Od mojej przyjaciółki, która odwiedziła niedawno Mediolan dostałem niewielki słoiczek filetów z serdeli – anchois. Wpadłem na pomysł zrobienia tapas z anchois, camembert i karmelizowaną cebulą
Kuchennyviral.plPolecam :) PS edutalent.pl - pomoc przy pisaniu prac, fachowe doradztwo. Warto zaznaczyć, że to tylko zaplecze teoretyczne nie pisanie całych prac ;) Może komuś się przyda? Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)jednolitą masę. Dodac maliny, delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. Placki przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez około 2 minuty lub krócej. Tak samo postępować z kolejnymi plackami. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewypewno nie wcześniej jak 5. i nie później jak w 6. miesiącu. Na początku są to niewielkie ilości jednoskładnikowego soku: 2-3 łyżeczki dziennie. Wtedy sprawdzamy reakcje uczuleniowe na dany produkt. Najbezpieczniejsze jest jabłko, bo najrzadziej uczula. Podając dziecku soczek dla niemowląt kierujmy się oznaczeniem na etykietach, np. po 4. miesiącu lub po 8. miesiącu życia. Owoce cytrusowe(...)już produktów przeznaczonych właśnie dla niemowląt i małych dzieci - głównie ze względów ekonomicznych. Soki te są po prostu drogie, w stosunku do nawet 100% dobrych soków. Przez pierwszą połowę drugiego roku życia jeszcze kupowaliśmy, jednak nie tak często. Chociaż w pewnym momencie i Zuzia zaczęła wymyślać przy piciu tych soków, które wcześniej ubóstwiała, bo wolała nasze. A ponieważ kupujemy
Anioszek w kuchnikolejnym przepisem na tę pyszną rybę. W potrawie prócz suma odnaleźć będzie można również wyraźny aromat masła i cytryny, a to sprawi że danie zniknie z talerzy w tempie wręcz błyskawicznym. składniki dla 4-6 osób Filety z suma (ok 1 kg) 4 łyżki(...)cienko pokrojoną skórką z cytryny, wtedy ryba na pewno nie przywrze). Wierzch ryby posypujemy startą skórką z cytryny, następnie układamy na filetach drugą cytrynę pokrojoną w plasterki, oraz kawałki masła, lekko pieprzymy, nakrywamy drugim kawałkiem pergaminu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, na 5-7 minut przed końcem pieczenia
Miód i pieprznacieramy mąką z przyprawami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pałki kurczaka ok. 5 min, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. W międzyczasie przygotowujemy salse miodowo-musztardową. W miseczce mieszamy musztardę, miód i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Pałki(...)mięsa dodajemy przygotowane owoce. Całość zapiekamy kolejne 25-30 minut. **** PREPARAZIONE Lavate i fusi di pollo sotto l'acqua corrente, poi asciugateli con un panno da cucina. In una ciotola preparate la panatura: unite la paprika dolce con il timo secco, farina, sale e pepe. Mescolate per amalgamare la panatura. Passate i fusi di pollo nella
La grande e la piccola cuocapieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Mąkę rozpuścić w 1/4 szkl wody. Maliny wymieszać(...)cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. W gorącej herbacie rozpuścić cukier, ponczem nasączyć pierwszy blat ciasta. Następnie wyłożyć 1/2 malinowej frużeliny i 1/2 kremu serowego. Przykryć drugim blatem, kolejno naponczować, wyłożyć resztę frużeliny i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić. Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch
6nieboMango lassi – indyjski koktajl Skąd pomysł na koktajl? Kilka lat temu miałem okazję odwiedzić ciocię w Londynie. Była to moja druga wizyta w tym mieście i zarazem pierwsza samotna. To co interesowało mnie najbardziej (poza, oczywiście, odwiedzeniem rodziny), to knajpy. Wszelakie miejsca, w których mogłem zjeść coś, czego u nas w Polsce nie ma lub, jeśli już jest(...)dobre nie natrafiłem. Jednak ten wpis nie jest o falafelu, a o mango lassi … Błąkając się po centrum Londynu natrafiłem na wegetariańską, a zarazem indyjską restaurację, która serwowała dania w bardzo przystępnych cenach. Jedzenie było smaczne, a obsługa miła, natomiast to jakie mango lassi tam dostałem… wspominam je po dziś dzień. Po sam ten koktajl warto byłoby
BlendmanMango lassi – indyjski koktajl Skąd pomysł na koktajl? Kilka lat temu miałem okazję odwiedzić ciocię w Londynie. Była to moja druga wizyta w tym mieście i zarazem pierwsza samotna. To co interesowało mnie najbardziej (poza, oczywiście, odwiedzeniem rodziny), to knajpy. Wszelakie miejsca, w których mogłem zjeść coś, czego u nas w Polsce nie ma lub, jeśli już jest(...)dobre nie natrafiłem. Jednak ten wpis nie jest o falafelu, a o mango lassi … Błąkając się po centrum Londynu natrafiłem na wegetariańską, a zarazem indyjską restaurację, która serwowała dania w bardzo przystępnych cenach. Jedzenie było smaczne, a obsługa miła, natomiast to jakie mango lassi tam dostałem… wspominam je po dziś dzień. Po sam ten koktajl warto byłoby
Blendmanwolą słodkie napitki, i tym co raczej wolą bardziej wytrawne. Przyda się więc do kolekcji. Tak, właśnie chyba tylko do kolekcji, bo już tyle tych nalewek mamy, że nie damy rady przepijać wszystkich. Gdybyśmy w ogóle mieli dzieci, a nasze dzieci też miałyby dzieci, to z pewnością dla naszych wnuków jeszcze by tego starczyło :) A my wciąż robimy kolejne... :) Zanim przejdziecie(...)tygodni w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol przelewamy z powrotem do słoja, a owoce przekładamy do drugiego słoja i zasypujemy je cukrem. Zakręcamy i również zostawiamy w nasłonecznionym miejscu. Codziennie wstrząsamy słojem z owocami żeby cukier się rozpuścił. Potrwa to około tygodnia. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy
Marder&Marder ManufactureNa wigilijnym stole królują trzy zupy, barszcz czerwony, zupa grzybowa i zupa rybna. U mnie w domu zawsze był barszcz czerwony ale od kilku lat został
Kulinarne życieRisotto to kulinarny symbol północnych Włoch, jego bardzo dużą zaletą jest szybkość wykonania da się przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych. Aby przygotować idealne risotto, należy w odpowiedni sposób ugotować ryż, bardzo ważne jest sam ryż musimy pamiętać aby był to ryż Arborio. Potrzebne składniki: 180 gr ryżu Arborio(...)upraży zalewamy białym winem a po ok. 5 min dodajemy wywar warzywny. Ryż gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż wchłonie cały płyn. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę, jak się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę grzyby. Następnie jak grzyby się pomażą dodajemy pokrojony w kostkę oscypek
Łycha smakówTaki obiad zadowoli każdego, miękkie mięsko i pyszny sosik. Mięso wołowe pokroić na plastry i grubości 1-1,5 cm, włożyć do głębokiej miski. Wlać wino
Kuchnia Pokoleńrobić to wczesną porą... ale, że są przepyszne to możemy zrobić mały wyjątek i podawać je również na obiad. Genialnie smakują po prostu polane masłem. Jest to naprawdę wyjątkowe danie więc myślę, że na pewno Wam posmakuje. Ravioli z wypływającym żółtkiem Składniki: 250 g dobrej jakościowo mąki pszennej 1 jajko+2 żółtka 1/2 łyżeczki soli(...)makaronowe wałkujemy na prawie przeźroczysty placek. Ma być naprawdę bardzo cienki. Wykrawamy, przy pomocy dużej szklanki, parzystą ilość kół. Na środku każdego koła układamy bardzo delikatnie żółtka, przykrywamy drugim kołem i bardzo delikatnie zlepiamy, uważając aby nie uszkodzić żółtka i aby w naszym ravioli nie zostało za dużo powietrza. Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek do którego uprzednio dolewamy
sierotka maRysia w kuchnifirmy Drosed brałam udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem: Poznajmy się, jestem kukurydziany ! Warsztaty kulinarne odbyły się w warszawskim studio Cook up, a prowadzącym był zwycięzca drugiej edycji Top Chef. Kukurydziany pochodzi z mazowieckiej wsi, jest karmiony wyłącznie paszą na bazie kukurydzy. Ma dostęp do naturalnego światła i może swobodnie poruszać się po kurniku(...)domowy majonez :-). W czasie warsztatów przygotowaliśmy dwa dania: - pierś kurczaka kukurydzianego gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem z lubczykiem, smażonym karmelizowanym pasternakiem i sosem śmietanowo-kasztanowym z kardamonem. - pieczone dramstiki drobiowe polane pikantnym sosem barbecue podane z sałatką coleslaw z domowym majonezem Po przygotowaniu każdego z dań, jak to już jest tradycją
Kulinarne przygody Gatity