drugie danie - 14640 przepisów (strona:477/976)

Wegańska tarta z cukinią i pesto, Grand Budapest Hotel 152

Przygotuj  cornbread . Po upieczeniu posmaruj pesto, np. pomidorowym lub bazyliowym i udekoruj podpieczonymi lub grillowanymi paskami cukinii. Możesz też dodać paski marchwi i bakłażana. Najlepiej

Qlinarnie i Qlinarnie
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 139

Na pewno znacie metodę pieczenia kurczaka na butelce. A czy znacie tą, która do pieczenia wykorzystuje puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy

Karo in the Kitchen
Deser truskawkowy 226

Zbliżamy się już do końca lata, długich ciepłych wieczorów, może to i dobrze bo w tym roku upały dały się chyba już wszystkim w kość. Na pocieszenie i osłodzenie ostatnich dni wakacji proponuje smaczny deser z najlepszym połączeniem smaków czyli truskawki i czekolady Składniki: 1 awokado 2 łyżki kakao 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny(...)dwie łyżki cukru. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę i przekładamy na dno pucharków. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek (odkładamy kilka najładniejszych sztuk) a następnie miksujemy dokładnie. Do drugiego naczynia wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w nie wielkiej ilości wody i dodajemy pod koniec ubijania do  śmietany, podobnie jak cukier. Bitą śmietanę dzielimy na dwie

ciastkarnia na kruchym spodzie
sandacz ze szpinakiem 173

Sarąg. Na dole widoczny jest rezultat połowu. Gotowy smażony sandacz                     Składniki              Danie dla ośmiu osób(...)patelni na trzy łyżkach rozgrzanej oliwy,  dodajemy dwa ząbki czosnku, sól,  pieprz, oraz słodką śmietanę, całość trzymamy na patelni aż sos zgęstnieje.   Na rozgrzanej, drugiej patelni rozpuszczamy trzy łyżki masła z łyżką oliwy, czekamy, aż patelnia stanie się naprawdę gorąca, uważając przy tym, żeby nie spalić masła (dodatek oliwy podnosi temperaturę dymienia masła).  Następnie przesmażamy

Miód i pieprz
Ryż z jabłkami 138

· ryż 300 g · cukier · sok jabłkowy 1 L · cynamon · masło · jabłko winne 4-6 szt  Na patelni rozgrzej masło, wsyp ryż i smaż mieszając aż

Camilla w kuchni
Pesto ze świeżej bazyli z makaronem typu świderki- pasta con pesto 194

SKŁADNIKI 2 pęczki świeżej bazylii 500g makaronu typu świderki oliwa z oliwek ząbek czosnku 4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym łyżka orzeszków piniowych ( orginalny przepis

zielonacukinka
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 194

będziemy łazić po Bieszczadach będę pomagać koleżance w sklepie kilka godzin dziennie. Tak spędzę cześć lipca i sierpnia a od września dzieci rozpoczną naukę w klasie drugiej i w przedszkolu a ja powrócę na łono Ogrodu Botanicznego... To nie wszystko. Nie będę już ogrodnikiem działającym w ogrodzie! Pielenie i sadzenie nie będą już moją bajką. Zadzwoniła(...)dam sobie radę!!! Z prowadzeniem warsztatów z pewnością ale co poza tym? nigdy nie tworzyłam programów zajęć, nie współpracowałam z wydawnictwami, nie pisałam do ministerstwa, nie zajmowałam się tłumaczeniami i sprawami biurowymi, a wiem, że dziewczynom zdarza się tym zajmować. Będę stąpać po całkiem nowym gruncie choć na starych śmieciach. Czy się odnajdę? i co pocznę z blogiem? czy dam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kaczka z dżemem morelowym, podana z musem jabłkowym 102

Kaczka to tradycyjne, staropolskie danie, szlachetnie wśród drobiu i wykwintne w smaku ale jednocześnie łatwe do przygotowania. Mięso kacze w smaku różni się od mięsa kurcząt czy indyków, ze względu na większą zawartość tłuszczu. Dlatego też ma swoich zwolenników, ale również wielu zagorzałych przeciwników. Składniki: 1 wypatroszona kaczka 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i startą jedną cebulą. Z zewnątrz posmarować dżemem, ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze 180 stopni 45 minut, polewając wytworzonym sosem. Odwrócić na drugą stronę i dopiec następne 45 minut. Marchewkę i jabłka obrać, drobno pokroić i ugotować z małej ilości wody do miękkości. Następnie zmiksować razem z jedną cebulą, czosnkiem i cynamonem

Tradycyjna Kuchnia
Ras el hanout - przyprawa marokańska 160

może mieć różne smaki. Ras el hanout   można stosować do bardzo wielu potraw zaczynając od ryżu i  kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na  szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine ko ńcząc. Ja czasami dodaję ją do masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak :) Ras el hanout – wersja pierwsza 2 łyżeczki czerwonej(...)czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/3 łyżeczki szafranu  1/3 łyżeczki galangalu 2 zmielone liście laurowe Ras el hanout –  wersja druga 2 łyżeczki zmielonego kuminu 2 łyżeczki mielonego imbiru  2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki  1 łyżeczka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dorsz w korzennej marynacie 95

Kolejna rybka marynowana po pstrągu  i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki  : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego(...)olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę.Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Na patelni  dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby.Smażyć na złoty

Gosia gotuje
Ciasteczka ze szpinakiem z ciasta francuskiego. 120

szpinakowego. Na wierzch ścieramy żółty ser i posypujemy oregano. Ciasto zawijamy z farszem w coś z rodzaju rolady i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Czynność powtarzamy z drugim ciastem. Krążki układamy na blasze, posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Ciasto powinno być przypieczone na złoto-brązowy kolor(...)Dodajemy śmietankę, zagotowujemy i dodajemy serek topiony. Rozpuszczamy go i dosypujemy imbir. Dusimy do zgęstnienia i sos jest gotowy. Przygotujcie sobie te pyszności, bo to naprawdę rewelacyjne danie. Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Przepis na szybki chleb 149

Zaczęłam piec chleb. Zawsze wydawało mi się, że to iście trudne zadanie a okazało się zupełnie proste. Przynajmniej ten pierwszy etap, bo do drugiego, czyli pieczenia chleba na zakwasie jeszcze nie doszłam… Wszystko w swoim czasie. Na razie, żeby się nie zniechęcić zaczynam od tych najprostszych przepisów. Proste i łatwe a jakie pyszne:)! Zapach takiego pieczonego w domu chleba(...)potem piekę i już! Świeży domowy chlebek na wyciągnięcie ręki:)! Robię chleb raz w tygodniu, bo ogólnie staramy się ograniczać spożywanie węglowodanów i słodyczy ale w końcu nie dajmy się zwariować… coś się człowiekowi w życiu należy:)! A zresztą gotowanie i pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony

UgotujmyTo.pl
Kotlety drobiowe w sezamie 192

4 filety z piersi z kurczaka4 łyżki mąki pszennej2 jajka100 g ziaren sezamu4 łyżki bułki tartejsól i pieprz1/2 łyżeczki oleju sezamowegoolej do smażeniaI kolejna wersja moich

Świat Domowej Kuchni
Śniadanie dla zakochanych – chałka na słodko 111

Wcale nie tylko dla zakochanych i wcale nie tylko w Walentynki.Takie śniadanie z całą pewnością umili każdy poranek i sprawi , że dzień stanie się piękniejszy.Nic

Ostra na Słodko
Racuchy z borówkami – bez laktozy 173

deserowych – wspomagają odporność i zapobiegają infekcjom.Są ważnym czynnikiem w profilaktyce antynowotworowej.Wspomagają prawidłowe działanie układu moczowego ..Można tak wymieniać i wymieniać!Ukryte w przepysznych racuszkach tworzą fantastyczne dania  zarówno na leniwe śniadanie , jak i słodki obiad do zjedzenia np. pod gołym niebem!Polecam!SKŁADNIKI :* mąka pszenna – 1 szkl* mleko sojowe – 1 szkl ( oczywiście osoby tolerujące(...)mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli tak nie jest dolewamy mleka lub dosypujemy mąki ).Na patelni rozgrzewamy olej , kładziemy porcję ciasta , posypujemy obficie borówkami i smażymy z jednej i drugiej strony na złoto.Podajemy posypane cukrem pudrem!Smacznego

Ostra na Słodko