drugie danie - 14640 przepisów (strona:427/976)

Czarne Risotto z Chorwacji – Crni Rižoto 86

Risotto, czyli Crni  Rižot z Chorwacji, to obowiązkowa potrawa, zwiedzając ten piękny kraj. Można ją znaleźć niemalże w każdej restauracji od Dubrownika do Rovinj. Jest to dość proste danie, czy też risotto, cały urok polega na użyciu tuszu z kałamarnicy lub montwy. Nero di Seppia, czyli tusz czy atrament, składa się głównie z melaniny, która(...)patelnię i wlej oliwę z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego , teraz wrzuć kalmary i dość mocno je podsmaż, dodaj cebulę i czosnek, wymieszaj i smaż chwilę.  Po drugie wsyp ryż, wymieszaj i smaż, aż ryż lekko się przypiecze, dodaj przecier, wymieszaj i chwilę grzej.  Teraz po trzecie i związany z tym dylemat, jak to zrobić

RafalCook
Tort piernikowy z solonym karmelem. 3 urodziny bloga! 142

moje ulubione składniki - tort piernikowy z solonym karmelem.  Jak można zauważyć na moim instagramie , jestem uzależniony od solonego karmelu, więc w tym torcie pewnie nie mogło go zabraknąć. Drugim dominującym smakiem tortu była przyprawa korzenna, też ją bardzo uwielbiam i zawsze dodaję do kawy w zimne, śnieżne dni. No i trzeci mój ulubieniec, który wystąpił(...)medialnemu ,,HD" (harcerskie drzewo)) ona stała się moją kolejną pasją. Blog, oraz moje przepisy znalazły swoich czytelników. Najprzyjemniejsze co może być, to otrzymać komentarz pod postem, że danie wg. mego przepisu udało się, wtedy jestem w  siódmym niebie od szczęścia. Właśnie takie proste komentarze motywują, aby robić dalej, to co Ci się podoba. Największym szczęściem

Kuchnia Łukasza
Zapiekany fioletowy kalafior 204

soli. Kalafiory podzielić na różyczki. Do jednego garnka włożyć fioletowy kalafior i gotować 5 minut. Wyłowić z wody, przełożyć do miseczki i skropić obficie sokiem z cytryny. Odstawić. W drugim garnku ugotować połowę białego kalafiora, wyłowić, a do wody dodać kurkumę. Po zabarwieniu wody włożyć resztę kalafiora i również obgotować. Kalafiory powinny być al’dente, nierozgotowane. Ziemniaki(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez ok 40 min. Jeżeli wierzch będzie się za bardzo przypiekał można przykryć folią aluminiową. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Na specjalne okazje , Obiad , Zapiekanki Tagged: jajka , kalafior , kremówka , mozzarella , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Zupa krem z kalafiora z batatem dla dzieci 155

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na zupę krem dla dzieci z udziałem kalafiora i batata. Zupy krem to naszym zdaniem jeden z najlepszych sposobów na przemycenie

Kolizje Smaków
Zapiekanka chlebowa z kurczakiem, szpinakiem i groszkiem 164

Tworząc przepis na zapiekankę chlebową, nie spodziewałam się, że będzie tak rewelacyjna w smaku. Miała być na dwa dni, a tymczasem zostało trochę na kolację ;-) Do

Passions hobbies life
PSZENNE PLACUSZKI Z RICOTTY Z KARMELIZOWANĄ POMARAŃCZĄ I GRANATEM 133

Placuszki z ricotty z syropem z pomarańczy i granatem Świeże, serowe placuszki z dodatkiem syropu z pomarańczy i chrupkiego elementu - granatu. Są wyśmienite! Delikatne, lekkie i

Calzonella.com
Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki 114

Składniki: duże krewetki ( moje po obraniu miały 200 gram ) 50 gram masła 2 łyżki świeżej natki pietruszki 4-5 ząbków czosnku sól, cytryna, pieprz cayenne, oliwa

Darcia w kuchni
Duszonki 145

Do tej potrawy daję zazwyczaj cztery składniki: ziemniaki, cebulę, dowolną wędlinę i liście kapusty. Tym razem dołożyłam kilka pieczarek, ale tak naprawdę można dodać do niej

Kuchenne zapiski Edyty
Penne z kurczakiem i pieczarkami 102

Od kalarepy do makaronu penne z kurczakiem. W lodówce ukryła mi się kalarepa, która posłużyła mi do surówki, a żeby było coś do niej konkretnego do

Pink Envelope
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 122

Dzisiejsza moja propozycja to Pomidorówka, ale nie taka tradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja

Kraina Miodem Płynąca
Pierogi z twarogiem i szpinakiem 142

Bez pierogów nie ma Wigilii. W moim rodzinnym domu mama zawsze przygotowuje dwa rodzaje: ruskie i z kiszoną kapustą. Tego dnia pierogi smakują najlepiej... A i

Czerwień i błękit
Pieczone skrzydełka z indyka 187

Równie smacznym mięsem jak kurczak, może się poszczycić indyk. Warto zaznaczyć, że ma przy tym mniejszą zawartośc tłuszczu, za to większą zawartość białka. Indyk jest również

Kolizje Smaków
Madam Walewska 104

odmiany.  A jak już ulegnie jej dusz męskich kilkoro - zmieni się jej nastrój i przerzuci się na marcepany.  I tak oto - za dni kilka - zabraknie nam Damy.  Ku pamięci - niech się święci - przepis: Madam Walewska fot. Izabela Magdalena Składniki: 1. Kruche ciasto:  500 g mąki pszennej (3 dobre szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szkl. cukru). Posypać połową migdałów.  Tak samo postępić z drugą częścią ciasta - tu: bez dodawania czarnej porzeczki.  Piec w temperaturze 170- 180 stopni, około 40 minut.  Placki można piec w tym samym czasie - opcja: termoobieg, lub jeden po drugim.  Masa kremowa: 1 szklanka mleka + 3 łyżki cukru + 16 g cukru waniliwego (lub migdałowego

Kuchnia smaków
Jednogarnkowy gulasz z jelenia 166

z dziczyzny, a konkretnie z jelenia. Sam w sobie prosty w przygotowaniu, pachnący rozmarynem i jałowcem, smaczny i sycący. Idealny na zimne jesienne dni. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram mięsa z udźca jelenia, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, 330 ml ciemnego piwa, 1 czerwonej papryki, 1 żółtej papryki,  200 gram kaszy jęczmiennej perłowej(...)Istnieją dwa sposoby na sprawienie, aby mięso nabrało odpowiedniej kruchości - pierwszym z nich jest jego zamrożenie na jakiś czas, a drugim długie (co najmniej 24-godzinne, a najlepiej 48-godzinne) marynowanie. Ja przygotowując dzisiejszy gulasz użyłem tego drugiego sposobu. Mięso pokroiłem w kostkę o boku około 2 cm i włożyłem je do naczynia. dodałem do niego dwie cebule

Wyprawy kulinarne
Wołowina po mongolsku szybkie danie 142

wrzucamy pierwszą partię mięsa i smażymy około 1 do 2 minut i obracamy na drugą stronę i czekamy tyle samo do uzyskania ładnego brązowego koloru. Powtarzamy proces z drugą częścią wołowiny. Po wyjęciu z woka odkładamy mięso do odsączenia tłuszczu na papier. Odlewamy nadmiar oliwy, zostawiając około jednej łyżki, dorzucamy czosnek oraz imbir i podgrzewamy przez około(...)też będzie bardzo dobre połączenie. Ciekawy wpis na temat ryżu i diety samuraja pojawił się u Grzegorza na blogu, do poczytania tutaj Artykuł Wołowina po mongolsku szybkie danie pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife