drugie danie - 14640 przepisów (strona:410/976)

ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA, BEZ MOCZENIA 174

Kiedyś oglądając Dzień Dobry TVN, gdzie gościem Mikołaja Reja była pani (nazwiska niestety nie pamiętam), ekspertka od dań z fasoli, dowiedziałam się bardzo ciekawej rzeczy, a mianowicie wszyscy którzy moczą fasolę kilka lub kilkanaście godzin przed jej gotowaniem (ja tak robiłam cale życie...) popełniają poważny błąd. Wywiad był bardzo ciekawy, pani widać obeznana w temacie, wydała nawet książkę(...)najlepsza zupa na świecie. Ja przygotowuję od razu dużą porcję, zajadamy 2-3 dni, z dnia na dzień jest coraz lepsza. Gdy zdarzy się, że zostaje jej więcej w drugim dniu, to wekuję w słoiki i pasteryzuję lub wlewam gorącą i zakręcam (nakrętka się wciąga i zupka czeka sobie w lodówce na następny obiad, za jakiś czas...). Tydzień

Smaczne Zdrowe
Jak bracia Grimm radzili radzić sobie z głodem czyli "Słodka Breja" 148

którymi można było powstrzymać garnuszek. Gotował wiec garnuszek dalej, a słodka zupa przelewała się za brzegi, i gotował ciągle, a tu już cała kuchnia pełna i cały dom, i drugi dom, i ulica, jakby garnuszek chciał cały świat nasycić. Nikt nie mógł go powstrzymać.       Wreszcie gdy pozostał tylko jeden dom nie zalany, wróciła dziewczynka(...)Tarmowskiego   Kasza jaglana, jak i brukiew przedstawiane były zawsze jako surowce niższego sortu, zarezerwowane dla biedaków. Do tego brukiew jest słodka, dlatego postanowiłem skomponować takie proste danie. Nie zapominajmy o tym, że marzenia były ograniczone wyobraźnią, a ta ilością znanych potraw. Dlatego też garnuszek nie rozdawał kawioru :) Składniki: - kasza jaglana - brukiew Wykonanie: Właściwie to przepis

Kryzysowa Książka Kucharska
Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami 185

moje urodziiiiiiny :) No dobra, nie moje, a przynajmniej nie całkiem moje. Bloga! :D Pierwsze, a więc wyjątkowo ważne. Wprawdzie ostatnie dwa miesiące były dla mnie ciężkie, ponieważ nie da się prowadzić bloga kulinarnego, nie posiadając w domu kuchni, jednak mimo to mogę z dumą stwierdzić, że jakoś przetrwaliśmy. Ja i blog oczywiście. Jestem przeszczęśliwa, że liczba odwiedzin wcale przez(...)garnka z cebulą wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy ok. 2 min. Następnie dodajemy wino. Mieszamy i czekamy, aż ryż je wchłonie. Później dodajemy bulion. Najpierw jedną szklankę, drugą dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie pierwszą porcję płynu. Risotto cały czas mieszamy, uważając, by nie przywarło i się nie przypaliło. Kiedy cały bulion zostanie wchłonięty, dodajemy śmietankę, grzyby, ser oraz

Ratunku obiad
Nasze ED – krok drugi – szkoła rejonowa czy szkoła przyjazna? 89

mają środki na przeprowadzanie egzaminów, podręczniki, materiały i konsultacje dla ucznia w ed. Nie jest tak, że ucząc dziecko w domu musisz płacić czesne szkole! Szkoły przyjazne ED da się znaleźć w każdym województwie, istnieją ich listy. Tu nawet odległość nie jest problemem, bo przecież do szkoły jeździ się te kilka razy w roku na egzaminy. Ta rozmowa była(...)szukać dalej, nie czekać. Była zwrotem w akcji do naszej przygody z ED. Jak to u nas dalej się potoczyło napiszę w kolejnym odcinku Artykuł Nasze ED – krok drugi – szkoła rejonowa czy szkoła przyjazna? pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Smalcówki bezglutenowe w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 129

powtarzamy przy kolejnych smalcówkach. 10. Aby przygotować ciasteczka z dziurką, z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółeczka – po 2 na każdą smalcówkę. 11. Jedno z kółek smarujemy powidłem, a w drugim, kieliszkiem wykrawamy środek. Całość składamy i do dziurki dokładamy jeszcze odrobinę powidła. 12. Przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy(...)przestygnięcia.   I to wszystko. Nasze bezglutenowe smalcówki są już gotowe. Teraz możemy je posypać cukrem pudrem. Klasyczne smalcówki polecam w nim obtoczyć – będą jeszcze słodsze i smaczniejsze Koniecznie dajcie znać, czy lubicie takie wypieki! Smacznego!   A jeśli szukacie innych inspiracji na świąteczne wypieki, polecam Wam mój sernik: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie – przepis krok po kroku

Okiem Blondynki by McBlondi
Bezglutenowe pączusie z twarogiem 161

mleka. Do suchych składników dodać jajko, zmielony ser i lekko podgrzane mleko (180 ml). Całość porządnie zmiksować ale nie za długo. Ciasto powinno być dosyć rzadkie - nie da się z niego ręcznie ulepić pączka ale nie może być nazbyt rzadkie i lejące bo rodzynki utoną. Przy miksowaniu powinny zostawać ślady, które powoli zanikają. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.  W rondelku(...)olejem rzepakowym - smażenie na smalcu nadaje potrawom chrupkości. Łyżkę zamoczyć w gorącym tłuszczu, nabierać kolejno porcje ciasta o wielkości 1/2 łyżki i wrzucać je na tłuszcz. Można je spychać drugą łyżką. Smażyć na złoto z obu stron, osączać na ręczniku papierowym. Nie należy kłaść dużych porcji ciasta bo wyjdą racuchy zamiast pączków. Wystudzone posypać cukrem pudrem. Można je też

Ze smakiem bez glutenu
Zapiekanka makaronowa z wołowiną 149

sięgam do tradycyjnych receptur. Postanowiłem wam pokazać, co u mnie trafia na stół przy okazji imprez, czy też obiadów. Czasem na moim stole ląduje zapiekanka makaronowa z wołowiną. Danie z natury ma pikantną nutę. Pieczenie języka wywołują dwa składniki – sos sriracha, a także konserwowe papryczki jalapeno. Jeśli dostaniecie świeże papryczki jalapeno, niech was nie korci(...)kęsami się nie obejdzie. Do przygotowania naszej potrawy przyda wam się szkło żaroodporne, o takie jak tutaj. Możecie też je zastąpić modną w ostatnim czasie ceramiczną misą. Tutaj ten drugi produkt jest do obejrzenia. Dobrze, bierzemy się za pracę w kuchni. Możecie też zajrzeć do innych moich przepisów. Polecam wam domową zapiekankę z kiełbasą , czy też fasolkę po bretońsku

Kuchennyviral.pl
Bezglutenowe pączusie z twarogiem 143

mleka. Do suchych składników dodać jajko, zmielony ser i lekko podgrzane mleko (180 ml). Całość porządnie zmiksować ale nie za długo. Ciasto powinno być dosyć rzadkie - nie da się z niego ręcznie ulepić pączka ale nie może być nazbyt rzadkie i lejące bo rodzynki utoną. Przy miksowaniu powinny zostawać ślady, które powoli zanikają. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.  W rondelku(...)olejem rzepakowym - smażenie na smalcu nadaje potrawom chrupkości. Łyżkę zamoczyć w gorącym tłuszczu, nabierać kolejno porcje ciasta o wielkości 1/2 łyżki i wrzucać je na tłuszcz. Można je spychać drugą łyżką. Smażyć na złoto z obu stron, osączać na ręczniku papierowym. Nie należy kłaść dużych porcji ciasta bo wyjdą racuchy zamiast pączków. Wystudzone posypać cukrem pudrem. Można je też

Ze smakiem bez glutenu
Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy 111

lada chwila opadną. Gwarantuję zadowolenie i kto wie.. ;) Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) około 400 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania Krótka lista składników, prościej się nie da!  Kiełbasę należy pokroić w cieniutkie plasterki, następnie plasterki te należy przeciąć na pół (tworząc półokręgi).  Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż krótszej krawędzi na paski o szerokości około(...)siebie nachodzić w połowie długości. Na początku paska i na końcu warto pozostawić wolną przestrzeń, wystarczy około 1 cm. Kiedy plasterki kiełbasy mamy już nałożone na ciasto zakrywamy je drugą połową szerokości naszego paska ciasta lekko dociskając. teraz zwijamy całość tworząc różę. Kwiaty z ciasta i kiełbasy odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je przez około

MamaOskarka
Muffiny ze śliwkami 152

właśnie z nimi. Wypróbowałam przepis z bloga moje wypieki  , muffiny pyszne. Mój syn stwierdził, że najlepsze na świecie :-) Zrobiłam nawet podwójną porcję. Zmniejszyłam ilość cukru i zamiast śmietany dałam jogurt naturalny. Polecam, warto zrobić, póki są śliwki :-) Miłego dnia, u mnie pada niestety :-) Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego śliwki (w oryginale 5 sztuk) u mnie więcej Dodatkowo: cukier demerara do posypania babeczek 1. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Do mokrych wsypujemy suche, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone drobno śliwki. 2. Ciasto wykładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, prawie do pełna. Wierzch posypujemy cukrem demerara

kruche babeczki
Najtańsze burgery ever :) 121

starożytną grę (a przynajmniej poudawać) P.S.  Przepis oryginalnie pochodzi z zakonu Karmelitanek Bosych. Z małymi zmianami ;) Składniki: Aby to bardziej zobrazować dla tych, którzy muszą mieć podane wymierne dane podaje orientacyjny koszt. Aby się najeść trzeba zjeść co najmniej dwa :) - 2 bułki 2 x 0,30 zł = 0,60 zł - 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 0,20 zł - pół(...)mieszanka przypraw z papryką, żeby nadała kolor 0,40 zł - 2 ziemniaki 0,45 gr Cena porcji bez energii - 2,45 zł Wykonanie: Jedną bułkę przekrawamy na pół a drugą lekko moczymy. Płatki owsiane zalewamy małą ilością wrzątku. Ugniatamy razem namoczoną bułkę, płatki owsiane i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy przyprawą do smaku, formujemy płaskie okrągłe kotlety

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto dwuwarstwowe czyli sernik wylegujący się na makowcu. 163

się uda,  że nic nie upada . Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach,  dodajemy do masy makowej razem z żurawiną..Białka oddzielamy od żółtek,  te drugie dajemy wprost do masy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą makową ( na raty) i taką masę  równo rozkładamy na biszkoptach. Jeżeli mamy twaróg(...)cytryny (zastąpią aromat). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka z  cukrem ucieramy do białości, dodajemy do sera razem z manną i budyniem. Cukier to indywidualna sprawa i trzeba go dać według własnego smaku. Należy jednak pamiętać, że masa jest słodka i biszkopty także. Na koniec partiami dodajemy pianę, wykładamy na mak i do pieca. Nagrzanego 180 stopni na około

Dieta moja pasja
Zapiekanka z kurczakiem pod beszamelem 333

gotowanym kurczakiem. Wykorzystałam kurczaka gotowanego w rosole i makaron, który pozostał z obiadu. Szybka w wykonaniu i jeszcze szybciej zniknęła. Nic dziwnego skoro w domu jest sporo amatorów takich dań. Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj , a uzbierało się ich już bardzo dużo. Składniki 300 g ugotowanego makaronu gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu(...)masła 50 g mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Sos W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Placki kukurydziane z czereśniami (bezglutenowe) 183

czereśniami, ale równie dobrze będą smakowały z każdymi innymi owocami. Niewątpliwa zaleta? Placki są bezglutenowe :-) Jeśli nie jesteście zwolennikami mąki kukurydzianej możecie ją zastąpić inną, ale na początek dajcie szansę mojej wersji ;-) SKŁADNIKI 6 łyżek mąki kukurydzianej 150 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka sody czereśnie dodatkowo: 2 - 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Wszystkie(...)wlewamy po łyżce ciasta na każdy placek. Smażymy aż brzegi placuszków zaczną odstawać od dna patelni, a następnie na każdym placku układamy kawałki wydrylowanych czereśni i przekładamy na drugą stronę; smażymy na złoty kolor. Gotowe placki podajemy posypane cukrem pudrem, obłożne owocami lub polane syropem klonowym

Czary - gary w kuchni
Jajko (po)sadzone na warzywach 198

Dzisiaj na mój dietetyczny obiad serwuję fasolkę z jajkiem sadzonym z dodatkiem suszonych pomidorów.  Danie jest kolorowe i tak pyszne, że mogłabym je jeść codziennie :) Składniki na 1 porcję: 1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej (u mnie cięta i mrożona) 1 jajko 3  pieczarki 3 suszone pomidory (Sottile Gusto - Biedronka) pieprz 3 łyżki oliwy(...)Pomidory kroimy w paski. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Zamrożoną fasolkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy - smażymy ok. 5 min. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy pieczarki (ja rozkładam dookoła robiąc na środku miejsce na jajko).  Kiedy pieczarki lekko się przesmażą to odwracamy je na drugą

Alutka-Gotuje