drugie danie - 14640 przepisów (strona:422/976)

Placki z cukinii 161

wycisnęłam z resztek wody. W dużej misce zgniotłam za pomocą tłuczka do ziemniaków, biały ser. Zależało mi, żeby to nie była gładka masa, tylko fajne kawałki sera. Do sera dałam cukinię, posiekane zioła, rozgnieciony czosnek, przyprawy i jajka. Wymieszałam. Do tak powstałego ciasta dodałam mąkę pszenną, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mąki ma być tyle, żeby powstało bardzo(...)posmarowałam tylko raz papierem lekko zanurzonym w oleju. Jeśli nie ufacie swoim patelniom, możecie smażyć tak jak placki ziemniaczane. Placki dobrze formować za pomocą dwóch łyżek – jedną nabieramy ciasto, drugą ściągamy je na patelnie i formujemy placki. Jeśli smażycie na większej ilości oleju, pamiętajcie, żeby po ściągnięciu z patelni, odsączyć ja na ręczniku papierowym. Placki podałam z jogurtem naturalnym

ladykitchen
Ciasto z kremem pomarańczowo-adwokatowym 158

pierwszej kolejności podzieliłam się przepisem i kawałkiem ciasta :) Pyszny, maślany, lekko pomarańczowy biszkopt, masa pomarańczowa z solidną dawką ajerkoniaku i delikatna warstwa ubitej śmietanki Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki(...)cytrynowego Delecta 225 ml soku pomarańczowego 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Do masy maślano-jajecznej dodać sok i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Formę o wymiarach

Domowa cukiernia Ewy
Przepis na wątróbkę drobiową 99

Jeśli chodzi o temat wątróbki, pomijając fakt, iż kiedyś w ogóle jej nie jadałam i była dla mnie nie do przyjęcia ;), dziś zdecydowanie mogę stwierdzić fakt

NiePieprz.pl
Warszawa Powiśle - kultowa klubokawiarnia na widelcu 145

kolejowego i w związku z tym ma niesamowity klimat. Swego czasu było to klasyczne miejsce, gdzie serwowano głownie alkohol, jakiś czas temu do menu wprowadzono większą ilość dań. Ekipa Powiśla przyszykowała dla nas wielką ucztę. W menu znalazły się różne sałatki, wśród nich znana sałatka z kotletem schabowym. Niestety sałatki były troszkę suche, dodałabym do nich(...)czerwone (z kurczakiem, ze schabowym i z wędzonym łososiem). Wrapy były smaczne, ale też nieco za suche. Następnie pojawiły się naleśniki z twarogiem i zielonym groszkiem,  a w drugiej wersji z kotletem schabowym. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowały, zarówno naleśniki jak i farsz były pyszne. Po naleśnikach przyszedł czas na rewelacyjnego tatara z ciepłą grillowaną chałką. Tatar

Kulinarne przygody Gatity
Syrnik ze łorzechami i rabarbarym (Sernik z orzechami i rabarbarem) 136

okołzało [13] , że tego rabarbru wcale niy ma za dużo i stykło [14] go yno na pó [15] blachy- take życie. Na zdjyńciu [16] je kōnsek [17] z tyj drugi połowy, bo ta z rabarbarym zjadły kômratki [18] łod [19] moji Mutry- to chyba dobroł recynzja ? Co potrza? Spodek: [20] 1 szklônka [21] mielônych łorzechôw 1 szklônka mônki pszynny(...)syra- nojlepi [22] z wiaderka, bo co sie mołcie [23] jeszcze smolić [24] z mielyniym 1 litr mlyka [25] 1,5 szklōnki cukru (jakby co, to mogecie sie dać yno 1 szklônka) 6 żôłtek 2 pudingi [26] śmiytankowe abo waniliowe 4 łeżki łoleju [27] 4 łeżki śmiytōnki kapka arōmatu waniliowego … Rabarbar- połra [28] łobranych łodygōw [29] pokrejcie [30] , zasypcie

Chop w kuchni
Tosty francuskie z gruszkami flambirowanymi w whisky 154

ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżka masła Flambirowana gruszka: 1 gruszka – obrana, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojona whisky – około 50 ml – ja dałam odrobinę mniej cynamon 1 łyżeczka miodu masło + dodatkowo: jogurt naturalny Wykonanie: W misce wymieszaj jajka, żółtko, mleko, ekstrakt waniliowy, cukier i szczyptę soli. W płaskim naczyniu rozłóż kromki chleba(...)chleb dobrze nasiąknie. Na dużej patelni rozgrzej masło. Ułóż na patelni namoczone kromki i smaż je kilka minut po obu stronach – do momentu aż chleb się zarumieni. Na drugiej patelni * rozgrzej 1 łyżkę masła, podsmaż na nim gruszki – do momentu aż zmiękną, dopraw cynamonem. Zwiększ płomień, dolej whisky i podpal. Po chwili dodaj miód, całość zamieszaj. Tosty podawaj

Moja pasja smaku
Ciasto marchewkowe z ananasem 136

zrobić do niego masę z serka czy bitej śmietany ale to z pewnością podniesie jego kaloryczność :) Składniki : - 350 g marchewki startej na średnich oczkach - 200 g brązowego cukru ,warto dać ciemny bo dodaje karmelowego smaku :) - 40 g mąki kokosowej ( ewentualnie wiórki kokosowe ) - 300 g mąki pszennej u mnie typ 550 ale robiłam też na ciemniejszych mąkach i też wychodzi(...)mnie rzepakowy - 3 jajka - 200 g ananasa w puszce ( odsączony ) - kilka kropel olejku waniliowego Do jednej miski przesiać mąkę ,dodac proszek do pieczenia, sodę i cynamon ,wymieszać. Do drugiej miski pokroić na kawałki ananasa ,zetrzeć marchew. Jajka utrzeć na białą masę dodając powoli cukier ,ucierać najlepiej na najwyższych obrotach ,bardzo powoli wlewać olej , Teraz już łyżką wymieszać delikatnie masą

Wypieki Rene
Błyskawiczny obiad 106

Każdy z nas to okropne uczucie zna. Wpadasz biedny człowieku do domu a tu wygłodniała  rodzinka z wyrzutem patrzy że w garach pusto. I jak

Eli Gotowanie
Racuchy z jabłkami i karmelizowanymi w miodzie bananami z sosem miodowo- bananowym. 108

     Czas na rozpustną ucztę!!! Wczoraj wieczorem rozmawiałam z siostrą o racuszkach z bananami i takiego smaku mi narobiła, że dziś od rana w

Rozpustne gotowanie
Rukola na tapecie 164

kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy aż będzie chrupka. Tak otrzymane grzanki dorzucamy do sałatki tuż przed podaniem. Druga rukolowa potrawa to przepis typu "ułóż składniki jeden na drugim i podaj". O piadinach usłyszałam w pracy od pewnej Asi, która będąc w Rawennie zajadała się nimi codziennie. To ona powiedziała mi o tej kombinacji składników, ale kiedy(...)Lidlu- jest trochę podobna to meksykańskiej tortilli albo do naszych podpłomyków. Kiedy tydzień włoski się skończy, można spokojnie użyć ich jako zamienników. I mieć nadzieję, że kiedyś będzie nam dane zjeść ją z prawdziwej włoskiej piadinerii. PIADINA Z PROSCIUTTO, BRIE I RUKOLĄ dwa placki piadina (czytaj wyżej) opakowanie (8 plasterków) szynki parmeńskiej ser brie (na około 8 grubszych plasterków) garść

les mirabelles
Koperty drobiowe z kremowym serkiem i papryką 215

Wystarczy przyprawić mięso, wypełnić je nadzieniem i złożyć. Z dodatkami można śmiało pokombinować. Będzie tu pasować zarówno ryż jak i pieczone ziemniaczki. Do tego surówka i oprócz niebanalnie wyglądającego dania mamy przy okazji porcję zdrowia na talerzu. Składniki na 2 porcje: 2 spore filety z kurczaka kawałek papryki 4 łyżeczki serka kremowego (takiego do kanapek np. Almette czy Piątnica(...)papryką oraz przyprawą do mięsa. Na każdy filet kładziemy po dwie łyżeczki kremowego serka i kawałeczki papryki. Zwijamy na pół i dociskamy. Jeśli zajdzie potrzeba można końce spiąć wykałaczkami. Drugą stronę mięsa również przyprawiamy solą, pieprze itd. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron aż kotleciki mocno się zrumienią. Następnie podlewamy mięso odrobiną wody i dusimy

My simple kitchen
Jajecznica ze szczypiorkiem 136

Przepis poniżej wydaje się tak prosty i banalny, że ktoś może zapytać czy godzi się coś takiego zamieszczać na blogu kulinarnym? Też miałem swoje wątpliwości, z drugiej jednak strony nawet wielcy i wybitni kulinarnego świata potrafili bardzo poważnie podchodzić do jajek, w tym konkretnie jajecznicy. Więc czemu właściwie ja, skromny, nie mógłbym podzielić się moim ulubionym przepisem? W gruncie(...)każdy spotkał się z czymś podobnym. Niektórym pewnie bardziej skojarzy się to z omletem – przynajmniej z wyglądu, bo już niekoniecznie w sposobie wykonania. Ogromną zaletą tego prostego dania jest możliwość szybkiego przyrządzenia niemal „z niczego”. Jeśli dla kogoś barierą nie do przebycia nie jest dodatkowo poranna wizyta w piekarni celem nabycia świeżych i chrupiących bułek, to dzień możemy zacząć

Kulinarna Pokusa
Bakłażan z granatem i sosem jogurtowo-maślankowym 141

spróbuje takiego bakłażana! To połączenie smaków i kolorów! Takie intrygujące! Nadszedł w końcu ten dzień i mogę Wam śmiało powiedzieć, że to jest coś wspaniałego! Zachwycicie się świeżością tego dania! Na podstawie przepisu -  Yotam Ottolenghi . Składniki: 2 bakłażany,  oliwa z oliwek,  sól, pieprz,  granat, tymianek, zatar Na sos : 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego(...)Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół, każdą połówkę należy ponacinać od środka uważając, aby nie naciąć skóry. (Zrobiłam kilka nacięć pod kątem z jednej, po czym to samo zrobiłam z drugiej strony - tworząc kratkę). Tak przygotowane bakłażany należy położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i dobrze naoliwić. Wykorzystałam do tego celu pędzelek silikonowy - smarujemy bakłażany oliwą do czasu

Plate of Joy
Sycylijska pizza z rybą 169

danie powstało pod wpływem chwili.Pod wpływem nostalgii. Jeśli ktoś zna piosenkę Albano „Nostalgia canaglia”, to wie o czym myślę. Sycylijska pizza teściowej, z jej specyficznym charakterkiem i zamykaniem....owej pizzy w sposób „na kokardkę”. Ja tam tę pizzę zwię „pizzą za kratkami” pomimo, iż jest w paseczki. Bardzo łatwa w wykonaniu i estetyczna wizualnie.Dzięki kokardkom(...)składniki trzymają się kupy i pizza jest bardziej syta. Zdrowo nadziana, smakuje każdemu, gotowa do zabrania wszędzie. Odgrzana na drugi dzień w piekarniku..jest jeszcze lepsza! Podałam ją do..ryby.  Sycylia to krystalicznie czyste morze pełne wspaniałych ryb.Nie mogło być zatem inaczej ! Składniki na ciasto -1 łyżeczka suchych drożdży -120 ml wody o temperaturze pokojowej -250 g maki

Z Kuchni Do Kuchni
Łosoś cytrynowy, czyli piątkowy obiad Maksia 163

pochłaniał "słoiczkowego", potem sama gotowałam rybkę w pomidorach z warzywami. Kiedy skończył rok postanowiłam przyrządzić mu tę rybkę tak jak ja lubię - pieczoną z koprem i cytryną. Przygotowanie tego dania zajmuje w sumie pół godziny, a dziecko w atrakcyjnej formie otrzymuje bogactwo witamin i substancji odżywczych właściwych rybie. Składniki (na jeden dziecięcy posiłek): kawałek fileta łososia bez skóry (nigdy(...)rybę lekko solimy i obsypujemy pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinkę lub dwie. Następnie układamy ją w małym naczyniu żaroodpornym na plasterku cytryny. Posypujemy łososia koprem i przykrywamy drugim plasterkiem cytryny. Na koniec obkładamy masłem: Pieczemy pod przykryciem (ja używam w tym celu foli aluminiowej) przez ok. 20 min w temperaturze 170-180 stopni wykorzystując pieczenie tradycyjne

Kuchnia po mojemu