drugie danie - 14640 przepisów (strona:459/976)

Warstwowa baba bakaliowa (niczym tort) 139

krążek, w środku zrobiłam dziurkę na komin foremki. Do wysmarowanej tłuszczem foremki   włożyłam pierwszy placek. Rozsmarowałam na nim 1/3 ilości konfitury, obsypałam skórką pomarańczową i żurawiną. Przykryłam drugim plackiem z dziurką i tak do końca.     Na wierzchu położyłam ostatni krążek ciasta.     Przykryłam ściereczką i znów odstawiłam na około godzinę w ciepłe miejsce(...)ukazał się ciekawy widok...     Wspaniała warstwowa baba, niczym tort. Polecam, spróbujcie i cieszcie się nowym smakiem baby wielkanocnej. Życzę SMACZNEGO! Krys   Po więcej przepisów na świąteczne dania wielkanocne zapraszam na stronę MENU: WIELKANOC Jeśli nie zdecydowaliście się jaką babę upiec, to obiecuję, że niebawem się pojawi się przepis  na jeszcze jedną babę wielkanocną... wspaniałą...kolorową

Kuchnia u Krysi
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 155

podzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób(...)trochę czasu na wyrastanie, ale już teraz powiem, że warto! Smak i puszysty miąższ powalił mnie na kolana. Skórka wyszła niezwykle cieniutka i miękka, tak jak lubimy, a na drugi i trzeci dzień nadal świeża i miękka. Nawet teraz jak piszę te słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida

Blondynka Gotuje
Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosie 428

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka(...)bułką tartą, połową kapusty, cebulą i przyprawami – solą, pieprzem i chilli. Formujemy kulki.  Każdego kotleta obtaczamy w mące tworząc stożek. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.   Drugą część kapusty przekładamy do garnka. Dokładamy obraną i  pokrojoną w pół plasterki marchewkę i pietruszkę. Dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu. Do kapusty

VioletoweKucharzenie
Jeżynowe Tiramisu 136

garnka z łyżką cukru i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż się rozpadną ,ok 15-20 minut , po czym przetrzeć przez sitko żeby nie było pestek ,przetarte dać do garnka i dodać mąką ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając ,zdjąć z gazu i jeśli zrobiły się grudki przetrzeć jeszcze raz przez sitko , frużelina powinna mieć konsystencję żelu ,odstawić(...)puder nadal ubijając , zdjąć z garnka i wystudzić masę ,do ostudzonej masy dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać ,już nie ucierać żeby serek nie zrobił się za rzadki , w drugiej misce ubić białka na sztywno i połączyć z masą serową delikatnie mieszając ,nie za długo tylko do połączenia składników. układamy warstwy w salaterkach, pierwsza warstwa dolna jest z Oreo

Wypieki Rene
Sałatka z bazylią czyli żółte czy czerwone?! 153

dwóch odsłonach W sałatce tej głównym jej składnikiem jest bazylia. Świeże listki bazylii, dokładnie umyte i skropione sokiem z cytryny. Na jednym talerzu, bazylię przykryliśmy świeżymi truskawkami , na drugim – mango . To nie wszystko. Do owoców dorzuciliśmy pokruszone orzechy włoskie oraz czarne oliwki. To jednak wciąż mało Słodko-kwaśną nutę smakową przełamał ser kozi , który dodał pazura(...)dostarcza sporo dobrych tłuszczy (orzechy, oliwa z oliwek), mnóstwo witamin oraz przeciwutleniaczy. Efekt wow (smakowy) gwarantowany My mamy swoją ulubioną sałatkę, byliśmy jednogłośni w swoich opiniach. Chcielibyśmy, byście pierwsi dali znać co bardziej Wam się spodobało. Jeszcze bardziej zachęcamy Was do wypróbowania naszego przepisu i podzielenie się opinią z innymi. Czekamy! Artykuł Sałatka z bazylią czyli żółte czy czerwone?! pochodzi

Ciasna Kuchnia
Pierogi z truskawkami! Najlepsze na dzień dziecka! 147

dziurkę. Wbij jajko, żółtka, dodaj olej i wodę. Nożem zacznij zarabiać ciasto, ciągle zbierając mąką z boków kopczyka, dodawaj mleko lub wodę do mementu aż całe ciasto będzie się dało zagnieść rękoma. Następnie użyj dość energii i zagniataj ciasto, ciasto powinno być elastyczne i sprężyste, nie może być za twarde. Ciasto włóż do woreczka foliowego i ostaw na 20 minut(...)cienkie plasterki - cukier - 250 g białego sera - opcjonalnie łyżka kremówki Całość wymieszaj i rozgnieć widelcem na jednolitą masę do nadziewania pierogów. Pierogi po zalepieniu, układaj na ściereczce i przykrywaj drugą ściereczką tak aby nie obsychały.  W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju, wrzucaj delikatnie pierogi na wrzątek. Zmniejsz gaz, odczekaj aż pierogi wypłyną, mieszaj

SMYKWKUCHNI
Małe szarlotki (muffinki) 149

muffinki znikły niezwykle szybko. Zajadali się nimi i duzi i mali. Następnym razem muszę upiec podwójną porcję ;) Zdjęcie wykonane w pośpiechu... stąd oświetlenie ;) Bo za plecami było słychać "Mamo, daj ciasko mniam" ;) Składniki: (na 12 sztuk) 200 g kremowego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka 4 łyżki masła/margaryny 1 jajko klasy L 2 szklanki maki 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek(...)Masło lub margarynę roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W jednej misce mieszamy drewnianą łyżką jogurt, roztopiony tłuszcz, jajko i mleko. Do połączenia składników. U mnie robiła, to córeczka :) W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy całość łyżką do połączenia. Masa będzie dość

Słodkie okruszki
Schab w sosie chrzanowym i dylemat kulinarny 185

wiem jak był dobry - jest stracony. Bo już wypróbowany... identyczna sytuacja jest z daniami obiadowymi jak i z ciastami. Dobra... ciasta zdarza mi się powtarzać, ale dania obiadowe to chyba nie. Z ciastami to jest tak, że jak któraś z sióstr przyjeżdża do domu to zawsze dostaje ode mnie pytanie - co ci upiec? - a wtedy pada odpowiedz(...)wielkie posiedzenie przed komputerem - internetem - i nad książkami kucharskimi w poszukiwaniu nowego sposobu jego przyrządzenia. A gdy znajdę, myślę nad tym kilka godzin, dni. W końcu powstaje... i koniec! Drugi raz na mym talerzu nie ma racji bytu... W taki też sposób powstał dzisiejszy schab - wspaniały - delikatny, soczysty, miło chrzanowy. Naprawdę bardzo smaczny, ale cóż z tego? Skoro jest tyle

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka węgierska z ryżem 226

Sałatka węgierska - jedna z prostszych sałatek, smaczna i w dodatku bez majonezu. Idealnie nada się na przyjęcie jak i na drugie śniadanie do pracy. Składniki : 150 gr ryżu długoziarnistego mała puszka kukurydzy 1 papryka 100 gr salami oliwa aromatyzowana 1 litr bulionu papryka słodka Przygotowanie : Ryż gotuję w bulionie do momentu kiedy będzie sypki i kruchy. Paprykę kroję(...)składniki mieszam ze sobą doprawiając słodką papryką i oliwą aromatyzowaną papryką, pomidorem i bazylią.  Przed podaniem najlepiej wychłodzić ją w lodówce. Ps.: Sałatka równie ładnie będzie wyglądać jeśli dacie po połowie papryki czerwonej i zielonej

Mechanik w kuchni
korniszony 149

przygotować ten przepis. Kiedy po raz pierwszy, spróbowałem tak wykonanych korniszonów,  od razy zapragnąłem poznać przepis, który z oporami, po długich staraniach, udało mi się uzyskać od Cioci Dany, i który prezentuję teraz bez żadnych zmian. Składniki 4 szklanki wody 1,5-2 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe(...)pieprzu, ziarna gorczycy, liście laurowe i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków ( najlepiej na całą noc). Na drugi dzień myjemy ogórki i moczymy je w zimnej wodzie   przez dwie godziny. Następnie wkładamy ogórki do słoików i  zalewamy marynatą, uważając aby  ogórki były w niej

Miód i pieprz
domowy dżem truskawkowy (3 składniki!) 179

przepisy na inne dżemy - KLIK DOMOWY DŻEM TRUSKAWKOWY przepis autorski // 3-4 słoiki po 300ml ~1,5kg truskawek ~250-300g cukru (w zależności od słodkości truskawek. Ja dałam 300g i był baaardzo słodki) ~sok z jednej cytryny Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Zalać je sokiem z cytryny i zagotować. Od czasu do czasu(...)Następnie szybko przełożyć dżem do wcześniej przygotowanych słoików (wyparzonych w piekarniku lub wrzącej wodzie) i zakręcić (zakrętki też powinny być wyparzone). Słoiki odwracamy do góry dnem na ściereczce, przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy tak do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Chleb żytni z prażoną cebulką (203 kcal) 311

Chleb powstał na bazie tego przepisu. Zamiast wszelkiego rodzaju ziaren dałam prażoną cebulkę. Ponieważ bardzo lubimy prażoną cebulką, cały chleb zjedliśmy od razu. To było jeszcze przed tym jak przeszłam na dietę, piękne czasy… Składniki: 250 g mąki żytniej 250 g mąki pszennej (albo zamiast obu mąk, 0,5 kg gotowej mąki – mieszanki do domowego wypieku chleba żytniego(...)łyżeczka soli ok 100 g prażonej cebulki Przygotowanie W misce rozcieramy drożdże z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki wody. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do drugiej miski wsypujemy obydwie mąki, cebulkę i sól i mieszamy. Do sypkich produktów dodajemy wyrośnięte drożdże i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

e-PrzepisyKulinarne
Bakłażan z mozarellą w sezamowej panierce i pomidorowo-bazyliową salsą 155

Kupiłam pięknego i dorodnego bakłażana z myślą o ajwarze, ale wracając z zakupami do domu, zmieniłam zdanie.I tak oto bakłażan, dzisiejszego dnia, stał się daniem głównym, a ajwar przygotuję innym razem.Kto lubi bakłażany- nie zawiedzie się, a Ci, którzy nie lubią/nie jedli na pewno będą mile zaskoczeni smakiem!Polecam, nawet mój wybredny P. był zachwycony :)* bakłażan(...)smażeniaSalsa:* pomidor- 2 szt.* bazylia- kilka listków* cebula- 1 mała szt.* sól, pieprz- do smakuBakłażana pokroić w plastry (ok 1cm), doprawić.W jednej miseczce roztrzepać jajko, a w drugiej przygotować panierkę- sezam zmieszać z siemieniem lnianym.Oliwę rozgrzać na patelni.Przyprawione bakłażanowe krążki moczyć w jajku, obtoczyć w panierce i smażyć- aż do zarumienienia (uwaga, aby nie przypalić ziaren

Kraina Miodem Płynąca
Ogórki małosolne "na jutro" 228

Ogórki małosolne idealne już na drugi dzień. U nas znikają dnia pierwszego. Nigdy nie robię ich konkretnie wagowo. Ale w przybliżeniu podam, że: - 1kg ogórków gruntowych, - gałązki lub pęczek świeżego kopru, - duży liść chrzanu, - dowolne liście np. wiśni, winogron, dębu. Dosłownie kilka sztuk - ok 4 ząbków czosnku. Ogórki myjemy i odcinamy końcówki po obu stronach. Umyty koper, liście układamy(...)leżały ogórki. Wkładamy ogóreczki dorzucamy obrany i przekrojony na pół czosnek. W osobnym garnku zagotowujemy ok 1,5-2 litry wody. Zasada brzmi, że na każdy litr wody należy dać łyżkę stołową soli. Ja tej zasady nie stosuję, ponieważ dla mnie są one za blade w smaku i daję ok 2 łyżek na litr wody. Do gotującej się wody wsypujemy

Malinowe Pocałunki
Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 172

zaraz się chce następną.....Jedną z moich ulubionych potraw jest stek wołowy medium zajadany najczęściej z frytkami a ja szukałam czegoś innego. Oto moja propozycja podania steka :)SKŁADNIKI : danie na 2-3 osoby przepis autorskibułka ciabata 2 sztpolędwica wołowa 2 porcję po ok 170-200 gsałata rzymska 1 szt pomidorki koktajlowe(...)czosnek- rozgrzewam patelnię, dodaję oliwy i czekam aż się nagrzeję- zdejmuję rozmaryn z wołowiny i układam ją na patelni i smażę 2 minuty nie podnosząc mięsa- obracam na na drugą stronę, kładę na mięsie rozmaryn i układam obok czosnek i szalotkę- smażę 1 minutę dokładam masło i smażę kolejną minutę polewając ja masłem- ja wyznaję zasadę

Basia w kuchni