drugie danie - 14640 przepisów (strona:483/976)

Makaron z dynią i rybą 148

przygotowanie dyni zapowiadało, że szykuję się coś dobrego. Dodałam do niej kmin rzymski, papryczkę chili i sporo czosnku i tak to z nijakiego smaku dyni powstał wyrazisty zaczyn mojego dania, a potem pozostało już tylko ugotować makaron i usmażyć rybkę. PYCHA!!!     Dla dwóch osób   150 g makaronu (ja miałam szpinakowy) 300 g fileta ryby morskiej(...)kawałki wielkości około 2x2 cm, posypujemy pieprzem cytrynowym i solą, odstawiamy na 30 minut do lodówki, następnie smażymy na patelni, na połowie oleju. Odstawiamy.   Na patelnie wlewamy drugą połowę Oleju Wielkopolskiego, rozgrzewamy go i dodajemy poszatkowaną w kostkę cebulę wraz z kminem rzymskim i papryczką chili pokrojoną w plasterki, wszystko razem smażymy na małym ogniu około

Jadło i czytadło
Gulasz z wołowiną podgrzybkami i bakłażanem 155

Syte rozgrzewające danie z grzybami w roli głównej i bakłażanem. Dodałam cukinię, paprykę, wołowinę i wyszła pyszna patelnia pachnąca lasem. Moja rodzina bardzo lubi takie potrawy. Gulasz można podać z kaszą i mamy zdrowy obiad. 1 bakłażan 1 cukinia mała żółta 30 dkg podgrzybków 1 cebula 2 marchewki 1 papryka czerwona 25 dkg wołowiny sól, pieprz(...)ziela angielskie olej rzepakowy 500 ml bulionu warzywnego Wołowinę kroję w kostkę małą i obtaczam w mące. Przesmażam na patelni głębokiej na oleju około trzy minuty.  Na drugiej patelni przesmażam pokrojona cebulę, dodaję marchewkę obraną i pokrojoną w krążki i razem smażę, na końcu dodaję pokrojoną paprykę czerwoną. Do wołowiny wlewam bulion, dodaję warzywa z patelni, liście laurowe

wesoła kuchnia
Smażona cukinia 142

Najprostsze letnie danie z cukinii - cukinia smażona w panierce. Może z powodzeniem zastąpić kotlet do obiadu. Pyszna jako samodzielnie danie, jako dodatek do ziemniaków, sałatek, ja uwielbiam ją na chlebie z domowym keczupem . Można przygotować ją również bez panierki, smażąc na patelni grillowej . Cukinia do smażenia powinna być młoda, mieć miękką skórkę(...)grube plasterki. Każdy plasterek posolić, posypać pieprzem i ziołami z obu stron. Odłożyć na tacę na 15 minut, żeby cukinia zmiękła. Przygotować panierkę - na talerz wsypać bułkę tartą, na drugi wybić dwa jajka, rozbełtać je widelcem i dodać pieprz oraz sól. Na patelni rozgrzać olej. Plasterki cukinii obtaczać w bułce, następnie w rozkłóconym jajku i drugi raz w bułce. Smażyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rogale marcińskie 200

miękkiego masła kroimy na plastry i układamy na cieście.  Rozsmarowujemy po całej powierzchni. Ciasto jest bardzo plastyczne i fajnie układa się podczas pracy . Ja dopiero przy drugim podejściu posypałam lekko mąką podczas wałkowania bo zaczęło mi się nieco przyklejać do blatu. Następnie od góry zwijamy do środka 1/3 część ciasta i od dołu przykrywamy 2 warstwy. Mają(...)Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej.  Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g  Skworcu  ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów  70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Różne smaki w kuchni
Babeczki z brzoskwinią 194

Składniki: 300g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 180ml oleju, 4 jajka, 4 łyżki mleka ( jak łyżki nie są duże, to można dać ich 5), 250g cukru, puszka brzoskwiń w syropie (mogą być również z kompotu), cukier puder. Przygotowanie: Składniki suche (mąkę, cukier i proszek do pieczenia) razem wymieszać. Składniki mokre ( olej, mleko i jajka) również wymieszać. Połączyć(...)takiej blachy z wgłębieniami. Można wtedy na zwykłą blaszkę je poukładać). Dno papilotek przykryć jedną warstwą ciasta, położyć kawałek brzoskwini (ja miałam brzoskwinie pokrojone na półksiężyce) i owoc przykryć drugą warstwą ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec 20min.-25min. - piec do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia i na koniec oprószyć cukrem pudrem

W kuchni u Moniki
Naleśniki z szynką i serem pleśniowym zapiekane w piekarniku. 200

Zrolowane naleśniki wypełnione szynką i stopionym serem pleśniowym, zapieczone z serową skorupką. Pyszne, sycące i bardzo pożywne danie, doskonałe na obiad lub ciepła kolację. Polecam :) Składniki ( na ok .9-10 sztuk ) CIASTO NALEŚNIKOWE  - 2 i 1/2szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru NADZIENIE - 30 dkg ulubionej szynki(...)napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim. Sery pleśniowe kroję na trzy części wzdłuż tak aby otrzymać 9 plasterków. Na każdy naleśnik na środku układam plaster szynki, na szynkę plaster sera pleśniowego i znów plaster szynki

Kuchnia z widokiem na ogród
Boczniaki po grecku 173

spokojnie może tam sobie koczować nawet tydzień. Jeżeli naprawdę nie uda Wam się kupić boczniaków, to od biedy możecie użyć pieczarek. Aha, idealnie komponuje się z ryżem jako danie główne. ale z kaszą też jest ok. Składniki: 400 g boczniaków (2 tacki, przeważnie są pakowane po 200 g ) 1-2 pietruszki około pół kilograma marchwi(...)warzywa na drugiej/lub w garnku. Grzyby, aby przyrumienić kładź na rozgrzany olej i smaż bez wiercenia nimi po 3-5 minut z jednej strony, a ciut krócej z drugiej. Usmażone, odkładaj na talerz, i smaż kolejne. Absolutnie nie wrzucaj wszystkich na raz, bo maja być chrupiące. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku

greenscarf
Łazanki na żeberkach mięsnych z kapustą kwaszoną , suszoną śliwką i z parmezanem 191

prostu. Niejednokrotnie korzystam z przepisów regionalnych dodając do nich swoje trzy grosze. Nigdy nie udało mi się zrobić dwa razy tej samej potrawy o identycznym smaku. Smak dania zależy od mojego humoru i potrzeby. Dziś zrobię łazanki, troszkę inne niż tradycyjne. Aromatyczne i wykwintne. Składniki kapusta kwaszona z marchewką, taka domowa najlepiej cebula i czosnek 2 cm kłącza świeżego(...)Żeberka płuczemy , nacieramy solą i pieprzem, startym na tarce imbirem oraz curry. Obsmażamy z obydwu stron na głębokiej patelni, podlewamy czerwonym winem, przykrywamy, dusimy. Kapustę przelewamy wodą, odciskamy. Na drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju kokosowego i obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso z żeberek ( usuwamy kości ). Smażymy dotąd

Z Kuchni Do Kuchni
“Polskie jabłka” – recenzja 121

melonów, które rosną tam po prostu na krzaku. Co bym ugotowała, patrząc na przepisy z tej książki? Dobrze wygląda alkoholowy drink szarlotka w szklance, do którego można by podać danie z okładki, czyli jabłko przekładane plasterkami bakłażana i sera halloumi, risotto z jabłkiem i gorgonzolą, czyli wytrawną wersję tradycyjnego ryżu z jabłkiem, szarlotkę do góry nogami(...)kilka drzewek. Najlepiej wybrać takie, które będą się uzupełniały np. jedne, które będzie można zjeść w sierpniu i inne, które dojrzewają w listopadzie, jedna deserowe do jedzenia, a drugie do pieczenia i przetworów.   Polskie jabłka Autorka: Joanna Tołłoczko Wydawnictwo: Rea Data premiery: 2016 Ilość stron: 176 Okładka: miękka Artykuł “Polskie jabłka” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane

Ugotowane pozamiatane
Pierś z kaczki z cukinią i jarmużem 208

zbrązowieje, przybierze kolor bursztynowy itd. Dzięki temu, że ją pokroiliście, tłuszcz wytopi się szybciej, a mięso w środku nie zdąży się usmażyć, bo o to chodzi. Obracacie ją na drugą stronę i smażycie kolejne 2-3 minuty. Następnie przekładacie do naczynia żaroodpornego znowu skórką do góry, nie przykrywacie niczym i wstawiacie do nagrzanego piekarnika na 7-10 minut (znowu(...)powinna być różowa. Jeśli nie dopasowaliście i mięso jest jednokolorowe i przeciągnięte, zjadacie po cichu ze łzami w oczach, że nawet jeśli zgłosilibyście się do Masterchefa, to Michel Moran dałby Wam chochlą po łapach i tak skończyłaby się Wasza przygoda z gotowaniem w TVN-ie. A za tydzień próbujecie znowu, aż się nauczycie. Cukinię myjecie, kroicie w plastry, posypujecie solą

GRUBY WAŁEK
Pulpeciki mięsne w sosie serowo-koperkowym 143

Proste w wykonaniu aromatyczne kuleczki mięsne. Do tego ulubiony sos, makaron, ryż lub ziemniaki i danie gotowe! Dziś u mnie pulpeciki z sosem serowo-koperkowym podane na penne. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 czerstwa kajzerka szklanka mleka 1 średnia cebula 1 jajko ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra(...)pokrój w drobną kosteczkę, przesmaż na oleju. Do miski włóż mięso, dodaj cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, wymoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę w mleku oraz połowę posiekanego koperku (drugą połowę zostaw do sosu), przypraw. Utwórz kuleczki, smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia. W garnuszku rozgrzej śmietanę, dodaj pokrojone w malutkie kawałeczki sery, roztapiaj, mieszaj ciągle. Gdy sos ładnie

Zasmakuj Kuchni
Ryż z soczewicą i porem. 104

Tweetnij A ja mam dla Was kolejny pomysł na ryż z warzywami. Tym razem potrzebne nam będą: 300 g soczewicy, 200 g ryżu, 4 drobno pokrojone

MODA NA BIO
Czulent 117

Czulent jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni żydowskiej, podawany jest w szabat i przygotowany z koszernych produktów. U mnie z małą zmianą, fasola z puszki. Czulent Składniki: - 1 kg wołowiny - 2 puszki białej fasoli - 50 dag ziemniaków - 2 cebule - 300 g pęczaku - oliwa - 4 ząbki czosnku - łyżeczkę słodkiej papryki Tesco - 1/2 łyżeczki tymianku  - 1/2 łyżeczki kminku(...)laurowe - 4 ziela angielskie Przygotowanie: Mięso kroimy w kawałki (jak na gulasz), i obsmażamy na oliwie. Przekładamy obsmażone mięso do miski. Cebulę kroimy w piórka, szklimy i przekładamy do drugiej miski.  W garnku, w którym smażyliśmy cebulę układamy na przemiennie warstwami trochę cebuli i lekko ją solimy. Następnie mięso, odcedzoną fasolę, opłukaną kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki. Ponownie

Kulinarne życie
Maminkowe zapiekanki z owocami 176

Kolejne, tym razem owocowe Maminkowe zapiekanki.     Składniki: -40 dkg ugotowanych ziemniaków -20 dkg twarogu -2 jajka -garść suszonej żurawiny -1/2 szklanki mąki kukurydzianej

Maminek kulinarny