przygotowanie dyni zapowiadało, że szykuję się coś dobrego. Dodałam do niej kmin rzymski, papryczkę chili i sporo czosnku i tak to z nijakiego smaku dyni powstał wyrazisty zaczyn mojego dania, a potem pozostało już tylko ugotować makaron i usmażyć rybkę. PYCHA!!! Dla dwóch osób 150 g makaronu (ja miałam szpinakowy) 300 g fileta ryby morskiej(...)kawałki wielkości około 2x2 cm, posypujemy pieprzem cytrynowym i solą, odstawiamy na 30 minut do lodówki, następnie smażymy na patelni, na połowie oleju. Odstawiamy. Na patelnie wlewamy drugą połowę Oleju Wielkopolskiego, rozgrzewamy go i dodajemy poszatkowaną w kostkę cebulę wraz z kminem rzymskim i papryczką chili pokrojoną w plasterki, wszystko razem smażymy na małym ogniu około
Jadło i czytadłoSyte rozgrzewające danie z grzybami w roli głównej i bakłażanem. Dodałam cukinię, paprykę, wołowinę i wyszła pyszna patelnia pachnąca lasem. Moja rodzina bardzo lubi takie potrawy. Gulasz można podać z kaszą i mamy zdrowy obiad. 1 bakłażan 1 cukinia mała żółta 30 dkg podgrzybków 1 cebula 2 marchewki 1 papryka czerwona 25 dkg wołowiny sól, pieprz(...)ziela angielskie olej rzepakowy 500 ml bulionu warzywnego Wołowinę kroję w kostkę małą i obtaczam w mące. Przesmażam na patelni głębokiej na oleju około trzy minuty. Na drugiej patelni przesmażam pokrojona cebulę, dodaję marchewkę obraną i pokrojoną w krążki i razem smażę, na końcu dodaję pokrojoną paprykę czerwoną. Do wołowiny wlewam bulion, dodaję warzywa z patelni, liście laurowe
wesoła kuchniaNajprostsze letnie danie z cukinii - cukinia smażona w panierce. Może z powodzeniem zastąpić kotlet do obiadu. Pyszna jako samodzielnie danie, jako dodatek do ziemniaków, sałatek, ja uwielbiam ją na chlebie z domowym keczupem . Można przygotować ją również bez panierki, smażąc na patelni grillowej . Cukinia do smażenia powinna być młoda, mieć miękką skórkę(...)grube plasterki. Każdy plasterek posolić, posypać pieprzem i ziołami z obu stron. Odłożyć na tacę na 15 minut, żeby cukinia zmiękła. Przygotować panierkę - na talerz wsypać bułkę tartą, na drugi wybić dwa jajka, rozbełtać je widelcem i dodać pieprz oraz sól. Na patelni rozgrzać olej. Plasterki cukinii obtaczać w bułce, następnie w rozkłóconym jajku i drugi raz w bułce. Smażyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemiękkiego masła kroimy na plastry i układamy na cieście. Rozsmarowujemy po całej powierzchni. Ciasto jest bardzo plastyczne i fajnie układa się podczas pracy . Ja dopiero przy drugim podejściu posypałam lekko mąką podczas wałkowania bo zaczęło mi się nieco przyklejać do blatu. Następnie od góry zwijamy do środka 1/3 część ciasta i od dołu przykrywamy 2 warstwy. Mają(...)Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej. Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g Skworcu ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Różne smaki w kuchniSkładniki: 300g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 180ml oleju, 4 jajka, 4 łyżki mleka ( jak łyżki nie są duże, to można dać ich 5), 250g cukru, puszka brzoskwiń w syropie (mogą być również z kompotu), cukier puder. Przygotowanie: Składniki suche (mąkę, cukier i proszek do pieczenia) razem wymieszać. Składniki mokre ( olej, mleko i jajka) również wymieszać. Połączyć(...)takiej blachy z wgłębieniami. Można wtedy na zwykłą blaszkę je poukładać). Dno papilotek przykryć jedną warstwą ciasta, położyć kawałek brzoskwini (ja miałam brzoskwinie pokrojone na półksiężyce) i owoc przykryć drugą warstwą ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec 20min.-25min. - piec do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i na koniec oprószyć cukrem pudrem
W kuchni u MonikiZrolowane naleśniki wypełnione szynką i stopionym serem pleśniowym, zapieczone z serową skorupką. Pyszne, sycące i bardzo pożywne danie, doskonałe na obiad lub ciepła kolację. Polecam :) Składniki ( na ok .9-10 sztuk ) CIASTO NALEŚNIKOWE - 2 i 1/2szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru NADZIENIE - 30 dkg ulubionej szynki(...)napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim. Sery pleśniowe kroję na trzy części wzdłuż tak aby otrzymać 9 plasterków. Na każdy naleśnik na środku układam plaster szynki, na szynkę plaster sera pleśniowego i znów plaster szynki
Kuchnia z widokiem na ogródspokojnie może tam sobie koczować nawet tydzień. Jeżeli naprawdę nie uda Wam się kupić boczniaków, to od biedy możecie użyć pieczarek. Aha, idealnie komponuje się z ryżem jako danie główne. ale z kaszą też jest ok. Składniki: 400 g boczniaków (2 tacki, przeważnie są pakowane po 200 g ) 1-2 pietruszki około pół kilograma marchwi(...)warzywa na drugiej/lub w garnku. Grzyby, aby przyrumienić kładź na rozgrzany olej i smaż bez wiercenia nimi po 3-5 minut z jednej strony, a ciut krócej z drugiej. Usmażone, odkładaj na talerz, i smaż kolejne. Absolutnie nie wrzucaj wszystkich na raz, bo maja być chrupiące. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku
greenscarfprostu. Niejednokrotnie korzystam z przepisów regionalnych dodając do nich swoje trzy grosze. Nigdy nie udało mi się zrobić dwa razy tej samej potrawy o identycznym smaku. Smak dania zależy od mojego humoru i potrzeby. Dziś zrobię łazanki, troszkę inne niż tradycyjne. Aromatyczne i wykwintne. Składniki kapusta kwaszona z marchewką, taka domowa najlepiej cebula i czosnek 2 cm kłącza świeżego(...)Żeberka płuczemy , nacieramy solą i pieprzem, startym na tarce imbirem oraz curry. Obsmażamy z obydwu stron na głębokiej patelni, podlewamy czerwonym winem, przykrywamy, dusimy. Kapustę przelewamy wodą, odciskamy. Na drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju kokosowego i obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso z żeberek ( usuwamy kości ). Smażymy dotąd
Z Kuchni Do Kuchnimelonów, które rosną tam po prostu na krzaku. Co bym ugotowała, patrząc na przepisy z tej książki? Dobrze wygląda alkoholowy drink szarlotka w szklance, do którego można by podać danie z okładki, czyli jabłko przekładane plasterkami bakłażana i sera halloumi, risotto z jabłkiem i gorgonzolą, czyli wytrawną wersję tradycyjnego ryżu z jabłkiem, szarlotkę do góry nogami(...)kilka drzewek. Najlepiej wybrać takie, które będą się uzupełniały np. jedne, które będzie można zjeść w sierpniu i inne, które dojrzewają w listopadzie, jedna deserowe do jedzenia, a drugie do pieczenia i przetworów. Polskie jabłka Autorka: Joanna Tołłoczko Wydawnictwo: Rea Data premiery: 2016 Ilość stron: 176 Okładka: miękka Artykuł “Polskie jabłka” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane
Ugotowane pozamiatanezbrązowieje, przybierze kolor bursztynowy itd. Dzięki temu, że ją pokroiliście, tłuszcz wytopi się szybciej, a mięso w środku nie zdąży się usmażyć, bo o to chodzi. Obracacie ją na drugą stronę i smażycie kolejne 2-3 minuty. Następnie przekładacie do naczynia żaroodpornego znowu skórką do góry, nie przykrywacie niczym i wstawiacie do nagrzanego piekarnika na 7-10 minut (znowu(...)powinna być różowa. Jeśli nie dopasowaliście i mięso jest jednokolorowe i przeciągnięte, zjadacie po cichu ze łzami w oczach, że nawet jeśli zgłosilibyście się do Masterchefa, to Michel Moran dałby Wam chochlą po łapach i tak skończyłaby się Wasza przygoda z gotowaniem w TVN-ie. A za tydzień próbujecie znowu, aż się nauczycie. Cukinię myjecie, kroicie w plastry, posypujecie solą
GRUBY WAŁEKProste w wykonaniu aromatyczne kuleczki mięsne. Do tego ulubiony sos, makaron, ryż lub ziemniaki i danie gotowe! Dziś u mnie pulpeciki z sosem serowo-koperkowym podane na penne. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 czerstwa kajzerka szklanka mleka 1 średnia cebula 1 jajko ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra(...)pokrój w drobną kosteczkę, przesmaż na oleju. Do miski włóż mięso, dodaj cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, wymoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę w mleku oraz połowę posiekanego koperku (drugą połowę zostaw do sosu), przypraw. Utwórz kuleczki, smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia. W garnuszku rozgrzej śmietanę, dodaj pokrojone w malutkie kawałeczki sery, roztapiaj, mieszaj ciągle. Gdy sos ładnie
Zasmakuj KuchniTweetnij A ja mam dla Was kolejny pomysł na ryż z warzywami. Tym razem potrzebne nam będą: 300 g soczewicy, 200 g ryżu, 4 drobno pokrojone
MODA NA BIOCzulent jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni żydowskiej, podawany jest w szabat i przygotowany z koszernych produktów. U mnie z małą zmianą, fasola z puszki. Czulent Składniki: - 1 kg wołowiny - 2 puszki białej fasoli - 50 dag ziemniaków - 2 cebule - 300 g pęczaku - oliwa - 4 ząbki czosnku - łyżeczkę słodkiej papryki Tesco - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki kminku(...)laurowe - 4 ziela angielskie Przygotowanie: Mięso kroimy w kawałki (jak na gulasz), i obsmażamy na oliwie. Przekładamy obsmażone mięso do miski. Cebulę kroimy w piórka, szklimy i przekładamy do drugiej miski. W garnku, w którym smażyliśmy cebulę układamy na przemiennie warstwami trochę cebuli i lekko ją solimy. Następnie mięso, odcedzoną fasolę, opłukaną kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki. Ponownie
Kulinarne życieKolejne, tym razem owocowe Maminkowe zapiekanki. Składniki: -40 dkg ugotowanych ziemniaków -20 dkg twarogu -2 jajka -garść suszonej żurawiny -1/2 szklanki mąki kukurydzianej
Maminek kulinarny