drugie danie - 14640 przepisów (strona:463/976)

Pasztet z kruszonką 180

naprawdę 3kg, ale przypuszczam, że z takiej ilości mało kto robi, toteż zmieniłam na 2 kg i odpowiednio zmniejszyłam składniki. Jest prosty w przygotowaniu i naprawdę smaczny- zwłaszcza na drugi dzień. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na jedną keksówkę:   1 kg drobiowego mięsa rosołowego 200g słoniny 200g boczku 1 mała cebula(...)Tefal Companion Kruszonka: Składniki umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Bułki tartej dozujemy w trakcie wyrabiania- ciasto ma mieć zwartą konsystencję i bez problemu powinno dać się zbić w kulkę. Zakładamy koszyczek i uruchamiamy PULS na ok 1 minutę. Kruszonkę owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki. Pasztet: Do misy, w której robiliśmy kruszonkę przekładamy pokrojone

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak po wietnamsku 192

Kurczak po wietnamsku – to genialne prosty pomysł na to, co moża zrobić z resztek kurczaka – pieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć drugie życie w pozornie nudny kawałek mięsa. To już ostatni z tej serii tekst o tym co można zrobić z pieczonego kurczaka. (Niniejszym ogłaszamy konkurs na zamiennik słowa „resztki”, które brzmi(...)pieczystego, ale moglibyśmy spokojnie wydać książkę kucharską z przepisami na ten temat. Cały nasz pomysł na gotowanie opiera się przecież na twórczym przetwarzaniu składników i wymyślaniu nowych dań, inspirując się kuchnią z różnych regionów świata. Zagospodarowanie leftovers (propozycja nr 2 jak zamienić resztki) to przecież podstawa każdej gospodarnej kuchni, niezależnie od szerokości geograficznych. Kurczak w karmelu Dzisiaj

Niedzielny kucharz
Święta zero waste – jak nie marnować żywności na Boże Narodzenie 189

Warto sprawdzić, które warzywa mogą być przechowywane poza lodówką i jaka temperatura jest odpowiednia dla mięsa, owoców czy gotowych dań. Najbezpieczniej jest zamrozić dania (np. bigos, pierogi i kutię) a potem wyjąć tylko tyle, ile będziemy potrzebować danego dnia. Planuj i gotuj wcześniej Co roku staram się przygotować większość potraw wcześniej, żeby uniknąć zakupowego szaleństwa. Gdy robimy(...)dopóki są jeszcze świeże i zjadliwe. Kreatywne gotowanie zero waste Mam też kilka sprawdzonych przepisów na pyszne dania, które można zrobić przy okazji produkcji zakwasu na barszcz, pierogów, wigilijnego bigosu czy jeśli zostanie nam trochę śledzi. Jeśli rozłożymy sobie prace nad daniami świątecznymi na poszczególne dni, to z resztek będziemy mieć jeszcze obiad na każdy dzień tydzień przed

Ugotowane pozamiatane
Bagel z latkes 155

bajgiel to produkt formowany ręcznie, podczas gdy bagel jest robiony maszynowo. Ten pierwszy jest robiony według tradycyjnej receptury, jego skórka jest jednolita, gładka i lekko błyszcząca, a ten drugi to już fantazja piekarza. Kiedy kupicie bułkę, raczej będzie ona przypominała bagla. Latkes to żydowskie placki ziemniaczane, które jedzą z okazji święta Chanuka. Oczywiście mówimy o tych Żydach typowych dla naszego(...)żydowska to już zupełnie inna sprawa. Nie ukrywam, że chciałbym zgłębić tajniki takowej, a konkretnie tego, co jedzono w biednych rodzinach, bo tego nie dowiem się z karty dań przygotowanej dla bogatych turystów na krakowskim Kazimierzu. Niestety wydarzenia ostatnich kilkudziesięciu lat spowodowały, że ewentualnych osób, które mogłyby to przekazać jest bardzo mało. Jedną z ciekawszych opcji jedzenia placków

Kryzysowa Książka Kucharska
Wielkanocna sałatka z przepiórczymi jajkami, czarną quinoą, szynka szwarcwaldzką i olejem rzepakowym 166

Dziś mam dla Was propozycję dania na Wielkanoc. Sałatkę w lżejszym, bardziej nowoczesnym wydaniu. Nie żebym miała coś przeciwko klasycznej sałatce jajeczno-warzywnej z majonezem, ale mimo wszytko dla mnie jest ona w porządku przez jeden dzień ;) W Poniedziałek Wielkanocny zaczynam się już rozglądać za czymś świeżym i chrupiącym, ale żeby tradycji stało się za dość jest oczywiście tradycyjna(...)ponieważ świetnie nadają się do przygotowywania potraw na ciepło i na zimno. Jednego użyłam do smażenia, bo ma wysoką temperaturę dymienia i łatwo na nim zrobić sadzone jajka, a drugiego tłoczonego na zimno, ekologicznego, który moim zdaniem jest w sam raz do dressingu. Olej ten zawiera korzystne dla zdrowie kwasy - oleinowy, linolowy i linolenowy. Cenię go też za zawartość witamin

Quinoa Raz!
Ryba w panierce z frytkami 178

Fish & chips czyli ryba w panierce z frytkami, bardzo popularne jedzenie w Anglii. Nie jest to danie dietetyczne, ale nie wszyscy muszą się ograniczać. Panierka jest bardzo dobra chrupiąca. Mogę tylko powiedzieć pycha. Przygotowanie ciasta – nic prostszego. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać piwo. Za pomocą łyżki lub miksera dokładnie wymieszać. Odstawić(...)gorącego oleju. Smażyć co jakiś czas przewracać, aż z obydwu stron zrobi się złota panierka. Wyjąć z oleju i położyć na papierowym ręczniku kuchennym. Z góry przycisnąć drugim papierem. W ten sposób pozbywamy się zbędnego tłuszczu. Podawać z frytkami lub gotowanymi ziemniakami i surówką. Taka rybka jest pyszna, polecam

Kuchnia Pokoleń
torcik z Batmanem 138

pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić pół. Żelatynę namoczyć (osobno ) w 4 łyżkach zimnej wody. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Śmietanę ubić,pod koniec(...)ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać, schłodzić. Do galaretki dodać maliny, odczekać aż zacznie tężeć, wyłożyć na krem serowy, schłodzić do stężenia. Podgrzać drugą część żelatyny, wymieszać z masą śmietanową. Następnie wyłożyć krem na maliny, Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, schłodzić. Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch

6niebo
Mus jabłkowy 186

wody (wystarczy sok z cytryny i galaretki). Następnie powstały mus dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy 2 galaretki czerwone (jeżeli używamy w proszku – wsypujemy suchy proszek), do drugiej 2 galaretki zielone. Mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Powstały mus, gorący przekładamy do wyparzonych, czystych słoików i szczelnie zamykamy. RADA: Skórki i ogryzki (bez ogonków) warto wykorzystać do przygotowania domowego octu(...)wykorzystać na różne sposoby – do naleśników, ciast, deserów… i nie tylko. Do czego ja użyłam? O tym w najbliższym czasie. Z takim musem można przygotować błyskawicznie danie. Z podanych składników otrzymamy 3 duże słoiki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek” 14 października 2016r. Wydrukuj przepis The post Mus jabłkowy appeared

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne ! 251

rozpuszczone w kąpieli wodnej ( uważaj żeby nie było za gorące ) mąkę i jajka dokładnie wymieszane ( można ubić mikserem z cukrem ), razem wszystko porządnie wymieszałam i przykryłam ściereczką i znowu dałam na słoneczko żeby szybko wyrosło. Po około 45 minutach ciasto wyrośnięte przełożyłam na stolnicę i porządnie jeszcze raz wyrobiłam. Umyłam ręce i zaczęłam rwać ciasto tak żeby móc zrobić płaski(...)bułeczkę z góry.  Wstawiałam do zimnego piekarnika na 40 minut z temperaturą 180 C.  Gdy wystygły posypałam bułeczki cukrem pudrem.  Bułeczki się spokojnie odrywają jedna od drugiej, co jakby nie patrząc ułatwia ich jedzenie :)  Spróbuj je zrobić a się zakochasz !  Polecam !    Drożdżowe bułeczki ze śliwkami, pyszne

Kuchnia na wzgórzu
Muffiny z oreo 153

Miało nie być muffinek he, he, ale się nie da. Moje dziecko je uwielbia i wymyśla co chwile z czym ja je mam mu jeszcze zrobić. Wystarczy go zabrać do sklepu i jak stanie przed półką ze słodyczami, to pomysłów sto. Tym razem padło na oreo. Ciasteczka pokroiliśmy na drobniejsze kawałki i dodaliśmy do ciasta. Babeczki wyszły fajne i smaczne(...)większe opakowanie ciasteczek Oreo 1 łyżka miodu 2 jajka 70 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki suche mieszamy w jednej misce, składniki mokre w drugiej. Do składników mokrych dodajemy suche, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone ciasteczka oreo (nie muszą być bardzo drobno krojone, podczas mieszania i tak się nam trochę porozpadają ), mieszamy. Przekładamy

kruche babeczki
Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 326

Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu, około 30 minut. Co jakiś czas ziemniaki obracamy. W międzyczasie wchłoną trochę płynu, powinny stać się na tyle miękkie, że będzie dało się je nabić na widelec bez użycia większej siły. Po tym czasie pokrywkę ściągamy i odparowujemy płyn, czyli pozostały bulion. Jeśli ziemniaki są jeszcze twardawe, róbcie to na małym ogniu(...)kolei spłaszczamy, lekko je rozgniatając. Wciskamy trzeci ząbek czosnku, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Zmniejszamy ogień i dajemy się ziemniakom usmażyć – skórka zrobi się złocista i chrupka. Obracamy na druga stronę i dosmażamy. Gdy ziemniaki już dochodzą, na palniku rozgrzewamy patelnię grillową, bez dodatkowego tłuszczu. Stek wyjmujemy z marynaty, dokładnie go z niej odsączamy (można sobie pomóc papierowym ręcznikiem). Stek

Karo in the Kitchen
Klasyczne risotto na białym winie 247

Hej!,  Risotto to temat zaniedbany, przez lata nazywano tym mix ugotowanego wcześniej ryżu i przeróżnych dodatków. Od czasu wejścia wielką stopą do Polski europejskich trendów

Kuchnia PROzdrowotna
Pizza rustica siciliana. Rustykalna pizza sycylijska. Po mojemu. 159

pognieść ciasto znajdujące się w foremkach. I odstawić na następne pół godziny. Rozgrzać piekarnik na 230 stopni- uwaga piekarniki są różne, trzeba uważać obserwować. Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut "na pusto". Aromatyczną kiełbaskę  obrać ze skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. "Podziubać"  ciasto widelcem, lekko posmarować(...)ciepło lub nawet na zimno. Przed podaniem posypać natką  pietruszki lub listkami bazylii...i zajadać na zdrowie ! Na Sycylii pizzę rustykalną robi się tak, by została na drugi dzień i można ją było zabrać do ogrodów cytrynowych lub w pola. Pizza z dnia poprzedniego to świetny sposób na obiad dla ludzi pracujących fizycznie. Jest pyszna , aromatyczna i przez

Z Kuchni Do Kuchni
Kakaōwka (Kakaowy likier jajeczny) 172

miksowoł, aż cuker sie rozpuściōł- tak sie strasznie z tym niy smōlcie, 12 bo jak przidzie wōdka, to sie to jeszcze lepi rozpuści. Tera wlywejcie pomału wōdka i dali miksujcie. Spróbujcie, czy cuker sie dobrze łozpuściōł, 13 a jak wszysko sie dobrze połōnczōło, to mogecie 14 to jeszcze przecedzić bez 15 sitko- żeby wychycić kołżdy niyrozpuszczōny kōnsek 16 cukru(...)Wōm sie ta kakaōwka tam wlołć Bez to nawet lepi jōm wtedy trzimać we krauzie. Joł żech jednak je zgniōły do potyngi i jak żech to robiōł na drugi rołz, to żech sie pomyśloł, że trza by sam wynalyjś jeszcze barzi ajnfachowo 22 wersja. Mōm taki blynder ze dzbōnkym 23 i sprōbowoł żech tam noprzōd wciepnōńć żōłtka, masło, cuker, kakao

Chop w kuchni
Bezglutenowe wegańskie racuchy 127

Każdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się też na zwolenników drożdży i sympatyków proszku do pieczenia. Niezależnie do której grupy się zaliczacie, zapraszam na pyszne i szybkie placuszki, które kojarzą mi się z tymi smażonymi przez moją mamę. Smakowo też niczym(...)większość zresztą) powstał w chwili, gdy poczułam w sobie ogromną chęć na delikatne, słodkie, pachnące placuszki prosto z gorącej patelni. Jak to w takich momentach bywa, im szybciej da się je przyrządzić, tym lepiej. A jeszcze lepiej, gdy wszystkie składniki są pod ręką. W mojej kuchni te składniki są praktycznie zawsze. Racuchowy głód więc mi nie straszny :) Składniki: - banan

Smakuje zdrowo
Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 191

Pâté de foies de volaille – szybki pasztet z kurzych wątróbek. Bez pieczenia, bez kąpieli wodnej, bez dodatku jajek. Prosty, nieziemsko pyszny, bardzo elegancki. Pasuje zarówno na

Karo in the Kitchen
ZDROWE CHIPSY cukinia i jarmuż 188

SKŁADNIKI: 1 cukinia 1 opakowanie jarmużu olej rzepakowy w sprayu (polecam ten KLIK ) drobno starty ser dojrzewający szczypta soli czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Warzywa umyć i osuszyć

ClauditteMissCooking
Suplementy - czy zawsze są złe? 135

przyswajalna, jakie są możliwe skutki uboczne, itd. Nigdy nie robimy tego na ślepo i nie rzucamy się od razu na reklamowane produkty - warto zrobić dobre rozeznanie, żeby zwyczajnie nie dać się oszukać wielkim korporacjom. Pamiętajcie, że na reklamach wszystko działa prawie od razu po zażyciu tabletki, każdy jest zdrowy i uśmiechnięty, i ogólnie jest wspaniale. Rzeczywistość jednak jest trochę inna(...)lekiem, nie wywołuje działań niepożądanych - wbrew powszechnie panującej opinii suplementy wcale nie są bezpieczniejsze od leków. Warto także nauczyć się odróżniać leki bez recepty od suplementów. Jedne i drugie są łatwodostępne, w sklepach czy na stacjach benzynowych, a granica między nimi łatwo się zaciera. Aviomarin np. to lek, zawierający substancję czynną - dimenhydraminę. Natomiast lokomotiv to suplement na bazie

Powiedz dietom nie
Caterpillar - bułeczki gąsieniczki 155

wyrośnięcia. Przygotować mąkę, wymieszaną z solą i resztą mleka, dodać zaczyn i wyrobić. Ciasto jest dość lepkie, ale po dodaniu oleju zacznie odchodzić od ręki. Odstawić po raz drugi do wyrośnięcia, na około 40-50 minut, bądź aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem kawałków (każdy po ok. 70g), rozwałkować je na cienkie placuszki, po środku ułożyć parówki(...)gąsieniczkę, wystarczy rozłożyć je na boki, a jeden odwrócić tak, by wyglądał jak główka. Gotowe gąsieniczki ułożyć na wyłożonej papierem blasze (można posmarować papier olejem, żeby bułeczki po upieczeniu dały się odkleić). Odstawić na kolejne 15 minut, by sobie odpoczęły i jeszcze troszkę podrosły. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piekarnik rozgrzać do 220 C i piec bułeczki 15-20 minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kartacze z mięsem mielonym 337

Kartacze z mięsem mielonym to danie pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo sycące. Kartacze mogą też też nadziewane farszem z innych mięs surowych lub gotowanych, kiszoną kapustą, grzybów świeżych i suszonych albo śledzi.     Składniki: 500 gr. mielonej wieprzowiny 1 kg. ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 jajko sól świeżo mielony(...)Pół kilograma ziemniaków starkować na tarce o małych oczkach. Przełożyć je do sita i odstawić na 10 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Drugą połowę kilograma ziemniaków ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki zmielić w maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić jajko i wszystko razem wymieszać. Przygotować farsz

Smaczne Potrawy
Gulasz grzybowy z czosnkową grzanką 176

przywieźć takie prawdziwe, polne pieczarki, z ciemnym spodem. Mocno pachnące i bardzo aromatyczne… Boczniak to dla mnie trochę co innego. Ok, niby – tak jak i pieczarka – da się go z powodzeniem hodować na skalę przemysłową, tak samo na odpowiednio przygotowanej słomie, ale boczniak ma dla mnie smak.   Boczniaki dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy(...)domu, piwnicy lub cieniste w ogrodzie, a grzybami możecie cieszyć się przez długi czas. Grzyby szybko myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na sicie lub oczyszczamy je pędzlem (wolę drugą opcję, bo grzyby szybko nasiąkają wodą i rozrzedza się ich smak) i niezbyt drobno je kroimy. Zostawiamy małe grzyby w całości, większe wystarczy przekroić na 3-4 kawałki. Grzyby

Karo in the Kitchen
tabule owocowo orzechowe 184

Owocowe tabule z włoskimi orzechami                 Propozycja na szybkie i zdrowe danie, które spożyte rano da nam spory zastrzyk energii na dalszą część dnia Składniki  Przepis dla czterech osób 200 g kaszy kuskus 1 cytryna 1 gruszka 1 jabłko 1 nektarynka 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów(...)kostkę jabłko, gruszkę, nektarynkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać).  Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i dwie łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy.  Widelcem mieszamy kaszę kuskus, do chwili aż stanie się "sypka" (może się wydawać, że dodaliśmy do niej zbyt mało wody

Miód i pieprz
tabule owocowe 108

Owocowe tabule z włoskimi orzechami                 Propozycja na szybkie i zdrowe danie, które spożyte rano da nam spory zastrzyk energii na dalszą część dnia Składniki  Przepis dla czterech osób 200 g kaszy kuskus 1 cytryna 1 gruszka 1 jabłko 1 nektarynka 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów(...)kostkę jabłko, gruszkę, nektarynkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać).  Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i dwie łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy.  Widelcem mieszamy kaszę kuskus, do chwili aż stanie się "sypka" (może się wydawać, że dodaliśmy do niej zbyt mało wody

Miód i pieprz
Frittata ze szparagami i kozim serem 267

Dzień Dziecka? :) Powoli wracam do życia, również do blogowania. Jak Wam kiedyś wspominałam, udało mi się przed porodem przygotować kilka smakowitych przepisów, które teraz będę publikować. Zacznę od dania ze szparagami, na które sezon powoli się kończy. Jakiś czas temu kupiłam sobie wreszcie upragnioną patelnię żeliwną, na której mogę smażyć, a potem dopiec potrawę w piekarniku. Wreszcie mogłam przygotować(...)śniadanie, lub też pokroić w trójkąty i potraktować jako przekąskę, także w czasie pikniku. Jeżeli nie macie w domu patelni, którą można wstawić do piekarnika, możecie przewrócić frittatę na drugą stronę przy pomocy dużej pokrywki, jak opisałam to w przepisie na prowansalski omlet z boćwiną . Frittata ze szparagami i kozim serem przepis własny Składniki: pęczek szparagów 6 jajek

Chilli Czosnek i Oliwa
Weekend z grillem #3 194

mięs, a także przepisy i sklep w którym możecie kupić akcesoria potrzebne do domowego wyrobu mięs, wędlin czy kiełbas. Zdecydowanie polecamy ten portal. A na dzisiejsze grillowe spotkanie proponujemy dania pikantne. W zeszłym tygodniu niechcący przygotowaliśmy trochę za dużo kiełbas więc staną się one bazą również do dzisiejszego grillowania. Przepis na te domowe grillowe kiełbaski znajdziecie TUTAJ . Tym razem(...)zaskoczyć naszych gości na grillu to zdecydowanie polecamy przygotować ją samemu. Wbrew pozorom wcale nie ma z tym aż tak dużo pracy. My użyliśmy kiełbas zrobionych tydzień temu, na drugi Weekend z grillem. Przepis TUTAJ . W moździerzu rozcieramy strączek oczyszczonej z pestek papryczki chili z odrobiną soli. Przekładamy do miseczki, zalewamy trzema dużymi łyżkami miodu i dokładnie mieszamy. Dodajemy sporą

Marder&Marder Manufacture
Żeberka na coli 219

Jako, że jestem ostatnio na diecie przed latem, to mało ostatnio gotuję. W tym miesiącu może być więc trochę mniej dań, ale postaram się coś powrzucać ... - głównie zupy i z archiwum. Żeberka typowo po amerykańsku lekko słodkie. (planuje wrzucić jeszcze po polsku z kapustą do kompletu po diecie). Ja dostałam trochę tłuste co widać na zdjęciach(...)czosnku ząbki 3 łyżki ketchupu   Sposób wykonania:   Składniki marynaty mieszamy i obtaczamy w nich pokrojone w paski żeberka. Wstawiamy całość na noc do lodówki. Na drugi dziś wstawiamy żeberka w naczyniu pod przykryciem do pieca nagrzanego do 180 stopni. Trzymamy w piecu około 90 minut. W połowie pieczenia odwracamy a na ostatnie 15 minut odkrywamy. Całość można

Lubczyk i Wanilia
Gofry orzechowe 153

Świetna alternatywa dla klasycznych gofrów. Możesz podać je na słodko lub w wersji wytrawnej. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki mielonych orzechów 3 jaja 1 i 1/2 szklanki mleka 6 łyżek rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka brązowego cukru (przy wersji wytrawnej(...)płynnych składników. Jeśli posiadasz robot planetarny umieść wszystkie składniki w jego misie i dokładnie wymieszaj (ok. 20-30 sekund). Ciasto odstaw na 10 minut. Rozgrzej gofrownice najmocniej jak się da. Następnie za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka silikonowego namoczonego w oleju natłuść maszynkę. Gofry smaż aż będą chrupiące. Wystudź je na kratce (może być ta z piekarnika), wówczas będą cudownie

Wielki apetyt
Druga szansa, a raczej zacznijmy od nowa z większym zapałem 170

długo...Jednak jak się nie robi tego co się lubi, to ciężko jest znaleźć sobie miejsce. Postanowiłam  wrócić do tego co lubię i zacząć od nowa, dając sobie drugą szansę. Bo dlaczego mam rezygnować z czegoś co sprawiało mi przyjemność, tylko dla tego, że komuś to się nie podobało, nie doceniał, nie rozumiał, nie szanował... STOP :) Mój styl(...)tryskające energią, hmm a raczej to my po nim powinniśmy mieć energie i chęć działania. Idzie wiosna, lato będzie moc świeżych owoców i warzyw, więc będzie pole do popisu. Dania będą przygotowywane w większości dla 1 osoby dlatego składniki będą podawane w małych ilościach. Królować będą przekąski, sałatki, kolorowe kanapki!!! No to zaczynamy... Ps. Pierwsze tulipany w domu, idzie

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Bułki maślankowe z miodem 229

jest dużo i nie ma potrzeby wyciągać artylerii, zwłaszcza że ciasto jest bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem wstępne wyrastanie, formowanie bułek, drugie wyrastanie i do piekarnika. Po dwudziestu minutach w piekarniku mamy pyszne bułki na śniadanie. Zaskakujące jest to, że w przepisie jest bardzo mało drożdży, a i tak świetnie wyrastają(...)skórkę trochę twardszą, dodaj 2 - 3 minuty do czasu pieczenia. Szczypta mąki żytniej, która została dodana, jest typu 1200, gdyż taką akurat miałem w zapasie. Można z powodzeniem dać mąkę żytnią chlebową. Bułki są świetne, w ciągu miesiąca piekłem je już cztery razy, i już mam zamówienie na kolejną partię :) Podmłoda: 200 g mleka 200 g mąki pszennej typu

Grahamka, weka i kajzerka
Kalafior faszerowany mięsem z udek kurczaka 306

Ciekawy pomysł na wykorzystanie kalafiora - zapiekany z mięsem drobiowym i serem pleśniowym. Dzięki wykorzystaniu udek z kurczaka farsz nie będzie suchy. Danie idealne do podgrzewania. Składniki na 3-4 porcje: 1 średniej wielkości kalafior 1/2 kg udek z kurczaka bez skóry i kości sól, pieprz przyprawa do kurczaka posiekany koperek świeży lub suszony posiekana pietruszka świeża(...)średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i pokrojony w kostkę ser pleśniowy (najlepiej ser podzielić na 2 równe części; jeden kawałek pokroić i dodać do mięsa, a drugi również pokroić i dodać do sosu beszamelowego).  Kalafiora umyć i pozbawić liści. Do garnka wlać wodę, posolić i zagotować - gdy woda zacznie wrzeć to do garnka włożyć kalafiora

Ugotować
Pierożki Ravioli + film 157

razem pierożki ravioli z pieczarkami , bardzo smaczne i proste danie, wymagające nieco czasu na przygotowanie ale efekt smakowy znakomity .Zachęcam do wypróbowania .   składniki na 15 pierożków               ciasto 2 szklanki mąki jajko 2/3 szklanki gorącej wody(...)tartą , jajko i dokładnie mieszamy. Z przesianej mąki, jajka i gorącej wody wyrabiamy elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki .Na każdym krążku układamy porcję nadzienia , nakrywamy drugim krążkiem i  starannie zlepiamy brzegi najlepiej widelcem . Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię

Smakowite Dania
Naleśniki z duszonymi borówkami + film 140

Puszyste, mięciutkie, smaczne i proste do zrobienia naleśniki z duszonymi borówkami, które kuszą słodkim smakiem, będą fajnym pomysłem na podwieczorek lub kolację dla dzieci, a także

Smakowite Dania
Pierożki spanakopitas. 239

filo kroimy (ja to zrobiłam nożyczkami) na paski o szerokości 4-5 cm wzdłuż krótszego boku. Dla ułatwiania sobie pracy Każdy pasek smarowałam rozpuszczonym masłem klarowanym, układając jeden na drugi. Następnie na posmarowany masłem pasek układamy farsz i zaczynamy zwijać tak, aby powstał nam trójkąt. czyli... *Przepraszam, że tak, ale właśnie na tym przepisie straciłam swój aparat i nie byłam(...)temp 180 stopni do zrumienienia. *użyłam masła klarowanego ponieważ nie zmienia ono smaku poddane wysokiej temp. W ostateczności można użyć normalnego masła, bez większej szkody dla dania

Malinowe Pocałunki
Omlet z czerwona cebula i octem balsamicznym 122

czerwona cebula,ktora za sprawa dodatku bialego octu balsamicznego plasuje ten omlet wsrod naprawde wykwintnych dan.Uniwersalnosc omletu jest tak duza,ze sprawdzi sie on jako przekaska lub glowne danie  i na sniadanie,obiad czy kolacje.Koniecznie sprobuj,bo omlet w wydaniu z tak przygotowana czerwona cebula jest po prostu pyszny. Skladniki na 2 porcje:2 czerwone(...)dodac pokrojone cebule.Skropic octem balsamicznym,dodac sol i pieprz.Dusic na wolnym ogniu,az plyn calkowicie wyparuje.Trwa to kilka minutjaja ubic z mlekiem.Doprawic sola,pieprzem i swiezo zmielona galka muszkatalowana drugiej patelni rozgrzac 1 lyzke masla ,wylac polowe masy jajecznej i rozlozyc polowe cebuli. Smaz okolo2-4 minuty,az jajko sie zetnie.Nie mieszaj!Z pozostalych skladnikow upiecz drugi omlet.Gotowy omlet

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Burza. I bułki z pokrzywą 145

robię lody (sorbet właściwie) i tort bezowy, i tak jakoś dopiero teraz znalazłam chwilę, żeby usiąść przed laptopem.A mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego. Czy ktoś by zgadł, że da się upiec bułeczki z pokrzywą...? Ja nie miałam pojęcia. Kiedy więc znalazłam w książce Bag brød przepis, wiedziałam, że będę musiała go wypróbować. Udaliśmy się na spacer do lasu(...)kolor. Do tego ciągnąca się mozzarella (w wersji na ciepło) i chrupiące ziarna słonecznika. Mimo, że bułeczek wyszło aż szesnaście, zjedliśmy je w kilka dni! Na pierwsze i drugie śniadanie, w sam raz do szkoły.Jeśli macie gdzieś w pobliżu możliwość zebrania pokrzyw - spróbujcie koniecznie. Może od razu uda Wam się przynieść do domu większą ilość - mam bowiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 290

. Konfiturę z czeremchy wymieszać z Cassisem. Blaty wyjąć z form, każdy przekroić na dwa cieńsze krążki. Na pierwszym rozsmarować połową konfitury czeremchowej z cassisem. Nakryć drugim, na wierzchu rozsmarować 1/3 kremu różanego. Położyć kolejny krążek, rozsmarować konfiturę. Na ostatnim rozsmarować pozostały krem. Przybrać wiórkami czekolady, schłodzić w lodówce.*Jak przygotować różany cukier(...)młynku do kawy . Uwagi:Puree z pieczonych batatów można po porcjować, zamrozić i na bieżąco rozmrażać potrzebną ilość.Pieczone puree jest znakomite do przygotowywania różnych dań w wersji wytrawnej i słodkiej. Możecie np. przygotować pyszny i puszysty Batatowy Whesley z granatem (tak jak w przepisie dyniowym, dynię zastępując batatem), lub upiec proste i apetyczne babeczki

SzczyptaSmaQ
Grzanki z serem 164

dzieci z biednych rodzin nie mają czasem ciepłego posiłku przez kilka dni. W związku z tym, po długim świątecznym wyjazdowym weekendzie, został mi chleb, który jest czerstwy i nie da się go ugryźć, a że wyrzut już mi siedzi na sercu, nie mogę  z nim do kosza. Dlatego usmażę go w jaku ale żeby nie było nudno, dołożyłam trochę(...)roztrzepać, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, dołożyć starty ser, wymieszać. Olej rozgrzać na patelni. Każdą kromkę chleba namoczyć z obu stron roztrzepanymi jajami. Smażyć na rumiano z jednej i z drugiej strony. Koniec!!!  Jeść na gorąco, najlepiej smakuje z ketchupem

pieprzny smaczek
Nogi z kurczaka po sycylijsku 195

Chicken Masala Skworcu i ..wetrzyj w kurczaka dokładnie. Następnie dodaj oliwy z oliwek.  Wetrzyj . Posól. Włóż brytfannę na noc do lodówki , niech się to wszystko pięknie przegryzie. Na drugi dzień dodaj tylko octu winnego z czerwonego wina. Wsyp niedużą ilość włoszczyzny i wymieszaj z kurczakiem. Dodaj marchewki pokrojonej w słupki a na wierzch gorszku zielonego oraz bazylię. Orginalnie Lucia(...)kości. Międzyczasie uparuj ziemniaki. Gotowego kurczaka rozłóż na talerze, połóż ziemniaki- na nie wylej trochę sosu powstałego podczas duszenia.  Sałatka sycylijska obok jest idealna i niezastąpiona! Danie aromatyczne, pełne wspomnień, soczyste i bardzo zdrowe. Tak przyrządzony kurczak w brytfannie Toscana jest kruchutki i bardzo smaczny

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 317

być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich większych kwatuszków ,to nie dajcie, bo to sklepowe to nie to samo, jest zwietrzałe , starte na pył i pozbawione jakiegokolwiek aromatu, więc szkoda zachodu. Ja swoje oregano kupiłam w bukietach od sycylijskiego chłopa, sama suszyłam(...)CEBULA i NIE FASOLKA tym razem! A caly sekret to ten seler naciowy od serca ! Zmienia kompletnie smak! A z cukinią to już rarytas. Wykonanie tak pierwszej ,jak drugiej ,jest w zasadzie takie samo. Szatkujemy składniki pierwszej sałatki, w paseczki i dyski ,poza marchewką, gdyż ta ma być krojona w słupki typu julienne. Julienne – to technika krojenia warzyw ,polegająca

Z Kuchni Do Kuchni
Miodownik vel stefanka 554

pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 4 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 z prawdziwą wanilią 250 g masła 100 g cukru pudru ( 0,5 szkl .) sok z 1 cytryny (dałam sok z połowy cytryny ) opcjonalnie: krem kajmakowy na ostatnią warstwę (wymieszałam kilka łyżek kajmaku z ok. 2 łyżkami kremu) Polewa czekoladowa 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru(...)Każdą porcję rozwałkować na cienki placek i upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15-20 min na złoty kolor.  Krem. Szklankę mleka zagotować, a w drugiej rozrobić mąki z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mleka i mąk, całość cały czas mieszać i zagotować (jak budyń). W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zakwas Pszenny z Jogurtem 16 dniowy 200

wkładam do czystego słoika , przykrywam folią spożywczą z dziurkami obwiązuję gumką żeby folia nie spadła i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 25 stopni na 24h Dzień IV – drugie dokarmianie Będziemy potrzebować: 200 g zakwasu 200 g mąki pszennej 100 g letniej wody słoik Przygotowanie : Postępuję tak samo jak przy pierwszym dokarmianiu ( patrz - dzień trzeci) i ponownie(...)często codziennie lub co dwa dni to nie przechowuję go w lodówce tylko normalnie w kuchni na blacie i dokarmiam go przed pieczeniem i używam tyle ile trzeba do danego wypieku . Resztę przekładam z powrotem do słoika nakrywam folia i odstawiam . Jeżeli zakwas używam rzadko to przechowuję go w lodówce i dokarmiam raz w tygodniu aby był aktywny a kultury

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 195

dodatku soli. Znajdziecie go pod nazwą pane toscano lub pane sciocco . Toskańczycy są z niego dumni, jednak nam wychowanym na pieczywie z dodatkiem soli może nie smakować. Z drugiej strony taki chleb dobrze komponuje się z lokalnymi serami, wędlinami i innymi aromatycznymi dodatkami, stanowi też doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini . Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli(...)odmianą cavolo nero ) i czerstwego chleba. Jest sycąca, spokojnie możecie zrezygnować z secondo piatti :) Makarony W Toskanii, podobnie jak w pozostałych regionach Włoch, makarony podawane są na pierwsze danie, primi piatti . Możecie wybierać spośród znanych w całym kraju makaronów z sosem bolognese, arrabiata itd., ale jeżeli chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron

Chilli Czosnek i Oliwa
Czy lody odchudzają? 315

wcale nie jest tak kolorowo, ponieważ na ten proces zużywamy w najlepszym wypadku kilka kcal na porcję. Kłania się tu pojęcie ciepła właściwego (ilości energii potrzebnej do podgrzania danego produktu o 1 stopień Celsjusza) oraz ciepła topnienia (ilości energii potrzebnej do zmiany stanu skupienia z ciała stałego na ciecz). Załóżmy, że zjemy ważącą 45 g gałkę lodów, która liczy(...)unikać, choć tak naprawdę znaleźć lody które go nie zawierają nie jest wcale tak łatwo. Na obrazku poniżej widzicie porównanie 2 etykiet lodów śmietankowo-truskawkowych - jedne słodzone cukrem, drugie syropem glukozowo-fruktozowym. Na pierwszy rzut oka widać, że te po lewej stronie mają znacznie krótszy i bardziej naturalny skład. Nie jest idealny, ale na pewno pozytywnie wyróżnia się

Powiedz dietom nie
General Chicken - oryginalny przepis - Kurczak generalski po chińsku 177

kuchni chińskiej nie stosuje się octu ocet ryżowy, które nie mają ze sobą nic wspólnego. Ocet ryżowy jest łagodny, przyjemnie lekko kwaśny i lekko słodki do tego. Po drugie: kawałki mięsa na General chicken nie są z piersi kurczaka ale z udek. Po trzecie: mięso ma wyjątkową chrupiącą skorupkę i nie bierze sie ona od wytaplania kurczaka(...)chińskiej restauracji w New Jersey. Szczególnie ta skorupka na kurczaku była wielka zagadką. Teraz już znam ten sekret. General Chicken to po prostu ..... mmmmm pyszność. Jedna z nasmaczniejszych chińskich dań jakie jadłam. Nie wiem czy General chicen jest zany w Polsce, ale to jedna z najczęściej zamawianych potraw w chińskich restauracjach w północnej i środkowej części Ameryki

Sztuka gotowania w/g Samiry
KANAPKA DLA NIEJADKA 165

nową oprawę. A moje najmłodsze dziecię choć za jajkami raczej nie przepada, to taką kanapkę wprost uwielbia, bo jajko w takiej wersji jest pyszne. Polecam nie tylko niejadkom, to danie smakuje naprawdę wybornie. Składniki podaję na jedną porcję, to wersja dla najmłodszych, dla starszych pewnie trzeba będzie ilości zwiększyć. Składniki: - 1 dość duża kanapka (u mnie(...)moje dziewczyny wyciąć środek metalową obręczą). Na patelni roztopić masło (u nas najczęściej klarowane ), obsmażyć z jednej strony kanapkę i wycięty miąższ ze środka. Przełożyć kawałki chleba na drugą stronę, do środka kanapki wbić jajko, lekko posolić. Gdy jajko zetnie się już ładnie od dołu, wówczas łopatką przewracamy całość na drugą stronę. Smażymy na niezbyt dużym palniku

Smaczne Zdrowe
Krucho-drożdżowe zawijańce z marmoladą 151

jeśli zdarza się wypiek czy wysmaż z użyciem smalcu, kupuję go tylko na tą okazję. Zalety takich bułeczek są nie do przecenienia. Dobre są do kawy, na śniadanie, na drugie śniadanie dla pana męża. Ich format, podobnie jak ciastek powoduje, że łatwo niemal przypadkiem przechodząc koło talerza z nimi pochwycić taką jedną i zniknąć niepostrzeżenie. A zawijańców robi(...)duży sentyment do takiej typowo domowej kuchni, jakiej zapach wypełniał cały dom. Dlatego uwielbiam blogi, może nie te najpopularniejsze, ale pisane z sercem i przedstawiające właśnie domowe przepisy na dania z dzieciństwa. Z tego samego względu, lubię stare książki kulinarne, takie jeszcze z czasów PRL. A blog, który powyżej wspomniałam, zawiera właśnie takie „ciepłe” klasyczne przepisy

Mieszam w Garnku
Catering dietetyczny OptimalFit - podsumowanie 170

smakował - i tylko raz zdarzyło się, że musiałam sobie posiłek lekko doprawić po swojemu :)  Wszystko było świeże, ciekawie skomponowane i różnorodne. Przez 5 dni - czyli 25 posiłków - żadne danie się nie powtórzyło :)  Dieta oparta jest na sporej ilości produktów z pełnego ziarna - pieczywie, ryżu kaszach, naprawdę dużej ilości warzyw, nabiale (jajka, twarogi, jogurty), strączkach(...)uwielbiam :) Popołudniowe przekąski - ciepła zupa (tajska lub z dyni) lub warzywa z hummusem, kolacja - wszelkiego rodzaju sałatki lub posiłek na ciepło (chili con carne, faszerowana cukinia). Hitem były drugie śniadania - zawsze coś na słodko, więc jeśli ktoś nie może oprzeć się pokusie słodyczy - w diecie OptimaFit ma zapewnione zdrowe słodkości każdego dnia - mnie najbardziej smakowało rafaello z kaszy

Moje Kuchenne Rewelacje
Róże i Zen | Klimatyczna restauracja w Toruniu 191

takich specjałów. Ozory wołowe w sosie szarym rozpływały się w ustach, były miękkie, delikatne, a lekko słodkawy sos doskonale podkręcał ich smak. Warzywa, a szczególnie ogórki małosolne, dopełniły to danie. Radziwiłłowskie pierogi z soczewicą i mięsem zachwyciły mnie szczególnie idealnym, cieniutkim ciastem. Po raz pierwszy w restauracji spotkałam się z pierogami, których mogłam zjeść pokaźną ilość(...)przepyszną wyżerkę! Podsumowując: to miejsce na mapie Torunia, które musicie odwiedzić! Róże i Zen – klimatyczna, pyszna restauracja! Do restauracji prowadzą dwa niepozorne wejścia, jedno od ulicy Podmurnej, drugie od ulicy Szerokiej. Według mnie właściciel nie wykorzystuje potencjału miejsca, restauracja nie jest widoczna z zewnątrz… a to błąd! Zarówno wnętrze, jak i patio ma swój wyjątkowy klimat

Kuchnia Bazylii
Pasztet z ciecierzycy 180

Pasztet z ciecierzycy Ciecierzyca jest moim ulubionym strączkiem. Bardzo łatwo można z niej zrobić zarówno wytrawne dania, takie jak dzisiejszy pasztet z ciecierzycy czy burgery z ciecierzycy , jak i pyszne słodkie ciasteczka. Dzisiaj jednak skupię się na czymś klasycznym, co dla wielu jest kwintesencją weganizmu. Jeśli zapytasz przypadkowego przechodnia z czym mu się kojarzy weganizm, to zapewne na pierwszym(...)które z pewnością są lepszym wyborem. Pasztety bezmięsne można zrobić de facto ze wszystkiego, ale jako fan ciecierzycy i posiadacz odcedzonej i przepłukanej cieciory w lodówce (została po drugim rzucie napoleonek), postawiłem własnie na pasztet z ciecierzycy . Na blogu znajdziesz również pasztet sojowy oraz pasztet ze śliwką . Pytania i odpowiedzi: Czy do glazury sos BBQ jest niezbędny

Blendman
Policzki wieprzowe duszone w kapuście i porto 313

dostępne. Mięso bardzo delikatne i smaczne. Ja swoje kupiłam w Makro. Do wykonania tego dania częściowo zainspirował mnie Okrasa. Oczywiście musiałam coś zmienić, bo pewnie nie byłabym sobą. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Policzki wieprzowe ok. 1 kg Kapusta kiszona ok. 800 g ( ja dałam z 2 słoików o pojemności ok.650 g ) 150 gram boczku wędzonego 2 cebule(...)garnka wykładamy połowę kapusty kiszonej i przesmażone policzki razem z boczkiem. Na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili całość również układamy w garnku. Całość przykrywamy drugą częścią kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Podlewamy wszystko porto i winem. Dusimy pod przykryciem około 2 ½ godziny na wolnym „ogniu”. Czas ten możemy znacznie skrócić używając szybkowara

Smaki Ewy
Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 170

każdym większym mieście, podobnie jak u nas.  Jarmarki tworzą niepowtarzalną okazję do zapoznania się nie tylko ze świątecznymi zwyczajami, ale także lokalnymi produktami i przysmakami typowymi dla danego kraju (nie tylko na Święta). Można też zakupić na straganach piękne, najczęściej ręcznie wykonane ozdoby świąteczne.  Celem mojej wycieczki były tym razem wschodnie Czechy – region Moraw , miasto Ołomuniec , czyli jego(...)wizyt Polaków. Większość z nas wybiera Pragę, nie biorąc go pod uwagę na mapie wycieczki, a szkoda – bo Ołomuniec ma wiele do zaoferowania. Stare Miasto w Ołomuńcu jest drugim (właśnie po Pradze) największym zespołem zabytków w całych Czechach. Stojąca na Górnym Rynku barokowa kolumna Trójcy Przenajświętszej jest wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO i naprawdę warto ją zobaczyć

Garniec Magalie
Cordon Bleu na wspomnienie lata 132

zawsze ta sama kelnerka, której daliśmy się zapamiętać już na samym początku. Wyglądała na zadowoloną, gdy nas widziała:) Dziecko zawsze zamawiało cordon bleu. Po przyjeździe do domu, właśnie to danie zrobiłam jako pierwsze i weszło już na stałe do naszego obiadowego menu. Dla urozmaicenia, raz je robię z kurczaka, a raz ze schabu. Z indyka też(...)cienko rozbić tłuczkiem. Każdy płat mięsa posolić i lekko przyprawić pieprzem. Na każdy kotlet potrzebujemy 2 płaty mięsa. Na jednym płacie kładziemy szynkę, na szynce ser i przykrywamy drugim płatem. Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu po około 4 minuty z każdej strony, aż panierka ładnie się zarumieni. Nie można smażyć na mocnym

Posadzone i zjedzone
pieczony maślany szczupakowy sandwicz 181

pieczony maślany szczupak  Pieczona ryba przesycona aromatem masła i pietruszki to doskonała propozycja na zdrowy i smaczny posiłek. składniki  na danie dla czterech osób 800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry) pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku sok  z jednej cytryny 4 łyżki masła sól, pieprz dodatkowo(...)arkuszu aluminiowej folii ( przesmarowanej drobiną stopionego masła). Teraz płat ryby smarujemy masłem, rozkładamy na nim równomiernie drobno posiekany czosnek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na tak przygotowany filet kładziemy drugi kawałek ryby ( tym razem skórą do góry), smarując go z wierzchu odrobiną masła). Rybę zawijamy w folię, ( nie zamykamy jej całkowicie zostawiając szczelinę)  i całość wkładamy do piekarnika Rybę

Miód i pieprz
Dorada pieczona z cytryną i koprem podana z salsą pomidorową z awokado 128

jeszcze nie raz będę ją przyrządzała. By nieco ożywić to danie postanowiłam podać rybę z prostą salsą z pomarańczowych pomidorów, awokado i natki pietruszki. By danie było bardziej treściwe można podać je z kaszą gryczaną paloną. Polecam jeść ryby, te bardziej i mniej popularne. Nie tylko od święta.. Składniki(...)Cytrynę kroję w plastry, koper myję. Doprawiam rybę na zewnątrz i w środku, wewnątrz przekrojonej ryby umieszczam połowę podanej ilości kopru oraz kilka plastrów cytryny. Postępuję tak samo z drugą rybą i obie umieszczam w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni, piekę rybę przez 35-40 minut, po tym czasie zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę rybę

Mango Papaja
CIASTO " PYCHOTKA" 599

podzielić na dwie równe części Masa 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ litra mleka ½ kostki masła orzechy włoski - ja dałam migdały dżem - dałam z czarnej porzeczki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ½ szklanki mleka – dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia i powoli wlać żółtka utarte z cukrem i mąką stale(...)białek z ciasta (na 2 białka 10 dag cukru),posypać orzechami.Upiec dwa takie same ciasta. Gdy ostygną jedno kładziemy pianą w dół, na to masę i przykrywamy drugim ale pianą z orzechami do góry

Darcia w kuchni
STRUCLA OWOCOWA 173

Drożdżowe , które zawsze wyjdzie . Możemy na nadzienie dać mus ze świeżych owoców, możemy użyć dżemu. Jak kto lubi   Składniki: 1/2 kg mąki 3 jajka 3 dag drożdzy olejek waniliowy- 1 łyżka cukier waniliowy- opakowanie 2 łyzki cukru 1 szklanka mleka szczypta soli 1/4 kostki margaryny słoik marmolady- u mnie wieloowocowa kruszonka: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki(...)ucieramy zcukrem, dodajemy ciepłe mleko. Bierzemy ćwierć kila mąki, dodajemy 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy zaczyn drożdzowy i sól, odstwiamy do wyrośnięcia. (ok 15 minut). Po tym czasie do drugiej miski bierzemy reszte mąki, rozpuszczona wystudzoną margarynę oraz jajka utarte z cukrami, dodajemy wyrosnięte odstawione wczesniej ciasto. Wyrabiamy dokładnie, odstwiamy do podwojenia objętości. Kiedy ciasto urośnie, rozwałkowujemy

Z Majeczką w kuchni
Brownie z cukinii z lodami kawowo-porzeczkowymi podane z angielskim porterem 163

się dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą wszystko. Po tym deserze nie czujemy się ani "zasłodzeni", ani ciężko. Jest to idealny balans smaków, danie które dzięki połączeniu z tym właśnie typem piwa staje się całością. Deser, biorąc pod uwagę aktualną porę roku, idealny! Kierując się zasadą: po pierwsze sezonowo(...)szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć) 50 gram gorzekiej czekolady 77% 2 łyżki masła Jajka mieszamy z cukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, stewie, sól i przyprawę do piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą

Mango Papaja
Brownie z cukinii z lodami kawowo-porzeczkowymi podane z angielskim porterem 248

się dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą wszystko. Po tym deserze nie czujemy się ani "zasłodzeni", ani ciężko. Jest to idealny balans smaków, danie które dzięki połączeniu z tym właśnie typem piwa staje się całością. Deser, biorąc pod uwagę aktualną porę roku, idealny! Kierując się zasadą: po pierwsze sezonowo(...)szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć) 50 gram gorzekiej czekolady 77% 2 łyżki masła Jajka mieszamy z cukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, stewie, sól i przyprawę do piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą

Mango Papaja
Kotleciki z kalafiora 180

świetnie zastępują mięso w codziennym obiedzie. Pewna osoba, jak jadła je pierwszy raz myślała, że są to kotlety mielone z ryby, więc można oszukać ludzi, którzy nie przepadają za daniami z warzyw. Polecamy kalafior troszeczkę inaczej, niż tylko gotowany z bułką tartą. Naprawdę jest pyszny. Przepis Składniki: średniej wielkości kalafior ok. 1kg ok. 6 łyżek bułki tartej jajko wegeta(...)papka, nawet lepiej jak widać malutkie cząstki. Dodajemy do kalafiora jajko, około 6 łyżek bułki tartej i przyprawiamy. Formujemy placuszki i smażymy na olej u. Jak przy przewracaniu na drugą stronę placuszki będą się rozwalać, dodajemy troszkę bułki tartej. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odciekły z tłuszczu. Propozycja podania:           Gotowe …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Kotlety schabowe z cebulą. 145

ganiał z jakimiś patykami, a jago radosne krzyki mieszały się z wszechobecnym ptasim trelem. Zasiedzieliśmy się na tyle, że obiad znacznie się opóźnił. Należało przygotować jakieś szybkie, proste danie, więc wybór padł na schabowe, lecz tym razem z prażoną cebulką, do tego pomidory se szczypiorkiem i papryką konserwową, i późny obiad gotowy. Składniki na kotlety(...)studzimy. Kotlety rozbijamy, posypujemy majerankiem, solą, pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej. Na sporej patelni rozgrzewamy olej i układamy kotlety, smażymy aż się ładnie zarumienią i odwracamy na drugą stronę. Teraz na tej usmażonej stronie każdego kotleta układamy 1/4 cebuli i plaster sera, przykrywamy pokrywką i nim się kotlet upiecze ser nam się ładnie rozpuści. Podajemy jeszcze gorące

Rozpustne gotowanie
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 1 168

bardzo) obsługa, dla każdego jesteś tam friend ! :) Pokaże wam wybrane dania, które zdecydowanie mogę polecić. Kurczak w sosie pomidorowym z oregano, podany z ziemniakami i sałatką. Danie proste i nad wyraz smaczne. Nawet sos pomidorowy smakował tak zupełnie inaczej, tak zupełnie lepiej niż w Polsce. Do tego pyszne winko Home Made Rose :) Tagiatelle z kurczakiem(...)dodać nic ująć. Sałatka cezar. Sałata z kurczakiem, pomidorkami, parmezanem i grzankami. Biały, gęsty sos, który widzicie na zdjęciu nie do końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę większa. BIANCO & ROSO   Bardziej włoska restauracja, dlatego tutaj zdecydowałam się by spróbować risotto z warzywami

Mój Smak na Życie
Drożdżowe racuchy z jabłkami 138

trzeba namawiać do jedzenia innych owoców, bo poza jabłkami świata nie widzi. Ma swoje nawyki i zawsze po śniadaniu idzie z kawą do dużego pokoju i zjada jabłko. Z drugą babcią było podobnie - owszem zjadła inne owoce u kogoś, ale sama nie kupowała nic poza jabłkami. No jeszcze zjadałyśmy to co na działce urosło - pamiętam jak zbierałam porzeczki(...)przypomina dzieciństwo i to bez względu czy masz 20, 30 czy 60 lat! O drożdżowe trzeba się zatroszczyć, stworzyć mu odpowiednie miejsce do rośnięcia, dzięki temu pięknie wyrośnie i da nam cudownie puszyste ciasto. Dla mnie drożdżowe to miłość, rodzina i dom.  Mam dla Was dziś puchate racuchy z jabłkami, pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie

Plate of Joy
"Carpaccio" z ośmiornicy 162

włożyć ośmiornicę mackami do dołu, dodać 4 obrane ząbki czosnku i szczelnie przykryć (jeżeli pokrywka ma dziurkę należy ją zatkać). Gotować na małym ogniu około 40 minut. Ośmiornica ma dać się łatwo nakłuwać nożem. Mniejsza ośmiornica ugotuje się szybciej, większa będzie potrzebowała więcej czasu. Moja miała ponad kilogram.   Ugotowaną ośmiornicę wyjąć a wywar przecedzić, użyjemy go do sosu(...)wlać do syfonu. Brzegi syfonu dokładnie wytrzeć, zakręcić syfon. Wkręcając nabój należy trzymać syfon do góry dnem. Następnie trzeba nim potrząsnąć – góra – dół. Jeżeli syfon jest duży należy wkręcić drugi nabój. Odstawić syfon na 5 minut. Spuścić gaz z syfonu i odkręcić go. Ośmiornicę pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Posypać posiekanym chili i otartą skórką limonki. Polać sosem

królestwo garów
Stek wołowy- jak przyrządzić dobry stek 185

cały smak i  aromat zamknąć w środku. Do przygotowania steku potrzebujemy: kawałek wybranej sztuki mięsa dobrą oliwę, sól pieprz dobrą patelnię 1 łyżeczka masła Zanim zaczniemy przygotowywać danie, powinniśmy wyjąc mięso z lodówki i potrzymać przynajmniej 1 godzinę  w pokojowej temperaturze. Mięso na stek nie może być tłuste, a kawałek , który będziemy smażyć powinien(...)temperatura jest bardzo ważna, ponieważ  chodzi o to, by szybko zamknąć mięso. Wtedy sok i aromat zostanie w środku. Smażymy ok 2 min z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy również dwie minuty. Mięso może się trochę podpalić, ale nie jest to tragedia, ważne, co mamy w środku. a  w środku mamy czerwone mięsko Podczas smażenia

W kuchennym oknie Ewy
Stir fry z kurczakiem 204

Stir fry to metoda zaczerpnięta z kuchni azjatyckiej, czyli smażenie produktów na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Ważne jest, aby produkty szybko mieszać na patelni, wtedy się nie przypalą. Danie możemy podać z ryżem lub z makaronem sojowym czy też ryżowym.   Stir fry z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki(...)cebulę kroimy  w piórka, a marchewkę kroimy we wstążki używając obieraczki do warzyw. Pieczarki kroimy w plastry. Na jednej mniejszej patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim mięso. Na drugiej większej patelni również rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy marchewkę, usmażone mięso  z drugiej patelni i brokuły. Wszystko smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Fasola szparagowa 181

Kolejny przepis Siostry Anastazji z książki pt ,,153 Przetwory i dania mięsne". Nie wiem jak smakuje, ale na pewno się dowiem :) I napiszę jakie wrażenia. W tym przepisie nie ma octu i nie jestem pewna, czy dobrze zrobiłam, że nie dodałam go od siebie. Kiedyś na pewno wypróbuję z dodatkiem octu :) Składniki: fasola szparagowa Zalewa: 1 litr wody(...)myję i oparzam wrzątkiem.Następnie przelewam zimną woda i ustawiam na stojąco w słoikach. Składniki zalewy gotuję, zalewam fasolę ułożoną w słoikach, zakręcam i pasteryzuję pierwszego dnia 1 godzinę, drugiego-30 minut, a trzeciego-15 minut.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Kiełbasa po cygańsku 237

Męskie jedzenie podano do stołu. ;-) Można jeść je jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką lub po prostu z chlebem. Bardzo rozgrzewające i sycące. Zasmakuje nawet tym, którzy nie jadają na co dzień kiełbasy i uparcie twierdzą, że jej nie lubią. :-)  400g dobrej jakości kiełbasy (u mnie drobiowa) 100g wędzonego boczku 2 średnie cebule(...)smaku 1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Kiedy cebula się zeszkli dolewamy szklankę wody i dusimy około 30 minut. 2. Na drugiej patelni podsmażamy do zarumienienia pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w dość grube plastry kiełbasę.  3. Łączymy składniki z obydwu patelni, dodajemy paprykę w proszku, koncentrat, przyprawiamy

Szefowa kuchni
Krakersy. Pochrupiecie? 214

Chrupanie jest dobre na wszystko. Na zimowy wieczór przy kominku. Na czytanie książki - choć wtedy przybiera nieobliczalne rozmiary - bo jak się oderwać od książki i chrupania skoro jedno i drugie tak bardzo wciąga?! Na pogawędki, bo wtedy chrupie się raźniej. Na wszelkie smutki i stresy, bo miarowe i rytmiczne "chrup, chrup" uspokaja i pozwala odzyskać równowagę (UWAGA(...)Lajkonika, to wyobraźcie sobie, że te są jeszcze lepsze! A w dodatku nie ma w nich żadnych sztucznych smako-ulepszaczy! Odłożyłam parę, by przekonać się jak smakują na drugi dzień i byłam niezwykle zaskoczona, że nie straciły nic na swojej chrupkości! Nie chcę byście myśleli, że w nakłanianiu na krakersy zaczynam przypominać nachalnego akwizytora,  ale jeśli nie lubicie rozmarynu

KUCHARNIA
Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 284

takie dni, kiedy nie chce mi się grzebać w kuchni za dużo. No ale jeść coś trzeba przecież, więc wymyślam mało czasochłonne potrawy. Nie jestem wielbicielką gotowych dań, wolę coś prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się(...)część ugotować w osolonej wodzie, drugą w osolonej i z dodatkiem kurkumy, która nada pięknego koloru. Wystudzić.Marchew ugotować w łupince, obrać i pokroić w cienkie słupki. Pietruszkę posiekać niezbyt drobno.Połowę ryżu delikatnie wymieszać z jednym jajkiem i z marchewką - przyprawić ostrą papryką. Drugą połowę ryżu wymieszać z drugim jajkiem i z pietruszką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Orzeźwiająca Woda Owocowa z nutką Mięty 122

gorąco! Moja propozycja na czerwcowe upały! Nie musimy kupować smakowej wody mineralnej i zastanawiać się potem, w jaki sposób producent uzyskał dany smak. Woda, którą wam teraz prezentuję jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Nutę owocową przełamuję nuta mięty....dla mnie idealna! Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej kilka świeżych truskawek 1 cytryna kilka listków świeżej mięty(...)kilka godzin. Ja swoją wstawiłam na całą noc. Rano woda smakowa była już gotowa. Z przezroczystej zmieniła kolor na lekko pomarańczowy. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tak woda wygląda na drugi dzień, zmienia kolor

Blondynka Gotuje