drugie danie - 14640 przepisów (strona:410/976)

Światowy Dzień Żywności - 16 października 2016 144

związku z tym wydarzeniem zapraszam dziś Was na parę słów o tym jak sobie radzić z problemem marnowania produktów spożywczych w naszych domach i jak przygotować proste danie obiadowe wykorzystując przy tym resztki, które nam pozostały z poprzedniego dnia. Światowy Dzień Żywności - 16 października 2016 Dla mnie, blogerki kulinarnej, która na co dzień pisze o pożywieniu(...)się nie raz słyszeć o tym jak ludzie mówią  ile jedzenia wyrzucają do kosza. I myślę sobie - jakie to bezmyślne ! Z jednej strony rodziny, które głodują, a z drugiej mnóstwo  żywności, która ląduje w śmieciach. Dlatego też w naszym domu kładziemy duży nacisk na to, żeby jej nie marnować, wykorzystywać do przysłowiowego  ostatniego

Kulinarne przygody Gatity
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 161

Kipi kasza” autorstwa dwóch blogerów Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza? Jeśli nie, to warto nadrobić, bo 20 000 sprzedanych egzemplarzy świadczy naprawdę o dobrej jakości książki. Oto nadchodzi druga książka duetu autorów bloga gotowaniezpasia.pl . Tym razem autorzy wzięli na warsztat rzadkie polskie (i nie tylko) warzywa, stąd tytuł książki: „Retrowarzywa”. Książka zawiera 105 oryginalnych przepisów z wykorzystaniem(...)potrzeby tej publikacji. Nowatorskie propozycje, smaczne, zdrowe wpisują się w ideę slow food i powrotu do polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko 3/4 przepisów to dania wegetariańskie i bezmięsne. W książce czytelnik znajdzie siedem zapomnianych, rzadko jadanych składników: burak, rabarbar, wracający do łask jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur w zadziwiających kompozycjach. O autorach: Paweł Łukasik

WojnaNaSmaki.pl
Zakropkowana 157

pomyślałam sobie, hmm może być zabawnie. Ba! Nawet byłam święcie przekonana, że machnę jeden rysunek, góra dwa i książki powędrują na półkę, albo jak syn będzie zainteresowany to jemu dam.  Po książki musiałam się pofatygować osobiście, bo leniwemu listonoszowi nie chciało się pofatygować na czwarte piętro, a tego dnia byłam w domu! No cóż, jak mu się koperta(...)zostawmy tego listonosza, w sumie łatwej pracy to on nie ma, na pocztę poszłam. W domu otworzyłam kopertę i to moje pierwsze wrażenie. Wow, ale duży format! Potem drugie wow, ale porządne kartki, takie grube i takie  gładkie. Trzecie wow tez było, każdą kartkę można wyrwać w taki sposób, aby nie uszkodzić naszego dzieła i nie trzeba

Blondynka Gotuje
Vapiano - Warszawa 116

Franchising - według Encyklopedii PWN jest to porozumienie dotyczące współpracy między dwoma przedsiębiorstwami, gdzie jedno z nich uzyskuje (oczywiście za pewną opłatą) prawo do sprzedaży towarów wytworzonych przez drugie lub posługiwania się jego znakiem firmowym. Przykładów franczyzy w naszym urokliwym kraju nad Wisłą jest bez liku. Chyba najbardziej rozpoznawalną jest McDonald's. A propos Mac'a - jeden ważnych(...)dania na poszczególnych etapach przyrządzania). Na uwagę zasługuje to, że na każdym stole znajdziemy młynki z solą i pieprzem, oliwy i ocet balsamiczny oraz świeżą bazylię i gdzieniegdzie rozmaryn.  Plus w minusie Przewagą tego miejsca jest wspomniany wcześniej fakt przygotowania w lokalu makaronu, który następnie przechowywany jest w pudełeczkach i eksponowany przed klientem. Po wybraniu składu dania

Right Behind The Kitchen
Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego 127

niedzielę , do którego pieczenia zaprosiła mnie Bożenka . Muffinki na kefirze z grzybka tybetańskiego .   Składniki na 12 szt. : - 300g mąki tortowej - ½ szklanki cukru - 2 jajka - 6 łyżek oleju (dałam kokosowy) - 250ml kefiru z grzybka tybetańskiego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z cytryny - sok z 1 cytryny - szczypta soli waniliowej Dodatkowo do wyboru: - krem ajerkoniakowy, lukier, cukier puder, orzechy(...)rózga i łyżka. Jeżeli nie macie kefiru z grzybka tybetańskiego możecie użyć zwykłego kefiru. W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól waniliową). W drugiej mokre (kefir, jajka, olej, sok wyciśnięty z cytryny). Suche składniki dodajemy do mokrych – mieszamy i to niezbyt dokładnie. Dodajemy skórkę cytrynową – łączymy z ciastem. Ciasto na muffiny nie powinno

mojewypiekiinietylko
Lektura na wakacje. W pięciu tomach 133

trzy dni zakładam, że jedna książka to zdecydowanie za mało. Chciałabym więc Wam polecić całą serię książek, w których zakochałam się już dobre dziesięć lat temu, a dopiero teraz dane mi było skończyć serię. Po słowiczej podłodze wpadło w moje rączki na studiach, pożyczył mi je jeden z kolegów z grupy, tak samo zafiksowany na punkcie książek, jak ja. Przeczytałam(...)moje rozczarowanie, gdy okazało się, że dostępna jest jeszcze tylko jedna część, a na ostatnią (na początku autorka planowała trylogię) przyjdzie mi czekać parę lat! Zniechęcona, zaniechałam poszukiwań części drugiej, i o książce po jakimś czasie, z wielkim bólem, zapomniałam. Teraz, po latach, przypadkowo trafiłam na Lian Hearn w jednej z internetowych księgarni, i od razu zamówiłam całą serię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CUKINIA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 161

miarę gęstej konsystencji (ciasto powinno być gęstsze niż na zwykłe naleśniki) Cukinię obieramy i kroimy na średniej grubości koła. Układamy na dużym talerzy i posypujemy solą( można też dać troche pieprzu lub innych przypraw). Pozostawiamy ją dopóki nie puści soku (ok. 30 min). W tym czasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Gdy cukinia(...)teflonie bez tłuszczu). Maczamy kawałki cukinii w cieście naleśnikowym i kładziemy je na rozgrzanej patelni, po ok.20s sprawdzamy czy zarumieniły się od spodu, jeśli są brązowe to przewracamy na drugą stronę, a jeśli są jeszcze blade smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z patelni na talerz i jemy póki ciepłe, bo takie są najlepsze

chili & sugar
Pulpety w sosie pomidorowym 113

znowu Marta wpadła do nas na cały weekend. Faaaajnie było, lubię jak nas odwiedza. Po pierwsze miło jest jak przyjaciel cię odwiedza, po drugie zawsze wtedy coś fajnego do jedzenia ktoś zrobi, a po kolejne, trzecie już chyba, pływamy wtedy w alkoholu! A tak, lubię pić i nie mam zamiaru tego ukrywać :) Hobby takie. A jeśli chodzi właśnie(...)sumie niezwykle trafnego zwrotu użyłem. Mały wypadek się zdarzył, a właściwie to nawet dwa i podłoga w salonie po prostu pokryta była grubą warstwą alkoholu, naprawdę prawie pływać się dało. Smród (hmm, właściwie to zapach) był taki, że samymi oparami można było się nieźle nastukać :) Ale dobra, przecież o jedzeniu miałem pisać. W piątek niewiele się działo. Marta po prostu

Marder&Marder Manufacture
NUGGETSY A'LA KFC 232

Dzieciaki uwielbiają fast foody. Aby było to danie zdrowsze przygotujmy je w domu. Tak zrobione nuggetsy na pewno znajdą uznanie u wszystkich dzieciaków. Składniki: 40 dag piersi z kurczaka  duży kubek jogurtu greckiego  2 łyżki sosu sojowego  łyżka słodkiej papryki  sól,pieprz  1,5 szklanki płatków kukurydzianych  1,5 szkl(...)bułki tartej  Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą, pieprzem. Kroimy na mniejsze paseczki. Jogurt łączymy z sosem i papryką, wkładamy do takiej marynaty kurczaka na noc. Na drugi dzień płatki kukurydziane rozdrabniamy, mieszamy z bułka tartą, panierujemy w nich nugetsy, zapiekamy w piekarniku na rumiano. Podajemy z ulubionymi dipami

Z Majeczką w kuchni
Surówka z buraków II, Česká Hospoda 194

słonecznikowego ( nakládaný hermelín) . Całkiem smaczny, papryczka baaardzo ostra, cebula również, można domówić pieczywo. Jest to jedno z kilku wegetariańskich dań w menu tej restauracji. Z typowo czeskich dań (wegetariańskich), znajdziemy tutaj jeszcze knedliki, kilka rodzajów sałatek (w tym szopska – pyyszna) i deserów (np. tort miodowy, sernik wiedeński i czeską czekoladę). Jeśli chodzi o wegańskie opcje, zostaje(...)kofolą (czyli czeską kolą, tj. Cypisek i Rumcajs:). Česká Hospoda mieści się przy ulicy Rynek 5. Można usiąść pod parasolkami od strony rynku lub przy stoliku na zewnątrz z drugiej strony lokalu.  Raw beetroot salad 2 It’s quick to make (no need to cook beets, they tastes great raw!) but you need to prepare the salad

Qlinarnie i Qlinarnie
Wege bigos w innej odsłonie. 167

Witajcie :) Pisaliśmy już o wegańskim bigosie, ale ostatnio pomyśleliśmy, aby zrobić drugą wersję taką trochę autorską. Tak przynajmniej nam się wydaje. Nie sprawdzamy w necie czy ktoś już coś takiego robił. Tak czy siak chcemy zachęcić Was do wypróbowania tej wersji, ponieważ wyszła wyśmienicie. Mamy nadzieję, że znajdziecie w nim twórcze spojrzenie naszego oka i docenicie pomysł. Hehehe(...)górnolotnie zabrzmiało. Chociaż dużo ludzi mówi, że kuchnia to twórczość i mają rację, bo trzeba nieźle się nagimnastykować, aby wymyślać ciekawe innowacyjne dania. Do tego oprawa i podanie produktu lub tak jak u nas blogowe zdjęcia, które zawsze staramy się robić odmiennie od wszystkich innych i w jak najlepszym wydaniu. A tak z innej beczki, czy lubicie te super

vegetanie
Makaronowe gniazdka ze szpinakiem, boczkiem i camembertem 124

SKŁADNIKI: 6 gniazdek makaronowych 20 dag boczku wędzonego 2 garście świeżego szpinaku  ser camembert 1 łyżka masła    czosnek granulowany papryka słodka pieprz sól przyprawa do dań z makaronem PRZYGOTOWANIE:  W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją, wkładamy gniazdka makaronowe i gotujemy 7 minut. Na patelni roztapiamy masło, przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy gniazdka(...)czasie w rondlu podsmażamy pokrojony w słupki boczek, dodajemy opłukany szpinak i podduszamy całość doprawiając czosnkiem i pieprzem.  Kiedy gniazdka podsmażą się z jednej strony, obracamy je na drugą stronę,  na środek nakładamy szpinak z boczkiem, na wierzch nakładamy po kawałku sera camembert, oprószamy przyprawą do makaronu i  podsmażamy przez 3 minut.  Podajemy na ciepło

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mini szarlotki 165

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół opakowania cukru waniliowego Nadzienie: 2 duże jabłka 2 mandarynki szczypta cynamonu Beza: 2 białka łyżeczka mąki ziemniaczanej pół szklaneczki drobnego cukru (można dać pudru, mnie zabrakło :)) Wykonanie: Piekarnik nastawić na 190 stopni. Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą do miski, dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać nożem(...)dopiero ugniatam rękoma (nie lepi się tak do rąk). Ugniatamy, aż będzie zwięzłe i jednolite. Dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folia i wkładamy do zamrażalnika na chwilkę. Drugim ciastem wykładamy dno foremek na babeczki. Od ciasta odrywamy małe kawałeczki, robimy kulki i rozgniatamy, kładąc kawałek ciasta na dno. Tak robimy, aż skończymy całe ciasto. Nadzienie: Jabłka obieramy

Moje pyszne gotowanie
Grillowane bakłażany z fetą 172

Grillowane bakłażany to prosta i szybka do przygotowania przekąska. Szczególnie, gdy za oknem cieplutko i ne mamy ochoty na ciężkie dania. Grillowane bakłażany z fetą Składniki: 1 bakłażan 10 dag fety 1 pomidor oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz suszone oregano, bazylia Wykonanie: Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową, elektrycznego grilla lub zwykłego(...)Bakłażana smarujemy oliwą z tej strony (najwygodniej będzie pędzelkiem), którą będzie smażony. Smażymy go 2-3 minuty na dość mocnym ogniu. Teraz smarujemy oliwą wierzch warzywa i przekładamy na drugą stronę, smażymy. Przyprawiamy solą i ziołami. Znowu odwracamy, chwlię smażymy i jeszcze raz odwracamy. Pamiętajmy o każdorazowym smarowaniu bakłażana oliwą przy obracaniu, żeby się nie przypalił, ale nie smarujmy

Kulinarne przygody Gatity