Lata jeszcze nie ma, a już pogoda raczy nas upalnymi dniami. Szukamy wtedy ochłody w zimnych napojach i daniach. Chłodniki są świetne na upały. Sycące, chłodzące i co najważniejsze bogate w składniki odżywcze. Proponuje dzisiaj moją wersję chłodnika z botwinki bez śmietany, ale z jogurtem greckim i zsiadłym mlekiem . Do tego zielone ogórki, rzodkiewki, cebulka dymka, koperek i mój(...)chłodnik z botwinki nie może obejść się bez jaj ugotowanych na twardo. Z poniższego przepisu wychodzi spory gar chłodnika z botwinki. Jedliśmy go przez dwa, trzy dni :) Na drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji :) Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy
Moja DelicjaWitajcie Kochani! Na letnie upały najlepsze są potrawy nieskomplikowane i smaczne w swej prostocie. Jako pierwsze danie proponuję Wam dziś zupę z cukinii. Mało wymagająca, szybka i smaczna! Zupa - krem z cukinii www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 cukinie - obrać i pokroić w kostkę. 2-3 cebule - obrać i pokroić w kostkę. 2-3 ziemniaki - obrać i pokroić(...)pieprz, bazylia (świeża lub suszona) masło Do garnka wrzucić 2 łyżki masła, rozgrzać, po czym wrzucić cukinię i cebulę i doprawić przyprawami. Smażyć na maśle ok. 10 minut. Do drugiego garnka wlać wodę, wrzucić kostki rosołowe, zagotować. Do garnka z cukinią wlać bulion, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawić. Całość powinna być dosyć gęsta, żeby można było warzywa zmiksować blenderem
Kuchnia smakówLata jeszcze nie ma, a już pogoda raczy nas upalnymi dniami. Szukamy wtedy ochłody w zimnych napojach i daniach. Chłodniki są świetne na upały. Sycące, chłodzące i co najważniejsze bogate w składniki odżywcze. Proponuje dzisiaj moją wersję chłodnika z botwinki bez śmietany, ale z jogurtem greckim i zsiadłym mlekiem . Do tego zielone ogórki, rzodkiewki, cebulka dymka, koperek i mój(...)chłodnik z botwinki nie może obejść się bez jaj ugotowanych na twardo. Z poniższego przepisu wychodzi spory gar chłodnika z botwinki. Jedliśmy go przez dwa, trzy dni :) Na drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji :) Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy
Moja Delicjaznaleziono przyczynę to wierzę, że będzie tylko lepiej. Śmiało mogę powiedzieć, że na ten czas oddaję trochę kuchnię w ręce córki. To ona szuka różnych inspiracji i pomysłów na dania o mniejszej ilości kalorii. Podziwiam jej silną wolę i wytrwałość. Mam z kogo brać przykład ;) Będąc na diecie, można wykombinować też coś słodkiego. SKŁADNIKI: 1 1/3 szkl płatków owsianych(...)żółtko 1 szkl jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju 1 szkl drobno pokrojonego rabarbaru świeże truskawki A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość drugiej miski wlać do suchych składników, dodać rabarbar i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. Babeczki piec 25 minut w piekarniku nagrzanym
Kuchnia w opałachSezon grillowania w pełni. Do pysznych dań warto przygotować jednak przekąski, które będą doskonałym dopełnieniem uczty na świeżym powietrzu. Do przygotowania hiszpańskich Tapas potrzebujemy: Dobre pieczywo Oliwki zielone i czarne Szynka długodojrzewająca Ser halloumi Masło ziołowe Sos balsamiczny Oliwa cytrynowa Przygotowanie jest bardzo szybkie, więc to doskonały sposób na przygotowanie przekąsek na niespodziewane okazje. Grzanki z grillowanym serem(...)ulubione pieczywo tostujemy lub grillujemy, smarujemy masłem ziołowym. Na patelni lub ruszcie smażymy/grillujemy ser halloumi, który następnie nakładamy na nasze grzanki. Dodajemy oliwki i skrapiamy sosem balsamicznym. Drugą, równie szybką przystawką, są oliwkowe szaszłyki. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie zielona i czarne oliwki, przekładając je plastrem szynki długodojrzewającej. Skrapiamy oliwą cytrynową. Możemy użyć zwyczajnej oliwy i soku z cytryny
MarcinChefktóre zawsze się udają, są pulchne z chrupiącą skórką. Zaletą chleba pieczonego w domu jest zapach, który roznosi się przez kilka kolejnych godzin po jego pieczeniu, smak, którego nie da się zastąpić chlebem sklepowym i świeżość, o którą zawsze można liczyć po upieczeniu. Uwaga! Bochenek jest naprawdę duży, wiec jeżeli chcecie upiec mniejszy to proporcjonalnie zmniejszcie proporcje składników :) Składniki: 100g(...)drożdży instant 25g masła Przygotowanie: Ciasto można wyrobić na dwa sposoby. Włożyć wszystkie składniki do maszynki do pieczenia chleba lub też wyrobić je ręcznie. W przypadku tej drugiej opcji wszystkie suche składniki po przesianiu mąki i dodaniu ciepłego masła mieszamy i podlewamy mlekiem oraz wodą, ugniatając. W razie potrzeby miskę należy podsypać mąką. Ciasto należy wyrabiać około
ChilliJemypowinny się bardzo rozpaść. Naczynie do zapiekania wysmarować grubo masłem. Ryż i śliwki podzielić na dwie części. Jedną część ryżu wyłożyć do naczynia, polać połową masy śliwkowej, rozłożyć drugą warstwę ryżu i znowu śliwki. Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni C. Z funkcją termoobiegu do 130 stopni C. Przygotować masę jajeczną. Żółtka oddzielić od białek(...)wylać na śliwki w naczyniu. Wyrównać powierzchnię. Zapiekać ok 25-30 min. aż piana ładnie się zarumieni. Odstawić do przestygnięcia na ok. pół godziny. Zapiekanka wtedy będzie się lepiej dała kroić i wyjmować z naczynia
Maślane ciasteczkoalbo zawijamy go i jeszcze kilka chwil dosmażamy. Albo i nie, bo ja na przykład wolę środek półpłynny i mój osobisty, złożony omlet podsmażam dosłownie 20-30 sekund. Druga opcja: wylewamy masę jajeczną na patelnię, poruszając patelnią i pomagając sobie łopatką podważamy boki omleta tak, by nie ścięta masa jajeczna spływała pod spód. Góra będzie już widocznie bardziej(...)sobie łopatką a najlepiej dwiema. Od razu zsuwamy z patelni na talerz i wcinamy, bo szybko stygnie. Kurki z tymiankiem i cebulką są obłędne. Ziemniak sprawia, że danie jest jeszcze bardziej syte. I piekielnie smaczne. SKŁADNIKI 150-200g świeżych kurek 4 jajka L lub 5 jajek M 2-3 łyżki śmietany 4 łyżki klarowanego masła
Karo in the KitchenBabka ziemniaczana jest prostym i popularnym daniem na Podlasiu. W Supraślu odbywają się co roku Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. Do jej przygotowania najlepiej zaprosić chętne ręce, które wykorzystamy do obierania ziemniaków, gdyż ta czynność zabiera najwięcej czasu. Zetrzeć ziemniaki można maszynowo, choć muszę przyznać smak babki z ziemniaków tartych na ręcznej tarce jest lepszy. Moja babka(...)jest z chudym boczkiem i marchewką. Po upieczeniu najszybciej znikają boczne kawałki babki z mocno zapieczoną skórką. Taka babka smakuje zarówno świeżo po upieczeniu, jak i na drugi dzień podsmażana. Zazwyczaj podaję ją z białym serem. Składniki: 2 - 2,5 kg ziemniaków (obranych) 400 - 500 g chudego dobrego boczku (może być surowy lub wędzony) 2 jajka 2 średnie marchewki
Kuchcik gotujesię przepisem znalezionym TUTAJ , z podanej porcji wychodzi około 6 placuszków. Składniki CIASTO: 1,5 szkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki cappuccino (użyłam czekoladowego, przy czym dałam go więcej niż 2 łyżki) 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko SYROP: 1, 5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej(...)cukrem, kawą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko, masło i jajko, miksujemy na gładką masę, smażymy na rozgrzanej patelni, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza, przewracamy na druga stronę. Wszystkie składniki na syrop umieścić w rondelku, wymieszać i gotować na średnim ogniu do momentu delikatnego zgęstnięcia. Skoro mowa tu o kawie, to nie może zabraknąć akcji "Jedzenie
Kuchenne aromatyOstatnio chodzą za mną marchewki. Właściwie mnie prześladują. Gdzie się nie ruszę tam marchewki. Otwieram lodówkę, a tam marchewki! W trzech kolorach. W końcu tak mnie
Jem więc Jestemprzepis, na burgery z papryczkami, wiedziałam, że wcześniej czy później to danie pojawi się w mojej kuchni. Żałuję, że sezon grillowy już minął i burgery robiłam na patelni, ale i tak wyszły super. Na 2 dałam jedną papryczkę, ale myślę że spokojnie można było dać więcej. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Polecam.składniki na 2 burgeryok(...)podzielić jeszcze na na dwie. Z każdej części uformować płaski placek - 4 jednakowej wielkości.Na 2 plackach położyć po plasterku sera, na to połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów, wziąć w ręce i dokładnie skleić - tak, aby w trakcie smażenia ser nie wypłynął nam ze środka. Zawinąć w folię spożywczą
Stare Garyduzej blaszce z wyposazenia piekarnika,ukladam kurczaka skora do dolu,ukladam galazki ziol i pieke okolo 30 minut.W miedzyczasie podlewam goraca woda.Po pol godzinie,gdy jest miekki odwracam na druga strone.Polewam wytworzonyn sosikiem.Okladam mieso wiorkami masla i dokladam pokrojone w duza kostke wszystkie warzywa.Czosnek jesli dajemy cala glowke,przekrawmy w poprzek i przekroja czescia ukladamy do blachy.Jesli nie przepadamy(...)chrupiaca i zlocista ,a warzywa miekkie.Czas jest uzalezniony od wielkosci kurczaka i ilosci warzyw.U mnie trwalo to 1,5 godziny.I jest to cale danie.Pasternak zastapil ziemniaki.Pracy niewiele.Pyszne danie praktycznie robi sie samo.A pasternak w tym wydaniu naprawde smakuje rewelacyjnie.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dobrze wyrobić. Ciasto powinno mieć konsystencję dość zwartą, ale elastyczną.Wierzch ciasta przesypać lekko mąką i odstawić na około godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Ja miskę nakładam drugą, większą miską. Ciasto pięknie wyrasta.Przez ten czas przygotować dodatki:około pół kostki masła stopionego i przestudzonego oraz:pół szklanki cukru wymieszać z 1-1,5 łyżki cynamonu.Wyrośnięte ciasto(...)łyżki na koniec).Ciasto zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku.Przekroić ostrym nożem wzdłuż, pozostawiając na górze 3-4 cm bez rozcinania.Zawijać jeden koniec za drugi, rozciętą stroną na górze.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując wieniec. Końcówkę, która była nierozcięta można dociąć przed uformowaniem. Ja używam do pieczenia
Codzienna kuchnia niecodzienna