tego przepisu . Polecam! Składniki: mały chleb pszenny, niekrojony (u mnie niecałe 600 g) 150 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 3 ząbki czosnku 250 g sera żółtego, można również dać trochę mozzarelli- będzie się smacznie ciągła :) sól, pieprz, oregano do smaku natka pietruszki i szczypiorek Przygotowanie: Do miękkiego masła dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę natki pietruszki(...)uważając, by nie przeciąć dolnej skórki (patrz zdjęcie poniżej). W nacięciach umieścić czosnkowo-ziołowe masełko. Ja się z tym nie cackałam- robiłam to rękami ;) Jedną rozchylałam chlebek, a drugą nakładałam masełko, sięgając do samego dna. Na masełko w ten sam sposób umieścić kawałki sera, a następnie resztę natki pietruszki i szczypiorku. Chlebek po nadzianiu powinien
Nastoletnie Wypiekanieinternacie, średnio mnie cieszy, szczerze mówiąc. Wszystkie te popołudnia spędzone w małym pokoiku zlewają się w jedno, jednocześnie dłużąc się niemiłosiernie. Owszem, próbuję z tego wyciągnąć, ile się da - czytam, czytam i jeszcze raz czytam, nadrabiam serialowe zaległości i próbuję uczyć się na bieżąco, żeby nie dostać ataku paniki przed testem na koniec tych czterech tygodni. Jednocześnie jestem zachwycona zajęciami(...)trzech, czy tylko dwóch kolorach i spokojne ćwiczenie nowych technik tak, żeby efekty były zadowalające. Z jednej strony czuję się dość pewnie, bo większości rzeczy już kiedyś próbowałam; z drugiej, czerpię nie tylko z praktycznej wiedzy nauczyciela, ale też poznaję życie innych praktykantów od kuchni . I okazuje się, że wcale tak źle nie trafiłam. Powiem więcej - trafiłam zaskakująco
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomysł na to danie otrzymałam od mojej znajomej, wybornej kucharki P. Geni. Ona te placuszki przygotowuje ze schabem, albo mięsem mielonym- ja dziś zrobiłam je z zamarynowaną polędwiczką i grubo mielonym serem. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 10 dag. sera startego na grubych oczkach cebula 1- 1,5 kg. ziemniaków 4-5 łyżek mąki 1 łyżeczka sosu(...)lubczyk masło klarowane,olej WYKONANIE: polędwiczki pokroić na 2 cm. kawałki, rozbić nakłuwaczem, pociąć na cienkie paski, zamarynować w sosie i przyprawach, ziemniaki zetrzeć; jedną połowę na małych, a drugą na dużych oczkach tarki, do ziemniaków dodać mąkę, sól, pieprz, roztarty w palcach lubczyk, rozgrzać masło, łyżką kłaść placek (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, paski polędwicy
Kuchnia BeatyKoktajl na dobry początek dnia Koktajl na dobry początek dnia Koktajl na dobry początek dnia, oj taki zdecydowanie jest ten przepis. Poranki coraz później stają
Kuchnia na wzgórzumożemy dodać więcej cukru i wody. Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie zalewamy zimną zalewą ,zimną rybę . Podkreślam tą informację,ponieważ gdy ryba będzie za ciepła ,czy zalewa. Nasze danie po prostu się rozwali. Odstawiamy do lodówki na minimum dwie doby najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku. Ja zawsze używam słoików i wekuję. Dzięki temu potrawa(...)Zamykamy szczelnie słoik wcześniej wycierając brzegi. W garnku kładziemy ścierkę kuchenną i wlewamy wodę tyle by zakryć nakrętkę . Słoiki stawiam do góry nogami (wieczkiem do dołu) Przykrywam drugą ścierką i zamykam pokrywką od garnka. Od chwili zagotowania wody wekuję około 10 minut. Następnie wyciągam słoiki kładąc również na suchą ściekę wieczkiem do dołu i przykrywam. żeby
Viola cooks with passionPrzepis pochodzi z książki Amy Traverso " The Apple Lover's Cookbook" SKŁADNIKI CIASTO 120 g masła ( w temperaturze pokojowej) 1 szklanka mąki pszennej (160 g) 1 szklanka cukru (można dać mniej) 1 duże jajko (L) 1 łyżeczka mielonego cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 duże jabłka obrane, wypestkowane i pokrojone(...)termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 17x24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy. W drugiej misce ucieramy miękkie masło stoopniowo dosypując cukier i ucieramy, aż masa stanie się lekka, jasna i puszysta (około 8 minut). Wbijamy jajko i ubijamy przez około 2 minuty. Dodajmy
cool and mintyOsoby, które regularnie zaglądają na moją stronę mogą się domyśleć, że ja wolę portawy bezmięsne (wykluczając stejka- mniam), ostrzejsze i włoskie klimaty, mój Monsz: łagodne, mięsne
Pasja tworzeniaoraz porady jak przywrócić zdrowie jeśli je utraciliśmy. Składniki : 5 łyżek miodu 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki wody- ja dałam mleko 4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki rodzynek, ale dałam mniej i dobrze 1/2 szklanki pokruszonych orzechów Przygotowanie : Miód, olej i mleko dokładnie zmiksować Płatki wymieszać z orzechami i namoczonymi wcześniej rodzynkami Składniki połączyć, wymieszać, nakładać łyżką małe "kupki"masy(...)najszybciej się przypiekają. Aby masa dobrze się połączyła, nakładałam ją do pieczenia około 15 min. po zmieszaniu składników. Najlepsze na drugi dzień, ale trudno im się oprzeć do dnia następnego
Proste Potrawypodzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać 2/3 ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia wlać ciasto. Do drugiej części ciasta dodać resztę piany i kakao. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki. Układać je na wierzchu ciasta, wciskając szerszą stroną(...)budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu stale ucierając.. Wlać na upieczone i wystudzone ciasto. Polewa 100 g margaryny (dałam masło) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 100 g cukru pudru Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku i zagotować na małym ogniu. Lekko przestudzić i polać
O kuchni z uczuciemjuż tego gdzieś nie pisałam , ale jest to mechaniczna robota i zawsze taka sama. Najpierw mieszamy ze sobą same suche składniki: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia. A w drugiej misce mokre składniki: mleko, olej, jajko. Do mokrych składników wsypujemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jedni mówią aby nie miksować mikserem. Ja miksuje zawsze(...)kładziemy nasze wiśnie lekko dociskając je do ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut i gotowe :) Moje wiśnie się utopiły i zostały dodane w małych ilościach ale można dać jeszcze raz tyle wiśni :) *Alkohol czuć w wiśniach, nawet po upieczeniu
W Moim Magicznym Domuhałas i niszcząc piekarnik. Pierwsza z metod przygotowania kasztanów polega na wrzuceniu kasztanów do rondla, zalaniu ich wodą i zagotowaniu. Następnie kasztany należy odcedzić i wrzucić na blaszkę. Druga metoda polega na wrzuceniu kasztanów na blachę i ich upieczeniu. Pieczenie kasztanów Kasztany należy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut(...)łupinek. Można je jeść same lub z dodatkiem soli czy syropu z agawy. Z obranych kasztanów można przygotować puree, które dodaje się do słodkich wypieków i różnego rodzaju dań wytrawnych. Dlaczego warto jeść kasztany? Kasztany jadalne wpływają pozytywnie na nasz układ odpornościowy. Zawierają sporo potasu (600 mg w 100 g) i magnezu (45 mg w 100g). Poza
Pełna Lodówkaszklanki wody 1/3 oleju roślinnego 1 łyżeczka soli Świeże drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem,dodać 2 łyżki mąki pszennej i lekko podgrzane mleko.Odstawić na krótką chwilę.Do mąki dać sól,wlać letnią wodę,olej oraz wcześniej przygotowane drożdże.Połączyć składniki i wyrabiać ok 5 min,aż ciasto będzie odchodziło od miski.Kulę ciasta włożyć do lekko naoliwionej miski(...)takie kajzerki jak mi wystarczy z każdej części uformować wałeczek- biorąc oba końce luźno zawiązać na środku,następnie dwa końce przeplatać przez środek- jeden koniec włożyć od góry,drugi od dołu. Bułeczki ułożyć na blasze,przykryć lnianą ściereczką i zostawić na ok 20 min do wyrośnięcie.Posmarować roztrzepanym jajkiem lub białkiem z mlekiem,posypać słonecznikiem,makiem,sezamem lub czarnuszką
Niespełnione zdolności kulinarneryż z orzechami włoskimi Szybkie i zdrowe danie, które podane na śniadanie, da nam porcję energii na dalszą część dnia. składniki dla czterech osób 3/4 szklanki ryżu sok z jednej cytryny 1 gruszka 1 jabłko 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 3 łyżki miodu sposób(...)kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać). Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i trzy łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. Teraz widelcem mieszamy ugo towany ryż, do chwili aż ziarna staną się "sypkie", następnie wsypujemy ryż do owoców
Miód i pieprzzawsze wychodziliśmy stąd usatysfakcjonowani i najedzeni. Jest on usytuowany przy ruchliwej dawnej drodze krajowej nr 1, pomiędzy Gniewem a Nowem. Jest też dogodnie skomunikowany z Kwidzynem, położonym wprawdzie po drugiej stronie Wisły, ale niedawno wybudowany, nowoczesny i przepiękny most łączy nieopodal obydwa jej brzegi. Położony w urokliwym miejscu na brzegu jeziora Rakowieckiego poza ofertą kulinarną i noclegową zapewnia(...)szafą w kącie i adapterem „Bambino” na półce ( starsi pamiętają go na pewno ). Wszystko razem tworzy jednak specyficzny klimat, w którym gość czuje się dobrze. Specjalnością „Gniewka” są oczywiście dania ciekawej kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem
Smaki EwySezonowe warzywa staram się maksymalnie wykorzystywać przy gotowaniu. Od dłuższego czasu w lodówce, co parę dni pojawia się spory kawałek dyni. Za każdym razem mam już
Corner With Recipes