drugie danie - 14640 przepisów (strona:399/976)

Kaszanka pod żaglami. 147

Black pudding. Składniki: 1 duży ziemniak 10 dag kaszanka 2 plastry białej  cebuli 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej sos czosnkowy olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki ugotować

Kulinarny karnet Christophera
OŚMIORNICZKI Z SALSĄ Z PALONYCH POMIDORÓW. 134

białym winem oraz aromatyczną salsą pomidorową, stanowiły tym samym jedną z naszych przystawek. Kto jeszcze nie próbował - nie bójcie się! Skoro ja to przeżyłam, to Wy tez dacie radę ! OŚMIORNICZKI W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW. /przepis: Grzegorz Łapanowski/ 15 małych ośmiornic (tu: mrożone) niecały litr bulionu szklanka białego wina 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku 2 dymki pęczek posiekanej natki(...)już rozmrożone wrzucamy do gorącego wywaru i gotujemy  30 minut lub 15, jeśli używamy szybkowaru.Następnie odcedzamy je. Pomidory opalamy nad palnikiem ze skórki. Najpierw wycinamy "ogonek", nacinamy drugą stronę na krzyż i stawiamy na palniku. Kiedy skórka się zwęgli, pomidory ściągamy z palnika. Ściągamy skórkę, przekrawamy w poprzek i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Chili

W kuchni Karmel-itki
Panierowane pieczarki, danie w 5 minut 201

Panierowane pieczarki , danie w 5 minut Kiedy wszystko się nam przeje , a domownicy ze smętną miną gapiąc się w talerze , oczekują cudu . Wtedy można spróbować np. panierowanych pieczarek . Fajna , prosta potrawa , a do tego mega uniwersalna . Doskonale, sprawdzi się nawet na zimno jako przekąska, na imprezie lub lekka kolacja . Tak przyrządzone pieczarki są smaczne , prawie(...)następnie wyłamujemy ogonki . Bardzo łatwo to zrobić , gdyż złapane mocno , łatwo się poddają Jajka roztrzepujemy w misce , tak aby białko i żółtko się połączyły ( jak do schabowych ) . W drugiej misce , umieszczamy bułkę tartą . Pieczarki solimy , pieprzymy i obtaczamy najpierw w jajku , potem w bułce i znowu w jajku , następnie w bułce . Tak ” zabezpieczone ” panierką, smażymy w dość

Ogrodnik w podróży
Kurczak tikka masala najlepszy 104

których nazw już nie pamiętam, ale smakowały też niesamowicie. Zresztą cały stary Dubaj ma swój ciekawy urok. Polecam kurs Wodną taksówką która za równowartość 1 zł przewiezie Was na druga stronę kanału. A co ciekawsze turyści stanowili tam zdecydowana mniejszość. Większość miejsc zajmowali kursujący w obie strony miejscowi.   Do tego udało mi się zwiedzić jeszcze kilka innych knajp(...)same przyprawy, które hurtem przywiozłem ze sobą. Ma być pikantnie, kolorowo, dużo różnych smaków. Więc na stole wylądowały takie cuda: 1. Kurczak tikka masala , moje ulubione danie ( tak wiem nie jest ono hinduskie ) klasyk, choć jest trochę zabawy przy przygotowaniu, ale naprawdę warto go zrobić. W takim wydaniu jak w przepisie poniżej, kurczak jest aromatyczny, pachnący

PaleoLife
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 151

właściwości Dlaczego jeszcze warto stosować lubczyk w kuchni? Dodawany do potraw usprawnia pracę układu pokarmowego, ułatwiając trawienie . Oprócz tego zapobiega wzdęciom i niestrawności , szczególnie warto więc dodawać go do dań ciężkostrawnych. Lubczyk wykazuje również działanie przeciwzapalne , a w medycynie naturalnej i ludowej jest stosowany jako środek wykrztuśny . Czym zastąpić kostkę rosołową Sprzymierzeniec każdej zapracowanej i zabieganej pani domu(...)jest taka smaczna? Ugotowanie prawdziwego, aromatycznego bulionu zajmuje trochę czasu. Nie ma drogi na skróty – wywar musi gotować się około 3 godzin. Powiedzmy sobie szczerze, kto ma czas co drugi dzień gotować bulion przez kilka godzin? Z powodu braku czasu wiele osób sięga właśnie po kostki rosołowe. Ich zaletą jest niska cena, łatwość użycia i wybór „smaków” – bulion warzywny, drobiowy

Pani domowa
Świąteczny piernik 167

cukru - 50 dkg mąki - 5 białek (piana) - 1 dkg sody oczyszczonej - 3 łyżki przegotowanej zimnej wody - 15 dkg bakalii ( rodzynki, orzechy) - powidła śliwkowe ( w zależności od pojemności słoika ja dałam 400 g ) - dwie polewy czekoladowe gotowe ( 5 min się je moczy w gorącej wodzie i są gotowe do użycia) - tłuszcz do wysmarowania blachy Przygotowanie: Miód z przyprawą trzeba w rondelku(...)rozdrabniam w robocie kuchennym. Teraz zabieram się za przygotowanie foremki ( ja piekę w keksówce ) i nacieram ja tłuszczem i bułką tartą. Ucieram teraz tłuszcz z żółtkami i cukrem. W drugiej większej misce ubijam białka z odrobiną soli. Pianę łączę z żółtkami i cukrem, dodaję mąkę i mieszam. Wyrabiam potem ręką przez jakieś 20 minut. Sodę rozpuszczam z 3 łyżkami

Tanio smacznie i prosto
Już się Pana nie boję, Panie Suflecie! 144

długo odkładanej i oczekiwanej konfrontacji. Nie chciałam, by obecność domowników, a Boże broń, zaglądanie mi przez uzbrojone w ubijaczkę ramię, spłoszyło moje co dopiero zrodzone przekonanie, że dam radę. Walka miała być honorowa - sam na sam, z tą tylko przewagą, że ubijany od XVIII wieku suflet nic sobie nie robił z mojej tremy i wzorowo wyrośnięty zerkał dumnie(...)naczynkach. Wiem, że byłoby to praktyczniejsze, ale ja od paru tygodni szukałam powodu, by wreszcie użyć dużego ramekinu kupionego na targu staroci za całe ...1,50 zł!  Po drugie uwielbiam morele i miałam nadzieję, że ich dodatek znacząco uprzyjemni całe doświadczenie. Nie myliłam się! Suflet uzyskał nie tylko cudowny smak, ale i piękny morelowy kolor. A fakt

KUCHARNIA
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 229

sposób przygotowaną łopatkę pieczemy przez około 8 godzin. Co jakiś czas można ją podlać sokami, które znajdują się w rondlu lub delikatnie obrócić na drugą stronę. Po upieczeniu mięsa cały sos odlewamy do małego garnuszka i wkładamy je znów do piekarnika na 30-45 minut. Można nieco zwiększyć temperaturę. Dzięki temu mięso ładnie się przypiecze. Następnie łopatkę wyjmujemy(...)mięso szarpiemy zgodnie z kierunkiem włókien. Sos pieczeniowy, który odlaliśmy z rondla, miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Możemy go wykorzystać do dania lub zamrozić w formie kostek. Przyda się on do innych dań. Sos BBQ Sos również dobrze jest przygotować sobie wcześniej. W tym celu drobno siekamy cebulę, czosnek oraz wędzone śliwki. W garnku

Food Square
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 130

poranek. Za oknem musi padać śnieg, a jeszcze lepiej jeśli jest śnieżyca! Z kominka bucha ciepło, a my jeszcze w piżamach, zapadnięci w miękkich fotelach zjadamy rogaliki jeden za drugim. 6. Nadmorski wiatr - ciepły, pełen tajemniczych szeptów, oczyszczający ze wszystkich smutków i trosk.  7. Subtelny szelest piany z białek , gdy łączę ją z innymi składnikami. Część(...)zakłada zmieszanie ubitej piany z ricottą to już wpadłam po uszy! I muszę Wam powiedzieć, że naprawdę świetnie ulokowałam swoje uczucia. Was też gorąco namawiam do tego zakochania:)  Danie jest niezwykle proste, lekkie, świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Może być podane jako przekąska, lunch, część lekkiej kolacji. Idealne na zakończenie lata

KUCHARNIA
LEKKI, LETNI KREM POMIDOROWY Z GORGONZOLLĄ 174

Obydwie wersje równie smaczne, co kto woli. Zupa jest bardzo delikatna i meeega smaczna. Warto przygotować od razu większą ilość, by wystarczyła na dwa dni, w moim odczuciu na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. Składniki: - 2kg świeżych pomidorów (u mnie odmiana lima) - 1 duża cebula (lub 2 średnie) - 5 ząbków czosnku - 1 puszka mleka kokosowego - duża garść świeżej bazylii(...)dobra również na zimno, jako lekki chłodnik pomidorowy. Można posypać pociętymi drobno listkami świeżej bazylii. Można także podawać z grzankami polanymi oliwą z oliwek, wówczas mamy lekkie danie obiadowe lub letnią kolację. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Brownie bez miksera – wilgotne i ciemne 263

Brownie to szybkie i mało wymagające ciasto. Tak mało wymagające, że nie potrzebujecie do jego zrobienia nawet miksera – wszystko można zrobić jedną łyżką. Chrupiące z zewnątrz

Karo in the Kitchen
Ciasto Marysieńka -z kremem i orzechami 336

Witam Kochani tego pięknego,słonecznego dnia :-) Powietrze powoli zaczyna pachnąć wiosną. Pięknie świeci słoneczko,ptaszki śpiewają i jest jakieś 10 stopni na plusie :-) Zobaczymy czy to

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Śledź marynowany z kaparami, pieprzem i czerwoną cebulką w oleju lnianym na domowym chlebie z ziarnami 110

cukru, co doskonale komponuje się z zamarynowanym śledziem, który jest tutaj zdecydowanie na pierwszym planie. Nieco mdły w smaku chlebek jest jedynie dobrym tłem i uzupełnia całość, dzięki czemu danie jest harmonijne a dla mnie właśnie harmonia na talerzu jest najważniejsza.  Składniki na bochenek chleba  Receptura, która jakiś czas temu urodziła się w mojej(...)podwoją swoją objętość co zazwyczaj trwa około godzinę. Chleb przekładam do formy, którą albo wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Jestem zwolenniczką opcji drugiej, gdyż chlebek dzięki temu wygląda ładniej. Chleb piekę w rozgrzanym do 180 stopi piecu przez godzinę a następnie usiłuję go wystudzić do temperatury pokojowej poza piekarnikiem, na kratce, natomiast jeszcze

Mango Papaja
Fusilli z amarantusem, mango i groszkiem cukrowym 194

miodu z orzechami włoskimi i świeżymy rozmarynem. Podgrzewamy do czasu połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do ostudzenia 4/ Gotujemy w osolonej wodzie makaron tak żeby był al dente. Na drugim palniku rozgrzewamy olej ryżowy na patelni wok i wrzucamy groszek cukrowy wraz z marchwią i obraną i pokrojoną w paski połówką mango 5/ Doprawiamy składniki na woku szczyptą(...)talerz i na środku układamy garść makaronu nakładając na niego orzechy z miodem i rozmarynem. Gdy wszystkie składniki na woku są już wystarczająco miękkie układamy je dookoła makaronu. Danie jest gotowe, SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
5 przepisów na ciasta z dynią 80

utęsknieniem czekam do września, kiedy to pojawiają się pierwsze produkowane w Polsce odmiany. Lubię dynię głównie za to, że wykorzystując jedno warzywo jestem w stanie przygotować mnóstwo różnorodnych dań na słodko i na słono. Dynia to chyba najbardziej wszechstronne warzywo jakie pojawia się w mojej kuchni. W dynię odmiany Hokkaido zaopatruję się co roku w gospodarstwie mojego brata(...)dyni jest krojenie i gotowanie lub pieczenie jej na świeżo. Taka pieczona dynia idealnie pasuje do sałatek i dań głównych, a dynia gotowana nada się do zup czy dań typu curry. Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na dania z dynią . I ostatnim sposobem na dynię jest jej przygotowywanie do słoików w dwóch postaciach: dyni

nietylkopasta.pl