drugie danie - 14640 przepisów (strona:495/976)

Łosoś w koprze z młodymi ziemniakami 124

Dodatkowo zrobiłam pyszny sos jogurtowy z koprem! Dobrego nigdy nie za dużo! Przyrządzam łososia przynajmniej raz w tygodniu ale za każdym razem inaczej. Łosoś w koprze to moje standartowe danie latem. Piekę go w piekarniku lub na grillu. Podaję z sałatką, kaszą, ryżem lub ziemniakami. Jest to idealny obiad na lato. Ryby jadamy często przez cały(...)greckiego jogurtu, 10% 2 łyżki kopru, pokrojonego 1 ząbek czosnku sól do smaku 5 rzodkiewek Zacznij od pieczenia ziemniaków. Ziemniaki umyj i pozbądź nadmiar skórki ocierając jeden o drugiego. Włóż do żaroodpornego naczynia. Skrop oliwą i posól morską solą. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika na funkcję grilla lub na górę-dół z termoobiegiem. Piecz przez 25 minut. Rybę osusz

codojedzenia
Sałatka z kaszy owsianej i topinamburu, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i papryki 133

przez ludzi, liście mają zastosowanie jako karma dla zwierząt, a kwiaty są piękną ozdobą.  Topinambur zawiera inulinę, która pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, jest więc idealnym składnikiem dań dla cukrzyków. Ta sama inulina reguluje poziom cholesterolu LDL, a więc jest istotna w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Pobudza także perystaltykę jelit, a w połączeniu z błonnikiem stanowi dobre wsparcie(...)orzechowy posmak. Wykorzystać go można na wiele sposobów, ja użyłam go dzisiaj do zrobienia sałatki. Miała ona zastąpić nam lekki obiad, ale nadaje się także idealnie na drugie śniadanie (lub lunch) do pracy.  Składniki: 500 g topinamburu 3 łyżeczki suszonego tymianku 3-4 łyżki oliwy  3/4 szklanki kaszy owsianej 1 średnia czerwona cebula spora garść małych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto czekoladowe z cukinią 224

babeczki czekoladowe z cukinią :) Ciężko poprzestać na jednym kawałku, ciężko się domyślić, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia :-) Polecam, na pewno zjecie ze smakiem :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki(...)oczkach 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać, odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia składników. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do utartej masy przesiać suche składniki na przemian z jogurtem naturalnym, mieszając drewnianą łyżką

Domowa cukiernia Ewy
Grillowana ośmiornica i czarna quinoa 93

rozpieszcza póki co, a lato i wakacje kojarzą mi się z Morzem Śródziemnym i grillowaniem. Cóż więc może lepiej odzwierciedlać moją tęsknotę, jeśli nie grillowna ośmiornica! Jedno z tych dań w których człowiek zakochuje się od pierwszego zjedzenia <3. Pierwszy raz jadłam ją w uroczej rodzinnej restauracyjce na Rodos i od tego czasu, gdy tylko mam okazję chętnie(...)rozgotowany, ani gumiasty. Są oczywiście na to sposoby, które ja nazywam czarami ;) Polecam kupowanie ośmiornicy świeżej, mrożona niby rozwiązuje problem konsystencji, ale to nie to samo próbowałam jednej i drugiej i ta którą przyrządziłam tym razem była perfekcyjna.  W Grecji (uwaga drastyczne sceny ;)) ośmiornicą rzuca się o kamień, żeby rozbić włókna i żeby nie była gumiasta

Quinoa Raz!
Kaszotto gryczane z kurczakiem i selerem 169

obiadowe. Pora wiec to zmienić :-) Więc jeśli lubicie kasze gryczaną, to nie ma na co czekać, tylko zabierajcie się za gotowanie :-) Trwa ono dosłownie kilka chwil. Dodatkowym atutem tego dania jest to, że możecie w nim śmiało wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu. A smakuje... obłędnie... SKŁADNIKI 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ugotowana ćwiartka(...)Chwilę smażymy często mieszając, a gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy przepłukaną kaszę, dolewamy wodę i rosół, mieszamy i gotujemy aż kasza wchłonie płyn (jeśli wolicie możecie zamiast rosołu dodać drugą szklankę wody, ale to już zależy od waszych upodobań smakowych). Wyłączamy palnik, dodajemy sól, pieprz i kurczaka (nie martwcie się jeśli mięso będzie zimne), dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy

Czary - gary w kuchni
Hasło tygodnia - kurczak. 96

Tydzień poświąteczny jest specyficzny. Trudno w nim nawet myśleć o jedzeniu, a lodówki pełne są dań i produktów, których powoli mamy już dość. W tej sytuacji można pomyśleć o jakiejś poważnej diecie (woda?), lub może wrócić do codziennego sprawdzonego gotowania, bo jednak jeść się w końcu zachce ;) Mało który kulinarny produkt tak mocno kojarzy mi się ze zwykłym(...)poradźcie, co jeszcze można zrobić na obiad?" Możliwości są oczywiście nieograniczone, ale i pierś można wymyślić całkiem na nowo! Mięso kurczaka wydaje się z jednej strony łatwe, a z drugiej - nieco (lub nawet bardziej niż nieco) nudne. Cóż - łatwość jest pozorna. A nuda? Postaramy się omijać ją szerokim łukiem

zadanie-gotowanie
Colesław (surówka) 143

samo jest z sosem - najbardziej popularny przygotowuje się na bazie majonezu, ale często bywa też winegret. Poniższy przepis jest prosty, szybki i naprawdę smaczny. Surówka idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. 1/2 główki białej kapusty 1-2 marchewki  1 cebula  sól Sos: (*) 1/2 szklanki majonezu (polecam z firmy Roleski ) 5 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny(...)cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem. Surówkę doprawić do smaku i schłodzić (minimum 1 h) w lodówce.  (Składniki muszą się przegryźć. Najsmaczniejsza jest drugiego dnia.) (*) Można przygotować mniejszą ilość sosu. Wszystko zależy od naszych preferencji.  Niektórzy dodają odrobinę musztardy

Di gotuje
Goodfood luty 2016 200

zwykłe pyry do obiadu po porstu psują efekt dania, a tu propozycje na dodatki tj. duszone młode pory, pieczony kalafior i octem balsamicznym, sałata ze szpinaku z sosem sezamowym, mmm…. Genialny przewodnik po wszelkiego rodzaju cukrach, co do czego, jak przechowywać itd. Wiem, cukier do zło, ale nie dajmy się zwariować. Propozycje naleśników w bardziej wytrawnej formie(...)Podsumowując, po raz kolejny, ale tym razem nawet nie ma co porównywać, bo definitywnie „GoodFodd” jest lepszy niż „Kuchnia”, a może dlatego, że ten drugi jest bardziej o samej sztuce kulinarnej, a GF o jedzeniu samym w sobie, cóż ja o sztuce gotowania to wolę jednak książki

greenscarf
Maślano- czosnkowy makaron z brokułem 153

średnie brokuły około 100 g masła 4 duże ząbki czosnku sól do osolenia wody (na litr wody łyżeczka soli) 1/2 łyżeczki cukru 220 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Do dania będziemy wykorzystywali tylko różyczki z brokułów. Twarde części odcinamy i wyrzucamy. Różyczki brokułów myjemy. Połowę masła rozpuszczamy na  dużej patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy(...)minut. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente.  Brokuły po ugotowaniu odcedzamy. Do garnka z odcedzonymi brokułami dodajemy drugą połowę masła. Czekamy, aż masło, pod wpływem gorącego brokuła się rozpuści i całość delikatnie mieszamy.  Makaron po ugotowaniu odcedzamy i wrzucamy na patelnię, do masła z czosnkiem. Patelnię stawiamy

Smak mojego domu
makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i cukinią 162

makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Dania z makaronem są nie tylko smaczne ale też, dzięki ich prostocie, przygotowuje się je w zaledwie kilkanaście minut. Dzisiaj przedstawię propozycje zimowego posiłku, w którym połączyłem treściwy wieprzowy boczek z pysznymi suszonymi pomidorami i delikatną zieloną cukinią.  składniki dla czterech osób 300 g surowego boczku 2 ząbki czosnku 1 papryka(...)przygotowania Boczek kroimy w paski, wkładamy do dużego garnka i smażymy na niewielkim ogniu. Do przesmażonego boczku dodajemy oliwę, drobno siekany czosnek i smażymy całość przez minutę. W drugim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej makaron. Do garnka z boczkiem   dodajemy pokrojone w plastry cukinie, oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Całość smażymy pięć minut, następnie

Miód i pieprz
Pączki z budyniem 147

jajeczną,roztopione masło, spirytus i letnią śmietanę. Wyrobić, zagnieść ciasto drożdżowe. Musi być gładkie i elastyczne. Jest gotowe jeśli „odchodzi” od ręki i jest lśniące. Trzeba sobie dać czasu i mocno je ugniatać. Włożyć ciasto do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Taka rada – jeśli ciasto klei się do rąk to podsypać delikatnie mąką(...)Olej lub smalec rozgrzewamy w dużym garnku i porcjami wrzucać pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażyć je z dwóch stron, jak nabiorą złotego koloru za pomocą drewnianego patyczka przewrócić na drugą stronę. Smażyć ponownie , aż nabiorą złotego koloru. Upieczone pączki rozłożyć na papierowych kuchennych ręczniczkach zostawić tak, aż ostygną. Zimne pączki polać lukrem. Lukier – cukier puder i gorąca woda

Kuchnia Pokoleń
Świeży śledź w tempurze 138

uznaliśmy, że jest to świetna przekąska na każdą imprezę i zachwyci nawet niejadka ryb. Myślę, że nada się również na wigilijny stół jako taka odmiana od standardowych świątecznych dań. Składniki (na 15-20 śledzi w tempurze): 7-10 świeżych śledzi bez głowy, oprawionych 1/3 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli i pieprzu szczypta wędzonej papryki 1 szklanka mąki(...)soku z cytryny i szczypcie soli przez kilka minut (pozostałe, niewielkie ości zmiękną). W tym czasie mleko mieszamy z jajkiem, chili, szczyptą soli oraz pieprzu i papryką wędzoną. W drugiej misce mieszamy mąki. W woku (garnku lub na patelni) rozgrzewamy olej. Każdy filet najpierw moczymy w jajku z mlekiem a następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu

Mango Papaja
Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki 133

smakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz buraczkami (oczywiście domowej roboty :)) Nie przerażajcie się wizją pieczenia kaczki - jest na nią sposób! Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki    Przygotowanie dania rozpoczynamy od marynowania piersi z kaczki. Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka(...)przejść do ich właściwego przygotowania. W tym celu smażymy je na gorącej patelni (bez tłuszczu!!) skórką do dołu, przez około 5 minut (od nagrzania patelni), a następnie obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Tak przygotowaną kaczkę, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (lub blaszce) i zawijamy w folii aluminiowej. Można ją polać wytopionym tłuszczem z patelni. Piersi pieczemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pulled beef w czekoladzie na grzankach podane z Koźlakiem 150

stronę kuchni slow food, która ceni takie właśnie przygotowanie dań. Myślę, że jest to świetny slow-fast food na każde przyjęcie w gronie bliskich. Z pewnością danie warte uwagi i do wypróbowania chociaż raz. Ekstrawaganckie połączenie czekolady i wołowiny wprawia liczne grono w zawrót głowy. Dla mnie, po tym występie, z pewnością trafne połączenie(...)oczywiste. Piwo to bowiem świetnie komponuje się z wołowiną, wieprzowiną i wszelkimi kluskami. Uznałam, że przystawka tego typu zagra z nim idealnie. Tak też się stało, jedno nie dominuje drugiego natomiast smak piwa świetnie komponuje się ze smakiem przystawki.  Składniki (20-25 grzanek dla 5-6 osób): 500 gram wołowiny (może być łopatka, pręga lub goleń) 1 butelka piwa typu

Mango Papaja