drugie danie - 14640 przepisów (strona:421/976)

Sałatka z tuńczykiem i kuskusem w stylu włoskim 109

pyszny i sycący lunch z włoską nutą. Sałatka z tuńczykiem i kuskusem – pyszny lunch ze śródziemnomorskimi dodatkami Sałatka z tuńczykiem to jedna z moich sztandarowych pozycji na lunch, drugie śniadanie albo kolację. Gdy dopada mnie głód, a nie mam ochoty na zjedzenie zwykłej kanapki, otwieram szafkę w kuchni, wyciągam z niej puszkę tuńczyka i zaczynam kombinować. Jeśli(...)podejrzewać, że będzie pasta jajeczno-rybna. Czasami nachodzi mnie ochota na konkretny smak. Tak było właśnie w przypadku tej sałatki. Od rana chodził za mną smak suszonych pomidorów. Uwielbiam dania, w tym sałatki , z ich dodatkiem, więc musiałam spróbować. Okazało się, że w duecie z tuńczykiem wypadają idealnie! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Składniki Tuńczyk . Gdy kupuję tuńczyka, zwracam uwagę

Na-talerzu.pl
PIKANTNE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KURCZAKIEM 128

Pierożki , paszteciki , wszelkiego rodzaju kapuśniaczki – uwielbiam! Zwłaszcza takie świeże, prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, drożdżowe pierożki, z pikantego

Ostra na Słodko
Kurczak pieczony w mleku 121

kawałki powinny leżeć obok siebie, a nie jeden na drugim.) Dodać marchewkę uprzednio pokrojoną w grubsze plasterki. Całość zalać mlekiem, przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 70 minut - do miękkości. (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków kurczaka.) W trakcie pieczenia mięso należy obrócić na drugą stronę, a marchewkę przemieszać.  Z 15 minut(...)uwagę na sól , która przyznam, że wpłynęła na smak kurczaka. Niby bardziej pasuje to potraw kuchni azjatyckiej, do owoców morza, ryb, ale... dla mnie świetnie skomponowała się w tym daniu

Di gotuje
Smażona pierś kurczaka na patelni grillowej 255

Smażona pierś z kurczaka to wspaniała rzecz – zarówno do dań głównych, jak i do sałatek! Jeżeli trafiliście na ten przepis, z pewnością macie problemy z przygotowaniem soczystej i miękkiej piersi z kurczaka. Jej przygotowanie nie wydaje się być trudne, jednak sprawia problemy. Kilka lat temu, także sama nie potrafiłam przyrządzić smażonego mięsa z kurczaka tak, abym była(...)niego zadowolona. Zawsze pierś z kurczaka była sucha i pozbawiona smaku. Wystarczy, jednak kilka trików, aby nasze “cycki” wyszły smacznie Po pierwsze: dobrze dobrane przyprawy, po drugie, odpowiednia temperatura patelni, a po trzecie… patelnia grillowa. Wierzcie lub nie, ale rzeczywiście od niej bardzo wiele zależy. Jeżeli często przygotowujecie smażonego kurczaka, sugeruję, aby zainwestować

Kuchnia Bazylii
Zapiekana kanapka z serem owczym i papryką 123

Kolejna wersja dania, które może służyć jako przekąska na imprezie lub jako śniadanie w domu. Powstaje w prosty sposób, bo z wykorzystaniem opiekacza. Tak powstała zapiekana kanapka z owczym serem i papryką . Składniki: - 4 kromki chleba orkiszowego z ziarnem słonecznika - 2 plastry sera dojrzewającego z mleka owczego - 4 pomidory koktajlowe - Ketchup Kotlin Łagodny - czerwona paryka dodatki: - wykałaczki Przygotowanie(...)jednej kromce układam ser tak, aby wystawał po bokach. Na to nakładam pokrojoną w paseczki paprykę. Przykrywam całość drugą kromką chleba. Całość przekładam do opiekacza, u mnie to taki do panini. Zapiekam kanapki na rumiano. Jeszcze ciepłe przekrawam na pół tworząc fajne trójkąciki. Dodaję ketchup, w moim przypadku jest to łagodna wersja, ponieważ ser i papryka mają już dość

Kuchnia co dnia
Piersi z kurczaka wysuszone na wiór? Sprawdź, jak uzyskać soczyste mięso! 181

mięsa. Jeżeli planujemy zrobić standardowe filety w panierce, po pierwsze nie rozbijamy intensywnie mięsa tłuczkiem, bo to uszkadza jego strukturę, powodując tym samym szybsze wysuszanie w czasie obróbki. Po drugie przygotowujemy podwójną panierkę – najpierw obtaczamy mięso w mące, a dopiero później w jajku i bułce. Ten prosty trik również zapobiega wysuszeniu. Moc sosu i przypraw Naturalnie nie możemy(...)aromatyczny sos jest całe mnóstwo. Jednym zaś z ciekawszych i bardziej popularnych przepisów jest pierś z kurczaka w sosie tikka masala (prosty przepis na to pyszne danie znajduje się TUTAJ ). Potrawa ta ma długą i dość tajemniczą historię. Sama jej nazwa brzmi egzotycznie, a składniki ją tworzące sprawiają, że ma ona bardzo orientalny smak

CookMag
Tort truskawkowy 140

deserowo zadowolicie swoich bliskich ;) Polecam! PS innbusiness.pl  - kompleksowa realizacja wdrożeń systemów do obsługi biznesowych procesów, praktykowana w 3 punktach - wdrożenie, utrzymanie, rozwijanie. Sprawdźcie sami ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)truskawek 750 ml śmietany kremówki 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać . Do białek dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki, całość delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia Masę przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze

Domowa cukiernia Ewy
Kaszotto z kurkami 153

Poprzedni tydzień był dość ciężki. Wiele trudnych decyzji, niekończące się rozważania, ciągłe wymyślanie za i przeciw. Niestety nie należę do zdecydowanych osób, dlatego każdą decyzję, nawet

365 dni dookoła kuchni
Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami 128

Nadeszły chłody… W związku z tym pora na dania bardziej sycące. Tak jak w lecie preferuje jakieś lekkie dania, tak na jesieni idealnym posiłkiem jest dla mnie krem. W sklepach jest jeszcze duży wybór świeżych warzyw, które wprost idealnie nadają się na kremy. Na pierwszy rzut idą jednak pieczarki. Krem pieczarkowy jest bardzo gęsty przez co nadaje się(...)czosnkowe grzanki, ale możecie podać go z groszkiem ptysiowym, makaronem lub z czymkolwiek zapragniecie. Dlaczego akurat krem pieczarkowy? Po pierwsze, bardzo lubię pieczarki w każdej postaci ;D Po drugie, kilka tygodni temu kupiłam kostkę do domowej uprawy pieczarek. Kostka jest tak plenna, że brakuje mi już pomysłów co zrobić z grzybami. Z części plonów zrobiłam już kilka sosów

PatiGotuje
Nuggetsy z kurczaka – pieczone 501

kurczaka z piekarnika, jednak mimo to czasami coś idzie nie tak. Co może pójść źle? Panierka nie zawsze idealnie chce przylegać do mięsa – to po pierwsze. A po drugie – raz na jakiś czas zdarza się, że po upieczeniu panierka od spodu (w miejscu gdzie mięso styka się z blaszką) jest „mokrawa”. W takich momentach(...)która ze wszystkich stron wychodzi taka sama, a mięso jest mięciutkie i wilgotne. Dlaczego o tym piszę? Ano dlatego, że uważam, iż to na prawdę godne polecenia danie, tylko czasami przez jakieś licho nie wychodzi idealnie;) Gdyby któraś z tych rzeczy przydarzyła się Wam, nie spisujcie przepisu na straty, tylko wykonajcie go ponownie bo wg mnie

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka warzywna z tofu 123

Kupiłem tofu! Agnieszka musiała coś wykombinować, trochę poszukać, coś poczytać, trochę pomyśleć by dostosować i stworzyć mega dużo nowych połączeń neuronowych aby wyszło nowe danie, którego jeszcze nigdy nie jadłem... 😋      Uwielbiam inspirować i obserwować jak ludzie się rozwijają... 😄 Składniki: marchew, seler, brokuł, kalafior (dowolna ilość) 200g serka tofu naturalnego 3 ząbki czosnku 150g(...)parze, po wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego dobrze natłuszczamy i układamy połowę warzyw, delikatnie przyprawiamy: solą, pieprzem i tymiankiem, a na nie posypujemy rozkruszonym tofu. Kładziemy drugą warstwę warzyw i też przyprawiamy:solą, pieprzem, tymiankiem i posypujemy natką pietruszki. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę i troszeczkę soli, wszystko razem ucieramy. Powstałym sosem polewamy zapiekankę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sernik biały – kuchnia podkarpacka 215

przez praskę do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Cukier dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce. Do miski wkładamy miękkie masło i ucieramy je z drugą połową cukru, śmietaną i serem. Dodajemy mąkę. Kiedy ser jest gładki dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i skórkę z cytryny, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy (warto(...)najpierw dodać 1-2 łyżki, żeby rozluźnić masę, a dopiero potem dodać resztę piany). Masę serową wykładamy na foremkę wyłożoną połową ciasta, wyrównujemy je powierzchnię i kładziemy na nią drugą połowę ciasta. Nie ma potrzeby wykładania ciastem boków, ale powinien na nich być papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 1h i 10 minut

Trzeci talerz
PIKANTNE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KURCZAKIEM 133

Pierożki , paszteciki , wszelkiego rodzaju kapuśniaczki – uwielbiam! Zwłaszcza takie świeże, prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, drożdżowe pierożki, z pikantego

Ostra na Słodko
Pierś z kaczki w sosie wiśniowo pomarańczowym 143

otóż polecam wykorzystać je nie do ciasta a do sosu wiśniowo pomarańczowego. Smak jego jest powalający. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Do kaczki taki sos jest idealny. A danie jest szybkie do zrobienia :-) 2 piersi z kaczki sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 i 1/2 pomarańcza 20 dkg wiśni mrożonych 1 łyżka octu winnego(...)Solę, pieprzę, nacieram majerankiem i odkładam na godzinę do lodówki. Pierś wkładam na zimną patelnię od strony skóry i smażę 12 minut z tej strony, i dwie minuty z drugiej strony. Po tym czasie układam pierś na folii aluminiowej i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę jeszcze na 10 minut. Po wyjęciu zawijam pierś w folie

wesoła kuchnia
Hummus od podstaw – jak gotować ciecierzycę 259

opcja na imprezę, mały lub wielki głód, szybki lunch. Jednak ten hummus, przygotowany całkowicie od początku, z własnoręcznie namoczonej i ugotowanej ciecierzycy ma kilka ogromnych plusów, koło których nie da się przejść obojętnie. Ciecierzycę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą – tak długo, aż przestanie się pienić. Na jej powierzchni występują nie do końca obojętne dla naszego organizmu toksyczne związki zwane(...)zimnej wody i wsypujemy łyżeczkę sody oczyszczonej. Mieszamy całość i zostawiamy ziarna do namoczenia i napęcznienia, jak fasolę, na około 10-12 godzin – nie skracajcie tego czasu .   Na drugi dzień namoczoną ciecierzycę znowu płuczemy na sicie, znowu zalewamy 5 szklankami wody i wsypujemy kolejną łyżeczkę sody oczyszczonej. Stawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy ciecierzycę do miękkości – zajmie

Karo in the Kitchen