drugie danie - 14640 przepisów (strona:467/976)

Mus jabłkowy 158

wody (wystarczy sok z cytryny i galaretki). Następnie powstały mus dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy 2 galaretki czerwone (jeżeli używamy w proszku – wsypujemy suchy proszek), do drugiej 2 galaretki zielone. Mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Powstały mus, gorący przekładamy do wyparzonych, czystych słoików i szczelnie zamykamy. RADA: Skórki i ogryzki (bez ogonków) warto wykorzystać do przygotowania domowego octu(...)wykorzystać na różne sposoby – do naleśników, ciast, deserów… i nie tylko. Do czego ja użyłam? O tym w najbliższym czasie. Z takim musem można przygotować błyskawicznie danie. Z podanych składników otrzymamy 3 duże słoiki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek” 14 października 2016r. Wydrukuj przepis The post Mus jabłkowy appeared

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne ! 222

rozpuszczone w kąpieli wodnej ( uważaj żeby nie było za gorące ) mąkę i jajka dokładnie wymieszane ( można ubić mikserem z cukrem ), razem wszystko porządnie wymieszałam i przykryłam ściereczką i znowu dałam na słoneczko żeby szybko wyrosło. Po około 45 minutach ciasto wyrośnięte przełożyłam na stolnicę i porządnie jeszcze raz wyrobiłam. Umyłam ręce i zaczęłam rwać ciasto tak żeby móc zrobić płaski(...)bułeczkę z góry.  Wstawiałam do zimnego piekarnika na 40 minut z temperaturą 180 C.  Gdy wystygły posypałam bułeczki cukrem pudrem.  Bułeczki się spokojnie odrywają jedna od drugiej, co jakby nie patrząc ułatwia ich jedzenie :)  Spróbuj je zrobić a się zakochasz !  Polecam !    Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne

Kuchnia na wzgórzu
Muffiny z oreo 134

Miało nie być muffinek he, he, ale się nie da. Moje dziecko je uwielbia i wymyśla co chwile z czym ja je mam mu jeszcze zrobić. Wystarczy go zabrać do sklepu i jak stanie przed półką ze słodyczami, to pomysłów sto. Tym razem padło na oreo. Ciasteczka pokroiliśmy na drobniejsze kawałki i dodaliśmy do ciasta. Babeczki wyszły fajne i smaczne(...)większe opakowanie ciasteczek Oreo 1 łyżka miodu 2 jajka 70 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki suche mieszamy w jednej misce, składniki mokre w drugiej. Do składników mokrych dodajemy suche, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone ciasteczka oreo (nie muszą być bardzo drobno krojone, podczas mieszania i tak się nam trochę porozpadają ), mieszamy. Przekładamy

kruche babeczki
Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 291

Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu, około 30 minut. Co jakiś czas ziemniaki obracamy. W międzyczasie wchłoną trochę płynu, powinny stać się na tyle miękkie, że będzie dało się je nabić na widelec bez użycia większej siły. Po tym czasie pokrywkę ściągamy i odparowujemy płyn, czyli pozostały bulion. Jeśli ziemniaki są jeszcze twardawe, róbcie to na małym ogniu(...)kolei spłaszczamy, lekko je rozgniatając. Wciskamy trzeci ząbek czosnku, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Zmniejszamy ogień i dajemy się ziemniakom usmażyć – skórka zrobi się złocista i chrupka. Obracamy na druga stronę i dosmażamy. Gdy ziemniaki już dochodzą, na palniku rozgrzewamy patelnię grillową, bez dodatkowego tłuszczu. Stek wyjmujemy z marynaty, dokładnie go z niej odsączamy (można sobie pomóc papierowym ręcznikiem). Stek

Karo in the Kitchen
Klasyczne risotto na białym winie 224

Hej!,  Risotto to temat zaniedbany, przez lata nazywano tym mix ugotowanego wcześniej ryżu i przeróżnych dodatków. Od czasu wejścia wielką stopą do Polski europejskich trendów

Kuchnia PROzdrowotna
Pizza rustica siciliana. Rustykalna pizza sycylijska. Po mojemu. 140

pognieść ciasto znajdujące się w foremkach. I odstawić na następne pół godziny. Rozgrzać piekarnik na 230 stopni- uwaga piekarniki są różne, trzeba uważać obserwować. Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut "na pusto". Aromatyczną kiełbaskę  obrać ze skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. "Podziubać"  ciasto widelcem, lekko posmarować(...)ciepło lub nawet na zimno. Przed podaniem posypać natką  pietruszki lub listkami bazylii...i zajadać na zdrowie ! Na Sycylii pizzę rustykalną robi się tak, by została na drugi dzień i można ją było zabrać do ogrodów cytrynowych lub w pola. Pizza z dnia poprzedniego to świetny sposób na obiad dla ludzi pracujących fizycznie. Jest pyszna , aromatyczna i przez

Z Kuchni Do Kuchni
Kakaōwka (Kakaowy likier jajeczny) 149

miksowoł, aż cuker sie rozpuściōł- tak sie strasznie z tym niy smōlcie, 12 bo jak przidzie wōdka, to sie to jeszcze lepi rozpuści. Tera wlywejcie pomału wōdka i dali miksujcie. Spróbujcie, czy cuker sie dobrze łozpuściōł, 13 a jak wszysko sie dobrze połōnczōło, to mogecie 14 to jeszcze przecedzić bez 15 sitko- żeby wychycić kołżdy niyrozpuszczōny kōnsek 16 cukru(...)Wōm sie ta kakaōwka tam wlołć Bez to nawet lepi jōm wtedy trzimać we krauzie. Joł żech jednak je zgniōły do potyngi i jak żech to robiōł na drugi rołz, to żech sie pomyśloł, że trza by sam wynalyjś jeszcze barzi ajnfachowo 22 wersja. Mōm taki blynder ze dzbōnkym 23 i sprōbowoł żech tam noprzōd wciepnōńć żōłtka, masło, cuker, kakao

Chop w kuchni
Bezglutenowe wegańskie racuchy 100

Każdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się też na zwolenników drożdży i sympatyków proszku do pieczenia. Niezależnie do której grupy się zaliczacie, zapraszam na pyszne i szybkie placuszki, które kojarzą mi się z tymi smażonymi przez moją mamę. Smakowo też niczym(...)większość zresztą) powstał w chwili, gdy poczułam w sobie ogromną chęć na delikatne, słodkie, pachnące placuszki prosto z gorącej patelni. Jak to w takich momentach bywa, im szybciej da się je przyrządzić, tym lepiej. A jeszcze lepiej, gdy wszystkie składniki są pod ręką. W mojej kuchni te składniki są praktycznie zawsze. Racuchowy głód więc mi nie straszny :) Składniki: - banan

Smakuje zdrowo
Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 158

Pâté de foies de volaille – szybki pasztet z kurzych wątróbek. Bez pieczenia, bez kąpieli wodnej, bez dodatku jajek. Prosty, nieziemsko pyszny, bardzo elegancki. Pasuje zarówno na

Karo in the Kitchen
ZDROWE CHIPSY cukinia i jarmuż 163

SKŁADNIKI: 1 cukinia 1 opakowanie jarmużu olej rzepakowy w sprayu (polecam ten KLIK ) drobno starty ser dojrzewający szczypta soli czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Warzywa umyć i osuszyć

ClauditteMissCooking
Suplementy - czy zawsze są złe? 113

przyswajalna, jakie są możliwe skutki uboczne, itd. Nigdy nie robimy tego na ślepo i nie rzucamy się od razu na reklamowane produkty - warto zrobić dobre rozeznanie, żeby zwyczajnie nie dać się oszukać wielkim korporacjom. Pamiętajcie, że na reklamach wszystko działa prawie od razu po zażyciu tabletki, każdy jest zdrowy i uśmiechnięty, i ogólnie jest wspaniale. Rzeczywistość jednak jest trochę inna(...)lekiem, nie wywołuje działań niepożądanych - wbrew powszechnie panującej opinii suplementy wcale nie są bezpieczniejsze od leków. Warto także nauczyć się odróżniać leki bez recepty od suplementów. Jedne i drugie są łatwodostępne, w sklepach czy na stacjach benzynowych, a granica między nimi łatwo się zaciera. Aviomarin np. to lek, zawierający substancję czynną - dimenhydraminę. Natomiast lokomotiv to suplement na bazie

Powiedz dietom nie
Caterpillar - bułeczki gąsieniczki 136

wyrośnięcia. Przygotować mąkę, wymieszaną z solą i resztą mleka, dodać zaczyn i wyrobić. Ciasto jest dość lepkie, ale po dodaniu oleju zacznie odchodzić od ręki. Odstawić po raz drugi do wyrośnięcia, na około 40-50 minut, bądź aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem kawałków (każdy po ok. 70g), rozwałkować je na cienkie placuszki, po środku ułożyć parówki(...)gąsieniczkę, wystarczy rozłożyć je na boki, a jeden odwrócić tak, by wyglądał jak główka. Gotowe gąsieniczki ułożyć na wyłożonej papierem blasze (można posmarować papier olejem, żeby bułeczki po upieczeniu dały się odkleić). Odstawić na kolejne 15 minut, by sobie odpoczęły i jeszcze troszkę podrosły. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piekarnik rozgrzać do 220 C i piec bułeczki 15-20 minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kartacze z mięsem mielonym 310

Kartacze z mięsem mielonym to danie pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące. Kartacze mogą też też nadziewane farszem z innych mięs surowych lub gotowanych, kiszoną kapustą, grzybów świeżych i suszonych albo śledzi.     Składniki: 500 gr. mielonej wieprzowiny 1 kg. ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 jajko sól świeżo mielony(...)Pół kilograma ziemniaków starkować na tarce o małych oczkach. Przełożyć je do sita i odstawić na 10 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Drugą połowę kilograma ziemniaków ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki zmielić w maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić jajko i wszystko razem wymieszać. Przygotować farsz

Smaczne Potrawy
Gulasz grzybowy z czosnkową grzanką 151

przywieźć takie prawdziwe, polne pieczarki, z ciemnym spodem. Mocno pachnące i bardzo aromatyczne… Boczniak to dla mnie trochę co innego. Ok, niby – tak jak i pieczarka – da się go z powodzeniem hodować na skalę przemysłową, tak samo na odpowiednio przygotowanej słomie, ale boczniak ma dla mnie smak.   Boczniaki dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy(...)domu, piwnicy lub cieniste w ogrodzie, a grzybami możecie cieszyć się przez długi czas. Grzyby szybko myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie lub oczyszczamy je pędzlem (wolę drugą opcję, bo grzyby szybko nasiąkają wodą i rozrzedza się ich smak) i niezbyt drobno je kroimy. Zostawiamy małe grzyby w całości, większe wystarczy przekroić na 3-4 kawałki. Grzyby

Karo in the Kitchen