już miękkie) można posypać je 1 łyżką mąki kukurydzianej, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 - 7 minut, aż sos się zagęści. W razie potrzeby można dodać drugą łyżkę mąki kukurydzianej, ponownie zamieszać i gotować, aż do zgęstnienia (przez kolejne 5 do 7 minut). Gotowe chili przyprawić solą i ewentualnie innymi przyprawami (np. dodatkowym chili, kuminem) do smaku(...)oprószone startym, żółtym serem i posypane posiekaną kolendrą i/lub plasterkami świeżej chili. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą około 3 litry chili. Jest to bezmięsna wersja popularnego dania kuchni amerykańskiej - chili con carne. W zależności, od wielkości kostek pokrojonej dyni, chili może się gotować od 55 minut do 1 godziny i 30 minut. Im większa kostka
Gospodyni Miejskaodkrawamy bok mango z jednej z dwu płaskich stron (wbrew pozorom owoc nie ma idealnie jajowatego kształtu, ale jest spłaszczony po bokach). Następnie kroimy miąższ w kratkę, wywracamy na drugą stronę i odcinamy kostki od skórki. Kostkę można wykroić najpierw zdejmując skórkę z mango, potem pokroić nożem miąższ w kratkę, a następnie odciąć od kostki. Mango wrzucamy do miski(...)układamy na sałatce (jeśli wybraliśmy prosciutto – kroimy je w paski). Krok 3 Robimy dresing mieszając wszystkie składniki w szczelnie zamkniętym słoiku. Polewamy sałatę. Krok 4 Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Na wierzch kładziemy cienko pokrojoną w krążki czerwoną cebulę. Pycha! Zobacz menu na tydzień – zielono mi, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Czwartek
Niedzielny kucharzPyszne czekoladowo-kawowe ciacho, to gratka nie tylko dla wielbicieli kawy i czekolady. Choć osobiście nie jestem fanką ani jednego, ani drugiego, to sama się sobie dziwię i nie wiem jak to możliwe..., ale to ciacho zauroczyło mnie totalnie. Polecam zarówno na wielkie jak i mniejsze imprezy, na pewno zrobi furorę. Choć u mnie (z różnych względów) bez dodatku konfitury(...)wyszło przepyszne. Znalezione tutaj . Ponieważ użyłam trochę większej formy, zwiększyłam ilości składników. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 2/3 szklanki cukru (dałam ksylitol) - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej (dałam orkiszową typ700) do nasączenia: 2/3 szklanki kawy lub likieru Białka ubijamy na półsztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Do sztywnej, błyszczącej
Smaczne Zdrowecynamonem Amkez* odrobina oleju do smażenia (np. kokosowego) cukier puder do oprószenia + ulubiona konfitura (u mnie borówkowa) *Polecam Wam suszone jabłka Amkez Idealne jako przekąska i dodatek do wielu dań Przygotowanie: Do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon i znów mieszamy. Na koniec(...)rozgrzana patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Rozprowadzamy ją po powierzchni patelni delikatnie ją poruszając. Omlet smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pojawią się pęcherzyki obracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilkę. Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni
Słodkie okruszkisobą mylone – mleczko i mleko kokosowe. To pierwsze (zazwyczaj w puszcze, rzadziej w kartoniku), ma sporą zawartość kokosa, jest dość gęste i tłuste. Nadaje się do dań obiadowych i deserów ( np. takiego ptasiego mleczka ), a także do ubijania na wegańską „bitą śmietanę” . Z kolei mleko (napój) kokosowe w kartonie ma mniejsza zawartość kokosa, jest(...)zagęszczająca: guma gellan, sól. Bez dodatku cukrów. 64 kcal/100 ml Nie jest to mleko czysto kokosowe, a ryżowo-kokosowe, stąd pewnie niska cena. Nie pamiętam czy kiedykolwiek je testowałam, dajcie znać w komentarzach czy aromat kokosa jest wystarczająco wyczuwalny (wydaje mi się że nie ze względu na dodatek ryżu). Natumi Napój Ryżowo-Kokosowy Bezglutenowy
Powiedz dietom niewody 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 50 g masła (lub margaryny) 2 pełne łyżki cukru brązowego 1 lekko czubata szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cynamonu (można dać trochę więcej) 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: kilka łyżek drobnego cukru do wypieków (można użyć także cukru pudru) ok. 600-800 ml oleju (użyłam rzepakowego) Wykonanie: Wodę, masło i cukier(...)zacznie wrzeć dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy. Powstałe, bardzo gęste ciasto odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto o gładkiej konsystencji. Ciasto umieszczamy w worku cukierniczym zakończonym tylką w kształcie głęboko wyciętej gwiazdy (użyłam tylki Wiltona w rozmiarze
MyCookBook.plmleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata(...)masła, jajko i mąka. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. W trakcie pieczenia należy placki przewrócić na drugą stronę. Moje się trochę przypiekły, ale były pyszne. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę? 2 Co Lila jadła
lady-och-mistrzyni.blogspot.comłyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szkl cukru 3 żółtka warstwa marcepanowa: 400 g kaszy manny 300 g cukru 150 g masła 1/2 szkl wódki olejek migdałowy (dałam 1/4 szkl amaretto) ponadto: 3 łyżki dżemu pomarańczowego cukrowe perełki polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżeczki cukru 100 g masła 1 jajko W 1/2 szklanki mleka rozpuści(...)mąk. Ugotować gęsty budyń, wystudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodając po łyżce budyniu. Pierwszy blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu, następnie wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta. Kaszę wymieszać z cukrem. Masło stopić, gorącym zalać mieszankę kaszy i cukru, wymieszać. Dodać wódkę i likier (olejek), zagnieść palcami do konsystencji mokrego piasku, wyłożyć na ciasto
6niebovoodoo. Czarownice może i gotują, ale laleczki używają do innych celów, ale telewizja to władza :) Jedna z hipotez dotyczących tej potrawy wskazuje na bardzo kryzysowy charakter. To zubożała wersja dania, które docelowo podawało się z przyprawą droższą od złota. Na bagnach jest mało szafranu, za to dużo żyjątek :) W zasadzie ciężko mówić tutaj o potrawie, gdyż jest to sposób(...)ucieknie) to wpada do garnka. Wspólna jest tylko tak zwana Święta Trójca czyli papryka, cebula i seler - zazwyczaj naciowy, ale kryzys jest kryzys :) Na temat twórczości samego Pratchetta drugi raz nie będę pisał bo pisałem już tutaj Składniki: - cebula - papryka - seler - ryż - koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Warzywa kroimy w kostkę i dusimy. Teraz mamy dwa sposoby na przygotowanie ryżu. Pierwszy
Kryzysowa Książka Kucharskamasę makową: pół puszki gotowej masy makowej HELIO 2 łyżki skórki kandyzowanej HELIO 2 łyżki rodzynek HELIO łyżka miodu 1 białko na masę serową: 200g sera sernikowego(ja dałam mały serek mój ulubiony) 1 żółtko łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku na lukier: łyżka śmietany 18 kilka łyżek cukru pudru, kilka kropli sosu(...)zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. W jednej misce mieszamy składniki na masę makową na końcu mieszamy z ubitym na sztywno białkiem,a w drugiej miksujemy masło z cukrem i żółtkiem na jasną masę dodajemy serek ,miksujemy i na koniec dosypujemy budyń,mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki ,jedną trzecią ciasta odkładamy
Swojskie jedzonkorisotto. Grzyby się smaży na oliwie, faszeruje nimi lasagne, układa na pizzy i gotuje wyborną zupę. Trufle znajdują jeszcze inne, ekskluzywne zastosowania. Oto jeden z najprostszych przepisów na popularne danie z grzybami, którego przygotowanie zajmuje kwadrans. Składniki: 350 g makaronu tagliatelle 400 g prawdziwków 2 ząbki czosnku pietruszka oliwa, sól, pieprz grana padano (do posypania) Oczyszczone(...)solimy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Grzyby smażymy na odrobinie oliwy. Czekamy, żeby wyparował ich sos. Kiedy się zaczną rumienić odwracamy na drugą stronę i dorzucamy posiekany czosnek. Makaron odcedzamy (nie opłukujemy ani nie odlewamy szczelnie wody) i wrzucamy na patelnię. Delikatnie mieszamy, dodając pieprzu, pietruszki i dosypując płatki grana padano. Gotowe
Bon Ton Italiaulepszenia”. Dlatego kiedy zaproponowano nam zwiedzenie Zakładów Produkcji Garmażeryjnej Taurus w Tuchowie bardzo chętnie z niego skorzystaliśmy, aby od kuchni zobaczyć jak one są produkowane. Zakład Produkcji Garmażeryjnej jest drugim zakładem produkcyjnym firmy „Taurus”. Powstał w Tuchowie w roku 2006, poszerzając tym samym profil produkcji firmy o wyroby garmażeryjne: pierogi, uszka, łazanki, krokiety, knedle, naleśniki, gołąbki, pierożki pieczone(...)kupowanej od lokalnych rolników, używa się do pierogów, krokietów czy pierogów z kapustą. Spore wrażenie zrobiła na nas maszyna do lepienia pierogów. Do jednego otworu włada się ciasto do drugiego farsz i idealne pierogi wypadają w imponującym tempie. Niestety z pierogami z owocami już tak dobrze nie ma. Tu nie ma zmiłuj, są ręcznie lepione. Po tej wizycie (a zajrzeliśmy
królestwo garówwyobrażacie sobie mocno czekoladowe, wilgotne biszkopty, ala brownie, krem maślany na bazie masła orzechowego, czekoladowo-gorzkie ganache, całość ozdobiona orzeszkami, czekoladki z masłem orzechowym… Uwierzcie mi dajcie się skusić, dla takich słodkości warto zgrzeszyć Składniki na biszkopt: 350 g mąki pszennej 400 g cukru kryształu 105 g kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gorącej, mocnej kawy 115 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce mieszamy jajka, maślankę, kawę gorącą, olej i ekstrakt z wanilii. Mokre składniki wlewamy do suchych składników i ubijamy około 2 minut, na średniej mocy miksera, do połączenia. 3 formy
Made By Mom And Sonkażdej postaci. Te w całości ratowa mnie od zgagi podczas ciąży. Natomiast płatki migdałów stosuje głównie do ciast, ale zawsze muszę kupić 2 paczki, bo jedno do ciasta, a drugą paczkę zjadamy na miejscu. Dżasta: 4 marca 2016 o 09:46 (Edytuj) Ciężko wybrać tylko jedne bakalie z tak szerokiego grona! Moje ulubione jak biegacza to oczywiście daktyle(...)Oprócz tego orzechów to nerkowce, za niepowtarzalny, lekko słodki smak i wspaniałe właściwości. I na „deser” suszona żurawina- bez niej nie wyobrażam sobie omletow, owsianek i ciasteczek. Swoje dane adresowe proszę przysłać na email: mala.cukierenka@gmail.com
Mała Cukierenkakilku podstawowych zasadach. Białka jajek powinny być świeże (zawsze wącham jajko po rozbiciu skorupki) i bardzo dokładnie oddzielone od żółtek. Choćby odrobina żółtka powoduje, że białko niestety nie da się ubić na sztywną pianę. To tłuszcz zawarty w żółtku powoduje, że piana będzie półpłynna. Dlatego ważne jest aby naczynie, w którym ubijamy pianę było czyste i wolne od tłuszczu. Można(...)wiedzieliście, to białka z powodzeniem można zamrozić. Nawet jeśli przechowujecie białka w lodówce przez kilka dni to wciąż nie ma problemu z ich ubijaniem na sztywną pianę. Cukier to drugi składnik bezy. Najlepszy jest cukier miałki. Ubijając pianę z cukrem trzeba stopniowo dodawać cukier, najlepiej po jednej łyżce. Należy ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, za pomoca trzepaczki
codojedzenia