coś pożywnego na śniadanie , i pomyślałam , jajecznica to takie już mi się nudne wydaje , i wymodziłam takiego omleta jajecznego , wyszedł pycha , puszysty w dużą ilością warzyw , na rozpoczęcie dania to super propozycja , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( 2 osób ) 6 jajek pół łyżeczki soli pieprz czarny pieprz ziołowy natka pietruszki 10 listków(...)wylewam na patelnie do naleśników naszego omleta i posypuję na wierzch paprykę pokrojoną w kostkę , smażymy na małym ogniu do momentu aż się zarumieni , następnie delikatnie odwracam na drugą stronę , po czym nasz omlet jest gotowy do podania , ja osobiście dodaję z boczku pomidorka , smakuje super
Mój SmakTakie strucle można zrobić z dowolnym nadzieniem..u mnie jedna z masłem orzechowym, a druga posypana tylko cynamonem z cukrem. 60 dkg mąki pszennej 1 szkl.mleka 30 g drożdży świeżych 80 g cukru pudru cukier waniliowy 80 g masła 2 jajka szczypta soli dodatkowo: masło orzechowe, cynamon i cukier kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru(...)wrobić, przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Następnie krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Rozwałkować osobno na długość keksówki, a w boki rozwałkować na tyle, by ciasto dało się zrolować . Wierzch ciasta posmarować masłem orzechowym lub posypać cynamonem z cukrem , pozostawiając dookoła ciasta nieposmarowany pas szerokości około 1 cm. .Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić
Moje domowe kucharzeniejest ją zmielić. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy i zioła. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy także 2-3 łyżki zimnej wody. Konsystencja masy jest odpowiednia, gdy po ściśnięciu da się z niej formować kotleciki. Miskę z masą szczelnie przykrywamy i chowamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem(...)rozpadły. Układamy je na papierze, górną część malujemy odrobiną oleju i pieczemy przez około 15-20 minut z jednej strony, a następnie 10 minut z drugiej. Podajemy posypane granatem i kolendrą. Doskonale smakują na gorąco i na zimno
Kulinarne przygody Gatitytutaj ) Wzięłam udział w nagraniu jednego odcinka, ale pozostanie w mojej pamięci na zawsze. Z kilku powodów. Po pierwsze poznałam niezwykłą, fascynującą osobę, jaką jest Pani Ewa Wachowicz. Po drugie, zobaczyłam jak wygląda nagranie do programu. Po trzecie wystąpiłam w telewizji z moją wnuczką Milenką, a na koniec... dostałam fantastyczne prezenty od Pani Ewy. Prezenty też pozostaną(...)blogu. Dzisiaj mam dla Was przepis, który pochodzi z książki ...”obiady” . Są to knedle z kapustą kiszoną, grzybami i morelami. Do przepisu dodałam swoje... „ trzy grosze”. Danie wyszło doskonałe w smaku i kusząco wygląda na talerzu. Oryginał tego przepisu znajdziecie w książce „Ewa Wachowicz... obiady”. Polecam... Składniki: 1 kg ziemniaków 140 g mąki pszennej
Kuchnia u Krysiwizualnie (masa wychodzi ciemniejsza) i taką wersję polecam Wam:) 250 g masła 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mleka w proszku, pełnego 50 g gorzkiej czekolady (dałam mleczną) ok. 1/2 szklanki zmielonych orzechów (u mnie włoskie) ok. 1/2 szklanki zmielonych herbatników 2 wafle Do większego rondelka o grubym dnie wkładamy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu(...)mieszając. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy oraz herbatniki i mieszamy do połączenia. Przygotowaną masę wykładamy na wafel zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Wyrównujemy i przykrywamy drugim waflem. Całość owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Źródło
Smaki Na Talerzucoś pożywnego na śniadanie , i pomyślałam , jajecznica to takie już mi się nudne wydaje , i wymodziłam takiego omleta jajecznego , wyszedł pycha , puszysty w dużą ilością warzyw , na rozpoczęcie dania to super propozycja , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( 2 osób ) 6 jajek pół łyżeczki soli pieprz czarny pieprz ziołowy natka pietruszki 10 listków(...)wylewam na patelnie do naleśników naszego omleta i posypuję na wierzch paprykę pokrojoną w kostkę , smażymy na małym ogniu do momentu aż się zarumieni , następnie delikatnie odwracam na drugą stronę , po czym nasz omlet jest gotowy do podania , ja osobiście dodaję z boczku pomidorka , smakuje super
Mój SmakMango chutney to jeden z najbardziej popularnych, aromatycznych dodatków do dań kuchni indyjskiej.Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco(...)ciekawego smaku potrawom, soczystości i charakteru. Mięso , w tym wypadku podudzie z indyka bez kości, nacieram sosem , wkładam do szklanej miseczki, zamykam i wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień jest gotowe do zapiekania- w piekarniku lub na dobrej patelni pod przykryciem. Składniki podudzia z indyka bez kości (ile chcecie) kilka łyżek gotowego mango chutney garść śliwek pieprz
Z Kuchni Do KuchniDodatkowo zrobiłam pyszny sos jogurtowy z koprem! Dobrego nigdy nie za dużo! Przyrządzam łososia przynajmniej raz w tygodniu ale za każdym razem inaczej. Łosoś w koprze to moje standartowe danie latem. Piekę go w piekarniku lub na grillu. Podaję z sałatką, kaszą, ryżem lub ziemniakami. Jest to idealny obiad na lato. Ryby jadamy często przez cały(...)greckiego jogurtu, 10% 2 łyżki kopru, pokrojonego 1 ząbek czosnku sól do smaku 5 rzodkiewek Zacznij od pieczenia ziemniaków. Ziemniaki umyj i pozbądź nadmiar skórki ocierając jeden o drugiego. Włóż do żaroodpornego naczynia. Skrop oliwą i posól morską solą. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika na funkcję grilla lub na górę-dół z termoobiegiem. Piecz przez 25 minut. Rybę osusz
codojedzeniaprzez ludzi, liście mają zastosowanie jako karma dla zwierząt, a kwiaty są piękną ozdobą. Topinambur zawiera inulinę, która pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, jest więc idealnym składnikiem dań dla cukrzyków. Ta sama inulina reguluje poziom cholesterolu LDL, a więc jest istotna w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Pobudza także perystaltykę jelit, a w połączeniu z błonnikiem stanowi dobre wsparcie(...)orzechowy posmak. Wykorzystać go można na wiele sposobów, ja użyłam go dzisiaj do zrobienia sałatki. Miała ona zastąpić nam lekki obiad, ale nadaje się także idealnie na drugie śniadanie (lub lunch) do pracy. Składniki: 500 g topinamburu 3 łyżeczki suszonego tymianku 3-4 łyżki oliwy 3/4 szklanki kaszy owsianej 1 średnia czerwona cebula spora garść małych
Codzienna kuchnia niecodziennababeczki czekoladowe z cukinią :) Ciężko poprzestać na jednym kawałku, ciężko się domyślić, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia :-) Polecam, na pewno zjecie ze smakiem :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki(...)oczkach 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać, odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia składników. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do utartej masy przesiać suche składniki na przemian z jogurtem naturalnym, mieszając drewnianą łyżką
Domowa cukiernia Ewyrozpieszcza póki co, a lato i wakacje kojarzą mi się z Morzem Śródziemnym i grillowaniem. Cóż więc może lepiej odzwierciedlać moją tęsknotę, jeśli nie grillowna ośmiornica! Jedno z tych dań w których człowiek zakochuje się od pierwszego zjedzenia <3. Pierwszy raz jadłam ją w uroczej rodzinnej restauracyjce na Rodos i od tego czasu, gdy tylko mam okazję chętnie(...)rozgotowany, ani gumiasty. Są oczywiście na to sposoby, które ja nazywam czarami ;) Polecam kupowanie ośmiornicy świeżej, mrożona niby rozwiązuje problem konsystencji, ale to nie to samo próbowałam jednej i drugiej i ta którą przyrządziłam tym razem była perfekcyjna. W Grecji (uwaga drastyczne sceny ;)) ośmiornicą rzuca się o kamień, żeby rozbić włókna i żeby nie była gumiasta
Quinoa Raz!obiadowe. Pora wiec to zmienić :-) Więc jeśli lubicie kasze gryczaną, to nie ma na co czekać, tylko zabierajcie się za gotowanie :-) Trwa ono dosłownie kilka chwil. Dodatkowym atutem tego dania jest to, że możecie w nim śmiało wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu. A smakuje... obłędnie... SKŁADNIKI 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ugotowana ćwiartka(...)Chwilę smażymy często mieszając, a gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy przepłukaną kaszę, dolewamy wodę i rosół, mieszamy i gotujemy aż kasza wchłonie płyn (jeśli wolicie możecie zamiast rosołu dodać drugą szklankę wody, ale to już zależy od waszych upodobań smakowych). Wyłączamy palnik, dodajemy sól, pieprz i kurczaka (nie martwcie się jeśli mięso będzie zimne), dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy
Czary - gary w kuchniTydzień poświąteczny jest specyficzny. Trudno w nim nawet myśleć o jedzeniu, a lodówki pełne są dań i produktów, których powoli mamy już dość. W tej sytuacji można pomyśleć o jakiejś poważnej diecie (woda?), lub może wrócić do codziennego sprawdzonego gotowania, bo jednak jeść się w końcu zachce ;) Mało który kulinarny produkt tak mocno kojarzy mi się ze zwykłym(...)poradźcie, co jeszcze można zrobić na obiad?" Możliwości są oczywiście nieograniczone, ale i pierś można wymyślić całkiem na nowo! Mięso kurczaka wydaje się z jednej strony łatwe, a z drugiej - nieco (lub nawet bardziej niż nieco) nudne. Cóż - łatwość jest pozorna. A nuda? Postaramy się omijać ją szerokim łukiem
zadanie-gotowaniesamo jest z sosem - najbardziej popularny przygotowuje się na bazie majonezu, ale często bywa też winegret. Poniższy przepis jest prosty, szybki i naprawdę smaczny. Surówka idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. 1/2 główki białej kapusty 1-2 marchewki 1 cebula sól Sos: (*) 1/2 szklanki majonezu (polecam z firmy Roleski ) 5 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny(...)cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem. Surówkę doprawić do smaku i schłodzić (minimum 1 h) w lodówce. (Składniki muszą się przegryźć. Najsmaczniejsza jest drugiego dnia.) (*) Można przygotować mniejszą ilość sosu. Wszystko zależy od naszych preferencji. Niektórzy dodają odrobinę musztardy
Di gotujezwykłe pyry do obiadu po porstu psują efekt dania, a tu propozycje na dodatki tj. duszone młode pory, pieczony kalafior i octem balsamicznym, sałata ze szpinaku z sosem sezamowym, mmm…. Genialny przewodnik po wszelkiego rodzaju cukrach, co do czego, jak przechowywać itd. Wiem, cukier do zło, ale nie dajmy się zwariować. Propozycje naleśników w bardziej wytrawnej formie(...)Podsumowując, po raz kolejny, ale tym razem nawet nie ma co porównywać, bo definitywnie „GoodFodd” jest lepszy niż „Kuchnia”, a może dlatego, że ten drugi jest bardziej o samej sztuce kulinarnej, a GF o jedzeniu samym w sobie, cóż ja o sztuce gotowania to wolę jednak książki
greenscarfśrednie brokuły około 100 g masła 4 duże ząbki czosnku sól do osolenia wody (na litr wody łyżeczka soli) 1/2 łyżeczki cukru 220 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Do dania będziemy wykorzystywali tylko różyczki z brokułów. Twarde części odcinamy i wyrzucamy. Różyczki brokułów myjemy. Połowę masła rozpuszczamy na dużej patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy(...)minut. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente. Brokuły po ugotowaniu odcedzamy. Do garnka z odcedzonymi brokułami dodajemy drugą połowę masła. Czekamy, aż masło, pod wpływem gorącego brokuła się rozpuści i całość delikatnie mieszamy. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i wrzucamy na patelnię, do masła z czosnkiem. Patelnię stawiamy
Smak mojego domumakaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Dania z makaronem są nie tylko smaczne ale też, dzięki ich prostocie, przygotowuje się je w zaledwie kilkanaście minut. Dzisiaj przedstawię propozycje zimowego posiłku, w którym połączyłem treściwy wieprzowy boczek z pysznymi suszonymi pomidorami i delikatną zieloną cukinią. składniki dla czterech osób 300 g surowego boczku 2 ząbki czosnku 1 papryka(...)przygotowania Boczek kroimy w paski, wkładamy do dużego garnka i smażymy na niewielkim ogniu. Do przesmażonego boczku dodajemy oliwę, drobno siekany czosnek i smażymy całość przez minutę. W drugim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej makaron. Do garnka z boczkiem dodajemy pokrojone w plastry cukinie, oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Całość smażymy pięć minut, następnie
Miód i pieprzjajeczną,roztopione masło, spirytus i letnią śmietanę. Wyrobić, zagnieść ciasto drożdżowe. Musi być gładkie i elastyczne. Jest gotowe jeśli „odchodzi” od ręki i jest lśniące. Trzeba sobie dać czasu i mocno je ugniatać. Włożyć ciasto do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Taka rada – jeśli ciasto klei się do rąk to podsypać delikatnie mąką(...)Olej lub smalec rozgrzewamy w dużym garnku i porcjami wrzucać pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażyć je z dwóch stron, jak nabiorą złotego koloru za pomocą drewnianego patyczka przewrócić na drugą stronę. Smażyć ponownie , aż nabiorą złotego koloru. Upieczone pączki rozłożyć na papierowych kuchennych ręczniczkach zostawić tak, aż ostygną. Zimne pączki polać lukrem. Lukier – cukier puder i gorąca woda
Kuchnia Pokoleńuznaliśmy, że jest to świetna przekąska na każdą imprezę i zachwyci nawet niejadka ryb. Myślę, że nada się również na wigilijny stół jako taka odmiana od standardowych świątecznych dań. Składniki (na 15-20 śledzi w tempurze): 7-10 świeżych śledzi bez głowy, oprawionych 1/3 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli i pieprzu szczypta wędzonej papryki 1 szklanka mąki(...)soku z cytryny i szczypcie soli przez kilka minut (pozostałe, niewielkie ości zmiękną). W tym czasie mleko mieszamy z jajkiem, chili, szczyptą soli oraz pieprzu i papryką wędzoną. W drugiej misce mieszamy mąki. W woku (garnku lub na patelni) rozgrzewamy olej. Każdy filet najpierw moczymy w jajku z mlekiem a następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Mango Papajasmakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz buraczkami (oczywiście domowej roboty :)) Nie przerażajcie się wizją pieczenia kaczki - jest na nią sposób! Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki Przygotowanie dania rozpoczynamy od marynowania piersi z kaczki. Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka(...)przejść do ich właściwego przygotowania. W tym celu smażymy je na gorącej patelni (bez tłuszczu!!) skórką do dołu, przez około 5 minut (od nagrzania patelni), a następnie obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Tak przygotowaną kaczkę, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (lub blaszce) i zawijamy w folii aluminiowej. Można ją polać wytopionym tłuszczem z patelni. Piersi pieczemy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!stronę kuchni slow food, która ceni takie właśnie przygotowanie dań. Myślę, że jest to świetny slow-fast food na każde przyjęcie w gronie bliskich. Z pewnością danie warte uwagi i do wypróbowania chociaż raz. Ekstrawaganckie połączenie czekolady i wołowiny wprawia liczne grono w zawrót głowy. Dla mnie, po tym występie, z pewnością trafne połączenie(...)oczywiste. Piwo to bowiem świetnie komponuje się z wołowiną, wieprzowiną i wszelkimi kluskami. Uznałam, że przystawka tego typu zagra z nim idealnie. Tak też się stało, jedno nie dominuje drugiego natomiast smak piwa świetnie komponuje się ze smakiem przystawki. Składniki (20-25 grzanek dla 5-6 osób): 500 gram wołowiny (może być łopatka, pręga lub goleń) 1 butelka piwa typu
Mango Papajaskorzystanie z mrożonych). W czasie gdy gotuje się makaron na patelni smażymy czosnek, papryczkę chilli i krewetki. Posypujemy natką pietruszki, mieszamy z makaronem i pyszny obiad gotowy :) Do dania użyłam czarnego makaronu, jednak ten "zwykły" również tutaj się świetnie sprawdzi ;) Składniki na 2 porcje: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 120 g czarnego makaronu (barwionego sepią(...)patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać czosnek i smażyć przez 2 minuty. Dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać papryczkę chilli (bez pestek). Smażyć niecałą minutę. Przewrócić na drugą stronę i smażyć pół minuty. Dodać natkę pietruszki. Wymieszać. Dodać makaron, Wymieszać. Można polać jeszcze oliwą i doprawić sokiem z cytryny
Moja Galeria Smakuporcji, to zniknęły błyskawicznie. Składniki: - 290g mąki orkiszowej typ750 - 40g domowej mąki jaglanej (lub kupnej) - 2 żółtka - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (dałam 45g) - 100g mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) - 150g twardego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) Dodatkowo: - jajko do posmarowania ciastek - ksylitol lub gruby cukier trzcinowy, lub zwykły (ja mam jednego amatora(...)kolei na blacie. Następnie wykrawamy krążki (u mnie metalową obręczą o śr.7,5cm). Gotowe ciacha układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki. Zapełniamy drugą blaszkę. Gdyby ciasto było miękkie przed rozwałkowaniem najlepiej je schłodzić w lodówce, moje było zimne więc tę czynność pominęłam. Schłodzone ciacha wyjmujemy z lodówki (po ok.10 minutach), smarujemy rozbełtanym jajkiem
Smaczne Zdrowewybitny łosoś. Choć pstrąg też daje radę! Oczywiście, jeśli jest dobrze przygotowany, czyli nie zrobi się suchy od przesmażenia lub nie pozostanie nadal surowy od niedosmażenia (serio, tak się da). Świetnie będzie smakować z ryżem lub młodymi ziemniaczkami. Zapraszam więc na wędrówkę po zakamarkach moich dziwnych upodobań kulinarnych. PSTRĄG W SOSIE TRUSKAWKOWYM /własny;/ dla 2 osób 300g(...)Nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka chwil. Następnie rozgrzewam na patelni nieco oleju roślinnego i układam rybę "od skóry". Po 2 minutach przewracam na drugą stronę, trzymam 30 sekund i wyłączam palnik, zostawiając rybę jeszcze przez 1 minutę na rozgrzanej powierzchni. Truskawki płuczę, usuwam szypułki i kroję drobniej. Rozgrzewam nieco oleju, wrzucam truskawki, dodaję
W kuchni Karmel-itkikuchni greckiej, warto zaopatrzyć się u nich w prawdziwe, dobre jakościowo produkty i pobawić się grecką kuchnią. Zapiekankę przygotowałam w formie ceramicznej również dostępnej w sieci sklepów Lidl. Gotowe danie podałam natomiast na talerzach z serii JUPITER- PORCELANA BOGUCICE . Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 szklanki makaronu penne 1 puszka pomidorów krojonych szklanka startego żóltego(...)Doprawiamy solą,pieprzem oraz dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki i oregano oraz wkruszamy ser feta. *Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. *W rondelku zagotowujemy mleko, w drugim garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki, dolewamy mleko, mieszamy. Studzimy.Kiedy przestygnie dodajemy 1 jajko, rozbełtamy je. Doprawiamy solą,pieprze, i szczyptą mielonej
Z Majeczką w kuchniksiążki też zmieniłam pod siebie, ale nie martwcie się, te eklerki na pewno Wam wyjdą! Daję słowo! ZACZYNAMY: DODATKOWO: 2 garstki malin (ja użyłam mrożonych i też się dało) Kilkanaście listków mięty CIASTO PARZONE (ok.30 szt niewielkich): 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli W rondelku zagotowałam wodę z masłem i solą(...)gwarancje, że ciasto nam ładnie wyrośnie. Kiedy ciasto miałam już zimne, a raczej w temperaturze pokojowej zaczęłam je miksować mikserem ze spiralnymi końcówkami i po kolei, jedno po drugim wbijałam jajka. Ciasto zmieniło się na klejące takie, ale takie ma być. I teraz tak, albo wykładamy je łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, albo
Blondynka Gotujesię przypiecze trochę to nawet dobrze robi końcowemu smakowi :)). Jeśli trzeba (czytaj: jeśli masa wydaje się za sucha) dolewam jeszcze trochę oleju, jeszcze trochę mieszam i - tu następuje druga zasadnicza różnica w przepisach - całość posypuję cebulką prażoną (cebulki zapiekane by Biedronka). Teraz trzeba tylko szybko przemieszać całość, zdjąć z ognia, przełożyć do miski, na wierzch polać jeszcze trochę(...)pozbawione życia, żebyśmy mogli zjeść coś smacznego a wartości odżywcze smarowidła ze słoniny a smarowidła z fasoli - cóż, nie ma co porównywać nawet... P.s. Szkoda, że przez internet nie da się wysłać ZAPACHU. Bo właśnie - TEN smalec pachnie a ten tradycyjny - cóż... A następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce.. MUSICIE TEGO SPRÓBOWAĆ!! P.s. 2 - Są tacy, którzy wolą wersję
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEglowna role w potrawach przygotowanychn przez Tima Mälzera.Inspirujaca jest ogromna roznorodnosc i sezonowosc w jego bogatej ,pelnej warzyw kuchni.Swoimi zielonymi przepisami autor urozmaica nie tylko przepisy na codzienne dania ale przedstawia rowniez zaskakujaca i wyrafinowana kuchnie,ktora uczyni szczesliwymi takze wszystkich nie jedzacych miesa,bo to kuchnia ,w ktorej niczego nie brakuje:swiezych warzyw,salatek,owocow,aromatycznych ziol(...)chyba u kazdego, u mnie sa to ksiazki Jamiego Oliviera i Nigelli.Jeszcze jeden ogromny plus tej ksiazki to niespotykanie przejrzysty i czytelny spis tresci,a wlasciwie 4 spisy.Pierwszy-alfabetyczny,drugi podzial na warzywa,trzeci-sezonowy,na cztery pory roku i czwarty ostatni-dzieli calosc wg czasu przygotowania potraw.I jeszcze jedno,bliskie sasiedztwo naszych krajow bardzo upodabnia nasze kuchnie.Dlatego spis potraw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie w tym roku cukinii pod dostatkiem, więc jeszcze nie raz pokażę Wam dania z wykorzystaniem tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa. Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 1/2 kostki margaryny - szczypta soli i pieprzu - szczypta proszku do pieczenia - odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki(...)minut. Cukinię (nie musimy obierać), cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju,dodajemy czosnek i podsmażamy. Dokładamy cukinię, du simy i doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni gotujemy pomidory z zalewą aż zgęstnieją. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy
Zainspirowana w kuchniprzed smażeniem (nie przesadzam z solą, a steki nie są twarde). Mięso kładziemy na suchą patelnię i smażymy 2 minuty z jednej strony. Następnie zmniejszamy temperaturę, przewracamy stek na drugą stronę i dosmażamy do stopnia jaki lubimy (patrz zdjęcie poniżej). Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na 5 minut (nie kroimy wcześniej), aby uniknąć wycieknia soku podczas(...)soki się wchłonęły. - Moim zdaniem dobry stek powinien „smakować mięsem”, więc sól, pieprz grubo mielony i odrobina masła (jak dla mnie) są wystarczające. Steki wołowe to danie wybitnie dla mężczyzn – to nieprawda, to mit. Lubię mięso, preferuję drób, ale raz na jakiś czas tatar wołowy, czy stek wołowy na talerzu jest mile widziany. Moja propozycja
mojewypiekiinietylkoprzejmują się, robią różne słoikowe konserwy i żyją Ja mimo wszystko zostaję przy swojej opcji. Dlatego w jednym garnku gotuję kaszę/makaron i w tym samym czasie w drugim podduszam albo pierś z kurczaka, albo smażę kiełbaskę i dorzucam warzywka ze słoika. Nie podaję czasu duszenia papryk, bo wiem, że różne osoby wolą różne konsystencje i stopnie rozgotowania(...)pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie. Pakujemy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/leczo-papryki-cukinii-sloika/ BosowKuchni Artykuł Leczo z papryki i cukinii do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuProsta i ciekawie wyglądająca babka „zebra”, którą chyba większość z Was zna. Od bardzo dawna jej nie robiłam, więc… odgrzebałam stary przepis i
Oryginalny smakRobiłem się coraz bardziej głodny, bo przygotowywaliśmy tylko, a nic jeszcze z tych słodkości nie jedliśmy :) Do tego spoglądałem nerwowo na zegarek, bo za chwilę zaczynały się w drugim końcu Warszawy, warsztaty kuchni włoskiej, z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool, na które wejściówkę wygrałem w konkursie. Miałem na nie już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać(...)nadzieję, że będą kolejne okazje :) Dopiero następnego dnia, po zdjęciach na FB uświadomiłem sobie, że były niektóre blogerki, których blogi często odwiedzam, a niestety, bardziej znam ich dania, niż twarze :) Ale okazji do poznania nie będzie na pewno brakować :) Warsztaty były jak zwykle udane i zdobyłem bardzo dużo nowej wiedzy. Przy wyjściu dostałem dyplom, trochę słodkości od Lidla
Parowar FacetaSzukam. Chcę odzyskać na nowo. To wszystko co ukradł. Podstępnie zaatakował. Rozgościł bez pytania i nie dał się długo wypędzić. Intruz, złodziej i bałaganiarz. Mikroskopijny, a jednak silniejszy ode mnie. Wirus. Podstępny i paskudny nieprzyjaciel, z którym musiałam stoczyć długą i męczącą walkę. I choć przy wsparciu zastępu leków udało się go w końcu przepędzić(...)pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Ja podzieliłam ciasto na dwie równe części. Jedną rozwałkowałam na kształt koła i przełożyłam do tortownicy o średnicy 22 cm, drugą podzieliłam na 6 równych części i przełożyłam do mini-keksówek o wymiarach 10,5 x 6 cm . Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
KUCHARNIASzaszłyki z łososia i cytryny 3) Szaszłyki warzywne z ziemniakami, jako dodatek do dań głównych (czyli łososia oraz kurczaka) 4) Różyczki kalafiora na patyku w sosie sojowym, też jako dodatek do dań 5) Duże pieczarki grillowe nadziewane pomidorkami koktajlowymi oraz mini mozzarellą Dania te świetnie smakują i nie są jakoś bardzo ciężkostrawne, w porównaniu właśnie(...)akcesoriów wysokiej jakości, możemy sprawić, że nasz grill, niezależnie od jego typu, przez długi czas użytkowania będzie prezentować się efektownie, a nam przyniesie wiele przyjemności z grillowania. Pomysły na dania z grilla 1) Kurczak BBQ Filety z kurczaka w domowej marynacie barbecue na bazie ketchupu i suszonych śliwek, grillowane na patyczkach do szaszłyków. Pyszne, soczyste mięsko w słodko-ostrej
Kuchnia MagdaLenySzaszłyki z łososia i cytryny 3) Szaszłyki warzywne z ziemniakami, jako dodatek do dań głównych (czyli łososia oraz kurczaka) 4) Różyczki kalafiora na patyku w sosie sojowym, też jako dodatek do dań 5) Duże pieczarki grillowe nadziewane pomidorkami koktajlowymi oraz mini mozzarellą Dania te świetnie smakują i nie są jakoś bardzo ciężkostrawne, w porównaniu właśnie(...)akcesoriów wysokiej jakości, możemy sprawić, że nasz grill, niezależnie od jego typu, przez długi czas użytkowania będzie prezentować się efektownie, a nam przyniesie wiele przyjemności z grillowania. Pomysły na dania z grilla 1) Kurczak BBQ Filety z kurczaka w domowej marynacie barbecue na bazie ketchupu i suszonych śliwek, grillowane na patyczkach do szaszłyków. Pyszne, soczyste mięsko w słodko-ostrej
Kuchnia MagdaLenycałkowicie i mimo, że przyciągnęła mnie w najbardziej gorącym dla mnie okresie, czasie przygotowań do świąt pochłonęłam ją w zaledwie 3 wieczory, powstrzymywały mnie tylko zmęczone oczy, którym musiałam dać odpocząć. Tam nie ma happyendów, żadnych szczęśliwych uniesień, ale mimo tego nie jest to książka dołująca i przytłaczająca cierpieniem. Jest to prawie pięćset stron nieprawdopodobnej historii, która daje odpowiedzi(...)przeczytaniu tej książki. Zwykle zaczytywałam się w pamiętnikach wojennych dotyczących ludzkiej psychiki, strachu w obozach koncentracyjnych, obrazów z perspektywy Polaków, Polskich żydów, a tu? Historia sięga kilka chwil przed drugą wojną światową i wojna, którą tym małym kawałku poznać od strony niemieckiej, jak to właśnie tam wyglądało, jaką gehennę przeszli żydzi mieszkający w Niemczech i stamtąd dotarłam nawet
Blondynka GotujeGulasz z fasolką Potrawka z mięsa wieprzowego z marchewką i fasolką szparagową w pomidorowym sosie. Składniki: · 1kg szynki
Kulinarna ChwilaPalaczinki, czyli takie ultra cienkie naleśniki, to charakterystyczne danie dla naszych południowych sąsiadów – zarówno Czechów jak i Słowaków. Będąc jeszcze w poprzedniej pracy dołączyła do naszego zespołu Romi ze Słowacji. To od niej dostałam ten rodzinny przepis na naleśniki, które jak sama stwierdziła, jej mama robiła od zawsze. Mąż natomiast stwierdził, że to najpyszniejsze naleśniki(...)jakie kiedykolwiek jadł. A skoro tak mówi i zjadł prawie wszystkie, to pędzę do Was z przepisem. Przetestujcie i dajcie znać czy Wam też smakują. U nas było to cieplutkie, smaczne śniadanie. A jeżeli nie dodacie cukru możecie je przyrządzic w wersji wytrawnej, obiadowej. Składniki (na około 10 naleśników): 220 g mąki pszennej 10 g cukru pudru lub cukru waniliowego
Szybko Tanio SmacznieCytrusowy tatar ze śledzi to innowacyjny pomysł na danie ze śledziami. Owocowy smak połączony z kwaśnym octem świetnie przenika i pasuje do tych ryb. Tatar nie tylko ładnie i kolorowo się prezentuje, ale też dobrze smakuje. CYTRUSOWY TATAR ZE ŚLEDZI Składniki: 1 słoik filetów śledziowych w oleju wiejskim Beczka Śledzi Seko 2 pomarańcze 1 limonka(...)Soki ze skórką mieszamy z oliwą i octem. Filety śledziowe Seko kroimy w małą kostkę, zalewamy je mieszanką soków i octu, odstawiamy co najmniej na dwie godziny. Obrane jabłko, drugą pomarańczę i cebulę kroimy w małą kostkę. Kiedy filety "przejdą" cytrusowym aromatem nakładamy je do miseczek przekładając warstwami posiekanej czerwonej cebuli, kostkami pomarańczy i jabłek
Bon appetit mon amiebogate są w przeciwutleniacze i pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi. Batoniki są bardzo odżywcze i treściwe - mała porcja jest w stanie zaspokoić głód. Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Dodając jedynie płatki owsiane bez glutenu możemy otrzymać wersję bezglutenową, gdyż pozostałe składniki glutenu nie zawierają. Smak tych batoników jest rewelacyjny - jedyny i niepowtarzalny! Każdy(...)pionierka medycyny żywieniowej, opierając się na badaniach naukowych wyjaśnia jak wykorzystać żywność by móc cieszyć się dobrym zdrowiem teraz i w przyszłości. Szczegółowo opisuje jak poszczególne produkty wpływają na dane organy, tj. jelita, wątrobę, nerki, mózg, serce, kości oraz mięśnia, a także na układy fizjologiczne: układ oddechowy, układ odpornościowy, układ krwionośny, układ nerwowy oraz układ hormonalny. Przedstawia nam Super Szesnastkę
Kuchnia MagdaLenysmakołyków. W listopadzie tyle pracowałam, że po powrocie do domu nie miałam już siły. Teraz już półtora tygodnia jestem w szkole, a do domu wracam dopiero po południu dwudziestego drugiego grudnia; mam ogromną ochotę upiec pierniczki, jakieś pachnąc korzennymi przyprawami ciasto, czy choćby przygotować sernik na zimno z musem żurawinowym. Nic z tego; po prostu nie ma mnie w domu(...)niedzielę natomiast, zgodnie z tradycją, tuż po pracy, udaliśmy się do rodziców C. Udało nam się złapać ostatnich gości; piosenki został odśpiewane wcześniej, a świeczki wygaszone. Na szczęście gløgg da się łatwo podgrzać, a napęczniałe od wina rodzynki po każdym podgrzewaniu smakują lepiej. W poniedziałek budzik zadzwonił o trzeciej trzydzieści; szybko wyłączyłam alarm i z powrotem wsunęłam się w rozgrzaną
Pożeraczka, czyli raz adobrzegrzybów leśnych. Początkowo miał to być paprykarz z grzybami, na który natrafiłam na blogu Hajduczek naturalnie . W trakcie przygotowywania zmieniłam jednak sposób przyrządzania, ilość składników i dodatki, by dopasować danie do własnych gustów smakowych i wizualnych. Składniki (na 2 porcje): ok. 25 dag świeżych grzybów pokrojonych w większe kawałki (u mnie prawdziwki, podgrzybki i maślaki pstre(...)gotowania. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, pół-plastry bądź ćwierć-plastry (zależnie od wielkości ziemniaków) o grubości kilku milimetrów. Cebulę obrać i pokroić jedną połówkę w piórka, a drugą w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim ziemniaki i cebulę. Zmniejszyć moc palnika i dodać sproszkowaną paprykę (tłuszcz nie może być zbyt gorący, żeby papryka
Weekendy w domu i ogrodziePierogi...moja miłość. Lubię wszystkie, ale najbardziej ruskie. Najlepsze robiła moja babcia, a teraz robi moja mama. Niestety mama mieszka bardzo daleko ode mnie, wiec jak
Kuchnia MagdaLenyzdrowie" ? Wydarzenia z ostatniego czasu uświadomiły mi jak olbrzymią prawdę opisał on w swoim dziele.. Przeczytajcie ją i doceńcie swój organizm... A teraz, na zdrowie ! Prostota tego dania powala na kolana. Dwa składniki dają perfekcyjne śniadanie na każdą okazję. W szczególności gdy lodówka świeci pustkami. Gdy znajdziecie w niej coś jeszcze... hymm to nawet lepiej ! Małe urozmaicenia zawsze(...)wsypujemy łyżkę płatków owsianych i podsmażamy do zarumienienia. Rozprowadzamy je równo na patelni i wbijamy na nie jajka. Smażymy chwilę by białko się lekko ścięło, rozbijamy żółtka i posypujemy drugą łyżką płatków oraz solą i pieprzem. Przewracamy omlet na drugą stronę i dosmażamy. Gotowe ! Bazowy omlet bez dodatków ma ok. 275 kcal. Smacznego
Gawron w rosoleCukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem . Sama w sobie nie ma smaku (oczywiście moim zdaniem) Dlatego dobrze komponuje się z różnymi farszami. Chociaż w tym okresie jest
Eli Gotowaniezupełnie przypadkiem zaplanowałam ten post na jutro, ale w takim razie przesunę dzień wcześniej, żeby wszyscy bezglutenowcy też mogli świętować ;). No i chyba w takim razie muszę dziś zrobić drugą :D Bezglutenowa pizza też może być pyszna ;) wiadomo, że nigdy nie będzie to, to samo co tradycyjna, ale warto eksperymentować. Wypróbowałam kilkanaście przepisów na bezglutenowe pizze, aż w końcu(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka brązowego cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 180 ml ciepłej wody 10 wędzonych śliwek (u mnie nowosądeckie) 8 plastrów podwędzanego parzonego boczku (dałam boczek z Roztocza EKO) 120 gram lokalnego sera (użyłam sera łomnickiego "Krowa w Popiele") 1 czerwona cebulka 2 pomidory 1 ząbek czosnku oregano bazylia tymianek pieprz sól Wykonanie: Mąki przesiewamy
Quinoa Raz!kuchni. Omlet z bobem można usmażyć na patelni, albo upiec w piekarniku. Pewnie zdziwi Was fakt, że jeden ze składników to włoskie orzechy. Omlet z bobem to bardzo pożywne danie! Idealne na śniadanie lub kolację. Omlet z bobem Składniki: na 2 porcje 9 jajek 150 g ugotowanego bobu 20 g masła 4 łyżki świeżego kopru, grubo(...)solą i pieprzem. Na koniec dodaj orzechy. Rozgrzej masło na patelni i wylej masę jajeczną. Smaż omlet w niskiej temperaturze na złoty kolor. Po 3 minutach przewróć ostrożnie na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę. Wyjmij omlet na talerz i pokrój na kawałki. Podaj z perskim chlebem barbari . The post Omlet z bobem i koprem appeared first
codojedzenialasu ponadto oczyszczają naturę z toksyn, ale za to walory smakowe są obłędne. Dzisiaj przedstawię Wam prosty przepis na boczniaki . Nie robię ich zbyt często, ponieważ danie to ma dużo kalorii z powodu smażonej panierki. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :-) Składniki: 250g boczniaków (można je z łatwością(...)grzyba najpierw maczamy w jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Po zarumienieniu się panierki z jednej strony, delikatnie przekładamy grzyba na drugą stronę, a grzyba od strony usmażonej lekko solimy. Można podawać je w takiej formie, a można z dodatkiem np. ketchupu
Anielska Kuchnia Anipołóż blachę na płacie ciasta dnem do góry, po czym odwróć i zdejmij papier). Wylep formę ciastem i schłodź w lodówce przez 30 minut lub w zamrażalniku przez 10. Drugą część ciasta również rozwałkuj i schłodź. Rozgrzej piekarnik do 190 C i podpiecz schłodzony spód ciasta przez 15 minut, który przykryj folią aluminiową i obciąż kulkami ceramicznymi do pieczenia(...)kawałki. Podpieczony spód ciasta posyp mąką migdałową, dzięki czemu nie zmięknie, wyłóż owocami i przykryj kawałkami ciasta. Tak przygotowane ciasto piecz przez 30 minut. Smacznego! ps. Nikomu nie dałam, sama jadłam przez tydzień, codziennie po obiedzie delektowałam się kawałkiem (przechowuj w lodówce). A nie, Miśka raz mnie nakryła i musiałam się podzielić. Artykuł Wegańskie kruche ciasto a agrestem pochodzi
greenscarfCzasem przychodzi taki dzień, że nie chcemy spędzić kilku godzin w kuchni ale też nie chcemy wyciągać zupki w proszku. Wtedy pomagają nam szybkie przepisy na nieskomplikowane dania. Właśnie takie są placki kukurydziane – wystarczy wymieszać składniki i usmażyć. Nadają się zarówno na obiad jak i na ciepłą kolacje. Można je podawać z potrawami mięsnymi jak i wegetariańskimi(...)pieprz * oliwa do smażenia WYKONANIE: W jednej misce mieszamy na gładką masę: śmietanę, wodę, jajka i oliwę. Pod koniec dodajemy kukurydzę konserwową i mieszamy do połączenia się składników. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Zawartość obu misek mieszamy do połączenia składników. Z powstałej masy pieczemy placki na rozgrzanej patelni z oliwą
MohiellaSkładniki tortilla, 6 placków filet z kurczaka, 1 szt ser żółty, 200g kukurydza konserwowa, 1/2 puszki papryka czerwona, 1 mała szt przyprawa gyros, 2 łyżki
Gotowanie moimi oczamibulionem z wieprzowiną, nie można się mu oprzeć i można go jeść bez pamięci. Ale być złotą rybką to sama radość, wiec czerpmy z chwili ile się da! Składniki pozwalają na zapełnienie czterech brzuszków. Lub romantyczny, pikantny wieczór we dwoje z repetą ! Czas przygotowania: 15-20 min Składniki: 300-400 g (lub pół opakowania mrożonych) krewetek tygrysich(...)cebulka szczypiorkowa (sam szczypiorek) 1 limonka łyżka wodorostów Wakame 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Zacznij od zagotowania pełnego czajnika wody. Rozlej go na dwa garnki. Jeden mniejszy na krewetki, drugi na bulion. Krewetki wrzuć do gotującej się wody, lekko osól oraz skropl cytryna lub limonka. Zagotuj lekko ok 2-3 min i odsącz. Pokrojoną cebulkę, czosnek oraz papryczkę chili
Lajtkraft food intoleranceStefano był oburzony, że w Polsce ryby grilluje się w foli i faktycznie ma rację.... Potrzebne składniki: 2 dowolne rybki 3 ząbki czosnku 0,5
Łycha smakówZ dedykacją dla Dagmary :) Jak zwykle bardzo szybka, a przy tym odżywcza i nafaszerowana dobrociami zupa-krem z blendera ;) Bazą jest upieczona wcześniej dynia - u mnie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEciasto 4 szkl mąki 3 jajka ok 1 szkl wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego duża szczypta
Gotowanie jest łatwesztywna wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Gotową pianę z wiórkami wyłożyć na dżem. Piec ok 20-30 minut w 180 stopniach - aż masa z wiórkami będzie podpieczona. 2 placek - drugą część ciasta wyłożyć na blachę. Sezam przyrumienić na suchej patelni. Resztę składników, czyli margarynę, miód i cukier zagotować. Dodać do tego przyrumieniony sezam i gorącą masę wyłożyć na ciasto(...)obydwa placki. Placek kokosowy na dole - masa karmelowo-chałwowa - placek sezamowy. Przechowywać w lodówce. *jeśli zbyt mocno przypieczemy placek sezamowy i sezam będzie twardy po wystudzeniu, możemy placek sezamowy dać na spód, a na wierzch placek kokosowy. Pod wpływem masy karmelowo-chałwowej sezam zmięknie. Z pyszną kawusią produkcji Tatowej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepyszne. Powiem Wam, że się w nim zakochałam i myślę, że bardzo często będzie gościć w moim domu. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu. Zamiast malin można dać inne ulubione owoce: borówki, truskawki, jeżyny itp. Zapraszam!!!! Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka), 250 g masła lub margaryny, zimnego(...)cukier puder do oprószenia Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części- jedna ok. 60% a druga ok. 40%. Zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika. Możemy to zrobić dzień wcześniej. Jak już ciasto się zamrozi większą część ścieramy na blachę o wymiarach 33x20 cm wcześniej
Passion of Cookingtradycyjnych krokietów z mięsem czy z kapustą przygotowałam bardzo pożywne krokiety z pastą z białej fasoli, ciecierzycy i suszonych pomidorów. To kolejna propozycja do kulinarnej akcji Małgosi - Przepis miesiąca - dania z roślin strączkowych. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru(...)łyżki majeranku 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz do smaku Fasolę i ciecierzycę namoczyć w osobnych garnkach w dużej ilości zimnej wody. Na drugi dzień ugotować i odcedzić, a następnie przestudzić. Pomidory odsączyć z oliwy. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę. Doprawić dobrze solą, pieprzem i ziołami i dodać nieco oliwy
Czerwień i błękitopakowaniu od proszku do pieczenia ładna kolorowa babka ;) Doskonale nadaje się na Wielkanoc, a to całkiem niedługo. Gdy pierwszy raz piekłam babkę (drożdżową) o mało nie zepsułam piekarnika. Dałam chyba tak jak było w przepisie 2/3 formy i tak rosła, że "wypadła" i zalała część piekarnika. Ale była pycha. Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej(...)pieczenia i mieszamy. Nadal mieszając stopniowo dodajemy masło i cukier waniliowy. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Część ciasta wlewamy do formy. Resztę mieszamy z kakaem. Nakładamy drugą warstwę (nie ważne czy równo, i tak się pomieszają podczas pieczenia). Wstawiamy do piekarnika na 45 min. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni bez szafekpopołudnia na randkę, na kolację, do jednej z przybrzeżnych restauracji. Było to lata temu, a pamiętam jakby to było wczoraj. Zamówiliśmy nachosy. Kształtowały się wtedy moje kulinarne smaki i danie to tak nam zasmakowało, że na dobre zagościło w naszym kulinarnym menu. Dziś postanowiłem się tym z Wami podzielić. Czego potrzebujemy? Do ciasta: -3/4 kubka(...)odklejało się od rąk. Wałkujemy na placek do grubości 2-3mm. Wycinamy równe trójkąty, podsypujemy papryką i smażymy bez tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gdy przewrócimy trójkąty na drugą stronę znowu podsypujemy papryką. Mięso: -250 gram mielonej szynki wieprzowej; może być wołowina -oregano, łyżeczka -sól, pieprz -cebula posiekana -papryka ostra sypka -kukurydza z puszki -fasola czerwona z puszki
BaRepaswrzucam na patelnie podlewam wodą, dodaję odrobinę kostki rosołowe (trzeba uważać aby nie przesolić). Przykrywam i duszę, aż będą miękkie. Na drugiej patelni podgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam na niej pokrojoną cebulkę, dodaję do posiekanego pora, a po chwili dorzucam starty imbir (można pokroić go w drobną kosteczkę). Paprykę kroję(...)gotowe!! Moja wersja to kotlety sojowe z warzywami z kaszą gryczaną polaną sosem pomidorowym i mixem sałat. Równie dobrze może to być samodzielne danie :) SMACZNEGO:) PS. Obiadek był jedzony na tarasie
Zdrowo i kolorowonastępnie paskami ciasta w taki sposób, aby wystawały one nad formę. Na ciasto nałożyć kilka łyżek mlecznego sosu, na sos znowu paski ciasta w podobny sposób. Na druga warstwę ciasta ponownie kilka łyżek sosu mlecznego, następnie trzecia warstwę ciasta. Na to ponownie sos mleczny i cały sos mięsny. Na górę rozsypać ser żółty, przykryć wystającymi paskami ciasta(...)chrupkie, w środku miękkie. Po przestygnięciu potrawa nic nie traci na smaku, idealnie wiec się nada na przykład do pracy, kiedy nie ma możliwości odgrzać dania. Polecam Wam börek. Daje olbrzymie możliwości kombinacji smaków i składników. Ja na pewno będę robić go często
Codzienna kuchnia niecodziennaPIECZONE ZIEMNIAKI Z KURCZAKIEM Składniki: - 2 udka z kurczaka - 5 średnich ziemniaków - mielona czerwona papryka słodka - przyprawa "Kucharek" - lubczyk otarty - bazylia - olej do smażenia Sposób
Mentor SmakuCiąg dalszy tegorocznych przetworów z grzybów. Był już przepis na suszenie grzybów , teraz przedstawiam Wam przepis na grzybki marynowane, czyli grzyby w zalewie octowej. Niestety
Smaczne ZdroweBezsenność. Za oknem wyraźnie dnieje. Mały rewolucjonista skutecznie daje o sobie znać. Nie da pospać. Cóż począć? Wyrwana z objęć Morfeusza, postanowiłam wykorzystać czas nie tylko na buszowanie po sieci. Kurczak się ucieszył i z tego wszystkiego piekielnie spiekł! 2 udka kurczaka (wymyte, osuszone) sok i miąższ z 1 pomarańczy 1 papryczka piri piri drobno pokrojona (bez pestek) 1/2 łyżeczka(...)lodówki ( można na całą noc ). Następnie zawiniątko wyjęłam, przełożyłam do żaroodpornego naczynka, zalałam marynatą i zapiekłam przez 40-50min. w 150st. ( w połowie pieczenia odwróciłam udka na drugą stronę ). UWAGA! Wyszło ostre!!! Moja wersja była nieco lżejsza
bastalena