czwartek zrobimy CHRUST (do wyboru były jeszcze oponki) Powiem szczerze, że lepszego chrustu niż mojej Mamy nigdy nie jadłam :P Od dzieciństwa co roku pomagałam w robieniu tego świątecznego dania:D Oto przepis SKŁADNIKI ciasto: 2 szklanki mąki tortowej: 5 żółtek rozmiaru L (ja użyłam 6 rozmiaru M) 100 -150 g śmietany 18% cukier waniliowy- 1 opakowanie szczypta(...)ściereczki bawełniane 2 patelnie 4 talerze ręcznik papierowy widelec nóż Ważne by przed rozpoczęciem wykonywania chrustu, przygotować sobie stanowiska. Przygotować dwie duże powierzchnie blatu (jeden do wałkowania i krojenia, drugi do składowania już zwiniętego ciasta). Mąkę wsypać do dużej miski, żółtka oddzielić białek. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Energicznie wyrobić ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Odciąć
MarciochaKucharzypyszne. Nic więcej dodać nie mogę. Przepis całkowicie nieksiążkowy, ale sprawdzony. Polecam wszystkim miłośnikom owoców morza ;) Dajcie znać jak na Was podziałało :D Składniki dla 2 osób jako danie główne lub dla 4 jako przystawka: 1 kg świeżych małży 1-2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła ½ zielonej papryczki chili (posiekanej) 6 gazłązek lubczyku(...)mieć zamknięte muszle. Jeżeli są otwarte należy postukać skorupką o blat lub lekko je ścisnąć. Te, które się zamkną są żywe, czyli świeże. Czasami trzeba chwilę poczekać lub postukać drugi raz. Jeżeli muszle pomimo stukania się nie zamkną, nie nadają się do jedzenia i mogą wywołać zatrucie. Małże z uszkodzonymi muszlami również należy wyrzucić. Przebrane małże wyszorować, nożem zeskrobać wszystkie
Pełny talerznóż - marker - łyżka - dwie miski - świeca Przy wyborze dyni ważne są trzy rzeczy - po pierwsze jej spód musi by na tyle płaski, by można ją było swobodnie postawić. Po drugie, powinna mieć ona trzon, czyli ten zielony ogonek na górze. Po trzecie, w tym konkretnym przypadku akurat rozmiar ma znaczenie - ogólnie im większa dynia, tym lepiej się(...)czapeczki, a następnie przystępujemy do żmudnego procesu drążenia. Miękką część po wyjęciu oddzielamy od pestek, twardą trzeba niestety skrobać łyżką, chyba że mamy na tyle dużą dynię, by dało się ją wyciąć nożem. Pestek nie wyrzucamy - wysuszone będą wspaniałą przekąską. Miąższ zaś posłuży nam do przygotowania niecodziennej zupy dyniowej . Gdy dynia jest już wydrążona, czas na zrobienie mordki. Pole
Kulinarne zapędy Kokosapudełko, z którego zrobiłam dzieciom kuchenkę z piekarnikiem do zabawy. Jednak z nimi to jest tak, że 5 minut się pobawią, a potem niszczą, więc jak jeszcze całkiem nie dali mu rady, Matka przechwyciła, potrzymała kilka dni "na zapleczu" i w końcu ją olśniło. Siedziałam calutki jeden wieczór z linijką, ołówkiem i nożyczkami. Odmierzałam, poprawiałam, wycinałam. Opłacało się, bo powiem(...)jest to jakieś mistrzostwo świata, bo ja w takich programach to nie bardzo się odnajduję, ale myślę, że ułatwi Wam podjęcie decyzji o "budowie domu" 😍 Znajdziecie go TUTAJ Drugi dzień (czyt. wieczór) należał więc do pieczenia. Ciasto robiłam z trzech porcji, bo domek spory, a ja jeszcze z ciasta chciałam zrobić podkład (również odpowiednio większy), kilka ozdób czyli bałwanka, choinkę
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj zapraszam Was ponownie do Gruzji! Najbardziej rozpoznawalnym daniem gruzińskim jest chinkali. Co to takiego? Chinkali to gruzińskie "pierogi" w formie sakiewki, wypełnionej mięsem i bulionem. Sakiewki są dość duże, wypełnione po brzegi przepysznym mięsnym farszem np. z wołowiny, wieprzowiny czy jagnięciny. Mięso może być w różnych konfiguracjach. Będąc w Gruzji jadłam wielokrotnie chinkali, każde smakowało troszkę inaczej(...)Będąc w Gruzji, chinakli serwowano na dwa sposoby, zawsze wyłowione gorące z wody na talerzu bez żadnych dodatków lub oprószone świeżo zmielonym pieprzem, obok listki kolendry. Osobiście polecam ten drugi sposób, bo tak smakują jeszcze lepiej! Świeżo mielony pieprz nadaje super wykończenie! Jak jeść chinkali? Nigdy sztućcami! Chinakli jemy rękoma, sięgamy po świeżo wyłowiony z wrzątku pieróg, oprószamy pieprzem
SMYKWKUCHNIKonkretne danie dla wielkiej rodziny, najlepiej na niedzielne spotkanie. Często brakuje pomysłów na taki uroczysty, a zarazem jednogarnkowy obiad, a ten przepis to inna propozycja podania schabu, który może niektórych zaskoczyć. W końcu ileż można jeść tego naszego tradycyjnego schabowego ? J SKŁADNIKI: ( 7-8 porcji) · 1 kg schabu(...)czasie przygotować na oddzielnym rondlu bądź patelni pieczarki. Pieczarki oczyścić i pokroić na 4 części każdy, lub drobniej w zależności od wielkości pieczarek. W rondelku rozpuścić masło i dodać drugą część cebuli, lekko zrumienić. Dorzucić pieczarki i smażyć aż ładnie się zrumienią, uważając by nie puściły soku. Na 15 minut przed końcem gotowania schabu dodać pieczarki i gotować razem
Calzonella.comPyszne knedle ze śliwkami z posypką o smaku cynamonu Dzień dobry kochani, dzisiaj mam dla was propozycję na smaczne knedle ze śliwkami. To był mój pierwszy
Mój pomysł naSkładniki: ok 1,5 kg żeberek 2 cebule 3 łyżki miodu olej do smażenia słodka czerwona papryka sól, pieprz grubo mielony Wykonanie: Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem
magiczna kuchnia KasiChodząc po przeróżnych klubokawiarniach, bardzo często możecie spotkać, jako propozycję przekąski na ciepło, quiche. To rodzaj wytrawnej tarty z masą jajeczno-serową, warzywami i mięsem. Uwielbiam
Ania i Marcin gotująBułeczki cynamonowe Bułeczki cynamonowe to pierwszy z wypróbowanych przepisów z książki "Pieczywo siostry Marii", którą sprezentował mi Mikołaj :) Szybkie w przygotowaniu - wystarczy zarobić ciasto, zostawić do
Moje Qulinariaskładniki na ciasto: 1 i1/2 szkl mąki 2 jajka 250 ml mleka ok. 100 ml wody gazowanej sól tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować do
Domowy Smak JedzeniaZobacz jak ją zrobić na filmie Jedna z moich ulubionych zup, zdecydowana faworytka mojego męża i z lupą by szukać komu nie smakowała. Ostrość trzeba dostosować
Bazując na smakuRybka to zawsze dobry pomysł na obiad, trzeba tylko trochę po improwizować, żeby wzbogacić smak i uzyskać inny efekt. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plasterki
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI 500 g mielonego mięsa wołowego 6 plasterków z oscypka takich 5 mm grubości ulubione przyprawy: czosnek, lubczyk, zioła toskańskie, papryka wędzona, pieprz ziołowy i sól
ClauditteMissCookingBardzo lubię sernik, ale najbardziej gotowany. Jest delikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne
Salonik smaków