Kupiłem tofu! Agnieszka musiała coś wykombinować, trochę poszukać, coś poczytać, trochę pomyśleć by dostosować i stworzyć mega dużo nowych połączeń neuronowych aby wyszło nowe danie, którego jeszcze nigdy nie jadłem... 😋 Uwielbiam inspirować i obserwować jak ludzie się rozwijają... 😄 Składniki: marchew, seler, brokuł, kalafior (dowolna ilość) 200g serka tofu naturalnego 3 ząbki czosnku 150g(...)parze, po wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego dobrze natłuszczamy i układamy połowę warzyw, delikatnie przyprawiamy: solą, pieprzem i tymiankiem, a na nie posypujemy rozkruszonym tofu. Kładziemy drugą warstwę warzyw i też przyprawiamy:solą, pieprzem, tymiankiem i posypujemy natką pietruszki. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę i troszeczkę soli, wszystko razem ucieramy. Powstałym sosem polewamy zapiekankę
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzez praskę do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Cukier dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce. Do miski wkładamy miękkie masło i ucieramy je z drugą połową cukru, śmietaną i serem. Dodajemy mąkę. Kiedy ser jest gładki dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i skórkę z cytryny, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy (warto(...)najpierw dodać 1-2 łyżki, żeby rozluźnić masę, a dopiero potem dodać resztę piany). Masę serową wykładamy na foremkę wyłożoną połową ciasta, wyrównujemy je powierzchnię i kładziemy na nią drugą połowę ciasta. Nie ma potrzeby wykładania ciastem boków, ale powinien na nich być papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 1h i 10 minut
Trzeci talerzPierożki , paszteciki , wszelkiego rodzaju kapuśniaczki – uwielbiam! Zwłaszcza takie świeże, prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, drożdżowe pierożki, z pikantego
Ostra na Słodkootóż polecam wykorzystać je nie do ciasta a do sosu wiśniowo pomarańczowego. Smak jego jest powalający. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Do kaczki taki sos jest idealny. A danie jest szybkie do zrobienia :-) 2 piersi z kaczki sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 i 1/2 pomarańcza 20 dkg wiśni mrożonych 1 łyżka octu winnego(...)Solę, pieprzę, nacieram majerankiem i odkładam na godzinę do lodówki. Pierś wkładam na zimną patelnię od strony skóry i smażę 12 minut z tej strony, i dwie minuty z drugiej strony. Po tym czasie układam pierś na folii aluminiowej i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę jeszcze na 10 minut. Po wyjęciu zawijam pierś w folie
wesoła kuchniaopcja na imprezę, mały lub wielki głód, szybki lunch. Jednak ten hummus, przygotowany całkowicie od początku, z własnoręcznie namoczonej i ugotowanej ciecierzycy ma kilka ogromnych plusów, koło których nie da się przejść obojętnie. Ciecierzycę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą – tak długo, aż przestanie się pienić. Na jej powierzchni występują nie do końca obojętne dla naszego organizmu toksyczne związki zwane(...)zimnej wody i wsypujemy łyżeczkę sody oczyszczonej. Mieszamy całość i zostawiamy ziarna do namoczenia i napęcznienia, jak fasolę, na około 10-12 godzin – nie skracajcie tego czasu . Na drugi dzień namoczoną ciecierzycę znowu płuczemy na sicie, znowu zalewamy 5 szklankami wody i wsypujemy kolejną łyżeczkę sody oczyszczonej. Stawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy ciecierzycę do miękkości – zajmie
Karo in the Kitchenjakości białka oraz kwasy tłuszczowe omega-3, są źródłem wielu składników mineralnych ważnych dla zdrowia naszych kości. Neutralne w smaku nasiona chia mogą być dodawane do jogurtów, deserów, pieczywa, dań z ryżu itp. Ja chciałam zaproponować Wam pyszny, a jakże prosty i przede wszystkim zdrowy deser właśnie z ich wykorzystaniem. Po namoczeniu w mleku kokosowym nasiona szałwii hiszpańskiej(...)naturalnym syropem klonowym, który można zastąpić np. syropem z agawy lub płynnym miodem. Pudding ze względu na swoje walory smakowe oraz odżywcze będzie doskonały także jako pierwsze bądź drugie śniadanie :) Składniki (na 4 porcje): 400 ml (puszka) mleka kokosowego 100 ml dowolnego mleka (np. sojowego, krowiego) – może być także sok ananasowy 4 czubate łyżki nasion chia 1 czubata
MyCookBook.plDziś kolejne szybkie i pyszne danie. Składniki: -250g ciasta francuskiego -190g tuńczyka z wody -3 łyżki musztardy -3 czubate łyżki śmietany -2 jajka -500g pomidorków koktajlowych -0,5 łyżeczki suszonej bazylii -sól i pieprz -szklanka suchego ryżu do pieczenia Wykonanie: Płat ciasta ułożyć w formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelce, przykryć(...)papierem do pieczenia i odcisnąć ryżem. Piec w temperaturze 220 stopni, przez 10 minut. W miseczce zmieszać musztardę i odsączonego, i rozdrobnionego tuńczyka. W drugiej misce, połączyć jajka i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ciasto się podpiecze i nieco ostygnie, wyłożyć równomiernie tuńczyka. Zalać masą jajeczną i ułożyć przekrojone na pół pomidorki. Piec przez kolejne 20 minut
Smakuj życie!Czasami jest tak, że nie mam czasu albo ochoty (lub jednego i drugiego na raz) na spędzanie długich godzin przy garach. Zaskoczyłam Was? Nieee... Każdy tak czasem ma, prawda? W takich sytuacjach pojawia się u mnie prawie zawsze niezawodny makaron z tzw "czymkolwiek" na szybko. "Czymkolwiek" jest u mnie zwykle czosnek/oliwa/chili (aglio-olio-e-peperoncino) lub pesto. To mój patent(...)udany posiłek, bo wszystkim smakuje, a przygotowanie go zajmuje jakieś 15 minut. I jeśli ktoś zapyta mnie, dlaczego kocham kuchnię włoską, odpowiem....że za prostotę dań, za genialne połączenie prostych składników, gwarantujące bogactwo smaków i aromatów. Termin cucina povera czyli kuchnia biedaków oznacza styl gotowania według którego powstała większość klasyków kuchni włoskiej. Pierwotnie gotowali tak z konieczności
Smakowity Blog Kulinarnyjogurtu dajemy do jednej miski i 1,5 do drugiej. Do pierwszej miski z jogurtem dajemy 3 łyżki cukru pudru oraz 1 łyżkę śmietany miksujemy. Do drugiej 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę śmietany i 1,5 łyżki kakao miksujemy Następnie do mas dodajemy po połowie ostudzonej żelatyny, wlewamy ja miksując, nie miksujemy długo. Po dodaniu żelatyny musimy(...)zmianę aż do skończenia mas. następnie delikatnie wyrównujemy powierzchnie przechylając lekko ciasto w lewo i prawo. I wsadzamy do lodówki. Gdy stężeje dekorujemy według własnego uznania. ja dałam bitą śmietanę oraz truskawki. Ściągamy obręcz tortownicy. Ciasto jest rewelacyjne, lekkie, jogurtowe i pięknie wygląda. Polecam :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuViola Passion Następna wyszukana potrawa. Z lasu i jeziora połączona z Włoskim makaronem ,szynką parmeńska i parmezanem. Totalny smaczny haos na moim talerzu . Zapewne zastanawiacie
Viola cooks with passionprzerywając ubijania. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Mąki pomieszać ze sobą i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wlałam to tortownicy posmarowanej margaryną i mąką, i dałam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po ok 40 min sprawdziłam patyczkiem czy ciasto suche, jak tak biszkopt był gotowy do ostygnięcia. Masa – kisiele ugotować w 3 szklankach wody(...)ugotować w dwóch szklankach wody. Śmietankę ubić i dodać do niej tężejącą galaretkę. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jedną cześć posmarować masą, położyć na niej kiwi w plasterkach i przykryć drugą częścią biszkopta. Wyłożyć pianką i udekorować również plasterkami kiwi. Schłodzić w lodówce, a później jeść
Pink Envelopedrugi post z serii "C o Lila jadła w środę"? Przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie. Śniadanie Jajecznica z kiełkami i chleb żytni ze słonecznikiem. Pokochaliśmy kiełki i co jakiś czas sami wysiewamy. Polecam. II Śniadanie Zupa Aromatyczny krem z brokułów. Miseczka pełna warzyw - ulubiona zupka(...)ostatnio to taka bzium bzium czyli krem :) Lilcia zażyczyła sobie pestki z dyni więc każdemu wsypała do miseczki. II Danie Tortilla z warzywami i indykiem. Sos - jogurt naturalny, czosnek, pietruszka. Do tej pory nie mogę uwierzyć, że kiedyś kupowaliśmy gotowe placki. Robiąc ten obiad, stwierdziłam, że OK - sobie kupimy, ale Lilce muszę coś
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwycisnęłam z resztek wody. W dużej misce zgniotłam za pomocą tłuczka do ziemniaków, biały ser. Zależało mi, żeby to nie była gładka masa, tylko fajne kawałki sera. Do sera dałam cukinię, posiekane zioła, rozgnieciony czosnek, przyprawy i jajka. Wymieszałam. Do tak powstałego ciasta dodałam mąkę pszenną, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mąki ma być tyle, żeby powstało bardzo(...)posmarowałam tylko raz papierem lekko zanurzonym w oleju. Jeśli nie ufacie swoim patelniom, możecie smażyć tak jak placki ziemniaczane. Placki dobrze formować za pomocą dwóch łyżek – jedną nabieramy ciasto, drugą ściągamy je na patelnie i formujemy placki. Jeśli smażycie na większej ilości oleju, pamiętajcie, żeby po ściągnięciu z patelni, odsączyć ja na ręczniku papierowym. Placki podałam z jogurtem naturalnym
ladykitchenpierwszej kolejności podzieliłam się przepisem i kawałkiem ciasta :) Pyszny, maślany, lekko pomarańczowy biszkopt, masa pomarańczowa z solidną dawką ajerkoniaku i delikatna warstwa ubitej śmietanki Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki(...)cytrynowego Delecta 225 ml soku pomarańczowego 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Do masy maślano-jajecznej dodać sok i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Formę o wymiarach
Domowa cukiernia EwyJeśli chodzi o temat wątróbki, pomijając fakt, iż kiedyś w ogóle jej nie jadałam i była dla mnie nie do przyjęcia ;), dziś zdecydowanie mogę stwierdzić fakt
NiePieprz.pl