jednego z moich ulubionych kucharzy Karola Okrasy. Polecam. Pstrąg z boczkiem, tymiankiem i cytryną 2 pstrągi 2 cytryny 2 ząbki czosnku 4 dymki ze szczypiorkiem świeży tymianek plastry boczku (dałam pół na pół z szynką) 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego sól, pieprz, oliwa Ryby filetujemy, nacinając skórę i mięso wzdłuż struny grzbietowej, odcinamy od kręgosłupa, ale nie do końca(...)piórka, siekamy czosnek i szczypior oraz tymianek, dodajemy pieprz, oliwę i dokładnie mieszamy. Na rozłożony jeden filet nakładamy przesmażone plasterki cytryny oraz marynatę z cebuli i tymianku, przykrywamy drugim filetem i owijamy całość w plastry boczku. Do żaroodpornego naczynia wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy resztę cebuli, nieco czosnku jak nam zostało resztę cytryn i ziarna kminu rzymskiego. Układamy
Pieguskowa Kuchniawodzie, a cukier pochodzi z owoców. Polecam! Śmiało możesz zabrać ze sobą w butelce lub słoiku do pracy czy na uczelnię - koktajl jest sycący, z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie. Nawet Zuzia i Wiki sporo podciągnęły słomką ;) a nawet Wikusia wypiła go sporo więcej od Zuzi. Tego typu koktajle ostatnio u mnie goszczą (a będę ich pić jeszcze więcej(...)sobą. Niby nie dużo mam tego nadbagażu, ale nie jestem przyzwyczajona do takiej siebie... Kto ze mną próbuje poprawić sylwetkę? :) Jeśli masz sprawdzone przepisy na dietetyczne napoje i dania podziel się nimi ze mną w komentarzu - chętnie wypróbuję! :) Składniki: 3 łodygi selera naciowego 1 mała sałata rzymska 1 dojrzały banan 1 duże jabłko 1 gałązka bazylii - listki
Kolorowy Przepisownikpieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty. Jajka roztrzepać z jogurtem, wlać na wrzące mleko, wymieszać, trzymać na małym ogniu(...)puch, następnie dodawać partiami ser. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać skórkę z cytryny i sok z pomarańczy, do drugiej kakao, czekoladę i spirytus. Na pierwszym blacie rozsmarować ciemny krem, przykryć drugim blatem, rozsmarować jasny krem, przykryć ostatnim blatem, lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, dodać bakalie. Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić
6nieboilości składników. Świetny pomysł na wykorzystanie pozostałej z obiadu kaszy. Placuszki są pełne smaku, chrupiące i równocześnie wilgotne. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, mogą być elegancką przystawką lub samodzielnym daniem. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (¹⧸₂szklanki suchej lub 1 woreczek) 2 jajka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, czarny pieprz olej(...)parmezan i natkę pietruszki. Doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 0,2 cm warstwę oleju. Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na rozgrzany tłuszcz. Formujemy cienkie, okrągłe placki. Smażymy z obu stron na rumiano. Przekładamy na talerz. Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem pieczarkowym
cool and mintykrążek, w środku zrobiłam dziurkę na komin foremki. Do wysmarowanej tłuszczem foremki włożyłam pierwszy placek. Rozsmarowałam na nim 1/3 ilości konfitury, obsypałam skórką pomarańczową i żurawiną. Przykryłam drugim plackiem z dziurką i tak do końca. Na wierzchu położyłam ostatni krążek ciasta. Przykryłam ściereczką i znów odstawiłam na około godzinę w ciepłe miejsce(...)ukazał się ciekawy widok... Wspaniała warstwowa baba, niczym tort. Polecam, spróbujcie i cieszcie się nowym smakiem baby wielkanocnej. Życzę SMACZNEGO! Krys Po więcej przepisów na świąteczne dania wielkanocne zapraszam na stronę MENU: WIELKANOC Jeśli nie zdecydowaliście się jaką babę upiec, to obiecuję, że niebawem się pojawi się przepis na jeszcze jedną babę wielkanocną... wspaniałą...kolorową
Kuchnia u Krysipodzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób(...)trochę czasu na wyrastanie, ale już teraz powiem, że warto! Smak i puszysty miąższ powalił mnie na kolana. Skórka wyszła niezwykle cieniutka i miękka, tak jak lubimy, a na drugi i trzeci dzień nadal świeża i miękka. Nawet teraz jak piszę te słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida
Blondynka GotujeBłyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka(...)bułką tartą, połową kapusty, cebulą i przyprawami – solą, pieprzem i chilli. Formujemy kulki. Każdego kotleta obtaczamy w mące tworząc stożek. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Drugą część kapusty przekładamy do garnka. Dokładamy obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i pietruszkę. Dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu. Do kapusty
VioletoweKucharzeniegarnka z łyżką cukru i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż się rozpadną ,ok 15-20 minut , po czym przetrzeć przez sitko żeby nie było pestek ,przetarte dać do garnka i dodać mąką ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając ,zdjąć z gazu i jeśli zrobiły się grudki przetrzeć jeszcze raz przez sitko , frużelina powinna mieć konsystencję żelu ,odstawić(...)puder nadal ubijając , zdjąć z garnka i wystudzić masę ,do ostudzonej masy dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać ,już nie ucierać żeby serek nie zrobił się za rzadki , w drugiej misce ubić białka na sztywno i połączyć z masą serową delikatnie mieszając ,nie za długo tylko do połączenia składników. układamy warstwy w salaterkach, pierwsza warstwa dolna jest z Oreo
Wypieki Renedwóch odsłonach W sałatce tej głównym jej składnikiem jest bazylia. Świeże listki bazylii, dokładnie umyte i skropione sokiem z cytryny. Na jednym talerzu, bazylię przykryliśmy świeżymi truskawkami , na drugim – mango . To nie wszystko. Do owoców dorzuciliśmy pokruszone orzechy włoskie oraz czarne oliwki. To jednak wciąż mało Słodko-kwaśną nutę smakową przełamał ser kozi , który dodał pazura(...)dostarcza sporo dobrych tłuszczy (orzechy, oliwa z oliwek), mnóstwo witamin oraz przeciwutleniaczy. Efekt wow (smakowy) gwarantowany My mamy swoją ulubioną sałatkę, byliśmy jednogłośni w swoich opiniach. Chcielibyśmy, byście pierwsi dali znać co bardziej Wam się spodobało. Jeszcze bardziej zachęcamy Was do wypróbowania naszego przepisu i podzielenie się opinią z innymi. Czekamy! Artykuł Sałatka z bazylią czyli żółte czy czerwone?! pochodzi
Ciasna Kuchniadziurkę. Wbij jajko, żółtka, dodaj olej i wodę. Nożem zacznij zarabiać ciasto, ciągle zbierając mąką z boków kopczyka, dodawaj mleko lub wodę do mementu aż całe ciasto będzie się dało zagnieść rękoma. Następnie użyj dość energii i zagniataj ciasto, ciasto powinno być elastyczne i sprężyste, nie może być za twarde. Ciasto włóż do woreczka foliowego i ostaw na 20 minut(...)cienkie plasterki - cukier - 250 g białego sera - opcjonalnie łyżka kremówki Całość wymieszaj i rozgnieć widelcem na jednolitą masę do nadziewania pierogów. Pierogi po zalepieniu, układaj na ściereczce i przykrywaj drugą ściereczką tak aby nie obsychały. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli i łyżką oleju, wrzucaj delikatnie pierogi na wrzątek. Zmniejsz gaz, odczekaj aż pierogi wypłyną, mieszaj
SMYKWKUCHNImuffinki znikły niezwykle szybko. Zajadali się nimi i duzi i mali. Następnym razem muszę upiec podwójną porcję ;) Zdjęcie wykonane w pośpiechu... stąd oświetlenie ;) Bo za plecami było słychać "Mamo, daj ciasko mniam" ;) Składniki: (na 12 sztuk) 200 g kremowego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka 4 łyżki masła/margaryny 1 jajko klasy L 2 szklanki maki 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek(...)Masło lub margarynę roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W jednej misce mieszamy drewnianą łyżką jogurt, roztopiony tłuszcz, jajko i mleko. Do połączenia składników. U mnie robiła, to córeczka :) W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy całość łyżką do połączenia. Masa będzie dość
Słodkie okruszkiwiem jak był dobry - jest stracony. Bo już wypróbowany... identyczna sytuacja jest z daniami obiadowymi jak i z ciastami. Dobra... ciasta zdarza mi się powtarzać, ale dania obiadowe to chyba nie. Z ciastami to jest tak, że jak któraś z sióstr przyjeżdża do domu to zawsze dostaje ode mnie pytanie - co ci upiec? - a wtedy pada odpowiedz(...)wielkie posiedzenie przed komputerem - internetem - i nad książkami kucharskimi w poszukiwaniu nowego sposobu jego przyrządzenia. A gdy znajdę, myślę nad tym kilka godzin, dni. W końcu powstaje... i koniec! Drugi raz na mym talerzu nie ma racji bytu... W taki też sposób powstał dzisiejszy schab - wspaniały - delikatny, soczysty, miło chrzanowy. Naprawdę bardzo smaczny, ale cóż z tego? Skoro jest tyle
sierotka maRysia w kuchniSałatka węgierska - jedna z prostszych sałatek, smaczna i w dodatku bez majonezu. Idealnie nada się na przyjęcie jak i na drugie śniadanie do pracy. Składniki : 150 gr ryżu długoziarnistego mała puszka kukurydzy 1 papryka 100 gr salami oliwa aromatyzowana 1 litr bulionu papryka słodka Przygotowanie : Ryż gotuję w bulionie do momentu kiedy będzie sypki i kruchy. Paprykę kroję(...)składniki mieszam ze sobą doprawiając słodką papryką i oliwą aromatyzowaną papryką, pomidorem i bazylią. Przed podaniem najlepiej wychłodzić ją w lodówce. Ps.: Sałatka równie ładnie będzie wyglądać jeśli dacie po połowie papryki czerwonej i zielonej
Mechanik w kuchniprzygotować ten przepis. Kiedy po raz pierwszy, spróbowałem tak wykonanych korniszonów, od razy zapragnąłem poznać przepis, który z oporami, po długich staraniach, udało mi się uzyskać od Cioci Dany, i który prezentuję teraz bez żadnych zmian. Składniki 4 szklanki wody 1,5-2 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe(...)pieprzu, ziarna gorczycy, liście laurowe i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków ( najlepiej na całą noc). Na drugi dzień myjemy ogórki i moczymy je w zimnej wodzie przez dwie godziny. Następnie wkładamy ogórki do słoików i zalewamy marynatą, uważając aby ogórki były w niej
Miód i pieprzprzepisy na inne dżemy - KLIK DOMOWY DŻEM TRUSKAWKOWY przepis autorski // 3-4 słoiki po 300ml ~1,5kg truskawek ~250-300g cukru (w zależności od słodkości truskawek. Ja dałam 300g i był baaardzo słodki) ~sok z jednej cytryny Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Zalać je sokiem z cytryny i zagotować. Od czasu do czasu(...)Następnie szybko przełożyć dżem do wcześniej przygotowanych słoików (wyparzonych w piekarniku lub wrzącej wodzie) i zakręcić (zakrętki też powinny być wyparzone). Słoiki odwracamy do góry dnem na ściereczce, przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy tak do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugar