drugie danie - 14640 przepisów (strona:434/976)

Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 146

pokusiłam się jednak o efekt, który da się również zjeść - domowej roboty, greckie ciasto filo; niby żadna filozofia, ale jak dla mnie już zbyt upierdliwe, by szybko zrobić to danie w owej formie ponownie. ;) Co mi się podoba, to fakt, że nie użyłam w nim charakterystycznego dla kuchni greckiej "przysmaku" (czyli fety której właściwie w żadnej(...)przy pierogach), wałkujemy do grubości niemal kartki papieru. Z płatów ciasta wycinamy odpowiedniej wielkości kwadraty (powinna być ich podwójna ilość, w stosunku do ilości sakiewek.) Na każdy kwadrat kładziemy drugi (może być mniejszy), by po włożeniu do środka farszu, nie porwało się dno. Przygotowujemy naczynie do zapiekania, które smarujemy odrobiną oleju rzepakowego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy płat ciasta

Kuchenna Kontrrewolucya
Quesadilla 131

Najprostsza wersja tego meksykańskiego dania to tylko dwa składniki: placki tortilli przełożone serem. Jego nazwa pochodzi od słowa queso, co oznacza ser. Tak naprawdę rzadko który kucharz przygotowując quesadillę ogranicza się tylko do sera, a dodatki bywają bardzo różne i zaskakujące: od papryki, fasoli, kurczaka zaczynając, a na ziemniakach kończąc. Moja wersja nie była zbyt "wypasiona", dodałam słodką paprykę(...)wędlinę z kurczaka, kukurydzę i ser oczywiście. Upiekłam je na grillu kontaktowym, ale można również usmażyć je na suchej patelni (najlepiej grillowej), odwracając na druga stronę. Wyszła fajna przekąska, w sam raz na kolację, na imprezę albo jako przekąska podczas oglądania meczu.  Składniki: 4 tortille 150g sera 100g wędliny drobiowej 1 mała puszka kukurydzy (85g) pół czerwonej papryki

Obiad gotowy
Curry z brukselką i ziemniakami 146

pojęcia dlaczego, ale wszystkie dzieci nienawidzą szpinaku i brukselki, a przynajmniej tak było, gdy chodziłam do przedszkola czyli jakieś 30 lat temu. Ja uwielbiam i jedno i drugie, i o ile ze szpinaku można cuda wyczarować, to już z brukselką tak do końca nie wiadomo co zrobić, zazwyczaj błądzi w jakieś warzywnej zupie. Tymczasem odpowiednio potraktowana może stanowić(...)Moje dziecko po raz kolejny połechtało moje ego, bo było zachwycone obiadem i nawet wzięła dokładkę, a dostałąm od niej 15/10 punktów Składniki na 4 porcje jako danie główne: 1 kg ziemniaków pół kg brukselki 2 czerwone słodkie papryki puszka mleka kokosowego łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego płaska łyżeczka kukrkumy łyżeczka słodkiej papryki

greenscarf
SZARLOTKA SYPANA 128

orkiszowej typ700  lub 230typ750  (dałyśmy 200g typ700 + 20g dunst orkiszowy - 1 szklanka ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub pół na pół) - 1 i 1/3 szklanki kaszki manny (dałyśmy grysik orkiszowy) - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 220g zimnego, najlepiej zmrożonego masła - cynamon, gdy lubimy (nie jest konieczny) Mąkę, cukier (ksylitol), proszek do pieczenia i kaszkę (u nas grysik(...)także delikatnie kaszką. Na spód wyłożyć pierwszą z trzech warstw suchych składników. Na niej wykładamy połowę (kilogram) obranych i startych na tarce jabłek, posypujemy delikatnie cynamonem (gdy lubimy). Następnie druga warstwa suchych składników (1/3 całości). Obrane i starte jabłka (drugi kilogram). I ostatnia 3 sucha warstwa. Wyrównujemy. Na górę wykładamy starte, zimne masło. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Pizza marinara 156

Takie przekonanie panuje w wielu miejscach, zwłaszcza w kraju, który rozpropagował pizzę - USA. Z tej perspektywy pizza marinara to danie wyjątkowo kryzysowe. I dobrze. Dzięki temu mogło tutaj trafić. Tym czasem w restauracji L'Antica Pizzeria da Michele w Neapolu (miastu znanemu szerszej publiczności z filmu "Gomora") uznawanej za najlepszą pizzerię świata są tylko dwa rodzaje(...)nawet i ogłaszają na ścianie w lokalu :) Prawdziwe neapolitańskie ciasto jest bardzo trudne do wykonania. Po pierwsze musi być bardzo cienkie, gdzie nie wolno go rozwałkowywać! Po drugie musi mieć posmak węgla uzyskiwany za pomocą pieczenia pizzy w piecu opalanym drewnem. Dlatego mi się nie udało zrobić dokładnie takiej samej. Pomijając już fakt, że w tamtej pizzerii robią

Kryzysowa Książka Kucharska
Co Lila jadła w środę? 27 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 119

się nimi aż po uszy! :-) Śniadanie pewniak - lubię jak zajada się ciepłą owsianką przed przedszkolem - wtedy mam pewność, że szybko nie zgłodnieje. II Śniadanie 10:30 W przedszkolu na drugie śniadanie były jabłka i banany.  Zupa 13:30 Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną. W thermomixie miksuję umyte i obrane warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por). Uwielbiam ten sprzęt(...)podgotowanych warzyw wrzucam brokuły, kaszę i przyprawiam pieprzem i ziołami. Dorzucam także garść mrożonej pietruszki. Do miseczki z ugotowaną zupą wlewam olej lniany lub wrzucam masło. II Danie 16:00 Ziemniaki, ryba i pomidory z jogurtem naturalnym. Podwieczorek 17:30 Całkiem spontanicznie upiekłam owsiankę ze śliwkami. Zmusiły mnie do tego banany, które były już bardzo dojrzałe

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Trampki - kolorowo i kwiatowo na wiosnę! 166

jedną stronę jednego buta, potem znowu jedna strona drugiego buta, by klej na pierwszym trampku zdążył przeschnąć. Potem znowu pierwszy but i druga strona, a na koniec druga strona drugiego buta. W jeden wieczór zrobiłam tylko cztery strony. Kolejnego dnia, gdy klej już całkiem wysechł, ozdobiłam język i tył trampek. I znowu zostawiłam na noc do wyschnięcia(...)kropki (jedwab/wełna) - zależy od ustawień żelazka. Oczywiście bez pary, bo ona jest tu niepotrzebna.  Prasujemy najlepiej na desce do prasowania rękawów, tej małej i wąskiej. Jak się da i ile się da wyprasować. Krótko prasujemy, by nie spalić kleju. Tak około minutki. Zaczęłam prasowanie od języka, który był najłatwiejszy. Potem boki - ale tylko w miarę możliwości, choćby czubkiem

dobra gospodyni dom wesołym czyni
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE zapiekane w kapuście kiszonej! 240

Gruba gospodyni z białą zapaska na brzuchu wyciągała z dębowej beczki kapustę kiszoną, z dużego słoja suszone grzyby, zbierane późnym latem w okolicznych lasach i czarowała w kuchni, nadając daniu aromatu i smaku, poprzez dodatek ziół, takich jak majeranek, rozmaryn czy lubczyk. Tak zdecydowanie, tak to mogło wyglądać.  Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 szt polędwiczek wieprzowych - 3 garście kapusty kiszonej(...)prawdziwki) - olej rzepakowy (kiedyś pewnie smalec) - natka pietruszki - przyprawa do wieprzowiny - 2 listki laurowe Polędwiczki wieprzowe (poporcjowane) obsmaż na gorącej patelni z olejem rzepakowym, raz z jednej raz z drugiej strony, (po 40 sekund). Zdejmij z patelni i ułóż na dnie naczynia do zapiekania. Posyp przyprawą do wieprzowiny i listkami rozmarynu. Na tej samej patelni zrumień pokrojoną w piórka

SMYKWKUCHNI
Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką czosnkowo-ziołową 117

wołowiny - sól  - pieprz - tłuszcz (jeżeli mięso jest bardzo chude) Przygotowanie wołowiny: Istnieje kilka złotych zasad podczas przygotowywania wołowiny tego typu. Po pierwsze musi mieć ona temperaturę pokojową. Po drugie nie wolno solić jej przed smażeniem, a dopiero w chwili podania. Po trzecie mięso powinno odpoczywać tyle, ile się smażyło. Po czwarte należy smażyć je na bardzo rozgrzanej(...)patelnię. Moja wołowina była raczej gruba, więc smażyłam ją po 3 minuty z każdej strony, po czym umieściłam na 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Potem dałam jej odpocząć, żeby krew nie rozlała się po talerzu.  Składniki na ziemniaki: - ziemniaki - oliwa z oliwek - czosnek - świeże zioła - pieprz - sól Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i nacinamy

Życie zamknięte w smaku
Muffiny owsiane z bananami 221

Muffiny są takimi "wdzięcznymi" łakociami. robi się je szybko i lubią je wszyscy:) Tym razem do mąki pszennej dodałam mąkę owsianą. Dała im ona, delikatny, orzechowy posmak.  I tak powstały muffiny owsiane, banany pasują do nich idealnie, ale można użyć także np. brzoskwiń czy moreli.  Polecam gorąco :)  Z tej porcji, upieczecie 24 muffiny :) 4 mocno dojrzałe banany(...)łyżeczki proszku do pieczenia  -------------- 10 dag kropelek czekoladowych Banany obieram ze skórki i rozgniatam widelcem na papkę. Dodaję olej, cukier i jajka, całość mieszam.  W drugiej misce mieszam mąki i proszek do pieczenia. Przesypuję je do miski z bananami i mieszam razem. Na koniec wsypuję kropelki czekoladowe, mieszam delikatnie. Masę przekładam do foremek na muf finy. Piekę

Takie tam pichcenie
Fast-food po rosyjsku - Блинная 159

jest to lokal pełen rosyjskich blin i innych tradycyjnych (jak np. wareniki), a także fast-food'owych rzeczy. Dlaczego ta knajpka? Po pierwsze - jest baardzo blisko uczelni, a po drugie - gdy przechodziłam obok niej idąc do sklepu, niemal zawsze było dosyć dużo ludzi, więc i ja postanowiłam ich skosztować. W Moskwie jest całe mnóstwo lokali serwujących bliny, natomiast(...)strony internetowej, co by dowiedzieć się czegoś więcej o lokalu - niestety nie znalazłam, więc tyloma informacjami musimy się zadowolić. Jak wygląda wnętrze? Otóż wnętrze czerwono-żółte, z tradycyjnymi elementami. Dania serwowane na talerzykach wkomponowujących się w całość wystroju. Bliny są przygotowywane są na oczach klienta.   Co było dla mnie zaskoczeniem? :D Otóż na ścianie wisi informacja z podziękowaniem

psgotujemy
Gofry drożdżowe z owocami + film 169

owocami  to świetny deser, znakomita przekąska dla dzieci, pyszny smakołyk w sam raz na śniadanie. Puszyste, lekkie i chrupiące gofry są przepysznym i bardzo prostym w przygotowaniu daniem na gorące letnie dni.  składniki na ok. 10 szt. gofrów 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka 1/3 kostki masła lub margaryny 4 łyżki cukru(...)posypania gofrów przepis Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka oraz wystudzony tłuszcz, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże. Następnie rozpuszczone w mleku drożdże łączymy z mąką, jajkami oraz cukrem i dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy

Smakowite Dania
Chrust według przepisu mojej mamy - propozycja na tłusty czwartek 109

czwartek zrobimy CHRUST (do wyboru były jeszcze oponki) Powiem szczerze, że lepszego chrustu niż mojej Mamy nigdy nie jadłam :P Od dzieciństwa co roku pomagałam w robieniu tego świątecznego dania:D Oto przepis SKŁADNIKI ciasto: 2 szklanki mąki tortowej: 5 żółtek rozmiaru L (ja użyłam 6 rozmiaru M) 100 -150 g śmietany 18% cukier waniliowy-  1 opakowanie szczypta(...)ściereczki bawełniane 2 patelnie 4 talerze ręcznik papierowy widelec nóż Ważne by przed rozpoczęciem wykonywania chrustu, przygotować sobie stanowiska. Przygotować dwie duże powierzchnie blatu (jeden do wałkowania i krojenia, drugi do składowania już zwiniętego ciasta). Mąkę wsypać do dużej miski, żółtka oddzielić białek.  Wszystkie składniki umieścić w dużej misce.  Energicznie wyrobić ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Odciąć

MarciochaKucharzy
Małże z lubczykiem i chili 136

pyszne. Nic więcej dodać nie mogę. Przepis całkowicie nieksiążkowy, ale sprawdzony. Polecam wszystkim miłośnikom owoców morza ;) Dajcie znać jak na Was podziałało :D Składniki dla 2 osób jako danie główne lub dla 4 jako przystawka: 1 kg świeżych małży 1-2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła ½ zielonej papryczki chili (posiekanej) 6 gazłązek lubczyku(...)mieć zamknięte muszle. Jeżeli są otwarte należy postukać skorupką o blat lub lekko je ścisnąć. Te, które się zamkną są żywe, czyli świeże. Czasami trzeba chwilę poczekać lub postukać drugi raz. Jeżeli muszle pomimo stukania się nie zamkną, nie nadają się do jedzenia i mogą wywołać zatrucie. Małże z uszkodzonymi muszlami również należy wyrzucić. Przebrane małże wyszorować, nożem zeskrobać wszystkie

Pełny talerz
Jack-o'-lantern, czyli dynia na Halloween 154

nóż - marker - łyżka - dwie miski - świeca Przy wyborze dyni ważne są trzy rzeczy - po pierwsze jej spód musi by na tyle płaski, by można ją było swobodnie postawić. Po drugie, powinna mieć ona trzon, czyli ten zielony ogonek na górze. Po trzecie, w tym konkretnym przypadku akurat rozmiar ma znaczenie - ogólnie im większa dynia, tym lepiej się(...)czapeczki, a następnie przystępujemy do żmudnego procesu drążenia. Miękką część po wyjęciu oddzielamy od pestek, twardą trzeba niestety skrobać łyżką, chyba że mamy na tyle dużą dynię, by dało się ją wyciąć nożem. Pestek nie wyrzucamy - wysuszone będą wspaniałą przekąską. Miąższ zaś posłuży nam do przygotowania niecodziennej zupy dyniowej . Gdy dynia jest już wydrążona, czas na zrobienie mordki. Pole

Kulinarne zapędy Kokosa