drugie danie - 14640 przepisów (strona:394/976)

"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 233

trzy części. W pierwszej części "Niech rośliny rządzą na twoim talerzu" mamy słów parę na temat wpływu żywności na nasz organizm i zasad dobrze zbilansowanej diety.  Część druga "ABC zdrowego roślinnego gotowania" to obszerne kompendium wiedzy na temat tego, co warto jeść (które warzywa, owoce, kasze, strączki itp.), jak robić zakupy, by nie marnować żywności, jak ją przechowywać(...)sprytne rozwiązania! Główna- trzecia część - to przepisy podzielone na kilka działów.  Na początku - przepisy podstawowe - beztłuszczowe sosy i inne dodatki, które są bazą lub składnikiem wielu dań. Znajdziecie tu przepis na bulion warzywny, przecier pomidorowy, ale też domową przyprawę piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Gęś duszona w warzywach 117

właśnie sposób powstał spontanicznie. Miała to być gęś z powidłami śliwkowymi , taka jak w zeszłym roku, miał być dodany chleb razowy i imbir. Jednak w trakcie duszenia tak mi danie zasmakowało, że nie chciałam w nim już niczego więcej. Składniki:  4 gęsie udka 2 pietruszki 2 marchewki kawałek selera 2 cebule 2 szklanki rosołu sól(...)Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odkładamy w chłodne miejsce na min. 2-3 godziny. Mięso układamy na patelnię skórą do dołu (można ją delikatnie ponacinać). Wytapiamy tłuszcz. Przekładamy na drugą stronę. Chwilę smażymy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa wykładamy na dno garnka (u mnie brytfanka). Kładziemy mięso

Pobite gary Barbary
Dorsz zawijany w boczku z duszoną kapustą i pure ziemniaczanym 162

Sokołowa, są najlepsze w smaku. Zawijam rybkę, smażę na pergaminie i żeby nie wiem co, zawsze się udaje. Do tego kiszona kapusta z grzybami, pure ziemniaczane i mamy smaczne danie. Jesienne. Składniki: polędwica z dorsza 4 sztuki kapusta kiszona 300 gram ziemniaki ugotowane 500 boczek wędzony 12 plastrów grzyby suszone 3 sztuki liść laurowy 2 sztuki(...)cebula olej rzepakowy 3 łyżki 1 łyżka masła Przygotowanie: Polędwice zawiń w plastry boczku i smaż z obu stron ułożone na papierze pergaminowym. Namocz grzyby. Rozgrzej olej w drugim rondlu i włóż wypłukaną kapustę. Dodaj przyprawy i duś z namoczonymi wcześniej grzybami. Pokrój grzyby i dodaj do kapusty wraz z wodą z namaczania. Pokrój cebulę drobno i zeszklij

AZgotuj!
Niby mały szwedzki torcik... 128

podgrzewamy, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Piszą, że to 5 minut- u mnie było dłużej, ale w końcu zgęstniał- niewykluczone, że za bardzo bałam się ściętych żółtek i dałam za mały ogień. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Pamiętamy, żeby masło nie było już w lodówce. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimy(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Wszystkie składowe gotowe- czas na montaż.  Kładziemy pierwszy blat ciasta (ja swojemu musiałam obciąć rancik, który został z opadnięcia), smarujemy konfiturą, następnie połową kremu. Kładziemy drugi blat, smarujemy ciasto resztą kremu i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi. Teraz najtrudniejsze- chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Niestety prawdą jest, że ciasto jest najsmaczniejsze, jak spędzi

les mirabelles
Smażone śledzie- zapachniało mi morzem... 151

oznacza to, że smażona rybka nie jest smaczna. Absolutnym hitem dla mnie są smażone śledzie. Po pierwsze dlatego, że są bardzo smaczne, taka kwintesencja ryby w rybie, a po drugie dlatego, że nie trzeba uważać na ości, których obecność potrafi zepsuć najbardziej wyśmienity posiłek. Smażone śledzie odkryłam stosunkowo niedawno. Zwykle jednak kojarzyły mi się z tymi z zalewy(...)nieodłączną ich obecnością podczas wigilii czy zakrapianych spotkań. Może nie są niczym wyszukanym, czy wyrafinowanym, ale w smaku nie odstają niczym od bardziej szlachetnych gatunków ryb. Do przygotowania mojego dania wykorzystałam (4 porcje): 500 g świeżych, patroszonych śledzi bez głowy kilka plasterków cytryny sól i pieprz szczypta gałki muszkatołowej mąkę, około pół szklanki 15 młodych, średniej wielkości ziemniaków

Pichceniomania
Żywność ekologiczna - co to takiego? :) 102

antybiotyków, hormonów wzrostu i innych tego tupu dodatków. Pamiętajcie, aby nie mylić pojęcia " żywność ekologiczna " z " żywnością zdrową ". Ta pierwsza musi być zawsze oznaczona certyfikatem, z kolei ta druga służy jedynie do celów marketingowych, mających ma celu zachęcić klientów do jej zakupu Żywność certyfikowana jako ekologiczna powinna być oznaczona specjalnym logiem, tzw. euroliściem które możecie zobaczyć poniżej: W ramach(...)Primavika otrzymałam mnóstwo pysznych produktów, których znacząca część idealnie wpisuje się w dzisiejszy post. Primaeco to właśnie ekologiczne produkty spod marki Primavika . W ofercie Primaeco znajdziemy m.in. hummusy, pasztety, dania gotowe, ketchupy, musztardy, a także od niedawna tahini i masło orzechowe. Krótki opis niektórych z nich znajdziecie poniżej :) TAHINI I MASŁO ORZECHOWE  Zarówno tahini jak i masło orzechowe

Zdrowie na języku :P
Sałatka z tuńczykiem i musztardą 115

idzie do przedszkola... Nie jest jakoś szczególnie szczęśliwa z tego powodu, ale zapowiedziała mi żebym nie zapomniała jej obudzić ;-)  Po prawie tygodniu nowego roku, mogę się pochwalić, że dana sobie obietnica wzięcia się za siebie jest nadal aktualna i stopniowo realizowana ;-) nie wiem jak długo wytrzymam bez słodyczy, ale na razie się udaje :-) no i zwiększyłam dzienną(...)końcu dłuuugiej listy pt. "zrobić koniecznie" :-)  Trwając więc w postanowieniu - sałatka ;-) dietetyczna o tyle, że bez majonezu - zawsze to coś ;-) a poza tym idealna na kolację lub drugie śniadanie :-) SKŁADNIKI 1/2 szklanki ryżu 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 puszki kukurydzy 3 - 4 jajka 3 ogórki konserwowe 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ostrej musztardy sól, pieprz

Czary - gary w kuchni
Burrito wg Aleex 140

domu, ale muszę być w szkole chociaż na kilka godzin, bo jeszcze sporo jest do zrobienia. Po pierwsze spotkałam się z nowymi pracownicami i ustalałyśmy wspólnie różne rzeczy, po drugie przed wyjazdem chciałam dokończyć sprawozdanie dla Starostwa, żeby zdążyć je wysłać już w sierpniu, po trzecie chciałam zacząć planowanie nadchodzącego roku szkolnego, bo kiedy wrócę z sanatorium(...)Młody przyszedł po mnie do szkoły i razem wróciliśmy do domu. Żeby nieco poprawić humor mężowi, zrobiłam dla nas na obiad burrito – nieco spolszczoną wersję meksykańskiej potrawy. Danie jest idealne na szybki obiad w upalny dzień. Nie trzeba stać w nieskończoność w nagrzanej kuchni, a efekt naprawdę zaskakuje pysznym smakiem. Burrito świetnie się także sprawdzi

W mojej kuchni
Królowa śniegu ciasto bez pieczenia 481

wymieszać. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 26 cm.) i mocno ubić. Włożyć na 15 minut do lodówki. Warstwa serowa 1 kg sera twarogu (dałam wiaderkowy) 400 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 1 niebieska galaretka około 14 szt okrągłych biszkoptów 4 łyżeczki żelatyny Ser zmiksować z cukrem i śmietaną. Żelatynę zalać 1/5 szklanki wody(...)napęcznieje, po czym podgrzać delikatnie, ale nie gotować. Wlać do sera i miksować chwilę. Masę podzielić na dwie części. Połowę wylać na ciastka, a na wierzch ułożyć biszkopty. Do drugiej części dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i przestudzoną .Wszystko zmiksować. Wyłożyć masę na biszkopty i wyrównać. Dekoracja ciasta 2 niebieskie galaretki 1 szklanka śmietany kremówki  cukier

O kuchni z uczuciem
Graty i szpeje do domu... 119

bukowy moździerz oraz również bukowe łyżeczki. Starannie wydłubane w drzewie, wyczyszczone  i odpowiednio napuszczone jadalnym olejem stają się nie tylko ozdobą, ale i praktyczną pomocą w każdej kuchni. Druga- dzisiejsza niespodzianka, to akurat taka, o której od samego początku jak tylko wynalazłam informację o "Graciarni"marzyłam. Nawet rozmawiając z Panem Grzegorzem kilka miesięcy temu wspominałam o takim właśnie(...)Łopatka i szczypce do ciasta. Moje wyśnione i wymarzone, całe z drewna olchowego i o unikalnym kształcie... Takie jakich nikt nie posiada, bo są jedyne w swoim rodzaju. Nie da się zrobić dwóch identycznych egzemplarzy i to w tym wszystkim jest najpiękniejsze. Dodatkowym atutem i wielkim plusem jest staranne wykonanie i precyzja z jaką mamy tutaj do czynienia

Kuchnia w czekoladzie
sernik gotowany mojej babci 182

święta. Możecie dodać do niego rodzynki lub skórkę kandyzowaną. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże ciasto w blaszce o wymiarach 29*40 cm. Najlepiej kroić je na drugi dzień, wtedy placki odmiękną i nie będą się kruszyć. Jest długo świeże, im starsze tym lepsze. Należy jednak pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce. Składniki: na ciasto: 600 g mąki(...)mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik  3-4 jajka 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru (można dać więcej) 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 1/4 szklanki ajerkoniaku 2 łyżki startych orzechów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makaron ze szpinakiem i bekonem 112

stać godzinami w kuchni. Dlatego często staram się wymyślić szybki i nieskomplikowany obiad. Dziś, ponieważ mialam w lodówce swieży szpinak, postanowiłam przygotować banalne, ale smaczne i zdrowe danie - makaron ze szpinakiem z dodatkiem bekonu na ostro.  paczka świeżego szpinaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili makaron świderki kilka plastrów bekonu sól, pieprz(...)Szpinak umyć i przebrać odrywając ogonki. W międzyczasie na jednej patelni usmażyć bekon (bez dodatku tłuszczu) i odłożyć aby lekko przestygł, następnie pokroić w paski szerokości około 1cm. Na drugiej, głębokiej patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i papryczkę chili, pozbawioną nasion i drobniutko posiekaną. Gdy cebula lekko zbrązowieje dodać szpinak, delikatnie mieszać aż zmniejszy swoją

Codzienne Gotowanie
Mazurek kajmakowy 158

Dzisiaj troszkę złamiemy zasady. Po pierwsze dlatego, że wiosna wisi w powietrzu. Po drugie dlatego, że już za progiem Wielkanoc i trzeba się do niej dobrze przygotować. Ciasto, które chciałam wam dzisiaj zaproponować, to dość klasyczny świąteczny mazurek kajmakowy, bardzo prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Wersja masy kajmakowej nie jest jednak super zdrowa niestety, ale w końcu(...)święta! Na co dzień raczej tego ciasta nie polecam, ale raz w roku można się pokusić i dać kawałek nawet roczniakowi. Postaram się też wrzucić wersję grzeczną, dla tych, którzy nie chcą wyznaczonych granic przekraczać, co też sama zamierzam w tym roku uczynić (przepis na ten mazurek wisi na blogu w wersjach roboczych od Wielkanocy 2012...). Mazurek z kajmakiem 350g

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżówki 107

Pyszne drożdżówki ...robione w ekspresowym tempie ..można dać dowolne nadzienie..u mnie jabłka tarte ze słoika.. 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych cukru   dowolne nadzienie Masło roztopić, dodać letnie mleko. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach(...)około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć. Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut

Moje domowe kucharzenie
Potrawka z czarnego ryżu, młodej kapusty, szparagów, kurczaka i sera 137

łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie wrzucamy ryż i smażymy całość dwie minuty. Następnie wlewamy bulion i dusimy całość 15 minut. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie z oliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy(...)Dodajemy również usmażonego kurczaka i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą oregano oraz wędzoną papryką. Potrawę ściągamy z ognia, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz, dekorujemy kostkami sera, koperkiem i główkami szparagów

Mango Papaja