SOSEM CHILLI Składniki: - 8 jajek - 250 gram gotowanej piersi kurczaka - 12 dużych oczyszczonych krewetek lub 300 gram koktajlowych - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 łyżeczki sosu sojowego (najlepiej jasnego, ja dałam grzybowy, bo akurat ten miałam pod ręką) - 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli Przygotowanie: Jajka ubijamy w dużej misce - do tego przepisu nie rozdzielałam białek i żółtek, od razu ubiłam całość(...)Smażymy na średnim ogniu. Tutaj pojawiają się dwie opcje - mieszamy środek omletu widelcem i czekamy aż dół zbrązowieje, a góra się zetnie i wtedy podajemy, tudzież przewracamy omlet na drugą stronę. Jak? Zsuwamy omlet z patelni na talerz, bierzemy drugi talerz i nakrywamy pierwszy. Przerzucamy omlet i znowu zsuwamy na patelnię, by przypiekł się na drugiej stronie. Podajemy
Życie zamknięte w smakuoczywiście - smaczne. Te koreczki idealnie wpisują się w te cechy, a przy tym hołdują polskiej tradycji i uwielbieniu do koreczków właśnie. Jeżeli znudziły się Wam już stare wersje tego dania, z żółtym serem, oliwkami czy szynką, spróbujcie tego! Ja układam te koreczki wokół ulubionej sałatki a'la greckiej , ale możecie podać je także na oddzielnym talerzyku, bądź przy innej(...)dwie części. Bazylię myjemy i dzielimy na listki. Ser kroimy w średnich rozmiarów kostkę. Na wykałaczkę nadziewamy: jedną część pomidorka (tę, która wcześniej trzymała się pomidorowego krzaczka), ser, drugą część pomidorka i listek bazylii. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Układamy dowolnie - na oddzielnym talerzyku bądź wokół sałatki. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! :) (function
Życie zamknięte w smakuPieczony dorsz z grejpfrutem Składniki Danie dla czterech osób 1 niewielkie tuszki dorsza 2 grejpfruty 1 granat 2 łyżki oliwy Łyżeczka brązowego cukru Szczypta chili Sól, pieprz Sposób przygotowania Wyciskamy sok z jednego grejpfruta. Tuszki filetujemy , a następnie posypujemy solą, pieprzem i skraplamy 1/3 soku z jednego grejpfruta. Całość odstawiamy na godzinę w chłodne(...)mieszamy. Dorsza skrapiamy oliwą, zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy na wyłożonej pergaminem blasze, i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na około 20-25 minut. Drugiego grejpfruta dzielimy na cząstki, a następnie usuwamy nożem białe gorzkie części i wykrawamy sam miąższ. Roladki wyciągamy z piekarnika i polewamy sosem. Na talerzu układamy cząstki grejpfruta. Podajemy z ryżem
Miód i pieprzpołowie grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą(...)dlatego też jej cena jest bardzo wysoka. Jej bardzo silny zapach i aromat sprawia, że nawet niewielka jej ilość nadaje potrawie charakterystyczny smak i zapach. W podanych nam daniach nie została użyta świeża trufla lecz przetwory z niej wykonane właśnie w SAVINI TARTUFI . W pięknych wnętrzach restauracji CONCEPT – mieszczącej się w dawnej łaźni - w przyjemnej niespiesznej
królestwo garówznaczenie. Susz w torebkach różni się od ręcznie skręcanych liści nie tylko ceną. Wybierać trzeba taką herbatę, którą byśmy wypili, ale której nam nie będzie żal do gotowania. Drugą połowę mieszanki stanowi ryż; każdy się nadaje, można użyć nawet ziaren pęczaku. Brytyjscy szefowie z BBC Food polecają dodanie do mieszanki brązowego cukru, dla mocniejszego dymu. Można też wzbogacać(...)1łyżeczka.przypraw per gyros 1 / 2.łyżeczki origano , basilico 1/2 cucchiaino di paprika dolce Di zucchero 1/2 cucchiaino da tè 1/2 cucchiaino di pepe 1/2 cucchiaino di coriandolo paprika dolce 1/2 cucchiaino di riso
w mojej kuchnipopularnej „pomidorówki”. Składniki: - 1 l rosołu - 2 puszki po 400ml mleka kokosowego - 2 marchewki z rosołu - 3 dojrzałe awokado - 1 czerwona papryka - 3 białe części pora - kawałek kurczaka (dałam pierś z grilla) - ½ limonki - 1 czerwona papryka - suszona chilli w plasterkach - ugotowany makaron tagliatelle - suszony czosnek - 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków tajskich - sól - biały pieprz - świeżo mielony czarny pieprz - olej(...)chilli. Chwilę dusimy. Do gorącego rosołu wlewamy puszkę mleka kokosowego. Dodajemy podsmażony por z papryką, sok z limonki oraz przyprawy: 7 smaków, czosnek, sól, pieprz biały i czarny. Dolewamy drugą puszkę mleka, zagotowujemy. Awokado obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do gotowej zupy razem z makaronem, pokrojoną marchewką, kurczakiem i szczypiorkiem. Podajemy przybraną natką pietruszki. Zupa jest pyszna, ostra
mojewypiekiinietylkobudyń się nam nie przypalił dobrze jest, zanim wlejemy mleko do garnka, posmarować spód masłem. Umyte owoce mango obieramy i odkrajamy od pestki (niestety pestki z mango nie da się wyjąć, jak, np. z brzoskwini). Kroimy na cząstki. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy dżemem porzeczkowym (zużyłam cały słoik 450g). Na dżem wykładamy ugotowany budyń (nie czekamy, aż wystygnie(...)pieczenia lub kawałkiem folii aluminiowej. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy po wystudzeniu. Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką, dla jednych będzie pysznym ciastem ekspresowym, a dla drugich – smakiem wynagrodzi włożoną w niego pracę. Ciasto nie wymaga rekomendacji, sam wygląd niech o tym zaświadczy. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką
mojewypiekiinietylkostrukture i smak miesnych kotletow."Swampignon" powstalo z polaczenia dwoch angielskich slow:swap-wymiana ,zamiana i Champignon-pieczarki.Technika przygotowania sklada sie z trzech prostych krokow:pierwszy to drobniutkie posiekanie pieczarek,drugi podsmazenie grzybow na masle lub oleju,trzeci, ostatni wymieszac je z mielonym miesem.PIECZARKI sa bardzo zdrowe i syte,zatem ten nowy trend pozwoli zminimalizowac ilosc weglowodanow i tluszczow(...)potasu,fosforu i miedzi.Do tego zawieraja wiele bialka i poprzez znaczne ilosci blonnika daja poczucie sytosci.Duet miesa mielonego z pieczarkami jest bardzo smakowity.To polaczenie mozna rowniez wykorzystac przygotowujac inne dania z udzialem miesa mielonego jak np. lasagne czy sos bolognese.Kotleciki sa wyjatkowo smaczne,sprobujcie sami.Skladniki:500 g pieczarek500 g miesa mielonego 1 czerstwa buleczka1 jajko1 cebulaolej do smazeniabulka tarta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przypalił się i łatwo go można było usunąć. Hamburgery i kiełbaski dosłownie tańczyły na patelni. W żadnym razie nie musiałam odrywać mięsa od grilla, aby przewrócić go na drugą stronę. Podczas grillowania brzoskwiń, cukier zmienił się w karmel, ale się nie palił. Aby przekonać się jak łatwo/trudno się go czyści, część skarmelizowanych kropelek wytarłam suchym ręcznikem papierowym(...)wysuszeniu przetrzeć ją ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju. Reasumujac, polecam patelnię Positano tym, którzy preferują kuchnię apetyczną, lekką, a przede wszystkim bez tłuszczu. Dania przygotowane przy jej użyciu niczym nie odbiegają od dań przygotowanych na grillu. Możemy więc grillować gdy za oknem pada deszcz czy mróz szczypie w uszy. Podczas grillowania potrawy nie przywierają do dna, dlatego
Mia Cucina SofietaTo wysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony
Karo in the KitchenAlkohol to nieodłączny element imprez, dla jednych mogłoby go nie być dla niektórych jest niezbędny. Można nie lubić jego smaku czy jego przykrych konsekwencji ale w
Kuchnia PROzdrowotnasmaku solą i pieprzem. Do wywaru dolać tyle wody żeby było 800 ml płynu. na górę naczynia miksującego włożyć przystawkę do varoma. Na pierwsze sitko rozłożyć małe ziemniaki, następnie drugą część varoma i położyć klopsiki. Przykryć przykrywkę. gotować, temperatura 100 C, obroty 2, czas 20 minut po 20 minutach gotowania wsypać mąkę, wymieszać obroty 4, czas 5 sekund. Gotować(...)ugotować te klopsy na parze w parowarze . Tylko sos jak wyżej. Na koniec tylko klopsy wyjąć z parowaru i włożyć do sosu. Podawać z gotowanymi ziemniakami. Pyszne danie, smacznego
Kuchnia Pokoleńsosem figowym 2015-02-23 13:48:35 Oryginalna w smaku pierś z kaczki podana ze szpinakiem i makaronem risoni oraz z sosem figowo-cebulowym. Inspirowane głównie kuchnią francuską danie utrzymane w słodkim śródziemnomorskim klimacie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 małe lub 1 duża pierś z kaczki (500g) 50g świeżego młodego szpinaku(...)pieprzem. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy. Kaczkę smażymy przez 3-6 minut od strony skóry (zależnie od wielkości mięsa) i przez 3 minuty z drugiej. Natychmiast wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika i trzymamy w nim przez 15-20 minut (zależnie od wielkości mięsa). Gotową kaczkę kroimy w plastry o grubości
Kulinarna Pokusacukru 6 białek Dna dwóch tortownic o średnicy 24 lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mniejsza średnica foremki da nam ciasto wyższe jak na zdjęciu, natomiast większa tortownica da ciasto niższe podobne do tego z IKEA. Boków foremek nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C z termoobiegiem. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Ubijać(...)wpływem temperatury czekolada ładnie się roztopi. Wymieszać na jednolitą masę. Batoniki Daim pociąć nożem na małe kawałeczki. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałym kremem. Ciasto równomiernie posypać połamanymi batonikami Daim . Wierzch i boki tortu posmarować polewą z mlecznej czekolady. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą
maniapieczeniazapachami. Taka jest zapiekanka ziemniaczana, którą zrobiłam wczoraj na obiad. Wyszło jej tyle, że nie wiem, czy dziś ją dokończymy. Jest to wiec nie tylko smaczne, ale i niedrogie danie. Naprawdę polecam. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą Potrzebujemy: 1,5 kg ziemniaków 30 dag boczku parzonego 1 laskę dobrze przyprawionej, np. czosnkowej kiełbasy 2 cebule(...)smażymy, jeśli nie, przesmażamy ją na patelni. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Na to układamy cebulkę z czosnkiem, kiełbasę i boczek. Czynność powtarzamy. Na drugiej warstwie boczku układamy jeszcze raz ziemniaki - to powinna być nasza ostatnia warstwa. Teraz przygotowujemy sos. Można powiedzieć, że jest to rodzaj sosu beszamelowego. Robi się go bardzo podobnie. W rondelku rozpuszczamy
Ratunku obiad