drugie danie - 14640 przepisów (strona:442/976)

Sposoby na radzenie sobie ze stresem 76

łatwiejsze… Zanim to jednak nastąpi, wyjaśnijmy sobie jedną rzecz – naszym celem jest zredukowanie chronicznego stresu o niewielkiej intensywności, a nie stresu spowodowanego nagłym i bezpośrednim zagrożeniem życia. Na ten drugi nie mamy absolutnie żadnego wpływu, jednak to ten przewlekły, choć może niezbyt intensywny stres jest najgorszy. To taki cichy zabójca, który odbiera jakość życia na co dzień i umiejętność cieszenia(...)przyjemność. Wiem, że to nie jest łatwe, bo doba ma tylko 24 h, ale jeśli w Twoim grafiku są tylko obowiązki od rana do wieczora, to tak nie da się za długo pociągnąć. Przyjemności to taki wentyl bezpieczeństwa, który pozwala na spuszczenie ciśnienia. Zarezerwuj sobie godzinę lub dwie dziennie na rzeczy, które nie są obowiązkiem, lecz po prostu sprawiają

Modern Cave Girl
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi 72

się oprzeć świeżym, dopiero co złowionym owocom morza. Tam też nauczyłam się, że w przypadku krewetek, nie potrzeba wielu dodatków. Warto pozostawić im możliwość bycia główną gwiazdą danej potrawy, i tylko uzupełnić ich smak pasującymi dodatkami. Dobrym przykładem na to jest ten makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi Krewetki – pyszny i niskokaloryczny przysmak Jeśli do tej pory(...)nimi obchodzić, by były idealne. A żeby poszło to Wam jak najbardziej bezboleśnie, poniżej kilka rad i wskazówek, jak je kupić i przygotować. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z makaronem znajdziesz w zakładce MAKARON Świeże czy mrożone? Odpowiedź na to pytanie zależy tak naprawdę od tego, czy macie sprawdzony sklep z rybami i owocami morza. Mówiąc sprawdzony

Na-talerzu.pl
KANIE PO GRECKU + FILMIK 67

Kanie po grecku to pyszne, niecodzienne danie. Rewelacyjne smakują bod marchewkową pierzynką. Polecam  SKŁADNIKI :  kanie 6-7 sztuk sól do smaku jajka i bułka tarta do panierowania  olej do smażenia MARCHEWKA : 3 marchewki kawałek selera  2 cebule 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego  2 łyżeczki przecieru pomidorowego  2 łyżki(...)około 2 szklanki wody  PRZYGOTOWANIE :  Kanie myjemy, osuszamy nasępnie moczymy w mleku, wyciskami i panierujemy w jajku i bułce tartej.  Smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Cebulę kroimy w kostke, dodajemy trochę masła, podsmażamy. Dodajemy liśc, ziele, sól i wodę, dusimy warzywa. Nastepnie po 10 minutach dodajemy przecier i całość doprawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 148

zgadł nikt. Przynajmniej nie od razu. Musiałam Was nieźle "prowadzić" byście wpadli na to, że chodzi o zwykłe pierogi ze słodką kapustą. Zagadka ta jednak miała takie swoje "drugie dno", bo właśnie w gąszczu tych wszystkich propozycji padały takie, nad którymi mocno się zastanowiłam.  Kasza gryczana w pierogach była właśnie jednym z tych składników, o których(...)dużo przyjemniejszy smak, jest łagodniejsza i bez tej charakterystycznej goryczki, która towarzyszy ciemnej kasze gryczanej. Obawiałam się tylko reakcji Męża, bo on nie dość, że za takimi daniami nie przepada, to tutaj miał zupełną nowość. Zważywszy na to, że z kaszami mu nie po drodze, miałam wątpliwości czy w ogóle posmakuje chociaż jednego dla mojego świętego spokoju. Skończyło się

Kuchnia w czekoladzie
Domowy chleb na zakwasie 175

sami tworzycie. Jeśli włożycie w niego serce, cierpliwość i odrobinę pracy nagrodzi was urzekająco chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem. Jego świeżością możecie cieszyć się przez długi czas, choć nie dane było mi udowodnić tę frazę.. zbyt szybko rozpływa się w ustach.  Zakwas: Wspomniana przeze mnie wcześniej dusza chleba. To żywa część której zawdzięczamy puszystość i wzrost. Trzeba(...)mąki  -cierpliwość Wykonianie: Mąkę łączymy z wodą i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Umieszczamy ją w misce, przykrywamy szmatką i odkładamy w ciepłe miejsce. Co drugi dzień zabieramy 200g z tej masy, rozpuszczamy ją w kolejnych 100 ml wody i mieszamy z 200g mąki, przekładamy do czystej miski i znowu odkładamy w ciepłe miejsce... i tak przez

Gawron w rosole
Naleśniki z serem ricotta, szpinakiem i wędzonym łososiem z sosem beszamelowym 153

Przepis na to danie zobaczyłam na filmiku, który wyskoczył mi na facebooku. Wówczas pomysł na połączenie ricotty, szpinaku i wędzonego łososia wraz z sosem beszamelowym wydał mi się dość intrygujący. Zapomniałam o nim na jakiś czas, aż natrafiłam na promocyjną cenę wędzonego łososia (który jak wiadomo do tanich nie należy niestety L ) Przepis postanowiłam wypróbować(...)zobaczyć efekty. Wyszło bardzo smacznie. Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 5-6 Składniki: Na naleśniki:* 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę mąki pszennej) 2 szklanki mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego Jajko Szczypta soli Margaryna lub olej (do smażenia) *Z tej ilości otrzymałyśmy 5 dużych naleśników Na farsz: 250g ricotty

Kolizje Smaków
Boczek po japońsku 169

kuchni japoń­skiej, więc pomysł na to danie zaczerp­nę­łam od niego. Po nie­daw­nym poby­cie w tymże kraju nie­mal każde danie przy­go­to­wy­wane przez niego było inspi­ro­wane sma­kiem Japo­nii. Przy­znam, że taka kuch­nia jest bar­dzo lekka(...)jesz­cze jakie smaczne. Taki boczek świet­nie sma­kuje od razu po ugo­to­wa­niu, spraw­dza się na zimno, jak rów­nież pod­sma­żony na drugi dzień na patelni. Naj­le­piej sma­kuje podany do ramenu (taki rosół mię­sny po japoń­sku) lub na ryżu z jaj­kiem na miękko. Boczek po japoń

Kuchcik gotuje
Murzynek z bitą śmietaną 138

ŚMIETANKOWA: 750 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki agrestowej DODATKOWO: dżem (dowolny smak) cukier puder BISZKOPT: kakao, margarynę, wodę i dwie łyżki cukru wymieszać, dać na rozgrzany palnik i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Białka ubić, dodać cukier i żółtka, łyżką wmieszać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać przygotowaną wcześniej(...)Przygotować galaretkę w szklance wody.  MASA ŚMIETANKOWA: śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Całość dobrze zmiksować. Na dolną warstwę biszkopta wyłożyć dżem, następnie masę śmietankową. Przykryć drugą połową biszkopta. Posypać cukrem pudrem. Odstawić na godzinę do lodówki

Gotuję Testuję
Murzynek z bitą śmietaną 131

ŚMIETANKOWA: 750 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki agrestowej DODATKOWO: dżem (dowolny smak) cukier puder BISZKOPT: kakao, margarynę, wodę i dwie łyżki cukru wymieszać, dać na rozgrzany palnik i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Białka ubić, dodać cukier i żółtka, łyżką wmieszać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać przygotowaną wcześniej(...)galaretkę w szklance wody.    MASA ŚMIETANKOWA: śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Całość dobrze zmiksować. Na dolną warstwę biszkopta wyłożyć dżem, następnie masę śmietankową. Przykryć drugą połową biszkopta. Posypać cukrem pudrem. Odstawić na godzinę do lodówki

Gotuję Testuję
Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny 266

zawsze mieszając mąki i taki też będzie przepis ode mnie, z wymieszanymi mąkami. Raz piekłam go z mąki pełnoziarnistej pszennej i z płaskurki (dawna odmiana pszenicy, jeszcze sprzed orkiszu). Drugi raz to mąką żytnia razowa z płaskurką i trzeci wypiek to mąka owsiana. Nie ma się tutaj czego obawiać, że chleb nie wyjdzie. Co prawda w przepisie napisano, żeby zostawić(...)kolejne 2. Raz o chlebie zapomniałam i ten pierwszy etap trwał od 16 do godziny 8 " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> I tak chlebuś dał radę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przypominam, że jeśli opierasz wypiek o mąkę żytnią, nie musisz chleba wyrabiać. Jeśli ma to być chleb pszenny, trzeba ciasto powyrabiać

Mieszam w Garnku
Gyros ze szpinakiem w cieście francuskim 270

Szybkie i efektownie prezentujące się danie obiadowe. :-) Do podania z lekkimi warzywami lub sałatką i jogurtowym sosem. Z podanych składników wyjdą nam 3 porcje.  1 arkusz ciasta francuskiego 2 nieduże filety  1 cebula 250g świeżego szpinaku gyros, sól, pieprz sezam 1 jajko olej 1. Filet i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros(...)oleju. Na osobnej patelni podsmażamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Arkusz ciasta francuskiego kroimy wszerz na 3 części. Na połowę arkusza nakładamy warstwę gyrosa, na to warstwę szpinaku. Drugą część ciasta nacinamy w paski, nakładamy na farsz i sklejamy po drugiej stronie. Smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem. 3. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni

Szefowa kuchni
Pęczak z pesto z roszponki 146

kiedykolwiek jadł pęczak pewnie się ze mną zgodzi, że sam w sobie nie jest on szczególnie godny uwagi - szary, bez smaku... Ale z drugiej strony zdecydowanie zyskuje on przy bliższym poznaniu :-) Bo kasza ta to obłuskane ziarna jęczmienia bogate w  minerały i witaminy, białko, błonnik oraz szereg składników mineralnych, między(...)charakteru i owszem :-) I głośno powiem, że pęczak w odpowiednim towarzystwie na talerzu jest naprawdę pyszny. Przykładem na to niech będzie dzisiejsze danie - szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie wymagające szczególnych umiejętności kulinarnych za to i wyglądem i smakiem zachwyci z pewnością wszystkich jedzących :-)  SKŁADNIKI 1/3 szklanki pęczaku

Czary - gary w kuchni
Babka marmurkowa 141

przynajmniej o niej słyszało :) Waniliowo - czekoladowa, idealnie słodka, puszysta i mięciutka. Zapach roztapianej czekolady podczas pieczenia - bezcenny ;) I jeszcze jeden plus - zawsze się udaje! :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)szklanki mleka 125 g czekolady deserowej Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Czekoladę roztopić

Domowa cukiernia Ewy
KANAPKA Z SAŁATĄ I OGÓRKIEM - DRUGIE ŚNIADANIE DIETA 1500 KCAL. 151

Drugie śniadania też są bardzo sycąca,w ogóle to cała ta DIETA jest bardzo  znaczną i obfita we wszystko co lubię.Staram się , aby wszystko było tak skomponowane , aby zaspokoić mój organizm w białka i minerały.Do tego biorę witaminy z mikroelementami. Dziś moja waga jest  78-79 kg.zawsze to jakiś sukces.Nie nastawiam się na szybki(...)spadek wagi ,gdyż zdrowie by na tym szwankowało.Powoli a do celu!.Niezrażajmy się i trzymajmy się tego co postanowiliśmy.Głowa do góry i do dzieła. Danie ma 145 KCAL. 1 kromka chleba żytniego z ziarnami odrobina sałaty 1 trójkącik serka topionego 4 plasterki ogórka zielonego 0.5 grejpfruta ********************************** Chleb smarujemy serkiem topionym , nakładamy trochę sałaty , plasterki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Golonka gotowana w kapuście 116

Jeśli zastanawiacie się co ugotować na obiad proponuję Wam to pyszne i smaczne danie. Wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne produkty i .... cierpliwość. Golonka, choć bardzo prosta, wymaga jednak trochę czasu ;)  Jeśli chcecie, możecie podać ją z gotowanymi ziemniaczkami lub z pieczywem. 1 tylna golonka ok 2kg (lub 2 przednie) 2 kg kapusty kiszonej 2 marchewki(...)liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Golonkę umyć, osuszyć i opalić nad płomieniem aby pozbyć się włosków. Natrzeć solą peklową i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień przełożyć do dużego garnka i zalać wodą, gotować 1 godzinę. Kapustę, poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić i jeśli kapusta nadal jest bardzo kwaśna to czynność powtórzyć. Golonkę po godzinie

Smakołyki Asi