górale są dumni, do tradycyjnych polskich dań kuchni podhalańskiej. Taki sens można odnaleźć między innymi w Restauracji Obrochtówka . Mimo iż to była krótka wizyta, to jak najbardziej udana. Wizyta, którą zaliczam do tych, po których wychodząc mówię „tak, tak, smacznie i dobrze wydane pieniądze!” Mimo iż karta jest bogata w dania regionalne, ja pokusiłem się na średniej(...)tutaj na żeberkach. Zatem pod przykrywą z kapusty znajdujemy spory i kruchy kawał mięsiwa. Zupa niesamowicie syta i rozgrzewająca. Za 10 zł zupa naprawdę warta przekąszenia nie raz. Na drugi ogień coś prostego ale nad wyraz smacznego – moskol. Skład jest prosty: ugotowane i utłuczone ziemniaki połączone z mąką, wodą i solą. Uformowane placki grubości ok. 1,5 cm smaży się
Right Behind The Kitchenwedług mnie pominąć) 400 g waniliowego serka homogenizowanego troszeczkę dowolnego alkoholu dodatkowo : 400 g herbatników 150 g posiekanych orzeszków ziemnych solonych 1 puszka masy krówkowej (dałam orzechową) składniki na polewę : 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany 18% lub 12% Miękkie masło przekładamy do miski od miksera i ucieramy je razem z cukrem(...)koniec dodajemy odrobinę alkohol i dokładnie mieszamy (ma powstać gładki krem). Warstwy ciasta : I. herbatniki II. połowa mlecznej masy III. warstwa herbatników IV. masa krówkowa V. warstwa herbatników VI. druga połowa mlecznej masy VII. warstwa herbatników Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godz, a następnie robimy polewę. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i śmietaną w kąpieli wodnej, dodajemy
charlotte gotujesmakuje równie dobrze. I na przyjęcie dla dzieci, bo małe, apetyczne kawałki panierowanego kurczaka można wziąć w rękę i zjeść, nie przerywając zabawy. ;) A poza tym to naprawdę idealne danie na szybki obiad. Żabie udka z kurczaka 2 nieduże piersi z kurczaka Marynata ( 3-4 łyżki przyprawy do kurczaka -gotowej mieszanki lub czerwonego "Delikatu", 2 łyżki(...)szklanki oliwy lub oleju do smażenia Pierś kurczaka kroję na "żabie udka", jakby trójkątne, długie kawałki; na jednym końcu-podstawie szersze na ok. 2 cm, a na drugim zwężające się w ostry wierzchołek. Do śmietany dodaję resztę składników marynaty, mieszam dokładnie i pokrywam nią dokładnie kawałki kurczaka, odstawiam na minimum 1/2 godziny do lodówki. Jajko rozrabiam
Kuchnia PrezydentowejPolędwica smażona w panierce z czarnuszki jest świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennego obiadu. Pomysł na to danie dała mi kuzynka mojego męża. Ja smażyłam wołowinę po 2 minuty z każdej strony - wyszła mi medium. Ważne żeby wołowinę solić na sam koniec, gdy już jest na patelni, bo inaczej wyjdzie twarda. Składniki: polędwica wołowa jajko czarnuszka sól(...)pieprzem, moczyć w jajku i opanierować w czarnuszce. Olej dobrze rozgrzać na patelni. Polędwicę smażyć z obu stron na stopień wysmażenia jaki lubimy. Posolić dopiero gdy przewrócimy mięso na drugą stronę
Mama GotujeŚwietne danie meksykańskie z odświeżającym guacamole, które jak zostanie można wykorzystać do posmarowania grzanek. Składniki: 6 tortilli 400 gram sera żółtego 3 filety z kurczaka 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry 4 łyżki oliwy ketchup czosnek sól, świeżo zmielony pieprz, papryka ostra mielona, mieszanka ziołowa Wykonanie: Piersi z kurczaka przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 10 minut(...)oliwę wrzucamy kurczaka oraz dodajemy starty czosnek oraz posiekaną kolendrę smażymy. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Na placku tortilli rozsmarowujemy ketchup, posypujemy serem rozkładamy usmażonego kurczaka, posypujemy drugą warstwą sera przykrywamy plackiem tortilli. Na patelni rozgrzewamy oliwę układamy naszą tortillę przykrywamy talerzem. Przypiekamy placek delikatnie przewracamy na drugą stronę, pieczemy jeszcze chwilę. Gdy ser będzie
kgwjanczewonatknęłam się na przepis z przyprawą do piernika. Posiadając taką przyprawę dzięki koleżance blogerce Karolinie, która przyniosła mi ją z ostatniego spotkania Opolskiej Blogosfery, na którym niestety nie było mi dane być, postanowiłam pokombinować. Skorzystałam z mojego sztandarowego przepisu na Muffinki wzbogacając go o nowe dodatki. Efekt końcowy palce lizać(...)szkl. mleka skórka pomarańczowa 1 garść rodzynek 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę A jaki to zrobić: Przygotować dwie miski. Do jednej wsypać wszystkie suche produkty, a w drugiej połączyć jajko, jogurt olej i mleko.Do miski z suchymi składnikami wlewamy zawartość drugiej miski i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy kakao, skórkę pomarańczową,rodzynki, jabłko i przyprawę
Kuchnia w opałachbardzo miałam ochotę na jagody... Pozmieniałam więc to i owo - i są. Delikatne, rozpływające się w ustach, bardzo owocowe. W sam raz na podróż. Te, których nie daliśmy rady pochłonąć, zniknęły w pięć minut w domu, kiedy Młoda, jej T. i Tata się do nich zabrali. Polecam!Muffiny z jagodami i creme fraicheSkładniki:(na 12 sztuk)suche(...)creme fraiche (18%)50 ml mleka90 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z waniliidodatkowo:200 g jagódMąkę przesiać do miski. Wsypać cukier, proszek i sól, wymieszać.Jajka lekko ubić w drugiej misce. Wlać olej, mleko i creme fraiche, dodać ekstrakt i wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Wsypać jagody, wmieszać do ciasta.Masę przełożyć do przygotowanej
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietana 18% Bejca. 3 łyżki sos worcestershire 2 łyżki sos chilli 2 łyżki oliwa z oliwek Wykonanie. Żeberka przekroić na dwie części, kości wytrybować. Posypać przyprawą do dań Kucharek, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Bejcę wymieszać, przesmarować żeberka, odstawić na 2 godziny, następnie obsmażyć z każdej strony. Na pozostałym tłuszczu, przesmażyć pokrojoną(...)piekarniku około 3 godziny w temperaturze 160 oC. Co pewien czas sprawdzać i uzupełniać ilość wytworzonego sosu. Należy również pamiętać, w połowie pieczenia, przełożyć żeberka na drugą stronę. Po upieczeniu mięso pozostawić w brytfannie jeszcze 10 minut, następnie wyjąć. Sos przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Jeżeli lubimy sos bardziej gęsty, do śmietany dodać
Kulinarny karnet Christopherarównież sporą atrakcją dla dzieci. Chcą one zazwyczaj robić wszystko tak jak rodzice, czyli ładnie się ubrać i jeść coś fajnego. Dzisiejsza propozycja to bardzo proste i szybkie danie na sylwestrową noc dla najmłodszych. Gwarantuje, że dzieci będą zachwycone formą potrawy i będą zajadać ją ze smakiem. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 parówki 2 kromki(...)nich oczy, usta oraz nacinamy końcówki. Parówki gotujemy na ciepło. Chleb tostowy smarujemy masłem z jednej strony i podsmażamy na patelni. Kiedy staną się chrupkie obracamy je na drugą stronę, kładziemy ser i przykrywamy pokrywką. Trzymamy na średnim ogniu, aż ser się stopni. Chleb tostowy kroimy na cztery kawałki, a na każdym układamy małą ośmiorniczkę. Jeśli zrobimy to póki
Kolizje Smakówrzadko zarówno je jem, jak i robię, chyba że w wersji uzdrowionej, która zawsze do mnie bardziej przemawiała aniżeli bardzo słodkie wypieki. Stąd też na moim blogu króluje więcej dań obiadowych lub w wersji na słono, aczkolwiek słodkości też się od czasu do czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które(...)budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje – ilość w zależności jak kwaśny ma być krem 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy 1 kostka masła lub margaryny cukier do smaku – ja dałam 5 łyżek Przygotowanie: Sok z cytryn wymieszać z mlekiem. Odlać szklankę. W szklance mleka rozrobić
Fabryka pomysłówprzygotowania białej kiełbasy : 3 metry jelit naturalnych wieprzowych 2.1/2 łyżki soli morskiej 3 łyżki majeranku " Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). W czasach Imperium Rzymskiego majeranku używano do "odkochania" się dla nieszczęśliwie zakochanych." 3 łyżeczki przyprawy " Kiełbasa - biała parzona (Turbo Smak(...)godziny wcześniej w zimnej wodzie ( wymieniam wodę co pół godziny ). Nakładam jelito na rurkę ,przymocowuje do maszynki . Wkładam mięso do maszynki , włączam ją . Jeną ręką popycham mięso, drugą robię kiełbaskę . Parzę kiełbasę w 70 stopniach ( woda nie ma się gotować , wtedy nie popękają) . Przedstawię wam co wchodzi w skład zestawu promocyjnego . Zawartość
Różowa kuchniawiesz, że...? Wysokiej jakości wino musujące zawiera 15 mln bąbelków!, podobno znaleźli się tacy, którzy to policzyli. Nasze 4 letnie białe musujące wino smakowało wyśmienicie i chętnie sięgnęłam po drugi kieliszek... A czy wiecie, że białe wino powstaje z czerwonych winogron?, wszystko wszakże uzależnione jest od skórek, które mocno zabarwiają. Tak więc do wina białego wyciska się sam miąższ(...)jednemu plątało nogi. Naszej degustacji win towarzyszyły wspaniałe potrawy w roli głównej z makaronem, które idealnie komponowały się zarówno wizualnie jak i smakowo...jak się dowiedziałam Malmy nie da się rozgotować i zawsze pozostaje al dente, co z pewnością przetestuję, bo przywiozłam do domu spory zapas. Mam zamiar zaprosić moich znajomych do mojej ulubionej Chaty pod Niemcową
Apetyczna babeczka3 najprostsze składniki i sernik jest gotowy. Pyszny, lekki, słodki, niesamowicie smaczny serniczek z brzoskwiniami. Chyba nie muszę za dużo opisywać, bo i tak wiadomo, że
Kuchnia Łukaszakremowej konsystencji. Do masy powstałej z utartych żółtek i kakao- dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz osiem łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już(...)Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: umieszczamy na paterze. Wykładamy na niego połowę konfitury. Na warstwę konfitury, wykładamy krem i staramy się go równomiernie rozsmarować. Przykrywamy drugim blatem, który delikatnie dociskamy. Z drugim blatem postępujemy podobnie: wykładamy na niego pozostałą część konfitury, na którą nakładamy i rozprowadzamy krem. Przykrywamy ostatnim blatem,delikatnie dociskamy
Domowe TortyMożna zrobić ją również w wersji mięsnej. Bez wątpienia sekret tej zupy polega na dość długim gotowaniu warzyw (plus ewentualnie mięsa) aby całość była bardzo delikatna. Bezsprzecznie jest to danie na zimowe dni. Miska gorącej zupy warzywnej jest tym, czego potrzebujesz, by się ogrzać i posilić. Zupa ta jest obowiązkowa w czasie Radamanu, kiedy po całym(...)marchewkę, ziemniaki i kapustę, wymieszaj i chwilę smaż, następnie wlej wodę, zagotuj, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotują, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie wsyp płatki do szklanki wody. Po drugie kiedy warzywa będą już gotowe, przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj na gładkie purée. Po trzecie i chyba to stanie, po, wlej wodę z płatkami, dodaj pomidory, przyprawę Bizar
RafalCook