drugie danie - 14640 przepisów (strona:443/976)

Chlebek bananowy 122

Całe szczęście, jestem urodzoną planistką, więc miałam zrobioną szczegółową listę z zadaniami i konkretnymi datami, więc porządki i gotowanie ogarnęłam bez problemu.  Jako formę odpoczynku po świątecznych daniach i sylwestrowych pysznościach, proponuję przepyszny, prościutki chlebek bananowy. Część chlebka zjadamy na ciepło, a tą, która zostanie, przerabiam na tosty francuskie.  Składniki: (na małą keksówkę) 130g masła 3 banany(...)posypania Przygotowanie: Banany obrać ze skórki, zblendować na gładką masę. Masło rozpuścić, przestudzić. Do masy bananowej  dodać jajka, mleko, ekstrakt i ostudzone masło, wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej

Cakes By Kejt
Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami 179

Kolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza niż w dniu przygotowania Tartaletki przygotowane z jej użyciem posłużą jako idealna przekąska na sylwestrowe imprezy - świetnie smakują zarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia(...)żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól, pieprz pół łyżeczka kminku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukry pół szklanki wina (można zamiast wina dać wodę) 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy Do dzieła!!! Kapustę płuczemy 2 razy w ciepłej wodzie - kroimy na drobniejsze kawałki. Grzyby kroimy w kostkę. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę

sierotka maRysia w kuchni
dynia pod pierzynką 131

wrócilam to piekarnik pusty i uśmiechnięte buzie zobaczylam ... ta fotka na górze to przed pieczeniem ,poki zdązylam zrobic fotki.... Ten zabawny pomysł ,wyszedł całkiem smakowicie .Dynia z kruszonka jest daniem lekkim i smacznym,a połącznie listków mięty z serem kozim ,daje same pyszności. 1 dynia 100 gr. ser kozi 3 łyżki gęstej śmietany 4 liście mięty 150 gr. mąka(...)krojenia zetrzeć na tarce jarzynowej jak marchewkę W misce wymieszać ser kozi, śmietanę i drobno posiekaną miętę. Dodać pokrojona ,lub startą dynię, wymieszać. Wyłożyc do rondla ,miski żaroodpornej.W drugiej misce wymieszać mąkę , masła i olej,palcami ,tak aby powstała krszonka w formie piasku.Ja polączyłam składniki i i zawartość masy pocierałam pomięczy dłońmi ..Tak przygotowana kruszonką posypać masę dyniową

w mojej kuchni
Chleb toskański 132

czubata łyżeczka soli (choć nie powinno jej być w tym chlebie) 2 łyżeczki cukru 6 łyżek dobrej oliwy (od niej zależy smak chleba!) Ciasto tuż po akcji ratunkowej po drugim wyrastaniu Rozpuścić drożdże w wodzie. Do mąki dolewać stopniowo wodę z drożdżami. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. Długo, bo ok. 10 minut. Odłożyć ciasto(...)dwie części. Każdą z nich umieścić w formach, w których będziecie piekli chleby (ja odłożyłam chleby do misek, z których ciasto mi zaczęło wyciekać, więc ratowałam,co się dało i w wyniku przekładania ciasta wyszły dwa różne i udziwnione na wierzchu chleby). Sugeruję wyłożyć formy papierem do pieczenia.  Odstawić chleby do ponownego wyrośnięcia na ok. godzinę. Piec chleb przez

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe lody kokosowo-ciasteczkowe 142

Robią się w oka mgnieniu, tak samo szybko znikają. Tylko ile trzeba cierpliwości, żeby dać im się porządnie zamrozić… Sama biłam się po łapkach, żeby nie wyjadać masy prosto z miski, bo foremki w zamrażalce wylądowałyby na pewno do połowy puste. Domowe lody są zdrowe. Każde jedne, które zrobimy – bo sami wiemy, jakie składniki dobraliśmy i czego dokładnie(...)mają sztucznych barwników. Same plusy! Te lody są banalnie proste w wykonaniu i pyszne. Mleko kokosowe w puszce (mleko w kartonikach po pierwsze jest za rzadkie, po drugie – sprawdźcie sami na opakowaniu, ile to tak naprawdę kokosa, a ile wody i chemii) mocno wstrząsamy, lub otwieramy puszkę i zawartość dokładnie mieszamy. Miazga kokosowa wraz z tłuszczem będą

Karo in the Kitchen
Kasza niepalona z kurkami i wieprzowiną 131

Kasza na patelni podsmażana, a później w bulionie gotowana, będzie chrupiąca, idealnie do kurek i wieprzowiny pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają.  Składniki: 2 porcje 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka(...)rozgrzewamy olej, dodajemy kaszę i ją prażymy. Przekładamy do rondelka z gorącym bulionem i dusimy. Kurki myjemy i suszymy, mięso kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy kurki, mięso i gałązkę rozmarynu.  Całość skrapiamy niewielką ilością cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę łączymy z mięsem i kurkami, chwilę

Moniki Smakołyki
pyszny, łatwy truskawkowy torcik... 241

najwyższej mocy - następnie żmienić na mniejszą moc i trakcie ubijania wsypywać obie mąki z proszkiem tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, do blaszki dać ciasto piec w 200 C około40 minut, do suchego patyczka i ciasto wystudzić w blaszce ciasto jak jest już dobrze wystudzone przekroić na 3 blaty KREMY: zimną śmietanę(...)kakao, galaretkę i ubijać do sztywności pierwszy blat skropić wodą z cytryną, 3/4 kremu jasnego zostawić do posmarowania wierzchu a resztę nałożyć na blat i połówki truskawek, nakryć drugim blatem blat skropić wodą z cytryną, nałożyć cały krem ciemny i połówki truskawek, nakryć trzecim blatem resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach torcika, wierzch ozdobić połówkami truskawek

W Mojej Kuchni Lubię
Nowy sklep: e-maka.pl 89

tytułem wstępu kilka słów o samym sklepie e-maka.pl powiedzieć. Jak zawsze chciałbym uczciwie podejść do sprawy, bez zbędnego słodzenia jeśli nie jest ono wymagane. Otóż pierwsze moje spostrzeżenie (i drugie i trzecie i każde kolejne) było takie, że strona tego sklepu wygląda paskudnie. Cóż, spójrzmy prawdzie w oczy, ta strona po prostu jest brzydka. Ale, ale... Skoro już(...)się krytycznie wypowiedziałem to na tym krytykę zakończę, dalej już tylko pochwały będą :) No chyba, że coś jeszcze mi się przypomni w trakcie pisania :) Strona jest paskudna, ale z drugiej strony dzięki temu jest bardzo czytelna, nawigacja na niej jest naprawdę prosta i intuicyjna. A znam kilka sklepów, które strony mają cudne, ale znalezienie tam czegokolwiek w gąszczu gadżetów

Marder&Marder Manufacture
Krewetki świeże jak przygotować.... 116

wiem czy jest przekonana do jedzenie krewetek, al na pewno lubi je mój  syn, moja córka. Osobiście spróbowałam, ale nie przepadam. Wolę tradycyjna żywność. Krewetki to danie śródziemnomorskie, wyśmienita przekąska dla miłośników owoców morza.  W Polsce świeże  możemy kopić np. w MAKRO. Dla tych , którzy planują zjeść krewetki po raz pierwszy prezentuje kilka(...)kciukiem i palcem wskazującym i zdecydowanym ruchem ukręcamy i odrywamy głowę. Kolejny etap to oderwanie nóżek Następnie trzymając z a miejsce , w którym była główka usuwamy skorupki jedna po drugiej, Pociągamy ściągając resztę skorupki. Ogon możemy zostawić, ponieważ jest dekoracyjny. Następnie musimy usunąć jelito. Robimy to  poprzez zrobienie podłużnego nacięcia i usunięcie czarnej żyłki. Tak przygotowane krewetki możemy

W kuchennym oknie Ewy
Jagodowy mus z kaszy manny 185

mannę z półki i powstał ten deser. Jak jeszcze wymyślę czym można zastąpić kremówkę... ;)   Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki kaszy manny 2 łyżki miodu (można dać więcej, jeśli lubicie słodsze) 50 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1/2 szklanki jagód (odłożyć część do dekoracji) Mleko stawiamy na kuchence i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy kaszę mannę(...)masła, ja nie dodałam (patrz: dieta ;)). Kaszkę przełożyć do misy miksera, dodać miód i ubijać przez ok. 5 minut na dużych obrotach miksera - masa powinna się zrobić puszysta. W drugiej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać do puszystej kaszy manny. Tak przygotowaną część masy przełożyć do pucharków. Do pozostałej masy dodać jagody, zmiksować i wylożyć do pucharków. Posypać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Lazania z wątróbką i pieczarkami w sosie śmietanowym. 162

jest jedyny podrób, który jadam. Chcąc jednak odkrywać nowe i łączyć w jedną, spójną całość, zmusiłem się do zakupu, poza wątróbką, również serduszek drobiowych. I tak powstało to danie. Lazania z podrobami w sosie śmietanowym. Czego użyłem, na dwie rynienki 25 cm (4 porcje)? -300 gram wątróbki drobiowej -12 serduszek kurzych -makaron do lazanii -śmietanka(...)klarowanym maśle szklimy posiekanego pora, solimy i pieprzymy. Wrzucamy posiekane pieczarki, podlewamy winem, gdy wino odparuje dodajemy posiekane, świeże oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko ze skórką, pokrojone w grubsze kostki. Dodajemy posiekaną wątróbkę i oczyszczone przekrojone na połówki serduszka. Smażymy kilka minut, na końcu solimy i pieprzymy. Wątróbkę

BaRepas
chleb z samych ziaren,pychotka! 131

masła ghee 350 ml wody 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska) W naczyniu wymieszać suche składniki: nasiona babki płesznik, sól, chia,słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki owsiane,. W drugim naczyniu wymieszać syrop klonowy z wodą    i olejem. Wymieszać zawartość obu naczyń, do dobrego połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodać(...)godziny). Piec w tempeaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Gotowy bochenek postukany od spodu powinien dać głuchy odgłos. Całkowicie wystudzić. To teraz mój chleb nr.1,nawet mąż go polubił... Smacznego :-).przepis z http://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/

w mojej kuchni
Sernik limonkowo-miętowy mojito 155

Przyznam się bez bicia, że mojito jest moim ulubionym drinkiem. Po pierwsze łączy się z wspomnieniami fantastycznych wakacji. Po drugie to idealne dla mnie połączenie smaków… dlatego jak zobaczyłam na blogu kraina-szczesliwosci.blogspot.co.uk sernik miętowy mojito to od razu go dopisałam do swojej listy do zrobienia… Lubię serniki a perspektywa sernika limonkowo-miętowo-rumowego bardzo mnie pociągała(...)bardzo mi popękał:( Moja wina bo tak szybko chciałam go zrobić, że nie trzymałam się przepisu i korzystając z zawartości lodówki zamiast 500 g twarogu i 250 g maskarpone dałam 750 g serka kremowego i niestety nie mogę ustawić temperatury 100 stopni bo najmniejsza u mnie to 140 stopni Wszystkim jednak bardzo smakował i jeszcze na pewno go zrobię:)Sernik

UgotujmyTo.pl
Relacja z Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu, 2013 153

dostępne przez internet (tylko, że niestety trzeba wtedy zamówić większą ilość, co najmniej 1 kg, co dla niektórych może być problemem). Myślę, że mogę polskich serów używać do śródziemnomorskich dań, uzyskując bardzo ciekawe rezultaty. Sandomierskie wina Na festiwalu swoje stoisko miał Sandomierski Region Winiarski reprezentowany przez Winnicę Płochockich oraz Winnicę nad Jarem . Wiedzieliście w ogóle, że w Sandomierzu(...)rozwija się też w Sandomierzu i ma tu wielowiekowe tradycje. Na górnym zdjęciu toskańskie wina San Michele od Gaetano Accardo, które piłam w czasie Laboratorium Smaku. Na drugim zdjęciu wina z Winnicy Płochockich - mój faworyt to białe wytrawne Lumini. Postanowiłam zgłębić temat i dowiedziałam się, że pierwsze winnice w Sandomierzu zostały założone w XIII w., a dzięki przecinającym

Chilli Czosnek i Oliwa
Kolorowa tortilla z piekarnika. Na imprezę. 1731

przebieranych bali i różnych zwariowanych imprez. Jak wiadomo, żadne dobre przyjęcie nie uda się bez smacznego jedzenia, dlatego pomyślałam, że w kolejnych postach podrzucę Wam kilka pomysłów na dania, które dobrze sprawdzą się na imprezie - takich do jedzenia rękoma, w porcjach na jeden kęs. Postaram się przy tym, aby były efektowne przy niedużym wysiłku włożonym(...)odmiana omletu, przygotowywanego z jajek, ziemniaków i cebuli (klasyczna tortilla de patatas ), tu wzbogaconego dodatkiem zielonej i czerwonej papryki. Tradycyjną tortillę smaży się na patelni. Jednak przewracanie omletu na drugą stronę wymaga żonglerskich zdolności (ja sobie radzę zsuwając omlet na pokrywkę jak opisałam tutaj ) i szkoda zachodu, gdy mamy przyjąć gości. Bo możemy przygotować tortillę w prostszy sposób - wystarczy

Chilli Czosnek i Oliwa