drugie danie - 14640 przepisów (strona:471/976)

Kiełbasa po cygańsku 210

Męskie jedzenie podano do stołu. ;-) Można jeść je jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką lub po prostu z chlebem. Bardzo rozgrzewające i sycące. Zasmakuje nawet tym, którzy nie jadają na co dzień kiełbasy i uparcie twierdzą, że jej nie lubią. :-)  400g dobrej jakości kiełbasy (u mnie drobiowa) 100g wędzonego boczku 2 średnie cebule(...)smaku 1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Kiedy cebula się zeszkli dolewamy szklankę wody i dusimy około 30 minut. 2. Na drugiej patelni podsmażamy do zarumienienia pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w dość grube plastry kiełbasę.  3. Łączymy składniki z obydwu patelni, dodajemy paprykę w proszku, koncentrat, przyprawiamy

Szefowa kuchni
Krakersy. Pochrupiecie? 196

Chrupanie jest dobre na wszystko. Na zimowy wieczór przy kominku. Na czytanie książki - choć wtedy przybiera nieobliczalne rozmiary - bo jak się oderwać od książki i chrupania skoro jedno i drugie tak bardzo wciąga?! Na pogawędki, bo wtedy chrupie się raźniej. Na wszelkie smutki i stresy, bo miarowe i rytmiczne "chrup, chrup" uspokaja i pozwala odzyskać równowagę (UWAGA(...)Lajkonika, to wyobraźcie sobie, że te są jeszcze lepsze! A w dodatku nie ma w nich żadnych sztucznych smako-ulepszaczy! Odłożyłam parę, by przekonać się jak smakują na drugi dzień i byłam niezwykle zaskoczona, że nie straciły nic na swojej chrupkości! Nie chcę byście myśleli, że w nakłanianiu na krakersy zaczynam przypominać nachalnego akwizytora,  ale jeśli nie lubicie rozmarynu

KUCHARNIA
Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 262

takie dni, kiedy nie chce mi się grzebać w kuchni za dużo. No ale jeść coś trzeba przecież, więc wymyślam mało czasochłonne potrawy. Nie jestem wielbicielką gotowych dań, wolę coś prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się(...)część ugotować w osolonej wodzie, drugą w osolonej i z dodatkiem kurkumy, która nada pięknego koloru. Wystudzić.Marchew ugotować w łupince, obrać i pokroić w cienkie słupki. Pietruszkę posiekać niezbyt drobno.Połowę ryżu delikatnie wymieszać z jednym jajkiem i z marchewką - przyprawić ostrą papryką. Drugą połowę ryżu wymieszać z drugim jajkiem i z pietruszką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Orzeźwiająca Woda Owocowa z nutką Mięty 97

gorąco! Moja propozycja na czerwcowe upały! Nie musimy kupować smakowej wody mineralnej i zastanawiać się potem, w jaki sposób producent uzyskał dany smak. Woda, którą wam teraz prezentuję jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Nutę owocową przełamuję nuta mięty....dla mnie idealna! Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej kilka świeżych truskawek 1 cytryna kilka listków świeżej mięty(...)kilka godzin. Ja swoją wstawiłam na całą noc. Rano woda smakowa była już gotowa. Z przezroczystej zmieniła kolor na lekko pomarańczowy. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tak woda wygląda na drugi dzień, zmienia kolor

Blondynka Gotuje
Schab w płatkach owsianych 128

Kotleta schabowego można przyrządzić na wiele sposobów. Dziś zapraszam na takiego w panierce z płatków owsianych. Składniki ( na 2 porcje): 2 rozbite kotlety 2 łyżki mąki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Placuszki z serka waniliowego 155

Delikatne placuszki twarogowe, podawać z kleksikiem jogurtu naturalnego i owocami. Do wysokiego naczynia dodać serek, jajka, mleko, mąkę, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zmiksować

Kuchnia Pokoleń
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 187

Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi

Ogrodnik w podróży
Pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej 150

Potrzebne składniki:  150 g ciecierzycy zielonej 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżeczki kozieradki pieprz, sól 0,5 łyżeczki rozmarynu Przygotowanie: Ciecierzycę gotujemy aż zmięknie

Łycha smaków
Jabłecznik bez jajek 134

Gdy  spędzam popołudnie ze  znajomymi  przy kawie , to staram się by na stole nie zabrakło czegoś słodkiego. Nie musi to być  specjalnie

Smakowite Dania
Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkami 101

Składniki: 1 kg wątróbki drobiowej 2 duże cebule 1 duże słodkie jabłko 1 kostka masła - ja polecam to Łaciate mąka do obtoczenia 2 patelnie Przygotowanie: Wątróbkę

ClauditteMissCooking
Cukinia faszerowana kaszą jęczmienną, szpinakiem i fetą 129

SKŁADNIKI   kilka cukinii 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta przyprawy: sól, pieprz / pieprz ziołowy, czosnek, czubryca (opcjonalnie), zioła prowansalskie

Zofiana
Kartacze z mięsem 239

1 kg mielonego mięsa wołowego 2 kg ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 duże cebule skwarki do

Świat Domowej Kuchni
Domowy makaron spaghetti. Przepis krok po kroku 175

zgadzam się z tymi opiniami i napiszę wam dlaczego.   Chociaż półki sklepowe uginają się od różnorakich produktów i nęcą kolorowymi opakowaniami, to są dania które warto wykonać od A do Z samodzielnie. Do nich z całą pewnością zalicza się własnoręcznie przygotowany makaron, na głowę bije gotowe odpowiedniki(...)bolognese z makaronem własnej roboty.   We wpisie pokażemy jak zrobić domowy makaron za pomocą jedynie (wałka, noża i kawałka drewnianego blatu). Natomiast w drugiej części pokażemy przystawkę do wałkowania makaronu oraz przystawkę do robienia makaronu spaghetti marki Kenwood, które sprawią, że zrobienie makaronu w domu będzie prostsze, szybsze

kuron.com.pl
Pełnoziarnisty chleb z foremki 67

stopni miskę i robimy to samo. Zagniatanie powtarzamy 5 razy. Pozostały czas ciasto zostawiamy „do odpoczynku”. Składanie ciasta pozwala na uzyskanie odpowiedniej struktury glutenowej. Siatki, która później da świetny rezultat podczas pieczenia. Na koniec powinniśmy obserwować bombelki powietrza świadczące o pracy ciasta. Pre-formowanie – 20 minut Tak przygotowane ciasto należy poddać wstępnemu formowaniu. Wykładamy ciasto na blat(...)minut. W tym czasie możemy też wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Formowanie Chleb o wysokiej hydratacji jest ciężki w obróbce, ale nie należy się tym zniechęcać. Przewracamy ciasto na drugą stronę i zwijamy w ten sposób: chwytamy górną część, delikatnie podciągamy i zwijamy do środka. Tak samo robimy z bokami (jak zwijanie pieluchy), a następnie chwytamy za dolną część

rabarbarowo