędwiczki. Smażyłam krótko z obu stron, na rumiano. Moje polędwiczki udekorowałam gałązkami rozmarynu. Przez
Kuchnia u Krysidruga część chwali się, że po powrocie z pracy panowie mężowie gotują, piorą, sprzątają, robią zakupy, bawią się z dziećmi, kąpią je, kładą do snu... I tej drugiej grupie akurat nie wierzę... No przykro mi, ale nie wierzę... a grupa deklarujących taki stan rzeczy była dość pokaźna... I tak sobie od razu pomyślałam jak mój mąż mi pomaga(...)gdzieś musiałam tę moją dzisiejszą refleksję wygłosić ;-) Padło na Was, bo przecież jemu nie powiem, że wiem... ;-) A za cierpliwość podczas czytania mam dla Was przepis na danie sezonowe - taki mój pomysł na makaron z bobem. Makaron domowy, gryczany, mam nadzieję, że lubicie... Chwilę z tym schodzi, ale warto... ;-) SKŁADNIKI Makaron: 2 szklanki mąki gryczanej
Czary - gary w kuchnimigdałowym (tak wiem, nie jestem całkiem normalna ; ). Nie zawsze jednak było to możliwe – gdy odwiedzałam kawiarnię obok domu to nie było to problemem, ale wożenie ze sobą mleka na drugi koniec miasta wydawało mi się (na szczęście) absurdalne. Zaczęłam więc szukać, namawiać i próbować. Z czasem nie tylko okrywałam coraz to nowsze kawiarnie, ale też mleko te zaczęło być dostępne(...)świeżo mielonej kawy. Do tej pory myślałam, że zapachy wyczuwalne z ulicy są tylko możliwe w przypadku kebaba i innych fast foodów, jak się jednak okazało – także dobrą kawę da się wyczuć. Cophi na Hożej, jak to określiła moja znajoma, podchodzi do kawy bardzo na serio. To super małe miejsce jest przy okazji super przytulne. Miejsca jest mało, bo zaledwie
Fill The Bowlłyżki jogurtu naturalnego -1-2 łyżki wody -1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Na nadzienie -2 kg jabłek - 2 łyżki soku z cytryny -2 łyżeczki cynamonu - cukier do smaku (dałam ok 50 g dodatkowo: kasza manna, cukier puder do posypania opcjonalnie Mąkę i cukier wymieszaj dokładnie, dodaj masło pokrojone w kostkę, otartą skórkę z cytryny. Zagnieć , następnie dodaj żółtka(...)rozwałkować, możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach a potem docisnąć, albo odrywać mniejsze kawałki i wylepić dno. Posyp delikatnie kaszą manną. Wchłonie namiar wilgoci. Na jabłka zetrzyj drugą część ciasta. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, aż wierzch zrobi się złoty. Podałam na PORCELANIE BOGUCICE Smacznego
Z Kuchni Do KuchniCoś sezonowego i coś pysznego! O jeeeee, ogóry! :) Jakoś tak nie przepadam za kiszonymi, ale za małosolne to bym dał rękę sobie uciąć. Nooo, może nie całą, tak do łokcia :) Pewnie każdy potrafi zrobić małosolne, ale pomyślałem, że i tak zamieszczę tutaj ten przepis, tak w hołdzie ogórowi małosolnemu :) A pracy nie ma w tym żadnej, chyba najbardziej pracochłonna rzecz(...)nasypujemy solidne dwie łyżki soli . Mieszamy i wrzucamy ogórki . Dobrze żeby nie za dużo ogórków było, tzn. żeby trochę przestrzeni miały, żeby nie były tak niemiłosiernie ściśnięte jeden obok drugiego. I dodajemy składniki, z którymi można nieco eksperymentować. Ja mam swój stały skład: kilka ząbków czosnku, dużo kopru, liść chrzanu, korzeń chrzanu, liść laurowy, ziele angielskie . A spotykałem się też
Marder&Marder Manufacturediecie, niech ucieka! ;) Danie to na pewno nie spodoba się liczącym kalorie, ale to jeden z fajniejszych wariantów na wykorzystanie mięsa mielonego. Na Bałkanach mają coś do tego typu przepisów. Ten przyrządza się bardzo podobnie (równie łatwo), jak chorwackie Ćevapčići , co dziwić nikogo nie powinno. ;) dla trzech osób: pół kilo mieszanego mięsa mielonego 4 ząbki(...)centymetrów, po czym przekładamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy kilka minut. Gdy jedna ze stron już się zrumieni, przekładamy kotlet na talerz lub pokrywkę i odwracamy na drugą stronę, uważając, by wszystko się nie rozpadło i smażymy około 5, do 8 minut na średnim ogniu. Cały placuch, ułożony na dużym talerzu, serwujemy na stół tak, by każdy mógł
Kuchenna Kontrrewolucyauchem) oraz w poprzek wzdłuż linii którą tworzą łuski. Następnie nacinamy rybę wzdłuż grzbietu i odcinamy górny filet prowadząc nóż przy ościach ryby. Tak samo postępujemy z drugiej strony karpia. W filecie zostaną malutkie ości ale nie trzeba je usuwać ponieważ ryba będzie w zalewie octowej, która rozpuści ości. Dolną część mięsa możemy również odciąć od ości, ale wtedy(...)mięsa, następnie zmielić cebulę a na koniec odciśniętą bułkę. Do zmielonych składników dodać jajka, doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli mięso jest zbyt luźne i nie da się z niego lepić kulek można dodać 2 - 3 łyżki bułki tartej i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki a następnie obtoczyć je w tartej bułce. Kulki
Mama Gotujejest dobra okazja do świętowania? Z tej okazji postanowiłyśmy zrobić Naszą drugą rozdawajkę. W związku z tym, że Nasza pierwsza rozdawajka nie została rozstrzygnięta, w drugiej postanowiłyśmy rozdać od razu 2 zestawy produktów. Tak jak już pisałyśmy przy pierwszym rozdaniu udało Nam się przygarnąć ostatnio trochę nagród, między innymi różne przyprawy i postanowiłyśmy(...)godziny 23.59. Jedna osoba może wpisać tylko jeden komentarz z ulubioną potrawą, jeśli wpisów od jednej osoby lub wybranych potraw będzie więcej, weźmiemy pod uwagę pierwszy wpis danej osoby. Komentarze anonimowe, a niepodpisane nie będą brane pod uwagę. Kto zgarnie nagrodę: Każda z Nas wybierze spośród Waszych komentarzy swój ulubiony przepis. Jeśli więcej niż jedna osoba poda
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki