drugie danie - 14640 przepisów (strona:401/976)

LEKKI, LETNI KREM POMIDOROWY Z GORGONZOLLĄ 167

Obydwie wersje równie smaczne, co kto woli. Zupa jest bardzo delikatna i meeega smaczna. Warto przygotować od razu większą ilość, by wystarczyła na dwa dni, w moim odczuciu na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. Składniki: - 2kg świeżych pomidorów (u mnie odmiana lima) - 1 duża cebula (lub 2 średnie) - 5 ząbków czosnku - 1 puszka mleka kokosowego - duża garść świeżej bazylii(...)dobra również na zimno, jako lekki chłodnik pomidorowy. Można posypać pociętymi drobno listkami świeżej bazylii. Można także podawać z grzankami polanymi oliwą z oliwek, wówczas mamy lekkie danie obiadowe lub letnią kolację. Smacznego

Smaczne Zdrowe
POMYSŁY NA DRUGIE ŚNIADANIE DO PRACY 168

Od zawsze wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinniśmy go spożywać przed wyjściem z domu. Jednak po kilku godzinach pracy następuje spadek

greengoodies
Brownie bez miksera – wilgotne i ciemne 242

Brownie to szybkie i mało wymagające ciasto. Tak mało wymagające, że nie potrzebujecie do jego zrobienia nawet miksera – wszystko można zrobić jedną łyżką. Chrupiące z zewnątrz

Karo in the Kitchen
Ciasto Marysieńka -z kremem i orzechami 317

Witam Kochani tego pięknego,słonecznego dnia :-) Powietrze powoli zaczyna pachnąć wiosną. Pięknie świeci słoneczko,ptaszki śpiewają i jest jakieś 10 stopni na plusie :-) Zobaczymy czy to

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Śledź marynowany z kaparami, pieprzem i czerwoną cebulką w oleju lnianym na domowym chlebie z ziarnami 101

cukru, co doskonale komponuje się z zamarynowanym śledziem, który jest tutaj zdecydowanie na pierwszym planie. Nieco mdły w smaku chlebek jest jedynie dobrym tłem i uzupełnia całość, dzięki czemu danie jest harmonijne a dla mnie właśnie harmonia na talerzu jest najważniejsza.  Składniki na bochenek chleba  Receptura, która jakiś czas temu urodziła się w mojej(...)podwoją swoją objętość co zazwyczaj trwa około godzinę. Chleb przekładam do formy, którą albo wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Jestem zwolenniczką opcji drugiej, gdyż chlebek dzięki temu wygląda ładniej. Chleb piekę w rozgrzanym do 180 stopi piecu przez godzinę a następnie usiłuję go wystudzić do temperatury pokojowej poza piekarnikiem, na kratce, natomiast jeszcze

Mango Papaja
Fusilli z amarantusem, mango i groszkiem cukrowym 178

miodu z orzechami włoskimi i świeżymy rozmarynem. Podgrzewamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do ostudzenia 4/ Gotujemy w osolonej wodzie makaron tak żeby był al dente. Na drugim palniku rozgrzewamy olej ryżowy na patelni wok i wrzucamy groszek cukrowy wraz z marchwią i obraną i pokrojoną w paski połówką mango 5/ Doprawiamy składniki na woku szczyptą(...)talerz i na środku układamy garść makaronu nakładając na niego orzechy z miodem i rozmarynem. Gdy wszystkie składniki na woku są już wystarczająco miękkie układamy je dookoła makaronu. Danie jest gotowe, SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
5 przepisów na ciasta z dynią 75

utęsknieniem czekam do września, kiedy to pojawiają się pierwsze produkowane w Polsce odmiany. Lubię dynię głównie za to, że wykorzystując jedno warzywo jestem w stanie przygotować mnóstwo różnorodnych dań na słodko i na słono. Dynia to chyba najbardziej wszechstronne warzywo jakie pojawia się w mojej kuchni. W dynię odmiany Hokkaido zaopatruję się co roku w gospodarstwie mojego brata(...)dyni jest krojenie i gotowanie lub pieczenie jej na świeżo. Taka pieczona dynia idealnie pasuje do sałatek i dań głównych, a dynia gotowana nada się do zup czy dań typu curry. Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na dania z dynią . I ostatnim sposobem na dynię jest jej przygotowywanie do słoików w dwóch postaciach: dyni

nietylkopasta.pl
Chili z dynią piżmową i papryczkami chipotle 182

już miękkie) można posypać je 1 łyżką mąki kukurydzianej, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 - 7 minut, aż sos się zagęści. W razie potrzeby można dodać drugą łyżkę mąki kukurydzianej, ponownie zamieszać i gotować, aż do zgęstnienia (przez kolejne 5 do 7 minut). Gotowe chili przyprawić solą i ewentualnie innymi przyprawami (np. dodatkowym chili, kuminem) do smaku(...)oprószone startym, żółtym serem i posypane posiekaną kolendrą i/lub plasterkami świeżej chili. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą około 3 litry chili. Jest to bezmięsna wersja popularnego dania kuchni amerykańskiej - chili con carne. W zależności, od wielkości kostek pokrojonej dyni, chili może się gotować od 55 minut do 1 godziny i 30 minut. Im większa kostka

Gospodyni Miejska
Czwartek: Sałatka z wędzonym pstrągiem i mango 150

odkrawamy bok mango z jednej z dwu płaskich stron (wbrew pozorom owoc nie ma idealnie jajowatego kształtu, ale jest spłaszczony po bokach). Następnie kroimy miąższ w kratkę, wywracamy na drugą stronę i odcinamy kostki od skórki. Kostkę można wykroić najpierw zdejmując skórkę z mango, potem pokroić nożem miąższ w kratkę, a następnie odciąć od kostki. Mango wrzucamy do miski(...)układamy na sałatce (jeśli wybraliśmy prosciutto – kroimy je w paski). Krok 3 Robimy dresing mieszając wszystkie składniki w szczelnie zamkniętym słoiku. Polewamy sałatę. Krok 4 Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Na wierzch kładziemy cienko pokrojoną w krążki czerwoną cebulę. Pycha! Zobacz menu na tydzień – zielono mi, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Czwartek

Niedzielny kucharz
KOSTKA CZEKOLADOWO-KAWOWA 133

Pyszne czekoladowo-kawowe ciacho, to gratka nie tylko dla wielbicieli kawy i czekolady. Choć osobiście nie jestem fanką ani jednego, ani drugiego, to sama się sobie dziwię i nie wiem jak to możliwe..., ale to ciacho zauroczyło mnie totalnie. Polecam zarówno na wielkie jak i mniejsze imprezy, na pewno zrobi furorę. Choć u mnie (z różnych względów) bez dodatku konfitury(...)wyszło przepyszne. Znalezione tutaj . Ponieważ użyłam trochę większej formy, zwiększyłam ilości składników. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 2/3 szklanki cukru (dałam ksylitol) - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej (dałam orkiszową typ700) do nasączenia: 2/3 szklanki kawy lub likieru Białka ubijamy na półsztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Do sztywnej, błyszczącej

Smaczne Zdrowe
Cynamonowy omlet z jabłuszkiem 149

cynamonem Amkez* odrobina oleju do smażenia (np. kokosowego) cukier puder do oprószenia + ulubiona konfitura (u mnie borówkowa) *Polecam Wam suszone jabłka Amkez Idealne jako przekąska i dodatek do wielu dań Przygotowanie: Do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon i znów mieszamy. Na koniec(...)rozgrzana patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Rozprowadzamy ją po powierzchni patelni delikatnie ją poruszając. Omlet smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pojawią się pęcherzyki obracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilkę. Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni

Słodkie okruszki
Jakie mleko kokosowe do koktajli kupić? 278

sobą mylone –  mleczko i mleko kokosowe. To pierwsze (zazwyczaj w puszcze, rzadziej w kartoniku), ma sporą zawartość kokosa, jest dość gęste i tłuste. Nadaje się do dań obiadowych i deserów ( np. takiego ptasiego mleczka ), a także do ubijania na wegańską „bitą śmietanę” . Z kolei mleko (napój) kokosowe w kartonie ma mniejsza zawartość kokosa, jest(...)zagęszczająca: guma gellan, sól. Bez dodatku cukrów. 64 kcal/100 ml Nie jest to mleko czysto kokosowe, a ryżowo-kokosowe, stąd pewnie niska cena. Nie pamiętam czy kiedykolwiek je testowałam, dajcie znać w komentarzach czy aromat kokosa jest wystarczająco wyczuwalny (wydaje mi się że nie ze względu na dodatek ryżu). Natumi Napój Ryżowo-Kokosowy Bezglutenowy

Powiedz dietom nie
Churros 138

wody 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 50 g masła (lub margaryny) 2 pełne łyżki cukru brązowego 1 lekko czubata szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cynamonu (można dać trochę więcej) 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: kilka łyżek drobnego cukru do wypieków (można użyć także cukru pudru) ok. 600-800 ml oleju (użyłam rzepakowego) Wykonanie: Wodę, masło i cukier(...)zacznie wrzeć dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy. Powstałe, bardzo gęste ciasto odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto o gładkiej konsystencji. Ciasto umieszczamy w worku cukierniczym zakończonym tylką w kształcie głęboko wyciętej gwiazdy (użyłam tylki Wiltona w rozmiarze

MyCookBook.pl
Co Lila jadła w środę? 37 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 133

mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata(...)masła, jajko i mąka. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. W trakcie pieczenia należy placki przewrócić na drugą stronę. Moje się trochę przypiekły, ale były pyszne. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę? 2 Co Lila jadła

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
piernik staropolski z marcepanowym nadzieniem 112

łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szkl cukru 3 żółtka warstwa marcepanowa: 400 g kaszy manny 300 g cukru 150 g masła 1/2 szkl wódki olejek migdałowy (dałam 1/4 szkl amaretto) ponadto: 3 łyżki dżemu pomarańczowego cukrowe perełki polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżeczki cukru 100 g masła 1 jajko W 1/2 szklanki mleka rozpuści(...)mąk. Ugotować gęsty budyń, wystudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodając po łyżce budyniu. Pierwszy blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu, następnie wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta. Kaszę wymieszać z cukrem. Masło stopić, gorącym zalać mieszankę kaszy i cukru, wymieszać. Dodać wódkę i likier (olejek), zagnieść palcami do konsystencji mokrego piasku, wyłożyć na ciasto

6niebo