drugie danie - 14640 przepisów (strona:483/976)

FITKERS- zdrowa wersja snikersa! 173

domu! Wszystko lśni, posiłki są przepyszne a czas na bieganie nagle się znalazł! Pierwsza wersja, choć dobra, była przygotowana w pośpiechu i z za dużą ekscytacją:D Za to druga... powoli na spokojnie i po północy-  no nie mogłam zasnąć od nadmiaru słodyczy, które pochłonęłam podczas podjadania! Tata zaakceptował, chłopak zaakceptował, teściowa zaakceptowała, mała Zosia również! No nawet(...)WYRZUTÓW! SKŁADNIKI: NA ‘’KRUCHE’’ CIASTO: -150g mąki kukurydzianej (koniecznie!) - łyżka oleju kokosowego (myślę, że jak dodacie łyżkę masła-nie margaryny! Też będzie dobrze!) - 50g jogurty greckiego (ja dałam pełnotłusty) - 3 żółtka NA ‘’KARMEL’’: -50 daktyli bez pestek (ok 300g,) ORZECHY: -3 łyżki masła orzechowego (jeśli nie masz, pomiń dodaj odrobinę więcej orzechów) -123g orzechów ziemnych CZEKOLADA: 1) OPCJA

fitolarun.blogspot.com
Pasta alla Norma – pozdrowienia ze słonecznej Sycylii! 181

łyżkach oliwy. Wrzucamy pomidory. Korzystam z całych w puszcze, z dwóch powodów. Po pierwsze nie muszę obierać ich sama, co znacznie skraca czas przygotowania całości, po drugie – w puszce poza pomidorami zawsze jest dużo soku pomidorowego i pulpy, które w tym sosie nie zaszkodzą. Gotujemy całość na małym ogniu aż odparuje ¼ płynu, rozgniatamy całe pomidory na mniejsze kawałki(...)celu ciężko dostępną u nas, twardą ricottę , tzw. ‘ricotta salata’. Jeśli macie – podpowiedzcie mi gdzie kupujecie. Jeśli nie macie, każdy inny twardy lub półtwardy ser z mleka owczego też da radę. Górale mają łatwiej – świeża bryndza prosto z Krupówek będzie idealnym uzupełnieniem. A jeśli macie tylko pecorino romano (dostępny w stałej ofercie w sieciach Lidl, Biedronka, Alma, Piotr i Paweł

Karo in the Kitchen
Kotlety schabowe z czosnkiem i rozmarynem 79

Panierowane kotlety schabowe niby jak zwykle ale trochę inaczej, z lekką nutą czosnku i rozmarynu. Pozostawione do zamarynowania nabiorą całą gamę aromatów. Składniki; 1 kg schabu

Smaki Ewy
Z wizytą u Kurta Schellera w Kurt Scheller Academy 187

zrobię to trochę inaczej. Warzywa będę raczej grilowane, a nie utopione w tłuszczu :) ORGANIZACJA Natomiast nie byłabym sobą, gdybym nie znalazła choćby małego minusa. Dotyczy on organizacji kursu. Wszystkie dania przygotowywane były od pierwszego składnika, jednak nie wszyscy uczestniczyli w przygotowaniu wszystkich propozycji. O ile pierożki, krewetki i rybę robiłam samodzielnie, o tyle w przygotowaniu kremu brulee i matni(...)ciasta i farszu podczas gdy inni zajmowali się np. warzywami do ryby czy też "rozbieraniem" krewetek. Można to jednak tłumaczyć tym, że aby płynnie przechodzić z jednego przepisu do drugiego, część rzeczy poprostu musiała być wcześniej przygotowana. W innym wypadku kilkugodzinny kurs, przekształciłby się w całodniową batalię. Jednak najważniejsze że dostaliśmy przepisy na koniec kursu więc można je testować

Mój Smak na Życie
Naturalny tradycyjny dżem truskawkowy dwuskładnikowy 89

miały w sobie niepotrzebnej chemii. Przygotowanie jest bardzo łatwe, ale też rozłożone w czasie. Dlatego może go wykonać każdy zapracowany Polak :) Dżem gotujemy równolegle np. z gotowaniem dań ciepłych. Wtedy jego przygotowywanie nie będzie nam zabierało cennego czasu.   Składniki : 1,5 kg wyszypułkowanych bardzo dojrzałych (ale nie zepsutych) truskawek ok. 200 ml polskiego cukru składnik dodatkowy(...)truskawki puszczą sok i się zagotują, zmniejszyć ogień, zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień pod garnkiem. Przykryć truskawki dopiero gdy ostygną. Drugiego dnia : Zagotować truskawki pod przykryciem, a potem gotować jeszcze około kwadransa. Mieszać od czasu do czasu. Trzeciego dnia : Zagotować truskawki pod przykryciem. Dodać cukier. Trzymać na małym ogniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta carbonara 169

tagliatelle i inne) oraz boczku, parmezanu, śmietany i żółtek jaj. W naszej wersji jej smak dodatkowo podkreśla siekany szczypiorek oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Proste i szybkie w przygotowaniu danie dla każdego. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g tagliatelle lub wąskiego fettuccine 150g wędzonego średnio przerośniętego boczku 2 łyżki świeżego szczypiorku + nieco więcej(...)Szczypiorek siekamy, a żółtko lekko roztrzepujemy. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i smażymy na niej boczek – do lekkiego zarumienienia, przez kilka minut, odwracając przynajmniej raz na drugą stronę. W międzyczasie gotujemy al dente makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i zgodnie z zaleceniami producenta. Odsączony makaron niezwłocznie umieszczamy w dość dużej i najlepiej lekko podgrzanej

Kulinarna Pokusa
Beza z musem brzoskwiniowym i truskawkami + film 195

Przepyszny smakołyk bezowy z musem brzoskwiniowym i owocami będzie świetną ucztą dla podniebienia. Mimo swojej kaloryczności polecam go szczególnie miłośnikom słodkości, będą nim zachwyceni. składniki na

Smakowite Dania
Torcik bezowy z serkiem mascarpone i borówkami amerykańskimi + film 108

Smakowity torcik bezowy z kremem mascarpone i borówkami amerykańskimi będzie znakomitym deserem dla amatorów słodkości. Smakołyk ten nie jest wcale pracochłonny jedynie wysuszenie krążków bezowych zajmuje

Smakowite Dania
Chrupiąca tarta z cukinią 209

Sezon na cukinię już się zaczął. Póki jest młoda (i dzięki czemu nie wymaga obierania) polecam wykorzystać ją do zrobienia pysznej i chrupiącej tarty. Zapach unoszący

Moja Delicja
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka do obiadu 185

Kapustę pod każdą postacią uwielbia moja Mama, a ja jako córka  myślę i czuję smaki podobnie. Kapusta modra zazwyczaj jest u nas podawana z mięsem

Gosia gotuje
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem 200

Surówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce,a świeżości  dodaje cytrynowy winegret.Zawiera dużo wartości odżywczych.Patrząc na kapustę pekińską,aż trudno uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest(...)przepisu! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1/2 pęczka szczypiorku 2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżki cukru - dałam miód 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól,pieprz Wykonanie: z kapusty odrzucić wierzchnie liście,przekroić na pół,wyciąć gruby głąb.Kapustę pokroić w paski.Wymieszać z solą i odstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka tortellini z sosem gorgonzola 370

Hej! Popularne ostatnio tortellini coraz częściej dodaje się do sałatek, dodaje to smaku sałatce i ładnego wyglądu. Jednak popularne pierożki powinny tak naprawdę zastępować makaron jako

Kuchnia PROzdrowotna
Szarlotka na kruchym cieście 183

Szarlotka i tarta ?Tarta i szarlotka?W jednym?!  Pewnie , że da się! Któż z nas nie lubi szarlotek?Mnie kojarzą się z odwiedzinami u Babci … na wsi … kiedy to zawsze w sobotę piekła tradycyjną , jakże niezwykłą szarlotkę.Nigdzie nie smakowała jak ta od Niej!Dziś mam dla Was swoją wersję … przyrządzoną jak tartę … z czekoladą(...)woda – 6 łyżekNADZIENIE:* jabłka – 1,20 kg* cukier – 0,5 szklanki* cynamon – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z podanych składników zagniatamy ciasto.Dzielimy na dwie części ( jedną większą, drugą mniejszą ).Wkładamy na 30 min do lodówki.Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy ciastem ( brzegi mają wystawać ).Jabłka obieramy, wycinamy gniazda , kroimy na plasterki.Dodajemy cukier i cynamon.Mieszamy.Wykładamy jabłka

Ostra na Słodko
Muffinki kokosowe z Princessą 135

bajkowa reklama … przywodzą na myśl same smakowite skojarzenia. Że uwielbiam kokos , wspominałam już chyba setki razy! ( tak! uwielbiam! ) Chętnie „upycham” go gdzie tylko się da … a smakołykami z jego dodatkiem , zajadam się z wielką przyjemnością! (A czym ja się nie zajadam z przyjemnością?! ;))    Tak samo było i z tymi muffinkami!  Od kiedy zobaczyłam je na blogu(...)wiórki kokosowe – 2 łyżki+ wiórki do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 200C. Princessę kruszymy na drobno. W jednej miseczce łączymy suche składniki a w drugiej mokre. Łączymy je ze sobą i mieszamy energicznie do momentu połączenia składników. Foremki do muffinek ( ja używam silikonowych ) napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.  Wierzch posypujemy obficie wiórkami kokosowymi. Muffinki pieczemy około

Ostra na Słodko
Rogale marcińskie 1364

miękkiego masła kroimy na plastry i układamy na cieście.  Rozsmarowujemy po całej powierzchni. Ciasto jest bardzo plastyczne i fajnie układa się podczas pracy . Ja dopiero przy drugim podejściu posypałam lekko mąką podczas wałkowania bo zaczęło mi się nieco przyklejać do blatu. Następnie od góry zwijamy do środka 1/3 część ciasta i od dołu przykrywamy 2 warstwy. Mają(...)całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć ok. 30 minut wcześniej.  Składniki na nadzienie: 350 g białego maku ( miałam 200 g  Skworcu ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów  70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Słodkości i nie tylko