drugie danie - 14640 przepisów (strona:496/976)

Czarny makaron z krewetkami 151

skorzystanie z mrożonych). W czasie gdy gotuje się makaron na patelni smażymy czosnek, papryczkę chilli i krewetki. Posypujemy natką pietruszki, mieszamy z makaronem i pyszny obiad gotowy :) Do dania użyłam czarnego makaronu, jednak ten "zwykły" również tutaj się świetnie sprawdzi ;)  Składniki na 2 porcje: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 120 g czarnego makaronu (barwionego sepią(...)patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać czosnek i smażyć przez 2 minuty. Dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać papryczkę chilli (bez pestek). Smażyć niecałą minutę. Przewrócić na drugą stronę i smażyć pół minuty. Dodać natkę pietruszki. Wymieszać. Dodać makaron, Wymieszać. Można polać jeszcze oliwą i doprawić sokiem z cytryny

Moja Galeria Smaku
KRUCHE, MAŚLANE CIACHA ORKISZOWO-JAGLANE 213

porcji, to zniknęły błyskawicznie. Składniki: - 290g mąki orkiszowej typ750 - 40g domowej mąki jaglanej (lub kupnej) - 2 żółtka - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (dałam 45g) - 100g mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) - 150g twardego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) Dodatkowo: - jajko do posmarowania ciastek - ksylitol lub gruby cukier trzcinowy, lub zwykły (ja mam jednego amatora(...)kolei na blacie. Następnie wykrawamy krążki (u mnie metalową obręczą o śr.7,5cm). Gotowe ciacha układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki. Zapełniamy drugą blaszkę. Gdyby ciasto było miękkie przed rozwałkowaniem najlepiej je schłodzić w lodówce, moje było zimne więc tę czynność pominęłam. Schłodzone ciacha wyjmujemy z lodówki (po ok.10 minutach), smarujemy rozbełtanym jajkiem

Smaczne Zdrowe
PSTRĄG Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 169

wybitny łosoś. Choć pstrąg też daje radę! Oczywiście, jeśli jest dobrze przygotowany, czyli nie zrobi się suchy od przesmażenia lub nie pozostanie nadal surowy od niedosmażenia (serio, tak się da). Świetnie będzie smakować z ryżem lub młodymi ziemniaczkami.    Zapraszam więc na wędrówkę po zakamarkach moich dziwnych upodobań kulinarnych. PSTRĄG W SOSIE TRUSKAWKOWYM /własny;/ dla 2 osób 300g(...)Nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka chwil. Następnie rozgrzewam na patelni nieco oleju roślinnego i układam rybę "od skóry". Po 2 minutach przewracam na drugą stronę, trzymam 30 sekund i wyłączam palnik, zostawiając rybę jeszcze przez 1 minutę na rozgrzanej powierzchni. Truskawki płuczę, usuwam szypułki i kroję drobniej. Rozgrzewam nieco oleju, wrzucam truskawki, dodaję

W kuchni Karmel-itki
ZAPIEKANKA GRECKA PASTICIO 189

kuchni greckiej, warto zaopatrzyć się u nich w prawdziwe, dobre jakościowo produkty i pobawić się grecką kuchnią. Zapiekankę przygotowałam w formie ceramicznej również dostępnej w sieci sklepów Lidl. Gotowe danie podałam natomiast na talerzach z serii JUPITER- PORCELANA BOGUCICE .   Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 szklanki makaronu penne 1 puszka pomidorów krojonych szklanka startego żóltego(...)Doprawiamy solą,pieprzem oraz dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki i  oregano oraz wkruszamy ser feta. *Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. *W rondelku zagotowujemy mleko, w drugim garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę,  energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki, dolewamy mleko, mieszamy. Studzimy.Kiedy  przestygnie dodajemy 1 jajko, rozbełtamy je. Doprawiamy solą,pieprze, i szczyptą mielonej

Z Majeczką w kuchni
Eklerki z Kremem z Advocatem i Kremem Kawowym polane Polewą Czekoladowo Kawową, czyli Eklerki Blondynki ;) 200

książki też zmieniłam pod siebie, ale nie martwcie się, te eklerki na pewno Wam wyjdą! Daję słowo!  ZACZYNAMY: DODATKOWO: 2 garstki malin (ja użyłam mrożonych i też się dało) Kilkanaście listków mięty CIASTO PARZONE (ok.30 szt niewielkich): 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli W rondelku zagotowałam wodę z masłem i solą(...)gwarancje, że ciasto nam ładnie wyrośnie. Kiedy ciasto miałam już zimne, a raczej w temperaturze pokojowej zaczęłam je miksować mikserem ze spiralnymi końcówkami i po kolei, jedno po drugim wbijałam jajka. Ciasto zmieniło się na klejące takie, ale takie ma być. I teraz tak, albo wykładamy je łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, albo

Blondynka Gotuje
Wegański "SMALEC" Z FASOLI 142

się przypiecze trochę to nawet dobrze robi końcowemu smakowi :)). Jeśli trzeba (czytaj: jeśli masa wydaje się za sucha) dolewam jeszcze trochę oleju, jeszcze trochę mieszam i - tu następuje druga zasadnicza różnica w przepisach - całość posypuję cebulką prażoną (cebulki zapiekane by Biedronka).  Teraz trzeba tylko szybko przemieszać całość, zdjąć z ognia, przełożyć do miski, na wierzch polać jeszcze trochę(...)pozbawione życia, żebyśmy mogli zjeść coś smacznego a wartości odżywcze smarowidła ze słoniny a smarowidła z fasoli - cóż, nie ma co porównywać nawet... P.s. Szkoda, że przez internet nie da się wysłać ZAPACHU. Bo właśnie - TEN smalec pachnie a ten tradycyjny - cóż... A następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce.. MUSICIE TEGO SPRÓBOWAĆ!! P.s. 2 - Są tacy, którzy wolą wersję

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Prezenty.....ksiazka Tima Mälzera "Greenbox" 87

glowna role w potrawach przygotowanychn przez Tima Mälzera.Inspirujaca jest ogromna roznorodnosc i sezonowosc w jego bogatej ,pelnej warzyw kuchni.Swoimi zielonymi przepisami autor urozmaica nie tylko przepisy na codzienne dania ale przedstawia rowniez zaskakujaca i wyrafinowana kuchnie,ktora uczyni szczesliwymi takze wszystkich nie jedzacych miesa,bo to kuchnia ,w ktorej niczego nie brakuje:swiezych warzyw,salatek,owocow,aromatycznych ziol(...)chyba u kazdego, u mnie sa to ksiazki Jamiego Oliviera i Nigelli.Jeszcze jeden ogromny plus tej ksiazki to niespotykanie przejrzysty i czytelny spis tresci,a wlasciwie 4 spisy.Pierwszy-alfabetyczny,drugi podzial na warzywa,trzeci-sezonowy,na cztery pory roku i czwarty ostatni-dzieli calosc wg czasu przygotowania potraw.I jeszcze jedno,bliskie sasiedztwo naszych krajow bardzo upodabnia nasze kuchnie.Dlatego spis potraw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta cukiniowa 142

mnie w tym roku cukinii pod dostatkiem, więc jeszcze nie raz pokażę Wam dania z wykorzystaniem tego warzywa, dzisiaj tarta cukiniowa. Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 1/2 kostki margaryny - szczypta soli i pieprzu - szczypta proszku do pieczenia - odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki(...)minut. Cukinię (nie musimy obierać), cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju,dodajemy czosnek i podsmażamy. Dokładamy cukinię, du simy i doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni gotujemy pomidory z zalewą aż zgęstnieją. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Steki wołowe 253

przed smażeniem (nie przesadzam z solą, a steki nie są twarde). Mięso kładziemy na suchą patelnię i smażymy 2 minuty z jednej strony. Następnie zmniejszamy temperaturę, przewracamy stek na drugą stronę i dosmażamy do stopnia jaki lubimy (patrz zdjęcie poniżej). Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na 5 minut (nie kroimy wcześniej), aby uniknąć wycieknia soku podczas(...)soki się wchłonęły. - Moim zdaniem dobry stek powinien „smakować mięsem”, więc sól, pieprz grubo mielony i odrobina masła (jak dla mnie) są wystarczające. Steki wołowe to danie wybitnie dla mężczyzn – to nieprawda, to mit. Lubię mięso, preferuję drób, ale raz na jakiś czas tatar wołowy, czy stek wołowy na talerzu jest mile widziany. Moja propozycja

mojewypiekiinietylko
Leczo z papryki i cukinii do słoika 572

przejmują się, robią różne słoikowe konserwy i żyją Ja mimo wszystko zostaję przy swojej opcji. Dlatego w jednym garnku gotuję kaszę/makaron i w tym samym czasie w drugim podduszam albo pierś z kurczaka, albo smażę kiełbaskę i dorzucam warzywka ze słoika. Nie podaję czasu duszenia papryk, bo wiem, że różne osoby wolą różne konsystencje i stopnie rozgotowania(...)pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie. Pakujemy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/leczo-papryki-cukinii-sloika/ BosowKuchni Artykuł Leczo z papryki i cukinii do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Babka zebra 779

Prosta i ciekawie wyglądająca babka „zebra”, którą chyba większość z Was zna. Od bardzo dawna jej nie robiłam, więc… odgrzebałam stary przepis i

Oryginalny smak
Warsztaty Słodko, ale zdrowo z Lidlem 206

Robiłem się coraz bardziej głodny, bo przygotowywaliśmy  tylko, a nic jeszcze z tych słodkości nie jedliśmy :) Do tego spoglądałem nerwowo na zegarek, bo za chwilę zaczynały się w drugim końcu Warszawy, warsztaty kuchni włoskiej, z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool, na które wejściówkę wygrałem w konkursie. Miałem na nie już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać(...)nadzieję, że będą kolejne okazje :) Dopiero następnego dnia, po zdjęciach na FB uświadomiłem sobie, że były niektóre blogerki, których blogi często odwiedzam, a niestety, bardziej znam ich dania, niż twarze :) Ale okazji do poznania nie będzie na pewno brakować :) Warsztaty były jak zwykle udane i zdobyłem bardzo dużo nowej wiedzy. Przy wyjściu dostałem dyplom, trochę słodkości od Lidla

Parowar Faceta
Szukanie i powroty. Focaccia na początek. 163

Szukam. Chcę odzyskać na nowo. To wszystko co ukradł.  Podstępnie zaatakował. Rozgościł bez pytania i nie dał się długo wypędzić.  Intruz, złodziej i bałaganiarz.  Mikroskopijny, a jednak silniejszy ode mnie.  Wirus. Podstępny i paskudny nieprzyjaciel, z którym musiałam stoczyć długą i męczącą walkę.  I choć przy wsparciu zastępu leków udało się go w końcu przepędzić(...)pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Ja podzieliłam ciasto na dwie równe części. Jedną rozwałkowałam na kształt koła i przełożyłam do tortownicy o średnicy 22 cm, drugą podzieliłam na 6 równych części i przełożyłam do mini-keksówek o wymiarach 10,5 x 6 cm .  Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

KUCHARNIA
Dania na grilla - 5 pomysłów (poradnik - czyszczenie i konserwacja grilla) 93

Szaszłyki z łososia i cytryny 3) Szaszłyki warzywne z ziemniakami, jako dodatek do dań głównych (czyli łososia oraz kurczaka) 4) Różyczki kalafiora na patyku w sosie sojowym, też jako dodatek do dań 5) Duże pieczarki grillowe nadziewane pomidorkami koktajlowymi oraz mini mozzarellą Dania te świetnie smakują i nie są jakoś bardzo ciężkostrawne, w porównaniu właśnie(...)akcesoriów wysokiej jakości, możemy sprawić, że nasz grill, niezależnie od jego typu, przez długi czas użytkowania będzie prezentować się efektownie, a nam przyniesie wiele przyjemności z grillowania. Pomysły na dania z grilla 1) Kurczak BBQ Filety z kurczaka w domowej marynacie barbecue na bazie ketchupu i suszonych śliwek, grillowane na patyczkach do szaszłyków. Pyszne, soczyste mięsko w słodko-ostrej

Kuchnia MagdaLeny