zrobić na drugie śniadanie do szkoły. Czy musi być to codziennie ta sama kanapka z kiełbasą i serem. A co jeszcze jest gorsze to przejścia to NAMÓWIĆ DZIECKO ABY JADŁO WARZYWA I OWCE :) , bynajmniej w moim przypadku. Mam dwie córki są skrajnościami jedna zajada wszystko z naciskiem na warzywa owoce a druga .. najlepiej na słodycz :) musi być(...)mleka 75 ml oleju (używam rzepakowego) 2 jajka szczypta soli SPOSÓB WYKONANIA - wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą w osobnej misce - w drugiej misce mieszamy mokre i obie ze sobą łączymy - tak połączoną masę nakładamy do blaszki (przeznaczonej na babeczki jeżeli nie mamy foremek papierowych to wysmarujmy delikatnie w środku tłuszczem ja używam do tego
Basia w kuchniRozpływająca się w ustach karkówka z ananasem często gości w mojej kuchni, a ta jest wyjątkowa. Niespotykane połączenie smaków: pora z ananasem. Idealnie pasują
Salonik smakówCo roku w okresie zimowym bywa u nas grochówka, w tym to nawet już kilka razy. Odkąd w ubiegłym roku odkryłam żółty, cały
Smaczne Zdrowenatknelam sie na zupelnie inny przepis. Podstawa oczywiscie sa ugotowane ziemniaki lecz tym razem bez jakiegos konkretnego nadzienia. Boczek i cebulka zmieszane sa z ciastem. Po ugotowaniu tworza przepyszne danie, a wraz ze sosem i warzywami smakuja wrecz wysmienicie. Moj Maz zajadal sie nimi bez opamietania. Te knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich(...)osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie ostudzic, obrac i przecisnac przez praske. Boczek, cebule i chleb pokroic w kostke. Na jednej patelni podsmazyc boczek i cebule. Na drugiej rozpuscic maslo i obsmazyc chleb na grzanki. Do ziemniakow dodajemy jajka, make, sol, galke, boczek z cebula i grzanki. Zagniatamy na jednolita mase. Mokrymi dlonmi formujemy z ciasta knedle
Przysmaki Karolkigotowa (kupiona - przyznaję bez bicia;) wersja, stanowi nieodzowny element stałego wyposażenia naszej lodówki. Można z niego w ekspresowym tempie wyczarować naprawdę wiele kulinarnych propozycji, poczynając od przystawki po danie główne i deser. Paluchy już prezentowałam, ale że ostatnio robiłam nieco inną wersję smakową, którą grupa testująca oceniła bardzo pozytywnie, zamieszczam ich kolejny wariant(...)tarce o grubych oczkach. Oliwki pokroić w krążki. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na pół. Na połowie rozsmarować fromage wysypać starte sery, na nie krążki oliwek. Przykryć drugą połową, docisnąć brzegi, podzielić nożem na sześć paluchów. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i skręcać je tworząc kształt świderków: Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaodkryłam, że tak przygotowane falafele po prostu nie mogły się udać . Po pierwsze, nie robi się ich z ugotowanej ciecierzycy, tylko z surowej, namoczonej przez noc. Po drugie, smażenie w głębokim tłuszczu jest niezbędne dla uzyskania chrupiącej skorupki falafela i ogólnie utrzymacie całej masy w jednym kawałku. Falafele przed usmażeniem: Odchudzony przepis był tak naprawdę przepisem - lipą(...)Składniki (na 20-24 sztuki): 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie i odcedzonej 100 g marchewki startej na tarce 2 łyżki mąki z ciecierzycy (ja dałam zwykłą mąkę pszenną) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula, posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, natki pietruszki lub mięty 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka mielonej
Chilli Czosnek i OliwaTrzech Krzyży) w menu jest „sałatka cesarska” podawana w postaci rozłożonych na talerzu liście sałaty, ułożonych na niej kawałków kurczaka, kilku pomidorków koktajlowych i kilku stosowanych kromek pieczywa. Takie danie kosztuje bodaj 42 zł!!! I niestety smakuje mega przeciętnie… Nasza sałata Cezara jest bardzo prosta w przygotowaniu, sycąca (pomimo niewielu składników) i dość niskokaloryczna. Szczególnie polecamy(...)minut. Krok 2 Rozgrzej mocno patelnię. Pokrój ciabatkę w kostki o bokach 1—1,5 cm. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Kiedy podpieką się z jednej strony, przewróć na drugą. Kontynuuj, aż kostki ładnie się opieką. Gdy grzanki już się podpieką, wylej na patelnię łyżkę oliwy i obtocz w niej kostki pieczywa. Podpiecz jeszcze chwilę i zdejmij z patelni
Niedzielny kucharzWitam Kochani Mikołajki już za kilka dni dlatego przychodzę do Was z przepisem na niezawodne i szybkie w wykonaniu babeczki udekorowane jak czapka Mikołaja .Idealny pomysł
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNajczęściej kiedy mamy ochotę na steki kupujemy je odpowiednio wcześniej – żeby zdobyć dobre, sezonowane mięso albo ładne, równe kotlety. Czasami zdarza się, że w sklepie zostają
Karo in the KitchenCiasto to jest bardzo szybkie, proste i tanie. Na blacie leżał mi dwa dojrzałe banany, a w lodówce otwarta puszka z
KuchniaWeDwoje.plPyszny, delikatny i aksamitny sernik na kruchym cieście kakaowym po wierzchu również posypany kruchym ciastem. Idealny na deser lub podwieczorek. Prosty w przygotowaniu aczkolwiek nieco pracochłonny
Smakowite Daniaproblem, aby ryż był kleisty i ułatwiał, a nie utrudniał pracę. Moje poprzednie sushi przygotowywałam ze zwykłym ryżem i octem jabłkowym. Było dobre ale muszę przyznać, że dopiero moja druga połówka wyniosła sushi na wyższy poziom, przejmując tym samym jego przygotowanie Przygotowanie sushi na pewno należy zacząć od zakupu odpowiedniego ryżu do sushi , jego ziarna są zaokrąglone i krótsze(...)zaprawdę do sushi nadającą ryżowi odpowiedniego posmaku. Dodatkowo przeczytacie jaki ryż do sushi kupić , jaki jest najlepszy ocet do sushi oraz jego zastępniki . A czy wy przygotowujecie sami sushi? Dajcie znać jakie składniki do tego wykorzystujecie i co dodajecie do środka Przepis jak przygotować ryż do sushi Składniki szklanka ryżu do sushi (200 g) 280 g wody
WegePrzepiszachowaniem praw autorskich oczywiście. Bo jak inaczej nazwać przepis na ciastka z octem zamiast spirytusu, bo tego pierwszego w sklepach było w bród, a drugiego jak na lekarstwo? Kiedy wystarczająco cienko rozwałkuje się ciasto, octu wcale nie czuć, ja jednak w dzieciństwie nawet lubiłam te grubsze kawałeczki. Były takie … kwaskowate. Jednakowoż(...)Faworki kryzysowe – wykonanie Mokre składniki wymieszać ze sobą. Dodać cukier i mąkę – tyle, żeby ciasto miało lekką, lecz nie płynną konsystencję i dało się łatwo wałkować. Dla uzyskania większej kruchości można kilkukrotnie uderzyć nim o blat stołu – znakomicie pomaga pozbyć się trudnych emocji ;) Rozwałkować bardzo cieniutko, musi prześwitywać przez
PatchworkBerberowie po części żyją na Saharze, gdzie żar leje się z nieba. Dzisiaj upowszechniła się wprawdzie w całym obszarze Maghrebu, ale jakby i tak wszędzie jest tam upał. Po drugie, nazwa harira wywodzi się od arabskiego słowa harr , co oznacza gorący . Po trzecie, mieszanka przypraw używana do tej zupy serio pali od środka. Yalla! Składniki: 1/2 kg wołowiny(...)jeszcze litr wrzątku, jeśli ciecierzyca będzie wchłaniać dużo wody. Następnie myjecie, obieracie i kroicie w kostkę marchewkę, którą dodajecie do zupy razem z odcedzoną zieloną i czerwoną soczewicą. Tej drugiej moczyć wcześniej nie trzeba. Potem wlewacie pomidory z puszki. Te akurat o tej porze roku będą znacznie lepsze. Na koniec myjecie, osuszacie i siekacie natkę pietruszki, która
GRUBY WAŁEKwychodzi duża, podzielna blacha, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi :) Polecam! PS Zapraszam do zapoznania się z ofertą inspirion.pl - mnóstwo gadżetów na każdą okazję ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)wiśni Polewa czekoladowa: 250 g kremówki 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. W drugim naczyniu jajka z maślanką, ekstraktem wanliowym i likierem wymieszać mikserem ustawionym na najniższych obrotach przez około 30 sekund. W rondelku podgrzać wodę, posiekane masło i sól, wymieszać, podgrzewać
Domowa cukiernia Ewy