drugie danie - 14640 przepisów (strona:418/976)

Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi 84

Soczysty schab bez kości i jędrne kluseczki śląskie ziemniaczane. Danie obiadowe często goszczące na polskich stołach, chętnie przygotowywane przez polskie panie domu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Dania główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 porcje Przygotowanie(...)ciemny odcień i odpowiedni aromat sosu pieczeniowego. Po tym czasie kawałki mięsa przewróć na drugą stronę i także podsmażaj 5 minut. Zmniejsz płomień i odparuj nadmiar zgromadzonego płynu. Wlej połowę ilości wody podanej w przepisie, gotując doprowadź do jej odparowania. Przewróć mięso na drugą stronę i wlej pozostałą część wody. Gęstą śmietanę 18 % rozmieszaj dokładnie z mąką. Mieszankę

ProstePesto.pl
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 198

wzbijał się aż przez sufit ogromny pień drzewa - naturalny i w 100% prawdziwy wystrój wnętrza, który stoi za powszechnie używaną nazwą tego lokalu: Zielona Tawerna .   2016: Degustacyjnych dań Weekendu Kulinarnego kosztowałam w towarzystwie pysznego piwa pszenicznego Grimbergen . Dobre jadło, zapach morza dolatujący zza okien, zimne piwko - czegóż chcieć więcej? :)   2016: Ogromny placek ziemniaczany po cygańsku(...)placku... Z racji ekstrawagancko dużej porcji i solidnej dozy płynnego, piwnego szczęścia, nie udało mi się niestety w tym roku skosztować więcej. Może to i dobrze, bo drugiego tak długiego oczekiwania na posiłek chyba bym już nie zniosła... Dokładnie 46 minut minęło od złożenia mojego zamówienia do czasu, jak talerz z zawartością trafił na mój stół ! Nie wiem czym było

Grunt to przepis!
To co najlepsze w Blogu Roku + Dziękuję!! 117

Dziękuję za wszystkie Wasze maile i wiadomości i za to, że poważnie chciało Wam się na mnie zagłosować! Dla mnie ten etap to największa wygrana – dzięki Wam :) i druga sprawa: chcę się z Wami podzielić moimi faworytami, którzy zdecydowanie zasłużyli, żeby być bliżej finałowej czołówki. Bloga Kasi znalazłam krótko przez konkursem i od razu mnie oczarowała: te zdjęcia(...)się sprawdziło. Ale po kolei: piękna czekoladowa rolada przekładana kremem, czyżby bita śmietana? wchodzę w to! a tu niespodzianka, Adam (na codzień kucharz) na swoim blogu pokazuje tylko dania roślinne. Nie mogłam wyjść z podziwu przeglądając kolejne desery, bo to jest naprawdę majstersztyk ;) Do tego jest tu jeszcze jedna rzecz, którą uwielbiam: zdjęcia krok po kroku jak to wszystko

Ciastkozercy
Miłosne wspomnienia i szczypta kobiecości 176

łatwo dostępne i dają wiele możliwości. Tradycyjnie, jak przy wszystkich warsztatach, menu było bezmięsne, a tym razem także niemal bezglutenowe (nie licząc jednego z deserów). Przygotowaliśmy w sumie dziewięć dań, które zebrane razem mogą tworzyć menu długiej, romantycznej kolacji, ale także wyjęte z menu z powodzeniem będą wykorzystane przy innych okazjach.   Jak zawsze uczestnicy mogli, bazując(...)sposób myślą o kuchni i znajdują w niej wiele inspiracji.  Jeszcze wspanialej jest spotykać w tej kuchni Osoby zrodzone z przemiłych wirtualnych znajomości i takie, które przyjeżdżają z drugiego końca Polski, by wspólnie pogotować. To radość , która ma ogromną  siłę i wartość. Cieszę się, że za każdym razem mam  zaszczyt przebywać z Osobami naprawdę wyjątkowymi, inspirującymi, takimi

KUCHARNIA
Kostka czekoladowo-słonecznikowa z kremem solony karmel 110

żelatynę. Dodajemy kajmak i jeszcze przez chwilę miksujemy. Wsypujemy 2/3 słonecznika, mieszamy *** *** Pierwszy blat ciasta umieszczamy w foremce i nasączamy go herbatą *** *** Na ciasto wykładamy połowę kremu karmelowego *** *** Przykrywamy drugim blatem, który również nasączmy. Wykładamy resztę kremu i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania polewy *** *** Do garnuszka wlewamy śmietankę, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia(...)najmniej 3 godziny *** *** SMACZNEGO ***       Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ       Artykuł Kostka czekoladowo-słonecznikowa z kremem solony karmel pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Pizza melanzane z patelni - test patelni Woll Diamond / Melanzane pizza from the pan - pan test Woll Diamond 83

stanie w kuchni, najlepszym pomysłem na szybki obiad jest danie jednogarnkowe. Mięso oraz warzywa oprószyłam przyprawami i wrzuciłam na patelnię. Przykryłam patenię pokrywką, włożyłam do pieca i o nim zapomniałam ;) Zdjęłam pokrywkę pod koniec pieczenia by wierzch apetycznie się zarumienił. Pyszne, soczyste i aromatyczne danie bez dodatku tłuszczu . Wystarczył tłuszcz wytapiający się(...)też zabraknąć pysznego omleta. Jego przyrządzenie na patelni WOLL Diamond również nie wymaga jakiegokolwiek natłuszczania dna. Gdy spód omleta się przyrumieni wystarczy podnieść jego brzegi łopatką i przewrócić na drugą stronę (ja tego nie zrobiłam, ponieważ nie mam tak dużej łopatki a nie chciałam porwać omleta ;)  ). Można też złożyć go w pół, przykryć naczynie pokrywką i zaczekać

Delicious Place
Pizza melanzane z patelni - test patelni Woll Diamond / Melanzane pizza from the pan - pan test Woll Diamond 109

stanie w kuchni, najlepszym pomysłem na szybki obiad jest danie jednogarnkowe. Mięso oraz warzywa oprószyłam przyprawami i wrzuciłam na patelnię. Przykryłam patenię pokrywką, włożyłam do pieca i o nim zapomniałam ;) Zdjęłam pokrywkę pod koniec pieczenia by wierzch apetycznie się zarumienił. Pyszne, soczyste i aromatyczne danie bez dodatku tłuszczu . Wystarczył tłuszcz wytapiający się(...)też zabraknąć pysznego omleta. Jego przyrządzenie na patelni WOLL Diamond również nie wymaga jakiegokolwiek natłuszczania dna. Gdy spód omleta się przyrumieni wystarczy podnieść jego brzegi łopatką i przewrócić na drugą stronę (ja tego nie zrobiłam, ponieważ nie mam tak dużej łopatki a nie chciałam porwać omleta ;)  ). Można też złożyć go w pół, przykryć naczynie pokrywką i zaczekać

Delicious Place
Gotuję, nie marnuję – recenzja 181

Biorę też często udział w warsztatach, gdzie sporo się marnuje. A przecież przysłowiowe dzieci w Afryce głodują. Głód i marnowanie jedzenia to przecież 2 strony tego samego medalu. Z drugiej strony widzę też, że sporo się w tym temacie zmienia i że temat zero waste staje się coraz bardziej modny i powszechny. Nie tylko wśród eko freaków i producentów(...)szanujący się szef kuchni gotował z resztek czy żeby powstała cała polska książka kucharska o potrawach zero waste z poradami jak nie wyrzucać żywności. Prędzej umarlibyśmy ze wstydu, niż dali się przyłapać na kupowaniu przecenionych produktów z bliskim terminem ważności. To że już się nie wstydzimy staje się paradoksalnie świadectwem naszego dobrobytu. Jest nas stać, żeby zapisać się na drogie

Ugotowane pozamiatane
Ciasto z połówkami jabłek-jabłecznik inaczej 436

kostka masła lub margaryny (250g) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)-ja dałam danio dodatkowo: 9-10 jabłek średniej wielkości 1 łyżka śmietany 18% 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę z cukrem,cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia wymieszać,dodać masło,serek,jajko(...)Ciasto dzielimy na 2 części jedną rozwałkowujemy na spód blaszki 35-25cm.. na ciasto układamy obrane i wydrążone z nasion połówki jabłek i na wierzch kładziemy rozwałkowaną drugą połowę ciasta . Pieczemy w 180 stopniach 40 min.(góra-dół) Po wyjęciu jeszcze gorące ciasto polewamy lukrem wymieszanym z łyżki śmietany i szklanki cukru pudru(jak będzie za gęsty

Swojskie jedzonko
Sałatka z kwiatami cukinii, jajkiem, fasolką szparagową, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym oraz cytrynowym dressingiem 126

pleśniowym serem. Idealna na lunch do pracy.  Kwiaty cukinii to nadal mało popularny produkt na naszym rynku a szkoda. Ich delikaty smak, struktura i wygląd powodują, że każde danie z ich użyciem staje się smaczniejsze i piękniejsze. W tej chwili w Polsce kwiaty cukinii najczęściej można kupić na sztuki na dobrym rynku lub zwyczajnie zerwać(...)których wyrasta młoda cukinia. We Włoszech kwiaty cukinii są bardzo popularne w kuchni i można je w tym okresie kupić niemalże wszędzie. Ja dopiero testuję je w mojej kuchni drugi sezon. Składniki (na 2 porcje): garść mixu sałat z rukolą  7-8 kwiatów cukinii marynowanych w soku z cytryny, szczypcie soli i pieprzu  5-6 suszonych pomidorów

Mango Papaja
PRAWDZIWA MIŁOŚĆ- 3 CZĘŚĆ SAGI CANTENDORFÓW 148

zakończyć się powinno. Wygrała prawdziwa miłość - jak sam tytuł wskazuje. Prawdziwa, nieobliczalna, nieporównywalna z żadnym innym uczuciem. Nie straszne jej przeciwności, kłody rzucane pod nogi.Prawdziwa  wszystko przetrwa, wszystkiemu da radę.  W finalnej części sagi rozwiążą się skrywane od lat tajemnice, wypowiedziane zostaną  na łożu śmierci. Spełnią się marzenia o prawdziwej miłości, odbędą spotkanie po latach. Jedni wyjadą(...)poczuje się  nie mając miłości. Tak na prawdę to ona napędza życie, daje kopa do działania. Najpierw miłość matczyna, rodziców do dzieci i na odwrót, potem miłość do drugiej połówki, następnie do własnych dzieci. Czymże byłoby ży cie bez miłości? Jak pokazują bohaterowie książki, czegoś by  w n im brakowało. A każdy z Nas pokłady tego uczucia

Z Majeczką w kuchni
sałatka z cukinii 116

średnie cukinie 60 ml. Oliwy 1-2 łyżki octu jabłkowego,lub zwykłego 2-4 ząbki czosnku szczypta pieprzu czarnego po łyżce -zielony koper,pietruszka,bazylia posiekane-ja dałam suszone ,z braku świeżego sól morska do smaku 1-2 łyżeczki miodu do smaku Wykonanie Umytą cukinie obrać i pokroić wzdłuż na cienkie paski- u mnie szeroką obieraczka pokrojone-Doprawić solą(...)dokładnie mieszając. Następnie lekko odsączyć cukinie i połączyć z przygotowanym sosem.Wstawić na 2 godziny do lodówki.  Po tym czasie sałatka gotowa do spożycia do obiadu ,na drugie śniadanie do szkoły

w mojej kuchni
Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych (bez jajek i mąki) 132

kokosowych. Nie zawiera mąki, ani jajek, ale jednak nie należy do fit słodkości. Słooodki syrop cukrowy robi swoje... Ciasto jest przepyszne i posiada dodatkową zaletę: ekspresowe wykonanie, którego nie da się zepsuć! Koniecznie sami spróbujcie! (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm) 2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru(...)klik ) 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru kilka kropli soku z cytryny  W pierwszej misce należy wymieszać kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko z olejem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto

Di gotuje
Tradycyjne naleśniki z serem 153

przygotowania do podania – zrolowane, zwinięte w rożek, chusteczkę, kopertę… Mogą być na słodko lub na słono. Uwielbiane przez dorosłych i przez dzieci. Nie znam osoby, która by nie dała się skusić na naleśnika. Ta potrawa jest tak prosta, jak niezwykła. Tradycyjne naleśniki z serem. Składniki na ciasto: - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej(...)smarowania patelni) Składniki na masę serową: - 500g twarogu tłustego - 2 średnie jajka - 3 łyżki cukru - 1 łyżka cukru z wanilią - esencja rumowa lub migdałowa (ja daję trochę jednej i drugiej) Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie składniki – mleko, wodę, jajka, przesianą mąkę, sól i olej kokosowy – miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy (bez grudek). Ciasto odstawiamy na 30 minut

mojewypiekiinietylko
Wafel snikers 172

obiecany na Facebooku przepis na wafle snikers. Są naprawdę smaczne. Sprawdzą się na każdą okazję. Składniki: paczka wafli kwadratowych (5 listków) 1,5 kostki margaryny (375g) 250 g cukru (dałam trochę mniej) 250 ml mleka 250 g mleka w proszku 150 g pokruszonych herbatników 100 g posiekanych słonych orzeszków ziemnych 100 g rodzynek (u mnie żurawina) 1 łyżka kakao Sposób(...)będzie chłodne, dodać do niego pokruszone herbatniki, mleko w proszku i 1 pokruszony listek wafla. Dokładnie wymieszać. 2. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać posiekane orzeszki, do drugiej kakao, a do trzeciej rodzynki (lub żurawinę). 3. Przełożyć wafle kolejno masą orzechową, kakaową i z rodzynkami. Przełożone wafle mocno docisnąć i obciążyć. Włożyć do lodówki na kilka godzin

Kuchnia domowa Ani