drugie danie - 14640 przepisów (strona:402/976)

Jambalaya 116

voodoo. Czarownice może i gotują, ale laleczki używają do innych celów, ale telewizja to władza :) Jedna z hipotez dotyczących tej potrawy wskazuje na bardzo kryzysowy charakter. To zubożała wersja dania, które docelowo podawało się z przyprawą droższą od złota. Na bagnach jest mało szafranu, za to dużo żyjątek :) W zasadzie ciężko mówić tutaj o potrawie, gdyż jest to sposób(...)ucieknie) to wpada do garnka. Wspólna jest tylko tak zwana Święta Trójca czyli papryka, cebula i seler - zazwyczaj naciowy, ale kryzys jest kryzys :) Na temat twórczości samego Pratchetta drugi raz nie będę pisał bo pisałem już tutaj Składniki: - cebula - papryka - seler - ryż - koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Warzywa kroimy w kostkę i dusimy. Teraz mamy dwa sposoby na przygotowanie ryżu. Pierwszy

Kryzysowa Książka Kucharska
Serowo-makowa tarta 191

masę makową: pół puszki gotowej masy makowej HELIO 2 łyżki skórki kandyzowanej HELIO 2 łyżki rodzynek HELIO  łyżka miodu 1 białko na masę serową: 200g sera sernikowego(ja dałam mały serek mój ulubiony) 1 żółtko łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku na lukier: łyżka śmietany 18  kilka łyżek cukru pudru, kilka kropli sosu(...)zagniatamy  ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. W jednej misce mieszamy składniki na masę makową na końcu mieszamy z ubitym na sztywno białkiem,a w drugiej miksujemy  masło z cukrem i żółtkiem na jasną masę dodajemy serek ,miksujemy i na koniec dosypujemy budyń,mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki ,jedną trzecią ciasta odkładamy

Swojskie jedzonko
Przepis na… – Tagliatelle ai funghi porcini, włoski smak jesieni 360

risotto. Grzyby się smaży na oliwie, faszeruje nimi lasagne, układa na pizzy i gotuje wyborną zupę. Trufle znajdują jeszcze inne, ekskluzywne zastosowania. Oto jeden z najprostszych przepisów na popularne danie z grzybami, którego przygotowanie zajmuje kwadrans. Składniki: 350 g makaronu tagliatelle 400 g prawdziwków 2 ząbki czosnku pietruszka oliwa, sól, pieprz grana padano (do posypania) Oczyszczone(...)solimy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Grzyby smażymy na odrobinie oliwy. Czekamy, żeby wyparował ich sos. Kiedy się zaczną rumienić odwracamy na drugą stronę i dorzucamy posiekany czosnek. Makaron odcedzamy (nie opłukujemy ani nie odlewamy szczelnie wody) i wrzucamy na patelnię. Delikatnie mieszamy, dodając pieprzu, pietruszki i dosypując płatki grana padano. Gotowe

Bon Ton Italia
Taurus - ich pierogi i nie tylko 150

ulepszenia”. Dlatego kiedy zaproponowano nam zwiedzenie Zakładów Produkcji Garmażeryjnej Taurus w Tuchowie bardzo chętnie z niego skorzystaliśmy, aby od kuchni zobaczyć jak one są produkowane. Zakład Produkcji Garmażeryjnej jest drugim zakładem produkcyjnym firmy „Taurus”. Powstał w Tuchowie w roku 2006, poszerzając tym samym profil produkcji firmy o wyroby garmażeryjne: pierogi, uszka, łazanki, krokiety, knedle, naleśniki, gołąbki, pierożki pieczone(...)kupowanej od lokalnych rolników, używa się do pierogów, krokietów czy pierogów z kapustą. Spore wrażenie zrobiła na nas maszyna do lepienia pierogów. Do jednego otworu włada się ciasto do drugiego farsz i idealne pierogi wypadają w imponującym tempie. Niestety z pierogami z owocami już tak dobrze nie ma. Tu nie ma zmiłuj, są ręcznie lepione. Po tej wizycie (a zajrzeliśmy

królestwo garów
Czekoladowy Tort z Masłem Orzechowym 162

wyobrażacie sobie mocno czekoladowe, wilgotne biszkopty, ala brownie, krem maślany na bazie masła orzechowego, czekoladowo-gorzkie ganache, całość ozdobiona orzeszkami, czekoladki z masłem orzechowym… Uwierzcie mi dajcie się skusić, dla takich słodkości warto zgrzeszyć   Składniki na biszkopt: 350 g mąki pszennej 400 g cukru kryształu 105 g kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gorącej, mocnej kawy 115 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii   W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce mieszamy jajka, maślankę, kawę gorącą, olej i ekstrakt z wanilii. Mokre składniki wlewamy do suchych składników i ubijamy około 2 minut, na średniej mocy miksera, do połączenia. 3 formy

Made By Mom And Son
Proste ciasto bananowe z marchewką i wyniki konkursu 241

każdej postaci. Te w całości ratowa mnie od zgagi podczas ciąży. Natomiast płatki migdałów stosuje głównie do ciast, ale zawsze muszę kupić 2 paczki, bo jedno do ciasta, a drugą paczkę zjadamy na miejscu.   Dżasta: 4 marca 2016 o 09:46 (Edytuj) Ciężko wybrać tylko jedne bakalie z tak szerokiego grona! Moje ulubione jak biegacza to oczywiście daktyle(...)Oprócz tego orzechów to nerkowce, za niepowtarzalny, lekko słodki smak i wspaniałe właściwości. I na „deser” suszona żurawina- bez niej nie wyobrażam sobie omletow, owsianek i ciasteczek.   Swoje dane adresowe proszę przysłać na email: mala.cukierenka@gmail.com

Mała Cukierenka
Beza idealna – jak zrobić 212

kilku podstawowych zasadach. Białka jajek powinny być świeże (zawsze wącham jajko po rozbiciu skorupki) i bardzo dokładnie oddzielone od żółtek. Choćby odrobina żółtka powoduje, że białko niestety nie da się ubić na sztywną pianę. To tłuszcz zawarty w żółtku powoduje, że piana będzie półpłynna. Dlatego ważne jest aby naczynie, w którym ubijamy pianę było czyste i wolne od tłuszczu. Można(...)wiedzieliście, to białka z powodzeniem można zamrozić. Nawet jeśli przechowujecie białka w lodówce przez kilka dni to wciąż nie ma problemu z ich ubijaniem na sztywną pianę. Cukier to drugi składnik bezy. Najlepszy jest cukier miałki. Ubijając pianę z cukrem trzeba stopniowo dodawać cukier, najlepiej po jednej łyżce. Należy ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, za pomoca trzepaczki

codojedzenia
Makowiec przekładany kremem z mascarpone (przepis na biszkopt makowy). 413

pieczenia i mak połączyć dokładnie ze sobą. Białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka będą ubite dodawać łyżka po łyżce cukier ciągle miksując a następnie żółtka (jedno po drugim). Wyłączyć mikser, stopniowo i delikatnie wmieszać mieszankę suchych składników. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto wystygnie przekroić(...)szklanki przegotowanej wody i łyżki cukru. Biszkopt piec na papierze do pieczenia. Krem. Składniki: 250 g serka mascarpone 0,5 l śmietany kremówki 30-36% cukier puder według uznania (dałam 3 łyżki) Składniki powinny być bardzo mocno schłodzone, by powstał krem. W przeciwnym razie możemy otrzymać produkt odwrotny - czyli masło i maślankę ;) - inaczej mówiąc krem się zważy i rozwarstwi. Kremówkę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domowe duszonki 146

przygotowane? Zatem - do dzieła! Po pierwsze: opłukanego i osuszonego kurczaka, kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Po drugie: warzywa! Obraną marchewkę kroimy w talarki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę (ok. 2-3 cm). A obraną cebulę - siekamy. Całość mieszamy, najwygodniej po prostu ręką. W osobnym pojemniku(...)przygotowaną marynatą zalewamy warzywa. Mieszamy kurczaka z warzywami i wszystko umieszczamy razem w rękawie do pieczenia, który oczywiście zapinamy. Nasze duszonki nie powinny mieć w woreczku ciasno, więc dajmy im trochę luzu ;) Domowe duszonki w rękawie dusimy w piekarniku o temp. 200 st. przez 60 minut z termoobiegiem. Już po chwili, po całym domu roznosi się cudowny zapach! Smacznego! aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Suszone pomidory z rozmarynem i tymiankiem. 127

zrobiłam sama swoje domowe suszone pomidory. I nie żałuję, bo są boskie. Do moich pomidorów postanowiłam dodać świeże zioła rozmaryn i tymianek oraz czosnek. Nie wytrzymałam i musiałam na drugi dzień je posmakować :-). Smakują wybornie. Są wyśmienitą przekąską i pysznym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Świetnie smakują położone na świeżym domowym pieczywie posmarowanym masłem. Przeważnie suszy się je w pełnym(...)takie słońce, dlatego wspomagać się musimy piekarnikiem co nie znaczy, że pomidory smakują gorzej, są równie smaczne. Oliwę lub olej z zalewy można wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Jeśli mamy czas, to zamykajmy smaki lata w słoikach, a w zimę będziemy delektować się pysznymi przetworami.    SUSZONE POMIDORY Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Wegetariański gulasz z bakłażanów. 202

sosu bakłażana, wcześniej opłukanego z soli i soku, który oddał. Przyprawiamy ziołami, miażdżonym czosnkiem i sosem sojowym. Dusimy do momentu kiedy bakłażan stanie się kruchy. Pamiętamy, że w drugim garnku gotuje się brokuł i nie należy go przegotować. Jak już stanie się kruchy wyciągamy go z wody i przelewamy zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. To ważne(...)zbyt miękki. Sprawdzamy czy bakłażan jest juz miękki. Jeśli tak to dodajemy do niego brokuł i posiekaną świeżą kolendrę. Wszytko razem jeszcze dusimy 2-3 min. i danie jest gotowe. Podajemy z ryżem, z grzankami lub po prostu z chlebem. Życzymy smacznego i pozdrawiamy

vegetanie
Muffinki waniliowo rumowe 180

więc składniki: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - 1/2 jogurtu naturalnego (ja dałem grecki) - 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego - 1 łyżka aromatu rumowego - 1 łyżka aromatu waniliowego   Najpierw przesiałem mąkę do której dodałem cukier i sodę, a następnie wymieszałem. Zrobiłem małe(...)jednolitą masę, a następnie podzieliłem na dwie części – 1/3 dla masy waniliowej i 2/3 dla masy rumowej. Do jednej dodałem aromat waniliowy (i oczywiście wymieszałem) a do drugiej dodałem kakao i aromat rumowy (i również wymieszałem ). Formę wyłożyłem papilotkami do których najpierw nałożyłem 1/4 papilotki masy rumowej, później 1/4 papilotki masy waniliowej i trzecia część znów masa rumowa

Kuchenne Wariacje
.695. quinoa po raz pierwszy 83

quiona z nektarynkami (druga na dnie), jogurtem naturalnym i ziarnem kakao ; kawa toffee ~ Próbowałam tej kaszy po raz pierwszy i muszę przyznać, że bardzo mi posmakowała! :) Jestem też ciekawa jak smakuje w wytrawnej wersji i chyba tak przygotują ją następnym razem. Komosę mogłam spróbować dzięki współpracy ze sklepem Skworcu , możecie kupić ją pod TYM linkiem :) Dzisiaj o 20.00 znów(...)wyjeżdżam na pięć dni do pracy, kolejne ciężkie pięć dni, ale dam radę, no nie? :) Pierwszy tydzień minął szybko, teraz też tak będzie. Ani się obejrze, a będzie już piątek! ♥ Do zobaczenia w sobotę! P.S. Zapraszam na chili&sugar po przepis na ekstremalnie czekoladowe ciacha! Musicie je zrobić, serio! (kliknij na zdjęcie

breakfast of dreams
SPIRULINA - ALGA O CENNYCH WŁAŚCIWOŚCIACH 187

wszystko. Białko, z którego jest zbudowana, zawiera aż 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, które organizm ludzki przyswaja. Mówi się, że jest to najwyższa ich koncentracja, jaką da się znaleźć w żywności. Czytałam opinie, że spirulina może nie przyswajać się tak dobrze, jak mówią - ze względu na obecność ściany komórkowej - obecnie jednak udowodniono, że ściany te są na tyle cienkie(...)rozbiciem". Od czegoś mamy procesy trawienne, prawda? :) jesli chcecie poczytać o białku - odsyłam TUTAJ . CO W SPIRULINIE SIEDZI?     Może najpierw o tych, które wymieniłam w drugiej kolejności. No tak, mocno zielona barwa zobowiązuje. Nadają ją barwniki - chlorofil oraz fikocyjanina, które sa naturalnymi przeciwutleniaczami. Oprócz tego działają antyalergicznie, przeciwzapalnie, a także antynowotworowo. Jeśli chodzi o zawartość minerałów - zawiera

Katsuumi
Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara 185

były dzieci. Ewa przypominała jak zdrowo żywić nasze pociechy oraz jak z nimi trenować, aby w formie zabawy dostarczyć im oraz nam dziennej porcji ruchu. W programie zaproponowano świetne danie obiadowe, które od razu przypadło nam do gustu. Były to domowe ravioli nadziewane piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem z pomidorowym sosem Marinara (w kształcie(...)typowych poduszeczek :) Ravioli skradły smakiem nasze serca i na pewno często będziemy do nich wracać. Były świetne na ciepło, ale również znikały z talerza wieczorem, kiedy całkiem ostygły :) Na drugi dzień po odgrzaniu w sosie mieliśmy kolejny zdrowy, super szybki i pyszny obiadek! Polecam wszystkim! Składniki: (6-10 porcji -> ok. 50 pierożków) 800 g mięsa z piersi indyka

Moja Delicja