drugie danie - 14640 przepisów (strona:443/976)

chleb z samych ziaren,pychotka! 134

masła ghee 350 ml wody 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska) W naczyniu wymieszać suche składniki: nasiona babki płesznik, sól, chia,słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki owsiane,. W drugim naczyniu wymieszać syrop klonowy z wodą    i olejem. Wymieszać zawartość obu naczyń, do dobrego połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodać(...)godziny). Piec w tempeaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Gotowy bochenek postukany od spodu powinien dać głuchy odgłos. Całkowicie wystudzić. To teraz mój chleb nr.1,nawet mąż go polubił... Smacznego :-).przepis z http://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/

w mojej kuchni
Sernik limonkowo-miętowy mojito 162

Przyznam się bez bicia, że mojito jest moim ulubionym drinkiem. Po pierwsze łączy się z wspomnieniami fantastycznych wakacji. Po drugie to idealne dla mnie połączenie smaków… dlatego jak zobaczyłam na blogu kraina-szczesliwosci.blogspot.co.uk sernik miętowy mojito to od razu go dopisałam do swojej listy do zrobienia… Lubię serniki a perspektywa sernika limonkowo-miętowo-rumowego bardzo mnie pociągała(...)bardzo mi popękał:( Moja wina bo tak szybko chciałam go zrobić, że nie trzymałam się przepisu i korzystając z zawartości lodówki zamiast 500 g twarogu i 250 g maskarpone dałam 750 g serka kremowego i niestety nie mogę ustawić temperatury 100 stopni bo najmniejsza u mnie to 140 stopni Wszystkim jednak bardzo smakował i jeszcze na pewno go zrobię:)Sernik

UgotujmyTo.pl
Relacja z Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu, 2013 157

dostępne przez internet (tylko, że niestety trzeba wtedy zamówić większą ilość, co najmniej 1 kg, co dla niektórych może być problemem). Myślę, że mogę polskich serów używać do śródziemnomorskich dań, uzyskując bardzo ciekawe rezultaty. Sandomierskie wina Na festiwalu swoje stoisko miał Sandomierski Region Winiarski reprezentowany przez Winnicę Płochockich oraz Winnicę nad Jarem . Wiedzieliście w ogóle, że w Sandomierzu(...)rozwija się też w Sandomierzu i ma tu wielowiekowe tradycje. Na górnym zdjęciu toskańskie wina San Michele od Gaetano Accardo, które piłam w czasie Laboratorium Smaku. Na drugim zdjęciu wina z Winnicy Płochockich - mój faworyt to białe wytrawne Lumini. Postanowiłam zgłębić temat i dowiedziałam się, że pierwsze winnice w Sandomierzu zostały założone w XIII w., a dzięki przecinającym

Chilli Czosnek i Oliwa
Kolorowa tortilla z piekarnika. Na imprezę. 1737

przebieranych bali i różnych zwariowanych imprez. Jak wiadomo, żadne dobre przyjęcie nie uda się bez smacznego jedzenia, dlatego pomyślałam, że w kolejnych postach podrzucę Wam kilka pomysłów na dania, które dobrze sprawdzą się na imprezie - takich do jedzenia rękoma, w porcjach na jeden kęs. Postaram się przy tym, aby były efektowne przy niedużym wysiłku włożonym(...)odmiana omletu, przygotowywanego z jajek, ziemniaków i cebuli (klasyczna tortilla de patatas ), tu wzbogaconego dodatkiem zielonej i czerwonej papryki. Tradycyjną tortillę smaży się na patelni. Jednak przewracanie omletu na drugą stronę wymaga żonglerskich zdolności (ja sobie radzę zsuwając omlet na pokrywkę jak opisałam tutaj ) i szkoda zachodu, gdy mamy przyjąć gości. Bo możemy przygotować tortillę w prostszy sposób - wystarczy

Chilli Czosnek i Oliwa
"Ostatnia rodzina" od kuchni czyli przysmaki Beksińskich - Nobo Cafe 174

takich jak Muzeum Historyczne w Sanoku, historię tego twórcy możemy poznać również gdzieś indziej, a mianowicie w Nobo Cafe. Jedną z właścicielek znam już od 2-3 lat, a drugą poznałam dopiero tydzień temu. Usiadłyśmy przy stoliku, napiłyśmy się herbaty zimowej i zaczęłyśmy rozmowę... I: Znajduje się u Was kącik Beksińskiego. Skąd pomysł na takie miejsce i aranżacje wnętrza(...)chce danego mięsa z ryżem to dostanie z kaszą. Wszystko można zamówić w wersji mniej ostrej lub bardziej, wedle upodobań. Pan Zdzisław jadał głównie wołowinę, nie pił alkoholu. W menu jest też drink, oczywiście bezalkoholowy, czyli sok grejfruitowy z coca colą, takie coś pił naprawdę na "ekstra okazję". *Przysmak Beksińskiego - u mnie z kaszą. Ostry, sycący, domowy.* I: Dania

Czarnawisienka
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI 66

   Paszteciki z pieczarkami, to idealny dodatek do barszczu, zupy buraczkowej lub do zajadania same. Moje dziecię wręcz zakręciło się na ich punkcie. Do tego

Smaczne Zdrowe
Dietetyczne ciasto bez cukru 214

Dietetyczne ciasto bez cukru z dużą ilością bakalii oraz orzechów. Bardzo smaczne i zdrowe ciasto! Czas wykonania: 1 h – 1h 15

KuchniaWeDwoje.pl
Pomidory nadziewane kaszą jaglaną i cukinią 125

Wariacji nadziewanych pomidorów było dużo w mojej kuchni, a to co jest w nich najlepsze to nie tylko smak ale i zapach pod warunkiem, że pomidor

Apetyczna babeczka
Ciasto orzechowe z bananami i bitą śmietaną + film 328

Biszkopt orzechowy, bita śmietana, czekolada i banany to idealne połączenie smaków, w konsekwencji czego powstało pyszne ciasto. Jest to znakomita propozycja na każdą okazję, deser lub

Smakowite Dania
Sałatka z kuskusem, wędzoną rybą i warzywami. 143

     Macie ochotę na pyszną sałatkę? Zapraszam! Dziś będzie sałatka z wędzoną rybą, choć równie dobrze można ją zastąpić na przykład tuńczykiem z puszki

Rozpustne gotowanie
KURCZACZKI MCNUGGETS W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 269

   Uwielbiane chyba przez wszystkie dzieci (moje wręcz szaleją na ich punkcie) kurczaczki McNuggets. U mnie w trochę zdrowszej wersji. Polecam przygotować je z płatkami

Smaczne Zdrowe
Ktoś nam podłożył świnię! …. 173

hotelu. Warsztaty Wielkopolskiej Grupy Blogerów Kulinarnych były organizowane przez Grażynę z blogu Grażyna gotuje i przeze mnie, gdyż odpowiadałam za przygotowanie większości przepisów, oraz dostawę produktów potrzebnych do przygotowania dań. Głównodowodzącym był mój Piotr z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię wraz z bardzo czynnym udziałem Piotra/San Jacinto z Najsmaczniejszy Blog , który również przygotował wędliny domowe, tuszonkę i chleb(...)podane z plackami ziemniaczanymi , miałam do tego zestawu zrobić jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, ale w sobotę byłam już zmęczona i szczerze mówiąc już mi się nie chciało. Drugiego dnia dzień zaczęliśmy od spaceru w najbliższej okolicy zbierając przy okazji maślaki, które wykorzystałam do roladkowego farszu. Potem przygotowywaliśmy wcześniej zaplanowane przepisy, jak i improwizowaliśmy z mięsem, które nam zostało. Mięso

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frittata z czerwoną papryką 122

100g kiełbasy, np. pepperoni  świeża bazylia  ser parmezan oliwa sól, pieprz, chili do smaku Przygotowanie: Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka (można też oczywiście jedno i drugie pokroić w kostkę). Podsmażamy na patelni skropionej niedużą ilością oliwy przez 5-6 minut,  do czasu, aż papryka będzie bardzo miękka a cebula zbrązowieje. Dodajemy następnie czosnek(...)mleka i to odtłuszczonego, dzięki czemu był naprawdę dietetyczny. Ja jednak postanowiłem nie przesadzać z dietetycznością, jak również dodać jakiś składnik który zachęci również tych którzy nie przepadają za daniami wegetarianskimi;) A na koniec bonus: po zakończeniu przeze mnie pichcenia, nasz niespełna roczny synek postanowił udowodnić, że on też potrafi gotować: Mały pomocnik

Aromatyczne Podróże
Jak ugotować rosół – przepis 1600

rosół. Zupa której nie doceniałam jako dziecko i polubiłam dopiero jako dorosła osoba. Dobry domowy rosół to podstawa większości zup oraz dań typu risotto, gulaszy i innych dań mięsnych i warzywnych. Wszędzie tam gdzie w przepisie znajdziecie bulion, najlepiej dodać domowego rosołu. Smak rosołu zależeć będzie od składników z których go przygotujecie. Mięso indyka doda słodyczy(...)kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa PRZEPIS NA ROSÓŁ PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – 600-800 g wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości) – ok 1 kg mięsa drobiowego: korpus z kurczaka, podudzie kurczaka lub podudzie indyka, może być mieszane – 3 marchewki

nietylkopasta.pl
Włoskie bułeczki na zaczynie biga 149

będzie sztywne i słabo wymieszane (tylko do wchłonięcia wody). Szczelnie przykryj ciasto i zostaw do fermentacji od 16 do 20 godzin, w temperaturze około 18-20 °C, nie więcej! (dałem bidze 18 godz. w 18 ° C). Prawidłowa fermentacja bigi, to podstawowy krok do osiągnięcia sukcesu. Ciasto właściwe: cała biga 40 g mąki pszennej, tej samej co do biga(...)wodę - 55 g, słód (lub cukier) - 4 g i pozostałą mąkę - 40 g. Wyrabiaj mikserem na pierwszej prędkości przez 6 minut. Następnie dodaj sól - 8 g Wyrabiaj mikserem na drugiej prędkości przez 7 minut. Po wyrobieniu, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyłóż ciasto na blat, uformuj w kulę, przykryj i odstaw na 10-15 minut. Rozwałkuj ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb