drugie danie - 14640 przepisów (strona:458/976)

korniszony 161

przygotować ten przepis. Kiedy po raz pierwszy, spróbowałem tak wykonanych korniszonów,  od razy zapragnąłem poznać przepis, który z oporami, po długich staraniach, udało mi się uzyskać od Cioci Dany, i który prezentuję teraz bez żadnych zmian. Składniki 4 szklanki wody 1,5-2 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe(...)pieprzu, ziarna gorczycy, liście laurowe i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków ( najlepiej na całą noc). Na drugi dzień myjemy ogórki i moczymy je w zimnej wodzie   przez dwie godziny. Następnie wkładamy ogórki do słoików i  zalewamy marynatą, uważając aby  ogórki były w niej

Miód i pieprz
domowy dżem truskawkowy (3 składniki!) 191

przepisy na inne dżemy - KLIK DOMOWY DŻEM TRUSKAWKOWY przepis autorski // 3-4 słoiki po 300ml ~1,5kg truskawek ~250-300g cukru (w zależności od słodkości truskawek. Ja dałam 300g i był baaardzo słodki) ~sok z jednej cytryny Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Zalać je sokiem z cytryny i zagotować. Od czasu do czasu(...)Następnie szybko przełożyć dżem do wcześniej przygotowanych słoików (wyparzonych w piekarniku lub wrzącej wodzie) i zakręcić (zakrętki też powinny być wyparzone). Słoiki odwracamy do góry dnem na ściereczce, przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy tak do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Chleb żytni z prażoną cebulką (203 kcal) 322

Chleb powstał na bazie tego przepisu. Zamiast wszelkiego rodzaju ziaren dałam prażoną cebulkę. Ponieważ bardzo lubimy prażoną cebulką, cały chleb zjedliśmy od razu. To było jeszcze przed tym jak przeszłam na dietę, piękne czasy… Składniki: 250 g mąki żytniej 250 g mąki pszennej (albo zamiast obu mąk, 0,5 kg gotowej mąki – mieszanki do domowego wypieku chleba żytniego(...)łyżeczka soli ok 100 g prażonej cebulki Przygotowanie W misce rozcieramy drożdże z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki wody. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do drugiej miski wsypujemy obydwie mąki, cebulkę i sól i mieszamy. Do sypkich produktów dodajemy wyrośnięte drożdże i wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

e-PrzepisyKulinarne
Bakłażan z mozarellą w sezamowej panierce i pomidorowo-bazyliową salsą 168

Kupiłam pięknego i dorodnego bakłażana z myślą o ajwarze, ale wracając z zakupami do domu, zmieniłam zdanie.I tak oto bakłażan, dzisiejszego dnia, stał się daniem głównym, a ajwar przygotuję innym razem.Kto lubi bakłażany- nie zawiedzie się, a Ci, którzy nie lubią/nie jedli na pewno będą mile zaskoczeni smakiem!Polecam, nawet mój wybredny P. był zachwycony :)* bakłażan(...)smażeniaSalsa:* pomidor- 2 szt.* bazylia- kilka listków* cebula- 1 mała szt.* sól, pieprz- do smakuBakłażana pokroić w plastry (ok 1cm), doprawić.W jednej miseczce roztrzepać jajko, a w drugiej przygotować panierkę- sezam zmieszać z siemieniem lnianym.Oliwę rozgrzać na patelni.Przyprawione bakłażanowe krążki moczyć w jajku, obtoczyć w panierce i smażyć- aż do zarumienienia (uwaga, aby nie przypalić ziaren

Kraina Miodem Płynąca
Ogórki małosolne "na jutro" 233

Ogórki małosolne idealne już na drugi dzień. U nas znikają dnia pierwszego. Nigdy nie robię ich konkretnie wagowo. Ale w przybliżeniu podam, że: - 1kg ogórków gruntowych, - gałązki lub pęczek świeżego kopru, - duży liść chrzanu, - dowolne liście np. wiśni, winogron, dębu. Dosłownie kilka sztuk - ok 4 ząbków czosnku. Ogórki myjemy i odcinamy końcówki po obu stronach. Umyty koper, liście układamy(...)leżały ogórki. Wkładamy ogóreczki dorzucamy obrany i przekrojony na pół czosnek. W osobnym garnku zagotowujemy ok 1,5-2 litry wody. Zasada brzmi, że na każdy litr wody należy dać łyżkę stołową soli. Ja tej zasady nie stosuję, ponieważ dla mnie są one za blade w smaku i daję ok 2 łyżek na litr wody. Do gotującej się wody wsypujemy

Malinowe Pocałunki
Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 184

zaraz się chce następną.....Jedną z moich ulubionych potraw jest stek wołowy medium zajadany najczęściej z frytkami a ja szukałam czegoś innego. Oto moja propozycja podania steka :)SKŁADNIKI : danie na 2-3 osoby przepis autorskibułka ciabata 2 sztpolędwica wołowa 2 porcję po ok 170-200 gsałata rzymska 1 szt pomidorki koktajlowe(...)czosnek- rozgrzewam patelnię, dodaję oliwy i czekam aż się nagrzeję- zdejmuję rozmaryn z wołowiny i układam ją na patelni i smażę 2 minuty nie podnosząc mięsa- obracam na na drugą stronę, kładę na mięsie rozmaryn i układam obok czosnek i szalotkę- smażę 1 minutę dokładam masło i smażę kolejną minutę polewając ja masłem- ja wyznaję zasadę

Basia w kuchni
Tiramisu - przepis tradycyjny 179

wazonika.... I to nie dzieci zawiniły tylko dwaj nasi panowie tak ściągali kurtki, że wazonik postawiony na kaloryferze nie wytrzymał. Później było tylko gorzej ;) Zamówiliśmy jedzenie. Połowa stołu dostała, druga nie. A kiedy w końcu się doczekali, to dostali nie to co zamówili. Czekając na nich, postanowiłyśmy z koleżanką wypić kawę, a do kawy wiadomo. Ponoć tiramisu mają dobre(...)gest i fajny marketingowy pomysł. Pech tylko chciał, że cała nasza czwórka z przepastnego kosza, w którym były i jakieś laleczki, autka, wybrała lizaki! Lizaki w kształcie zajączków... co dało do myślenia mojemu mężowi, bo był styczeń... a tu te zajączki. Sprawdziliśmy daty ważności do spożycia. Reszty się domyślacie ;) I tak to tiramisu chodziło za mną i chodziło. Dobre, kremowe

bistro mama
Przepyszna baklava, baklawa, bakława z orzechami i pistacjami 147

wchłonąć a nie od razu nasączył nam ciasto. Jak przeczytałam w dyskusjach pod oryginalnym postem, najlepiej polewać gorące ciasto zimnym syropem, lub zimne ciasto gorącym syropem. Ja wybrałam wariant drugi. Baklava zdecydowanie najlepsza jest na kolejny dzień, kiedy wszystkie smaki przejdą sobą. Gryziemy delikatne ciasto, które miło pęka pod naciskiem zębów, w nasze kubki smakowe uderza nutka orzechowa(...)bloga wiem, że to się zmieni Jak już wspomniałam, zrobiłam zaledwie 1/4 ilości zalecanego syropu (w moim przepisie jest połowa porcji syropu, możecie użyć cały lub zrobić połowę tego). Dałam również więcej orzechów włoskich i pistacje na górę. Uwaga, przed wyjęciem baklawy z pieca, sprawdzamy, czy na pewno dopiekły się dolne warstwy ciasta. Drukuj Przepyszna baklava z orzechami i pistacjami

Mieszam w Garnku
Tiramisu 116

Rozpływające  się w ustach Tiramisu   o aksamitnym i pełnym słodyczy smaku z dodatkiem sera mascarpone i gorzkiego kakao,  tworzy wyrafinowaną kompozycję, która może

Smakowite Dania
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 234

lasu... Ale o tym poniżej.  Dziś zatem gotujemy zgodnie z sezonem i na czasie, bowiem w naszych kuchniach zapachniał czosnek niedźwiedzi . Zapraszamy! "Tutaj ludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym(...)regularnych dostawach ulubionej nalewki porzeczkowej i czekoladek z likierem, do których słabość mam wyjątkową.  To wszystko "kosztowności" wręczane bez okazji. Po prostu, "bo mam i chcę Ci dać", z dobrego serca, z chęci podzielenia się bogactwem. Nieustannie zachwyca mnie i napawa wielkiem optymizmem ta szczera i prawdziwa życzliwość i bezinteresowność. Jak ta dostarczona przez listonosza wcześnie rano paczuszka

KUCHARNIA
Buddha bowl z łososiem, boczniakami i szpinakiem 76

Absolutnie wyjątkowe danie. Buddha bowl, czyli misa obfitości z łososiem, to niby tylko ryba z ryżem, a jednak coś bez porównania więcej. Czas : 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Co może być ciekawego w daniu składającym się z ryby, ryżu i szpinaku? No nic, typowa drętwa potrwa ze stołówki lub baru mlecznego(...)kwaśna. Wszystko to zasługa kilku rzeczy, ale za nim o nich opowiemy, kilka słów o samym daniu. Misa obfitości to potrawa, która na Zachodzie znana jest pod nazwą Buddha bowl i gdzie zrobiła oszałamiającą karierę. Buddha bowl co do zasady jest daniem wegetariańskim, ale z czasem przepis mutował i pojawiły się mniej ortodoksyjne wersje. Nasza misa obfitości

Niedzielny kucharz
Pyzy Z Mięsem Mielonym z Dodatkiem Surowych Ziemniaków 116

SKŁADNIKI NA CIASTO: 1kg ziemniaków 1 jajko 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA FARSZ: 350g mięsa mielonego 1 cebula 1 łyżka masła 3 łyżki bułki

Dziś Ja gotuje
Kolety mielone z ryżem i pieczarkami 152

Składniki: * 250 g pieczarek * 250 g mięsa mielonego * 50 g ugotowanego ryżu * cebula * jajko * 2 łyżeczki ostrej musztardy * 2 łyżki kaszy manny * łyżeczka majeranku * natka pietruszki

Kulinarne przygody
Sposób na zimę – grzaniec! 162

smak, rozgrzewającą moc i wspaniały aromat korzeni i pomarańczy. Grzaniec to nasz ulubiony towarzysz filmowych wieczorów we dwoje ❤️. Jesteśmy przekonani, że nawet najbardziej zatwardziały miłośnik zmrożonego kufelka z piwem da się uwieść tej gorącej energii. Składniki: Butelka 0,5 l piwa (lager, ale, w przypadku bezalkoholowych dobrze sprawdza się jabłkowe) Pomarańcza Dwucentymetrowymi kawałek imbiru Szczypta cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej(...)plastry, a potem w zapałki. Krok 2 Do rondla wkładamy pomarańczę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i zaczynamy podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy pomarańcza podsmaży się przewracamy plastry na drugą stronę. Krok 3 Teraz dodajemy piwo, przy czym inaczej postępujemy z piwem bezalkoholowym, a inaczej z alkoholem. Piwo bezalkoholowe powoli podgrzewamy w rondlu przykrytym pokrywką (tak długo, aż grzaniec

Niedzielny kucharz
Owoce morza w curry 153

Danie pyszne, zjedzone w błyskawicznym tempie. Krewetki wyłożyć na durszlak i przelać wodą, odstawić do osuszenia. Do miski dodać pastę curry, posiekane obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki ( 1/3 natki pietruszki zostawić do posypania na koniec), miąższ z mango,sok z cytryny,potarty imbir, wlać mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać osuszone krewetki, wymieszać i zostawić(...)masło i roztopić. wrzucić krewetki razem z całą marynatą. Gotować około 3 minut. Dodać mięsko raków, wymieszać. Gotować jeszcze chwilkę. W tym samym czasie jak zaczynamy smażyć krewetki na drugiej małej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Ser pokroić w półcentymetrowe plasterki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ser hallumi się nie rozlewa tylko zmięknie w środku. Na półmisek

Kuchnia Pokoleń