drugie danie - 14640 przepisów (strona:472/976)

Brownie z cukinii z lodami kawowo-porzeczkowymi podane z angielskim porterem 137

się dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą wszystko. Po tym deserze nie czujemy się ani "zasłodzeni", ani ciężko. Jest to idealny balans smaków, danie które dzięki połączeniu z tym właśnie typem piwa staje się całością. Deser, biorąc pod uwagę aktualną porę roku, idealny! Kierując się zasadą: po pierwsze sezonowo(...)szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć) 50 gram gorzekiej czekolady 77% 2 łyżki masła Jajka mieszamy z cukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, stewie, sól i przyprawę do piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą

Mango Papaja
Brownie z cukinii z lodami kawowo-porzeczkowymi podane z angielskim porterem 215

się dodatek lodów kawowych... z dodatkiem kwaśnej nuty czarnych porzeczek, które równoważą wszystko. Po tym deserze nie czujemy się ani "zasłodzeni", ani ciężko. Jest to idealny balans smaków, danie które dzięki połączeniu z tym właśnie typem piwa staje się całością. Deser, biorąc pod uwagę aktualną porę roku, idealny! Kierując się zasadą: po pierwsze sezonowo(...)szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć) 50 gram gorzekiej czekolady 77% 2 łyżki masła Jajka mieszamy z cukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, stewie, sól i przyprawę do piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą

Mango Papaja
Kotleciki z kalafiora 140

świetnie zastępują mięso w codziennym obiedzie. Pewna osoba, jak jadła je pierwszy raz myślała, że są to kotlety mielone z ryby, więc można oszukać ludzi, którzy nie przepadają za daniami z warzyw. Polecamy kalafior troszeczkę inaczej, niż tylko gotowany z bułką tartą. Naprawdę jest pyszny. Przepis Składniki: średniej wielkości kalafior ok. 1kg ok. 6 łyżek bułki tartej jajko wegeta(...)papka, nawet lepiej jak widać malutkie cząstki. Dodajemy do kalafiora jajko, około 6 łyżek bułki tartej i przyprawiamy. Formujemy placuszki i smażymy na olej u. Jak przy przewracaniu na drugą stronę placuszki będą się rozwalać, dodajemy troszkę bułki tartej. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odciekły z tłuszczu. Propozycja podania:           Gotowe …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Kotlety schabowe z cebulą. 110

ganiał z jakimiś patykami, a jago radosne krzyki mieszały się z wszechobecnym ptasim trelem. Zasiedzieliśmy się na tyle, że obiad znacznie się opóźnił. Należało przygotować jakieś szybkie, proste danie, więc wybór padł na schabowe, lecz tym razem z prażoną cebulką, do tego pomidory se szczypiorkiem i papryką konserwową, i późny obiad gotowy. Składniki na kotlety(...)studzimy. Kotlety rozbijamy, posypujemy majerankiem, solą, pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej. Na sporej patelni rozgrzewamy olej i układamy kotlety, smażymy aż się ładnie zarumienią i odwracamy na drugą stronę. Teraz na tej usmażonej stronie każdego kotleta układamy 1/4 cebuli i plaster sera, przykrywamy pokrywką i nim się kotlet upiecze ser nam się ładnie rozpuści. Podajemy jeszcze gorące

Rozpustne gotowanie
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 1 133

bardzo) obsługa, dla każdego jesteś tam friend ! :) Pokaże wam wybrane dania, które zdecydowanie mogę polecić. Kurczak w sosie pomidorowym z oregano, podany z ziemniakami i sałatką. Danie proste i nad wyraz smaczne. Nawet sos pomidorowy smakował tak zupełnie inaczej, tak zupełnie lepiej niż w Polsce. Do tego pyszne winko Home Made Rose :) Tagiatelle z kurczakiem(...)dodać nic ująć. Sałatka cezar. Sałata z kurczakiem, pomidorkami, parmezanem i grzankami. Biały, gęsty sos, który widzicie na zdjęciu nie do końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę większa. BIANCO & ROSO   Bardziej włoska restauracja, dlatego tutaj zdecydowałam się by spróbować risotto z warzywami

Mój Smak na Życie
Drożdżowe racuchy z jabłkami 110

trzeba namawiać do jedzenia innych owoców, bo poza jabłkami świata nie widzi. Ma swoje nawyki i zawsze po śniadaniu idzie z kawą do dużego pokoju i zjada jabłko. Z drugą babcią było podobnie - owszem zjadła inne owoce u kogoś, ale sama nie kupowała nic poza jabłkami. No jeszcze zjadałyśmy to co na działce urosło - pamiętam jak zbierałam porzeczki(...)przypomina dzieciństwo i to bez względu czy masz 20, 30 czy 60 lat! O drożdżowe trzeba się zatroszczyć, stworzyć mu odpowiednie miejsce do rośnięcia, dzięki temu pięknie wyrośnie i da nam cudownie puszyste ciasto. Dla mnie drożdżowe to miłość, rodzina i dom.  Mam dla Was dziś puchate racuchy z jabłkami, pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie

Plate of Joy
"Carpaccio" z ośmiornicy 121

włożyć ośmiornicę mackami do dołu, dodać 4 obrane ząbki czosnku i szczelnie przykryć (jeżeli pokrywka ma dziurkę należy ją zatkać). Gotować na małym ogniu około 40 minut. Ośmiornica ma dać się łatwo nakłuwać nożem. Mniejsza ośmiornica ugotuje się szybciej, większa będzie potrzebowała więcej czasu. Moja miała ponad kilogram.   Ugotowaną ośmiornicę wyjąć a wywar przecedzić, użyjemy go do sosu(...)wlać do syfonu. Brzegi syfonu dokładnie wytrzeć, zakręcić syfon. Wkręcając nabój należy trzymać syfon do góry dnem. Następnie trzeba nim potrząsnąć – góra – dół. Jeżeli syfon jest duży należy wkręcić drugi nabój. Odstawić syfon na 5 minut. Spuścić gaz z syfonu i odkręcić go. Ośmiornicę pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Posypać posiekanym chili i otartą skórką limonki. Polać sosem

królestwo garów
Stek wołowy- jak przyrządzić dobry stek 153

cały smak i  aromat zamknąć w środku. Do przygotowania steku potrzebujemy: kawałek wybranej sztuki mięsa dobrą oliwę, sól pieprz dobrą patelnię 1 łyżeczka masła Zanim zaczniemy przygotowywać danie, powinniśmy wyjąc mięso z lodówki i potrzymać przynajmniej 1 godzinę  w pokojowej temperaturze. Mięso na stek nie może być tłuste, a kawałek , który będziemy smażyć powinien(...)temperatura jest bardzo ważna, ponieważ  chodzi o to, by szybko zamknąć mięso. Wtedy sok i aromat zostanie w środku. Smażymy ok 2 min z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy również dwie minuty. Mięso może się trochę podpalić, ale nie jest to tragedia, ważne, co mamy w środku. a  w środku mamy czerwone mięsko Podczas smażenia

W kuchennym oknie Ewy
Stir fry z kurczakiem 176

Stir fry to metoda zaczerpnięta z kuchni azjatyckiej, czyli smażenie produktów na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Ważne jest, aby produkty szybko mieszać na patelni, wtedy się nie przypalą. Danie możemy podać z ryżem lub z makaronem sojowym czy też ryżowym.   Stir fry z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki(...)cebulę kroimy  w piórka, a marchewkę kroimy we wstążki używając obieraczki do warzyw. Pieczarki kroimy w plastry. Na jednej mniejszej patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim mięso. Na drugiej większej patelni również rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy marchewkę, usmażone mięso  z drugiej patelni i brokuły. Wszystko smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Fasola szparagowa 156

Kolejny przepis Siostry Anastazji z książki pt ,,153 Przetwory i dania mięsne". Nie wiem jak smakuje, ale na pewno się dowiem :) I napiszę jakie wrażenia. W tym przepisie nie ma octu i nie jestem pewna, czy dobrze zrobiłam, że nie dodałam go od siebie. Kiedyś na pewno wypróbuję z dodatkiem octu :) Składniki: fasola szparagowa Zalewa: 1 litr wody(...)myję i oparzam wrzątkiem.Następnie przelewam zimną woda i ustawiam na stojąco w słoikach. Składniki zalewy gotuję, zalewam fasolę ułożoną w słoikach, zakręcam i pasteryzuję pierwszego dnia 1 godzinę, drugiego-30 minut, a trzeciego-15 minut.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Kiełbasa po cygańsku 196

Męskie jedzenie podano do stołu. ;-) Można jeść je jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką lub po prostu z chlebem. Bardzo rozgrzewające i sycące. Zasmakuje nawet tym, którzy nie jadają na co dzień kiełbasy i uparcie twierdzą, że jej nie lubią. :-)  400g dobrej jakości kiełbasy (u mnie drobiowa) 100g wędzonego boczku 2 średnie cebule(...)smaku 1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Kiedy cebula się zeszkli dolewamy szklankę wody i dusimy około 30 minut. 2. Na drugiej patelni podsmażamy do zarumienienia pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w dość grube plastry kiełbasę.  3. Łączymy składniki z obydwu patelni, dodajemy paprykę w proszku, koncentrat, przyprawiamy

Szefowa kuchni
Krakersy. Pochrupiecie? 184

Chrupanie jest dobre na wszystko. Na zimowy wieczór przy kominku. Na czytanie książki - choć wtedy przybiera nieobliczalne rozmiary - bo jak się oderwać od książki i chrupania skoro jedno i drugie tak bardzo wciąga?! Na pogawędki, bo wtedy chrupie się raźniej. Na wszelkie smutki i stresy, bo miarowe i rytmiczne "chrup, chrup" uspokaja i pozwala odzyskać równowagę (UWAGA(...)Lajkonika, to wyobraźcie sobie, że te są jeszcze lepsze! A w dodatku nie ma w nich żadnych sztucznych smako-ulepszaczy! Odłożyłam parę, by przekonać się jak smakują na drugi dzień i byłam niezwykle zaskoczona, że nie straciły nic na swojej chrupkości! Nie chcę byście myśleli, że w nakłanianiu na krakersy zaczynam przypominać nachalnego akwizytora,  ale jeśli nie lubicie rozmarynu

KUCHARNIA
Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 250

takie dni, kiedy nie chce mi się grzebać w kuchni za dużo. No ale jeść coś trzeba przecież, więc wymyślam mało czasochłonne potrawy. Nie jestem wielbicielką gotowych dań, wolę coś prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się(...)część ugotować w osolonej wodzie, drugą w osolonej i z dodatkiem kurkumy, która nada pięknego koloru. Wystudzić.Marchew ugotować w łupince, obrać i pokroić w cienkie słupki. Pietruszkę posiekać niezbyt drobno.Połowę ryżu delikatnie wymieszać z jednym jajkiem i z marchewką - przyprawić ostrą papryką. Drugą połowę ryżu wymieszać z drugim jajkiem i z pietruszką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Orzeźwiająca Woda Owocowa z nutką Mięty 91

gorąco! Moja propozycja na czerwcowe upały! Nie musimy kupować smakowej wody mineralnej i zastanawiać się potem, w jaki sposób producent uzyskał dany smak. Woda, którą wam teraz prezentuję jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Nutę owocową przełamuję nuta mięty....dla mnie idealna! Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej kilka świeżych truskawek 1 cytryna kilka listków świeżej mięty(...)kilka godzin. Ja swoją wstawiłam na całą noc. Rano woda smakowa była już gotowa. Z przezroczystej zmieniła kolor na lekko pomarańczowy. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tak woda wygląda na drugi dzień, zmienia kolor

Blondynka Gotuje