drugie danie - 14640 przepisów (strona:463/976)

Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 245

postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące bezglutenowe gofry i szczerze mówiąc… mogłabym je jeść również na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas :) Gofrowe wspomnienia z dzieciństwa Gofry nieodłącznie(...)węchu. I te gofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut w zależności od urządzenia i gotowe

Book of spells
Warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami 127

warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami. Nagotowała pełny gar, bo warzywne curry jest u nas bardzo popularne. Ja zajadam się nim podgryzając chlebek z ciecierzycy . Jest to idealne danie na lunch do pracy, więc gorąco polecam. Warzywne curry Składniki: na pełny gar! 1 czosnek solo 2 cebule 1 łyżka świeżego imbiru 1 łyżka kurkumy(...)karton pokrojonych pomidorów 1 puszka kokosowego mleka 200 ml warzywnego bulionu 2 łyżki oliwy Jeśli masz zamiar użyć suszonej ciecierzycy namocz ją w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie. Obierz bataty i pokrój w dużą kostkę. Podziel kalafior na różyczki. Przełóż warzywa do żaroodpornej formy, posyp solą, skrop oliwą i piecz przez 25 minut

codojedzenia
carpaccio z buraka 153

sałatą, prażonym słonecznikiem i serem feta. Przygotowałam carpaccio z buraka z roszponką, ponieważ nie wszyscy domownicy lubią rukolę, z tego samego powodu zastąpiłam ocet balsamiczny sokiem z cytryny. To danie z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole :-) składniki: 1 kg buraków 2-3 garście rukoli lub roszponki 1/2 kostki sera typu feta 2 łyżki(...)temperaturze 180 stopni (czas jest orientacyjny, zawsze sprawdzam widelcem, czy już są miękkie). Upieczone buraki pozostawiam do ostygnięcia, następnie obieram, kroję w bardzo cienkie plasterki i układam jeden obok drugiego na półmisku. Na burakach rozkładam liście sałaty i ser pokrojony w grubą kostkę. Posypuję posiekanymi orzechami i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Sok z cytryny, olej, sól, pieprz i cukier

babka w formie
Klopsiki z kaszą jaglaną 123

smakują one całej rodzinie i nie muszę gotować "na dwa gary". Takie właśnie są klopsy z kaszą jaglaną . Pyszne, mięciutkie i aromatyczne- zanurzone w pysznym kremowym sosie. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem . Składniki: 50 dag mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki kaszy jaglanej jajko 1 cytryna 2 cebule 3 ząbki czosnku  1/2 łyżeczki cynamonu(...)bieżącą wodą. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 1 cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Druga cebulę kroimy w piórka. Do mięsa mielonego dodajemy kaszę, jajko, sok z połowy cytryny i cebulę pokrojoną w kostkę. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy słodką papryką, kminem, słodką

Pobite gary Barbary
Zapiekanka naleśnikowa z brokułem 147

Zapiekane naleśniki z brokułowym twarożkiem to moja propozycja na lekki, jarski obiad. Zielonkawe, pachnące czosnkiem danie można podać z kwaśną śmietaną, na obiad lub na kolację. Najlepiej kroi się po wystudzeniu, smakuje też dobrze po podgrzaniu. Dekoracja według pomysłu mojej mamy – róża z papryki. Muszę(...)odpowiedzialna była za dekorację stołu i wykonywała między innymi takie róże z czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki. Dekoracja stołu zdobyła wyróżnienie, a Polacy drugie miejsce. Jestem z niej dumna! Składniki: • 6 naleśników z  tego przepisu • 1 brokuł • 500 g sera białego kanapkowego • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku

To co kocham
Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce 210

żółtego grochu. Otrzymuje się ją ze zmielonych ziaren grochu. Co ważne, ma ona dużo wysoko przyswajalnego białka i jak wspomniałam wcześniej nie zawiera glutenu. Można dodawać ja do wytrawnych dań, chleba, placków, naleśników oraz stosować jako zagęszczacz do zup. Ja dziś wykorzystałam ją do panierki. Takie chrupiące pieczarki są doskonałą przystawką / przekąską na przyjęcie lub od tak przed(...)jajko L sól do smaku pieprz do smaku dowolny olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. W jednej miseczce mieszamy obie mąki. Do drugiej wbijamy całe jajko, doprawiamy solą i pieprze (jak do tradycyjnej panierki np. na kotlety). Całość mieszamy widelcem. Obrane pieczarki maczamy dokładnie (z obu stron) w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w mieszance mąk

Słodkie okruszki
Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek 97

cytryny. Jeśli nie chce Wam się robić tak rozbudowanej wersji, wystarczy w zupełności sam olej lniany czy sama oliwa z odrobiną soli i cukru. Surówka sprawdzi się jako drugie śniadanie czy dodatek do obiadu. Drukuj Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5 liści kapusty pekińskiej 1/3 czerwonej papryki 1/2 antonówki lub innego(...)pokroić. Wrzucić warzywa do miski, polać sosem, wymieszać. Posypać natką. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/jesienna-surowka-kapusty-pekinskiej-antonowek/ BosowKuchni Artykuł Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Zdrowe batony musli 143

Często zapominam drugiego śniadania do pracy i pomyślałam ,że zamiast kupować "zdrowe" batony sama zrobię z takich składników jak lubię .  Batony są syte i super pasują do kefiru ,jogurtu czy nawet kawy . Składniki na 28 sztuk : - 300 g płatków owsianych - 100 g żurawiny - 100 g orzechów włoskich - 100 g rodzynek - 50 g siemienia lnianego - 50 g migdałów(...)białka jaj - 2 miarki odżywki białkowej ( opcjonalnie jak ktoś ma i chce podnieść wartość białkową) - 70 ml oleju ryżowego ( lub jak ktoś lubi kokosowego ) - 70 ml miodu ( można dać mniej lub wcale ale ja lubię słodki smak ) - 3 starte jabłka - 3 duże łyżki otrąb pszennych Orzechy i migdały posiekać ,jabłka zetrzeć ze skórką  na grubych oczkach ,wymieszać wszystkie składniki

Wypieki Rene
Mąka w domu - jak przechowywać, by nie mieć problemów 89

amoniakalnej i wapnia, a od ponad 5 tysięcy lat jego skład się nie zmienił. Zmieniły się tylko narzędzia do jego wytwarzania. Wiąże się z tym jego ogromna zaleta - po drugie - szkło jest przyjazne środowisku. W całości jest poddawane recyklingowi i można je wykorzystywać praktycznie w nieskończoność. Po trzecie w końcu - nie wchodzi w interakcję z przechowywanym produktem(...)Komisja Europejska zakazała wykorzystywania Bisfenolu A, plastyfikatora używanego m.in.: w produkcji plastikowych butelek dla niemowląt i zarekomendowała szkło jako bezpieczną alternatywę dla zdrowia człowieka. " Z Justyną niestety nie dało się rozmawiać, kupiła nowe ryże, owsianki itp. i nie zamierzała ich przesypać. Po krótkim czasie po jej szafce znów popierniczały larwy. Natomiast nasze szafki stały puste, wszystko trzymaliśmy w swoim pokoju

Gotowanie i blogowanie
10 warstwowy tort korzenny 212

jeden raz. Piec każdy krążek około 8 minut w temp. 180-190 C. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej przyciąć od razu do pożądanego kształtu i kłaść jeden na drugim przykrywając papierem do pieczenia i obciążając talerzem, tak aby się nie odkształcały, Odcięte skrawki ciasta odłożyć, będą służyły do wykończenia tortu. Przygotowanie kremu: Składniki: 900 ml mleka roślinnegi(...)pół słoiczka)- można pominąć, albo zastąpić jakimś masłem orzechowym:-) Moje 3 warstwy to był domowej roboty dżem pożeczkowo-agrestowy- może być dowolny, ale doradzałabym coć kwaskowatego, śliwkowe powidła też dadzą radę. Moje dwie warstwy to był krem z kasztanów (kupiłam w Lidlu, zużyłam pół słoiczka)- można pominąć, albo zastąpić jakimś masłem orzechowym:-) Moje 3 warstwy to był domowej roboty dżem

greenscarf
Proste róże z marcepanu - krok po kroku 129

wcale nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać. Mam nadzieję, że dzięki mojemu poradnikowi uwierzycie, że każdy jest w stanie szybko stworzyć taką dekorację samemu w domu. Dacie radę! Składniki na jedną różę: 25 g gotowej masy marcepanowej barwnik spożywczy w proszku lub w żelu cukier puder do podsypania Na blat lub stolnicę położyć arkusz papieru do pieczenia. Papier(...)wałeczek.   Wałeczek z masy pokroić nożem na 8 w miarę równych części.  Z każdego kawałka uformować kulkę.    Każdą z kulek lekko rozpłaszczyć i przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia. Delikatnie rozwałkować. Przy pomocy noża podnieść każdy płatek i lekko rozpłaszczyć go palcami nadając mu bardziej naturalny kształt. Jeden z płatków zrolować. Posłuży

maniapieczenia
Jak to jest z tym moim bieganiem 116

się strasznie.  Nie wiedziałam co mnie czeka, jak biegnie się na zawodach, czy w ogóle dam radę.  Okazało się, że takie biegi to fantastyczne uczucie.  Nie da się tego porównać do zwykłych treningów.  Atmosfera, kibice, wystrzał na starcie, a na mecie medal - to wszystko sprawia, że buzia śmieje się sama.  Te pięć kilometrów pokonałam(...)ramach Orlen Warsaw Marathon pobiegłam na dystansie 10 km.  Biegło mi się fantastycznie.  Pierwszy raz biegłam za pacemakerem i odkryłam jak to bardzo pomaga.  W drugiej połowie biegu dostałam jakby skrzydeł.  Nie czułam zupełnie zmęczenia tylko ogromny uśmiech na twarzy i niesamowitą moc w nogach.  Musiałam wyglądać dziwnie kiedy śmiałam się tak sama

Sto kolorów kuchni
Wątróbka drobiowa z cebulą 83

Wątróbka drobiowa z cebulą Gotowa wątróbka z cebulą Składniki Danie dla czterech osób 800 g wątróbek drobiowych 1,2 kg ziemniaków 2 spore cebule 20 g masła 20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego Nać pietruszki Szczypior Majeranek Sól, pieprz Sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i wkładamy(...)patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy wątróbki, doprawiamy solą, i całość smażymy na dość mocnym ogniu. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią ugotowane ziemniaki przesmażając je na złoty kolor. Przesmażone ziemniaki i wątróbki zdejmujemy z patelni, układamy na talerzach , posypujemy natką pietruszki ze szczypiorem

Miód i pieprz
Naan 173

spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki, wyrabiane z drożdżowego ciasta, tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić do smaku kolendrą, czarnuszką, pieprzem czy czosnkiem(...)łyżeczki soli 1 jajko, roztrzepane 1 łyżka oliwy 100 ml gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: Mąkę mieszamy w dużej misce z drożdżami, czarnuszką, proszkiem do pieczenia oraz solą.  W drugiej misce mieszamy jajko, oliwę, jogurt i mleko. Przelewamy płynne składniki do miski z mąką i mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i ugniatamy, aż będzie elastyczne

Smakowity Blog Kulinarny
Szpinakowe tagliatelle z sosem carbonara 171

Zaczęłam w końcu przeglądać strony włoskie, ale i tam po lekturze iluś dziesiątek stron nadal nie byłam mądrzejsza. Bo jak tu nie popaść w konsternację, kiedy jedni zalecają śmietanę, drudzy stanowczo się temu sprzeciwiają, kolejni podsmażają cebulę do sosu, a jeszcze inni dodają wina, czego pozostali całkiem zabraniają! I wszyscy upierają się, że właśnie ich przepis to ten tradycyjny! Najbardziej(...)sobą, czyli suszony bekon i jaja w proszku z tym, co miała tamtejsza ludność, czyli z makaronem włoskim. Do carbonary roszczą też sobie prawa włoscy górnicy: danie podobno powstało z połączenia produktów, które każdy górnik mógł zabrać ze sobą, żeby podczas pracy pod ziemią ugotować sobie z nich coś ciepłego i kalorycznego, a więc jajka, suszone

Kuchnia Prezydentowej