Pomarańczowy przepis na zdrowie ? To oczywiście hit jesieni -dynia. Zdrowa,pyszna,niskokaloryczna.Każdy,kto myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwiecej dań do swojej diety.Teraz jest najlepszy dyniowy czas.Dynia jest najsmaczniejsza ,a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą(...)dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich.Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne,także niewiele jej odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry,ale skórka jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rurki wyszły smakowite, nie za słodkie takie w sam raz. Zbliża się grudzień, a więc cynamon , piernikowe zapachy kuszą coraz bardziej. Uwielbiam świąteczne przyprawy :). Rurki najlepiej smakowały mi na drugi dzień. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 50 g miękkiego smalcu 50 g margaryny łyżeczka sody 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki imbiru łyżeczka cynamonu 2 łyżki jogurtu greckiego Krem(...)dodatkiem mascarpone (chyba Piątnicy) 2 łyżki przyprawy do piernika łyżka cukru Dodatkowo sreberko (nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki) Wykonanie: Ciasto Mąkę przesiać, dać cukier, przyprawy i wymieszać. Następnie dać smalec i margarynę, posiekać i dokładnie zagnieść ciasto, dodając jogurt. Z sreberka robić dłuższe grubsze paski. Ciasto rozwałkować i odcinać z nich długie prostokąty
Moje pyszne gotowanieJest to moja dzisiejsza obiadokolacja. Danie nie należy do skomplikowanych, a jest smaczne i tanie. Można wręcz powiedzieć, że typowe na studencką kieszeń. Naszło mnie dziś, na coś a'la chińskiego. Składniki na 2 porcje: pół piersi z kurczaka (moja miała 26 dag) mrożonka warzyw chińskich 4 łyżeczki sosu sojowego ok 2 łyżki przyprawy kuchni chińskiej(...)Kamis makaron chiński noodles lub makaron z 3 zupek błyskawicznych (u mnie ta druga opcja) sól pieprz olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Do miski z kurczakiem dodać sos sojowy i łyżeczkę przyprawy kuchni chińskiej. Wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso. Ewentualnie posolić i popieprzyć
Fabryka pomysłównajpierw smażymy ,potem się piecze ,kroi , nadziewa ,polewa sosem i zapieka. Trochę dużo tych zabiegów ,ale warto. Przygotowanie dania zajmie nam 1,5-2h,nie więcej. Danie jest idealne na przyjęcie ,ponieważ wszystko z wyjątkiem ostatniego zapiekania można przygotować wcześniej. Goście przy stole i my też. Pierś z indyka pieczona z nadzieniem ryżowo(...)cebulki 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli 1 liść laurowy ½ łyżeczki tymianku Olej do smażenia Piekarnik nagrzać do 160stop. Osuszone mięso dokładnie obsmażyć, zrumienić z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni ,smażyć na maśle pokrojoną w talarki marchew i posiekaną cebulę. Mięso posolić i razem z warzywami przełożyć do brytfanki (naczynia żaroodpornego ),dodać liść laurowy i tymianek, nakryć
Kulinarny karnet Christopheratańszy od popularnego sosu ze sztucznymi składnikami i aż o 13 zł od gotowego sosu bez sztucznych składników ). Credo naszej kuchni to gotować zdrowo, bez chemicznych dodatków. Drugie przykazanie jest takie, żeby pilnować rachunków. Kupujemy wszystkie składniki według z góry założonego planu, kupujemy tylko to czego dokładnie potrzebujemy, nie oszczędzamy na produktach, wybieramy jakościowe, ale też nieprzepłacamy(...)ekonomicznie! Jak gotowaliśmy Nasze menu jak zwykle zaplanowaliśmy w sobotę, a w niedzielę przygotowaliśmy jak najwięcej półproduktów na kolejne dni, żeby w tygodniu poświęcić minimalną ilość czasu na gotowanie. Dania dobieraliśmy tak, by całkowicie wykorzystać wszystkie kupione produkty – zwłaszcza te, które nie mogą długo leżeć w lodówce (należy do nich jarmuż), aby nic się nie zmarnowało. Tradycyjnie staraliśmy się
Niedzielny kucharz# NieMarnuj – Gnocchi z dynią pyszny dodatek do obiadu Zostały mi ziemniaki z obiadu, ugotowałam tyle co zawsze, a tym razem zostały. A jako, że po
Kuchnia na wzgórzuNa pierwszy rzut oka placuszki wyglądają jak mielone kotlety, ale nie tym razem. Dzisiaj proponuję pyszną wersję bezmięsną kotlecików z batatów z dodatkiem natki pietruszki oraz
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 700g schabu bez kosci w(plasty) Sól,pieprz Smalec,olej 2 jajka bułka tarta Sposób: Kotlety rozbijamy tluczkiem z dwóch stron na grubość 5 do
Viola cooks with passionAromatyczne połączenie gruszki i banana z korzennymi przyprawami, a do tego mieszanka ziaren, makaron pełnoziarnisty i twaróg- prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów i obiad w nieco
peanutbuttermonsterpapryką wędzoną, tymiankiem i majerankiem. Odkładamy mięso na 2 godziny. Po tym czasie ziemniaki truflowe obieramy i kroimy w plastry. Na pierwszym poziomie na folii aluminiowej układamy mięso, na drugim poziomie fioletowe ziemniaki. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy parowar na 25 minut. Rzodkiew białą myjemy i kroimy obieraczką w paski, mizune myjemy, osuszamy i łączymy(...)super KONKURS #dobrysmakznatury. Co tydzień do wygrania torby i fartuch, a nagrodą główną są warsztaty kulinarne z Jurkiem Sobieniakiem w Food Lab Studio. Wystarczy zrobić danie z mięsa lub wędlin ze znaczkiem QAFP i zarejestrować paragon ze sklepu ALMA . Jeżeli chcecie się dowiedzieć więcej o QAFP i o konkursie, zapraszam Was na stronę kampanii
Parowar Facetasię stołówka, moja Mama bardzo niechętna do gotowania korzystała z tego dobrodziejstwa i jedliśmy obiad przynoszony w trojaku ze stołówki. Od tego czasu mam też uraz do wielu dań, m.in. do zupy ogórkowej. Nie jadłam jej z 20 lat, więc nawet nie wiem jak powinna smakować, pamiętam tylko że była szaro-bura i kwaśna. Moim codziennym rytuałem jest(...)Zrobiłam tą zupę i Miśka podsumowała, że nawet lepsza niż w przedszkolu, a zapewniam, że z Jej strony to największy komplement bo po pierwsze kocha przedszkole, a po drugie jada tylko spaghetti ze szpinakiem i ryż z jabłkami na przemian. Wierzę jej, dlatego dzielę się z Wami moim przepisem na ogórkową- wegańską, wiadomo Składniki na 4 porcje: ogórki
greenscarfnajlepszych? Tu niestety nie ma podziału na czarne i białe. Wszystko zależy do czego chcesz używać swojej obieraczki. Chcesz robić wstążeczki, które udekorują sałatkę czy spaghetti, które będzie samodzielnym daniem? Poniżej postaram się rozwiać podstawowe wątpliwości, a na pozostałe odpowiem w komentarzach na dole. Spiralizer Na pierwszy ogień idzie spiralizer (tzw. krajalnica do warzyw ). Bardzo fajny sprzęt, który można(...)mnie nawet najtańszy spiralizer spisuje się dobrze , więc do domowego użytku taki też bym wybrał. Model, którego ja używam: KLIKNIJ oraz KLIKNIJ Pozostałe, podobne spiralizery: KLIKNIJ Temperówka do warzyw Drugim plastikowym ustrojstwem jest temperówka do warzyw . Na wstępie powiem, że moim zdaniem szkoda na to urządzenie czasu i pieniędzy . Może to ja nie umiem poprawnie z tego korzystać
Blendmanziemniaczanej 4 duże jajka cukier puder do oprószenia ciasta W wersji bardziej kremowej proponuję taki krem: 3 szklanki mleka 250 gr masła (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru (ja dałam mniej – 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego i 1/4 szklanki cukru zwykłego) ziarenka z 1 laski wanilii 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 żółtka z dużych jajek(...)zapobiegnie to powstaniu grubej skórki) całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na jasny puch, stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce. Pierwszy blat ciasta wyłożyć na paterę/talerz wyłożyć budyń, przykryć drugim blatem ciasta. Posypać cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego
moj przepis naplasterki, ale jest perfekcyjny do starcia – jest kruchy. Widać to dobrze wtedy, gdy przełamie się kawałek dojrzałego cheddara. Ścieramy go na drobnych oczkach tarki. Żaden żółty ser nie da takiego smaku. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże(...)zimie) lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat i formujemy bochenek. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie
Karo in the Kitchen