drugie danie - 14640 przepisów (strona:393/976)

Deser z malinami + film 143

Pucharek z malinami to prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Pokruszone herbatniki z orzechami z dodatkiem kremowego serka, świetnie komponują się z lekko kwaskowatymi malinami. Przygotowanie

Smakowite Dania
Koktajl na koncentrację na bazie yerba mate 152

Ahoj!, mimo że to nie wakacyjny klimat to myślę że śmiało mogę Wam zaproponować smaczny herbaciany koktajl na... ciepło!. Najlepsze jednak jest to że pozwoli on

Kuchnia PROzdrowotna
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 150

uspokajającego w przygotowywaniu risotto. Nie jestem już pewna czy to słowa moje czy Nigelli Lawson, ponieważ na pewno słyszałam podobne stwierdzenie z jej ust w którymś z programów. To danie dla tych, którzy lubią gotować i mieszać w garnkach. W sumie takie proste. W sumie takie szybkie. Jednak te 20 minut stania nad rondelkiem, mieszania ryżu(...)porady dotyczące risotto, o którym wcześniej na blogu nie pisałam, to po pierwsze używajmy ryżu do risotto, np. arborio. Można kupić w dyskontach i warto mieć go w szafce. Po drugie, warto używać własnoręcznie zrobionego bulionu. Ja co jakiś czas gotuję bulion drobiowy. Można go zjeść jako zupę i 2-3 szklaneczki zamrozić w zamrażalniku. Potem taką szklaneczkę dolewam

W kuchni wieczorem
Tradycyjna fasolka po bretońsku / White Beans in Tomato Sauce 60

Tradycyjna fasolka po bretońsku  Dziś klasyczne i lubiane danie - tradycyjna fasolka po bretońsku . Jest idealna na chłodne dni, pożywna i pyszna, a poza tym bardzo prosta w przygotowaniu. Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z użyciem suchej, moczonej przez noc fasoli. Oczywiście, jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie użyć białej fasoli z puszki(...)chrupiący chleb pszenny bez zagniatania: Tradycyjna fasolka po bretońsku, składniki: ok. 400 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś), ok. 300 g dobrej jakości kiełbasy, puszka pomidorów (możecie też dać dwie puszki i trochę mniej koncentratu), kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilka chochli wody z gotowania fasoli, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, opcjonalnie kilka plastrów wędzonego boczku, 2 listki laurowe, kilka

Lekcje w kuchni
Śliwki w zalewie octowej 98

końcowi. Jednak z doświadczenia wiem, że najsłodsze węgierki są właśnie pod koniec sezonu śliwkowego. I właśnie tę odmianę śliwek i z tego właśnie okresu najbardziej polecam do marynowania. Z drugiej strony nie oznacza to, że owoce powinny być bardzo dojrzałe. Wręcz przeciwnie, podobnie jak w przypadku gruszek używamy słodkich, ale raczej twardych śliwek. Zbyt dojrzałe mogłyby się nam rozpaść(...)estetyczne, ani praktyczne. Ja wprawdzie, mogąc w kwestii owoców liczyć na zaprzyjaźnionych działkowiczów, z marynowaniem czekam do samego końca – zawsze mogę zebrać takie śliwki, jakie są mi w danym momencie potrzebne. Jednak tym z Was, którzy kupują je np. na targu zalecam rozpocząć przygotowania nieco wcześniej. Zbyt długie czekanie może sprawić, że trudno już będzie kupić odpowiednie owoce. Podobnie

Kulinarna Pokusa
Schab ze śliwką. 120

Schab ze śliwką to dość popularne danie. Można go jeść na ciepło, jako danie obiadowe, lub na zimno jako wędlinę na kanapki. W każdej wersji jest bardzo smaczny :) Pasuje na co dzień i na święta. Spróbujcie, myślę że będzie Wam smakował :) Składniki: schab ok 1 kg. (ja miałam 750 g,) śliwki suszone(...)sól, pieprz czosnek granulowany papryka słodka i ostra majeranek olej Wykonanie: Schab naciąć w środku ostrym, długim nożem na wylot. Najpierw z jednej potem z drugiej strony. Tak żeby powstał wąski tunel. Wycięcie nie może być za szerokie. W rozcięty środek powpychać ciasno śliwki. Następnie natrzeć mięso przyprawami. Tak przygotowany schab włożyć do naczynia, najlepiej zamykanego, delikatnie polać olejem

Agusiowe smakołyki
Kapusta z grochem 102

Kolejny przepis, który robiłam pierwszy raz. I tak jak w przypadku pasztetu, dałam radę. Zawekowałam dwa słoiki, jedną porcję zamroziłam. Nie wyszło tego za dużo, ale nam w zupełności wystarczy. I znowu wyszło pysznie, no nic nie poradzę. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 200 g grochu 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju(...)rzepakowego lub masła szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz Groch płuczemy i zalewamy na noc wodą. Na drugi dzień gotujemy go do miękkości w wodzie z moczenia. Gotujemy go tak długo, aż ziarenka zaczną się rozpadać w palcach. Przecedzamy i odstawiamy. Kapustę odciskamy z soku (zostawcie go na potem), wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą

Kardamonovy
Potrawka z kurczaka i warzyw 92

Potrawka z kurczaka i warzyw, jednogarnkowe i bardzo aromatyczne danie obiadowe. Pachnie delikatnym i soczystym kurczakiem oraz ziołami. Składniki: 4 uda z kurczaka 2 duże ziemniaki 1 papryka 1 cebula garść zielonego mrożonego groszku przyprawy: curry, lubczyk, przyprawa do kurczaka, suszona natka pietruszki, sól, pieprz, chili ziele angielskie 2 sztuki liść laurowy 2 sztuki łyżeczka masła(...)Przygotowanie: Na maśle przesmaż umytego, osuszonego i przyprawionego kurczaka, zaczynając od skóry. Po 2 minutach odwróć na drugą stronę, chwilę przesmaż. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, w niezbyt małą kostkę oraz paprykę w paski i cebulę w talarki. Duś dodając trochę wody i groszek. Duś do miękkości ziemniaków i gotowości mięsa. Podawaj z natką lub koperkiem

Zasmakuj Kuchni
Wyciskarka do soków Hurom Alpha H-AA 104

zniechęcającym do używania takich sprzętów, jak wyciskarki, w modelu Alpha H-AA jest zaprojektowany tak, by w pełoni ułatwić naszą pracę. Przygotowując soki z dwóch różnych składników, jeden po drugim, nie musimy demontować elementów wyciskarki w celu czyszczenia. Wystarczy po wyciśnięciu soku, wlać do misy czystą wodę i włączyć wyciskarkę na kilka sekund, a ona sama oczyści się(...)już gotowa do pracy z innymi składnikami, a my demontujemy ją i opłukujemy pod bieżącą wodą, dopiero wtedy kiedy całkowicie kończymy pracę i nie będziemy już z niej w danym momencie korzystać. Najważniejsze cechy wyciskarki Hurom H-AA Alpha już znacie. To właśnie dzięki nim możemy cieszyć się zarówno pięknym i stylowym sprzętem w kuchni, jak i przede wszystkim wartościowymi

NiePieprz.pl
Torcik z malinami 144

galaretki malinowej (reszta na wierzch torcika).   Ostudzony biszkopt kroimy tak by powstały 3 krążki. Na dolny smarujemy pół masy, układamy maliny. Kładziemy drugi krążek biszkoptu i przyciskamy. Kładziemy drugą część masy, maliny i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Jeśli masa wyjdzie Wam płynna, włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje. Dobrze gdyby miała konsystencję budyniu. Wkładam(...)trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i malin   Wyjmuję torcik z lodówki, układam maliny i wykładam tężejącą galaretkę. Żeby dodatkowo dać galaretce oparcie zapinam obręcz tortownicy tak by objęła wierzchnią warstwę biszkoptu i całą galaretkę. Jeśli macie wątpliwość czy torcik się utrzyma, można wyłożyć formę folią spożywczą i wtedy przycisnąć obręczą

MojaQchnia.pl
Polenta z kaszy kukurydzianej na słodko z nektarynką i amarantusem (Vege & gluten free) 153

prosa. W innych poza włoskich rejonach np. Grecji wykorzystywane były inne zboża np. jęczmień. W zasadzie można ją nazwać półproduktem, ponieważ wykorzystywana jest jako baza lub dodatek do różnych dań. Współcześnie najbardziej znaną wersją polenty jest intensywnie żółta masa wykonywana z mąki, lub kaszy kukurydzianej. U mnie również taka wersja będzie przedstawiona, choć w wersji na słodko(...)temu robiąc codzienne zakupy trafiłam na kaszkę kukurydzianą. Od razu skojarzyłam ją z polentą. Jak wiadomo kukurydza to produkt nie zawierający glutenu, więc polecam wam moją wersję w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku. Słodkawy posmak wzbogaciłam orzechowym amarantusem ekspandowanym, a masę doprawiłam mielonym kardamonem. Końcowym akcentem jest słodka nektarynka posypana jasnym brązowym cukrem trzcinowym. Po prostu musicie sami ją zrobić

vaniliowoczekoladowa
Domowe kiełki w słoiku – witaminowa bomba zdrowia! 133

razy w ciągu dnia - rano i wieczorem. Wodę wystarczy wlać i wylać przez gazę nie zdejmując jej. Natomiast słoik nie powinien stać bezpośrednio na słońcu. Dzień pierwszy (piątek): Dzień drugi (sobota): kiełki wyraźnie rozpoczynają wzrost: Dzień 4 (poniedziałek): Kiełki są już gotowe! Teraz wystarczy je przepłukać w miseczce usuwając nasiona, które nie wykiełkowały. Z łatwością można zebrać je sitkiem(...)należy osuszyć ręcznikiem papierowym i przechowywać w lodówce do 7 dni. Kiełki rewelacyjnie pasują do kanapek, past, koktajli, sałatek, surówek, zup oraz twarogu. Możesz je dodać praktycznie do każdego dania. Smacznego

Mojewlasne.pl
Jogurtowo cynamonowy bulgur z bananem 173

ponad niebiańskie 20 stopni, w mojej kuchni następuje mała zmiana sposobu podawania śniadań. Wystawiając twarz do słońca odpuszczam ciepłe i rozgrzewające mieszanki, a na ich miejsce wkraczają orzeźwiające, chłodne dania które dodają energii. Wypróbujcie sami!  Składniki: -50g kaszy bulgur z vermicelli -opakowanie jogurtu naturalnego (100g-150g) -banan -cynamon -słodzik (u mnie stewia) Dodatki: -letnie jagody ze słoiczka(...)przepisu na opakowaniu, można to zrobić dzień wcześniej, wtedy przygotowanie śniadania zajmie wam 5 min ;). Ugotowaną i ostudzoną kaszę mieszamy z jogurtem naturalnym, cynamonem, słodzikiem. Połowę banana rozgniatamy a drugą kroimy w plasterki. Dodajemy go wcześniej przygotowanej masy i ponownie dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki i dekorujemy dodatkami według uznania. Gotowe! Porcja bez dodatków (ze 150g jogurtu

Gawron w rosole
Babeczki z kremem cytrynowym czyli tarteletki z lemon curd i bezą 98

urosły) Można do tego użyć specjalnych ceramicznych kulek lub (jak w moim przypadku) fasoli. Podpiec na lekko złoty kolor (pamiętajmy ze tarteletki będziemy piec drugi raz ). Temperatura 180 stopni około 10 do 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Między czasie ubić białka z cukrem. Przepis na beze 4 spore białka  400 g cukru(...)łyżeczki cream of tartar* (opcjonalnie) 1 łyżeczka soku z cytryny Mój Head chef powiedział mi kiedyś, że aby upiec dobrą beze należy na jedno duże białko dać 100 g cukru (drobnego do wypieków).  Bezy trzeba cierpliwie ubijać i dodawać stopniowo cukier. Do ostudzonej tarteletki wkładamy troszkę lemon curd- przepis

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? 9 WSKAZÓWEK 157

dużo gorzej zareaguje, jeśli w ciągu jednego posiłku dostarczysz mu całe dzienne zapotrzebowanie. Pamiętaj też, że święta nie trwają jeden wieczór - niektóre potrawy możesz zjeść w pierwszy czy też drugi dzień świąt na śniadanie czy inny posiłek. 9. NIE ZAPOMNIJ O AKTYWNOŚCI. Rodzinny spacer, sanki, zabawa z dziećmi, może poranne biegi czy krótki trening z filmiku z YouTube? Każda aktywność(...)święta! Poprawi nam humor i spali trochę kalorii, a co!  Święta są raz do roku, zatem nie jestem zwolenniczką restrykcyjnej diety w te dni. Czasem trzeba dać sobie trochę luzu, troszkę poszaleć! Pamiętajcie jedno - jak w 3 dni nie da się schudnąć to też nie da się przytyć! Dodatkowe kilogramy po świętach to efekt całego

Vroblewska-fitlife