wyobrażacie sobie mocno czekoladowe, wilgotne biszkopty, ala brownie, krem maślany na bazie masła orzechowego, czekoladowo-gorzkie ganache, całość ozdobiona orzeszkami, czekoladki z masłem orzechowym… Uwierzcie mi dajcie się skusić, dla takich słodkości warto zgrzeszyć Składniki na biszkopt: 350 g mąki pszennej 400 g cukru kryształu 105 g kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gorącej, mocnej kawy 115 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce mieszamy jajka, maślankę, kawę gorącą, olej i ekstrakt z wanilii. Mokre składniki wlewamy do suchych składników i ubijamy około 2 minut, na średniej mocy miksera, do połączenia. 3 formy
Made By Mom And Sonkażdej postaci. Te w całości ratowa mnie od zgagi podczas ciąży. Natomiast płatki migdałów stosuje głównie do ciast, ale zawsze muszę kupić 2 paczki, bo jedno do ciasta, a drugą paczkę zjadamy na miejscu. Dżasta: 4 marca 2016 o 09:46 (Edytuj) Ciężko wybrać tylko jedne bakalie z tak szerokiego grona! Moje ulubione jak biegacza to oczywiście daktyle(...)Oprócz tego orzechów to nerkowce, za niepowtarzalny, lekko słodki smak i wspaniałe właściwości. I na „deser” suszona żurawina- bez niej nie wyobrażam sobie omletow, owsianek i ciasteczek. Swoje dane adresowe proszę przysłać na email: mala.cukierenka@gmail.com
Mała Cukierenkakilku podstawowych zasadach. Białka jajek powinny być świeże (zawsze wącham jajko po rozbiciu skorupki) i bardzo dokładnie oddzielone od żółtek. Choćby odrobina żółtka powoduje, że białko niestety nie da się ubić na sztywną pianę. To tłuszcz zawarty w żółtku powoduje, że piana będzie półpłynna. Dlatego ważne jest aby naczynie, w którym ubijamy pianę było czyste i wolne od tłuszczu. Można(...)wiedzieliście, to białka z powodzeniem można zamrozić. Nawet jeśli przechowujecie białka w lodówce przez kilka dni to wciąż nie ma problemu z ich ubijaniem na sztywną pianę. Cukier to drugi składnik bezy. Najlepszy jest cukier miałki. Ubijając pianę z cukrem trzeba stopniowo dodawać cukier, najlepiej po jednej łyżce. Należy ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, za pomoca trzepaczki
codojedzeniapieczenia i mak połączyć dokładnie ze sobą. Białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka będą ubite dodawać łyżka po łyżce cukier ciągle miksując a następnie żółtka (jedno po drugim). Wyłączyć mikser, stopniowo i delikatnie wmieszać mieszankę suchych składników. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto wystygnie przekroić(...)szklanki przegotowanej wody i łyżki cukru. Biszkopt piec na papierze do pieczenia. Krem. Składniki: 250 g serka mascarpone 0,5 l śmietany kremówki 30-36% cukier puder według uznania (dałam 3 łyżki) Składniki powinny być bardzo mocno schłodzone, by powstał krem. W przeciwnym razie możemy otrzymać produkt odwrotny - czyli masło i maślankę ;) - inaczej mówiąc krem się zważy i rozwarstwi. Kremówkę
Poezja Smaków - blog kulinarnyprzygotowane? Zatem - do dzieła! Po pierwsze: opłukanego i osuszonego kurczaka, kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. Po drugie: warzywa! Obraną marchewkę kroimy w talarki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę (ok. 2-3 cm). A obraną cebulę - siekamy. Całość mieszamy, najwygodniej po prostu ręką. W osobnym pojemniku(...)przygotowaną marynatą zalewamy warzywa. Mieszamy kurczaka z warzywami i wszystko umieszczamy razem w rękawie do pieczenia, który oczywiście zapinamy. Nasze duszonki nie powinny mieć w woreczku ciasno, więc dajmy im trochę luzu ;) Domowe duszonki w rękawie dusimy w piekarniku o temp. 200 st. przez 60 minut z termoobiegiem. Już po chwili, po całym domu roznosi się cudowny zapach! Smacznego! aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!zrobiłam sama swoje domowe suszone pomidory. I nie żałuję, bo są boskie. Do moich pomidorów postanowiłam dodać świeże zioła rozmaryn i tymianek oraz czosnek. Nie wytrzymałam i musiałam na drugi dzień je posmakować :-). Smakują wybornie. Są wyśmienitą przekąską i pysznym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Świetnie smakują położone na świeżym domowym pieczywie posmarowanym masłem. Przeważnie suszy się je w pełnym(...)takie słońce, dlatego wspomagać się musimy piekarnikiem co nie znaczy, że pomidory smakują gorzej, są równie smaczne. Oliwę lub olej z zalewy można wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Jeśli mamy czas, to zamykajmy smaki lata w słoikach, a w zimę będziemy delektować się pysznymi przetworami. SUSZONE POMIDORY Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM
Zakątek rozkoszy kulinarnychsosu bakłażana, wcześniej opłukanego z soli i soku, który oddał. Przyprawiamy ziołami, miażdżonym czosnkiem i sosem sojowym. Dusimy do momentu kiedy bakłażan stanie się kruchy. Pamiętamy, że w drugim garnku gotuje się brokuł i nie należy go przegotować. Jak już stanie się kruchy wyciągamy go z wody i przelewamy zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. To ważne(...)zbyt miękki. Sprawdzamy czy bakłażan jest juz miękki. Jeśli tak to dodajemy do niego brokuł i posiekaną świeżą kolendrę. Wszytko razem jeszcze dusimy 2-3 min. i danie jest gotowe. Podajemy z ryżem, z grzankami lub po prostu z chlebem. Życzymy smacznego i pozdrawiamy
vegetaniewięc składniki: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - 1/2 jogurtu naturalnego (ja dałem grecki) - 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego - 1 łyżka aromatu rumowego - 1 łyżka aromatu waniliowego Najpierw przesiałem mąkę do której dodałem cukier i sodę, a następnie wymieszałem. Zrobiłem małe(...)jednolitą masę, a następnie podzieliłem na dwie części – 1/3 dla masy waniliowej i 2/3 dla masy rumowej. Do jednej dodałem aromat waniliowy (i oczywiście wymieszałem) a do drugiej dodałem kakao i aromat rumowy (i również wymieszałem ). Formę wyłożyłem papilotkami do których najpierw nałożyłem 1/4 papilotki masy rumowej, później 1/4 papilotki masy waniliowej i trzecia część znów masa rumowa
Kuchenne Wariacjequiona z nektarynkami (druga na dnie), jogurtem naturalnym i ziarnem kakao ; kawa toffee ~ Próbowałam tej kaszy po raz pierwszy i muszę przyznać, że bardzo mi posmakowała! :) Jestem też ciekawa jak smakuje w wytrawnej wersji i chyba tak przygotują ją następnym razem. Komosę mogłam spróbować dzięki współpracy ze sklepem Skworcu , możecie kupić ją pod TYM linkiem :) Dzisiaj o 20.00 znów(...)wyjeżdżam na pięć dni do pracy, kolejne ciężkie pięć dni, ale dam radę, no nie? :) Pierwszy tydzień minął szybko, teraz też tak będzie. Ani się obejrze, a będzie już piątek! ♥ Do zobaczenia w sobotę! P.S. Zapraszam na chili&sugar po przepis na ekstremalnie czekoladowe ciacha! Musicie je zrobić, serio! (kliknij na zdjęcie
breakfast of dreamsbyły dzieci. Ewa przypominała jak zdrowo żywić nasze pociechy oraz jak z nimi trenować, aby w formie zabawy dostarczyć im oraz nam dziennej porcji ruchu. W programie zaproponowano świetne danie obiadowe, które od razu przypadło nam do gustu. Były to domowe ravioli nadziewane piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem z pomidorowym sosem Marinara (w kształcie(...)typowych poduszeczek :) Ravioli skradły smakiem nasze serca i na pewno często będziemy do nich wracać. Były świetne na ciepło, ale również znikały z talerza wieczorem, kiedy całkiem ostygły :) Na drugi dzień po odgrzaniu w sosie mieliśmy kolejny zdrowy, super szybki i pyszny obiadek! Polecam wszystkim! Składniki: (6-10 porcji -> ok. 50 pierożków) 800 g mięsa z piersi indyka
Moja Delicjakoleżanki się nimi zajadają z wielkim zapałem - są zdecydowanie łatwiejsze w konsumpcji niż ciasta z kremem, gdzie potrzeba łyżeczek. Tu wystarczą małe łapki, i kawałeczki babki znikają jeden po drugim w uradowanych pyszczkach. Już mam zamówienie na kolejną - jeszcze przed Świętami C. chciałby poczęstować ciastem nowych kolegów z pracy... Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis(...)kuszą mnie bataty, więc postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego błędu, dajcie cukrowi się dobrze rozpuścić! Kiedy robiłam moją, było już późno, ja byłam zmęczona, i starałam się wszystko przyspieszyć. Przez to polewa nie jest idealnie gładka i błyszcząca, choć nadal pyszna
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierogi leniwe z masłem i cukrem to szybkie, syte i bardzo smaczne danie obiadowe. Szczególnie uwielbiane przez dzieci . Polecam wszystkim ceniącym sobie czas , ponieważ ich przygotowanie trwa około 15 minut. składniki na 3 porcje 50 dag twarogu półtłustego 2 jajka 1 - 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 łyżki cukru przepis(...)miski przekładamy ser biały a następnie rozgniatamy go widelcem. Do sera wbijamy jajka , dodajemy połowę szklanki mąki i całość mieszamy .Następnie ciasto wyrabiamy dłonią , dodajemy drugą połowę szklanki mąki a gdy ciasto będzie zbyt wilgotne można dosypać jej trochę więcej . Ciasto dzielimy na dwie części z których formujemy wałki o średnicy około 3cm , lekko je spłaszczamy i kroimy
Smakowite Daniatakże zaleta - w końcu "pub" w nazwie do czegoś zobowiązuje. My zdecydowaliśmy się na lane piwa Magnus i Jagiełło (po 6,90). Na pożegnanie dostaliśmy po kieliszku miodu pitnego. Druga wizyta miała się odbyć pod znakiem burgera i szaszłyka królewskiego. Niestety o ile burger (19,90 zł) był dostępny, to szaszłyki się już skończyły. W zamian Mąż zdecydował się(...)kolejny otrzymaliśmy czekadełko - tym razem była to miseczka ugotowanego bobu oraz zamówione piwa - św. Michał Pils (8,90 zł) oraz Lwówek (7,90 zł). W oczekiwaniu na zamówione dania obserwowaliśmy salę - a tam tłumy. Pełny ogródek, a prawie wszystkie stoliki w lokalu były zajęte. Te, które się zwalniały, za chwilę były zajmowane. Widać było, że możliwość rezerwacji też jest
Pasja Smakuczasu do czasu robię na obiad (lub obiadokolację) tortillę. Jest to danie proste, smaczne, no i małe szkodniki zjedzą swoją porcję surowych warzyw bez marudzenia, a czasem nawet poproszą o dokładkę. Gdy robiłem zakupy byłem pewien, że mam w domu paczkę placków do tortilli. Jakież było moje rozczarowanie, gdy okazało się, że w paczce(...)placków, a są tylko jakieś sosy w proszku :( Postanowiłem się nie poddawać i nie zmieniać planów, a ponieważ nie chciało mi się drugi raz iść do sklepu, zrobiłem placki samodzielnie. Po tym doświadczeniu doszedłem do wniosku, że nie będę więcej kupował gotowych – zrobienie ich nie jest skomplikowane, a przynajmniej wiem co jem :) Czytaj dalej
Gotuj z Misiem